ID.nl logo
Zonnepanelen in je dak, in plaats van óp je dak
Energie

Zonnepanelen in je dak, in plaats van óp je dak

Mensen kiezen graag voor duurzaam, maar liefst niet ten koste van de uitstraling van hun huis. Zou je wel zonnepanelen willen, maar vind je dat ze het uitzicht van het dak verpesten? Kijk dan eens naar geïntegreerde panelen. Ze liggen verzonken tussen de dakbedekking, waardoor ze minder opvallen.

In plaats van zonnepanelen die op het dak worden geplaatst, bestaan er ook zonnepanelen die op dezelfde hoogte als de dakpannen komen. Hierdoor vallen ze minder op. Er zijn twee systemen en die zien er compleet anders uit. In dit artikel lees je over:

  • Indaksystemen
  • Inlegframes en gootstukken
  • Voor- en nadelen indaksystemen
  • Ventilatie is aandachtspunt
  • Zonnedakpannen
  • Ventilatie zonnedakpannen
  • Zonnepaneelstroken
  • Afstemming dakafwerkingen
  • Voor- en nadelen zonnedakpannen
  • Rendement

Lees ook: Ideaal: zonneschermen en rolluiken op zonne-energie

Geïntegreerde zonnepanelen liggen niet op de dakpannen of leien, maar komen in de plaats van deze dakbedekking. Dat betekent dat ze op dezelfde hoogte liggen en hierdoor vallen ze minder op. We bekijken twee types: de indaksystemen en de zonnepaneeldakpannen. 

Indaksystemen

We beginnen bij de indaksystemen, ook wel indak-panelen genoemd. Dit zijn pv-zonnepanelen van het normale formaat die tussen de dakpannen of -leien liggen. Het gaat om panelen die tegen elkaar worden geschoven met slechts 5 millimeter tussenruimte onder elkaar en 30 millimeter ruimte naast elkaar. Je blijft dus de verdeling van de verschillende zonnepanelen zien. Een distributeur van deze systemen die we spraken, benadrukte dat tussen de zonnepanelen en het onderdak een ruimte moet zitten van 10 centimeter. Die afstand is belangrijk om ventilatie mogelijk te maken. 

Inlegframes en gootstukken

De panelen kun je zowel rechtopstaand als liggend monteren. Ze passen in hiervoor speciaal ontworpen inlegframes die dusdanig zijn ontworpen dat de panelen vrij kunnen uitzetten en krimpen zonder dat dit schade oplevert. Bovendien worden de zonnepanelen omkaderd door aluminium gootstukken. Die aansluitstukken zijn zowel beschikbaar voor dakpannen als voor -leien.

De panelen en manier hoe ze worden gemonteerd, zijn getest op extreme windstoten. Bovendien zijn de panelen gecertificeerd voor de hoogste weerstand tegen vlammen. Wanneer een paneel oververhit zou geraken of bij een los contact, wordt de spanning op de kabels per paneel automatisch teruggebracht naar 1 V per paneel, zodat ze blusbaar zijn en er geen gevaarlijke situatie op het dak ontstaat. De prijs van een systeem met indakzonnepanelen is vergelijkbaar met zonnepanelen van A+-kwaliteit. 

Voordelen

  • Je kiest dit vooral voor de afwerking en de mooie uitstraling. Ze vormen een beter geheel met de rest van de dakbedekking.

  • Het indaksysteem zorgt ook voor een lagere dakbelasting, want indakzonnepanelen zijn minder zwaar dan gewone zonnepanelen. Daardoor zijn ze bijzonder geschikt voor daken waar je moet uitkijken met het gewicht, zoals een carport. 

  • Op de plaats waar de indakzonnepanelen komen, hoeft geen dakbedekking te komen. Dus hier bespaar je op.

Nadelen

  • De indakpanelen blijven wel heel duidelijk zichtbaar op het dak.

Ventilatie is aandachtspunt

De manier hoe ze geplaatst worden is erg belangrijk, want er moet onder de panelen voldoende ruimte blijven voor de ventilatie. Is dat niet het geval, dan loopt de temperatuur in de zomer daar op en dat beïnvloedt het rendement van de zonnepanelen nadelig. Bij een indaksysteem waarbij standaard zonnepanelen worden gebruikt, belemmert de draagconstructie van de zonnepanelen soms de natuurlijke ventilatie.

Ook interessant: Zonnepanelen op de gevel: wetten en regels

Zonnedakpannen

Een ander verhaal zijn de zonnedakpannen die veel minder zichtbaar zijn dan een indaksysteem. Een indaksysteem mag dan op nagenoeg dezelfde hoogte als de dakpannen of -leien verzonken liggen, de panelen vallen altijd op omdat ze nu eenmaal groot en log zijn. Zonnedakpannen zijn zo ontworpen dat ze het ritme en de horizontale belijning van de normale dakpannen volgen. Hierdoor is deze oplossing heel wat discreter. Er zijn geen kleurverschillen tussen de panelen onderling en er is geen paarsachtige gloed te zien zoals je vaak merkt bij pv-panelen in de traditionele volledig zwarte uitvoering. 

Zonnedakpannen ventileren beter

Je kunt niet zomaar een oppervlak aan dakpannen wegnemen om daar zonnedakpannen plaatsen. Het is de bedoeling dat je zonnedakpannen samen met een nieuwe dakbedekking (pannen of leien) aanbrengt. Zonnedakpannen hebben een betere ventilatie dan indakzonnesystemen. Daarom worden er een luchtinvoer bij de dakvoet en ventilatiepannen in de nok aangebracht. De zonnedakpannen renderen nagenoeg even goed als een gelijkwaardig opdakzonnepanelensysteem. 

Zonnepaneelstroken

We noemen dit wel zonnedakpannen, maar eigenlijk gaat het om zonnepaneelstroken die vijf dakpannen breed zijn. Net als dakpannen zal de installateur ze op het dak van rechtsonder naar linksboven vol leggen met een beetje overlapping. Die stroken worden met roestvrij stalen schroeven op de panlatten bevestigd en ze worden nog eens verzekerd met een speciale haak. Op die manier wordt de eerst kolom stroken boven elkaar aangebracht. Daarna verbindt de installateur de connectoren, dat zijn snoertjes die aan de linkerkant uit ieder paneelstrook komen. Vervolgens brengt de installateur de tweede kolom stroken aan en zo verder. 

Afgestemd op alle dakafwerkingen

De Mystiek-zonnedakpannen van Solinso bestaan uit hoge kwaliteit monokristallijne zonnecellen en een kunststofframe. Het is een Nederlands product. Zo’n zonnedakpan levert minimaal 25 jaar elektriciteit op en haalt daarna nog steeds 80% rendement in vergelijking met nieuwe panelen. Ze zijn beschikbaar in verschillende modellen en maten, zodat ze exact aansluiten op de gekozen dakpannen waarvan de breedte telkens anders is. Het allerbelangrijkste is dat de maatvoering van de dakpannen en de zonnedakpannen op elkaar zijn afgestemd. Deze zonnedakpannen zijn compatibel met alle gangbare omvormers.  

Voordelen

  • Je hoeft geen dakpannen onder de paneelstroken te plaatsen. Zonnedakpannen maken deel uit van de bouwschil. Het zijn dus dakpannen en zonnepanelen in één.

  • De zonnedakpannen worden rechtstreeks op de panlatten gemonteerd en niet in een frame.

  • Er is geen slijpwerk nodig om de dakpannen aan te passen aan de zonnedakpannen. 

  • Zonnedakpannen volgen belijning van de dakpannen.

  • Betere ventilatie van de zonnepanelen. 

Nadelen

  • Het product is ongeveer 25 - 50% duurder dan gewone zonnepanelen.

Rendement

Het rendement is vergelijkbaar met de alternatieven. Met een dakoppervlak van 25 m² kun je tot wel 4300 kWh aan elektriciteit opwekken. In de praktijk betekent dat een terugverdientijd van zes jaar.