Airco gebruiken zonder dat je gaat zweten van de kosten

© Studio Romantic

Airco gebruiken zonder dat je gaat zweten van de kosten

Geplaatst: 10 mei 2024 - 07:56

Dirk Schoofs

Dat de kans op langere hittegolven toeneemt, hebben we de afgelopen jaren ondervonden. Om het binnenklimaat comfortabel te houden, plaatsen veel mensen een airconditioning. Om te voorkomen dat je het Spaans benauwd krijgt van de energiekosten zetten we enkele tips op een rij om zo zuinig mogelijk van de airco te genieten.

Airco niet te koel zetten

Zet de temperatuur van de airco niet te laag. Stel het toestel maximaal 8°C lager in dan de buitentemperatuur. Dat is gezonder en vooral zuiniger wat betreft de energiekosten. Als het buiten bijvoorbeeld 32°C is, dan neem je het best genoegen met een binnentemperatuur van 24°C. Elke graad die je koeler instelt, kost je 10% extra aan verbruik. 

Wacht niet op de warme uren

Tijdens erg warme dagen is het verstandig om de airconditioning vroeg in de dag aan te zetten. Als je wacht tot het huis al erg warm is, dan moet het apparaat harder werken. Schakel de airco uit wanneer je slaapt, in de ochtend is het vaak nog koel.

0

Powered by

logo

Slimmer is zuiniger

Investeer in een slimme airco die je via een app op afstand kunt uitschakelen. Dat is handig als je ooit het apparaat bent vergeten uit te zetten. Heeft de airco een ecofunctie, overweeg die dan echt te gebruiken, want hiermee bespaar je ongeveer 30% op het energieverbruik.

Airco’s hebben een instelling om te ontvochtigen wanneer de luchtvochtigheid hoog is. Hierdoor wordt de binnenlucht comfortabeler en misschien hoef je de koelmodus dan niet eens te gebruiken. Kies een airco met invertertechnologie. De inverter zorgt dat de koeling en de verwarming van de airco zich continu aanpast aan de kamertemperatuur. Dit, in combinatie met kortere opstarttijden, zorgt ook dat je energie bespaart.

Airconditioning met een app bedienen

© Ryanking999

Ben je vergeten de airco uit te zetten, dan kun je hem via de app nog uitschakelen.

Mobiele airco

© Axel Bueckert

De mobiele airco is veel minder efficiënt dan een vast systeem. 

Houd stralingswarmte zoveel mogelijk tegen

Houd de ramen en zonwering overdag dicht. Gesloten ramen en deuren stoppen de luchtverplaatsing, maar de warmtestraling gaat wel door het glas heen. Rol het zonnescherm daarom tijdig uit. Als de zon weg is, rol je die weer in, anders blijft de nog aanwezige warmte eronder hangen. Gesloten gordijnen en jaloezieën zorgen dat het binnen iets koeler en comfortabeler blijft.

Houd deuren gesloten, maar ventileer wel

Gebruik de koeling uitsluitend in de ruimtes die je werkelijk benut. Houd daarom de binnendeuren dicht, zodat de koele lucht alleen circuleert in de gebruikte zones. Zorg wel voor ventilatie, bijvoorbeeld in de vorm van roosters, om een gezond binnenklimaat te houden. Een airco is geen vervanging voor ventilatie. Blijf dus je huis iedere dag ventileren. Tijdens de warme dagen doe je dat best tijdens de uren dat de temperatuur nog niet te hoog oploopt.

Verbruik

Je leest wel dat de vaste airco tussen 2 en 5 kW per uur verbruikt. Dat lijkt veel, maar dat is het verbruik in de hoogste stand. Een vaste airco draait vrijwel nooit op het hoogste vermogen. Als de kamer eenmaal gekoeld is, schakelt de airco naar een zeer laag niveau waarbij hij weinig energie verbruikt. Daarom raadt men aan om de airco aan te laten in plaats van hem voortdurend aan en uit te zetten.

Ga ervan uit dat de vaste airco gemiddeld iets minder dan 1 kW per uur verbruikt. Als de airco 8 uur aanstaat, zal hij ongeveer 8 kWh per dag verbruiken. Met een gemiddelde stroomprijs van 0,36 euro per kWh (januari 2024) geeft dat 2,88 euro per dag. Natuurlijk staat de airco geen 365 dagen per jaar aan. Nederland heeft gemiddeld veertig dagen die warmer zijn dan 24°C: 40 dagen × 8 uur = 320 uur ×  0,36 euro = 115,20 euro. Dat zijn de kale verbruikskosten om het binnen draaglijk te maken tijdens die veertig dagen.

Airco gebruiken zonder dat je gaat zweten van de kosten-OyB335TdTZOF_0FO5U0jLA

© siraphol s.

Een ventilator werkt vooral in op de gevoelstemperatuur en is veel economischer dan een airco.

0

Powered by

logo

Energiebesparing in stand-bymodus

Een airco verbruikt altijd een beetje elektriciteit, ook al staat hij niet aan. Na het uitschakelen gaat hij in stand-bymodus. Een slimme airco heeft een energievriendelijke stand-byfunctie. In stand-by verbruiken de recente modellen nog zeer weinig energie in vergelijking met oudere airco’s. De reden waarom de airco in stand-by gaat, is omdat die dan bereikbaar blijft voor het infrarood van de afstandsbediening. Bovendien is dit ook nodig om de koelvloeistof in goede conditie te houden.

Isoleer de koelleidingen

Bijna alle vaste airco’s hebben een split-systeem. Dat betekent dat er een buitenunit is die in verbinding staat met een of meer binnenunits. Tussen de buiten- en binnenunit(s) lopen leidingen waarin koudemiddel zit. Werk je met een split-airco, isoleer dan de leidingen waar het koudemiddel doorheen vloeit. Binnen zijn dat de leidingen die warm aanvoelen en buiten zijn dat de leidingen die koud aanvoelen. Als je de split-airco kunt combineren met een ventilator, dan verspreidt de koele lucht zich nog beter en daardoor kun je de airco een paar graden minder koud instellen.  

Airco gebruiken zonder dat je gaat zweten van de kosten-agw91YfsSd-iD09knvmEcQ

© DS | ID.nl

Aan de hand van het energielabel kun je het verbruik en de koelefficiëntie (SEER) vergelijken.

Schoonmaken en onderhoud

Je kunt een onderhoudscontract afsluiten om de split-airco te onderhouden, maar veel kun je ook zelf doen. Vervang en reinig het luchtfilter elk seizoen binnen. Maak de buitenunit ook regelmatig schoon. Hierdoor wordt de koeling efficiënter en de unit zal dan ook minder geluid produceren. Verwijder eventuele begroeiing rond de buitenunit. Op die manier blijft hij zuinig werken.

Het is belangrijk om het koudemiddel te controleren. Soms moet een technicus dit bijvullen. Kies voor een airco met een klimaatvriendelijk koudemiddel zoals propaan (R290) of isobutaan (R600a). De koudemiddelen die een hoge impact hebben op het klimaat worden namelijk uitgefaseerd. Die fluorkoolwaterstofgassen zijn sterke broeikasgassen met een zeer hoge klimaatimpact, tot wel 2000 keer zoveel als CO₂.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten