ID.nl logo
Review Ecoflow Wave 2 - Verkoelt, verwarmt en neem je mee op reis
Energie

Review Ecoflow Wave 2 - Verkoelt, verwarmt en neem je mee op reis

De Ecoflow Wave 2 is een mobiele airco-unit die daadwerkelijk mobiel is. Het mag dan wat kosten, maar dit apparaat zou je zelfs mee kunnen nemen terwijl je ergens gaat kamperen. De Wave 2 kan daarnaast meer dan alleen koelen. Er hangt wel een fors prijskaartje aan. Het apparaat kost 1.199 euro en als je daar een accu bij koopt, ben je nog eens 899 euro kwijt. Maar wat haal je voor dat geld dan in huis?

Uitstekend
Conclusie

Als we de Ecoflow Wave 2 met externe accu even loskoppelen van de kosten, dan zijn we behoorlijk enthousiast. Relatief kleine kamers (zoals een kantoor of slaapkamer) blijven lekker koel en aangenaam, terwijl je het apparaat ook zo in de auto parkeert en meeneemt op reis. Het apparaat is veelzijdig en breed inzetbaar en biedt opties voor verkoeling, verwarming of simpelweg een aangenaam briesje. De accu kan – in de ecostand – maximaal acht uur meegaan en dat is genoeg voor een fijne nachtrust. Installeren is ook zo gepiept en de app is overzichtelijk en toegankelijk. Maar daar tegenover staan die hoge prijzen en het feit dat de losse onderdelen gemaakt zijn van goedkoop aanvoelend plastic. Bovendien kun je met dit apparaat geen grote kamers voorzien van die aangename temperatuur. Dan betaal je de hoofdprijs voor de draagbaarheid, want dat is wat dit model zo sterk maakt. Dankzij het design van de Ecoflow Wave 2 is dit een perfect apparaat voor de mensen die zowel thuis als in de tent naar verkoeling snakken. Maar wil je alleen een airco voor in de woonkamer hebben, dan past een reguliere en goedkopere airco waarschijnlijk beter bij je behoeften.

Plus- en minpunten
  • Draagbaar en compact
  • Verkoeling en verwarming zijn aangenaam
  • Overzichtelijke app
  • Breed inzetbaar
  • Gemakkelijk te installeren
  • Werkt tot 8 uur op accu
  • Ontzettend duur
  • Accu los te koop
  • Niet geschikt voor grote ruimtes
  • Plastic onderdelen voelen goedkoop aan

Het Chinese Ecoflow is een bedrijf dat zich specialiseert in allerlei apparaten die werken met, op of als draagbare accu. Eerder hebben we een blik geworpen op de Ecoflow River 2 Max met zonnepanelen en nu kijken we naar twee andere producten: de Ecoflow Wave 2 en de los aan te schaffen Ecoflow Wave 2 Add-on Battery. De Wave 2 is een echt draagbare, compacte airconditioner met een gewicht van veertien kilo. Prima voor in huis of tijdens het kamperen. Het koelvermogen van 5.100 BTU en warmtevermogen van 6.100 BTU is genoeg voor een kamer van tien vierkante meter.

Ecoflow Wave 2 vergt een flinke investering

Je kunt de Ecoflow Wave 2 op allerlei manieren gebruiken. Je sluit hem aan op het stroomnet, de aanstekeraansluiting van de auto, een set zonnepanalen (die Ecoflow zelf verkoopt) of een draagbare accu. Ook kun je hem combineren met de eerdergenoemde powerstation. In bijna alle gevallen dien je een extra investering te doen. Wanneer je werkt met zonnepanelen en de extra (hierboven vermelde) accu dan ben je daar dus, bovenop de eerder gemaakte kosten, nog eens 499 euro extra aan kwijt. Ja, de airco werkt dan volledig zonder CO₂-uitstoot en je kunt onderweg de accu van je auto ontzien, maar dat kost je dan bijna 2.500 euro.

We moeten allemaal gaan letten op ons energieverbruik, maar door dergelijke kosten blijven dit soort producten buiten het bereik van het gros van de consumenten. Niet iedereen heeft er zo veel geld voor over om volledig CO₂-neutraal een kamer, tent of camper te verkoelen (of te verwarmen). Dat is momenteel inherent aan deze jonge markt; de early adopter betaalt de investering. In theorie kun je stellen dat de Ecoflow Wave 2, met allerlei accessoires, op de lange termijn geld gaat besparen (want je verbruikt geen energie tijdens het verkoelen); maar wannéér je dat terugverdient, is een tweede.

Geen gedoe met een waterbakje

Wanneer je gaat voor producten van Ecoflow, of concurrerende bedrijven, dan doe je dat dus niet om op korte termijn geld te besparen. Je doet dat met een redelijk groot besteedbaar inkomen en omdat je gelooft in de belofte van het bedrijf en het gemak van de producten. Want eerlijk is eerlijk, de Ecoflow Wave 2 is een apparaat ontworpen voor gemak en gemakkelijk gebruik. Binnen vijf minuten kan het apparaat de temperatuur van een ruimte van 10 kubieke meter met vijf graden verlagen of tien graden verhogen (ruim voldoende dus voor een klein kantoortje of tijdens het kamperen). Ook is het ontzettend fijn dat je niet hoeft te rommelen met een opvangbak voor water.

De Ecoflow Wave 2 beschikt over drie openingen. Wanneer je besluit de airco binnen te gebruiken, dan sluit je twee pijpen (één voor luchtinvoer, één voor warmteafvoer) aan die je vervolgens via een raam naar buiten leidt. Dat betekent dat er dus een raam open moet staan. Heb je een kiep- of draairaam, dan is het lastig om de boel netjes dicht te houden. Dan heb je kans dat er alsnog warmte naar binnen komt, terwijl je die dus buiten wilt houden. Daar kan het product niets aan doen, maar dit is wel iets waar je rekening mee moet houden. Past deze airco wel bij de opties die je hebt?

Ecoflow levert een foam pad mee met daarin twee openingen voor de buizen. Die kun je plaatsen tussen het raam en het kozijn, maar alleen wanneer je een raam hebt dat je van beneden naar boven opent. Dan nog moet je een manier vinden om de rest van het geopende raam te blokkeren.

Uit de derde opening komt de verkoelde of verwarmde lucht. Je kunt ook een tube op die opening aansluiten. Dat kun je bijvoorbeeld doen wanneer je gaat kamperen. De tube steekt naar binnen terwijl de Ecoflow Wave 2 buiten blijft staan. Je hoef geen tubes op de andere twee opening te installeren terwijl de laatste pijp in de tent naar binnen steekt.

Dat installeren is zo gepiept en maakt de Ecoflow-airco behoorlijk flexibel. Jammer is alleen wel dat de plastic onderdelen hiervoor ontzettend goedkoop aanvoelen. Ze zijn tijdens het testen niet kapotgegaan, maar ze geven niet echt de indruk dat ze tegen een stootje kunnen. En dat is niet handig voor een product dat je verplaatst.

Kleine kamers, grote tenten

Met het genoemde koel- en warmte vermogen kun je de temperatuur van kamers en tenten van maximaal zestien vierkante meter beheren. Dat maakt de Ecoflow Wave 2 uitermate geschikt als reiskompaan, en wat minder als apparaat voor in huis. Dat is natuurlijk afhankelijk van de grootte van je woonkamer. Maar in mijn geval, waar de woonkamer 27 vierkante meter groot is, kan de airco dus niet de volledige kamer beïnvloeden. Wanneer je hem goed positioneert dan kun je wel een deel aangenaam maken, maar niet iedereen in dezelfde ruimte profiteert daar dan van.

Wanneer je een kamer verkoelt, dan spelen daar meerdere factoren een rol in. Denk dan aan het dak, hoeveel zonuren je hebt en hoeveel mensen er doorgaans in huis zijn. Het kan dus zijn dat de Ecoflow Wave 2 in jouw huis slechter of beter presteert. Daarom is het altijd verstandig je goed in te lezen over airco’s en hun kunnen, zodat je niet bedrogen uitkomt. Hetzelfde geldt overigens voor het verwarmen van kamers. Dat lukt aardig met dit model, maar niet wanneer de kamer te groot is. Dan kun je wellicht beter investeren in een elektrische verwarming of zelfs een elektrisch dekentje.

Door het verschil in huizen, oppervlakten, zonuren, aantal mensen en isolatie kunnen we in deze review niet meteen een stempel van goed of slecht op het apparaat plakken. We kunnen wel meegeven dat de Ecoflow Wave 2 voor een aangename werkomgeving zorgt en (een deel van) de kamer koel kan houden wanneer we hier met vijf man Dungeons & Dragons spelen. Ook is het lekker om gewoon even op je gemak te gamen terwijl de airco de omgeving koel houdt. Het geluid dat je hoort is aanwezig, maar wordt mettertijd ook een soort achtergrondruis waar je gewend aan raakt.

Haast geen onderhoud

Over het algemeen vergt de Ecorflow Wave 2 weinig onderhoud. Zoals gezegd heb je geen gedoe met een waterbak, maar dat betekent niet dat er geen drainagesysteem is. Het kan zijn dat je soms wat water uit het apparaat moet laten lopen, maar daar heb je een gemakkelijk aan te sluiten slang voor. Binnen de app kun je zien hoe het gesteld is met de hoeveelheid opgevangen vocht. Ook kun je daarmee de temperatuur in huis bedienen en zien hoeveel watt de unit gebruikt. Meestal ligt dat aantal rond de 400 watt, wat hem efficiënt maakt, maar ook dat is afhankelijk van jouw situatie.

De app is verder super overzichtelijk. Je ziet in één oogopslag de ingestelde temperatuur. En met een simpele veegbeweging verhoog of verlaag je die. Je stelt de stand in (handmatig, max, slaap of eco) en geeft aan of je wilt verkoelen, verwarmen of gewoon wind wilt hebben. Dan gebruik je het systeem waarschijnlijk als een van de duurste ventilatoren van dit moment – maar desondanks is het goed om te zien dat de stand er op zit. Dan hoef je namelijk niet alsnog een losse ventilator ergens vandaan te halen wanneer je gewoon op zoek bent naar basale verkoeling. De Wave 2 voelt compleet aan.

Op het apparaat zelf zit nog een groot lcd-scherm waar je alle informatie van af kunt lezen. Dat is superhandig, want dat betekent dat je dus niet afhankelijk bent van wifi en bluetooth en de unit dus ook kunt bedienen in afgelegen locaties. Om dat scherm heen zitten namelijk wat knoppen waarmee je hem instelt en informatie opvraagt. Hiermee stel je alles in wat je ook in de app kunt instellen, dus je hoeft niets in te leveren op die ervaring. De voorganger had geen lcd-scherm, waardoor bedienen wat lastiger was. Dit zien we dus als een behoorlijk grote vooruitgang.

En hoe zit het met die externe accu?

Wanneer je investeert in de externe accu, dan zijn er een aantal dingen die je moet weten. Met de juiste instellingen kun je maximaal acht uur uit de batterij halen, en daarna moet je hem opladen. Dat opladen werkt alleen wanneer je hem aan de Ecoflow Wave 2 koppelt en dat is jammer. Want dat betekent dat je het apparaat dus altijd paraat moet hebben wanneer je de accu wilt opladen. In sommige situaties kan dat onhandig zijn, bijvoorbeeld wanneer je een reis aan het plannen bent. Verder is de batterij gemakkelijk te installeren en via de app in de gaten te houden.

Ook is het zo dat de unit door de accu wat zwaarder en lomper wordt, waardoor je beide producten het beste los kunt verplaatsen. Het aantal uur dat je tot je beschikking hebt, is meestal voldoende voor een aangename nacht op een camping of in de tent, en anders voor in de slaapkamer. Zeker wanneer die kamer goed geïsoleerd is. Daarnaast kan dit een handige upgrade zijn in combinatie met de zonnepanelen, zodat je de airco altijd kunt gebruiken zonder het stroomnetwerk te belasten. Nogmaals: het mag wat kosten, maar dan heb je ook wat. Dit werkt allemaal naar behoren.

Ecoflow Wave 2 kopen?

Als we de Ecoflow Wave 2 met externe accu even loskoppelen van de kosten, dan zijn we behoorlijk enthousiast. Relatief kleine kamers (zoals een kantoor of slaapkamer) blijven lekker koel en aangenaam, terwijl je het apparaat ook zo in de auto parkeert en meeneemt op reis. Het apparaat is veelzijdig en breed inzetbaar en biedt opties aan voor verkoeling, verwarming of simpelweg een aangenaam briesje. De accu kan – in de ecostand – maximaal acht uur meegaan en dat is genoeg voor een fijne nachtrust. Installeren is ook zo gepiept en de app is overzichtelijk en toegankelijk.

Maar daar tegenover staan die hoge prijzen en het feit dat de losse onderdelen gemaakt zijn van goedkoop aanvoelend plastic. Bovendien kun je met dit apparaat geen grote kamers voorzien van die aangename temperatuur. Dan betaal je de hoofdprijs voor de draagbaarheid, want dat is wat dit model zo sterk maakt. Dankzij het design van de Ecoflow Wave 2 is dit een perfect apparaat voor de mensen die zowel thuis als in de tent naar verkoeling snakken. Maar wil je alleen een airco voor in de woonkamer hebben, dan past een reguliere en goedkopere airco waarschijnlijk beter bij je behoeften.

De Ecoflow Wave 2

is onder andere verkrijgbaar

Lees ook onze review van de Ecoflow Glacier

▼ Volgende artikel
Deze functies kun je tegenkomen op een magnetron
© Rostislav Sedlacek
Huis

Deze functies kun je tegenkomen op een magnetron

Met een magnetron kun je veel meer doen dan alleen snel eten opwarmen. Je kunt er tegenwoordig vaak ook mee koken, bakken en zelfs grillen. In dit artikel lees je welke functies je allemaal kunt vinden op moderne magnetrons en wat je ermee kunt doen.

In dit artikel bespreken we de belangrijkste functies van een magnetron: de magnetronfunctie zelf, oven, grill en stoom. We leggen uit wat je ermee kunt doen en hoe ze je keukenleven makkelijker maken.

Lees ook: Dit betekenen de icoontjes op je oven of combi-magnetron

De basisfunctie van elke magnetron is de magnetronstand. Met behulp van microgolven worden water-, vet- en suikermoleculen in voedsel in beweging gebracht, waardoor het eten opwarmt. Deze functie is vooral handig voor het snel opwarmen van restjes, soep, koffie of melk, of voor het warm maken van kant-en-klaar maaltijden. Daarnaast kun je er bevroren etenswaren mee ontdooien, zoals vlees, brood of groenten. Veel magnetrons hebben een speciale ontdooistand, waarmee je dit gecontroleerd en zonder risico op het gedeeltelijk garen van het eten kunt doen.

Naast opwarmen en ontdooien is de magnetronfunctie ook geschikt voor eenvoudige gerechten – denk aan aardappelpuree of stoomgroenten (in een magnetronbestendige schaal). En laten we de magnetronpopcorn vooral niet vergeten!

©Monkey Business Images

Hoe herken je of servies magnetronbestendig is?

Niet alle schalen, borden of ander servies kunnen veilig in de magnetron. Gelukkig kun je dit vaak makkelijk controleren. Kijk eerst naar de onderkant: daar staat meestal een symbool van een magnetron of de woorden "microwave safe" of "magnetronbestendig". Zie je dat niet, dan is het verstandig extra op te letten. Vermijd servies met metalen randen, goudkleurige decoraties of materialen zoals melamine. Deze kunnen vonken veroorzaken, oververhit raken of zelfs schade toebrengen aan je magnetron. Kies bij twijfel voor glas of keramiek dat speciaal is aangeduid als magnetronbestendig.

Weet je niet zeker of je servies magnetronbestendig is? Doe dan een simpele test. Vul een magnetronbestendige mok of glas met water en zet deze samen met het servies dat je wilt testen in de magnetron. Laat de magnetron 30 seconden op hoog vermogen draaien. Het water in het glas fungeert hierbij als controle: het moet warm worden, terwijl het servies zelf koud blijft. Is het servies heet na de test? Dan is het niet geschikt, omdat het de warmte absorbeert. Blijft het servies koud en is alleen het water warm? Dan kun je het veilig gebruiken in de magnetron.

Ovenfunctie

Sommige magnetrons hebben een ingebouwde ovenfunctie, waarmee je gerechten kunt bakken en braden zoals in een gewone oven. Deze functie gebruik je bijvoorbeeld voor het bakken van taarten, pizza’s en ovenschotels. Dankzij de gelijkmatige verwarming worden gerechten mooi gelijkmatig gaar en krijgen ze een mooie kleur. Daarnaast kun je met de ovenfunctie gratineren (een goudbruin en krokant laagje maken). Denk aan dat superlekkere knapperige kaaslaagje bovenop een goede lasagne bijvoorbeeld. Ook voor het opwarmen van gerechten die lekker knapperig moeten blijven, zoals quiches of bladerdeeghapjes, is dit de functie die je gebruikt. Waar de standaard magnetronfunctie gerechten vaak zacht maakt, zorgt de ovenfunctie voor een krokant resultaat.

Grillfunctie

Met de grillfunctie van een magnetron kun je gerechten roosteren en krokant maken. Een ingebouwde elektrische grill zorgt voor intense hitte, heel geschikt dus voor het bereiden van kippenvleugels, worstjes of gegrilde groenten. Hiermee geef je gerechten een knapperige korst of een mooi geroosterd laagje. Ook vlees en vis krijgen zo een krokant randje, zonder dat je een traditionele oven of barbecue nodig hebt. Zelfs voor pizza’s is deze functie handig: waar de ovenstand er vooral voor zorgt dat ze gelijkmatig gaar worden, geeft de grillfunctie ze een extra knapperige en goudbruine bovenkant. Zei iemand daar krokante gesmolten kaas?

©pixel-shot.com (Leonid Yastremskiy)

Ook interessant: Zo maak je je magnetron schoon met middelen die je al in huis hebt

Stoomfunctie

Met de stoomfunctie van een magnetron kook je gezond en eenvoudig met stoom. Dit werkt via een ingebouwd stoomreservoir of een speciale stoomschaal. Groenten blijven mooi van kleur, stevig van structuur en behouden meer voedingsstoffen dan bij koken in water. Ook delicate vissoorten, zoals zalm en kabeljauw, blijven sappig en smaakvol, zonder dat je extra vet hoeft toe te voegen. Daarnaast kun je met de stoomfunctie rijst, couscous en andere gerechten die vocht nodig hebben opwarmen, zonder dat ze uitdrogen.

Magnetron met stoomfunctie echt iets voor jou?

Er zijn er genoeg!

Zo kies je de juiste magnetron

Welke functies je nodig hebt, hangt af van je kookgewoonten. Of je nu alleen opwarmt, graag bakt, houdt van een krokante korst of gezond wilt koken, er is altijd een magnetron die daarbij past. Met extra functies zoals oven, grill en stoom kun je veel meer dan alleen opwarmen. Kies een model dat aansluit bij jouw kookstijl, zodat je het maximale uit je magnetron haalt, zodat je een magnetron kiest die bij je past.

▼ Volgende artikel
2,4 GHz vs. bluetooth: welke beter is voor accessoires
© Panasonic
Huis

2,4 GHz vs. bluetooth: welke beter is voor accessoires

Hoewel het nog steeds een goed idee kan zijn bepaalde accessoires bedraad te gebruiken, zijn er natuurlijk al jaren draadloze opties beschikbaar voor bijvoorbeeld toetsenborden, muizen en koptelefoons. Maar welke optie is beter: bluetooth of 2,4 GHz? Dat bekijken we in dit artikel.

Dit artikel in het kort: beide vormen van draadloze communicatie hebben zo hun voor- en nadelen. 2,4 GHz zet vooral in op snelheid en stabiliteit, terwijl bluetooth de voorkeur geeft aan efficiëntie en compatibiliteit. Afhankelijk van jouw eisen, kan de ene verbinding net wat beter zijn dan de andere.

We gaan ervan uit dat je de accessoires in combinatie met een pc wilt gebruiken. Ook vergelijken we 2,4 GHz met bluetooth 5.0, omdat dit momenteel de basis vormt voor andere versies.

Als je denkt aan draadloze accessoires voor je computer of tablet (of misschien wel je smartphone, waar je tegenwoordig ook een werkpaard van kunt maken), dan denk je wellicht aan de bluetoothverbinding. Dat is niet gek: dit is één van de meest voorkomende en gebruikte draadloze protocollen van dit moment. Het is populair vanwege de simpliciteit en brede beschikbaarheid. Maar soms kan een product dat verbinding maakt via 2,4 GHz ook uitkomst bieden of … durven we het te zeggen? Ja: in sommige situaties zelfs beter zijn.

De verschillen tussen bluetooth en 2,4 GHz

Eén van de belangrijkste verschillen tussen bluetooth en 2,4 GHz is dat de vertraging op de lijn zo goed als nihil is met de laatstgenoemde. Dit is met name handig voor de gamers onder ons, die graag gebruikmaken van de beste technologie voor hun (online) gamingsessies. Toegegeven, de verschillen zullen niet voor iedereen merkbaar zijn, waardoor een bluetoothmuis dus in neutrale of zakelijke situaties meer dan prima is.

Een ander voordeel van 2,4 GHz ten opzichte van bluetooth is de bredere bandbreedte. Dit is wel degelijk merkbaar wanneer je een headset op hebt tijdens het gamen of een online meeting. De kwaliteit van de audio kan in een rap tempo verslechteren wanneer je via bluetooth naar iets of iemand luistert, terwijl je zelf door de microfoon praat. Dat heeft te maken met de beperkte bandbreedte van bluetooth: die kan eigenlijk niet zowel zenden als ontvangen in hoge kwaliteit.

Ook leuk en handig: een draadloze speaker

Mee op vakantie, naar buiten of je zolderkamer: overal muziek

Vanwege bredere bandbreedte van 2,4 GHz, zul je dat verlies in kwaliteit niet ervaren. De beste optie is nog altijd om een headset of koptelefoon bedraad aan te sluiten – maar dat is een ander verhaal. Als je een draadloze headset gebruikt, kunnen we bluetooth eigenlijk niet aanbevelen als je zelf ook moet praten. Je hebt dan wel weer het gedoe met dongels (2,4GHz-koptelefoons kunnen alleen op die manier verbinding maken), maar dat is dan maar even zo.

©kjekol -stock.adobe.com

Meer om rekening mee te houden

Hoewel beide typen verbindingen stabiel genoeg zijn, merk je toch al snel dat 2,4 GHz minder ruis laat horen en de verbinding langer vasthoudt op het moment dat je afstand neemt van het gekoppelde apparaat.

Stel dat je met iemand videobelt achter je computer en je besluit even op te staan, dan kraakt de verbinding eerder wanneer je de koppeling via bluetooth gemaakt hebt. Het kan ook gebeuren dat de audio vertraging oploopt en daarna versneld afgespeeld wordt om weer gelijk te lopen met de stream, of dat het geluid helemaal wegvalt.

Het verschil in bereik is zo'n 35 meter. Bluetooth-apparaten kunnen in veel gevallen slechts tien meter verwijderd zijn van hun bronnen, terwijl 2,4 GHz het tot 45 meter volhoudt. Houd er rekening mee dat we het dan hebben over ideale situaties. Want zodra je een muur introduceert in deze vergelijking, dan is het al snel over en uit voor allebei de soorten koptelefoons.

Bovendien is het zo dat 2,4GHz-producten sneller last kunnen hebben van allerlei andere apparaten om hen heen, zoals een router die op dezelfde frequentie actief is.

©PXimport

Wanneer je een goede batterijduur van belang vindt, dan komt bluetooth weer als winnaar naar boven. Energiezuinigheid is namelijk één van de speerpunten van dit protocol: daar kan 2,4 GHz nog een puntje aan zuigen. Dat gaat wel ten dele ten koste van de kwaliteit en snelheid van de verbinding. Maar als je gewoon achter een bureau zit en je luistert enkel ergens naar, of je voert wat kantoortaken uit, dan kan het echt een groot voordeel zijn dat een bluetoothproduct het soms twee tot drie keer zo lang uithoudt op een volle accu dan een apparaat met 2,4 GHz.

Tot slot: welke is beter?

Je voelt het al een beetje aankomen, maar we kunnen hier niet zeggen dat de ene verbinding pertinent beter is dan de andere. Ze hebben duidelijke voor- en nadelen, waardoor je wel in specifieke situaties beter voor het ene dan voor het andere protocol kunt kiezen.

Geef je niets om accuduur en wil je volop inzetten op een stabiele en snelle verbinding, dan is 2,4 GHz de beste optie voor jou. Dat geldt ook voor iedereen die een koptelefoon met microfoon gebruikt voor werk of videogames. Maar als het gaat om brede compatibiliteit en batterijduur, dan is bluetooth ongeëvenaard. Bedenk dus wat je zelf belangrijker vindt, dan weet je ook wat je nodig hebt.