ID.nl logo
Review Ecoflow-set - Zonne-energie opwekken op je balkon
© Rens Blom
Energie

Review Ecoflow-set - Zonne-energie opwekken op je balkon

Zonnepanelen liggen in Nederland vooral op daken van woningen en bedrijven. Kun of mag je geen zonnepanelen op je dak plaatsen, dan zijn draagbare zonnepanelen met accu een alternatief. Wij testen een set draagbare zonnepanelen met accu van Ecoflow.

Goed
Conclusie

Dit Ecoflow-pakket is een interessante optie voor wie zonnestroom wil opwekken en gebruiken vanaf zijn balkon. Het pakket zoals wij het getest hebben kruipt inclusief alle kabels wel naar de 2000 euro en dat vinden we een forse (hoewel eenmalige) investering. De terugverdientijd is namelijk lang, hoe lang precies hangt af van je stroomtarief. Je bent met dit pakket wel minder afhankelijk van het stroomnet.

Plus- en minpunten
  • Werkt op het balkon
  • Minder afhankelijk van het stroomnet met compacte accu
  • Slimme functies via app en losse stekkers
  • Kan door extra’s als kabels de papieren lopen
  • Lager rendement dan reguliere zonnepanelen ...
  • ... dus een lange terugverdientijd

Ecoflow is een Chinees bedrijf dat ook in Nederland actief is met draagbare zonnepanelen, accu’s en andere slimme gadgets. Wij hebben een set draagbare zonnepanelen van 220 watt (verkrijgbaar vanaf ca. 350 euro). drie weken op ons balkon geplaatst en verbonden met een draagbare accu. Met die accu kun je allerlei (mobiele) apparaten opladen of van stroom voorzien. Dit pakket kost op moment van schrijven 1328 euro bij Ecoflow. Daar heb je waarschijnlijk nog een micro-omvormer bij nodig (800 W, Europees model, 369 euro). Die omvormer heb je nodig om de opgewekte zonne-energie om te zetten tot wisselstroom, dus stroom waar jouw huishoudelijke apparaten mee overweg kunnen.

©Rens Blom

De micro-omvormer, aangesloten op de accu en (buiten beeld) zonnepanelen.

Door de micro-omvormer aan een stopcontact te hangen, kun je tot 800 watt opgewekte zonnestroom terugleveren aan het stroomnet. Met een geschikte energieleverancier kun je zo besparen op je stroomrekening. Om optimaal gebruik te maken van deze mogelijkheid, is het raadzaam om het draagbare zonnepaneel met 400W-functie te kopen. Let goed op de getallen bij de aanschaf, want Ecoflow verkoopt vergelijkbaar ogende draagbare zonnepanelen met een lagere opbrengst. Bijvoorbeeld van 160 watt of de door ons getest 220W-panelen. Die panelen zijn goedkoper, maar wekken minder zonnestroom op en leveren dus ook minder terug aan het net.

©Rens Blom

Het zonnepaneel is nog geen meter hoog.

Eén groot paneel

De set draagbare zonnepanelen is ontworpen voor gebruik op een dakterras of balkon en dat zie je aan het ontwerp. In feite heb je één groot zonnepaneel van zestien kilo, dat onderverdeeld is in vier paneelvlakken. Je kunt die vier vlakken vouwen voor wat meer flexibel gebruik, bijvoorbeeld als je balkon wat hoekig is. Je bevestigt het volledige zonnepaneel via meegeleverde tie-wraps aan je balkon. Dit werkt prima en hoewel we in de testperiode geen storm ervaren hebben, hebben we er vertrouwen in dat het systeem ook dan netjes blijft hangen. Het spreekt voor zich dat het zonnepaneel IP68-gecertificeerd is: het is dus stof- en waterdicht.

©Rens Blom

Je kunt de panelen vouwen, maar ze blijven onderdeel van één systeem.

Kabels kiezen

Als het zonnepaneelsysteem hangt, heb je kabels nodig om de opgewekte zonne-energie naar je micro-omvormer en/of accu te brengen. Die kabels zijn er in verschillende soorten en maten, en daarom ook met verschillende prijzen. Zoek vooraf uit welk type kabel jij nodig hebt. In ons geval zijn dat kabels die van buiten (zonnepanelen) naar binnen (micro-omvormer en accu) lopen. Ecoflow verkoopt zo’n ‘super flat mc4’-kabel voor 19 euro per stuk. Die kabel is niet zo lang, dus wellicht heb je nog een verlengkabel nodig (drie meter, 41 euro per kabel). Het kan nogal een dure kabelwirwar worden, maar de platte kabel werkt naar behoren en gaat zonder kier via ons Velux-dakraamsysteem naar buiten.

©Rens Blom

De platte kabel past moeiteloos tussen een kozijn.

Zicht op je besparingen

Eenmaal geïnstalleerd, geef je in de bijbehorende Ecoflow-app aan welk stroomtarief je betaalt. Je ziet vervolgens in de app niet alleen live hoeveel stroom de zonnepanelen opwekken, maar ook hoeveel euro’s je via die eigen stroomopwekking zo bespaart op je stroomrekening. De daadwerkelijke stroomopwekking hangt van veel factoren af, waaronder het type zonnepanelen dat je koopt, de plaatsing van de panelen en de mate van zonlicht en andere weersomstandigheden. Wij bespaarden tijdens de testperiode in het najaar nog geen tien cent per dag op onze stroomrekening – niet veel dus. In de zomer kan dit meer zijn door een hogere zonne-opbrengst.

Ook interessant: Dit rendement mag je verwachten bij toekomstige zonnepanelen

©Rens Blom

In de app zie je onder meer je stroombesparing, kun je automatiseren instellen met een los verkrijgbare slimme stekker en het zonnesysteem updaten.

Draagbare accu

De draagbare accu die in ons pakket hoort, is de Ecoflow Delta 2. Deze accu heeft een capaciteit van 1024 Wh, weegt twaalf kilo en kan zichzelf opladen via het stopcontact (in tachtig minuten) of via zonnestroom. Hoelang het opladen via zonne-energie duurt, is onder meer afhankelijk van welk type zonnepanelen je hebt en de weersomstandigheden, maar duurt zeker een aantal uur. De Delta 2 is voorzien van vier reguliere stopcontacten (totaal 1800 watt output), twee usb-c-poorten met elk 100 watt output en vier usb-a-poorten om eenvoudige gadgets langzamer op te laden.

©Rens Blom

De voorkant van de Delta 2-accu.

Je verbindt de accu via bluetooth met de Ecoflow-app en zo je ecosysteem. En kunt zo onder meer instellen dat de Delta 2 ’s avonds enkele apparaten oplaadt met overdag ontvangen zonnestroom of juist dient als noodaccu voor als je stroom uitvalt, zodat bijvoorbeeld je aangesloten computer, bureaulamp en monitor nog een paar uur blijven werken. Onverwachte stroomuitval hebben we niet gehad, dus hebben we dit gesimuleerd door een stop in de meterkast uit te zetten. De accu deed zijn werk naar behoren. Via de usb-c-poorten kun je op hoge snelheid een smartphone, tablet en vrijwel alle laptops opladen.

©Rens Blom

Via de usb-poorten kun je allerlei apparaten opladen.

Slimme stekker

Interessant is dat Ecoflow zelf slimme stekkers verkoopt (36 euro per stuk) die je in de app kunt koppelen aan je zonne-energiesysteem. Zo kun je instellen dat de stekker zichzelf inschakelt op een bepaalde tijd of bijvoorbeeld als het zonnetje begint te schijnen en je panelen stroom beginnen op te wekken. In zo’n geval kan het interessant zijn om de slimme stekker te gebruiken met een energie-intensief apparaat als de vaatwasser, wasmachine of droger. Door zo’n apparaat aan te laten springen als je zelf zonne-energie opwekt, neem je minder stroom af bij je energieleverancier en bespaar je dus op je stroomrekening. Wij hebben zelf geen slimme Ecoflow-stekker getest en hebben hier dus geen praktijkervaring mee.

©Rens Blom

De Ecoflow-app loodst je via gebruiksvriendelijke stappen door de installatie.

Conclusie: voor wie interessant?

Het geteste Ecoflow-pakket met zonnepanelen, een micro-omvormer en mobiele accu werkt naar behoren en is zo een interessante optie voor wie zonnestroom wil opwekken en gebruiken vanaf zijn balkon. Het pakket zoals wij het getest hebben kruipt inclusief alle kabels wel naar de 2000 euro en dat vinden we een forse (hoewel eenmalige) investering. Er zijn ook goedkopere en duurdere Ecoflow-sets te koop. We raden je aan om vooraf goed te onderzoeken welk pakket bij jouw situatie en budget past, zodat je een inschatting kunt maken hoeveel euro je met dat pakket jaarlijks kunt besparen op je energierekening. Zo krijg je een beeld van de terugverdientijd en kun je afwegen of het voor jou de moeite waard is om te investeren in een balkonset. Als het je niet primair om de terugverdientijd gaat, is dit pakket mogelijk interessant omdat je duurzamer bezig bent en zelf stroom opwekt voor een deel van je woning of tijdens een kampeervakantie.

View post on LinkedIn
▼ Volgende artikel
'O nee, een vlek!' Met deze apparaten reinig je de vloer tot diep in de poriën
© Andrey Popov
Huis

'O nee, een vlek!' Met deze apparaten reinig je de vloer tot diep in de poriën

In dit artikel leggen we je uit hoe je verschillende soorten vloeren het best kunt schoonmaken — van tapijt tot gietvloeren. We leggen uit hoe vlekkenreinigers en stoomreinigers werken, wat je wel (en vooral níet) moet doen bij houten vloeren en waar je op moet letten bij het kiezen van het juiste apparaat. Zo houd je elke vloer in huis hygiënisch schoon en in topconditie.

In dit artikel lees je:

✔ Wat vlekkenreinigers doen op tapijt en vloerbedekking ✔ Hoe stoomreinigers werken op harde vloeren zoals tegels en gietvloeren ✔ Welke apparaten je beter níet gebruikt op houten vloeren ✔ Tips voor veilig en effectief reinigen van parket

Een schone vloer doet meer dan je denkt: het oogt fris, voelt prettig aan en zorgt voor een gezonde basis in huis. Maar niet elke vloer laat zich op dezelfde manier schoonmaken. Waar een tegelvloer gerust een stoomreiniger aankan, moet je bij hout juist oppassen met vocht en hitte. In dit artikel lees je welke vloerreiniger past bij welk type ondergrond. We duiken in vlekkenreinigers voor tapijt, stoomreinigers voor harde vloeren en bekijken wat wel en niet werkt op gevoelige materialen zoals parket. Ook leggen we uit hoe de apparaten precies werken en waar je op moet letten bij gebruik.

Vlekkenreinigers: speciaal voor zachte vloeren

Zachte vloerbedekking zoals tapijt en karpetten zijn comfortabel, maar kwetsbaar voor vlekken en geurtjes. Alleen een beetje stofzuigen is meestal niet genoeg: vuil zakt diep in de vezels en blijft daar hardnekkig zitten. Vlekkenreinigers of tapijtreinigers zijn hiervoor de oplossing. Ze werken met een combinatie van water, reinigingsmiddel en zuigkracht.

©Andrey Popov

De meeste apparaten hebben een reservoir met schoon water en een aparte tank voor vuil water. Tijdens het reinigen sprayt de machine een mix van water en reinigingsmiddel op het tapijt, en sommige apparaten gebruiken daarbij roterende borstels om het vuil los te werken. Tegelijkertijd zuigt het apparaat het vuile water weer op. Het resultaat: een tapijt dat zichtbaar schoon is én merkbaar frisser aanvoelt (en ruikt!).

Vlek op het tapijt of de nieuwe bank?!

Verwijder 'm snel en vakkundig met een vlekkenreiniger!

Het gebruik vergt wel enige voorbereiding. Voor een goed resultaat moet het tapijt eerst goed worden gestofzuigd. Daarna kun je met de vlekkenreiniger aan de slag. Houd er rekening mee dat het tapijt na afloop wel een paar uur moet drogen – het is dus aan te raden dit klusje op warme dagen te doen. Er bestaan trouwens ook compacte handmodellen voor kleinere oppervlakken of plaatselijke vlekken, bijvoorbeeld na een omgevallen glas wijn of een ongelukje van een huisdier.

Ook voor meubels en autobekleding

Veel vlekkenreinigers hebben accessoires voor stoffen meubels of autostoelen. Dieptereiniging van je bank of eetkamerstoel is dus heel goed te doen. Gebruik bij voorkeur een speciaal opzetstuk en controleer altijd eerst of de bekleding kleurvast is. Laat de stof goed drogen om schimmelvorming te voorkomen.

Stoomreinigers: hygiëne zonder schoonmaakmiddel

Voor harde vloeren zoals tegels, vinyl of gietvloeren is een stoomreiniger een populaire keuze. Deze apparaten gebruiken uitsluitend water, dat wordt verhit tot stoom. Die hete stoom (meestal rond de 100 à 120 °C) wordt via een mondstuk op de vloer gespoten en maakt vuil, vet en bacteriën los zonder chemicaliën te hoeven gebruiken.

©marchsirawit

De meeste stoomreinigers zijn voorzien van een microvezeldoek onder het mondstuk, die het losgekomen vuil meteen opneemt. Dat maakt deze apparaten niet alleen milieuvriendelijk, maar ook geschikt voor mensen met allergieën: huisstofmijt en bacteriën op de vloer worden door de hitte grotendeels gedood.

Het gebruik is erg eenvoudig, al is enige voorzichtigheid wel geboden. Niet elke vloer is bestand tegen hoge temperaturen of vocht. Tegels, natuursteen, beton en gietvloeren zijn meestal geschikt, mits goed afgewerkt. Voor laminaat en vinyl is voorzichtigheid geboden: deze vloeren kunnen kromtrekken als er vocht tussen de naden komt. Controleer daarom altijd de aanbevelingen van de vloerenfabrikant.

Afhankelijk van het apparaat moet het waterreservoir regelmatig worden bijgevuld, zeker bij grotere ruimtes. En om kalkaanslag te voorkomen, is het aan te raden om gedemineraliseerd water of kortweg demiwater te gebruiken, vooral in regio's met hard water.

Houten vloeren: reinigen met beleid

Houten vloeren zoals parket of lamelparket geven een ruimte warmte en karakter, maar zijn wel een stuk gevoeliger dan andere vloerafwerkingen. Te veel vocht of hitte kan leiden tot opzwelling, barsten of verkleuring. Daarom zijn stoomreinigers in vrijwel alle gevallen ongeschikt voor hout, tenzij de vloerfabrikant expliciet vermeldt dat het veilig is (al is dat zeldzaam).

©Philips

Gelukkig zijn er diverse vloerreinigers en dweilapparaten die – in de juiste stand, met het juiste reinigingsmiddel en minimaal vochtgebruik – ook veilig te gebruiken zijn op goed afgewerkte houten vloeren (zoals gelakt of geolied parket).

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Spraymoppen of vloerwissers met een ingebouwd reservoir voor een pH-neutraal schoonmaakmiddel. Ze brengen een fijne nevel aan en gebruiken zachte doeken, waardoor de vloer nauwelijks nat wordt. Lees bijvoorbeeld onze review van de Philips OneUp.

  • Multifunctionele vloerreinigers zoals de Kärcher FC 7 of Bissell CrossWave. Deze machines reinigen met draaiende borstels en een minimale hoeveelheid water, en worden vaak verkocht als geschikt voor afgewerkte houten vloeren.

  • Robotstofzuigers met dweilfunctie die ingesteld kunnen worden op een laag vochtgehalte.

Welke oplossing je ook kiest: gebruik altijd een reinigingsmiddel dat specifiek geschikt is voor houten vloeren, vermijd agressieve middelen of te veel water, en test het apparaat eerst op een onopvallende plek. Controleer daarnaast altijd de onderhoudsvoorschriften van de vloer zelf. Sommige houtsoorten of afwerkingen verdragen meer dan andere.

▼ Volgende artikel
Nieuw van Philips: snel wisselen tussen twee soorten koffiebonen met de Baristina met Bean swap
© Philips
Huis

Nieuw van Philips: snel wisselen tussen twee soorten koffiebonen met de Baristina met Bean swap

Philips breidt de Baristina-serie uit met een nieuwe variant. De Baristina met Bean swap heeft een dubbele bonencontainer, waarmee je eenvoudig wisselt tussen twee soorten koffiebonen. Met één simpele beweging kies je bijvoorbeeld voor een stevige espresso in de ochtend en een decaf in de avond.

Dubbele bonencontainer voor meer keuze

De Philips Baristina met Bean swap heeft twee bonenvakken bovenop de machine. Door een simpele draai wissel je van boon, zonder dat je de container hoeft te legen of te vervangen. Je kunt ook je eigen blend maken door beide soorten tegelijk te malen.

Voor nog meer flexibiliteit is het mogelijk om gemalen koffie toe te voegen via de portafilter. Dat is ideaal als je af en toe een single origin of cafeïnevrije variant wilt gebruiken.

©Philips

Slim en duurzaam design

De machine is onderdeel van de BAR300-serie, die eerder positief werd beoordeeld in onafhankelijke tests. De behuizing bestaat deels uit gerecycled kunststof. Dankzij het compacte ontwerp past de machine in bijna elke keuken. Verkrijgbaar in zwart of wit, met roestvrijstalen accenten.

©Philips

De belangrijkste kenmerken op een rij

  • Dubbele bonencontainer met Bean swap-functie

  • Slim doseersysteem dat verspilling voorkomt

  • Ook geschikt voor gemalen koffie

  • Stijlvol en ruimtebesparend ontwerp

De Philips Baristina met Bean swap is verkrijgbaar vanaf midden juli 2025. De verwachte adviesprijs is 349 euro.


☕ Bekijk hieronder meer espressomachines van Philips op Kieskeurig.nl