ID.nl logo
Is de hoge temperatuurwarmtepomp geschikt voor jou?
Energie

Is de hoge temperatuurwarmtepomp geschikt voor jou?

Je bent de trotse eigenaar van een charmant, karaktervol pand uit de vorige eeuw met een eiken parket of mooie vloertegels en prachtige gietijzeren radiatoren. Kun je dan van het gas af zonder ingrijpende verbouwing en zonder de huidige radiatoren te slopen? Dat kan zeker, met een hoge temperatuurwarmtepomp.

In onze andere kennisartikelen hier op ID.nl over dit onderwerp hebben we het vooral over warmtepompen die via een afgiftesysteem op lage temperatuur de woning verwarmen (zie bijvoorbeeld Wat voor typen warmtepompen zijn er?) Dat is een combinatie die goed samenwerkt met vloerverwarming of met enorme radiatoren, maar die traag op veranderingen reageert. Er zijn ondertussen ook hoge temperatuurwarmtepompen, die het huis met dezelfde snelheid verwarmen als een klassieke gasboiler. Het gaat om lucht-waterwarmtepompen die het cv-water dat door de radiatoren stroomt opwerkt tot 60-80°C. Dat betekent dat je bijvoorbeeld de oude radiatoren kunt behouden, want je oude verwarmingsketel leverde immers cv-water met dezelfde temperatuur. Hij deed dat alleen niet zo zuinig als deze warmtepomp.

Lage temperatuurverwarming

Gewone warmtepompen halen warmte uit de buitenlucht, uit de bodem of uit water. De warmtepomp drijft deze energie op zodat het cv-water een temperatuur krijgt van 35°C tot 55°C. Dat is een veel lagere temperatuur dan bij een gasboiler. Die produceert doorgaans cv-water van 60°C tot 75°C. In een laag temperatuursysteem heeft een gewone warmtepomp een groot oppervlak voor warmteafgifte nodig (vloerverwarming of erg grote radiatoren). Bovendien moet het huis perfect geïsoleerd zijn om te voorkomen dat de warmte tijdens dit proces naar buiten vliegt.

©Yuliya Shauerman

Je kunt je prachtige gietijzeren radiatoren behouden bij een hoge temperatuurwarmtepomp.

Hoge temperatuurverwarming

Hoge temperatuurwarmtepompen werken op hetzelfde verwarmingsniveau als de gasketel. Dat betekent dat wanneer de oude gas- of stookolie-ketel de deur uit moet, je die kunt vervangen door zo’n hoge temperatuurwarmtepomp zonder dat je tegelijk de radiatoren moet vervangen. Er is dus geen vloerverwarming nodig en je kunt zelfs het oude leidingwerk rustig behouden.

De radiatoren nemen de temperatuur van het water over en zorgen op twee manieren dat het binnen lekker warm blijft. Er is de warmteoverdracht door thermische straling. Als je voor de radiator gaat zitten, voel je deze stralingswarmte onmiddellijk. Dat zijn elektromagnetische golven die, als ze rechtstreeks op een oppervlak zoals een meubel of je lichaam vallen, worden omgezet in warmte. Daarnaast verwarmen ze ook de lucht die door de ruimte circuleert. Dat noemen we convectie. Door die circulatie passeert er voortdurend nieuwe lucht langs de warme radiator. Zo wordt de hele ruimte gevuld met warme lucht. Deze convectiewerking gebeurt uitsluitend bij hoge temperatuurverwarming. De hoge temperatuurwarmtepomp levert tegelijk voldoende warm water voor het bad en de douche.

Isolatie

Hoe beter een huis geïsoleerd is, hoe minder warmteverlies en energieverbruik er is. Het oude verwarmingssysteem dat je wilt vervangen is berekend op de hoeveelheid warmte die dit huis verliest. Wanneer het binnen met de oude ketel lekker warm was, dan zul je het opnieuw warm krijgen met deze warmtepomp omdat die dezelfde afgiftetemperatuur levert. Dit is dus een warmtepomp waar zelfs bij oude woningen zeker bent van het warmtecomfort. Uiteraard kun je het gasverbruik drukken door tegelijk alles beter te isoleren.

De Altherma 3H MT-HT is een hoge temperatuurwarmtepomp van Daikin. | Foto: Daikin

Nadelen

Het klinkt als een sprookje, maar er zijn nog enkele nadelen aan deze hoge temperatuurwarmtepompen. Ten eerste zijn deze toestellen duurder dan de gewone warmtepompen en die zijn al behoorlijk prijzig. Je mag gerust stellen dat een hoge temperatuurwarmtepomp meer dan 25 procent duurder is dan zijn neefje op lage temperatuur. Het prijskaartje van een hoog temperatuurwarmtepomp varieert tussen de 15.000 en 19.000 euro. Omdat dit een nogal nieuwe markt is, verwachten we wel dat die bedragen nog zullen dalen.

Een ander belangrijker nadeel van de hoge temperatuurwarmtepomp is dat hij minder efficiënt is dan het reguliere model. De prestatiecoëficient (COP) ligt lager (zie ook: Het rendement van een warmtepomp). Waar een warmtepomp met een lage temperatuur vier eenheden warmte kan produceren voor elke eenheid elektriciteit die hij verbruikt, zal een hoge temperatuurmodel gewoonlijk slechts 2,5 tot 3 eenheden warmte leveren. Kortom: de hoge temperatuurwarmtepomp verbruikt meer stroom. De huidige modellen zijn ook ongeveer 10 kilogram zwaarder, maar dat maakt voor de consument niets uit. Ten slotte is dit apparaat ook complexer, waardoor er meer kan fout gaan.

Het geheim van de hoge temperatuurwarmtepomp: CO2

Het verschil in technologie tussen beide soorten warmtepompen zit hem voornamelijk in het gebruikte koelmiddel. Het koelmiddel, of koudemiddel, is een vloeistof die gemakkelijk verdampt bij een lage temperatuur en waarvan de temperatuur stijgt door druk in de compressor. Voor de warmtepompen die hoge uitvoertemperaturen leveren, wordt een ander koudemiddel gebruikt dan voor de gewone warmtepompen, namelijk , namelijk CO2 (R744). Koolstofdioxide (CO2) is ecologisch en vanuit veiligheidstechnisch oogpunt een prima koelmiddel omdat het geen ozon afbreekt, het niet giftig is, niet brandbaar is en chemisch inactief is. Er zijn ook geen vereisten inzake recycling of afvalverwerking. Bovendien is CO2 een van de oudste koudemiddelen ter wereld. Behalve het koelmiddel zijn er uiteraard nog wat andere technische verschillen, maar daar zullen we hier verder niet op ingaan.

©Booblgum

Koolstofdioxide maakt het mogelijk dat warmtepompen hoge uitvoertemperaturen kunnen bereiken.

De CO2-paradox Het lijkt een lastige boodschap dat je voor de bestrijding van de CO2-klimaat-problematiek CO2 zou inzetten. Het heeft iets van de vijand met eigen wapens verslaan. En toch is deze paradox waar. CO2 als koudemiddel levert buitengewone mogelijkheden op en heeft veel milieutechnische voordelen. Bovendien is de hoeveelheid CO2 als koelmiddel van warmtepompen totaal verwaarloosbaar in vergelijking met de totale hoeveelheid aan CO2-emissies.

Weten welke warmtepomp bij jou past?

Doe de check op Kieskeurig.nl en je weet het binnen 5 minuten!
▼ Volgende artikel
De hele familie veilig: bescherming alom voor iedereen
© Kiattisak
Huis

De hele familie veilig: bescherming alom voor iedereen

We zijn thuis vaak met z'n allen tegelijkertijd online. Kinderen die op de smartphone lekker aan het chatten zijn met hun vrienden, de ouders die nog even snel wat e-mailtjes van kantoor wegwerken en de ander kijkt een film online. Maar wat we vaak vergeten is dat je online goed beveiligd moet zijn.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Bitdefender

We kennen Bitdefender natuurlijk van de beveiligingspakketten en is al jarenlang een van de best scorende suites als het aankomt op beveiliging voor consumenten.

De meeste beveiligingssuites die je koopt kun je slechts installeren op een paar apparaten, meestal drie of vijf. Maar wil je beveiligingssoftware voor je hele gezin, dan kom je daar vaak niet ver mee: ieder gezinslid heeft tegenwoordig wel minstens één smartphone en een laptop, dus een gemiddeld gezin heeft dan al zo'n acht tot tien apparaten die beveiligd moeten worden. Dat is doorgaans niet goedkoop.

Familie-abonnementen

Bitdefender biedt daarom speciaal voor gezinnen familie-abonnementen aan. Met het meest uitgebreide abonnement bijvoorbeeld kun je tot maximaal 15 apparaten beveiligen. Te denken valt bijvoorbeeld aan alle laptops, de smartphones van de ouders en kinderen, tablets en ook alle Apple-devices.

Het voordeel van een familie-abonnement is dat er één centrale plek is waar de ouders of degene die hierover gaat, zelf aan de knoppen zitten wat betreft wat de kinderen in de familie mogen zien of doen. Bij het abonnement krijg je namelijk een centrale locatie online - Bitdefender Central - waarin bijvoorbeeld ouders sites kunnen blokkeren of de schermtijd kunnen aanpassen.

Wat krijg je allemaal bij een familie-abonnement? Wanneeer je een familie-abonnement afneemt - en daarbij maakt het niet uit of je dit nu doet voor één jaar, twee jaar of zelfs drie jaar - krijg je naast de standaardbeveiliging die Bitdefender biedt op al je apparaten, ook nog wat extra handige opties:

  • Tot 25 apparaten beschermd
  • Meerlaagse ransomwarebeveiliging
  • Bescherming voor Android-, Windows-, iOS- en MacOS-apparaten
  • Kwetsbaarheidsanalyse
  • Fraudedetectie
  • Autopilot-functie voor de beste beveiliging
  • Een veilige VPN-verbinding voor alle apparaten (200MB per apparaat per dag)
  • Gratis 24/7-ondersteuning

Iedere Bitdefender-gebruiker van het algemene familie-account heeft toegang tot een eigen Bitdefender Central-omgeving, maar kunnen specifieke rollen toegewezen krijgen. Ouders geven zichzelf dan bijvoorbeeld het Family Manager-account voor het algehele beheer, terwijl andere familieleden, zoals kinderen en tieners, een Tiener- of Kind-account kunnen krijgen. Zij kunnen daar dan zelf ook eigen websiteblokkades instellen, maar kunnen bijvoorbeeld niet de schermtijd opheffen of andere leeftijdgebonden restricties aanpassen.

Kindprofielen kun je eenvoudig hier in Bitdefender installeren.

Het maakt niet uit hoeveel apparaten er worden beveiligd, zolang deze allemaal op hetzelfde hoofdaccount zijn aangemeld, vind je ze hier allemaal terug.

De functies voor ouderlijk toezicht zijn relatief uitgebreid. Wil iemand waarvan bijvoorbeeld de internettijd is verlopen, langer toegang tot internet, dan kan hij of zij dit in de app van bijvoorbeeld de smartphone of tablet aangeven; de beheerder van het familieaccount krijgt dan automatisch een melding en kan ervoor kiezen om die extra tijd al dan niet toe te kennen.

Eenvoudig en opgeruimd

Kijken we naar de interface van Bitdefender op de computer, vanuit waar je je apparaat zelf beheert, dan valt meteen op hoe intuïtief de omgeving eruit ziet. Geen overbodige franje maar gewoon een interface die direct de status van de beveiliging van je apparaat laat zien.

Worden er kwetsbaarheden gevonden, dan laat Bitdefender dit weten door middel van een waarschuwing. Je ziet meteen waar actie op moeten worden ondernomen en hoe het probleem kan worden opgelost.

De intuïtieve interface toont direct de status van je computer.

Computeroptimalisatie valt ook onder de mogelijkheden van Bitdefender Total Security. Via de optie Hulpprogramma's vind je bijvoorbeeld de OneClick Optimizer die je computer opschoont door overbodige registersleutels en bestanden van het systeem te verwijderen, zodat je computer optimaal blijft functioneren.

Zuinig en spaarzaam

Het voordeel van de Bitdefender-software is dat deze een lage systeembelasting heeft. Door gebruik te maken van geoptimaliseerde routines en code in de software wordt de processor van je pc, laptop, tablet of smartphone nauwelijks belast, waardoor de werking van je apparaat niet wordt beïnvloed en er geen vertragingen of haperingen zijn. Daarnaast zijn ook de systeemeisen laag: zo heb je voor Windows een computer nodig met 2GB geheugen en is er slechts 2.5 GB vrije ruimte voor nodig.

Ook voor de individuele gebruiker(s) Heb je geen groot gezin of wil je liever beveiliging en antivirus voor jezelf? Kies dan voor een van de andere abonnementsvormen die Bitdefender aanbiedt. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor Bitdefender Ultimate Security (79,99 euro per jaar) waarmee je tot maximaal vijf apparaten kunt beschermen. Ook dan krijg je toegang tot alle uitgebreide functies die ook in de familie-abonnementen zitten.

Bitdefender scoort hoge ogen

De jaarlijkse AV Comparative is 's-werelds bekende testinstituut voor beveiligingspakketten. Hier worden alle bekende pakketten getest op alertheid, betrouwbaarheid, malware- en virusherkenning en nog tal van andere punten. Bitdefender scoort zowel met haar Windows-software als de Android-app hoge ogen als het aankomt op de beveiliging en belasting van de geteste apparaten.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 soundbars met ingebouwde subwoofer
© Proxima Studio
Huis

Waar voor je geld: 5 soundbars met ingebouwde subwoofer

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Deze keer zijn soundbars aan de beurt. Maar niet zomaar soundbars; modellen met ingebouwde subwoofer. Handig, compact en voor een mooie prijs.

Een soundbar wil je natuurlijk het liefst zo compact mogelijk houden, zodat deze mooi onder je televisie past en je geen extra geluidsapparatuur meer nodig hebt. Om die reden kiezen veel mensen voor een soundbar met geïntegreerde soundbar, zodat er geen losse speaker meer nodig is voor het laten horen van lage tonen.

Denon DHT-S218

De Denon DHT-S218 soundmaakt het mogelijk om diepe bastonen te genereren zonder een aparte subwoofer in de kamer te plaatsen. De soundbar beschikt over HDMI ARC, HDMI input/output en een optische aansluiting. Dit zorgt ervoor dat je meerdere apparaten kunt verbinden, terwijl de bediening centraal via je tv-afstandsbediening geregeld blijft. De soundbar is met name geschikt voor kleine tot middelgrote woonkamers.

Gebruiksgemak is belangrijk bij dit model: de afstandsbediening is eenvoudig, en installatie is plug-and-play via HDMI. De geluidskwaliteit wordt over het algemeen als helder en vol beoordeeld, hoewel het niet geschikt is voor grote ruimtes of audiofielen die veel waarde hechten aan surround sound.

Bose TV Speaker

Deze soundbar met een direct herkenbare naam is bedoeld voor gebruikers die hun tv-geluid willen verbeteren zonder een ingewikkeld surround-systeem op te zetten. De speaker bevat een geïntegreerde subwoofer die zorgt voor een redelijk vol geluid, hoewel diepe bastonen enigszins beperkt blijven vergeleken met een aparte subwoofer. Dankzij de HDMI ARC-aansluiting is installatie eenvoudig en kan het apparaat met één afstandsbediening worden bediend.

Verder ondersteunt het apparaat ook Bluetooth-streaming, wat het mogelijk maakt om muziek vanaf een smartphone of tablet af te spelen. Deze soundbar is vooral geschikt voor kleinere ruimtes of voor mensen die een duidelijke verbetering van tv-audio zoeken zonder al te veel gedoe.

TCL S45H

De TCL S45H is een betaalbare en compacte soundbar met een 2.0-kanaalsopstelling, bedoeld voor basis tv-audio en eenvoudige multimedia-ervaring. Dit model beschikt over HDMI ARC en eARC, wat zorgt voor eenvoudige aansluiting op de televisie. Qua draadloze mogelijkheden is Bluetooth 5.2 aanwezig, maar WiFi en AirPlay ontbreken. Er is één HDMI-ingang, één optische aansluiting en een USB-poort voor eenvoudige connectiviteit.

Ondanks de lage prijs biedt de soundbar ondersteuning voor modernere audioformaten via eARC. De geluidsweergave is afgestemd op standaard gebruik zoals series, nieuws en lichte muziek. Dankzij het compacte formaat is dit model met name geschikt voor kleine ruimtes of als vervanger voor zwakke tv-speakers.

Sony HT-S2000

De Sony HT-S2000 is een soundbar met een geïntegreerde subwoofer en drie audio-uitgangskanalen. Het apparaat ondersteunt zowel bedrade als draadloze verbindingen, waaronder Bluetooth 5.2 en 802.11a wifi. Aanwezig zijn een HDMI-ingang, digitale optische aansluiting en een USB-poort voor diverse vormen van audiotoevoer.

De soundbar kan aan de muur worden bevestigd en heeft een zwart ontwerp. Qua audiotechniek beschikt het model over ondersteuning voor DTS-audiocodecs. Voor lage tonen maakt de soundbar gebruik van een bass-reflex systeem en een quad-wooferopstelling.

Sonos Playbar

De Sonos Playbar is een strak vormgegeven soundbar die zowel bedraad als via Wi-Fi kan worden aangesloten. Het apparaat heeft een 3-kanaals luidsprekeropstelling met geïntegreerde basweergave. Bluetooth wordt echter niet ondersteund, maar de Playbar is wel geschikt voor een multiroom-opstelling via het Sonos-systeem.

De aansluiting gebeurt via een digitale optische ingang, want HDMI ontbreekt hiervoor. Dankzij de wandmontage-optie is hij visueel goed te integreren in moderne woonkamers. De Playbar is vooral geschikt voor gebruikers die op zoek zijn naar eenvoud, degelijke audiokwaliteit en integratie binnen een Sonos-ecosysteem, zonder extra randapparatuur.