ID.nl logo
Review Ecoflow-set – Zonne-energie opwekken op je balkon
© Rens Blom
Energie

Review Ecoflow-set – Zonne-energie opwekken op je balkon

Zonnepanelen liggen in Nederland vooral op daken van woningen en bedrijven. Kun of mag je geen zonnepanelen op je dak plaatsen, dan zijn draagbare zonnepanelen met accu een alternatief. Wij testen een set draagbare zonnepanelen met accu van Ecoflow.

Goed
Conclusie

Dit Ecoflow-pakket is een interessante optie voor wie zonnestroom wil opwekken en gebruiken vanaf zijn balkon. Het pakket zoals wij het getest hebben kruipt inclusief alle kabels wel naar de 2000 euro en dat vinden we een forse (hoewel eenmalige) investering. De terugverdientijd is namelijk lang, hoe lang precies hangt af van je stroomtarief. Je bent met dit pakket wel minder afhankelijk van het stroomnet.

Plus- en minpunten
  • Werkt op het balkon
  • Minder afhankelijk van het stroomnet met compacte accu
  • Slimme functies via app en losse stekkers
  • Kan door extra’s als kabels de papieren lopen
  • Lager rendement dan reguliere zonnepanelen ...
  • ... dus een lange terugverdientijd

Ecoflow is een Chinees bedrijf dat ook in Nederland actief is met draagbare zonnepanelen, accu’s en andere slimme gadgets. Wij hebben een set draagbare zonnepanelen van 220 watt (verkrijgbaar vanaf ca. 350 euro). drie weken op ons balkon geplaatst en verbonden met een draagbare accu. Met die accu kun je allerlei (mobiele) apparaten opladen of van stroom voorzien. Dit pakket kost op moment van schrijven 1328 euro bij Ecoflow. Daar heb je waarschijnlijk nog een micro-omvormer bij nodig (800 W, Europees model, 369 euro). Die omvormer heb je nodig om de opgewekte zonne-energie om te zetten tot wisselstroom, dus stroom waar jouw huishoudelijke apparaten mee overweg kunnen.

©Rens Blom

De micro-omvormer, aangesloten op de accu en (buiten beeld) zonnepanelen.

Door de micro-omvormer aan een stopcontact te hangen, kun je tot 800 watt opgewekte zonnestroom terugleveren aan het stroomnet. Met een geschikte energieleverancier kun je zo besparen op je stroomrekening. Om optimaal gebruik te maken van deze mogelijkheid, is het raadzaam om het draagbare zonnepaneel met 400W-functie te kopen. Let goed op de getallen bij de aanschaf, want Ecoflow verkoopt vergelijkbaar ogende draagbare zonnepanelen met een lagere opbrengst. Bijvoorbeeld van 160 watt of de door ons getest 220W-panelen. Die panelen zijn goedkoper, maar wekken minder zonnestroom op en leveren dus ook minder terug aan het net.

©Rens Blom

Het zonnepaneel is nog geen meter hoog.

Eén groot paneel

De set draagbare zonnepanelen is ontworpen voor gebruik op een dakterras of balkon en dat zie je aan het ontwerp. In feite heb je één groot zonnepaneel van zestien kilo, dat onderverdeeld is in vier paneelvlakken. Je kunt die vier vlakken vouwen voor wat meer flexibel gebruik, bijvoorbeeld als je balkon wat hoekig is. Je bevestigt het volledige zonnepaneel via meegeleverde tie-wraps aan je balkon. Dit werkt prima en hoewel we in de testperiode geen storm ervaren hebben, hebben we er vertrouwen in dat het systeem ook dan netjes blijft hangen. Het spreekt voor zich dat het zonnepaneel IP68-gecertificeerd is: het is dus stof- en waterdicht.

©Rens Blom

Je kunt de panelen vouwen, maar ze blijven onderdeel van één systeem.

Kabels kiezen

Als het zonnepaneelsysteem hangt, heb je kabels nodig om de opgewekte zonne-energie naar je micro-omvormer en/of accu te brengen. Die kabels zijn er in verschillende soorten en maten, en daarom ook met verschillende prijzen. Zoek vooraf uit welk type kabel jij nodig hebt. In ons geval zijn dat kabels die van buiten (zonnepanelen) naar binnen (micro-omvormer en accu) lopen. Ecoflow verkoopt zo’n ‘super flat mc4’-kabel voor 19 euro per stuk. Die kabel is niet zo lang, dus wellicht heb je nog een verlengkabel nodig (drie meter, 41 euro per kabel). Het kan nogal een dure kabelwirwar worden, maar de platte kabel werkt naar behoren en gaat zonder kier via ons Velux-dakraamsysteem naar buiten.

©Rens Blom

De platte kabel past moeiteloos tussen een kozijn.

Zicht op je besparingen

Eenmaal geïnstalleerd, geef je in de bijbehorende Ecoflow-app aan welk stroomtarief je betaalt. Je ziet vervolgens in de app niet alleen live hoeveel stroom de zonnepanelen opwekken, maar ook hoeveel euro’s je via die eigen stroomopwekking zo bespaart op je stroomrekening. De daadwerkelijke stroomopwekking hangt van veel factoren af, waaronder het type zonnepanelen dat je koopt, de plaatsing van de panelen en de mate van zonlicht en andere weersomstandigheden. Wij bespaarden tijdens de testperiode in het najaar nog geen tien cent per dag op onze stroomrekening – niet veel dus. In de zomer kan dit meer zijn door een hogere zonne-opbrengst.

Ook interessant: Dit rendement mag je verwachten bij toekomstige zonnepanelen

©Rens Blom

In de app zie je onder meer je stroombesparing, kun je automatiseren instellen met een los verkrijgbare slimme stekker en het zonnesysteem updaten.

Draagbare accu

De draagbare accu die in ons pakket hoort, is de Ecoflow Delta 2. Deze accu heeft een capaciteit van 1024 Wh, weegt twaalf kilo en kan zichzelf opladen via het stopcontact (in tachtig minuten) of via zonnestroom. Hoelang het opladen via zonne-energie duurt, is onder meer afhankelijk van welk type zonnepanelen je hebt en de weersomstandigheden, maar duurt zeker een aantal uur. De Delta 2 is voorzien van vier reguliere stopcontacten (totaal 1800 watt output), twee usb-c-poorten met elk 100 watt output en vier usb-a-poorten om eenvoudige gadgets langzamer op te laden.

©Rens Blom

De voorkant van de Delta 2-accu.

Je verbindt de accu via bluetooth met de Ecoflow-app en zo je ecosysteem. En kunt zo onder meer instellen dat de Delta 2 ’s avonds enkele apparaten oplaadt met overdag ontvangen zonnestroom of juist dient als noodaccu voor als je stroom uitvalt, zodat bijvoorbeeld je aangesloten computer, bureaulamp en monitor nog een paar uur blijven werken. Onverwachte stroomuitval hebben we niet gehad, dus hebben we dit gesimuleerd door een stop in de meterkast uit te zetten. De accu deed zijn werk naar behoren. Via de usb-c-poorten kun je op hoge snelheid een smartphone, tablet en vrijwel alle laptops opladen.

©Rens Blom

Via de usb-poorten kun je allerlei apparaten opladen.

Slimme stekker

Interessant is dat Ecoflow zelf slimme stekkers verkoopt (36 euro per stuk) die je in de app kunt koppelen aan je zonne-energiesysteem. Zo kun je instellen dat de stekker zichzelf inschakelt op een bepaalde tijd of bijvoorbeeld als het zonnetje begint te schijnen en je panelen stroom beginnen op te wekken. In zo’n geval kan het interessant zijn om de slimme stekker te gebruiken met een energie-intensief apparaat als de vaatwasser, wasmachine of droger. Door zo’n apparaat aan te laten springen als je zelf zonne-energie opwekt, neem je minder stroom af bij je energieleverancier en bespaar je dus op je stroomrekening. Wij hebben zelf geen slimme Ecoflow-stekker getest en hebben hier dus geen praktijkervaring mee.

©Rens Blom

De Ecoflow-app loodst je via gebruiksvriendelijke stappen door de installatie.

Conclusie: voor wie interessant?

Het geteste Ecoflow-pakket met zonnepanelen, een micro-omvormer en mobiele accu werkt naar behoren en is zo een interessante optie voor wie zonnestroom wil opwekken en gebruiken vanaf zijn balkon. Het pakket zoals wij het getest hebben kruipt inclusief alle kabels wel naar de 2000 euro en dat vinden we een forse (hoewel eenmalige) investering. Er zijn ook goedkopere en duurdere Ecoflow-sets te koop. We raden je aan om vooraf goed te onderzoeken welk pakket bij jouw situatie en budget past, zodat je een inschatting kunt maken hoeveel euro je met dat pakket jaarlijks kunt besparen op je energierekening. Zo krijg je een beeld van de terugverdientijd en kun je afwegen of het voor jou de moeite waard is om te investeren in een balkonset. Als het je niet primair om de terugverdientijd gaat, is dit pakket mogelijk interessant omdat je duurzamer bezig bent en zelf stroom opwekt voor een deel van je woning of tijdens een kampeervakantie.

View post on LinkedIn
▼ Volgende artikel
Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner
© Limitless Visions - stock.adobe.com
Huis

Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner

ChatGPT kan steeds meer en luistert tegenwoordig ook naar de prompts (opdrachten) die een gebruiker inspreekt. Bovendien leest de chatbot zelfs de uitgebreide antwoorden voor. Hardop voorlezen werkt zelfs met negen natuurlijk klinkende stemmen.

In drie stappen laten we de spreek- en luisterfunctie van ChatGPT zien:

  • Spreek prompts in door op de microfoonknop te tikken
  • Laat ChatGPT de antwoorden voorlezen
  • Kies uit negen verschillende stemmen

Typen te veel gedoe? Lees dan zeker ook: Geen toetsenbord meer nodig: laat je stem het werk doen

Opdrachten inspreken

OpenAI heeft de spraakfunctie voor ChatGPT voor iedereen beschikbaar gemaakt. In het begin was deze functie uitsluitend bedoeld voor wie een Plus- of Enterprise-abonnement had. Natuurlijk moet je via de instellingen van je mobieltje toestemming geven aan ChatGPT voor het gebruik van de microfoon. Als dat is geregeld, open je de app en tik je onderaan op de microfoonknop. Een animatie reageert op je stem en als je klaar bent met praten, tik je op het vinkje in de zwarte cirkel. De app zal wat je gezegd hebt razendsnel weergeven. Ben je tevreden over de formulering, dan tik je op het pijltje. ChatGPT genereert meteen het antwoord en onderaan verschijnt opnieuw de microfoonknop om de volgende opdracht in te spreken.

Een animatie reageert op je stem.

Antwoorden beluisteren

Vervolgens druk je in de mobiele versie lang op de tekst die de chatbot heeft gegenereerd, zodat er een aantal functies verschijnt. Daar kies je de opdracht Voorlezen. Na enkele seconden hoor je een stem die het antwoord voorleest.

Bovenaan zie je een klein gedeelte waarin je het voorlezen kunt pauzeren en met twee knoppen kun je de tekst vijftien seconden terugspoelen en vooruitspoelen.

In de desktop-versie van ChatGPT zie je onder het antwoord het pictogram van een luidspreker. Daar moet je op klikken om de stem van ChatGPT te horen. Klik dus niet met rechts op de tekst om in het contextueel menu de opdracht Spraak te selecteren. Daarmee start je de voorleesfunctie van de browser en die is niet zo goed.

Boven de tekst kun je het voorlezen pauzeren.

Over voorlezen gesproken ...

Kinderen vinden het heerlijk!

Kies een andere stem

Zowel in de mobiele versie als in de desktopversie heb je de keuze uit negen stemmen. In de Android- en iOS-versie moet je naar het beginscherm gaan van de app, waar je onderaan je gebruikersnaam ziet staan. Tik op de drie puntjes en selecteer Spraak. Je krijgt de stem te horen; ze klinken natuurlijk. Sol is ‘gevat en ontspannen’ en van Ember zegt de app dat hij ‘vol vertrouwen en optimistisch’ klinkt. Maak je keuze door op Gereed te tikken.

In de desktop-versie klik je rechtsboven op de profielknop om de Instellingen te openen. Ook daar kun je dan een van de negen stemmen selecteren.

Van iedere stem lees je de vermeende eigenschappen.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.