ID.nl logo
Een inbouwkoelkast kopen: waar moet je op letten?
Huis

Een inbouwkoelkast kopen: waar moet je op letten?

Ben je op zoek naar een nieuwe inbouwkoelkast die perfect in je keuken past? Dan komt er heel wat bij kijken. Het vinden van het juiste formaat, type, inhoud en functies is best een uitdaging. In dit artikel helpen we je stap voor stap op weg naar de ideale inbouwkoelkast voor jouw huishouden.

In dit artikel lees je welke stappen je moet nemen om een passende inbouwkoelkast te vinden.

  • Beschikbare ruimte opmeten
  • Juiste type deur kiezen
  • Voldoende inhoud kiezen
  • Energieverbruik checken
  • Eventuele extra's kiezen
  • Prijzen en reviews vergelijken** Ook krijg je van ons nog een aantal handige kooptips.

Lees ook: Hoeveel energie verbruikt een koelkast?

Meet de beschikbare ruimte op

Het allerbelangrijkste om rekening mee te houden bij het kopen van een inbouwkoelkast zijn de afmetingen van de beschikbare inbouwnis in je keuken. Je moet daarom heel precies de breedte, hoogte en diepte opmeten, zodat je zeker weet dat de koelkast hier straks in past. Houd er rekening mee dat de wanden van de nis meestal niet perfect recht zijn. Meet daarom op meerdere plaatsen om er echt zeker te zijn dat je overal voldoende ruimte hebt. Ook moet je kijken naar de positie van de elektriciteitsaansluiting, want deze moet zich aan de achterkant van de nis bevinden. Alleen dan kan het apparaat hierop worden aangesloten. Is dit niet het geval, dan zul je de leiding moeten laten verplaatsen. Dit brengt natuurlijk extra kosten met zich mee, dus meet dit van tevoren goed uit. Houd er ook rekening mee dat je aan de achterzijde 5 tot 10 centimeter moet vrijlaten voor de ventilatie van de koelkast.

Kies het juiste type deur

Inbouwkoelkasten zijn er met verschillende deurtypes. Je hebt modellen met een enkele deur, voor alleen een koeldeel. Dan zijn er types met een dubbele deur, voor een apart vries- en koeldeel. Ook bestaan er zogenaamde Franse deuren, waarbij koel- en vriesdeel naast elkaar geplaatst zijn. Dit neemt wat minder diepte in beslag. Tot slot heb je nog de variant met een Bottom freezer, waarbij het vriesdeel zich onderaan bevindt. Dit type is vooral handig als je regelmatig diepvriesproducten gebruikt, omdat de laden dan gemakkelijk bereikbaar zijn. Kortom, er zijn veel opties en welk type voor jou het meest praktisch is, hangt helemaal af van je wensen. Met een enkele deur heb je één groot koeldeel, maar dubbele deuren bieden dan weer meer opbergruimte. Let bij het meten wel op dat je genoeg ruimte hebt, want dubbele deuren nemen uiteraard ook meer plaats in.

©africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)

Kies voor voldoende inhoud

Ook is het belangrijk om van tevoren te bepalen hoeveel koel- en vriesruimte je eigenlijk nodig hebt. De inhoud wordt aangegeven in liters. Stel jezelf de volgende vragen:


❄ Hoeveel keer per week doe je boodschappen? Als dit weinig is, heb je waarschijnlijk meer ruimte nodig.
❄ Kook je vaak en bewaar je veel ingrediënten in de koelkast? Dan heb je sowieso meer koelruimte nodig.
❄ Gebruik je regelmatig diepvriesproducten? Zorg dan dat je voldoende vriescapaciteit hebt.

Voor een één- of tweepersoonshuishouden is zo'n 100-150 liter koelruimte meestal wel genoeg. Voor een wat groter gezin van 3 of 4 personen adviseren we eerder om voor een inhoud van minstens 200-300 liter te gaan. Als je koelkast ook een vriezer heeft, volstaat voor een klein huishouden ongeveer 50 liter vriesruimte. Voor grotere gezinnen raden we aan om voor 100-150 liter te kiezen.

©Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy

Let op de energiezuinigheid

Ook op vlak van energieverbruik verschillen inbouwkoelkasten nogal van elkaar. Op het energielabel kun je duidelijk aflezen hoe zuinig een model is. Kies bij voorkeur voor energielabel A, want deze apparaten verbruiken veel minder stroom en zijn daardoor zowel duurzaam als goed voor je portemonnee. Het label op zich zegt echter niet alles, want het verbruik hangt uiteraard ook af van de grootte van het apparaat. Grotere modellen gebruiken nu eenmaal meer stroom. Kijk daarom zeker ook naar het daadwerkelijke stroomverbruik per jaar, dat je terugvindt in de productinformatie. Zo kun je het beste vergelijken.

Wat is er gebeurd met A++ en A+++? Nog niet zo heel lang geleden koos je voor A++ of A+++ wanneer je een zuinige koelkast wilde. Maar op 1 maart 2021 is het energielabel voor koelkasten vernieuwd. Het oude label liep van A+++ tot D (waarbij A+++ het meest zuinig was). Bij het nieuwe label loopt de energieklasse van A tot G.

©Creativebird

Beslis welke extra's je echt wilt

Moderne inbouwkoelkasten bieden allerlei handige extra functies. Denk maar aan zaken als No Frost, waardoor je nooit meer hoeft te ontdooien. Of glazen legplateaus, LED-verlichting, elektronische temperatuurregeling, vakantiestand en Super Freeze. Maar lang niet al deze snufjes zijn voor iedereen even belangrijk. Bepaal daarom op voorhand goed welke functies voor jou echt een toegevoegde waarde hebben. Zo voorkom je dat je onnodig veel betaalt voor zaken die je toch niet gaat gebruiken.

©MOOK

Vergelijk prijzen en lees reviews

Natuurlijk speelt ook de prijs een belangrijke rol in je beslissing. Vergelijk daarom zeker de prijzen van verschillende modellen die aan jouw wensen voldoen. Zo vind je het beste koopje. Kijk ook uit naar interessante cashbackacties of inruilvoordelen. Lees reviews om er zeker van te zijn dat een bepaald model niet bekendstaat om kinderziektes of een korte levensduur.

Onze aanbevelingen

1) Siemens KI20LNSF0

De Siemens KI20LNSF0 is een energiezuinige inbouwkoelkast met een inhoud van 181 liter. De LED-verlichting zorgt voor perfect zicht in elke hoek. Handige features zijn de freshLade met extra ruimte voor fruit en groente en de stevige plateaus van veiligheidsglas die eenvoudig schoon te maken zijn. Met het Vers-opbergsysteem blijven groente en fruit netjes op hun plek.

2) Samsung BRB26605DWW koel-vriescombinatie

De Samsung BRB26605DWW koel-vriescombinatie met NoFrost technologie heeft een inhoud van 264 liter. Twin Cooling Plus zorgt voor optimale koeling en constante temperaturen. Met CoolSelect stel je de temperatuur per zone in en de speciale Verslade houdt groente en fruit vers. De BRB26605DWW zorgt voor compleet koelcomfort met handige functies als vakantiemodus en een geluidsniveau van slechts 35dB.

3) AEG SKB410F1AS

De AEG SKB410F1AS is een koelkast met een netto inhoud van 181 liter. Kenmerkend is het OptiSpace design met extra ruimte tussen de plateaus voor gemakkelijk opbergen. De koelkast beschikt over 4 legplateaus van veiligheidsglas en een brede groentelade geschikt voor langere groenten. De ingebouwde LED-verlichting zorgt voor een gelijkmatige verlichting in de gehele koelruimte. De bakjes kunnen losgemaakt worden, waardoor een flexibele indeling mogelijk is. De SKB410F1AS biedt veel opbergruimte in een modern design.

Extra aandachtspunten

Om af te sluiten nog enkele bijkomende zaken om rekening mee te houden.
❄ Geef je de voorkeur aan een specifiek merk of type, zoals bijvoorbeeld Siemens, Bosch, Miele of AEG? Het is handig om te weten dat niet elk merk voor elke denkbare nis een passend model heeft.
❄ Ook is het belangrijk om te letten op het aantal decibel als je een heel stille koelkast wilt.
❄ Verder denk je best aan kinderbeveiliging als je kleine kinderen hebt rondlopen.
❄ Controleer eveneens de garantietermijn en service van de fabrikant.
❄ En koop je via een webwinkel, check dan goed de levertijd en algemene voorwaarden.
Als je al deze zaken in het achterhoofd houdt, kun je een inbouwkoelkast kopen die echt bij jou past en waar je jarenlang plezier van zult hebben. Laat je in de winkel uitgebreid adviseren en stel gerust al je vragen. Zo doe je een aankoop waar je geen spijt van krijgt!

Wil jij meer energie besparen? Kijk dan ook onze video!

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Samsung brengt krachtige Bespoke AI Jet Ultra steelstofzuiger uit
Huis

Samsung brengt krachtige Bespoke AI Jet Ultra steelstofzuiger uit

Samsung Electronics heeft de wereldwijde uitrol van de Bespoke AI Jet Ultra aangekondigd. Deze snoerloze steelstofzuiger wordt omschreven als een zeer krachtig model, en werd eerder onthuld tijdens het Welcome to Bespoke AI-evenement.

Het apparaat beschikt over een verbeterde AI Cleaning Mode 2.0 en een geavanceerd HEPA-filtratiesysteem. De Bespoke AI Jet Ultra heeft volgens tests een zuigkracht tot 400 W. De HexaJet-motor speelt hierbij een belangrijke rol: de zeshoekige statorstructuur met een tweefasige diffuser en dunnere waaier verbeteren de luchtstroom en verhogen de efficiëntie. In de minimale vermogensstand kan de stofzuiger tot ongeveer 100 minuten werken op één accu. 

"Dit nieuwe model bouwt voort op het eerdere succes van de Bespoke AI Jet," aldus Jeong Seung Moon, EVP en hoofd van het R&D-team voor Digital Appliances Business bij Samsung Electronics.

Intelligente schoonmaakondersteuning

Het toestel is uitgerust met de verbeterde AI Cleaning Mode 2.0. In deze modus worden de druk op de borstel en de luchtdruk tijdens het stofzuigen gedetecteerd, waarna zes verschillende schoonmaakomgevingen kunnen worden herkend. De schoonmaakprestaties worden vervolgens automatisch aangepast. De Active Dual Brush kan onderscheid maken tussen normale en hoogpolige tapijten, terwijl de Slim LED Brush+ hoeken kan detecteren. 

Door het vermogen en de borstelsnelheid aan verschillende schoonmaakomgevingen aan te passen, verbruikt de batterij volgens Samsung tot 21 procent minder energie en neemt de wendbaarheid tot 8 procent toe met prestaties die vergelijkbaar zijn met de middelste vermogensstand. 

Verbeterd filtratiesysteem

Samsung heeft het filtratiesysteem verbeterd om stofdeeltjes op te vangen wanneer de lucht uit de stofzuiger wordt geblazen. De Bespoke AI Jet Ultra beschikt over een meerlaags filtersysteem dat fijnstof effectief opvangt. Binnenkomende lucht passeert interne compartimenten zoals de cycloon en een filter van metaalgaas die achtereenvolgens stofdeeltjes opvangen, wat volgens het bedrijf resulteert in een filtratie-efficiëntie van 99,999 procent. 

Het HEPA-filtersysteem vangt stofdeeltjes op tot 0,3 µm, waardoor er minder stof in de lucht terechtkomt. 

Prijzen en beschikbaarheid

De Bespoke AI Jet Ultra is verkrijgbaar in twee kleuren: Satin Black en Satin Mint. De adviesprijs voor beide modellen is 1349 euro. De stofzuiger zal vanaf eind april te koop zijn in de Benelux.

▼ Volgende artikel
Goed alternatief voor EasyPark? Zo werkt de Q-Park-app
© Алексей Закиров - stock.adobe.com
Huis

Goed alternatief voor EasyPark? Zo werkt de Q-Park-app

Nu de parkeer-app EasyPark onder vuur ligt vanwege de fors hogere servicekosten die vanaf 1 mei 2025 in rekening worden gebracht, is het tijd om eens te kijken naar alternatieven. De app van Q-Park bijvoorbeeld: stukken goedkoper en ook nog eens makkelijk in gebruik.

Om te beginnen download je de Q-Park-app via Apple App Store of Google Play Store . Open na de installatie de app en druk op Inloggen wanneer je al een account hebt, of kies voor Account aanmaken om je registratie te voltooien. Je ontvangt ook nog een bevestigingscode per mail die je moet invullen tijdens de registratie. Een werkend e-mailadres is dus belangrijk.

Voer vervolgens je e-mailadres en wachtwoord in en tik op Bevestigen. Eenmaal ingelogd krijg je toegang tot het hoofdscherm, waar je beschikbare parkeergarages in jouw buurt vindt.

View post on TikTok

Dit scherm toont in real time hoeveel plaatsen er nog vrij zijn en wat de verwachte kosten zijn. Wil je direct instructies naar een locatie? Raak dan Navigeren aan en gebruik de ingebouwde routebeschrijving van je toestel. Houd er rekening mee dat je soms toestemming moet geven voor locatiediensten, wat je bij de eerste keer gebruik in de systeeminstellingen kunt regelen. Zo ben je binnen enkele minuten klaar om overal vlot te parkeren, zonder eindeloos rondjes te hoeven rijden in drukke stadscentra. 

Betalen en tariefoverzicht

Per parkeergarage of -terrein kun je direct zien hoeveel elektrische oplaadpunten er zijn. Als je echter benieuwd bent naar de parkeerkosten, dan wordt het je in de app niet heel gemakkelijk gemaakt. Die kosten zijn namelijk niet opgenomen in de app: je wordt doorverwezen naar de website van Q-Park, waar je vervolgens alsnog handmatig de parkeerlocatie moet invoeren. Niet heel gebruikersvriendelijk.

Parkeren op straat gaat gelukkig wel iets eenvoudiger: daar hoef je alleen de parkeersessie te starten. Als je creditcard of bankrekening is gekoppeld, hoef je vervolgens verder nergens meer naar om te kijken.

De app houdt de duur van je parkeeractie bij en rekent automatisch het juiste bedrag af. Zo voorkom je onnodige boetes. Zodra je terug bij je auto bent, beëindig je de sessie via Parkeersessie stoppen. Houd er rekening mee dat sommige locaties een maximaal dagtarief hanteren. Door dit vooraf te checken, kom je nooit voor verrassingen te staan. Ook prettig is dat je geen transactiekosten betaalt als je op straat parkeert, zoals dat bijvoorbeeld wel het geval is bij EasyPark.

Makkelijk garages inrijden

Een andere handige optie is de functie mobiel parkeren. Als je dit in de app instelt, kun je voortaan automatisch parkeergarages van Q-Park inrijden waar nummerbordherkenning is ingeschakeld. Welke dat zijn, zie je in de app. In de app geef je daartoe het nummerbord van je auto op, maak je een koppeling met iDeal of je creditcard en na het verifiëren van je rekeningnummer door middel van een machtiging van één cent wordt de betaling voortaan automatisch afgeschreven wanneer je de parkeergarage of het parkeerterrein afrijdt. Je betaalt in deze gevallen ook geen 40 cent transactiekosten. En: zowel bij het in- als uitrijden wordt de slagboom automatisch voor je geopend.

Handige tips

Het leuke aan de de Q-Park-app is dat deze meer biedt meer dan alleen het parkeren zelf. Zo kun je meldingen inschakelen door op Instellingen en vervolgens Pushmeldingen te tikken. Hierdoor ontvang je een notificatie wanneer je parkeersessie bijna afloopt of wanneer er een actietarief geldt.

Stel je voor dat je met vrienden dineert in een onbekende stad: de functie Vind mijn auto wijst je exact de weg terug naar je parkeerplek. Alles werkt intuïtief, omdat de app een overzichtelijke interface heeft en jou begeleidt bij elke stap. Mocht je tegen problemen aanlopen, dan kun je met Help direct contact opnemen met de supportafdeling. Let op dat je je gegevens up-to-date houdt, zodat je altijd toegang hebt tot de juiste betaalopties.

Meerdere auto's

Heb je meerdere auto's of wil je je account delen met anderen? Dat kan ook: in je profiel kun je namelijk meerdere nummerborden toevoegen. Logt iemand anders op een andere telefoon in met hetzelfde account, dan kan deze persoon de app dus ook gebruiken voor zijn of haar auto.

Tot slot

De Q-Park-app bespaart je kostbare tijd door parkeren makkelijk te maken en automatisch je betalingen te regelen. Dankzij de duidelijke interface en realtime informatie vind je moeiteloos beschikbare parkeerlocaties. Bovendien kun je snel je parkeeractie verlengen en betaalopties beheren, zodat je nooit meer onnodig betaalt. Prettig daarbij is dat je geen transactiekosten betaalt.