ID.nl logo
Voorkom wateroverlast met infiltratiekratten
© Frank Harms
Energie

Voorkom wateroverlast met infiltratiekratten

De weersomstandigheden worden steeds extremer en hetzelfde geldt voor de regenbuien. Steeds vaker hebben we te maken met hevige stortbuien. Het resultaat zorgt voor wateroverlast en een groeiend probleem van tuinen die plotseling moerassen lijken. Voor dit probleem bieden infiltratiekratten de oplossing.

We horen soms dat Nederland een regenland is, terwijl het meer dan 92 procent van de tijd droog is. Maar in de overgebleven 8 procent kun je wel behoorlijk nat worden, want gemiddeld valt er per vierkante meter 850 millimeter regen op Nederlandse bodem. Dat zijn 85 volle emmers die je leeggiet in een mini-tuintje van een vierkante meter. Komt daarbij dat ook het klimaat verandert. Om wateroverlast te voorkomen en te vermijden dat je tuin bij een stevige regenbui een klein moeras wordt, kun je infiltratiekratten plaatsen. Wij leggen uit hoe je dit aanpakt.

Lees ook: Regen gebruiken om te besparen op leidingwater: zo doe je dat

Vaak wordt gedacht dat het vergroten van de riolering de oplossing is voor wateroverlast. Dit verzacht alleen het probleem, want een intense bui kun je het best opvangen en vertraagd afvoeren. Daarom vervangen mensen bestrating door tuin of leggen gemeenten wadi’s aan. Wanneer het regenwater onvoldoende in de ondergrond kan infiltreren, zal die massa versneld via de bestrating en riolering worden afgevoerd. Het gevolg is dat de grond op die locaties te droog kan worden. Daarom is het belangrijk om het regenwater op eigen terrein te laten infiltreren, bijvoorbeeld door middel van infiltratiekratten. 

Ook interessant: Regen, regen en nog eens regen … zo voorkom je wateroverlast

Box met geotextiel

Een infiltratiekrat is eigenlijk niet meer dan een ondergrondse holle box om regenwater op te slaan, zodat dit in de bodem kan infiltreren. Zo’n krat bestaat uit stevige kunststof met verstevigingen aan de binnenzijde. De constructie kan gemakkelijk de druk van bovenaf en de zijkanten dragen. Op de infiltratiekrat zelf is een pvc-afvoerbuis van de regenafvoer aangesloten. Om de krat heen brengt men geotextiel aan. Dit doek zorgt ervoor dat de infiltratiekrat niet verstopt raakt door zand en modder, maar dat het water er wel vlot doorheen kan. Ga niet improviseren en in plaats van geotextiel bijvoorbeeld worteldoek gebruiken. Dit laatste laat onvoldoende water door. Zo’n krat kan tegen hoge belasting. Dat is trouwens ook de reden waarom de kratten vaak onder een oprit of parkeerterrein worden geplaatst. 

©www.infiltratiekrat.nl

Er bestaan infiltratiekratten in uiteenlopende afmetingen.

Alleen de kraan openzetten en je tuin wordt bewaterd?

Dat kan met het Gardena Micro-Dripsysteem

Inhoud van de infiltratiekrat

Er bestaan ondertussen infiltratiekratten in alle formaten vanaf 100 liter tot 1000 liter. De kleinste zijn geschikt voor tuintjes die veel te zompig zijn, de grootste past men toe in complete wijken. Het is de bedoeling dat de infiltratiekrat moeiteloos 30 mm per vierkante meter aan regen kan opvangen. Dat betekent dat wanneer je er de regenafvoer op aansluit van een dak van 20 vierkante meter, dat de inhoud van de krat minimaal 600 liter moet zijn. Daarom worden infiltratiekratten bij elkaar aangesloten. Bovendien is het verstandig om een overloop op de infiltratiekratten aan te sluiten. Als de regenval te hevig is en de krat is vol, kan het water via de overloop in de riolering stromen of naar de tuin afvloeien. 

Lees ook: Waarom iedereen een regenton in de tuin zou moeten hebben

©www.infiltratiekrat.nl

Sluit zo’n krat aan op een zandvanger.

EMMERTEST Niet iedere situatie is geschikt voor deze oplossing. Het is de bedoeling dat het water via de krat vlot in de bodem kan infiltreren. De bodem moet dus goed waterdoorlatend zijn. Doe daarom de emmertest. Graaf op verschillende plaatsen een gat van 30 cm diep en vul deze gaten met een emmer water. Is het water binnen vijftien minuten in de bodem verdwenen, dan infiltreert het regenwater goed. Duurt de infiltratie langer dan een kwartier maar minder dan een uur, dan spreken we over een gemiddelde waterdoorlatendheid. Is het water na een uur nog niet volledig geïnfiltreerd, dan is de waterdoorlaatbaarheid van deze grond niet geschikt voor deze techniek.

©www.intermat.be

Zo’n infiltratiekrat kun je gemakkelijk met twee mensen plaatsen.

Plan van aanpak

Wie een beetje handig is, kan zelf gemakkelijk zo’n infiltratiekrat plaatsen. Volg de volgende stappen:

  • Bepaal de grootte van de krat. Ga ervan uit dat je 30 mm regenwater moet kunnen opvangen op een vierkante meter oppervlak. Als het terras dat aangesloten is op zo’n krat een oppervlak van 20 vierkante meter heeft, dan moeten de kratten dus 20x30= 600 liter water kunnen bevatten, zoals hiervoor al aangegeven. 

  • Bepaal eerst de plaats waar je de infiltratiekrat(ten) zult ingraven. Het is natuurlijk belangrijk dat hier geen buizen of leidingen lopen. Houd ook rekening met de plaats van de regenwaterafvoerbuizen. Waar zitten die? Je wilt ze immers aansluiten op de infiltratiekrat. 

  • Vaak plaatst men nog een zandvanger. Dat noemt men soms ook een zandvangput. Hij filtert zand uit het regenwater voordat dit in de infiltratiekrat terechtkomt. Dit om te vermijden dat de krat dichtslibt.

  • Blijf anderhalve tot twee meter van de fundering van de woning vandaan. Zo’n krat geeft via de zijkant haar water af en je wilt niet dat dit vocht door het capillaire effect in de wand van het gebouw trekt met schimmelvorming tot gevolg. Blijf ook uit de buurt van bomen, want de wortels zullen mettertijd de kratten beschadigen. 

  • Voorzie voldoende pvc-buizen en hulpstukken om de regenwaterbuizen aan de kratten aan te sluiten en om de overloop van de kratten af te voeren.

  • Bij het graven houd je zo’n 20 tot 30 cm aan de wanden vrij, zodat je de kratten gemakkelijk kunt laten zakken. Wikkel de kratten in geotextiel als dat nog niet is gebeurd.

  • Komen de kratten onder een terras, dan moet de bovenkant van de krat minsten 20 cm diep liggen. Plaats je de kratten onder een oprit of onder beplanting, dan moet je dieper gaan: 40 tot 50 cm. 

  • Schep eerst schoon zand, steenslag of grind in de kuil waar je de krat zult plaatsen. En zorg dat de krat netjes horizontaal staat. Laat de ingepakte krat in de kuil zakken en sluit de regenafvoer en de overloop aan. Je kunt eventueel een extra buis in de infiltratiekrat aan het oppervlak laten komen, dat is de beluchter. De ontluchting is nodig in de vorm van een putje of beluchter, want een infiltratiekrat die vol water komt, zou zichzelf vacuüm kunnen zuigen. 

  • Schep daarna zand, grind of steenslag rondom de kratten om het gat dicht te maken. Daarop komt minimaal 25 centimeter zand. Daarna kun je het terras opnieuw aanleggen en eventueel plantjes planten om je tuin in te richten. 

©www.infiltratiekrat.nl

Zo ziet de constructie van het infiltratiesysteem eruit.

Wat kost het? Wat win je?

Een basisset kost ongeveer 450 euro en iedere aanvullende krat kost 175 euro. Infiltratiekratten leveren een belangrijke bijdrage aan de klimaatvriendelijkheid van je tuin. Het water wordt direct in de eigen tuin opgevangen en komt dus niet in de straat of in de riolering, wat helpt tegen wateroverlast. Je zorgt dus voor een natuurlijke aanvulling op het grondwater. Omdat het regenwater vertraagd in de bodem infiltreert, draagt zo’n krat op een duurzame manier bij aan het op peil houden van de grondwaterstand. 

©www.intermat.be

De infiltratiekrat is via de overloop ook aangesloten op de riolering of beek.


Nog meer verduurzamen aan je huis? Vraag professioneel advies👇🏻

Vraag een offerte aan voor verduurzaming:

▼ Volgende artikel
Help, de Mail-app op mijn iPhone haalt geen mails meer binnen! En nu?
© Michael J Berlin - stock.adobe.com
Huis

Help, de Mail-app op mijn iPhone haalt geen mails meer binnen! En nu?

Je opent de Mail-app op je iPhone, maar er komen geen nieuwe berichten binnen. Heel vervelend, zeker als je belangrijke mails verwacht. In dit artikel laten we zien wat je kunt doen om dat op te lossen.

Dit kun je doen: Handmatig verversen | iPhone herstarten | Vliegtuigmodus checken | Mail-app opnieuw installeren | Verversen op de achtergrond inschakelen | Meldingen controleren | Netwerkinstellingen resetten | Mobiele data voor Mail inschakelen | Databesparingsmodus uitschakelen
Hóe je dit allemaal precies doet, lees je in het artikel.

Handmatig verversen

Voordat we wat meer gevorderde instellingen en mogelijkheden gaan nalopen, bekijken we eerst een aantal simpele oplossingen die het euvel kunnen verhelpen. Zo kun je de Mail-app openen en kijken of een handmatige refresh helpt. Dat werkt heel simpel: na het openen houd je je duim of vinger op het scherm en trek je het naar beneden totdat je een cirkeltje ziet staan. Zodra het cirkeltje begint te draaien, kun je loslaten. De app maakt dan verbinding met de servers om nieuwe berichten op te halen. Onder in beeld staat ook altijd wanneer de update voor het laatst plaatsvond; daarmee kun je zien of het verversen gelukt is.

iPhone herstarten

Daarnaast kun je de iPhone opnieuw opstarten. Dat verhelpt in de meeste gevallen de problemen. Ontgrendel hiervoor je iPhone en trek het snelmenu vanaf rechtsboven naar beneden (of, als je nog een iPhone met TouchID hebt, van beneden naar boven). Tik nu op het aan/uit-symbool, eveneens rechts bovenin. Zet de schakelaar om naar Uit en zet het toestel daarna aan.

Vliegtuigmodus checken

Helpt dat niet, dan staat de vliegtuigmodus misschien aan. Als dat het geval is, dan worden alle verbindingen met internet- en mobiele netwerken geblokkeerd. Haal opnieuw het snelmenu tevoorschijn en check of het vliegtuigicoontje een kleurtje heeft. Is dat het geval, dan moet je erop tikken om hem uit te schakelen.

Mail-app opnieuw installeren

Verder kun je proberen om de app te verwijderen en opnieuw te installeren. Houd daarvoor je duim of vinger op het appicoon van Mail, zodat het contextuele menu tevoorschijn komt. Selecteer nu Verwijder app (in het rood). Open daarna de App Store om de applicatie te downloaden. Log in met je account en check of de problemen zich nog voordoen.

Verversen op de achtergrond instellen

Helpt dit ook niet, dan wordt het tijd om iets verder de diepte in te gaan. Ga bijvoorbeeld eens naar Instellingen > Algemeen > Ververs op de achtergrond. Selecteer die optie en kies in de (korte) lijst voor Wifi en mobiele data.

Meldingen controleren

Nog steeds geen mail? Dan is de volgende stap het controleren van enkele instellingen. Misschien komen mails wel binnen, maar mis je een notificatie. Check bij Instellingen > Meldingen of Mail wel notificaties mag versturen. Zet naast Sta meldingen toe de regelaar naar rechts.

Netwerkinstellingen resetten

Het kan ook helpen om je netwerkinstellingen te resetten. Ga hiervoor naar Instellingen > Zet over of stel iPhone opnieuw in > Stel opnieuw in > Herstel netwerkinstellingen. Houd er rekening mee dat je daarna handmatig verbinding moet maken met je wifi-netwerk.

Mobiele data voor Mail inschakelen

Als we nog even bij de netwerkinstellingen blijven, kunnen we ook meteen de instellingen voor mobiele data controleren. Het is mogelijk dat je eerder hebt ingesteld dat de Mail-app geen data mag verbruiken via je mobiele netwerk. Ben je onderweg en krijg je geen mails binnen, dan zou dat de oorzaak kunnen zijn. Om dit te controleren ga je naar Instellingen > Mobiel netwerk. Zoek vervolgens de Mail-app op in de lijst met apps die toegang hebben tot je mobiele dataverbinding. Zorg ervoor dat de schuifregelaar naar rechts staat. Alleen dan kan de Mail-app gebruikmaken van je mobiele data wanneer je niet met wifi bent verbonden. Als de schuif naar links staat, werkt de app alleen als er wifi beschikbaar is.

Databesparingsmodus uitschakelen

Tot slot kan de databesparingsmodus roet in het eten gooien. Deze modus kun je geactiveerd hebben voor zowel wifi als het mobiele netwerk. Ga naar Instellingen > Wifi en tik op het informatie-icoon om de Databesparingsmodus te zien staan. Zorg ervoor dat dit uitgeschakeld is (met de regelaar naar links). Dit kun je ook doen voor je mobiele netwerk, via Instellingen > Mobiel netwerk > Opties mobiele data -> Datamodus. Staat daar de Databesparingsmodus aan, dan worden onder automatische updates en achtergrondtaken gepauzeerd – en worden er dus op de achtergrond geen nieuwe mails binnengehaald.

Nog steeds geen e-mail?

Dan zit er maar één ding op ...

▼ Volgende artikel
Samsung tv-nieuws: antireflectie op meer modellen en intrede The Frame Pro
Huis

Samsung tv-nieuws: antireflectie op meer modellen en intrede The Frame Pro

De periode vóór de lente is traditiegetrouw het moment dat veel tv-fabrikanten hun nieuwste modellen lanceren. Welke vernieuwingen kunnen we in 2025 van Samsung verwachten? Een draadloze One Connect Box, meer modellen met anti-reflectie eigenschappen en een verbeterde The Frame staan op stapel.

Samsung introduceerde vorig jaar de Glare Free antireflectielaag op de S95D. En in 2025 zal niet alleen de S95F ermee uitgerust zijn, maar krijgen ook de 8K QN990F en QN900F en de 4K QN90F die antireflectielaag. Glare Free is een mat scherm dat reflecties erg goed tegenhoudt. Vooral scherp afgetekende reflecties zou dan geen hindernis meer moeten zijn. Daar tegenover staat wel dat je wat contrast verliest, maar dat is onvermijdelijk.

Glare Free zorgt voor verdeelde meningen en niet iedereen houdt van deze aanpak. Wij zijn wel overtuigd dat je in een doorsnee woonkamer waar toch vaak lichtinval is, veel voordeel kunt halen uit Glare Free; zeker wanneer de opstelling niet optimaal is.

De One Connect Box, nu draadloos

Met de One Connect Box heeft Samsung al enkele jaren een handige oplossing in huis om kabels uit het zicht te houden. Alle kabels worden aangesloten op een aparte box en en via één kabel breng je niet alleen stroom, maar ook beeld, geluid en data naar de tv. In 2025 brengt Samsung ook een draadloze versie op de markt. Je kunt die tot 10 meter van de televisie plaatsen. Stroom voor de televisie is dan vanzelfsprekend niet draadloos, maar moet je de televisie zelf op het stopcontact aansluiten. Als je alleen via wifi wil streamen dan is de Wireless One Connect Box niet eens nodig.

De Box is alleen beschikbaar op de 8K QN990F en op de Frame Pro, en is dus niet als losse kast voor andere Samsung-tv’s te koop. De bedrade One Connect Box blijft beschikbaar op The Frame en de S95F.

The Frame Pro

The Frame, een tv die eruitziet als een kunst- of schilderijkader, met ingebouwde Art Store, mat scherm en verwisselbare kaders is volgens Samsung erg succesvol. Dit jaar komt er een nieuwe versie die gebruik maakt van een Neo QLED-achtergrondverlichting; dat is een miniled-achtergrondverlichting die gedimd kan worden in verschillende zones.

Daarmee krijgt de beeldkwaliteit een flinke boost, op vlak van contrast, helderheid en kleurbereik. Ook dit model zal voorzien zijn van een mat scherm.  De Art Store is verder uitgebreid en vind je er inmiddels meer dan 3000 kunstwerken. The Frame Pro is beschikbaar in 65, 75 en 85 inch. De ‘oude’ The Frame blijft beschikbaar in 32-, 43-, 50- en 55 inch-formaten.

Andere line-up

In de (Neo) qled-line-up van Samsung zien we twee wijzigingen. De 2025-QN7XF krijgt voor het eerst een Neo qled-achtergrondverlichting en dat is een aanzienlijke upgrade tegenover de 2024 Q70D. De Q60D van dat jaar is niet echt verdwenen, maar kreeg de wat verwarrende naam Q7FX.

In de oled-line-up valt vooral het verdwijnen van een opvolger voor de S85D op. De S95F blijft het topmodel en is beschikbaar in 55, 65, 77 en 83 inch. Het nieuwe qd-oled-paneel moet ongeveer 30% helderder zijn. We moeten daar wel bij opmerken dat de 83inch-versie geen qd-oled-paneel gebruikt maar een w-oled- paneel. De S9XF is 25% helderder dan in 2024 en beschikbaar in 48, 55, 65, 77 en 83 inch, waarbij alleen nog maar het 65inch-model een qd-oled -paneel gebruikt en de andere modellen een w-oled -paneel.

Grote modellen blijven nadrukkelijk aanwezig in de line-up, in verschillende prijscategorieën. Als instapmodel blijft de 98 inch DU9070 beschikbaar. De QN80F, een midrange-model met minileds en local dimming, zal beschikbaar zijn in 100 inch, en het 4K-topmodel QN90F is verkrijgbaar in 98 inch en 115 inch. De 8K QN990F in 98 inch is voor wie echt maximale beeldkwaliteit wenst.

AI, Smart tv updates en gratis content

Ook Samsung biedt nu voor lange tijd smart tv OS-updates. Met zeven jaar is de update-periode bovendien erg lang. We vinden dat een uitstekende ontwikkeling. Het is natuurlijk afwachten of alle features zullen doorstromen naar oudere modellen. In de gevallen waar nieuwe hardware nodig is, is dat niet mogelijk.

Smart tv betekent weinig als er geen content is. Net als vorig jaar heeft Samsung daarom een pakket content voorzien dat bij een aantal tv’s gratis meegeleverd wordt. Het gaat om diensten zoals DAZN, Xbox Game Pass, Rakuten TV en meer. Meer informatie vind je op Made for NL en Made for BE. (Op het moment van schrijven verwezen deze pagina’s nog naar het 2024 aanbod).

Samsung pakt – net als veel fabrikanten - ook graag uit met AI. De oled- en (Neo) qled-modellen zijn dit jaar voorzien van Vision AI. Onder die noemer vallen veel van de features die Samsung al langer aanbiedt. Zoals AI upscalen, AI Game Mode, Q-Symphony enzovoort. De term groepeert alle beeld- en geluidsfuncties die op basis van content en de kijk- en luisteromgeving ingrijpen op de content. Je kunt ook AI-kunst genereren voor je tv, elke dag krijg je tien credits om een beeld te maken op basis van twee sleutelwoorden. Daarnaast kun je nu ook je tv met gebaren besturen als je en Galaxy Watch hebt.

Kantelbare soundbar

Het belangrijkste nieuws bij de soundbars is de introductie van de HW-QS700F en HW-QS750F ‘Convertible Soundbars’. Je kan ze op een tv-meubel zetten, of 90° kantelen en ze aan de muur hangen. Zo hebben ze ook aan de muur een slank profiel. Een sensor detecteert of de soundbar verticaal hangt of horizontaal staat en wisselt de rol van de omhoog en naar voor gerichte luidsprekers zodat je in beide gevallen optimale audiokwaliteit geniet. De HW-QS700F is een 3.1.2-kanaals model en de HW-QS750F is een 5.1.2-kanaals model. Ze ondersteunen allebei Dolby Atmos en DTS:X.