Nieuwe zonnepanelen? Zo meld je ze correct aan op energieleveren.nl
Wie nieuwe zonnepanelen aanschaft, is verplicht om ze bij de netbeheerder aan te melden. Hiervoor hebben de gezamenlijke netbeheerders in 2020 een centraal aanmeldpunt opgericht, namelijk energieleveren.nl. Na registratie kun je te veel opgewekte stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet. Hoe werkt aanmelden precies en wat zijn de mogelijke valkuilen?
Na het lezen van dit artikel weet je: Waarom je verplicht bent om nieuwe zonnepanelen op energieleveren.nl aan te melden | Waarom het financieel gunstig is om de zonnepanelen te registreren | Hoe het aanmeldproces werkt | Wat de valkuilen zijn
Ook interessant om te lezen: Wat zijn de kosten en opbrengsten van zonnepanelen?
Terugleveren en salderen
Als bezitter van zonnepanelen lever je te veel opgewekte stroom terug aan het net. Dat is gunstig voor je jaarrekening. Je energieleverancier verrekent de teruggeleverde elektriciteit met de stroom die je inkoopt. Dat heet met een mooi woord salderen. Lever je meer stroom terug dan je inkoopt? Dan ontvang je hiervoor een terugleververgoeding.
Zodra de zonnepanelen op het dak zijn gemonteerd, wil je overtollig opgewekte elektriciteit uiteraard direct terugleveren. Dit proces start niet vanzelf. Jijzelf (of jouw installateur) dient de zonnepanelen aan te melden op energieleveren.nl. Vervolgens ontvangen de netbeheerder en energieleverancier daarvan een seintje. De netbeheerder controleert of jouw energiemeter geschikt is voor het terugleveren van stroom. Zo niet, dan monteert deze instantie zonder extra kosten een slimme energiemeter. Na de nodige aanpassingen kan het terugleveren beginnen! In dit artikel helpen we je met een vlekkeloze registratie.
☀ Mogelijk regelt de installateur namens jou de registratie van zonnepanelen. Houd hierbij wel een vinger aan de pols. Check of je een bevestiging van de registratie ontvangt en of alle gegevens kloppen. Op energieleveren.nl kun je de gegevens naderhand zo nodig zelf aanpassen.
Waarom zonnepanelen registreren?
Het elektriciteitsnet wordt vanwege een sterke toename van duurzame energievoorzieningen steeds drukker. Om die reden willen netbeheerders precies weten hoeveel teruggeleverde energie ze van zonnepaneleninstallaties kunnen verwachten. Op basis van deze informatie bepalen de instanties op welke plekken er verzwaringen van het elektriciteitsnet nodig zijn.
Je bent wettelijk verplicht om de aanwezigheid van nieuwe zonnepanelen door te geven. Overigens is dat ook voor je eigen portemonnee verstandig. Een registratie geeft jouw energieleverancier namelijk de gelegenheid om te salderen en eventueel een terugleververgoeding te berekenen.
Heb je de juiste gegevens bij de hand, dan is de aanmelding op energieleveren.nl in vijf minuten geregeld.
Check de gegevens van de zonnepaneleninstallatie
Je hebt voor een correcte registratie op energieleveren.nl behoorlijk wat (technische) gegevens nodig. Zo vraagt deze website naar het type omvormer, het vermogen van de omvormer in kilowatt (kW) en het vermogen van de zonnepanelen in Wattpiek (Wp). Veel installateurs geven deze gegevens voorafgaand aan de installatiedatum per e-mail of brief door.
Het is verstandig om de registratie pas op de dag van de montage in orde te maken. De reden hiervoor is eenvoudig. Het gebeurt regelmatig dat een installatiebedrijf op de leveringsdatum met andere spullen komt opdagen dan vooraf is aangegeven. De beschikbaarheid op de drukbezette markt van zonnepanelen en omvormers wisselt namelijk sterk. Mogelijk is een product onverhoopt niet leverbaar.
Gaan de monteurs eenmaal aan de slag? Meestal zit er ergens op het zonnepaneel en de (micro-)omvormer een productsticker. Maak daarvan een foto, zodat je zeker weet welke apparatuur er daadwerkelijk wordt geïnstalleerd.
Zijn de monteurs aan het werk? Loop even naar een zonnepaneel en maak een foto van de productsticker.
☀ Op zoek naar zonnepanelen?
Vergelijk prijzen van 40 installateursRegistreren op energieleveren.nl
Zodra je de specificaties van de zonnepanelen en omvormer(s) definitief hebt vastgesteld, kun je de nieuwe energievoorziening registreren. Ga hiervoor naar energieleveren.nl en typ de postcode, het huisnummer en de laatste zes cijfers van het meternummer in. Laatstgenoemde getallenreeks vind je op de behuizing van de (slimme) meter. Vul daarna de gevraagde contactgegevens in, zoals de naam, het e-mailadres en het telefoonnummer. Je opent je e-mailbox en klikt op de verificatielink. Geef op de webpagina aan dat je zonnepanelen wilt registreren.
Er verschijnt nu een formulier waarop je de gegevens van de zonnepaneleninstallatie invult. Vanzelfsprekend selecteer je zon als primaire energiebron. Bij het vermogen van de elektriciteitsopwekker kijk je naar het totale AC- of uitgangsvermogen van de omvormer. Bij aanwezigheid van meerdere (micro-)omvormers tel je de waarden hiervan op. Stel dat je bijvoorbeeld veertien micro-omvormers met een maximaal uitgangsvermogen van 366 watt gebruikt. Met het simpele rekensommetje van 366 * 14 kom je dan uit op 5124 watt. Let bij het invullen wel even op de komma, want energieveren.nl rekent met kilowatts. In dit specifieke voorbeeld is dat dus 5,124 kW.
Daarnaast vul je het totale vermogen van de zonnepanelen in. Heeft één exemplaar een behoorlijke opbrengst van pakweg 400 Wattpiek (Wp), dan typ je bij aanwezigheid van veertien panelen 5600 Wp. Selecteer verder het merk en type omvormer. Mogelijk komt het juiste productnummer niet in de lijst voor. Selecteer in dat geval Anders en voer handmatig het productnummer in. Bij uitgebreide systemen is er wellicht een thuisaccu aan de installatie gekoppeld. Geef dat zo nodig aan. Vermeld tot slot vanaf welke datum de zonnepanelen in gebruik zijn genomen. Je kunt nu het formulier versturen.
Vul alle gegevens van de zonnepanelen en omvormer(s) nauwkeurig in.
Bevestiging registratie
Uiteraard wil je graag weten of de zonnepanelen correct bij de netbeheerder en energieleverancier zijn aangemeld. Je ontvangt als het goed is binnen één á twee werkdagen per e-mail een bevestiging. Zo niet, neem dan even contact op met de netbeheerder.
Gebruik je een app van je energieleverancier? Je ziet dan binnen afzienbare tijd precies hoeveel energie je teruglevert. Een foutje bij het aanmelden van de zonnepaneleninstallatie kan natuurlijk altijd gebeuren. Gelukkig is dat geen probleem, want je past op energieleveren.nl achteraf eenvoudig de gegevens aan. Log hiervoor opnieuw in met je postcode, huisnummer en meternummer.
Na registratie van nieuwe zonnepanelen monitor je in de app van je energieleverancier de teruglevering.