Voorkom wateroverlast met infiltratiekratten

© Frank Harms

Voorkom wateroverlast met infiltratiekratten

Geplaatst: 4 maart 2024 - 09:34

Dirk Schoofs

De weersomstandigheden worden steeds extremer en hetzelfde geldt voor de regenbuien. Steeds vaker hebben we te maken met hevige stortbuien. Het resultaat zorgt voor wateroverlast en een groeiend probleem van tuinen die plotseling moerassen lijken. Voor dit probleem bieden infiltratiekratten de oplossing.

Vaak wordt gedacht dat het vergroten van de riolering de oplossing is voor wateroverlast. Dit verzacht alleen het probleem, want een intense bui kun je het best opvangen en vertraagd afvoeren. Daarom vervangen mensen bestrating door tuin of leggen gemeenten wadi’s aan. Wanneer het regenwater onvoldoende in de ondergrond kan infiltreren, zal die massa versneld via de bestrating en riolering worden afgevoerd. Het gevolg is dat de grond op die locaties te droog kan worden. Daarom is het belangrijk om het regenwater op eigen terrein te laten infiltreren, bijvoorbeeld door middel van infiltratiekratten. 

Ook interessant: Regen, regen en nog eens regen … zo voorkom je wateroverlast

Box met geotextiel

Een infiltratiekrat is eigenlijk niet meer dan een ondergrondse holle box om regenwater op te slaan, zodat dit in de bodem kan infiltreren. Zo’n krat bestaat uit stevige kunststof met verstevigingen aan de binnenzijde. De constructie kan gemakkelijk de druk van bovenaf en de zijkanten dragen. Op de infiltratiekrat zelf is een pvc-afvoerbuis van de regenafvoer aangesloten. Om de krat heen brengt men geotextiel aan. Dit doek zorgt ervoor dat de infiltratiekrat niet verstopt raakt door zand en modder, maar dat het water er wel vlot doorheen kan. Ga niet improviseren en in plaats van geotextiel bijvoorbeeld worteldoek gebruiken. Dit laatste laat onvoldoende water door. Zo’n krat kan tegen hoge belasting. Dat is trouwens ook de reden waarom de kratten vaak onder een oprit of parkeerterrein worden geplaatst. 

Er bestaan infiltratiekratten in uiteenlopende afmetingen.

© www.infiltratiekrat.nl

Er bestaan infiltratiekratten in uiteenlopende afmetingen.

Alleen de kraan openzetten en je tuin wordt bewaterd?

Dat kan met het Gardena Micro-Dripsysteem

Inhoud van de infiltratiekrat

Er bestaan ondertussen infiltratiekratten in alle formaten vanaf 100 liter tot 1000 liter. De kleinste zijn geschikt voor tuintjes die veel te zompig zijn, de grootste past men toe in complete wijken. Het is de bedoeling dat de infiltratiekrat moeiteloos 30 mm per vierkante meter aan regen kan opvangen. Dat betekent dat wanneer je er de regenafvoer op aansluit van een dak van 20 vierkante meter, dat de inhoud van de krat minimaal 600 liter moet zijn. Daarom worden infiltratiekratten bij elkaar aangesloten. Bovendien is het verstandig om een overloop op de infiltratiekratten aan te sluiten. Als de regenval te hevig is en de krat is vol, kan het water via de overloop in de riolering stromen of naar de tuin afvloeien. 

Lees ook: Waarom iedereen een regenton in de tuin zou moeten hebben

0

Powered by

logo
Sluit zo’n krat aan op een zandvanger.

© www.infiltratiekrat.nl

Sluit zo’n krat aan op een zandvanger.

Zo’n infiltratiekrat kun je gemakkelijk met twee mensen plaatsen.

© www.intermat.be

Zo’n infiltratiekrat kun je gemakkelijk met twee mensen plaatsen.

Plan van aanpak

Wie een beetje handig is, kan zelf gemakkelijk zo’n infiltratiekrat plaatsen. Volg de volgende stappen:

  • Bepaal de grootte van de krat. Ga ervan uit dat je 30 mm regenwater moet kunnen opvangen op een vierkante meter oppervlak. Als het terras dat aangesloten is op zo’n krat een oppervlak van 20 vierkante meter heeft, dan moeten de kratten dus 20x30= 600 liter water kunnen bevatten, zoals hiervoor al aangegeven. 

  • Bepaal eerst de plaats waar je de infiltratiekrat(ten) zult ingraven. Het is natuurlijk belangrijk dat hier geen buizen of leidingen lopen. Houd ook rekening met de plaats van de regenwaterafvoerbuizen. Waar zitten die? Je wilt ze immers aansluiten op de infiltratiekrat. 

  • Vaak plaatst men nog een zandvanger. Dat noemt men soms ook een zandvangput. Hij filtert zand uit het regenwater voordat dit in de infiltratiekrat terechtkomt. Dit om te vermijden dat de krat dichtslibt.

  • Blijf anderhalve tot twee meter van de fundering van de woning vandaan. Zo’n krat geeft via de zijkant haar water af en je wilt niet dat dit vocht door het capillaire effect in de wand van het gebouw trekt met schimmelvorming tot gevolg. Blijf ook uit de buurt van bomen, want de wortels zullen mettertijd de kratten beschadigen. 

  • Voorzie voldoende pvc-buizen en hulpstukken om de regenwaterbuizen aan de kratten aan te sluiten en om de overloop van de kratten af te voeren.

  • Bij het graven houd je zo’n 20 tot 30 cm aan de wanden vrij, zodat je de kratten gemakkelijk kunt laten zakken. Wikkel de kratten in geotextiel als dat nog niet is gebeurd.

  • Komen de kratten onder een terras, dan moet de bovenkant van de krat minsten 20 cm diep liggen. Plaats je de kratten onder een oprit of onder beplanting, dan moet je dieper gaan: 40 tot 50 cm. 

  • Schep eerst schoon zand, steenslag of grind in de kuil waar je de krat zult plaatsen. En zorg dat de krat netjes horizontaal staat. Laat de ingepakte krat in de kuil zakken en sluit de regenafvoer en de overloop aan. Je kunt eventueel een extra buis in de infiltratiekrat aan het oppervlak laten komen, dat is de beluchter. De ontluchting is nodig in de vorm van een putje of beluchter, want een infiltratiekrat die vol water komt, zou zichzelf vacuüm kunnen zuigen. 

  • Schep daarna zand, grind of steenslag rondom de kratten om het gat dicht te maken. Daarop komt minimaal 25 centimeter zand. Daarna kun je het terras opnieuw aanleggen en eventueel plantjes planten om je tuin in te richten. 

Zo ziet de constructie van het infiltratiesysteem eruit.

© www.infiltratiekrat.nl

Zo ziet de constructie van het infiltratiesysteem eruit.

Wat kost het? Wat win je?

Een basisset kost ongeveer 450 euro en iedere aanvullende krat kost 175 euro. Infiltratiekratten leveren een belangrijke bijdrage aan de klimaatvriendelijkheid van je tuin. Het water wordt direct in de eigen tuin opgevangen en komt dus niet in de straat of in de riolering, wat helpt tegen wateroverlast. Je zorgt dus voor een natuurlijke aanvulling op het grondwater. Omdat het regenwater vertraagd in de bodem infiltreert, draagt zo’n krat op een duurzame manier bij aan het op peil houden van de grondwaterstand. 

De infiltratiekrat is via de overloop ook aangesloten op de riolering of beek. 

© www.intermat.be

De infiltratiekrat is via de overloop ook aangesloten op de riolering of beek.


Nog meer verduurzamen aan je huis? Vraag professioneel advies👇🏻

Vraag een offerte aan voor verduurzaming:

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten

ID.nl - onderdeel van Reshift Digital B.V. © 2024 | Nijverheidsweg 18, 2031CP, Haarlem