Dit doet een energiecoach – en zo kun je een energiecoach vinden!

Dit doet een energiecoach – en zo kun je een energiecoach vinden!

Energiezuinigheid

Geplaatst: 22 november 2022 - 09:01

Aangepast: 1 december 2022 - 04:34

Annemarie Korevaar

Wil je graag minder energie verbruiken maar weet je niet hoe? Schakel dan een energiecoach in. Dit zijn vrijwilligers die je niet alleen advies geven, maar je vaak meteen ook praktisch helpen, bijvoorbeeld met het aanbrengen van radiatorfolie of andere kleine energiebesparende maatregelen. Energiecoach Marion Bakker vertelt ons over haar werk.

Wat is een energiecoach?

“Een energiecoach is een vrijwilliger die je kan helpen om zuiniger om te gaan met energie. Hij* komt bij je thuis om te kijken welke kleine energiebesparende maatregelen je kunt nemen. Daarbij kan het gaan om aanpassingen van je gedrag (bijvoorbeeld het licht uitdoen in kamers waar je niet bent) of praktische toepassingen, zoals tochtstrips aanbrengen of overstappen op ledlampen,” zegt Marion Bakker. Ze is energiecoach bij !Woon en komt wekelijks bij allerlei mensen over de vloer.
* Waar we ‘hij’ zeggen, bedoelen we natuurlijk ook ‘of zij’!

“Energiecoaches hebben een korte opleiding gehad en hebben allerlei tools tot hun beschikking, bijvoorbeeld een speciale app of checklists, kunnen ze je heel gericht helpen. Bovendien is er onderling ook veel contact. Ik zit bijvoorbeeld in een appgroep met honderd energiecoaches. We delen onderling kennis en als je ergens niet uitkomt, is er altijd wel iemand die het antwoord weet. Door de training en door het uitwisselen van kennis kunnen we mensen echt heel gericht helpen.”

Wat doet een energiecoach?

“Via Woon! maken mensen een afspraak en dan ga ik ernaar toe. Ik heb een rugzak met gesubsidieerde energiebesparende spullen bij me, zodat ik als dat nodig is meteen praktische hulp kan bieden.

Het eerste wat ik doe als ik binnenkom, is goed kijken en vragen stellen. Tocht het ergens? Hoe wordt het huis verwarmd? Wordt die warmte goed benut? Wat kan er verbeterd worden? Laatst was ik bijvoorbeeld bij iemand die zelf al met radiatorfolie (een voorbeeld daarvan zie je bijvoorbeeld hier) aan de slag was gegaan, maar die het toch nog steeds maar moeilijk warm kreeg in de kamer en de thermostaat dus nog steeds hoog zette. Het bleek dat zijn bank precies vóór de radiator stond – en de warmte dus tegenhield. Door de bank op een andere plek te zetten, was het probleem opgelost.

Als ik energiebesparende spullen bij me heb die specifiek van pas kunnen komen, krijgen de mensen die. Afhankelijk van hoe handig iemand is, help ik ook met het aanbrengen ervan. Mensen vinden het bijvoorbeeld fijn als ik het eerste vel radiatorfolie voordoe, waarna ze zelf de rest kunnen doen.”

Hoe vaak komt een energiecoach langs?

“De hulp van energiecoach is eenmalig,” zegt Marion. “Ons bezoek duurt een uur en dat is voldoende. Het gaat per slot van rekening om kleine maatregelen. Afhankelijk van de organisatie die de coaches coördineert, krijgen mensen na ons bezoek nog wel bericht. Iedereen die in Amsterdam een energiecoach heeft aangevraagd, krijgt na afloop bijvoorbeeld automatisch een mail met daarin tips en antwoorden over zijn of haar specifieke situatie.”

© Daisy Daisy

Wat kost een energiecoach?

“Een energiecoach is gratis. Gemeenten die energiecoaches inzetten, gebruiken daarvoor vaak de RREW-subsidie (Regeling Reductie Energiegebruik Woningen),” aldus Marion. Dankzij deze subsidie kunnen energiecoaches je vaak meteen ook al helpen met materialen zoals tochtstrips (klik voor een voorbeeld hier) en radiatorfolie. In ons artikel Energie besparen: deze spullen kun je gratis (!) krijgen via je gemeente kun je meer lezen over deze subsidie. Ook energiecoaches die via lokale verenigingen werken, zijn eigenlijk altijd gratis. Wil je het echt zeker weten? Vraag dan voordat je je afspraak met een energiecoach bevestigt, duidelijk of er kosten zijn.

Een energiecoach vinden

Er is in Nederland niet één overkoepelende organisatie voor energiecoaches. Het hangt dus af van de gemeente waar je woont. In grotere gemeentes worden energiecoaches vaak aangestuurd door (semi-)professionele organisaties. Zo is Marion bijvoorbeeld energiecoach bij !Woon, dat energiecoaches coördineert in een aantal grote gemeenten, waaronder Amsterdam, Haarlem en Zaanstad. In kleine gemeenten gaat het vaak om kleine groepjes vrijwilligers.

Dat betekent niet dat het vinden van een energiecoach ingewikkeld is. Mogelijkheden genoeg. Neem om te beginnen contact op met je gemeente: daar kunnen ze je vertellen of er waar jij woont energiecoaches worden ingezet en hoe je daar een afspraak mee kunt maken. Je kunt ook kijken op de sites van het Regionaal Energieloket, het Duurzaam Bouwloket en Hieropgewekt. Op die laatste site vind je alle energiecoöperaties die in jouw provincie actief zijn: lokale verenigingen die zich inzetten voor groenere energie en duurzamere woningen en die je graag helpen met advies. Huur je een huis van een woningcorporatie? Daar kunnen ze je vaak ook vertellen wat de mogelijkheden zijn.

Watch on YouTube

Meer video’s over energiebesparing zien? Abonneer je op het ID.nl-kanaal op YouTube.

Kies voor ledlampen

(want die zijn zuiniger!)

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000