Bruin zonder zon: dit wil je weten over zelfbruiners en spraytan
Geen tijd of zin om uitgebreid in de zon te zitten? Als je toch een lekker bruin kleurtje wilt, zijn er gelukkig altijd nog zelfbruiners en spraytans die je kunnen helpen. In dit artikel leggen we het verschil tussen deze beide methodes uit en vertellen we hoe je ze zó aanbrengt dat het resultaat zo natuurlijk mogelijk is.
In dit artikel: Wat is een zelfbruiner? | Wat is een spraytan? | Hoe kies je de bruiner die het beste bij je past? | Is zelfbruiner geschikt voor elk huidtype? | Hoe breng je zelfbruiner of spraytan aan? | Mogelijke bijwerkingen
Lees ook: Lekker de zon in? Dit is waarom je goed moet smeren (en zo doe je dat!)
Zelfbruiners en spraytan zijn producten die je huid een bruine kleur geven zonder blootstelling aan de zon. Ze bevatten een ingrediënt genaamd dihydroxyaceton (DHA) dat reageert met de dode huidcellen aan het oppervlak van je huid om deze tijdelijk donkerder te maken. Het resultaat? Een prachtige, natuurlijk ogende bruine kleur die meestal tussen de drie en zeven dagen blijft zitten, afhankelijk van hoe goed je voor je huid zorgt. Maar hoewel zelfbruiners en spraytan allebei hetzelfde eindresultaat geven, zit er wel verschil tussen de twee.
Wat is een zelfbruiner?
Zelfbruiners zijn producten die je thuis kunt gebruiken om jezelf een bruine kleur te geven. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals lotions, mousses, gels, sprays en doekjes. Het aanbrengen van een zelfbruiner vereist enige vaardigheid en oefening. Je moet het product gelijkmatig over je huid verdelen om vlekken of strepen te voorkomen. Het kan ook lastig zijn om plaatsen zoals je rug te bereiken, waardoor het daar misschien net wat minder mooi egaal bruin wordt. Zelfbruiners zijn over het algemeen goedkoper dan spraytan-behandelingen en je hebt de vrijheid om ze te gebruiken wanneer het jou uitkomt.
Wat is spraytan?
Spraytan is een methode waarbij een professional een bruiningsoplossing op je huid spuit. Dit gebeurt meestal in een speciale cabine in een salon of spa. Een van de voordelen van spraytan is dat het een zeer gelijkmatige dekking kan bieden, juist omdat je het door iemand anders laat doen. Dat resulteert in een natuurlijk ogende bruine kleur. Spraytan-behandelingen zijn meestal duurder dan zelfbruiners en je moet een afspraak maken om de behandeling te krijgen. Het resultaat kan echter sneller zijn en langer aanhouden dan bij zelfbruiners. Thuis spraytannen kán wel, maar is eigenlijk alleen geschikt als je heel het jaar door bruin wilt zijn. Je hebt namelijk speciale apparatuur nodig zoals een spraytan-machine (een soort airbrush) en een cabine, zodat je muren of badkamertegels schoon blijven.
©Parilov Egeniy
Is zelfbruiner geschikt voor elk huidtype?
Zelfbruiners kunnen in principe op elk huidtype worden aangebracht. Het is echter belangrijk om te weten dat het eindresultaat kan variëren afhankelijk van je huidskleur en -type.
Als je een lichte huid hebt, kun je het beste beginnen met een zelfbruiner die is ontworpen voor lichte tot medium huidtinten. Deze producten zullen je een subtiele, natuurlijke uitstraling geven zonder dat je er oranje uitziet.
Als je een donkere huid hebt, kun je kiezen voor een zelfbruiner die is ontworpen voor medium tot donkere huidtinten. Deze producten zullen je huid een diepere, rijkere kleur geven.
Als je een gevoelige huid hebt, kies dan voor een zelfbruiner die is geformuleerd zonder parfum en andere irriterende stoffen. Het is ook een goed idee om een patch-test te doen voordat je het product op je hele lichaam aanbrengt om te controleren op allergische reacties.
©tcsaba
Hoe breng je zelfbruiner of spraytan aan?
Voorbereiding van de huid: Begin met het exfoliëren van je huid om dode huidcellen te verwijderen. Dit zorgt voor een gelijkmatige toepassing van het product.
Toepassing: Breng de zelfbruiner of spraytan gelijkmatig aan op je huid. Gebruik een speciale tanninghandschoen om te helpen bij een gelijkmatige verdeling en om vlekken op je handen te voorkomen.
Droogtijd: Laat het product volledig drogen voordat je kleding aantrekt of gaat slapen. Wil je douchen of zwemmen? Zorg dan dat je de bruiner minimaal acht uur daarvoor hebt aangebracht. Je weet dan zeker dat het volledig in je huid getrokken is.
Nazorg: Hydrateer je huid dagelijks om de bruine kleur langer te behouden. Vermijd het scrubben van je huid, omdat dit de kleur sneller kan doen vervagen.
©Anastasia - stock.adobe.com
Mogelijke bijwerkingen Hoewel zelfbruiners en spraytan-producten over het algemeen veilig zijn, kunnen sommige mensen een allergische reactie ervaren op de ingrediënten. Het is altijd een goed idee om voordat je een nieuw product echt gaat gebruiken eerst een klein beetje aan te brengen op een klein stukje huid, zoals je onderarm of achter je oor en daarna 24 tot 48 te wachten om te zien of er een reactie optreedt. Als je huid rood wordt, jeukt, brandt, opzwelt, of als er blaren verschijnen, dan ben je mogelijk allergisch voor het product en moet je het niet gebruiken. Ook is het belangrijk om te onthouden dat deze producten geen bescherming bieden tegen de zon. Het is dus nog steeds essentieel om zonnebrandcrème te gebruiken.