ID.nl logo
Etiketten op voeding: wat staat er eigenlijk?
© Yuri Arcurs
Gezond leven

Etiketten op voeding: wat staat er eigenlijk?

Denk je ook vaak: Wat staat hier eigenlijk? wanneer je het etiket van een product leest? Je wilt een gezonde keuze maken in de supermarkt, maar voordat je het in de gaten hebt, ben je een half uur verder met lezen, googelen en vergelijken. Weet je hoe je een etiket moet lezen, dan weet je wat je eet. In dit artikel leggen we uit hoe je dat doet.

Als je dit artikel uit hebt, kun je een etiket van een product in de supermarkt makkelijker en sneller lezen.

🥫 In dit artikel leggen we je uit wat alle ingrediënten betekenen op een etiket van een product. We laten je zien waar je op kunt letten op etiketten als je wilt afvallen of gezonder wilt eten. En we leggen je uit hoe je checkt of een voedingsmiddel echt zo gezond is als de verpakking doet uitstralen.

Weet wat je eet

Volgens de Rijksoverheid moeten er op het etiket van voedingsmiddelen onder meer een productbeschrijving, de ingrediënten, de houdbaarheidsdatum en E-nummers staan. De productbeschrijving, die meestal voor of boven de ingrediëntenlijst staat, geeft vaak een beter beeld dan de naam op de verpakking. Die mooie naam kan nog al eens misleidend zijn. Daarover later meer.

©PhotoSG - stock.adobe.com

E-nummers: foute boel als je wilt afvallen?

E-nummers zijn toevoegingen die de eigenschappen van een product veranderen, zoals kleur- en smaakstoffen en conserveermiddelen. De Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) beoordeelt of deze stoffen veilig gebruikt mogen worden in voedingsmiddelen. Van de Europese Commissie krijgt de stof dan een E-nummer.

Zijn E-nummers altijd ongezond? Meestal zitten ze in producten die buiten de door het Voedingscentrum aangeraden 'Schijf van Vijf' vallen. Zeker als je duurzaam wilt afvallen of gezonder wilt eten, doe je er goed aan producten met E-nummers te vermijden.

🥫 E-nummers checken Soms staat de uitgeschreven naam van het E-nummer op de verpakking (zonder “E”). Dat kan verwarrend zijn. Alle E-nummers (voluit geschreven) én een handige tool om E-nummers te checken, vind je op de website van het Voedingscentrum.

Hoe zit het met de voedingswaarde?

De enige manier om marketingtrucs te omzeilen, is: draai het pak om en check altijd eerst de voedingswaarde op het etiket. Dat geeft meer duidelijkheid dan die mooie kreten op de verpakking. De voedingswaarde staat meestal in een tabel en daar vind je bijvoorbeeld de hoeveelheid suiker terug. Een ogenschijnlijk gezonde fruitreep blijkt dan opeens heel veel suiker te bevatten. In de tabel staan verder bijvoorbeeld ook de kilocalorieën, eiwitten, vetten en verzadigde vetten, en koolhydraten. Allemaal handig om te weten als je bezig bent met diëten of afvallen.

©Brian Jackson - stock.adobe.com

🍎 Wil je een paar kilo kwijt? Kijk dan in ons Afvaldossier vol artikelen over gezonde voeding, beweging en sporten, maar ook over apps, gadgets en connected health-apparaten. 🍎

Light is niet altijd minder calorieën

Voedingsclaims, zoals op een product zetten dat het light is, zijn wel aan Europese wetgeving gebonden. Er mag 'light' op de verpakking staan als er bijvoorbeeld minimaal 30% minder suiker in zit dan in een vergelijkbaar product. Maar dan nog kunnen er veel suikers en vetten in zitten, wat niet past bij een gezonder voedingspatroon als je wilt afvallen. Light wil ook niet zeggen: minder calorieën. Dus pas daarvoor op.

©ID.nl

Ingrediëntenlijst

Ingrediënten op de verpakking van een product hebben altijd een verplichte volgorde. Wat er het meest in zit, staat vooraan. En dat is niet altijd wat de verpakking aan de voorzijde laat zien! Wil je bijvoorbeeld volkoren producten eten, omdat het in jouw dieet past voor afvallen? Check altijd de ingrediëntenlijst of het daadwerkelijk 100 procent volkoren is of dat er ook bloem in een product zit.

Suiker

Op de ingrediëntenlijst kun je ook zien of er suiker in het product zit, maar niet altijd heeft het deze naam. De Consumentenbond heeft een makkelijk overzicht waarin je kunt terugvinden welke namen er nog meer worden gebruikt voor suiker op een verpakking. Let bijvoorbeeld op woorden die eindigen op -ose, en let op woorden met honing, siroop of nectar, zoals agave-siroop. Kijk voor het precieze suikergehalte altijd naar de tabel met voedingswaarden.

©Consumentenbond

Meestal geldt: kies je voor een product met een korte ingrediëntenlijst zonder E-nummers, dan kies je een gezonder product. Waarom je in de winkel beter kiest voor pure producten zonder geur-, kleur- of smaakstoffen en niet kiest voor bewerkt voedsel, lees je in dit artikel van ID.nl. Een diëtist geeft je hierin concrete handvatten voor het aanpassen van je voedingspatroon bij afvallen.

Wat staat er nog meer op een etiket?

Allergenen, ingrediënten waarvoor je allergisch kunt zijn, staan altijd verplicht op het etiket en meestal dik gedrukt. Op levensmiddelen moet ook verplicht een houdbaarheidsdatum staan. TGT (te gebruiken tot) staat op verse producten die snel kunnen bederven. THT ('tenminste houdbaar tot') is datum waarop het levensmiddel nog zeker zijn kwaliteit behoudt, mits goed bewaard. Dus tot dan kun je het veilig eten. Daarna is het naar eigen inzicht.


▼ Volgende artikel
☕ Problemen met je Nespresso-apparaat? Zo los je ze zelf op!
© Wirestock Creators
Huis

☕ Problemen met je Nespresso-apparaat? Zo los je ze zelf op!

Werkt je Nespresso niet zoals je gewend bent? Of het nu gaat om water dat langzaam doorloopt of een kopje koffie dat minder lekker smaakt, veel problemen kun je zelf thuis oplossen. In deze praktische handleiding vind je handige tips om je Nespresso goed te onderhouden en optimaal te laten werken, zodat je snel weer geniet van je favoriete kop koffie.

Heb je een Nespresso-apparaat? Dan heb je waarschijnlijk weleens meegemaakt dat het zetten van een kopje koffie opeens ettelijke minuten duurde omdat er een wel heel erg treurig straaltje uit de machine kwam. Dit kan aan meerdere dingen liggen, maar gelukkig zijn er vaak simpele oplossingen. Kijk je mee?

Ook lezen: 5 veelgemaakte espressofouten (en zo voorkom je ze!)

Vaak de (grootste) boosdoener: kalk

Een van de meest voorkomende problemen die de prestaties van je Nespresso-apparaat kunnen beïnvloeden, is kalkaanslag. Kalkaanslag kan de waterdoorstroming in je Nespresso behoorlijk vertragen en de werking van de machine verminderen. Gelukkig is dit probleem eenvoudig op te lossen met een speciaal ontkalkingsmiddel voor Nespresso. Een mix van water en azijn kan ook helpen, al is het slim om altijd even de handleiding te raadplegen voor de juiste ontkalkingsprocedure.

Watch on YouTube

Een schoon apparaat werkt beter

Naast kalkaanslag kunnen ook ophopingen van koffieresten de prestaties van je Nespresso verminderen. Regelmatig grondig schoonmaken is daarom aan te raden. Dit betekent dat je alle losse onderdelen reinigt, zoals de lekbak en de capsulehouder. Ook hier zal de handleiding van je apparaat specifieke instructies geven over hoe je dat het best kunt aanpakken.

Regelmatig onderhoud: het helpt!

Een Nespresso-apparaat is als een volbloed sportwagen: hij presteert het best als hij goed wordt onderhouden. Regelmatig ontkalken, schoonmaken en controleren van de componenten kunnen de levensduur van het apparaat aanzienlijk verlengen. Zo voorkom je niet alleen vervelende problemen, maar zorg je er ook voor – en dat is misschien nog wel belangrijker – dat elke kop koffie even lekker blijft smaken.

Controleer de capsules

Een ander probleem dat de werking van je Nespresso-apparaat kan beïnvloeden, is de kwaliteit en de conditie van de capsules. Gebruik daarom bij voorkeur originele Nespresso-capsules en en controleer of ze onbeschadigd en in goede staat zijn. Een beschadigde capsule kan namelijk de waterdoorstroming belemmeren en daarmee het functioneren van je Nespresso negatief beïnvloeden.

©tiero

Haal het beste uit je Nespresso

Naast regelmatig onderhoud en het oplossen van kleine problemen zijn er manieren om nog meer uit je Nespresso te halen en ervoor te zorgen dat je altijd de best mogelijke kop koffie krijgt.

Zoals hierboven al vermeld, speelt de keuze van je koffiecapsules een belangrijke rol. Hoewel er allerlei merken en varianten zijn die compatibel zijn met Nespresso-apparaten, is het belangrijk om capsules te kiezen die bij jouw voorkeur passen. Of je nu houdt van een stevige espresso of ristretto, of juist een mildere lungo, er is altijd een capsule voor jouw smaak.

Daarnaast heeft ook de kwaliteit van het water invloed op de smaak van je koffie. Gefilterd of mineraalwater werkt beter dan kraanwater: het verrijkt niet alleen de smaak maar helpt ook kalkaanslag verminderen.

Tot slot kan de temperatuur van de koffie een groot verschil maken. Nespresso-apparaten zijn standaard ingesteld op een bepaalde temperatuur, maar deze kun je aanpassen aan jouw voorkeur. Voor een warmere koffie pas je simpelweg de instellingen aan. In de handleiding van je apparaat vind je precies hoe dit werkt.

Reset het apparaat

Als geen van de bovenstaande stappen helpt, kan het nodig zijn om je Nespresso terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Hoe je dit doet, verschilt per model, dus raadpleeg de handleiding voor de juiste instructies.

Helpen deze stappen niet, dan is het verstandig om professionele hulp in te schakelen of contact op te nemen met de Nespresso-klantenservice. Vergeet niet dat regelmatig onderhoud en schoonmaken de levensduur van je Nespresso verlengt en je blijft voorzien van heerlijke kopjes koffie.

Wanneer moet je professionele hulp inschakelen?

Hoewel veel problemen met je Nespresso thuis zijn op te lossen, zijn er situaties waarin je beter professionele hulp kunt inschakelen. Wanneer je apparaat bijvoorbeeld begint te lekken, onregelmatig werkt, rookt of een vreemde geur afgeeft, is het verstandig om direct een expert te raadplegen. Veiligheid staat voorop, dus probeer nooit zelf gevaarlijke reparaties uit te voeren.

Apparaat tóch echt stuk...? Kijk dan hier voor een mooi alternatief!
▼ Volgende artikel
Review Soundcore Space One Pro – Niet zo 'pro' als je zou willen
© Wesley Akkerman
Huis

Review Soundcore Space One Pro – Niet zo 'pro' als je zou willen

Wanneer een fabrikant van audioproducten een Pro-variant op de markt uitbrengt van een goed beoordeelde koptelefoon, dan letten we op. Dat is het geval met de Soundcore Space One Pro van Anker, die een flink prijskaartje heeft van 199 euro. Is die het extra geld waard?

Oké
Conclusie

Als we 199 euro of meer betalen voor een koptelefoon, en we zien de term Pro gebruikt worden, dan moet je gewoonweg van goeden huize komen. In dat kader kunnen we niet spreken van een geslaagd product, aangezien de concurrentie vaak meer voor een even hoge prijs aanbiedt. Koppelen we de Soundcore Space One Pro los van de prijs, dan zien we een hoop aspecten waar we van genieten. Het draagcomfort, de invulling van de audiokwaliteit en het feit dat je hem heel compact op kunt vouwen zijn allemaal zaken waar we blij van worden. Ook de accuduur en de equalizer kunnen we waarderen. Maar dan komt die prijs weer in beeld en halen we toch onze schouders op. Mocht dit model onder de 150 euro zakken, dan is dat alweer een veel betere deal. Maar voor bijna 200 euro kunnen we de Soundcore Space One Pro niet aanbevelen.

Plus- en minpunten
  • Warme sound
  • Comfortabele fit
  • Gemakkelijke bediening
  • Uitgebreide app (met equalizer)
  • Prima actieve ruisonderdrukking
  • Support voor ldac
  • Inclusief audiokabel
  • Redelijke accuduur
  • Te hoge prijs
  • Kan wat modderig klinken
  • Actieve ruisonderdrukking kan beter

In vergelijking met de eerder uitgebrachte Space One (zonder Pro), is 199 euro ruim een verdubbeling van de prijs. Dat is een bittere pil, geven we alvast mee, omdat beide modellen voor een groot deel overeenkomen. Nu hoeft dat geen probleem te zijn – waarom zou je aan een prettige basis tornen? We hebben een betere vraag: waarom zou je een Pro-versie uitbrengen die zo ontzettend veel lijkt op zijn voorganger? Ook vragen we ons af of de verbeteringen en aanpassingen die hogere prijs verantwoorden. Kortom: hoe bevalt de Soundcore Space One Pro in de praktijk?

©Wesley Akkerman

Cups met lenige pootjes

Eén van de grootste pluspunten van het vorige model is dat hij ontzettend comfortabel zit. Dat is gelukkig bij de Soundcore Space One Pro ook het geval. De oorcups hebben een zachte, synthetische laag en de comfortabele hoofdband trekt niet aan je haren. De koptelefoon zet geen onnodige druk op je hoofd, maar er kan rondom je oren wel wat warmte ontwikkelen. Nieuw is de manier waarop je dit apparaat opvouwt. De cups zitten aan lenige pootjes, waardoor je hier een ontzettend compact vouwwerk van kunt maken.

Dat heeft voor- en nadelen. We waarderen dat de koptelefoon weinig ruimte in beslag neemt wanneer we hem even in een rugtas stoppen. Maar tegelijkertijd merken we ook dat de Soundcore Space One Pro nogal wiebelig is. Als je het product oppakt, dan gaan die cups alle kanten op. Verder vinden we het jammer dat dit model niet voorzien is van een IP-certificaat en dat je hier een armzalig draagtasje bij krijgt. Van een Pro-model verwachten we simpelweg meer, helemaal als je ergens 199 euro voor neerlegt (een moordend prijssegment, overigens).

©Wesley Akkerman

Het premium-ogende ontwerp

Op de oorcups treffen we verschillende knoppen en aansluitingen aan. De buttons laten zich blind bedienen, omdat ze allemaal op een prettige afstand van elkaar zitten. Ze steken ook net genoeg uit voor je duim om het verschil in hoogte op te merken, zonder dat het iets afdoet aan het strakke, premium-ogende ontwerp. We voegen daar bewust 'ogende' aan toe, omdat de Soundcore Space One Pro voornamelijk bestaat uit plastic. Dat heeft als voordeel dat het model niet zwaar is. Het nadeel van dat materiaal is dat het wel een beetje goedkoop aanvoelt.

Opladen gaat via usb-c. De accu houdt het veertig tot zestig uur vol, afhankelijk van of je de actieve ruisonderdrukking activeert. Dat is niet per se slecht, maar op dit prijspunt kom je beter tegen. Een andere poort die we kunnen waarderen, is de audiojack. Daardoor kun je de Soundcore Space One Pro ook aansluiten met een ouderwetse audiokabel als je dat zou willen, net als het origineel. Helaas is het niet mogelijk audio via de usb-c-poort te beluisteren. Ook kan het aantal audiocodecs tegenvallen: hier zijn alleen aac, sbc en ldac aanwezig.

©Wesley Akkerman

Weert vooral de lage tonen

Ldac is voornamelijk interessant voor de Android-gebruikers onder ons, omdat je daarmee toegang krijgt tot hi-res audio (ook hier: net zoals in het vorige model). Als je deze koptelefoon aan je iPhone koppelt, dan heb je dat voordeel niet. De Soundcore Space One Pro beschikt daarnaast over knappe drivers van 40 mm, met een standaardbereik van 20 Hz tot 20kHz. Aan boord zitten verder bluetooth 5.3 en Google Fast Pair. Met die laatste optie kun je het apparaat razendsnel koppelen aan je Android-apparaat en persoonlijke Google-profiel.

Eén van de verbeteringen die Anker doorvoerde, is de verbeterde ruisonderdrukking. De Soundcore Space One Pro is echt niet de beste ruisonderdrukker van dit moment, maar echt slecht presteert hij nu ook weer niet. Het systeem is goed in het weren van vooral lage, eentonige geluiden die constant aanwezig zijn op de achtergrond (zoals in een trein), maar de hogere tonen (zoals pratende mensen in een café) komen er nog doorheen, de passieve isolatie ten spijt. Gelukkig heeft de actieve ruisonderdrukking geen negatieve impact op de audio.

©Wesley Akkerman

Niet nauwkeurig of neutraal

Wat vooral opvalt aan de audio is dat er veel nadruk op de baslaag ligt, net zoals bij veel JBL-producten. Die vergelijking maken we niet zomaar: beide merken hebben duidelijk dezelfde doelgroep op het oog. Als je geen gebruikmaakt van de equalizer, of één van de vooringestelde audio-opties, dan kun je die nadruk als negatief ervaren. De geluidsweergave kan soms wat modderig klinken, alsof je onder water zwemt. Tegelijkertijd merken we op dat de Soundcore Space One Pro het wel echt in zich heeft een heldere sound te produceren, als mooie tegenhanger.

Dat heldere geluid doet veel goed voor de tonen in het midden en in de hoogte, maar dan nog merk je dat de lagere tonen veelal de overhand nemen. Dit moet je maar net liggen. Wij hebben er minder problemen mee, zolang het niet té modderig klinkt. En dat is niet zo – maar van een nauwkeurige of neutrale weergave is hier duidelijk geen sprake. Gezien de prijs hadden we daar toch op gehoopt. Aan de details ligt het overigens niet: je krijgt in de breedte en in de diepte een hoop mee. Maar ook op dit vlak zeggen we: we verwachten meer van een Pro-koptelefoon.

©Wesley Akkerman

Soundcore Space One Pro kopen?

We realiseren ons dat we behoorlijk negatief zijn over de Soundcore Space One Pro, terwijl de koptelefoon in de basis minstens net zo goed is als de gewone Space Pro. Maar die koptelefoon is minimaal de helft goedkoper, waardoor we daar andere eisen en verwachtingen bij hebben.

Als we 199 euro of meer betalen voor een koptelefoon, en we zien de term Pro gebruikt worden, dan moet je gewoonweg van goeden huize komen. In dat kader kunnen we niet spreken van een geslaagd product, aangezien de concurrentie vaak meer voor een even hoge prijs aanbiedt.

Koppelen we de Soundcore Space One Pro los van de prijs, dan zien we een hoop aspecten waar we van genieten. Het draagcomfort, de invulling van de audiokwaliteit en het feit dat je hem heel compact op kunt vouwen zijn allemaal zaken waar we blij van worden. Ook de accuduur en de equalizer kunnen we waarderen.

Maar dan komt die prijs weer in beeld en halen we toch onze schouders op. Mocht dit model onder de 150 euro zakken, dan is dat alweer een veel betere deal. Maar voor bijna 200 euro kunnen we de Soundcore Space One Pro niet aanbevelen.