ID.nl logo
Review Ecoflow Wave 2 - Verkoelt, verwarmt en neem je mee op reis
Energie

Review Ecoflow Wave 2 - Verkoelt, verwarmt en neem je mee op reis

De Ecoflow Wave 2 is een mobiele airco-unit die daadwerkelijk mobiel is. Het mag dan wat kosten, maar dit apparaat zou je zelfs mee kunnen nemen terwijl je ergens gaat kamperen. De Wave 2 kan daarnaast meer dan alleen koelen. Er hangt wel een fors prijskaartje aan. Het apparaat kost 1.199 euro en als je daar een accu bij koopt, ben je nog eens 899 euro kwijt. Maar wat haal je voor dat geld dan in huis?

Uitstekend
Conclusie

Als we de Ecoflow Wave 2 met externe accu even loskoppelen van de kosten, dan zijn we behoorlijk enthousiast. Relatief kleine kamers (zoals een kantoor of slaapkamer) blijven lekker koel en aangenaam, terwijl je het apparaat ook zo in de auto parkeert en meeneemt op reis. Het apparaat is veelzijdig en breed inzetbaar en biedt opties voor verkoeling, verwarming of simpelweg een aangenaam briesje. De accu kan – in de ecostand – maximaal acht uur meegaan en dat is genoeg voor een fijne nachtrust. Installeren is ook zo gepiept en de app is overzichtelijk en toegankelijk. Maar daar tegenover staan die hoge prijzen en het feit dat de losse onderdelen gemaakt zijn van goedkoop aanvoelend plastic. Bovendien kun je met dit apparaat geen grote kamers voorzien van die aangename temperatuur. Dan betaal je de hoofdprijs voor de draagbaarheid, want dat is wat dit model zo sterk maakt. Dankzij het design van de Ecoflow Wave 2 is dit een perfect apparaat voor de mensen die zowel thuis als in de tent naar verkoeling snakken. Maar wil je alleen een airco voor in de woonkamer hebben, dan past een reguliere en goedkopere airco waarschijnlijk beter bij je behoeften.

Plus- en minpunten
  • Draagbaar en compact
  • Verkoeling en verwarming zijn aangenaam
  • Overzichtelijke app
  • Breed inzetbaar
  • Gemakkelijk te installeren
  • Werkt tot 8 uur op accu
  • Ontzettend duur
  • Accu los te koop
  • Niet geschikt voor grote ruimtes
  • Plastic onderdelen voelen goedkoop aan

Het Chinese Ecoflow is een bedrijf dat zich specialiseert in allerlei apparaten die werken met, op of als draagbare accu. Eerder hebben we een blik geworpen op de Ecoflow River 2 Max met zonnepanelen en nu kijken we naar twee andere producten: de Ecoflow Wave 2 en de los aan te schaffen Ecoflow Wave 2 Add-on Battery. De Wave 2 is een echt draagbare, compacte airconditioner met een gewicht van veertien kilo. Prima voor in huis of tijdens het kamperen. Het koelvermogen van 5.100 BTU en warmtevermogen van 6.100 BTU is genoeg voor een kamer van tien vierkante meter.

Ecoflow Wave 2 vergt een flinke investering

Je kunt de Ecoflow Wave 2 op allerlei manieren gebruiken. Je sluit hem aan op het stroomnet, de aanstekeraansluiting van de auto, een set zonnepanalen (die Ecoflow zelf verkoopt) of een draagbare accu. Ook kun je hem combineren met de eerdergenoemde powerstation. In bijna alle gevallen dien je een extra investering te doen. Wanneer je werkt met zonnepanelen en de extra (hierboven vermelde) accu dan ben je daar dus, bovenop de eerder gemaakte kosten, nog eens 499 euro extra aan kwijt. Ja, de airco werkt dan volledig zonder CO₂-uitstoot en je kunt onderweg de accu van je auto ontzien, maar dat kost je dan bijna 2.500 euro.

We moeten allemaal gaan letten op ons energieverbruik, maar door dergelijke kosten blijven dit soort producten buiten het bereik van het gros van de consumenten. Niet iedereen heeft er zo veel geld voor over om volledig CO₂-neutraal een kamer, tent of camper te verkoelen (of te verwarmen). Dat is momenteel inherent aan deze jonge markt; de early adopter betaalt de investering. In theorie kun je stellen dat de Ecoflow Wave 2, met allerlei accessoires, op de lange termijn geld gaat besparen (want je verbruikt geen energie tijdens het verkoelen); maar wannéér je dat terugverdient, is een tweede.

Geen gedoe met een waterbakje

Wanneer je gaat voor producten van Ecoflow, of concurrerende bedrijven, dan doe je dat dus niet om op korte termijn geld te besparen. Je doet dat met een redelijk groot besteedbaar inkomen en omdat je gelooft in de belofte van het bedrijf en het gemak van de producten. Want eerlijk is eerlijk, de Ecoflow Wave 2 is een apparaat ontworpen voor gemak en gemakkelijk gebruik. Binnen vijf minuten kan het apparaat de temperatuur van een ruimte van 10 kubieke meter met vijf graden verlagen of tien graden verhogen (ruim voldoende dus voor een klein kantoortje of tijdens het kamperen). Ook is het ontzettend fijn dat je niet hoeft te rommelen met een opvangbak voor water.

De Ecoflow Wave 2 beschikt over drie openingen. Wanneer je besluit de airco binnen te gebruiken, dan sluit je twee pijpen (één voor luchtinvoer, één voor warmteafvoer) aan die je vervolgens via een raam naar buiten leidt. Dat betekent dat er dus een raam open moet staan. Heb je een kiep- of draairaam, dan is het lastig om de boel netjes dicht te houden. Dan heb je kans dat er alsnog warmte naar binnen komt, terwijl je die dus buiten wilt houden. Daar kan het product niets aan doen, maar dit is wel iets waar je rekening mee moet houden. Past deze airco wel bij de opties die je hebt?

Ecoflow levert een foam pad mee met daarin twee openingen voor de buizen. Die kun je plaatsen tussen het raam en het kozijn, maar alleen wanneer je een raam hebt dat je van beneden naar boven opent. Dan nog moet je een manier vinden om de rest van het geopende raam te blokkeren.

Uit de derde opening komt de verkoelde of verwarmde lucht. Je kunt ook een tube op die opening aansluiten. Dat kun je bijvoorbeeld doen wanneer je gaat kamperen. De tube steekt naar binnen terwijl de Ecoflow Wave 2 buiten blijft staan. Je hoef geen tubes op de andere twee opening te installeren terwijl de laatste pijp in de tent naar binnen steekt.

Dat installeren is zo gepiept en maakt de Ecoflow-airco behoorlijk flexibel. Jammer is alleen wel dat de plastic onderdelen hiervoor ontzettend goedkoop aanvoelen. Ze zijn tijdens het testen niet kapotgegaan, maar ze geven niet echt de indruk dat ze tegen een stootje kunnen. En dat is niet handig voor een product dat je verplaatst.

Kleine kamers, grote tenten

Met het genoemde koel- en warmte vermogen kun je de temperatuur van kamers en tenten van maximaal zestien vierkante meter beheren. Dat maakt de Ecoflow Wave 2 uitermate geschikt als reiskompaan, en wat minder als apparaat voor in huis. Dat is natuurlijk afhankelijk van de grootte van je woonkamer. Maar in mijn geval, waar de woonkamer 27 vierkante meter groot is, kan de airco dus niet de volledige kamer beïnvloeden. Wanneer je hem goed positioneert dan kun je wel een deel aangenaam maken, maar niet iedereen in dezelfde ruimte profiteert daar dan van.

Wanneer je een kamer verkoelt, dan spelen daar meerdere factoren een rol in. Denk dan aan het dak, hoeveel zonuren je hebt en hoeveel mensen er doorgaans in huis zijn. Het kan dus zijn dat de Ecoflow Wave 2 in jouw huis slechter of beter presteert. Daarom is het altijd verstandig je goed in te lezen over airco’s en hun kunnen, zodat je niet bedrogen uitkomt. Hetzelfde geldt overigens voor het verwarmen van kamers. Dat lukt aardig met dit model, maar niet wanneer de kamer te groot is. Dan kun je wellicht beter investeren in een elektrische verwarming of zelfs een elektrisch dekentje.

Door het verschil in huizen, oppervlakten, zonuren, aantal mensen en isolatie kunnen we in deze review niet meteen een stempel van goed of slecht op het apparaat plakken. We kunnen wel meegeven dat de Ecoflow Wave 2 voor een aangename werkomgeving zorgt en (een deel van) de kamer koel kan houden wanneer we hier met vijf man Dungeons & Dragons spelen. Ook is het lekker om gewoon even op je gemak te gamen terwijl de airco de omgeving koel houdt. Het geluid dat je hoort is aanwezig, maar wordt mettertijd ook een soort achtergrondruis waar je gewend aan raakt.

Haast geen onderhoud

Over het algemeen vergt de Ecorflow Wave 2 weinig onderhoud. Zoals gezegd heb je geen gedoe met een waterbak, maar dat betekent niet dat er geen drainagesysteem is. Het kan zijn dat je soms wat water uit het apparaat moet laten lopen, maar daar heb je een gemakkelijk aan te sluiten slang voor. Binnen de app kun je zien hoe het gesteld is met de hoeveelheid opgevangen vocht. Ook kun je daarmee de temperatuur in huis bedienen en zien hoeveel watt de unit gebruikt. Meestal ligt dat aantal rond de 400 watt, wat hem efficiënt maakt, maar ook dat is afhankelijk van jouw situatie.

De app is verder super overzichtelijk. Je ziet in één oogopslag de ingestelde temperatuur. En met een simpele veegbeweging verhoog of verlaag je die. Je stelt de stand in (handmatig, max, slaap of eco) en geeft aan of je wilt verkoelen, verwarmen of gewoon wind wilt hebben. Dan gebruik je het systeem waarschijnlijk als een van de duurste ventilatoren van dit moment – maar desondanks is het goed om te zien dat de stand er op zit. Dan hoef je namelijk niet alsnog een losse ventilator ergens vandaan te halen wanneer je gewoon op zoek bent naar basale verkoeling. De Wave 2 voelt compleet aan.

Op het apparaat zelf zit nog een groot lcd-scherm waar je alle informatie van af kunt lezen. Dat is superhandig, want dat betekent dat je dus niet afhankelijk bent van wifi en bluetooth en de unit dus ook kunt bedienen in afgelegen locaties. Om dat scherm heen zitten namelijk wat knoppen waarmee je hem instelt en informatie opvraagt. Hiermee stel je alles in wat je ook in de app kunt instellen, dus je hoeft niets in te leveren op die ervaring. De voorganger had geen lcd-scherm, waardoor bedienen wat lastiger was. Dit zien we dus als een behoorlijk grote vooruitgang.

En hoe zit het met die externe accu?

Wanneer je investeert in de externe accu, dan zijn er een aantal dingen die je moet weten. Met de juiste instellingen kun je maximaal acht uur uit de batterij halen, en daarna moet je hem opladen. Dat opladen werkt alleen wanneer je hem aan de Ecoflow Wave 2 koppelt en dat is jammer. Want dat betekent dat je het apparaat dus altijd paraat moet hebben wanneer je de accu wilt opladen. In sommige situaties kan dat onhandig zijn, bijvoorbeeld wanneer je een reis aan het plannen bent. Verder is de batterij gemakkelijk te installeren en via de app in de gaten te houden.

Ook is het zo dat de unit door de accu wat zwaarder en lomper wordt, waardoor je beide producten het beste los kunt verplaatsen. Het aantal uur dat je tot je beschikking hebt, is meestal voldoende voor een aangename nacht op een camping of in de tent, en anders voor in de slaapkamer. Zeker wanneer die kamer goed geïsoleerd is. Daarnaast kan dit een handige upgrade zijn in combinatie met de zonnepanelen, zodat je de airco altijd kunt gebruiken zonder het stroomnetwerk te belasten. Nogmaals: het mag wat kosten, maar dan heb je ook wat. Dit werkt allemaal naar behoren.

Ecoflow Wave 2 kopen?

Als we de Ecoflow Wave 2 met externe accu even loskoppelen van de kosten, dan zijn we behoorlijk enthousiast. Relatief kleine kamers (zoals een kantoor of slaapkamer) blijven lekker koel en aangenaam, terwijl je het apparaat ook zo in de auto parkeert en meeneemt op reis. Het apparaat is veelzijdig en breed inzetbaar en biedt opties aan voor verkoeling, verwarming of simpelweg een aangenaam briesje. De accu kan – in de ecostand – maximaal acht uur meegaan en dat is genoeg voor een fijne nachtrust. Installeren is ook zo gepiept en de app is overzichtelijk en toegankelijk.

Maar daar tegenover staan die hoge prijzen en het feit dat de losse onderdelen gemaakt zijn van goedkoop aanvoelend plastic. Bovendien kun je met dit apparaat geen grote kamers voorzien van die aangename temperatuur. Dan betaal je de hoofdprijs voor de draagbaarheid, want dat is wat dit model zo sterk maakt. Dankzij het design van de Ecoflow Wave 2 is dit een perfect apparaat voor de mensen die zowel thuis als in de tent naar verkoeling snakken. Maar wil je alleen een airco voor in de woonkamer hebben, dan past een reguliere en goedkopere airco waarschijnlijk beter bij je behoeften.

De Ecoflow Wave 2

is onder andere verkrijgbaar

Lees ook onze review van de Ecoflow Glacier

▼ Volgende artikel
Europees voetbal kijken bij Ziggo nu ook zonder registratie
© Svetlana Rey - stock.adobe.com
Huis

Europees voetbal kijken bij Ziggo nu ook zonder registratie

Wie afgelopen seizoen de wedstrijden van Nederlandse teams in het Europees voetbal wilde kijken, moest dat doen via Ziggo – op de publieke netten zijn deze wedstrijden namelijk niet meer te zien. Je hoefde daarvoor geen  klant bij de provider te zijn, maar je moest je wél registeren. Na ingrijpen van het Commissariaat voor de Media vervalt deze registratie nu.

 

Wie afgelopen seizoen de wedstrijden van Nederlandse teams in het Europees voetbal wilde kijken, moest dat doen via Ziggo – op de publieke netten zijn deze wedstrijden namelijk niet meer te zien. Je hoefde daarvoor geen  klant bij de provider te zijn, maar je moest je wél registeren. Na ingrijpen van het Commissariaat voor de Media vervalt deze registratie nu.

De UEFA-competities vallen deels onder de evenementenlijst, wat betekent dat deze wedstrijden voor minimaal 75% van de Nederlandse huishoudens gratis en zonder drempels toegankelijk moeten zijn. Het Commissariaat voor de Media beschouwt verplichte registratie, waarbij persoonsgegevens als naam, e-mailadres postcode, huisnummer en mobiele telefoonnummer gedeeld moeten worden, als een te hoge drempel. Hierover ontving het meldingen van kijkers die het aanmaken van een account als een obstakel ervaarden. Ook belangenorganisaties spraken hun zorgen uit, met name over de toegankelijkheid voor digitaal minder vaardige mensen, zoals ouderen. Na onderzoek heeft het Commissariaat laten weten dat de verplichte registratie niet voldeed aan de regels uit de Mediawet.

Dat betekent dus dat je vanaf 21 januari, wanneer het UEFA-voetbalseizoen wordt hervat, wedstrijden van Nederlandse clubs kunt streamen via Ziggo Go zonder eerst een account aan te maken. De wedstrijden zijn nu direct toegankelijk via de app op je smart-tv, laptop, tablet en smartphone. Registreren blijft wel mogelijk voor wie wedstrijden buiten Nederland wil streamen.

Voetbalfans die via Ziggo Sport Free de wedstrijden van Nederlandse clubs streamen, kunnen nu ook genieten van meer voetbalcontent. Het populaire Ziggo Sport Highlights-programma, waarin alle wedstrijden van een avond worden samengevat, is voortaan ook via streaming beschikbaar.

Het UEFA-voetbalseizoen gaat op 21 januari verder met onder andere de Champions League-wedstrijd Rode Ster Belgrado-PSV (21.00 uur). Op 22 januari speelt Feyenoord thuis tegenBayern München (21.00 uur). Beide wedstrijden zijn live te zien via Ziggo Sport Free, Ziggo Sport (kanaal 14) en Ziggo Sport Totaal.

Lees ook: Je Android-tablet of smartphone koppelen aan je tv

▼ Volgende artikel
Efficiënter klussen met een compressor
Huis

Efficiënter klussen met een compressor

Lang werden compressors vooral gebruikt in garages, de industrie en de bouw. Moderne compressors zijn echter zo compact en goedkoop geworden, waardoor ze prima inzetbaar zijn voor doe-het-zelvers en hobbyisten. Ben je een volbloed klusser, dan kom je al snel op een punt dat je tijdens het werk echt geniet van een compressor.

Een compressor is het pièce de résistance voor de klusser. Hierdoor beschik je over kracht om ontzettend lichte gereedschappen te gebruiken.

Ook interessant om te lezen: Keuzehulp: zo vind je jouw ideale powerstation

Perslucht

Een compressor is een apparaat dat perslucht produceert. Met die lucht onder druk kun je verschillende werkzaamheden uitvoeren, zoals banden oppompen, oppervlakken en objecten schoonblazen, voorwerpen zandstralen, verf spuiten, en spijkers en brads schieten. Brads zijn ultrafijne spijkertjes – een soort naaldspijkers – die je onder druk in het hout schiet en die je nauwelijks ziet zitten.

Als je dus een fietsband wilt opblazen en daarna de bekleding van een stoel wilt vastnieten, dan verwissel je gewoon het pneumatische gereedschap dat aangesloten is op dezelfde compressor. Dat verwisselen gaat trouwens ontzettend snel dankzij een speciale snelkoppeling. Een belangrijk voordeel van het werken met perslucht is dat al die gereedschappen licht van gewicht zijn terwijl ze toch een enorme kracht hebben.

©Adisorn

Drukvat

Een compressor zuigt lucht aan uit de omgeving, perst die samen en stuwt de samengeperste lucht via een luchtslang naar het aangesloten luchtgereedschap. De ketel of het drukvat van een compressor doet dienst als opslagplaats van lucht die zo goed als mogelijk op een constante druk wordt gehouden. Wanneer de druk door het gebruik daalt, zal de compressor aanslaan en nieuwe lucht aanzuigen en samenpersen. Hoe meer lucht er beschikbaar is, hoe langer het gereedschap kan worden gebruikt, maar ook hoe meer ruimte er nodig is om de lucht op te slaan. Een nadeel van een groot drukvat is dat het langer duurt voordat de luchtdruk opnieuw op bedrijfsniveau is. 

Oliegesmeerd of olievrij

Er zijn verschillende soorten compressors. Er zijn lichte draagbare en minicompressors, maar als doe-het-zelver koop je beter een stevig model dat voldoende druk kan produceren. Op die manier kom je later niet tot de vaststelling dat het toestel niet krachtig genoeg is voor het gereedschap dat je op het oog hebt.

Ruwweg verdeelt men compressors in oliegesmeerde en olievrije typen. Een oliegesmeerde uitvoering is over het algemeen stiller, maar vergt wel iets meer onderhoud. De oliegesmeerde compressor is goedkoper dan zijn olievrije tegenhanger, maar je moet er wel op letten dat je regelmatig het oliepeil checkt en de olie ververst. Een nadeel is dat je oliegesmeerde toestellen beter niet kunt inzetten als het kouder is dan 5°C. De olie kan door de kou verdikken, en dat is kwalijk voor een goede werking van het apparaat. 

©Natallia

Waar op letten?

Je hoeft niet per se naar een speciaalzaak te stappen om een compressor aan te schaffen. In elke doe-het-zelfzaak zie je verschillende modellen. Toch zijn er een paar zaken waar je op moet letten. Allereerst is er het aanzuigvermogen, dat aangeeft hoe snel het drukvat zich vult en hoe vlug de benodigde luchtdruk op peil is.

Heel belangrijk is het aantal bar. Dat is de kracht waarmee de lucht naar buiten wordt geblazen. Bij al het luchtgereedschap dat in de schappen ligt, lees je hoeveel bar het nodig heeft. Als je een spijkerpistool koopt dat 8 bar nodig heeft, moet de compressor deze druk dus wel kunnen produceren. De grootte van de tank bepaalt hoelang je de beschikking hebt over een constante druk. Hoe groter de tank, hoe langer je van dezelfde druk kunt genieten. Dat is vooral belangrijk voor wie verf gelijkmatig wil spuiten.

©navintar

Prijzen

Als je een compressor aanschaft, zitten daar meestal een paar tools bij waarmee je typische basisklussen met perslucht kunt uitvoeren. Anders moet je die hulpmiddelen afzonderlijk kopen. Een compressor voor de doe-het-zelver kost om en nabij de 150 euro. Een bandenpomp met spanningsmeter heb je voor 23 euro, een brad-tacker kost 90 euro, een blaaspistool 9 euro en een zandstraalpistool 35 euro.

Onderhoud

Zo'n compressor heeft nauwelijks onderhoud nodig. Het belangrijkste aandachtspunt is dat je het restvocht dat zich in de buffertank ophoopt af en toe laat weglopen via een aftapkraantje. Dat vocht komt vrij doordat de warme lucht in het apparaat afkoelt en er dus condens ontstaat. Door de hogere druk zal de temperatuur in de tank immers toenemen. Controleer zoals eerder gezegd ook het oliepeil bij oliegesmeerde uitvoeringen.