Warmtepomp kopen? Houd rekening met lange levertijden!

Warmtepomp kopen? Houd rekening met lange levertijden!

Geplaatst: 2 november 2022 - 18:16

Aangepast: 18 januari 2023 - 17:07

Wesley Akkerman

Veel mensen overwegen momenteel een warmtepomp. Met zo’n warmtepomp kun je immers op een duurzame manier je huis verwarmen. Dat kost wat in de aanschaf, maar op de langere termijn kun je er flink geld mee besparen. Maar als je nú een warmtepomp wilt kopen, loop je tegen lange levertijden aan. Laat je daar echter niet door weerhouden.

Het idee achter een warmtepomp is vrij eenvoudig: je verwarmt je huis zonder gebruik te maken van gas. De pomp haalt de warmte uit de grond of uit de lucht en geeft die via een warmtewisselaar door aan je verwarmingssysteem. Je hebt de keuze uit twee soorten pompen: een elektrische of een hybride variant. Als je kiest voor het eerste model, dan zet je gas helemaal buitenspel, terwijl een hybride warmtepomp ook gebruikmaakt van een (eventueel bestaande) cv-ketel. 

Een warmtepomp aanschaffen kan voor veel huishoudens een goed idee zijn. Op de lange termijn kun je zoals gezegd een hoop besparen op je energierekening. Bovendien is het uiteindelijk beter voor het milieu, omdat we minder gebruikmaken van gas. De initiële aanschaf kan voor sommige mensen wel vrij fors zijn: een hybride model kost vaak al rond de 4000 euro, terwijl een grondwaterpomp tot wel 25.000 euro kan kosten. Via deze pagina kun je zelf – geheel vrijblijvend – een persoonlijke offerte opvragen.

Warmtepomp kopen, en dan?

Maar dan heb je op een gegeven moment een warmtepomp gekocht, en dan? Dan is de kans groot dat je lang moet wachten totdat de pomp daadwerkelijk wordt geïnstalleerd. In sommige gevallen is de actuele levertijd twaalf maanden vanaf het moment dat je bestelt. Dat heeft te maken met het beleid vanuit de overheid. Vanaf 2026 ben je namelijk verplicht een warmtepomp aan te schaffen wanneer je een cv-ketel vervangt. Daarmee hoopt Nederland minder afhankelijk te worden van aardgas. 

De overheid heeft zichzelf ten doel gesteld dat alle huishoudens in Nederland tegen 2050 klimaatneutraal zijn. Om de ontwikkeling wat vaart mee te geven, is er een regeling opgesteld. Via een subsidie kun je tot 30 procent van het aankoopbedrag van zo’n warmtepomp terugkrijgen. Gemiddeld genomen duurt het vijf tot tien jaar voordat je de kosten eruit hebt. Dat zal per huishouden verschillen en is afhankelijk van de samenstelling van het gezin en het huis zelf.

Lange levertijden

Dat verklaart die lange levertijden slechts gedeeltelijk. Het is logisch om aan te nemen dat veel mensen juist nu investeren in een (hybride) warmtepomp, omdat ze via een subsidie dus geld terugkrijgen. Daardoor is het een populair product, en populaire producten zijn de laatste maanden schaars door wereldwijde productieproblemen. Eerst vanwege de coronapandemie en nu gedeeltelijk door de oorlog in Oekraïne. Sommige onderdelen moeten namelijk uit dat land komen, dat momenteel onder vuur ligt van Rusland.

Monteur die een warmtepomp installeert

© Tomasz Zajda

Naast lange levertijden is er ook een enorm tekort aan monteurs van warmtepompen.

Dan komen we aan bij een volgend probleem. Stel: je hebt een bestelling gedaan en de onderdelen liggen voor je klaar, wie gaat hem dan installeren? Verschillende bedrijven die warmtepompen aanbieden, waaronder Feenstra, melden een tekort aan monteurs te hebben. Dan zijn de onderdelen er dus wel, maar dan zijn er helaas geen mensen die de pomp kunnen installeren. Niet alleen Feenstra kampt met dat probleem; vroeg of laat krijgen alle aanbieders hiermee te maken.

Explosieve stijging gasprijzen

Een andere verklaring is natuurlijk de explosieve stijging van de gasprijzen de laatste paar maanden. Dat heeft eveneens te maken met de oorlog die Rusland aan Oekraïne verklaarde. Veel van ons gas komt (of kwam) immers uit Rusland, waardoor we daar redelijk afhankelijk van waren. Door sancties over en weer is de toevoer van het Russische gas voor het grootste deel tot stilstand gekomen, waardoor de Europese Unie als geheel op zoek moest naar alternatieve bronnen.

Ondertussen moeten we onze huizen blijven verwarmen. De verwarming gaat her en der aan, maar dat gebeurt lang niet overal op de oude manier. Mensen zien de kosten immers de pan uit rijzen en vragen zich af of het ook anders kan. En dat antwoord is ja. Als je genoeg geld hebt, kun je investeren in een (hybride) warmtepomp en de kosten binnen enkele jaren terugverdienen. Combineer dat met die subsidie en je hebt een flinke prikkel om over te stappen.

K-k-koud thuis...?

Probeer eens een elektrische warmtedeken op de bank!

Actuele levertijden warmtepompen

Het zou natuurlijk fijn zijn om een overzicht te kunnen bieden van de actuele levertijden van verschillende merken, maar dat moeten we je helaas schuldig blijven. De leveranciers tonen op hun websites helaas geen levertijden en laten alleen weten dat het lang kan duren. Pas als je ergens een bestelling plaatst, kom je eventueel te weten wanneer je aan de beurt bent. Maar als je samen een datum overeenkomt, kun je de leverancier daar wettelijk gezien gewoon aan houden.

 

Ondertussen hoef je niet stil te zitten. Zo kun je alvast kijken of je een nieuwe cv-ketel kunt (laten) installeren die energiezuiniger is (handig voor de mensen die straks overgaan op een hybride warmtepomp). De beste tip die we voor nu kunnen geven: wees geduldig. Zo langzamerhand bereiken ons berichten die aangeven dat het de goeie kant op gaat met de levering van warmtepompen. De fabrikanten zijn de productie in elk geval flink aan het opschalen, en dat is een goed teken!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten