ID.nl logo
Zomergladde benen in 4 stappen
© travnikovstudio - stock.adobe.com
Gezond leven

Zomergladde benen in 4 stappen

Rokjes en jurkjes uit de kast? Daar wil je stralende benen onder. Weg met stoppels en irritaties! In 4 stappen naar mooie, gladde benen voor de zomer: zo gebeurd!

In dit artikel krijg je tips voor zomergladde benen, voor scheren zonder wondjes en irritaties en voor fijne producten die je kunt gebruiken na het ontharen - óók als je meteen de zon in gaat.

Lees ook: Ontharen in een dure salon? Welnee: met IPL doe je het gewoon thuis!

Stap 1: Exfoliëren

Dit is het verwijderen van dode huidcellen van het huidoppervlak. Exfoliëren helpt om ingegroeide haartjes te voorkomen en de huid te hydrateren. Het helpt de cellen om zich te vernieuwen, waardoor je huid stralender wordt. Je doet het door te scrubben met een ruw washandje. Of door veilige zuren voor huidverzorging te gebruiken zoals glycolzuur of melkzuur.

Volgens schoonheidsspecialisten is exfoliëren iets wat je regelmatig moet doen, gemiddeld twee keer per week. Maar hoe vaak hangt helemaal af van de gevoeligheid van je huid. Misschien is voor jou één keer in de week voldoende. Of misschien kan het bij jou wel om de dag. Let op droogte en irritaties van de huid. Als je er veel last van hebt, dan moet je het minder doen. Ook is de frequentie afhankelijk van hoe mild of hoe krachtig het exfoliantproduct dat je gebruikt is.

©Yakobchuk Olena - stock.adobe.com

Kennelijk zorgen minder dode huidcellen ervoor dat je huid egaler is. Houd er wel rekening mee dat je huid na dit proces gevoeliger is. Ga er dus niet direct mee in de zon (doe je dat toch, gebruik dan op zijn minst zonnebrand met een hoge beschermingsfactor). Is je huid erg gevoelig of reageert deze met roodheid en irritaties, wacht dan minimaal twee dagen voordat je gaat ontharen.

Stap 2: Scheren

Er zijn zat manieren om je benen te ontharen, maar scheren is veruit de meest gebruikte methode. Het is snel en meestal pijnloos. Zorg ervoor dat je een scherp mes gebruikt en geen bot mes. Zo voorkom je wondjes en roodheid. Scheer in korte delen (niet in één streep), tegen de groeirichting (van onder naar boven) en spoel je mes regelmatig af. Als de haren erg lang zijn, zou je wel eerst met de richting mee kunnen scheren. En dan daarna tegen de richting in. Dan voorkom je dat lange haartjes in het mes blijven hangen. 

©Igor Mojzes | LuckyBusiness

Droog scheren is fijner voor de huid, maar nat scheren zorgt voor gladdere benen. Als je tijdens het scheren warm water gebruikt, gaan de poriën openstaan en komen de haartjes verder naar buiten. Daardoor scheer je je benen nog gladder. Je spoelt ze af met koud water om de poriën weer te sluiten. Je kunt scheerschuim gebruiken voor het verzachten van de huid en om irritaties te voorkomen.

Lees ook: Ladyshave of handmatig scheren: wat kun je beter doen?

Ontharen zoals in de salon maar dan thuis Met de IPL-methode (Intense Pulsed Light) stel je je haartjes bloot aan lichtflitsen waardoor het haarzakje in een soort ruststand terecht komt. Het haar komt minder snel terug. Je hoeft niet naar een salon (en het is ook niet hetzelfde als een laserbehandeling), maar je kunt het gewoon thuis doen met een IPL-apparaat.

Stap 3: Smeren

Ontharen is erg belastend voor je huid en kan je huid uitdrogen. Daarom is hydrateren heel belangrijk na het scheren. Dus smeren maar! Het beste gebruik je een milde bodylotion die goed smeerbaar is en die snel wordt opgenomen door de huid. Te veel parfum in een lotion kan irritaties veroorzaken. Je kunt dit smeren na het scheren een aantal keer herhalen, elke paar uur, voor het beste resultaat. Sowieso zorgt dagelijks smeren voor een glanzende en gezond uitziende huid.

Stap 4: Glamour op je benen

Olie laat je benen glanzen. Je kunt bijvoorbeeld kokosolie of jojobaolie gebruiken. Maar ook olijfolie doet de truc. Een ander voordeel van het gebruik van olie is dat het je huid meteen verzorgt. De glans blijft gemakkelijk een paar uur zichtbaar. Maar let wel op met kleding en olievlekken.

Je kunt ook bodyshimmer gebruiken (deze van Rituals is erg fijn). Die vind je in sprayvorm of als poeder. Het geeft glans en levendigheid aan je huid. Sommige shimmers hebben kleuren en glitters. Er zijn ook allerlei receptjes te vinden om het zelf te maken, bijvoorbeeld door bodylotion te mixen met een beetje zilver- of goudglinsterende oogschaduw. Of kijk eens naar dit recept voor een volledig natuurlijke bodybutter voor een prachtige glans op je benen.

©DragonImages - stock.adobe.com

Meteen in de zon? Ga je daarna de zon in? Zorg voor een goede zonnebescherming op je huid in de vorm van zonnebrandcreme of -olie met een hoge factor. Verbranding is sowieso niet goed en kan op de lange termijn de huid beschadigen.

💃Dus geef je benen de aandacht die ze verdienen én een beetje zomerliefde voor gegarandeerd stralend glanzende benen.

▼ Volgende artikel
Maakt je blender lawaai? Zo los je het op
© InsideCreativeHouse
Huis

Maakt je blender lawaai? Zo los je het op

Een blender of een keukenmachine maakt geluid, dat is nu eenmaal zo. Er zitten bewegende onderdelen in, en er komt flink wat kracht bij kijken. Maar wat als je blender meer lawaai maakt dan zou moeten? Gelukkig kun je dat vaak zelf oplossen. Hier lees je hoe.

In dit artikel lees je:

  • Waarom je blender zo'n herrie maakt
  • Dat dat eigenlijk best logisch is
  • Dat je er (misschien) toch iets aan kunt doen

Lees ook: 9 dingen die je óók met je blender kunt maken

Waarom maakt mijn blender lawaai? 

De messen van een blender draaien doorgaans in de rondte met zo'n 20.000 toeren per minuut – bijna tien keer zo veel als de wielen van je auto als je lekker aan het cruisen bent. Geen wonder dus dat daar wat geluid bij komt kijken. 

Oudere blenders maken vaak meer lawaai dan nieuwe, en hoe langer je je blender hebt, des te meer geluid hij gaat maken, omdat de onderdelen verouderd raken. Daar is verder weinig aan te doen, behalve een nieuwe blender kopen. 

Stille blenders

Er zijn steeds meer stille blenders op de markt, al blijven ze natuurlijk altijd geluid maken. Doorgaans geldt dat hoe krachtiger het model, des te hoger de geluidsproductie. Denk dus goed na of je wel de krachtigste blender nodig hebt, of dat je het met een simpeler – en stiller! – model af kan. 

Fabrikanten doen er ook steeds meer aan om het geluid tegen te houden, bijvoorbeeld door een geluidsreductiesysteem en een slimme vorm van de messen en de glazen kan. Nieuwer is niet altijd beter, maar in dit geval vaak wel. 

©HP

Resonantie

Een van de hoofdredenen van een luide blender is de resonantie in de rest van je keuken. Probeer je blender maar eens op te tillen tijdens het blenden: dan hoor je meteen een stuk minder. Dat komt doordat het geluid doordreunt in het keukenblad, of zelfs in de muren waar de blender bij in de buurt staat. 

Zorg er dus voor dat de blender zo vrij mogelijk staat, niet tegen de muur en er ook niet vlakbij. Je kunt ook tijdelijk een handdoek of theedoek onder de blender leggen om het doordreunen te voorkomen, al moet je er wel voor zorgen dat het apparaat waterpas blijft staan. 

Veel blenders en keukenmachines hebben zuignappen, zodat ze wel op hun plek blijven staan, maar niet direct met het aanrechtblad in aanraking komen. Dat scheelt ook weer een slok op een smoothie! 

Conclusie

Je blender maakt nu eenmaal geluid, daar is weinig aan te doen. Je kunt het wel binnen de perken houden door te zorgen dat de blender goed waterpas staat en dat alle onderdelen goed schoon zijn. Zet hem niet tegen of in de buurt van de muur, en zet hem eventueel op een handdoek of theedoek om de ergste trillingen te voorkomen. En anders kun je natuurlijk altijd op zoek gaan naar een nieuwe, stille blender.

▼ Volgende artikel
Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps
© Kaspars Grinvalds - stock.adobe.com
Huis

Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps

Google Maps is een veelgebruikte navigatie-app binnen zowel Android als iOS. Veel mensen zijn inmiddels gewend aan die app en hebben geen behoefte aan alternatieven. Maar als je om je heen kijkt, zijn er genoeg kaarten-apps die de moeite waard zijn.

In dit korte overzicht zetten we vier apps in het zonnetje. Mocht je Google Maps zat zijn, of minder van Google afhankelijk willen zijn, dan kun je één van de onderstaande apps uitproberen:

  1. Here WeGo
  2. Apple Maps
  3. Waze
  4. OsmAnd

Ook interessant: Maak kennis met Waze: een slim alternatief voor Google Maps

Google Maps is inmiddels meer dan alleen een app voor het navigeren. Je kunt er eveneens informatie over je omgeving of buurt mee opzoeken, en zodoende leuke plekjes ontdekken. Ook biedt de app informatie over bijvoorbeeld files en de luchtkwaliteit. Daarnaast laten mensen er zelf recensies en foto's op achter, waardoor je nog een beter beeld krijgt van wat er in jouw omgeving gebeurt. En vergeet de Steet View-functie niet om een omgeving elders op de wereld te verkennen.

Maar dit is natuurlijk niet de enige dienst die je op deze manier op je smartphone kunt gebruiken. In dit artikel bieden we vier alternatieven voor Google Maps aan.

GRATIS OF BETAALD? Alle apps die we in dit artikel noemen zijn gratis te gebruiken. Alleen in het geval van OsmAnd kun je eventueel kiezen voor een abonnement, met prijzen variërend van 1,82 tot 39,99 euro.

1- Here WeGo

De eerste app in dit korte lijstje is Here WeGo. Dit is een gratis te downloaden app, die in de basis hetzelfde doet als Google Maps – maar dan zonder Google. Je hebt toegang tot verschillende soorten navigatieopties, zoals wandelen, met de auto of het ov, en kunt directies opvragen die je van deur tot deur brengt. Daarnaast zijn er allerlei mogelijkheden waarmee je de reis, ongeacht het voertuig, personaliseert. Zo kun je kiezen voor de snelste of de kortste route (het verschil zit hem in snelheid) en of je in realtime omgeleid wil worden wanneer dat nodig is. Zo kan Here WeGo rekening houden met files en eventueel oponthoud. Verder zijn er twee weergavemodi: een zoals in Google Maps en een met een satellietbeeld van de omgeving.

Here WeGo is beschikbaar voor Android en iOS.

Watch on YouTube

🚲Leestip: Ga eropuit! De beste sites en apps voor wandelen en fietsen

2- Apple Maps

We kunnen het ons bijna niet voorstellen dat je dit niet weet als je een iPhone hebt, maar Apple biedt met zijn eigen kaartenapplicatie Apple Maps ook een prima alternatief voor Google Maps aan. Hoewel de software eerder onbruikbaar was, heeft de app de afgelopen jaren flinke sprongen vooruit gemaakt. Had je de app eerder afgeschreven, dan kun je je er nu aan wagen. Net zoals bij andere navigatie-applicaties heb je de keuze uit verschillende reisopties, zoals met de auto, de fiets en bijvoorbeeld een taxi. Apple Maps biedt routenavigatie, locatie delen, plaatskaarten en een interactieve 3D-weergave aan van allerlei omgevingen. Zo krijg je een beter beeld van wat er te beleven valt, of hoe er een stad, dorp of weg vormgegeven is.

Apple Maps is alleen beschikbaar voor iOS.

Watch on YouTube

3- Waze

Mocht je iemand zijn die uit het Google-ecosysteem wil stappen, of minder van Google afhankelijk wil zijn, dan is Waze wellicht niet de beste optie. Google is namelijk eigenaar van deze app. Maar voor andere gebruikers kan dit wel een goed alternatief zijn. Veel van de informatie die Waze presenteert, is namelijk afkomstig vanuit de community. Gebruikers houden andere mensen dus op de hoogte. Daardoor krijg je veel meer updates in realtime over wat er om je heen gebeurt of wanneer je eenmaal de weg op gaat. Ongelukken en dergelijke zijn daardoor geen verrassingen meer. Waze kan bovendien razendsnel andere routes aanbieden, en je kunt van tevoren aangeven dat je bepaalde wegen of gebieden wilt vermijden.

Waze is beschikbaar voor zowel Android als iOS.

Watch on YouTube

4- OsmAnd

OsmAnd is tot slot een navigatieapplicatie die volop gebruikmaakt van opensource-informatie. In dit geval gaat het om de data van OpenStreetMap. Dat is niet het enige dat dit zo'n sterke app maakt. Want OsmAnd legt voornamelijk de nadruk op offline gebruik. Zo kunnen gebruikers niet alleen hun eigen omgeving, maar ook gewoon de kaart van een volledig land offline beschikbaar maken. Dat zal de app dan ook meteen vragen op het moment dat je hem voor het eerst opent. Daardoor kun je niet alleen data besparen, ook heb je gewoon een goede kaart tot je beschikking wanneer je in een gebied bent met slecht internet. Verder is het fijn om te zien dat OsmAnd de basis op orde heeft als het gaat om de interface en navigatieopties. Alle basale functies die je mag verwachten van een kaartenapp zit in OsmAnd, dus je hoeft niets te missen.

OsmAnd is beschikbaar voor zowel Android als iOS.

Watch on YouTube

Liever een losse navigatie voor in je auto?

Voordeel: leidt je niet af met appjes en meldingen