ID.nl logo
Ontharen in een dure salon? Welnee: met IPL doe je het gewoon thuis!
© YuliiaMazurkevych - stock.adobe.com
Gezond leven

Ontharen in een dure salon? Welnee: met IPL doe je het gewoon thuis!

Voor een langere tijd van ongewenst haar af zijn? Veel mensen kiezen in dat geval voor waxen of laserontharen. Er wordt echter ook veel reclame gemaakt voor thuis ontharen met een IPL-apparaat. Wat is IPL? En hoe werkt het? ID.nl legt het je *haar*fijn uit.

Na het lezen van dit artikel weet je:

  • Wat het verschil is tussen laserontharen en IPL en hoe IPL werkt

  • Hoe vaak je een IPL-behandeling moet herhalen

  • Of IPL veilig is

  • Of IPL voor iedereen geschikt is

  • Bij welke kleur haartjes IPL werkt

  • Wat de voordelen zijn van IPL

  • Hoe je een IPL-apparaat kiest

  • Of IPL een pijnlijke procedure is

  • Wil je liever een ladyshave gebruiken? Lees dan Wat is een ladyshave?

Laser en IPL: het verschil

Om maar meteen een misverstand uit de weg te ruimen: je kunt thuis niet voor een échte laserontharing kiezen: het is een behandeling die alleen in bij gespecialiseerde salons wordt uitgevoerd. Met echte laser bedoelen we de heel gerichte bundels stralen die diep in de huid doordringen en die heel specifiek op haarzakjes worden gericht, waardoor deze wordt vernietigd. Dat komt omdat licht wordt opgenomen in de pigmenten van de wortel van het haar. 

In de volksmond wordt IPL ook vaak laserontharing genoemd, maar het werkt net wat anders. De L staat ook niet voor Laser, zoals veel mensen denken, maar voor Light. Bij beide methoden wordt het haarzakje warm, maar bij IPL wordt een ander soort licht gebruikt (IPL staat voor intense pulsed light):gefilterd licht in verschillende kleuren dat via het haar naar het haarzakje gaat. Het is dus iets indirecter en biedt minder hevige flitsen dan bij laser het geval is. Het resultaat is uiteindelijk dat IPL het haarzakje niet definitief vernietigt, maar in een soort van ruststand brengt. Bij ontharen met laser worden haarzakjes wél definitief vernietigd.

©Max Chernishev

Hoe vaak moet je een IPL-behandeling herhalen?

Als een haarzakje wordt vernietigd, betekent dit dat er geen haren meer uit het haarzakje kunnen groeien. IPL moet je daarom vaker doen om te zorgen dat het haar wegblijft, omdat je het haarzakje als het ware in slaap brengt en dit tijdelijk is. Haar komt bij IPL eerder terug dan bij laser, omdat er niets wordt stukgemaakt. Daarnaast heeft IPL als nadeel dat je er vaker mee over het haar heen moet. Ook kunnen er eerder beschadigingen van de huid optreden, omdat laser nu eenmaal specifieker te richten is. 

Je IPL-behandeling thuis doe je in de eerste fase vaker dan later. In eerste instantie doe je vier behandelingen waarbij er steeds twee weken tussen zit. Vervolgens breid je dit uit naar eens per 4 weken. Hierbij is het belangrijk dat je echt de juiste data aanhoudt, anders kun je weer opnieuw moeten beginnen. Noteer deze data dus in je agenda en laat jezelf een herinnering sturen op je smartphone. Volgens Philips hoef je dit bijwerken 8 keer te herhalen voor een effectieve haarvermindering, maar veel mensen herhalen het na die 8 keer nog steeds maandelijks om te zorgen dat het haar niet terugkeert.

Is IPL veilig? Ja, IPL is in principe veilig, maar het kan gebeuren dat er huidbeschadiging optreedt. Zo kan de hoeveelheid pigment tijdelijk vermeerderen (waardoor je huid donkerder wordt) of juist verminderen (waardoor je huid lichter wordt). Ook kunnen er brandwonden, roodheid en zwellingen optreden. Als gevolg hiervan is het mogelijk dat er korstvorming ontstaat. Het gebeurt zeker niet bij iedereen, maar het is wel een risico om rekening mee te houden.

©metamorworks - stock.adobe.com

Is IPL voor iedereen geschikt?

Waar laser voor iedereen geschikt is, is IPL vooral voor mensen met een lichtere huid. Heb je een donkere huid, dan is IPL minder geschikt. Dat komt doordat er in een donkere huid meer melatonine zit. Dit absorbeert de lichtenergie die vrijkomt bij IPL. Qua veiligheid zit er wel een grens aan de hoeveelheid lichtenergie die door de huid mag worden opgenomen; bij een donkere huid kan die grens al snel overschreden worden. Dat maakt IPL dus niet echt geschikt voor dit huidtype.

Werkt IPL alleen bij blonde haartjes?

Sommige mensen zeggen dat IPL minder effect heeft bij bepaalde typen haarkleuren, maar er wordt ook vaak gezegd dat dat niet zo is. Philips, een van de makers van de bekendste thuis-IPL-apparaten zegt: “IPL werkt op natuurlijk donkerblonde, bruine en zwarte haartjes en op huidskleuren die variëren van licht naar donkerbruin. IPL- behandelingen kunnen niet worden toegepast om witte, grijze, lichtblonde of rode haartjes te behandelen en zijn niet geschikt voor een zeer donkere huid.”

Wat zijn de voordelen van IPL?

Ten opzichte van laseren heeft IPL een aantal voordelen. Je doet het lekker thuis, waardoor je ook plekken die je misschien (letterlijk) niet graag blootgeeft aan de schoonheidsspecialiste (denk aan je bikinilijn of tepelhof) kunt behandelen.

Een ander voordeel van thuis ontharen met IPL is dat het goedkoper is. Waar één laserontharingsbehandeling al tussen de 40 en 500 euro ligt (!), is de aanschaf van een IPL-apparaat ongeveer 250 euro. Je bent dus én minder geld kwijt, én je hoeft niet weer terug om weer geld uit te geven. Vaak worden IPL-apparaten geleverd met verschillende opzetstukken, afhankelijk van welke plek van je lijf je wilt ontharen. Het is dus niet zo dat je met IPL alleen benen kunt doen: oksels en bikinilijn behoren ook tot de mogelijkheden. 

Juist omdat je voor IPL vaak meerdere behandelingen nodig hebt, is het fijn om zelf thuis aan de slag te kunnen. Gemiddeld duurt het bij IPL 10 behandelingen om hetzelfde resultaat te krijgen als bij laserontharing.

Niet permanent weg Houd er rekening mee dat je IPL ook op de lange termijn vaker moet blijven herhalen, terwijl voor laser geldt dat je op een gegeven moment hooguit één behandeling per jaar nodig hebt om de paar haren die toch wel verschijnen te verwijderen.

©Olga Yastremska

IPL-apparaat kiezen

Maar, welk IPL-apparaat kies je? Er zijn verschillende merken op de markt, al is Philips Lumea verreweg het bekendste merk. Dit is echter ook één van de duurdere thuismerken. De meest bejubelde Lumea is de Lumea IPL Prestige. Dit apparaat heeft 4 opzetstukken voor lichaam, gezicht, bikini en oksels. Je kunt hem koppelen aan een handige app waarmee je je sessies kunt plannen. Er zit een uv-filter op om je huid te beschermen en hij gaat 450.000 pulsen mee, wat volgens Philips gelijk is aan 39 jaar gebruiken. Dit apparaat heeft vijf lichtinstellingen om uit te kiezen. Dit apparaat kost gemiddeld rond de 450 euro.

Een andere optie is de GoSmooth IPL Pro. Deze heeft 10 lichtinstellingen en wordt bovendien geleverd met een beschermende zonnebril. GoSmooth IPL Pro zou met 1.000.000 flitsen nog veel langer meegaan: ruim 80 jaar. Dit IPL-apparaat heeft geen bijbehorende app, maar wel zit er een groot scherm op waarop je informatie kunt lezen. Dankzij het uv-filter blijft je huid beter veilig en kun je dit apparaat prima thuis gebruiken. GoSmooth IPL Pro kost gemiddeld 149 euro en is daarmee aanzienlijk goedkoper dan de Lumea. 

De derde IPL die we aanraden is de Braun Silk Expert Pro 5. Deze heeft een sensor die zich vanzelf aan je huidtint aanpast en kan met drie standen en 10 intensiteitsniveaus veel verschillende huidtypen de baas. Hij gaat met 400.000 pulsen waarschijnlijk ongeveer net zo lang mee als de Lumea, alleen werkt hij niet met een app, waardoor je je agenda zal moeten inzetten om behandelingen te plannen. Braun Silk Expert Pro 5 kost rond de 284 euro.

Tip: Op proef Veel fabrikanten van IPL-apparaten bieden je eerst een proefperiode aan, zodat je kunt kijken of het apparaat bij jou voldoet. Maak hier dan ook gebruik van: IPL werkt niet voor alle mensen goed.

Doet IPL pijn of niet?

Mocht je gevoelig zijn voor pijn, dan is IPL waarschijnlijk prettiger voor je dan laser. Laser is wat sterker en is daarom wat minder aangenaam. Dat hangt echter wel af van de plek op het lichaam die wordt behandeld en het specifieke type laser dat de schoonheidsspecialiste inzet. IPL is helemaal niet pijnlijk, alleen wat warm. Dat is trouwens een goed teken: dat betekent dat je haarzakjes het licht inderdaad omzetten in warmte, zodat ze inderdaad die gewenste ruststand bereiken.

Mocht je thuis willen beginnen met IPL, houd dan rekening met twee dingen. Ten eerste moet je zelfbruiner tot 5 dagen voor de behandeling vermijden vanwege de chemicaliën. Ten tweede dien je voor je behandeling je haar alvast te scheren, zodat het resultaat beter is. Maar dat scheren is voor een goed doel, want straks hoef je dat scheermesje nooit meer te gebruiken in je thuissalon.

▼ Volgende artikel
Deze functies kun je tegenkomen op een magnetron
© Rostislav Sedlacek
Huis

Deze functies kun je tegenkomen op een magnetron

Met een magnetron kun je veel meer doen dan alleen snel eten opwarmen. Je kunt er tegenwoordig vaak ook mee koken, bakken en zelfs grillen. In dit artikel lees je welke functies je allemaal kunt vinden op moderne magnetrons en wat je ermee kunt doen.

In dit artikel bespreken we de belangrijkste functies van een magnetron: de magnetronfunctie zelf, oven, grill en stoom. We leggen uit wat je ermee kunt doen en hoe ze je keukenleven makkelijker maken.

Lees ook: Dit betekenen de icoontjes op je oven of combi-magnetron

De basisfunctie van elke magnetron is de magnetronstand. Met behulp van microgolven worden water-, vet- en suikermoleculen in voedsel in beweging gebracht, waardoor het eten opwarmt. Deze functie is vooral handig voor het snel opwarmen van restjes, soep, koffie of melk, of voor het warm maken van kant-en-klaar maaltijden. Daarnaast kun je er bevroren etenswaren mee ontdooien, zoals vlees, brood of groenten. Veel magnetrons hebben een speciale ontdooistand, waarmee je dit gecontroleerd en zonder risico op het gedeeltelijk garen van het eten kunt doen.

Naast opwarmen en ontdooien is de magnetronfunctie ook geschikt voor eenvoudige gerechten – denk aan aardappelpuree of stoomgroenten (in een magnetronbestendige schaal). En laten we de magnetronpopcorn vooral niet vergeten!

©Monkey Business Images

Hoe herken je of servies magnetronbestendig is?

Niet alle schalen, borden of ander servies kunnen veilig in de magnetron. Gelukkig kun je dit vaak makkelijk controleren. Kijk eerst naar de onderkant: daar staat meestal een symbool van een magnetron of de woorden "microwave safe" of "magnetronbestendig". Zie je dat niet, dan is het verstandig extra op te letten. Vermijd servies met metalen randen, goudkleurige decoraties of materialen zoals melamine. Deze kunnen vonken veroorzaken, oververhit raken of zelfs schade toebrengen aan je magnetron. Kies bij twijfel voor glas of keramiek dat speciaal is aangeduid als magnetronbestendig.

Weet je niet zeker of je servies magnetronbestendig is? Doe dan een simpele test. Vul een magnetronbestendige mok of glas met water en zet deze samen met het servies dat je wilt testen in de magnetron. Laat de magnetron 30 seconden op hoog vermogen draaien. Het water in het glas fungeert hierbij als controle: het moet warm worden, terwijl het servies zelf koud blijft. Is het servies heet na de test? Dan is het niet geschikt, omdat het de warmte absorbeert. Blijft het servies koud en is alleen het water warm? Dan kun je het veilig gebruiken in de magnetron.

Ovenfunctie

Sommige magnetrons hebben een ingebouwde ovenfunctie, waarmee je gerechten kunt bakken en braden zoals in een gewone oven. Deze functie gebruik je bijvoorbeeld voor het bakken van taarten, pizza’s en ovenschotels. Dankzij de gelijkmatige verwarming worden gerechten mooi gelijkmatig gaar en krijgen ze een mooie kleur. Daarnaast kun je met de ovenfunctie gratineren (een goudbruin en krokant laagje maken). Denk aan dat superlekkere knapperige kaaslaagje bovenop een goede lasagne bijvoorbeeld. Ook voor het opwarmen van gerechten die lekker knapperig moeten blijven, zoals quiches of bladerdeeghapjes, is dit de functie die je gebruikt. Waar de standaard magnetronfunctie gerechten vaak zacht maakt, zorgt de ovenfunctie voor een krokant resultaat.

Grillfunctie

Met de grillfunctie van een magnetron kun je gerechten roosteren en krokant maken. Een ingebouwde elektrische grill zorgt voor intense hitte, heel geschikt dus voor het bereiden van kippenvleugels, worstjes of gegrilde groenten. Hiermee geef je gerechten een knapperige korst of een mooi geroosterd laagje. Ook vlees en vis krijgen zo een krokant randje, zonder dat je een traditionele oven of barbecue nodig hebt. Zelfs voor pizza’s is deze functie handig: waar de ovenstand er vooral voor zorgt dat ze gelijkmatig gaar worden, geeft de grillfunctie ze een extra knapperige en goudbruine bovenkant. Zei iemand daar krokante gesmolten kaas?

©pixel-shot.com (Leonid Yastremskiy)

Ook interessant: Zo maak je je magnetron schoon met middelen die je al in huis hebt

Stoomfunctie

Met de stoomfunctie van een magnetron kook je gezond en eenvoudig met stoom. Dit werkt via een ingebouwd stoomreservoir of een speciale stoomschaal. Groenten blijven mooi van kleur, stevig van structuur en behouden meer voedingsstoffen dan bij koken in water. Ook delicate vissoorten, zoals zalm en kabeljauw, blijven sappig en smaakvol, zonder dat je extra vet hoeft toe te voegen. Daarnaast kun je met de stoomfunctie rijst, couscous en andere gerechten die vocht nodig hebben opwarmen, zonder dat ze uitdrogen.

Magnetron met stoomfunctie echt iets voor jou?

Er zijn er genoeg!

Zo kies je de juiste magnetron

Welke functies je nodig hebt, hangt af van je kookgewoonten. Of je nu alleen opwarmt, graag bakt, houdt van een krokante korst of gezond wilt koken, er is altijd een magnetron die daarbij past. Met extra functies zoals oven, grill en stoom kun je veel meer dan alleen opwarmen. Kies een model dat aansluit bij jouw kookstijl, zodat je het maximale uit je magnetron haalt, zodat je een magnetron kiest die bij je past.

▼ Volgende artikel
2,4 GHz vs. bluetooth: welke beter is voor accessoires
© Panasonic
Huis

2,4 GHz vs. bluetooth: welke beter is voor accessoires

Hoewel het nog steeds een goed idee kan zijn bepaalde accessoires bedraad te gebruiken, zijn er natuurlijk al jaren draadloze opties beschikbaar voor bijvoorbeeld toetsenborden, muizen en koptelefoons. Maar welke optie is beter: bluetooth of 2,4 GHz? Dat bekijken we in dit artikel.

Dit artikel in het kort: beide vormen van draadloze communicatie hebben zo hun voor- en nadelen. 2,4 GHz zet vooral in op snelheid en stabiliteit, terwijl bluetooth de voorkeur geeft aan efficiëntie en compatibiliteit. Afhankelijk van jouw eisen, kan de ene verbinding net wat beter zijn dan de andere.

We gaan ervan uit dat je de accessoires in combinatie met een pc wilt gebruiken. Ook vergelijken we 2,4 GHz met bluetooth 5.0, omdat dit momenteel de basis vormt voor andere versies.

Als je denkt aan draadloze accessoires voor je computer of tablet (of misschien wel je smartphone, waar je tegenwoordig ook een werkpaard van kunt maken), dan denk je wellicht aan de bluetoothverbinding. Dat is niet gek: dit is één van de meest voorkomende en gebruikte draadloze protocollen van dit moment. Het is populair vanwege de simpliciteit en brede beschikbaarheid. Maar soms kan een product dat verbinding maakt via 2,4 GHz ook uitkomst bieden of … durven we het te zeggen? Ja: in sommige situaties zelfs beter zijn.

De verschillen tussen bluetooth en 2,4 GHz

Eén van de belangrijkste verschillen tussen bluetooth en 2,4 GHz is dat de vertraging op de lijn zo goed als nihil is met de laatstgenoemde. Dit is met name handig voor de gamers onder ons, die graag gebruikmaken van de beste technologie voor hun (online) gamingsessies. Toegegeven, de verschillen zullen niet voor iedereen merkbaar zijn, waardoor een bluetoothmuis dus in neutrale of zakelijke situaties meer dan prima is.

Een ander voordeel van 2,4 GHz ten opzichte van bluetooth is de bredere bandbreedte. Dit is wel degelijk merkbaar wanneer je een headset op hebt tijdens het gamen of een online meeting. De kwaliteit van de audio kan in een rap tempo verslechteren wanneer je via bluetooth naar iets of iemand luistert, terwijl je zelf door de microfoon praat. Dat heeft te maken met de beperkte bandbreedte van bluetooth: die kan eigenlijk niet zowel zenden als ontvangen in hoge kwaliteit.

Ook leuk en handig: een draadloze speaker

Mee op vakantie, naar buiten of je zolderkamer: overal muziek

Vanwege bredere bandbreedte van 2,4 GHz, zul je dat verlies in kwaliteit niet ervaren. De beste optie is nog altijd om een headset of koptelefoon bedraad aan te sluiten – maar dat is een ander verhaal. Als je een draadloze headset gebruikt, kunnen we bluetooth eigenlijk niet aanbevelen als je zelf ook moet praten. Je hebt dan wel weer het gedoe met dongels (2,4GHz-koptelefoons kunnen alleen op die manier verbinding maken), maar dat is dan maar even zo.

©kjekol -stock.adobe.com

Meer om rekening mee te houden

Hoewel beide typen verbindingen stabiel genoeg zijn, merk je toch al snel dat 2,4 GHz minder ruis laat horen en de verbinding langer vasthoudt op het moment dat je afstand neemt van het gekoppelde apparaat.

Stel dat je met iemand videobelt achter je computer en je besluit even op te staan, dan kraakt de verbinding eerder wanneer je de koppeling via bluetooth gemaakt hebt. Het kan ook gebeuren dat de audio vertraging oploopt en daarna versneld afgespeeld wordt om weer gelijk te lopen met de stream, of dat het geluid helemaal wegvalt.

Het verschil in bereik is zo'n 35 meter. Bluetooth-apparaten kunnen in veel gevallen slechts tien meter verwijderd zijn van hun bronnen, terwijl 2,4 GHz het tot 45 meter volhoudt. Houd er rekening mee dat we het dan hebben over ideale situaties. Want zodra je een muur introduceert in deze vergelijking, dan is het al snel over en uit voor allebei de soorten koptelefoons.

Bovendien is het zo dat 2,4GHz-producten sneller last kunnen hebben van allerlei andere apparaten om hen heen, zoals een router die op dezelfde frequentie actief is.

©PXimport

Wanneer je een goede batterijduur van belang vindt, dan komt bluetooth weer als winnaar naar boven. Energiezuinigheid is namelijk één van de speerpunten van dit protocol: daar kan 2,4 GHz nog een puntje aan zuigen. Dat gaat wel ten dele ten koste van de kwaliteit en snelheid van de verbinding. Maar als je gewoon achter een bureau zit en je luistert enkel ergens naar, of je voert wat kantoortaken uit, dan kan het echt een groot voordeel zijn dat een bluetoothproduct het soms twee tot drie keer zo lang uithoudt op een volle accu dan een apparaat met 2,4 GHz.

Tot slot: welke is beter?

Je voelt het al een beetje aankomen, maar we kunnen hier niet zeggen dat de ene verbinding pertinent beter is dan de andere. Ze hebben duidelijke voor- en nadelen, waardoor je wel in specifieke situaties beter voor het ene dan voor het andere protocol kunt kiezen.

Geef je niets om accuduur en wil je volop inzetten op een stabiele en snelle verbinding, dan is 2,4 GHz de beste optie voor jou. Dat geldt ook voor iedereen die een koptelefoon met microfoon gebruikt voor werk of videogames. Maar als het gaat om brede compatibiliteit en batterijduur, dan is bluetooth ongeëvenaard. Bedenk dus wat je zelf belangrijker vindt, dan weet je ook wat je nodig hebt.