Ontharen in een dure salon? Welnee: met IPL doe je het gewoon thuis!

© YuliiaMazurkevych - stock.adobe.com

Ontharen in een dure salon? Welnee: met IPL doe je het gewoon thuis!

Geplaatst: 22 december 2022 - 09:32

Laura Jenny

Voor een langere tijd van ongewenst haar af zijn? Veel mensen kiezen in dat geval voor waxen of laserontharen. Er wordt echter ook veel reclame gemaakt voor thuis ontharen met een IPL-apparaat. Wat is IPL? En hoe werkt het? ID.nl legt het je *haar*fijn uit.

Laser en IPL: het verschil

Om maar meteen een misverstand uit de weg te ruimen: je kunt thuis niet voor een échte laserontharing kiezen: het is een behandeling die alleen in bij gespecialiseerde salons wordt uitgevoerd. Met echte laser bedoelen we de heel gerichte bundels stralen die diep in de huid doordringen en die heel specifiek op haarzakjes worden gericht, waardoor deze wordt vernietigd. Dat komt omdat licht wordt opgenomen in de pigmenten van de wortel van het haar. 

In de volksmond wordt IPL ook vaak laserontharing genoemd, maar het werkt net wat anders. De L staat ook niet voor Laser, zoals veel mensen denken, maar voor Light. Bij beide methoden wordt het haarzakje warm, maar bij IPL wordt een ander soort licht gebruikt (IPL staat voor intense pulsed light):gefilterd licht in verschillende kleuren dat via het haar naar het haarzakje gaat. Het is dus iets indirecter en biedt minder hevige flitsen dan bij laser het geval is. Het resultaat is uiteindelijk dat IPL het haarzakje niet definitief vernietigt, maar in een soort van ruststand brengt. Bij ontharen met laser worden haarzakjes wél definitief vernietigd.

Vrouw die laserontharing ondergaat

© Max Chernishev

Hoe vaak moet je een IPL-behandeling herhalen?

Als een haarzakje wordt vernietigd, betekent dit dat er geen haren meer uit het haarzakje kunnen groeien. IPL moet je daarom vaker doen om te zorgen dat het haar wegblijft, omdat je het haarzakje als het ware in slaap brengt en dit tijdelijk is. Haar komt bij IPL eerder terug dan bij laser, omdat er niets wordt stukgemaakt. Daarnaast heeft IPL als nadeel dat je er vaker mee over het haar heen moet. Ook kunnen er eerder beschadigingen van de huid optreden, omdat laser nu eenmaal specifieker te richten is. 

Je IPL-behandeling thuis doe je in de eerste fase vaker dan later. In eerste instantie doe je vier behandelingen waarbij er steeds twee weken tussen zit. Vervolgens breid je dit uit naar eens per 4 weken. Hierbij is het belangrijk dat je echt de juiste data aanhoudt, anders kun je weer opnieuw moeten beginnen. Noteer deze data dus in je agenda en laat jezelf een herinnering sturen op je smartphone. Volgens Philips hoef je dit bijwerken 8 keer te herhalen voor een effectieve haarvermindering, maar veel mensen herhalen het na die 8 keer nog steeds maandelijks om te zorgen dat het haar niet terugkeert.

Vrouw met gladde benen

© metamorworks - stock.adobe.com

Is IPL voor iedereen geschikt?

Waar laser voor iedereen geschikt is, is IPL vooral voor mensen met een lichtere huid. Heb je een donkere huid, dan is IPL minder geschikt. Dat komt doordat er in een donkere huid meer melatonine zit. Dit absorbeert de lichtenergie die vrijkomt bij IPL. Qua veiligheid zit er wel een grens aan de hoeveelheid lichtenergie die door de huid mag worden opgenomen; bij een donkere huid kan die grens al snel overschreden worden. Dat maakt IPL dus niet echt geschikt voor dit huidtype.

Werkt IPL alleen bij blonde haartjes?

Sommige mensen zeggen dat IPL minder effect heeft bij bepaalde typen haarkleuren, maar er wordt ook vaak gezegd dat dat niet zo is. Philips, een van de makers van de bekendste thuis-IPL-apparaten zegt: “IPL werkt op natuurlijk donkerblonde, bruine en zwarte haartjes en op huidskleuren die variëren van licht naar donkerbruin. IPL- behandelingen kunnen niet worden toegepast om witte, grijze, lichtblonde of rode haartjes te behandelen en zijn niet geschikt voor een zeer donkere huid.”

Wat zijn de voordelen van IPL?

Ten opzichte van laseren heeft IPL een aantal voordelen. Je doet het lekker thuis, waardoor je ook plekken die je misschien (letterlijk) niet graag blootgeeft aan de schoonheidsspecialiste (denk aan je bikinilijn of tepelhof) kunt behandelen.

Een ander voordeel van thuis ontharen met IPL is dat het goedkoper is. Waar één laserontharingsbehandeling al tussen de 40 en 500 euro ligt (!), is de aanschaf van een IPL-apparaat ongeveer 250 euro. Je bent dus én minder geld kwijt, én je hoeft niet weer terug om weer geld uit te geven. Vaak worden IPL-apparaten geleverd met verschillende opzetstukken, afhankelijk van welke plek van je lijf je wilt ontharen. Het is dus niet zo dat je met IPL alleen benen kunt doen: oksels en bikinilijn behoren ook tot de mogelijkheden. 

Juist omdat je voor IPL vaak meerdere behandelingen nodig hebt, is het fijn om zelf thuis aan de slag te kunnen. Gemiddeld duurt het bij IPL 10 behandelingen om hetzelfde resultaat te krijgen als bij laserontharing.

Vrouw die thuis met IPL benen onthaart

© Olga Yastremska

IPL-apparaat kiezen

Maar, welk IPL-apparaat kies je? Er zijn verschillende merken op de markt, al is Philips Lumea verreweg het bekendste merk. Dit is echter ook één van de duurdere thuismerken. De meest bejubelde Lumea is de Lumea IPL Prestige. Dit apparaat heeft 4 opzetstukken voor lichaam, gezicht, bikini en oksels. Je kunt hem koppelen aan een handige app waarmee je je sessies kunt plannen. Er zit een uv-filter op om je huid te beschermen en hij gaat 450.000 pulsen mee, wat volgens Philips gelijk is aan 39 jaar gebruiken. Dit apparaat heeft vijf lichtinstellingen om uit te kiezen. Dit apparaat kost gemiddeld rond de 450 euro.

Een andere optie is de GoSmooth IPL Pro. Deze heeft 10 lichtinstellingen en wordt bovendien geleverd met een beschermende zonnebril. GoSmooth IPL Pro zou met 1.000.000 flitsen nog veel langer meegaan: ruim 80 jaar. Dit IPL-apparaat heeft geen bijbehorende app, maar wel zit er een groot scherm op waarop je informatie kunt lezen. Dankzij het uv-filter blijft je huid beter veilig en kun je dit apparaat prima thuis gebruiken. GoSmooth IPL Pro kost gemiddeld 149 euro en is daarmee aanzienlijk goedkoper dan de Lumea. 

De derde IPL die we aanraden is de Braun Silk Expert Pro 5. Deze heeft een sensor die zich vanzelf aan je huidtint aanpast en kan met drie standen en 10 intensiteitsniveaus veel verschillende huidtypen de baas. Hij gaat met 400.000 pulsen waarschijnlijk ongeveer net zo lang mee als de Lumea, alleen werkt hij niet met een app, waardoor je je agenda zal moeten inzetten om behandelingen te plannen. Braun Silk Expert Pro 5 kost rond de 284 euro.

Doet IPL pijn of niet?

Mocht je gevoelig zijn voor pijn, dan is IPL waarschijnlijk prettiger voor je dan laser. Laser is wat sterker en is daarom wat minder aangenaam. Dat hangt echter wel af van de plek op het lichaam die wordt behandeld en het specifieke type laser dat de schoonheidsspecialiste inzet. IPL is helemaal niet pijnlijk, alleen wat warm. Dat is trouwens een goed teken: dat betekent dat je haarzakjes het licht inderdaad omzetten in warmte, zodat ze inderdaad die gewenste ruststand bereiken.

Mocht je thuis willen beginnen met IPL, houd dan rekening met twee dingen. Ten eerste moet je zelfbruiner tot 5 dagen voor de behandeling vermijden vanwege de chemicaliën. Ten tweede dien je voor je behandeling je haar alvast te scheren, zodat het resultaat beter is. Maar dat scheren is voor een goed doel, want straks hoef je dat scheermesje nooit meer te gebruiken in je thuissalon.

0

Powered by

logo

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten