Hoe krachtig moet de airco zijn?
Geplaatst: 17 juli 2024 - 12:04
Dirk Schoofs
Een airco biedt comfort bij warm en vochtig weer. Maar voor optimale prestaties en energie-efficiëntie moet de capaciteit wel passen bij de ruimte. Houd dus rekening met de kenmerken van de kamer, je leefstijl en de situatie. Een slaapkamer vraagt om een ander systeem dan een woonkamer. Daarom is het verstandig om voor de aankoop eerst de benodigde koelcapaciteit te berekenen.
Lees ook: 6 fouten die je niet moet maken met je airco
Aangename temperatuur en minimaal energieverbruik
De juiste capaciteit van de airco is belangrijk om op lange termijn geld te besparen. Wanneer het vermogen te laag is berekend, zal de unit meer dan normaal op volle toeren moeten draaien. Hierdoor zullen de kosten voor reparaties en vervanging van onderdelen beslist hoger liggen dan bij een airco waarbij de capaciteit correct is berekend. Bovendien zal een airconditioner die is optimaal is afgestemd op de ruimte zuiniger werken en je ecologische voetafdruk verkleinen. Het grootste nadeel van een te krap berekende airco is dat hij de kamer niet efficiënt zal koelen, waardoor je minder comfort hebt. Het komt er dus op neer om een zo aangenaam mogelijke temperatuur te bereiken met zo min mogelijk energieverbruik.
Koelcapaciteit
De koelcapaciteit of de koellastcapaciteit is afhankelijk van verschillende factoren. Je moet de inhoud van de ruimte kennen, rekening houden met het aantal personen dat er dagelijks leeft, de soort isolatie, het aantal ramen en deuren en ook de apparaten die zich in deze ruimte bevinden en die uit zichzelf warmte afgeven. We tonen twee eenvoudige manieren om het vermogen van een airco te berekenen. De installateur beschikt over speciale en dure software om deze berekeningen te maken, maar op deze manier krijg je zelf al een goed idee van het vermogen dat je nodig hebt en kun je de prijzen correct vergelijken.
Volume van de ruimte
De belangrijkste factor is de grootte van de kamer. Hoe groter de kamer, hoe krachtiger de airco moet zijn om deze kamer te koelen. Ook de hoogte van het plafond heeft een belangrijke invloed op het vermogen. Om de inhoud van de ruimte te berekenen vermenigvuldig je gewoon de breedte met de lengte en de hoogte van de kamer. Een ruimte van 8 meter lang, 4 meter breed en 2,5 meter hoog geeft bijvoorbeeld 80 m³ .
Koud kunstje: de juiste airco vinden
Doe de scan en vind het ideale model
Warmtefactor
In de eerste manier van berekenen vermenigvuldig je het aantal kubieke meter met een bepaalde warmtefactor. Er zijn drie warmtefactoren: 30, 40 of 50.
Warmtefactor 30 gebruik je voor een goed geïsoleerde ruimte, zonder of met weinig ramen. De ruimte bevindt zich niet onder een plat of schuin dak.
Warmtefactor 40 komt overeen met een matig geïsoleerde ruimte met veel ramen. Hoe meer zonlicht een ruimte ontvangt, hoe hoger het benodigde vermogen. In deze ruimte bevinden zich elektrische apparaten die warmte afgeven zoals computers. (Deze factor nemen we dadelijk als voorbeeld).
Warmtefactor 50 kies je als de ruimte niet geïsoleerd is en er veel ramen zijn. Er is ook een plat dak en in de ruimte zijn dagelijks veel mensen. Hoe meer mensen er in de ruimte zijn, hoe meer warmte ze genereren. Bovendien zijn er ook warmtebronnen zoals elektrische apparaten.
Ook interessant: Airco gebruiken zonder dat je gaat zweten van de kosten
🖩 Methode 1: volume x warmtefactor
De meest eenvoudige manier om de koellast te berekenen is de vermenigvuldiging van de inhoud van de ruimte met de gekozen warmtefactor. In ons voorbeeld zal dat 80 x 40 of 3.200 watt geven. Er is dus een airco nodig van 3.200 watt om deze ruimte efficiënt te koelen.
Dit is een simpele koellastberekening. Soms gaat het om ruimtes die samen worden gebruikt en dan wordt de berekening uiteraard meer complex. Op deze website krijg je een iets meer gedetailleerde online-calculator om de koelberekening te maken.
🖩 Methode 2: via de BTU
Voor airconditioning gebruikt men ook vaak de eenheid BTU wat staat voor British Thermal Units. BTU drukt de kracht van het koelvermogen uit. Deze universele eenheid wordt trouwens ook gebruikt om de hoeveelheid warmte te meten die nodig is om een ruimte te verwarmen. Hoe groter de ruimte, des te meer BTU's je nodig hebt. Om het vermogen in BTU's te kennen, ga je opnieuw uit van het volume van de ruimte. Dan vermenigvuldig je het resultaat met 100 en dan tel je er 1.000 eenheden bij op voor ieder glasoppervlak. Voor onze kamer van 80 m3 met twee ramen geeft dat 80x100+2000= 10.000 BTU.
In een tabel
Voor wie het rekenwerk graag aan zich voorbij laat gaan, hebben we een tabel waarin je in grote lijnen leest hoeveel BTU en kW per uur je minimaal nodig hebt om een ruimte te koelen.
Klimaat
Heb je een vakantiehuis in het buitenland en ben je van plan daar (ook) een airco te installeren, dan moet je weten dat ook de regio van invloed is op nodige vermogen om een comfortabel binnenklimaat te maken. Een regio met een hoge luchtvochtigheid heeft een krachtigere airco nodig dan een regio met een lage luchtvochtigheid.
Welke airco past het best bij jou?
Maak gratis een afspraak met LG voor advies en een vrijblijvende offerte