Review: JBL Live 770NC is ongewoon gewoon
Voor net geen 160 euro kun je nu de JBL Live 770NC-koptelefoon op de kop tikken. Hij beschikt over de JBL Signature Sound, bluetooth 5.3 en heeft fijne, actieve ruisonderdrukking. Maar is dit de beste keuze als zoekt naar betaalbare over-ears?
JBL Live 770NC
Pluspunten
Accuduur
Actieve ruisonderdrukking
Algemene audiokwaliteit
Draagcomfort
Equalizer in de app
Bekabeld en draadloos
Minpunten
Tegenvallende opberghoes
Flinke nadruk op bas
Oorkussens kunnen warm worden
Conclusie
Eerder dit jaar testte we op ID.nl de Sony WH-CH720N-koptelefoon. Dit is een prima over-ear die destijds een prijs had van 150 euro. In ongeveer dezelfde prijscategorie is nu de JBL Live 770NC beschikbaar, die net geen acht euro duurder is.
Beide koptelefoons hebben veel dezelfde eigenschappen, waardoor ze prima met elkaar te vergelijken zijn. Sony maakte eerder al indruk met audiokwaliteit, actieve ruisonderdrukking en accuduur, maar liet wat te wensen over op het gebied van draagcomfort, flexibiliteit en een gebrekkige opbergtas. Hoe brengt de JBL het ervan af?
Meld je aan voor het Koptelefoonwijzer Eindrapport 2024
Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Koptelefoonwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.
JBL Live 770NC zit lang lekker
In het algemeen zijn we in elk geval te spreken over het draagcomfort van de JBL Live 770NC. De horizontaal kantelbare oorcups oefenen weinig tot geen druk uit op het hoofd, omdat ze licht meeveren. De uitschuifbare band laat zich gemakkelijk bedienen, en trekt daarnaast niet heel hard aan je haren (maar als die net even verkeerd zit, voel je dat alsnog). De oorkussens zijn verder lekker zacht en warm (maar kunnen je oren soms net even te warm laten aanvoelen), maar kunnen ondertussen ruzie maken met je oorbellen. Dan moet je lang zoeken naar een comfortabele fit.
Hoewel het fijn is dat JBL op z’n minst een opbergzakje meegeeft, voelt dat tevens een beetje goedkoop aan. Niet dat bijvoorbeeld de opbergcase van betaalbare Soundcore-koptelefoons je-van-het zijn, maar die geven tenminste nog het idee dat de koptelefoon beschermd wordt.
Verder heeft de 770NC fysieke knoppen die je zonder te kijken kunt bedienen, maar ook aanraakgevoelige oppervlakten waarmee je bijvoorbeeld de muziek pauzeert of een stemassistent aanspreekt. Dit activeer je redelijk snel, ook wanneer je de koptelefoon verzet of af wil doen. En dat kan soms een beetje irritant zijn.
Onderdelen waar we echt heel blij van worden, zijn bijvoorbeeld de lange accuduur van zeventig uur. Dat aantal haal je gemakkelijk wanneer je geen actieve ruisonderdrukking gebruikt. Doe je dat wel, dan heb je alsnog 44 uur luisterplezier. Dat is een behoorlijke prestatie op dit prijsniveau. Bovendien brengt vijf minuten opladen minimaal drie uur luisteren, waardoor je snel weer vooruit kunt. Daarnaast is er een usb-c-poort voor het opladen én kun je een audiojack aansluiten, waardoor je hem dus ook zonder accu kunt gebruiken. Dat maakt de JBL Live 770NC heel veelzijdig.
Nadruk op de basweergave
Zoals wel vaker bij JBL-producten het geval is (maar bijvoorbeeld niet bij de Authentics 300), ligt bij de audiokwaliteit de nadruk op de bas. Daardoor klinkt muziek in elk geval warm en zwaar, wat vooral fijn is bij elektronische en popmuziek. Zo’n zwaardere baslaag is niet welkom in elk genre, maar als je al JBL-koptelefoons gewend bent, dan weet je wat je van die Signature Sound kunt verwachten. Ondanks dat kan muziek ook helder en breed klinken, maar dat verschilt echt per nummer. Met de equalizer in de app kun je gelukkig het geluid afstemmen op wat je persoonlijk prettig vindt.
Binnen die app tref je nog een aantal handige opties aan, zoals ondersteuning voor ruimtelijk geluid. Dat onderdeel kun je daarnaast verder afstemmen op films, muziek en games. Vooral bij muziekweergave kan het geluid dan opeens heel anders klinken dan je gewend bent, omdat het gros van de tracks daarvoor niet geoptimaliseerd is. De ervaring gaat er niet altijd op vooruit, waardoor we de optie vrijwel niet gebruikt hebben na het testen. Voor games en films kan dit wel een toegevoegde waarde hebben, aangezien je dan heel goed meekrijgt wat er om je heen gebeurt.
Verder kun je per aanraakpaneel instellen wat het moet doen, kun je de balans tussen links en rechts aanpassen (handig voor als het ene oor net iets minder hoort dan het andere) en kun je zelfs een volumebegrenzer activeren. Er is helaas geen automatische optie die het geluid pauzeert wanneer je de JBL Live 770NC afzet; zo’n detectiemogelijkheid heeft de headset niet.
Tot slot zijn we enorm tevreden over de actieve ruisonderdrukking. De JBL Live 770NC houdt heel veel geluiden buiten de deur, waardoor je je optimaal kunt concentreren of afsluiten – zonder nadelige invloed op de audio.
JBL Live 770NC kopen?
Onderaan de streep moeten we opmerken dat de verschillen tussen de eerdergenoemde Sony en de JBL Live 770NC niet heel groot zijn. De Sony heeft betere, algemene audioprestaties door de indrukwekkende chipset, maar de JBL zit veel beter (en blijft lang lekker zitten). De JBL heeft daarnaast een veel langere accuduur, terwijl de actieve ruisonderdrukking van gelijkwaardig niveau is. Verder beschikken ze allebei over een handige equalizer en merken we dat de ruisonderdrukking geen negatieve invloed heeft op de audioprestaties.
Daarnaast is het fijn om te zien dat er ruimte gemaakt is voor een audiokabel (net als op de Sony), waardoor je dus niet helemaal afhankelijk bent van bluetooth. Maar daarin zijn de JBL en Sony ook gelijk. Beide modellen bieden bovendien multipoint aan, waardoor je ze aan twee apparaten tegelijkertijd kunt koppelen. Op het gebied van audio scoort de Sony net iets beter, terwijl de JBL het wint qua accuduur en comfort. Mocht je voor de JBL gaan, houd dan rekening met de bas – maar echt teleurgesteld zul je verder niet zijn in de audiokwaliteit.
Powered by