ID.nl logo
Stappenplan: overstappen op een warmtepomp
© Grassetto
Energie

Stappenplan: overstappen op een warmtepomp

Je bent eruit: je wilt een warmtepomp. Maar hoe pak je dat precies aan? Onze checklist Overstappen Warmtepomp maakt het je makkelijk. Alle aspecten komen namelijk aan bod: van de eerste inventarisatie van je huis tot de garantie achteraf. Zo verloopt je overstap zo makkelijk mogelijk en kom je niet meer voor vervelende verrassingen te staan!

Voordat je de vakman thuis uitnodigt om de woning, de isolatiegraad en de huidige installatie te bekijken, moet je even zelf de handen uit de mouwen steken en de overstap goed voorbereiden.

☐ Inventariseer je huidige verwarmingssysteem

Breng eerst je huidige verwarmingssysteem in kaart. Haal daarvoor de energierekeningen van de afgelopen vijf jaren tevoorschijn en noteer het gas- of stookolieverbruik en vergeet ook het elektriciteitsverbruik niet. Op die manier zie je trouwens straks, wanneer je warmtepomp daadwerkelijk geïnstalleerd is en een tijdje draait, ook meteen hoeveel winst je dat oplevert. Kook je op gas? Dan moet je dit via een schatting in mindering brengen.

Het is ook niet zo moeilijk om het vermogen van de huidige ketel te af te lezen. Maak een lijstje van de kamers die je wilt verwarmen en noteer ruwweg het aantal m2 oppervlak en m3 inhoud. Die gegevens zal de verkoper van de warmtepomp kunnen gebruiken.

☐ Controleer of je woning klaar is voor een warmtepomp

De hamvraag blijft of de woning voldoende geïsoleerd is voor een laag temperatuursysteem. Doe voor alle zekerheid de 50-graden test (lees hiervoor ook ons artikel Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp?). Hiervoor stel je de uitvoer van de huidige verwarming in op 50°C. Dat betekent dat er door de radiatoren of de vloerverwarming cv-water stroomt van maximaal 50°C. Bij de klassieke cv-ketel staat deze aanvoertemperatuur standaard ingesteld tussen de 60 en 80°C. Als je de woning tijdens koude winterdagen kunt verwarmen met cv-water dat op een temperatuur van hoogstens 50° de ketel verlaat, dan weet je dat de woning klaar is voor een lage temperatuursverwarming.

Breng ook meteen in kaart hoe het met de isolatie van je huis gesteld is. Mis je nog ergens goede isolatie, dan pak je dat nu aan!

☐ Bepaal welk type warmtepomp je wilt

Nog voor je een installateur in de arm neemt, denk je na over het type warmtepomp Meer daarover kun je lezen in ons artikel Wat voor typen warmtepompen zijn er? Gaat het om een nieuwbouw, dan kun je een bodem-waterwarmtepomp of een water-waterwarmtepomp overwegen. Die hebben het hoogste rendement, maar ze zijn het duurste. Een all-electric lucht-waterwarmtepomp is goedkoper en geschikt voor nieuwbouw en renovaties van woningen die uitstekend geïsoleerd zijn. Gaat het om een renovatie waarbij je de energiekosten wilt drukken terwijl je de bestaande gas- of stookolieketel wilt behouden, dan kom je uit bij de hybride warmtepomp.

Weten welke warmtepomp bij jou past?

Doe de check op Kieskeurig.nl en je weet het binnen 5 minuten!

☐ Vind een warmtepomp-installateur

Een installateur mag pas warmtepompen installeren wanneer hij daarvoor geschoold is. Toch zijn er in Nederland steeds meer bedrijven die warmtepompen plaatsen. Door de ontwikkeling van de afgelopen maanden is de vraag naar warmtepompen enorm gestegen, waardoor de wachttijden soms tot meer dan een jaar kunnen oplopen.

Laat je hierdoor niet ontmoedigen. Als je zelf al een idee hebt welk type warmtepomp bij je past, kom je sneller uit bij een aanbieder. Zorg wel dat je een vakbekwaam bedrijf vindt. Installatiebedrijven die schermen met een aantrekkelijke prijs maar die geen certificatie kunnen overleggen, zijn tijdverlies. In het Centraal Register Techniek en op Echteinstallateur.nl kun je het vakbedrijf en de vakspecialist checken.

Praat met de installateur zeker ook over de elektriciteitsaansluiting. Is de huidige aansluiting geschikt voor de warmtepomp of moet je die nog laten verzwaren? Spreek met de installateur ook over het onderhoud. Raadt hij een onderhoudscontract aan? Wat rekent hij daarvoor? En mag je dan op een snelle respons rekenen bij een eventuele storing?

☐ Vraag een offerte aan (of meerdere offertes natuurlijk)

Vraag om een gratis en vrijblijvende offerte. Daarin wil je verschillende dingen terugzien. Je wilt in de offerte de erkenning en certificering van het bedrijf lezen, zodat je dit rustig kunt controleren. Als het gaat om een bodem-waterwarmtepomp, dan komt er ook een gespecialiseerd bodemboringbedrijf aan te pas. Ook die certificering vraag je van tevoren op. Natuurlijk wil je weten wat het allemaal gaat kosten. Belangrijk: in een totaalofferte moeten alle bijkomende kosten opgenomen zijn zoals het aanpassen van de huidige meterkast. Wat je ook wilt weten, is het vermogen van de warmtepomp en een overzicht van alle bijkomende onderdelen. Staat er in de offerte wat de leverings- en uitvoeringstermijn is? Controleer ook goed of in de offerte is opgenomen of het voorstel aan de subsidievoorwaarden voldoet (meer over subsidie lees je in ons artikel Wat kost een warmtepomp en (vooral) wat bespaar je ermee?). Informeer tot slot ook of je een duidelijke Nederlandstalige handleiding bij je warmtepomp krijgt.

☐ Bespreek een eventuele aanbetaling

Je bent volgens de wet niet verplicht om een aanbetaling te doen. Wanneer het bedrijf waar je mee in zee gaat allerlei materialen moet bestellen, is het toch mogelijk dat het een aanbetaling vraagt. Zorg wel dat die aanbetaling beperkt blijft, om onnodig risico te vermijden. En: het is niet logisch dat een bedrijf dat een lange wachttijd hanteert, toch een hoge aanbetaling zou eisen.

☐ Kijk naar de financieringsmogelijkheden van het Nationaal Warmtefonds

Laten we er niet omheen draaien: de overstap naar een warmtepomp is een behoorlijke investering. Om de verduurzaming van woningen te stimuleren, stelt de overheid een speciale lening ter beschikking. Voor deze Energiebespaarlening is in totaal 1 miljard euro beschikbaar. Zowel rente als aflossing stromen weer terug naar dit fonds, zodat er aanhoudend nieuwe leningen kunnen worden verstrekt.

Toch moet je goed uitkijken, want we merken dat er op het internet tarieven circuleren die niet stroken met de werkelijkheid. Om zeker te zijn, neem je contact op met het Nationaal Warmtefonds. Wij vroegen bijvoorbeeld wat het zou kosten om een lening voor een warmtepomp van 12.000 euro te krijgen die we in 10 jaar wilden terugbetalen. We kregen onmiddellijk een helder antwoord. Hiervoor vraagt het Nationaal Warmtefonds 3,45 procent rente (peildatum 1 september 2022). Dat betekent dat we iedere maand 118,10 euro zouden afbetalen, wat na tien jaar neerkomt op 14.172 euro. Het is echter zo dat bepaalde Nederlandse provincies en steden bijspringen en een korting op die rente aanbieden. De provincie Drenthe vermindert bijvoorbeeld de rente met 1 procent; dat betekent dat de inwoners geen 3,45 procent, maar 2,45 procent rente betalen.

☐ Controleer of je subsidie kunt krijgen

De overheid ondersteunt de verduurzaming met subsidies, op voorwaarde dat het gaat om de woning waarin je daadwerkelijk woont. Een woning die je verhuurt, komt dus niet in aanmerking. Bovendien moet de warmtepomp al geïnstalleerd zijn voordat je de aanvraag doet. Je hebt na de installatie 12 maanden de tijd om de aanvraag in te dienen. Hoeveel subsidie je ontvangt, lees je per apparaat op https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde/woningeigenaren/warmtepomp. De installateur zal je haarfijn voorrekenen op hoeveel subsidie je recht hebt.

Bovendien kun je ook subsidie ontvangen voor isolerende maatregelen die je door een vakman laat uitvoeren. Op die manier kun je tot 15 procent van de kosten terugvorderen.

☐ Lees de labels

Kies een warmtepomp die minimaal het A++ label heeft; dit komt overeen met een seizoensrendement (SCOP) hoger dan 5,1. Geef de voorkeur aan een modulerende warmtepomp: dat betekent dat de warmtepomp niet simpelweg aangaat als er warmte wordt gevraagd en uit wanneer de temperatuur is bereikt. Een modulerende warmtepomp past voortdurend haar vermogen aan en stelt de capaciteit af op de warmtevraag. Kijk ook naar het aantal decibel dat de warmtepomp voortbrengt; je wilt natuurlijk een zo stil mogelijk exemplaar.

Heb je zonnepanelen? Kies dan een warmtepompsysteem dat in staat is zijn stroomverbruik af te stemmen op de energie die zonnepanelen op dat moment kunnen leveren. Men noemt dat een warmtepomp die Smart Grid Ready is. Zo’n warmtepomp heeft een knop die het toestel aanspoort om meer of minder stroom te gebruiken afhankelijk wat de zonnepanelen te bieden hebben.

☐ Controleer de garantie die je op je warmtepomp krijgt

Als niet-zakelijke eindgebruiker heb je sowieso recht op twee jaar garantie. Deze garantiewet geldt voor alle consumenten van de Europese Unie. Die garantie wordt gegeven door de verkoper van de installatie en níet door de fabrikant van de warmtepomp. Met andere woorden: de verkoper kan de verantwoordelijkheid nooit afschuiven op het merk. Als de installateur van oordeel is dat het om een fabricagefout gaat, dan moet híj en niet de klant zich wenden tot de fabrikant. Deze garantie geldt op de geleverde toestellen en op alle facetten van de installatie. Deze wettelijke consumentengarantie bedraagt twee jaar, maar de installateur soms verlengt deze termijn omwille van commerciële redenen.

▼ Volgende artikel
Gourmetten nieuwe stijl: topfavoriet met een eigen twist
Huis

Gourmetten nieuwe stijl: topfavoriet met een eigen twist

Gourmetten is een geliefd Nederlands ritueel, waarbij vooral tijdens de kerstdagen in talloze huiskamers de kleine pannetjes weer op tafel komen. Maar ook door het jaar heen zorgt deze traditie regelmatig voor gezellige avonden vol culinaire experimenten met vlees, vis, vegetarische opties en verse groenten. Met wat creativiteit geef je dit samenzijn gemakkelijk een persoonlijke twist.

✨ De donkere maanden van het jaar nodigen uit tot het samen thuis gezellig maken. Wat is er dan fijner dan met zijn allen rond de tafel genieten van lekkere hapjes en elkaar gezelschap?

In dit artikel lees je:

Een Nederlandse traditie

Terwijl culinaire magazines ons al weken verleiden met recepten voor indrukwekkende kerstgerechten en feestelijke braadstukken, kiezen Nederlanders massaal voor een andere favoriet: het gourmetstel. In bijna elke huiskamer staat er wel eentje of wordt er speciaal voor de feestdagen een nieuwe set aangeschaft. Want ondanks alle culinaire trends blijft gourmetten immens populair: zo'n 80 procent van de Nederlanders kiest met kerst voor deze oergezellige manier van tafelen, waarbij iedereen met eigen pannetjes aan de slag gaat. De charme zit 'm niet in culinaire hoogstandjes, maar in de kleine hapjes en vooral in het samen kokkerellen aan tafel.

Gourmetten met kerst?

Dan is NU het moment om te bestellen! 😊

©Studio Porto Sabbia

Gourmetten met of zonder pannetje

Het klassieke gourmetstel is nog altijd een vertrouwde verschijning: een verwarmde plaat waarop de pannetjes staan te sudderen, terwijl je met je houten spateltje vlees, vis of groenten bereidt. Een scheutje vloeibare bakboter, en het feest kan beginnen! Het veelzijdige apparaat heeft ook een grill-element onder de warmteplaat – ideaal voor een romig gebakken eitje of een smeuïge raclette.

©Sara Winter

Tegenwoordig is er veel meer keuze in gourmetstellen. Een populaire variant is het model met grillsteen of geribbelde grillplaat, waarbij je direct op het oppervlak kunt bakken, dus zonder pannetjes. Deze gezondere optie vergt nauwelijks olie of boter. Wel is het even opletten dat alle hapjes van elkaar gescheiden blijven – vooral als het enthousiaste kokkerellen wat al te wild wordt.

Een praktische nieuwe ontwikkeling is het gourmetstel waarbij iedereen een eigen bakplaat heeft. Dat geeft niet alleen meer overzicht, maar voorkomt ook dat smaken zich mengen. Ideaal voor wie graag experimenteert met verschillende ingrediënten en gerechten.

©Princess

Gourmetten nieuwe stijl

De klassieke Nederlandse gourmet kent zijn vertrouwde ingrediënten: diverse soorten rauw vlees (of vis en vleesvervangers), gesnipperde ui, verse groenten zoals prei en paprika, geklutst ei en wat pannenkoekbeslag voor een zoete afsluiter. Maar waarom niet eens wat avontuurlijker? Geef je gourmet een culinaire twist met bijvoorbeeld huisgemaakte cranberrysaus bij kalkoen en varkenshaas, of kies voor een compleet thema.

Ga je voor Mexicaans? Vul je tafel dan met zwarte bonen, kleurrijke paprika en mais, gekruid gehakt, miniburgers en pittige worstjes. Serveer er guacamole, verse salsa en zure room bij, plus warme minitortilla's. Of creëer een Amerikaanse barbecuesfeer met kleine burgers, malse ribs en knapperige kipkluifjes, geserveerd met coleslaw, gepofte aardappel en rokerige barbecuesaus. Door je gourmet een thema te geven, transformeer je een gewone avond in een culinair feestje!

Watch on YouTube

Meer video's van ID.nl zien? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal!

▼ Volgende artikel
Gezichtsherkenning, vingerafdruk of pincode: wat is het veiligst?
© Perig Morisse
Huis

Gezichtsherkenning, vingerafdruk of pincode: wat is het veiligst?

Veilig je telefoon ontgrendelen: wat is de beste methode? In dit artikel komen pincodes, vingerafdrukscans en gezichtsherkenning aan bod.

Op je telefoon staan allerlei persoonlijke gegevens die je niet zomaar met iedereen deelt. Bovendien is het niet de bedoeling dat iedereen je berichten zomaar kan lezen of zelfs iets kan versturen of posten.

Authenticatie voor smartphones is niet nieuws. Maar wat is eigenlijk de veiligste methode? We leggen identificatie door middel van een wachtwoord of pincode, een vingerafdruk en gezichtsherkenning onder de loep:

  • Voor- en nadelen van een wachtwoord, patroon of pincode
  • Pluspunten en keerzijdes van een vingerafdruk voor verificatie
  • Pro’s en cons van ontgrendeling door gezichtsherkenning

Op zoek naar een nieuwe smartphone? Bekijk de beste telefoons tot 600,- euro!

Voordelen van een wachtwoord, patroon of pincode

  • Je bent niet afhankelijk van onderliggende technologie

  • Je hebt de mate van veiligheid gedeeltelijk zelf in de hand

Wachtwoorden, patronen en pincodes zijn de oudste en in feite ook de simpelste vormen van identificatie. Belangrijk om te weten is dat de veiligheid afhankelijk is van de lengte van de code of het wachtwoord. Je hebt de veiligheid dus voor een groot deel zelf in de hand. Deze methode is altijd even betrouwbaar, omdat hij voor de veiligheid niet afhankelijk is van je de technologie in je telefoon. Bovendien verlies je de mogelijkheid om op deze manier in te loggen minder snel, omdat er geen sensoren of camera's zijn die stuk kunnen gaan.

©Supatman - stock.adobe.com

Nadelen van een wachtwoord of pincode

  • Iemand kan meekijken en je wachtwoord aflezen

  • Niet gebruiksvriendelijk en langzaam

De nadelen van een wachtwoord liggen eigenlijk ook voor de hand. Iemand kan bijvoorbeeld stiekem over je schouder meekijken en toegang krijgen tot je telefoon. In theorie kan een hacker met je gegevens aan de haal. In de praktijk komt dat zelden voor, maar het hacken van je vinger of gezicht is in ieder geval helemaal onmogelijk. Toch was voor veel mensen gebruiksvriendelijkheid de reden om over te stappen naar een andere manier. Want iedere keer een code of wachtwoord invoeren duurt lang en begint op een gegeven moment vervelend te worden, vooral als je weet dat er snellere methodes beschikbaar zijn. Een patroon swipen gaat iets sneller, maar kost alsnog meer moeite dan andere manieren.

Bescherm je smartphone optimaal met een stevig telefoonhoesje.

Zo blijft je toestel in topconditie, hoe je het ook ontgrendelt!

Vingerafdruk voor authenticatie: de voordelen

  • Snel en gebruiksvriendelijk

  • Hoge veiligheid bij geavanceerde sensoren

Inmiddels zijn vingerafdrukscanners op telefoons snel en reageren ze zonder al te veel problemen, zonder dat je je vinger exact op de juiste manier op de scanner hoeft te plaatsen. Doordat ze op een handige plek geplaatst zijn, ontgrendel je je smartphone min of meer zodra je het apparaat oppakt. Een goede scanner zorgt ervoor dat jij als enige je telefoon kunt unlocken.

©KOB

Vingerafdruk voor authenticatie: de nadelen

  • Werkt niet bij natte of beschadigde vingers

  • Oudere versies minder betrouwbaar

Iedereen die ooit een vingerafdrukscanner heeft gebruikt is bekend met het volgende: als je vinger nat is, of wanneer je er toevallig een snee of een pleister op zit, herkent de scanner het profiel van je vinger niet meer. Bij geavanceerdere scanners komt dit probleem minder vaak voor. Sowieso zijn verouderde en goedkopere sensoren lang niet altijd veilig. Ze zijn in het kort minder complex, waardoor ze minder lijnen registreren en je vingerafdruk niet heel nauwkeurig meten.

Voordelen van gezichtsherkenning voor ontgrendeling

  • Snel en moeiteloos

  • 3D-scans zijn erg veilig

Je smartphone ontgrendelen door gezichtsherkenning is de gebruiksvriendelijkste manier. Het enige wat je hoeft te doen, is naar je telefoon kijken. Kortom: het gaat automatisch en zonder dat je het in de gaten hebt. Smartphones die gebruikmaken van een 3D-scan zijn amper te misleiden en dus zeer betrouwbaar, maar alleen nieuwe (en dure) modellen zijn uitgerust met deze mogelijkheid. Let daar goed op wanneer je graag gebruikmaakt van gezichtsherkenning en op zoek bent naar een nieuwe telefoon.

©Khaletski Siarhei\goffkein.pro

Nadelen van gezichtsherkenning voor ontgrendeling

  • Oudere gezichtsscans niet altijd even betrouwbaar

  • Weinig licht kan een belemmering zijn

Oudere telefoons die te ontgrendelen zijn met een scan van je gezicht, zijn helaas niet heel veilig. Ze maken gebruik van een foto en vergelijken die met de 2D-scan die gemaakt wordt tijdens het ontgrendelen. In de eerste plaats is gebleken dat iemand anders met een gezicht dat veel op je lijkt de telefoon mogelijk ook kan ontgrendelen. Daarnaast is een foto van de bezitter van de telefoon soms genoeg om deze veiligheidsmethode te misleiden.

Conclusie: wat is het veiligst?

Een complex wachtwoord of lange pincode is nog altijd een veilige manier om je smartphone te vergrendelen. Als je een moderne telefoon hebt, is vingerafdrukherkenning ook erg veilig en bovendien een heel stuk gebruiksvriendelijker. Een geavanceerde scanner voor gezichtsherkenning is ook zeer betrouwbaar. Maar daarbij moet je er wel op letten dat jouw telefoon echt een 3D-scan van je gezicht maakt. De meeste smartphones kunnen dat niet. Denk er verder aan dat je niet meer kunt inloggen met een vingerafdruk of een gezichtsscan als bepaalde onderdelen van je telefoon niet meer functioneren. Daarom is het aangeraden om altijd te kiezen voor een lang wachtwoord of pincode als back-up.

📱Ook interessant: Help! Ik ben het wachtwoord van mijn Apple ID vergeten