ID.nl logo
Verbeter de luchtkwaliteit in grote ruimtes met de stilste en krachtigste luchtreiniger ooit
© Dyson
Energie

Verbeter de luchtkwaliteit in grote ruimtes met de stilste en krachtigste luchtreiniger ooit

De kwaliteit van de lucht om ons heen heeft een grote invloed op ons welzijn en onze prestaties. Veelvoorkomende vervuilende stoffen uit bijvoorbeeld verf, bouwmaterialen, meubels en elektronische apparaten verslechteren de luchtkwaliteit in binnenruimtes. Om te voorkomen dat dit een grote impact heeft, biedt een luchtreiniger uitkomst.

Partnerbijdrage - In samenwerking met Dyson

Met een luchtreiniger zuiver je eenvoudig en continu de ruimtes waarin jij en de mensen om je heen zich vaak bevinden. En dat is niet alleen beter voor de gezondheid, maar ook voor je concentratie, oriëntatie, geheugen en andere vaardigheden.

Detecteer en vernietig formaldehyde

Veelvoorkomende vervuilende stoffen, zoals virussen, bacteriën, vluchtige organische stoffen (VOS) en pollen komen vrij uit onder andere verf, meubels en bouwmaterialen. Deze stoffen kunnen leiden tot irritaties aan de slijmvliezen en andere klachten, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid en misselijkheid. Een van de bekendste vluchtige organische stoffen is formaldehyde. Dit is een vluchtig gas dat in de loop van de tijd kan vrijkomen uit hout en lijm in bijvoorbeeld vloeren en meubels. Formaldehyde, dat onder meer in spaanplaat zit, irriteert ogen en luchtwegen, en is kankerverwekkend. (Bron: Milieucentraal)

 De Dyson Big+Quiet Formaldehyde luchtreiniger detecteert en vernietigt formaldehyde (1), en verwijdert ook gassen (2) en 99,95 procent van de verontreinigende stoffen zo klein als 0,1 micron (0,001 mm) (3). Drie fasen van zuivering in deze nieuwste reinigende ventilator van Dyson trekken verontreinigende stoffen vanuit alle richtingen naar binnen. Het hele apparaat is daarbij volledig afgedicht tot HEPA H13-standaard (4). Dat houdt in dat wat er aan verontreinigende stoffen in gaat, ook in de luchtreiniger blijft. De formaldehyde-sensor werkt gelijktijdig met een zogeheten selectief katalytisch oxidatiefilter om formaldehydemoleculen te vernietigen die 500 keer kleiner zijn dan 0,1 micron.

 Dyson luchtreinigers verwijderen onder andere deze veelvoorkomende vervuilende stoffen uit commerciële omgevingen: 

  • Formaldehyde uit onder andere verf, vernis en printers.

  • Benzeen en vluchtige organische stoffen uit onder andere bouwmaterialen en meubels.

  • PM10 uit onder andere pollen, stof en allergenen.

  • PM5 uit onder andere bacteriën en schimmels.

  • PM0.1 uit onder andere ultrafijne deeltjes. 

©Dyson

Krachtig en stil tegelijk

De Dyson Big+Quiet Formaldehyde luchtreiniger is krachtig genoeg om ruimtes tot maar liefst 100 vierkante meter gelijkmatig te reinigen (3). Daarbij verspreidt het apparaat schone lucht in een gewenste hoek van 0, 25 of 50 graden, met een luchtstroom van minimaal 50 tot 87 liter per seconde, tot wel 10 meter afstand. Dankzij het akoestische ontwerp betekent deze kracht overigens niet dat de reinigende ventilator ook veel geluid maakt. De ingebouwde Helmholtz-demper vangt geluid op en vermindert laagfrequente ruis, terwijl de motorophanging trillingen vermindert. Het beetje geluid dat je hoort, is daardoor zelfs bij vol vermogen minimaal. In de stille stand produceert de Dyson Big+Quiet Formaldehyde luchtreiniger dan ook slechts 39,8 dB(A) en in de maximale stand niet meer dan 55,6 dB. 

Handig en eenvoudig in gebruik

Met dank aan onderstaande eigenschappen is de Dyson Big+Quiet Formaldehyde luchtreiniger, naast een aanwinst in iedere grote ruimte, ook nog eens heel handig en eenvoudig in het gebruik, met weinig onderhoud en duidelijke informatievoorzieningen voor een optimale werking. 

  • Lange gebruiks- en levensduur HEPA-filter

De ingebouwde HEPA-filters voldoen aan de HEPA H13-standaard en bevatten 21 meter borosilicaat microvezels, 450 keer geplooid. Met dank aan de vernieuwde H13-standaard is het huidige HEPA-filter in de Dyson Big+Quiet Formaldehyde 3,8 keer groter dan zijn voorganger en filtert het maar liefst 99,95 procent van de ultrafijne deeltjes uit de lucht. De filters gaan daarbij maar liefst 21.900 uur mee en kunnen indien nodig eenvoudig worden vervangen. Het HEPA-filter heeft een levensduur van maar liefst 5 jaar (5). 

  • Lange gebruiks- en levensduur koolstoffilter

Het 430.000 vierkante meter actieve koolstoffilter vangt microscopische deeltjes op en gaat maar liefst 8760 uur mee. Indien nodig is het koolstoffilter van de Dyson Big+Quiet Formaldehyde luchtreiniger eenvoudig te vervangen. Het koolstoffilter heeft een levensduur van 2 jaar (5). 

  • Informatievoorziening via 1,44-inch lcd-scherm

Een reeks sensoren detecteert vervuilende stoffen in de gehele ruimte. Het unieke algoritme controleert deze data iedere seconde en levert live resultaten over onder andere de luchtstroom en -kwaliteit via het ingebouwde 1,44-inch lcd-scherm en de MyDyson-app. Zo word je als gebruiker direct gewaarschuwd wanneer een ruimte (extra) geventileerd moet worden. 

  • Volledige controle via de MyDyson app

Met één druk op de knop heb je via de MyDyson-app volledige controle over je Dyson-luchtreiniger, waar en wanneer je maar wilt. Stel onder andere gebruiksschema's in, monitor de luchtkwaliteit in een ruimte, controleer de status van het filter en beheer zo eenvoudig je reinigende ventilator via de handige app. 

©Dyson

Meer over de Dyson Big+Quiet Formaldehyde luchtreiniger

Wil je meer weten over de Dyson Big+Quiet Formaldehyde? Neem dan een kijkje op Dyson.nl. Besluit je de reinigende ventilator rechtstreeks van de makers te kopen? Dan heb je niet alleen een Beste Prijs-garantie, maar krijg je (als lid van het Dyson Loyalty Program) de Dyson Big+Quiet Formaldehyde luchtreiniger ook nog eens 40 dagen op proef, exclusief via Dyson.nl!

1. Volledige apparaattest uitgevoerd door externe partijen op basis van GB/T 18801-2018 cumulatieve schone massatesten met formaldehyde met continue injectie totdat een CADR-formaldehydeniveau is bereikt. Resultaten kunnen in de praktijk verschillen.

2. In maximale stand. Getest op luchtprojectie (DTM801) en zuiveringsdekking in een ruimte van 81 kubieke meter (TM-003711), en verwarmingsprestaties in een ruimte van 35 kubieke meter.

 3. De mogelijkheid om een grote ruimte tot 100 vierkante meter (10 x 10 meter) te zuiveren is aangetoond aan de hand van een Computational Fluid Dynamics (CFD)-model, met de luchtreiniger in een hoek van de kamer op maximale luchtstroom en een horizontale projectie met een bereik van 10 meter om de hele kamer volledig te mengen. De projectieafstand werd gemeten aan de hand van interne luchtstroombereiktests met een maximale gerichte luchtstroom. De werkelijke prestaties kunnen in de praktijk variëren.

4. Getest op filtratie-efficiëntie bij 0,1 micron (EN1822, ISO29463). Gasopvangsnelheden variëren.

5. Gebaseerd op 12 uur gebruik per dag. De levensduur van het filter kan verschillen afhankelijk van de vervuilingsniveaus.

▼ Volgende artikel
Europees voetbal kijken bij Ziggo nu ook zonder registratie
© Svetlana Rey - stock.adobe.com
Huis

Europees voetbal kijken bij Ziggo nu ook zonder registratie

Wie afgelopen seizoen de wedstrijden van Nederlandse teams in het Europees voetbal wilde kijken, moest dat doen via Ziggo – op de publieke netten zijn deze wedstrijden namelijk niet meer te zien. Je hoefde daarvoor geen  klant bij de provider te zijn, maar je moest je wél registeren. Na ingrijpen van het Commissariaat voor de Media vervalt deze registratie nu.

 

Wie afgelopen seizoen de wedstrijden van Nederlandse teams in het Europees voetbal wilde kijken, moest dat doen via Ziggo – op de publieke netten zijn deze wedstrijden namelijk niet meer te zien. Je hoefde daarvoor geen  klant bij de provider te zijn, maar je moest je wél registeren. Na ingrijpen van het Commissariaat voor de Media vervalt deze registratie nu.

De UEFA-competities vallen deels onder de evenementenlijst, wat betekent dat deze wedstrijden voor minimaal 75% van de Nederlandse huishoudens gratis en zonder drempels toegankelijk moeten zijn. Het Commissariaat voor de Media beschouwt verplichte registratie, waarbij persoonsgegevens als naam, e-mailadres postcode, huisnummer en mobiele telefoonnummer gedeeld moeten worden, als een te hoge drempel. Hierover ontving het meldingen van kijkers die het aanmaken van een account als een obstakel ervaarden. Ook belangenorganisaties spraken hun zorgen uit, met name over de toegankelijkheid voor digitaal minder vaardige mensen, zoals ouderen. Na onderzoek heeft het Commissariaat laten weten dat de verplichte registratie niet voldeed aan de regels uit de Mediawet.

Dat betekent dus dat je vanaf 21 januari, wanneer het UEFA-voetbalseizoen wordt hervat, wedstrijden van Nederlandse clubs kunt streamen via Ziggo Go zonder eerst een account aan te maken. De wedstrijden zijn nu direct toegankelijk via de app op je smart-tv, laptop, tablet en smartphone. Registreren blijft wel mogelijk voor wie wedstrijden buiten Nederland wil streamen.

Voetbalfans die via Ziggo Sport Free de wedstrijden van Nederlandse clubs streamen, kunnen nu ook genieten van meer voetbalcontent. Het populaire Ziggo Sport Highlights-programma, waarin alle wedstrijden van een avond worden samengevat, is voortaan ook via streaming beschikbaar.

Het UEFA-voetbalseizoen gaat op 21 januari verder met onder andere de Champions League-wedstrijd Rode Ster Belgrado-PSV (21.00 uur). Op 22 januari speelt Feyenoord thuis tegenBayern München (21.00 uur). Beide wedstrijden zijn live te zien via Ziggo Sport Free, Ziggo Sport (kanaal 14) en Ziggo Sport Totaal.

Lees ook: Je Android-tablet of smartphone koppelen aan je tv

▼ Volgende artikel
Efficiënter klussen met een compressor
Huis

Efficiënter klussen met een compressor

Lang werden compressors vooral gebruikt in garages, de industrie en de bouw. Moderne compressors zijn echter zo compact en goedkoop geworden, waardoor ze prima inzetbaar zijn voor doe-het-zelvers en hobbyisten. Ben je een volbloed klusser, dan kom je al snel op een punt dat je tijdens het werk echt geniet van een compressor.

Een compressor is het pièce de résistance voor de klusser. Hierdoor beschik je over kracht om ontzettend lichte gereedschappen te gebruiken.

Ook interessant om te lezen: Keuzehulp: zo vind je jouw ideale powerstation

Perslucht

Een compressor is een apparaat dat perslucht produceert. Met die lucht onder druk kun je verschillende werkzaamheden uitvoeren, zoals banden oppompen, oppervlakken en objecten schoonblazen, voorwerpen zandstralen, verf spuiten, en spijkers en brads schieten. Brads zijn ultrafijne spijkertjes – een soort naaldspijkers – die je onder druk in het hout schiet en die je nauwelijks ziet zitten.

Als je dus een fietsband wilt opblazen en daarna de bekleding van een stoel wilt vastnieten, dan verwissel je gewoon het pneumatische gereedschap dat aangesloten is op dezelfde compressor. Dat verwisselen gaat trouwens ontzettend snel dankzij een speciale snelkoppeling. Een belangrijk voordeel van het werken met perslucht is dat al die gereedschappen licht van gewicht zijn terwijl ze toch een enorme kracht hebben.

©Adisorn

Drukvat

Een compressor zuigt lucht aan uit de omgeving, perst die samen en stuwt de samengeperste lucht via een luchtslang naar het aangesloten luchtgereedschap. De ketel of het drukvat van een compressor doet dienst als opslagplaats van lucht die zo goed als mogelijk op een constante druk wordt gehouden. Wanneer de druk door het gebruik daalt, zal de compressor aanslaan en nieuwe lucht aanzuigen en samenpersen. Hoe meer lucht er beschikbaar is, hoe langer het gereedschap kan worden gebruikt, maar ook hoe meer ruimte er nodig is om de lucht op te slaan. Een nadeel van een groot drukvat is dat het langer duurt voordat de luchtdruk opnieuw op bedrijfsniveau is. 

Oliegesmeerd of olievrij

Er zijn verschillende soorten compressors. Er zijn lichte draagbare en minicompressors, maar als doe-het-zelver koop je beter een stevig model dat voldoende druk kan produceren. Op die manier kom je later niet tot de vaststelling dat het toestel niet krachtig genoeg is voor het gereedschap dat je op het oog hebt.

Ruwweg verdeelt men compressors in oliegesmeerde en olievrije typen. Een oliegesmeerde uitvoering is over het algemeen stiller, maar vergt wel iets meer onderhoud. De oliegesmeerde compressor is goedkoper dan zijn olievrije tegenhanger, maar je moet er wel op letten dat je regelmatig het oliepeil checkt en de olie ververst. Een nadeel is dat je oliegesmeerde toestellen beter niet kunt inzetten als het kouder is dan 5°C. De olie kan door de kou verdikken, en dat is kwalijk voor een goede werking van het apparaat. 

©Natallia

Waar op letten?

Je hoeft niet per se naar een speciaalzaak te stappen om een compressor aan te schaffen. In elke doe-het-zelfzaak zie je verschillende modellen. Toch zijn er een paar zaken waar je op moet letten. Allereerst is er het aanzuigvermogen, dat aangeeft hoe snel het drukvat zich vult en hoe vlug de benodigde luchtdruk op peil is.

Heel belangrijk is het aantal bar. Dat is de kracht waarmee de lucht naar buiten wordt geblazen. Bij al het luchtgereedschap dat in de schappen ligt, lees je hoeveel bar het nodig heeft. Als je een spijkerpistool koopt dat 8 bar nodig heeft, moet de compressor deze druk dus wel kunnen produceren. De grootte van de tank bepaalt hoelang je de beschikking hebt over een constante druk. Hoe groter de tank, hoe langer je van dezelfde druk kunt genieten. Dat is vooral belangrijk voor wie verf gelijkmatig wil spuiten.

©navintar

Prijzen

Als je een compressor aanschaft, zitten daar meestal een paar tools bij waarmee je typische basisklussen met perslucht kunt uitvoeren. Anders moet je die hulpmiddelen afzonderlijk kopen. Een compressor voor de doe-het-zelver kost om en nabij de 150 euro. Een bandenpomp met spanningsmeter heb je voor 23 euro, een brad-tacker kost 90 euro, een blaaspistool 9 euro en een zandstraalpistool 35 euro.

Onderhoud

Zo'n compressor heeft nauwelijks onderhoud nodig. Het belangrijkste aandachtspunt is dat je het restvocht dat zich in de buffertank ophoopt af en toe laat weglopen via een aftapkraantje. Dat vocht komt vrij doordat de warme lucht in het apparaat afkoelt en er dus condens ontstaat. Door de hogere druk zal de temperatuur in de tank immers toenemen. Controleer zoals eerder gezegd ook het oliepeil bij oliegesmeerde uitvoeringen.