Een zonnebank thuis: is dat echt zo slecht?

Een zonnebank thuis: is dat echt zo slecht?

Geplaatst: 7 februari 2023 - 08:58

Laura Jenny

De kankerbestrijding is er duidelijk over: ga niet te veel in de zon en áls je het doet, doe het dan niet om 12 uur 's middags en smeer je goed in met een factor 30- of 50-crème. Maar hoe zit dat met je zonnebank thuis? Is die ook zo schadelijk? Kan het kwaad om jezelf in de winter een beetje te blijven bijkleuren?

Zonlicht wordt via de huid omgezet in vitamine D, en die zorgt onder meer voor sterke botten en een stabieler immuunsysteem, en kan er zodoende voor zorgen dat je bijvoorbeeld minder snel de griep krijgt. Ook een zonnebank kan je dankzij UV-straling helpen bij die aanmaak van vitamine D.

Niettemin geven de zon en zonnebanken UV-licht met een andere samenstelling af. UV-licht is opgebouwd uit onder andere UVB- en UVA-straling. UVB gaat de opperhuid in en maakt deze dikker (wat een positief effect heeft omdat het op die manier niet de dieper liggende lederhuid bereikt). UVA-licht gaat dieper en bereikt die laag wel. De UVA-staling is bij een zonnebank hoger dan bij de zon. De toegestane UV-stralingshoeveelheid bedraagt 0,3 W/m2, wat je kunt vergelijken met de zon op een zomerdag aan de Spaanse kust. Goed om te weten, maar hoe zit het nu echt met de impact op de huid?

TIP! Veel mensen denken dat even snel bijbruinen voordat ze op vakantie gaan goed is voor de huid. Dat is het echter niet: dat brengt juist schade aan. Je kunt dus beter zonder deze voorbereiding naar de zon en je gewoon goed insmeren met factor 30 of 50.

UV-straling

UVB-straling is minder schadelijk voor je huid dan UVA-licht. We kunnen het daarom niet mooier maken: het gebruik van een zonnebank is niet goed voor je (lees ook de informatie van het KWF Kankerfonds). Sommige mensen geloven dat een zonnebank ander UV-licht uitstraalt en om die reden minder gevaarlijk is, maar niets is minder waar. Het maakt ook niet uit of je een gezichtsbruiner, zonnehemel of zonnebank kiest: ze zijn allemaal niet goed voor je huid.

Te veel UV-licht op je huid (of dat nu komt van een zonnebank of van de echte zon) zorgt voor verbranding en wordt daarnaast in verband gebracht met huidkanker (het gebruik van zonnebanken zou de kans op huidkanker zelfs met 20 procent verhogen). Bovendien maak je bij te veel zonnen kans op zo’n gebakken gezicht, waarbij de huid zo vaak is verbrand dat hij veel sneller verouderd en veel dikker wordt. Bovendien is je kleur dan niet meer helemaal egaal en neigt hij meer naar roodbruin. Zeker als je een vrij lichte huid hebt, dan is de kans groot dat je bij te veel zonlicht (of zonnebanklicht) zo’n stugge, harde en ‘doorbakken’ huid krijgt met rimpels, waardoor je er aanzienlijk ouder uitziet.

vrouw onder solarium

Huidschade

Natuurlijk laat jij het niet zover komen en ga jij voor dat subtiele bruine tintje, maar ook daarbij geldt dat het kleurtje na enige tijd weer verdwijnt, terwijl de huidschade blijft en de kans op huidkanker bij elke sessie toeneemt. De zonnebank is minstens net zo gevaarlijk als de zon. Bovendien zou de vitamine D die je via de zonnebank tot je neemt minder lang in het lijf blijven dan wanneer je die op andere manieren binnenkrijgt. 

Je schijnt de vitamine D uit de zomerzon namelijk te kunnen opslaan. Dus als je 's zomers veel buiten bent (let op: goed beschermd), dan kan je lijf extra vitamine D aanmaken om in de wintermaanden te gebruiken. Andere mensen zweren bij het gebruik van vitaminepillen. Is er een natuurlijke manier? Zeker, je kunt vitamine D ook uit voeding halen, zoals vette vis, eieren en halvarine. 

Wil je toch graag zonnebanken, dan moet je eerst bepalen welk type huid je hebt. Verbrand je snel en word je eigenlijk nooit echt bruin, dan kun je de zonnebank beter links laten liggen. Zo niet, dan kun je het prima doen, maar nooit langer dan 20 minuten per sessie. Er moet bovendien veel tijd tussen de sessies zitten (minimaal 48 uur). En 's zomers, als de zon sowieso al schijnt, kun je hem beter helemaal niet gebruiken. Over het algemeen luidt het advies om niet vaker dan 50 keer per jaar onder de zonnebank te gaan. Een van de grootste problemen van zonnebankgebruik is dat mensen het te vaak doen en te lang blijven liggen.

TIP! Vitamine D kun je in de wintermaanden ook uit tabletjes halen. Bij sommige winkels zijn de vitamine D-pillen gedurende de wintermaanden niet aan te slepen, dus wees er op tijd bij!

Wel of niet onder de zonnebank?

Daarnaast is de informatieverstrekking over dit onderwerp nogal verschillend. De een zegt dat je prima elke week een kwartiertje onder de zonnebank kan, een ander meent dat je dat maximaal één keer per maand zou ‘mogen’ doen. Als je zo’n apparaat thuis hebt staan, is het natuurlijk enorm verleidelijk om er vaker onder te gaan. Daarnaast is er bij zonnecentra ook geen controle op hoe vaak iemand komt.

Mocht je toch graag willen zonnen, of dat nu onder een zonnebank is of onder de gewone zon: smeer je altijd in met een factor van SPF 30 tot 50. Let goed op, want in de snelbruinende crèmes die je bij zonnebankcentra krijgt (of zelf thuis kunt gebruiken) zit vaak géén SPF ingebouwd. Bescherm je huid goed en smeer alles goed in, en voor je gezicht sowieso het liefst een SPF 50.

Kan de vitamine D je weinig schelen en wil je vooral lekker bruin zijn, dan kun je er beter voor kiezen om elke dag een wortel te eten voor een gezond kleurtje en/of gebruik te maken van zelfbruinende bodylotion. Als je dat ook nog combineert met regelmatig buiten bewegen, dan zit je waarschijnlijk veel beter in je vel dan bij het gebruik van een zonnebank. En beter nog: je vel is ook veel blijer met jou!


0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten