Laat eens wat vaker kijken naar je ogen
Je ogen verdienen aandacht. Met een periodieke oogmeting weet je of je zicht nog goed is en kunnen problemen aan je ogen tijdig gesignaleerd worden. Waar doe je een ogencheck? En waar kun je op letten?
In dit artikel laten we zien waarom en wanneer het nodig kan zijn om je ogen te laten checken en waar je dat kunt doen. En we vertellen je:
- Wat het verschil is tussen een opticien en een optometrist
- Of contactlenzen wel gezond zijn voor je ogen
- Wat het verschil is tussen bijziend en verziend
- Wanneer je een leesbril moet
Lees ook: Dit moet je weten over computerbrillen
Oogmeting
Goed voor jezelf zorgen betekent ook je ogen in de gaten houden. Met een periodieke oogmeting weet je hoe het met je zicht gesteld is. Ook kan zo’n ogencheck gezondheidsklachten aan het oog ondervangen. En ook al heb je geen klachten, dankzij een oogmeting kan een probleem nog voordat je er last van krijgt gesignaleerd worden, zodat je er op tijd iets aan kunt laten doen.
Wanneer is het nodig om je ogen te checken?
Een oogmeting is dus verstandig om regelmatig te laten doen, ook al draag je geen bril of lenzen en ook al heb je geen klachten. Maar heb je een van de onderstaande symptomen, dan is het niet alleen verstandig, maar echt nodig. Aarzel niet om naar de opticien te gaan voor een ogencheck of een ooggezondheidsonderzoek. En heb je geen klachten, maar komen bepaalde oogziektes in je familie voor? ook dan kan het geen kwaad om je ogen te laten checken.
Laat je ogen controleren in de volgende gevallen
👓 Je ziet minder dan eerst of je ziet onscherp of dubbel
👓 Je hebt moeite met het scherpstellen van je zicht
👓 Je hebt last van licht of je ziet slecht in het donker
👓 Je ziet vlekken
👓 Je hebt pijn (in of rond de ogen)
👓 Je hebt veel last van hoofdpijn.
Waar kun je heen voor een ogencheck?
Een periodieke oogmeting kun je laten doen bij de opticien. Wil je een gezondheidscheck aan je ogen laten doen, dan kun je terecht bij een optometrist. Die kan meer checken dan alleen het zicht. Bij een oogmeting bij de opticien kan het zijn dat deze iets signaleert waardoor je voor verder onderzoek naar de optometrist moet.
Als de optometrist iets signaleert, kan het zijn dat je naar de huisarts of de oogarts moet. Een optometrist kan alleen onderzoeken en vaststellen wat er aan de hand is. Hij (of zij) kan geen medische of chirurgische ingrepen uitvoeren aan oogaandoeningen. Een optometrist werkt in een brillenwinkel of bij een opticien. Een oogarts werkt in het ziekenhuis.
©Coetzee/peopleimages.com
Online ogentest Het bedrijf Zeiss, fabrikant van brillenglazen, biedt een gratis online oogtest aan. Hiermee check je de kwaliteit van je gezichtsvermogen. De test laat zien of het tijd is om een afspraak te maken bij een opticien die je vervolgens professioneel kan adviseren.
Het verschil tussen ver- en bijziend
Merk je dat je steeds dichter bij de tv moet gaan zitten? Misschien ben je wel bijziend. Wanneer beelden niet precies op het netvlies vallen, dan lukt het de hersenen niet om een scherp beeld te vormen. De hersenen voegen namelijk de beelden van de twee ogen samen en zorgen voor perceptie van diepte en perspectief.
Als je bijziend bent dan is alles dichtbij nog scherp en wat verder weg is, is wazig. Ben je verziend, dan zie je juist alles veraf scherp en dichtbij wazig. Gelukkig kunnen een bril of contactlenzen dit corrigeren. Bijziendheid kun je corrigeren met een min-sterkte en verziendheid met een plus-sterkte.
Lenzen of een bril
Heb je je ogen laten checken en moet je lenzen of een bril? Wat kies je dan? En kunnen lenzen slecht zijn voor je ogen? Of je voor een bril of lenzen gaat, hangt natuurlijk af van persoonlijke overwegingen. Wat vind je zelf prettig? Wat is de sterkte waarvoor je het nodig hebt? En wat past bij jou?
Contactlenzen kunnen een bron van infectie zijn. Daarom is het heel belangrijk dat je ze goed schoonmaakt. Ook is het belangrijk regelmatig op lenzencontrole te gaan bij de opticien. Het is sowieso beter om je te laten adviseren door een opticien dan om zomaar ergens lenzen te kopen. Je ontvangt een advies op maat voor een type lenzen dat bij jouw ogen past. Bijvoorbeeld of je kiest voor zachte of harde lenzen.
©Lazy_Bear
Wanneer moet je een leesbril?
Vanaf een jaar of veertig begint je zicht te verslechteren. Dan kan het zijn dat je op een gegeven moment toe bent aan een leesbril (of gewone bril). Maar ook steeds meer jongeren moeten een (lees-)bril. Dat heeft te maken met de toename van de schermtijd (in Nederland gemiddeld ruim 5 uur per dag). Moet je een verpakking verder van je afhouden om te kunnen lezen wat er in het product zit? Of kun je een magazine alleen nog maar lezen als je deze wat verder van je afhoudt? Dan is het waarschijnlijk tijd voor een leesbril.
©click_and_photo
Kun je je ogen verbeteren door trainen?
William Bates, een Amerikaanse oogarts die ruim een eeuw geleden leefde, claimde dat je je ogen zou kunnen trainen. Door dagelijkse ontspanningsoefeningen voor de ogen te doen, zou je je zicht verbeteren. Deze methode is echter niet wetenschappelijk bewezen. Wel kunnen deze oefeningen voor betere concentratie zorgen en minder droge ogen. Verziendheid of bijziendheid kunnen ze echter niet verhelpen. Daarom luidt het devies echt: bij oogklachten: laat er naar kijken!
(wat trouwens ook helpt tegen droge ogen: oogdruppels!)
Lees ook: Wanneer heb je een gehoorapparaat nodig?