ID.nl logo
Nieuwe zonnepanelen? Zo meld je ze correct aan op energieleveren.nl
© Anna Czapnik
Energie

Nieuwe zonnepanelen? Zo meld je ze correct aan op energieleveren.nl

Wie nieuwe zonnepanelen aanschaft, is verplicht om ze bij de netbeheerder aan te melden. Hiervoor hebben de gezamenlijke netbeheerders in 2020 een centraal aanmeldpunt opgericht, namelijk energieleveren.nl. Na registratie kun je te veel opgewekte stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet. Hoe werkt aanmelden precies en wat zijn de mogelijke valkuilen?

Na het lezen van dit artikel weet je: Waarom je verplicht bent om nieuwe zonnepanelen op energieleveren.nl aan te melden | Waarom het financieel gunstig is om de zonnepanelen te registreren | Hoe het aanmeldproces werkt | Wat de valkuilen zijn

Ook interessant om te lezen: Wat zijn de kosten en opbrengsten van zonnepanelen?

Terugleveren en salderen

Als bezitter van zonnepanelen lever je te veel opgewekte stroom terug aan het net. Dat is gunstig voor je jaarrekening. Je energieleverancier verrekent de teruggeleverde elektriciteit met de stroom die je inkoopt. Dat heet met een mooi woord salderen. Lever je meer stroom terug dan je inkoopt? Dan ontvang je hiervoor een terugleververgoeding.

Zodra de zonnepanelen op het dak zijn gemonteerd, wil je overtollig opgewekte elektriciteit uiteraard direct terugleveren. Dit proces start niet vanzelf. Jijzelf (of jouw installateur) dient de zonnepanelen aan te melden op energieleveren.nl. Vervolgens ontvangen de netbeheerder en energieleverancier daarvan een seintje. De netbeheerder controleert of jouw energiemeter geschikt is voor het terugleveren van stroom. Zo niet, dan monteert deze instantie zonder extra kosten een slimme energiemeter. Na de nodige aanpassingen kan het terugleveren beginnen! In dit artikel helpen we je met een vlekkeloze registratie.

☀ Mogelijk regelt de installateur namens jou de registratie van zonnepanelen. Houd hierbij wel een vinger aan de pols. Check of je een bevestiging van de registratie ontvangt en of alle gegevens kloppen. Op energieleveren.nl kun je de gegevens naderhand zo nodig zelf aanpassen.

Waarom zonnepanelen registreren?

Het elektriciteitsnet wordt vanwege een sterke toename van duurzame energievoorzieningen steeds drukker. Om die reden willen netbeheerders precies weten hoeveel teruggeleverde energie ze van zonnepaneleninstallaties kunnen verwachten. Op basis van deze informatie bepalen de instanties op welke plekken er verzwaringen van het elektriciteitsnet nodig zijn.

Je bent wettelijk verplicht om de aanwezigheid van nieuwe zonnepanelen door te geven. Overigens is dat ook voor je eigen portemonnee verstandig. Een registratie geeft jouw energieleverancier namelijk de gelegenheid om te salderen en eventueel een terugleververgoeding te berekenen.

Heb je de juiste gegevens bij de hand, dan is de aanmelding op energieleveren.nl in vijf minuten geregeld.

Check de gegevens van de zonnepaneleninstallatie

Je hebt voor een correcte registratie op energieleveren.nl behoorlijk wat (technische) gegevens nodig. Zo vraagt deze website naar het type omvormer, het vermogen van de omvormer in kilowatt (kW) en het vermogen van de zonnepanelen in Wattpiek (Wp). Veel installateurs geven deze gegevens voorafgaand aan de installatiedatum per e-mail of brief door.

Het is verstandig om de registratie pas op de dag van de montage in orde te maken. De reden hiervoor is eenvoudig. Het gebeurt regelmatig dat een installatiebedrijf op de leveringsdatum met andere spullen komt opdagen dan vooraf is aangegeven. De beschikbaarheid op de drukbezette markt van zonnepanelen en omvormers wisselt namelijk sterk. Mogelijk is een product onverhoopt niet leverbaar.

Gaan de monteurs eenmaal aan de slag? Meestal zit er ergens op het zonnepaneel en de (micro-)omvormer een productsticker. Maak daarvan een foto, zodat je zeker weet welke apparatuur er daadwerkelijk wordt geïnstalleerd.

Zijn de monteurs aan het werk? Loop even naar een zonnepaneel en maak een foto van de productsticker.

☀ Op zoek naar zonnepanelen?

Vergelijk prijzen van 40 installateurs

Registreren op energieleveren.nl

Zodra je de specificaties van de zonnepanelen en omvormer(s) definitief hebt vastgesteld, kun je de nieuwe energievoorziening registreren. Ga hiervoor naar energieleveren.nl en typ de postcode, het huisnummer en de laatste zes cijfers van het meternummer in. Laatstgenoemde getallenreeks vind je op de behuizing van de (slimme) meter. Vul daarna de gevraagde contactgegevens in, zoals de naam, het e-mailadres en het telefoonnummer. Je opent je e-mailbox en klikt op de verificatielink. Geef op de webpagina aan dat je zonnepanelen wilt registreren.

Er verschijnt nu een formulier waarop je de gegevens van de zonnepaneleninstallatie invult. Vanzelfsprekend selecteer je zon als primaire energiebron. Bij het vermogen van de elektriciteitsopwekker kijk je naar het totale AC- of uitgangsvermogen van de omvormer. Bij aanwezigheid van meerdere (micro-)omvormers tel je de waarden hiervan op. Stel dat je bijvoorbeeld veertien micro-omvormers met een maximaal uitgangsvermogen van 366 watt gebruikt. Met het simpele rekensommetje van 366 * 14 kom je dan uit op 5124 watt. Let bij het invullen wel even op de komma, want energieveren.nl rekent met kilowatts. In dit specifieke voorbeeld is dat dus 5,124 kW.

Daarnaast vul je het totale vermogen van de zonnepanelen in. Heeft één exemplaar een behoorlijke opbrengst van pakweg 400 Wattpiek (Wp), dan typ je bij aanwezigheid van veertien panelen 5600 Wp. Selecteer verder het merk en type omvormer. Mogelijk komt het juiste productnummer niet in de lijst voor. Selecteer in dat geval Anders en voer handmatig het productnummer in. Bij uitgebreide systemen is er wellicht een thuisaccu aan de installatie gekoppeld. Geef dat zo nodig aan. Vermeld tot slot vanaf welke datum de zonnepanelen in gebruik zijn genomen. Je kunt nu het formulier versturen.

Vul alle gegevens van de zonnepanelen en omvormer(s) nauwkeurig in.

Bevestiging registratie

Uiteraard wil je graag weten of de zonnepanelen correct bij de netbeheerder en energieleverancier zijn aangemeld. Je ontvangt als het goed is binnen één á twee werkdagen per e-mail een bevestiging. Zo niet, neem dan even contact op met de netbeheerder.

Gebruik je een app van je energieleverancier? Je ziet dan binnen afzienbare tijd precies hoeveel energie je teruglevert. Een foutje bij het aanmelden van de zonnepaneleninstallatie kan natuurlijk altijd gebeuren. Gelukkig is dat geen probleem, want je past op energieleveren.nl achteraf eenvoudig de gegevens aan. Log hiervoor opnieuw in met je postcode, huisnummer en meternummer.

Na registratie van nieuwe zonnepanelen monitor je in de app van je energieleverancier de teruglevering.

☀ Op zoek naar zonnepanelen?

Vergelijk prijzen van 40 installateurs

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 betaalbare inbouwvaatwassers voor max 550 euro
© Kryuchka Yaroslav
Huis

Waar voor je geld: 5 betaalbare inbouwvaatwassers voor max 550 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een goede inbouwvaatwasser met een scherpe prijs? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Disclaimer Op het moment van schrijven zijn de besproken vaatwassers bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 550 euro. De prijzen kunnen schommelen.

Beko BDIN38440

Deze goedkope inbouwvaatwasser van Beko heeft plek voor veertien zogeheten couverts. Nuttig wanneer je een keer extra eters hebt, want alle borden, (soep)kommen, kopjes en bestek passen probleemloos in de BDIN38440. Voor messen, lepels en vorken levert de fabrikant een uitneembaar mandje mee. Handig voor het in- en uitladen. Heb je een open (woon)keuken, dan is het lage geluidsniveau van 44 decibel een pluspunt. Er schijnt een rood lampje op de vloer dat de status van de vaatwasser aangeeft. Hieraan zie je of de wascyclus nog bezig is.

Kort nadat het gekozen afwasprogramma is afgerond, opent vanzelf de deur. Hierdoor ontsnapt er vocht uit de vaatwasser. Het voordeel hiervan is dat je bijvoorbeeld plastic borden en broodtrommels niet naderhand hoeft te drogen. Vergeten om het apparaat aan te zetten? Start dan het zogeheten Fast+-programma en heb binnen korte tijd weer een schone vaat. Je kunt als alternatief ook een energiezuinige of extra hete wascyclus activeren. De Beko BDIN38440 past in een standaard nismaat van zestig centimeter, zodat je hem in de meeste keukens kunt integreren. Lees hier enkele reviews van Kieskeurig.nl-bezoekers.

Inventum IVW6008A

Vermoedelijk zul je niet gauw een goedkopere inbouwvaatwasser vinden. Bovendien heeft de Inventum IVW6008A ook nog eens een goede reputatie. Tientallen consumenten komen namelijk tot een gemiddelde beoordeling van een 8,4. Veelgenoemde voordelen zijn de eenvoudige bediening en de ruime binnenzijde met plek voor dertien couverts. Volgens diverse reviewers kun je dit apparaat daarnaast makkelijk inbouwen. Over het volumeniveau van 45 decibel zijn de meningen verdeeld. De een vindt deze vaatwasser stil, terwijl de ander wel wat geluidshinder ervaart.

Zodra je de witte deur openmaakt, zie je op de bovenste rand een bescheiden bedieningspaneel. Hierop kun je kiezen tussen zes programma's. Wie weinig afwas heeft, schakelt de optie Halve belading in. Hierdoor wordt de wascyclus sneller uitgevoerd. Daarnaast bespaar je daarmee water. Voor zonnepaneelbezitters is de startuitstelfunctie een uitkomst. Vertraag de start met drie, zes of negen uur en kies zo een tijdstip dat de panelen stroom opwekken. De IVW6008A heeft een flexibele indeling. Verstel bijvoorbeeld de bovenste lade, waardoor je onderin hoge pannen kwijt kunt. Inventum geeft op zijn producten vijf jaar garantie.

Bosch SMV46KX55E

De breed verkrijgbare Bosch SMV46KX55E heeft op het moment van schrijven de laagste prijs ooit. Hoewel de Duitse witgoedspecialist in zijn eigen webwinkel een prijs van 879 euro hanteert, duiken meerdere webshops onder de grens van vijfhonderd euro. Ten opzichte van de meeste andere vaatwassers in deze prijsklasse heeft dit model bovenin een besteklade. Gunstig, want dankzij drie laadniveaus kun je heel wat vuile borden, pannen en glazen plaatsen. Naast bestek passen er in de bovenste lade ook nog kleine koffiekopjes.

Ondanks de relatief lage aanschafprijs heeft deze luxe vaatwasser een uitgebreid bedieningspaneel inclusief display. Plaats je bijvoorbeeld pannen met (aangekoekte) etensresten, dan komt de extra hete wascyclus van zeventig graden goed van pas. Je kunt ook voor een energiezuinig of kort (één uur) programma kiezen. Verder is er een optie om de vaatwasser automatisch te laten reinigen. Je stelt de start van een gekozen wascyclus zo nodig uit en ziet aan de ledspot op de vloer in hoeverre de SMV46KX55E nog bezig is. Met een opgegeven geluidsniveau van 44 decibel maakt dit apparaat nauwelijks lawaai.

Lees ook: De belangrijkste functies en programma's van je vaatwasser uitgelegd

ETNA VW640N

Voor een vaatwasser in dit prijssegment kent de recent verschenen ETNA VW640N een laag energieverbruik. Reken na honderd cycli op een verbruik van slechts 75 kilowattuur. Wegens het geringe geluidsniveau van veertig decibel leent dit model zich goed voor plaatsing in een open (woon)keuken. Een nuttige optie is de ingebouwde ledverlichting. Hierdoor kun je de vaatwasser ook 's avonds makkelijk in- en uitruimen. Er is ruimte voor veertien couverts. Wil je grote borden en/of pannen plaatsen? Wijzig dan de hoogte van de bovenste lade. Voor bestek is er een mandje bijgesloten.

Deze vaatwasser telt heel wat programma's, zoals extra snel, extra intensief en extra droog. Als alternatief voor laatstgenoemde wascyclus opent de VW640N op jouw verzoek automatisch de deur. Zo ontsnapt de vochtige lucht, waardoor je droge vaat kunt uitruimen. Zit de vaatwasser maar voor de helft vol? Bepaal dan via het bedieningspaneel dat je alleen de bovenste of onderste lade wilt afwassen. Lees hier enkele reviews van consumenten die dit product al hebben gekocht.

Siemens SN61HX08VE

Je verbindt de Siemens SN61HX08VE optioneel met een app, zodat je de voortgang op een smartphone kunt volgen. Selecteer op afstand een programma en schakel het apparaat in. Als je bij de vaatwasser in de buurt bent, zie je aan de blauwverlichte ledspot op de vloer in hoeverre het wasprogramma nog bezig is. Heb je last van het geluid, omdat je bijvoorbeeld even een interessant krantenartikel wilt lezen? Activeer in dat geval voor een halfuur de stille modus. Overigens bedraagt het reguliere geluidsniveau 46 decibel.

Op de SN61HX08VE zijn alle gangbare programma's te vinden, zoals een energiezuinige en snelle modus. Een waardevolle toevoeging is dat je favoriete instellingen kunt kiezen. Activeer in het vervolg met één druk op de knop een aangepaste cyclus. Daarnaast is het automatische vaatwasprogramma het vermelden waard. Hierbij meet een sensor de vuilgraad van het spoelwater, waarna de temperatuur en waterhoeveelheid worden aanpast. Zo wordt er precies genoeg water gebruikt! Deze vaatwasser heeft een capaciteit van dertien couverts. Dankzij een aparte besteklade verdeel je de vuile vaat over drie laadniveaus.

▼ Volgende artikel
Waar moet je op letten bij het kopen van een strijkijzer?
© ALES MUNT
Huis

Waar moet je op letten bij het kopen van een strijkijzer?

Er zijn talloze soorten strijkijzers te koop, wat het best ingewikkeld kan maken om het juiste apparaat te kiezen. Stoomstrijkijzer, stoomgenerator, droogstrijkijzer: welke heb je nodig én waar moet je op letten als je er een koopt?

Dit artikel in het kort: Als strijken niet je favoriete klusje is, zit je niet te wachten op een strijkijzer dat zwaar is, moeilijk over je kleding manoevreert en, erger nog, kreukels niet glad krijgt. Met het lezen van dit artikel voorkom je een miskoop. Let bij het uitkiezen van je nieuwe strijkijzer onder andere op: • Of het apparaat wel of geen stoomfunctie heeft • Hoe hoog het vermogen van het strijkijzer is • Hoe je de temperatuur instelt • Het gewicht en de vorm van het strijkijzer • Extra functies, zoals sproeifunctie, stoomstootfunctie en automatisch uitschakelen Lees zeker ook: Tips om je kleding op de juiste manier te strijken

Niet iedereen is bij het kopen van een nieuw strijkijzer even kieskeurig. Vaak kiezen we een strijkijzer dat er een beetje leuk uitziet, lekker in de hand ligt en natuurlijk niet al te duur is. Toch is het slim om ook naar andere aspecten te kijken. Zo kun je niet met ieder strijkijzer even makkelijk grote hoeveelheden was wegstrijken, en is het ene strijkijzer beter geschikt om hardnekkige kreukels glad te strijken dan het andere. Met onderstaande checklist weet je zeker dat je nieuwe strijkijzer een schot in de roos is.

Wel of geen stoom?

Misschien wel de belangrijkste vraag in je zoektocht naar een goed strijkijzer is of je wel of niet voor een exemplaar met stoomfunctie kiest. Ga je wél voor stoom, dan heb je in die categorie ook weer verschillende opties. Stoomstrijkijzers zijn reguliere strijkijzers met een klein waterreservoir in het apparaat zelf. De tweede optie is de stoomgenerator, met een extern waterreservoir tot wel twee liter. Geen stoomfunctie nodig? Dan kies je voor een simpel droogstrijkijzer.

Strijken met stoom helpt om de vezels van een stof zachter en soepeler te maken, waardoor je kreukels makkelijk gladstrijkt. Het reguliere stoomstrijkijzer is dan ook veruit de populairste strijkijzersoort. Dit type strijkijzer is niet al te duur en is ideaal als je wel regelmatig strijkt, maar niet wekelijks hele wasmanden. Ook is hij compact van formaat én je kunt hem op iedere strijkplank kwijt.

Dat ligt wat anders bij een stoomgenerator. Vanwege het uitgebreide stoomstation heeft dit type strijkijzer namelijk een strijkplank met een groter plateau nodig. Een stoomgenerator heeft dan wel weer als groot voordeel dat je dankzij dat externe waterreservoir vrijwel oneindig kunt doorstrijken. Ook heeft een stoomgenerator een veel krachtiger stoomvermogen dan een gewoon stoomstrijkijzer, waardoor je zelfs de meest hardnekkige kreukels uit je wasgoed krijgt.

©Arestov Andrew - stock.adobe.com

Dat een stoomgenerator zo groot van formaat is, betekent overigens niet dat je met dit type strijkijzer niet prettig strijkt. Integendeel: je haalt het ijzer voor het strijken namelijk uit het waterreservoir. Daardoor is dit type strijkijzer juist lichter en behendiger dan een gewoon stoomstrijkijzer, waarvan je waterreservoir tijdens het strijken 'meedraagt'.

Tot slot is er nog het droogstrijkijzer zonder stoomfunctie. Dat strijkijzer is vanwege het gebrek aan stoom wat minder geschikt voor moeilijke kreukels en stugge stoffen, maar perfect voor wanneer je zo nu en dan een T-shirt of overhemd strijkt. Droogstrijkijzers zijn een stuk goedkoper dan stoomstrijkijzers en stoomgeneratoren én zijn compact en licht van gewicht. Fijn is ook dat dit type strijkijzer niet regelmatig hoeft te worden ontkalkt.

Met een goed strijkijzer alleen ben je er niet ...

... een fijne strijkplank erbij en de kreukels verdwijnen als sneeuw voor de zon

Vermogen

Het vermogen van een strijkijzer is waarschijnlijk niet het eerste waar je op let, maar dit heeft wél grote invloed op hoe jouw strijkijzer presteert. De wattage van strijkijzers kan variëren van zo'n 800 tot 2600 watt - nogal een verschil! Het vermogen bepaalt hoe snel een strijkijzer opgewarmd is, maar ook hoe warm een strijkijzer kan worden én hoe makkelijk het apparaat deze hitte kan vasthouden. Een constante temperatuur is handig bij het strijken van lastige stoffen en kreukels. Maar ook de stoomkracht hangt af van het vermogen van je strijkijzer. Over het algemeen geldt: hoe hoger het vermogen, hoe meer stoomkracht het apparaat heeft en hoe betere resultaten je krijgt.

Temperatuurinstelling

Moderne strijkijzers beschikken steeds vaker over automatische temperatuurinstelling. Dat houdt in dat het apparaat de temperatuur met behulp van sensoren automatisch aanpast aan de stof die eronder ligt. Handig, want zo wordt het strijkijzer nooit zomaar te heet en blijft de stof mooi intact.

Misschien geef je toch de voorkeur aan een ouderwetse draaiknop op je strijkijzer. Zo'n draaiknop heeft als voordeel dat je zelf alle controle hebt over de temperatuur, en dat je dus ook hogere temperaturen kunt gebruiken voor moeilijkere kreukels. Wat de temperatuurinstelling betreft, is het één niet per se beter dan het ander; het hangt er helemaal vanaf wat je zelf fijn vindt. Houd er wel rekening mee dat een model met automatische temperatuurinstelling vaak wat duurder is.

Gewicht en vorm

Om comfortabel te kunnen strijken heb je een strijkijzer nodig dat je geen lamme arm bezorgt en dat ook moeilijke hoekjes eenvoudig gladstrijkt. Besteed dus zeker aandacht aan het gewicht en de vorm van je nieuwe strijkijzer. Ideaal is een zo breed mogelijke strijkzool met spitse punt. Daarnaast wil je een strijkijzer dat zo licht mogelijk is, het liefst onder de één kilo. Ben je van plan wekelijks wasmanden vol weg te gaan strijken, dan kun je een stoomgenerator overwegen. Deze strijkijzers zijn extra licht dankzij hun externe waterreservoir én strijken lekker krachtig.

©Maksims_Liene | fotoduets

Extra functies

Veel strijkijzers beschikken over handige functies die je misschien aanspreken, zoals de sproeifunctie, stoomstootfunctie en automatisch uitschakelen. Met de sproeifunctie spuit je in plaats van een grotere hoeveelheid stoom een lichte nevel over de stof, wat helpt bij het gladstrijken van niet al te hardnekkige kreukels. De stoomstootfunctie is ideaal voor kreukels die je er met de normale stoomfunctie niet uitkrijgt, maar bijvoorbeeld ook voor het strijken van zwaardere stoffen én voor het verticaal stomen van hangende kleding. Automatisch uitschakelen zorgt ervoor dat het strijkijzer na gebruik niet per ongeluk aan blijft staan. Dat voorkomt ongelukken én scheelt wat op je energierekening.