ID.nl logo
Dakisolatie aanbrengen vanaf binnen of buiten? Dit zijn de voor- en nadelen
Energie

Dakisolatie aanbrengen vanaf binnen of buiten? Dit zijn de voor- en nadelen

Dakisolatie kan zowel vanaf de binnenkant als de buitenkant van je woning worden aangebracht. Welke van deze opties je kiest, hangt niet alleen af van je budget, maar ook van de staat van het dak en de gewenste isolatiewaarde die je wilt bereiken. We bespreken in dit artikel de voor- en nadelen van de methodes om je dak te isoleren.

In dit artikel vertellen we je:

Isoleren vanaf de binnenkant

Het isoleren van je dak vanuit de binnenkant is over het algemeen goedkoper dan het aanbrengen van isolatiemateriaal aan de buitenzijde. Je kunt daarnaast nog meer geld besparen doordat je de werkzaamheden in principe ook zelf kunt doen. Bovendien zijn de werkzaamheden een stuk minder ingrijpend, doordat je geen dakbedekking hoeft te verwijderen voordat je aan de slag kunt. 

Ook lezen: Stappenplan: zo isoleer je zelf het dak van je zolder

Toch zijn er ook nadelen. Isolatiemateriaal neemt namelijk altijd ruimte in beslag, waardoor de ruimte die je op zolder hebt iets kleiner zal worden. Als je de zolder als slaapkamer of werkruimte gebruikt, houd je daardoor dus minder ruimte over. Ook kun je in het geval van een bergzolder mogelijk iets minder spullen kwijt. Voordat je het isolatiemateriaal kunt aanbrengen, zul je de zolder bovendien gedeeltelijk of volledig leeg moeten maken. Die spullen zul je tijdelijk elders in huis moeten opbergen. Bij dakisolatie aan de buitenkant is dat niet nodig.

Verder heb je bij het isoleren van de binnenkant van het dak wat meer risico op vochtproblemen. Als het isolatiemateriaal niet goed wordt aangebracht, kan er condensatie optreden tussen de isolatie en het dak, waardoor je kans hebt op schimmelvorming en houtrot. Het is daarnaast lastig om thermische bruggen volledig te voorkomen, waardoor warmte nog altijd kan ontsnappen, zoals rond de spanten van het dak. Al met al biedt binnenisolatie dan ook minder bescherming tegen temperatuurschommelingen dan isoleren vanaf de buitenkant.

Isoleren vanaf de buitenkant

Door isolatiemateriaal aan te brengen aan de buitenzijde van het dak, zorg je voor de beste isolatiewaarde. De warmte kan namelijk minder makkelijk ontsnappen wanneer het isolatiemateriaal over de gehele dakconstructie is aangebracht. Ook is de kans op condensatie binnen in de constructie hierdoor kleiner. Naast betere isolatie-eigenschappen beperk je met dakisolatie aan de buitenkant geen ruimte aan de binnenkant. Dat is met name prettig als je de zolder als slaapkamer of werkplek wilt gebruiken. 

Het aanbrengen van isolatiemateriaal aan de buitenkant van het dak brengt echter ook een aantal nadelen met zich mee. Doordat het isolatiemateriaal wordt aangebracht tussen de dakconstructie en de dakbedekking in, betekent dit dat de dakpannen en eventuele zonnepanelen van het dak moeten worden gehaald om het isolatiemateriaal aan te kunnen brengen. Daardoor is het isoleren van de buitenkant van je dak eigenlijk alleen interessant bij een dakrenovatie of het vervangen van het dak en/of de dakpannen.

©brizmaker

Waar lang niet iedereen rekening mee houdt, is dat het isoleren van je dak vanuit de buitenkant ook wat praktische gevolgen met zich meebrengt. De dikte van het isolatiemateriaal ligt doorgaans tussen de 10 en 15 centimeter, waardoor ook eventuele bestaande dakramen op zolder en op de eerste verdieping in principe een stuk hoger komen te liggen. Daardoor is het lastiger om bijvoorbeeld de raamhendel te bereiken. Een telescopische bedieningsstok kan dan uitkomst bieden. Waar je minder aan kunt doen, is dat je mogelijk minder uitzicht hebt. Het is in principe wel mogelijk om de huidige opening aan te passen, zodat het raam kan worden verlaagd, maar dat brengt extra kosten met zich mee.

Door de complexere werkzaamheden is dakisolatie van buitenaf doorgaans duurder dan wanneer je isolatiemateriaal aanbrengt vanaf de binnenkant van het dak. In plaats van enkele tientjes per vierkante meter ben je eerder 100 à 200 euro per vierkante meter kwijt. De totale kosten hangen uiteraard af van het gekozen isolatiemateriaal en van wie de werkzaamheden uitvoert. 

Goed om te weten: je kunt mogelijk een subsidie krijgen om je dak te isoleren!

Conclusie

Om te bepalen of je het dak het best van binnen- of van buitenaf kunt isoleren, hangt af van je persoonlijke voorkeuren en de staat van je huidige dak. Isoleren aan de binnenkant is doorgaans het makkelijkst en goedkoopst, maar heeft tegelijkertijd een lagere isolatiewaarde en kan vochtproblemen met zich meebrengen. Het isoleren vanaf de buitenkant is echter een stuk ingrijpender en duurder. Hoewel de ruimte van de zolder behouden blijft, verandert de uitstraling van de buitenzijde van je woning.