ID.nl logo
Voorkom gebarsten tegels: dit moet je weten over bewegingsvoegen
Energie

Voorkom gebarsten tegels: dit moet je weten over bewegingsvoegen

Je bent trots op je nieuwe vloer, maar na de winter ontdek je tot verbijstering dat meerdere tegels gebarsten zijn. Is de pas aangelegde vloer aan het verzakken? Is er verkeerde cementlijm gebruikt? Meestal ligt de oorzaak in het feit dat er geen bewegingsvoegen zijn aangebracht. Een vloer 'leeft' en daarmee moet je rekening houden - zeker wanneer je vloerverwarming hebt. Hoe, wat en waarom, dat lees je hier.

Zeker wanneer je vloerverwarming hebt, moet je rekening houden met het uitzetten en het krimpen van de ondervloer. Doe je dat niet, dan kunnen de tegels barsten. De juiste oplossing bestaat erin om bewegingsvoegen (ook wel uitzettingsvoegen of dilatatievoegen genoemd) op de juiste plaatsen aan te brengen. We leggen stap voor stap uit waar je op moet letten en hoe je bewegingsvoegen aanbrengt.

Ook interessant ➡️ Vloerverwarming: tips voor een behaaglijk huis

Spanningen

Een vloer leeft? Hoezo, beweegt een vloer dan? Ja, een heel klein beetje wel. Er kunnen verschillende oorzaken zijn, zoals belasting, weersfactoren, UV-straling of vochtigheid. De belangrijkste oorzaak heeft echter te maken met temperatuurverschil. Bij vloerverwarming is het de bedoeling dat de opgewarmde ondervloer warmte afgeeft en een hogere temperatuur doet nu eenmaal uitzetten. Dat noemen we thermische spanningen. Aan de andere kant spreken we ook over de ‘krimp’ van beton, een fysische spanning. Wanneer jong beton verhardt dan krimpt het vooral door vochtverlies en ook dan krijg je scheurvorming. Hoe dan ook, die beweging van ondergrond zet zich altijd door op de vloer die daarop geplaatst is. 

Bewegingsvoegen

Dat tegels loskomen of barsten heeft meestal te maken met spanningen. Bij een beperkt vloeroppervlakte merk je daar niets van, maar als het gaat om een grote ruimte, dan moeten deze spanningen opgevangen worden door speciale voegen. We noemen dit bewegingsvoegen, uitzettingsvoegen of dilatatievoegen. Meestal zal het bedrijf dat de ondervloer plaatst, de architect of de vloerverwarmingsspecialist bepalen waar deze uitzetvoegen moeten komen. Toch kun je als opdrachtgever ook beter zelf enige basiskennis hebben over deze materie. Zo kun je dit met hen bespreken. Het zou niet de eerste keer zijn dat een vloerder uitzettingsvoegen domweg vergeet.

©DS | ID.nl

De gebarsten vloertegels merk je vaak op in de buurt van deuropeningen.  (Eigen beeld)

Dilatatieplan

Je moet die bewegingsvoegen wel op de juiste plaatsen aanbrengen. Het beste verdeel je de ondergrond, de dekvloer, in kleinere velden. Tussen die velden komen dan dilatatievoegen die gevuld zijn met een speciaal profiel of een plastische kit. Het voegtype en -profiel is afhankelijk van de situatie ter plaats. Daarom is het verstandig een dilatatieplan te maken. Dat is een groot woord voor een eenvoudige schets waarin je de vloer verdeelt in vierkante of rechthoekige vloervelden die voldoen aan de volgende waarden:

• Maximaal 50 m² voor een vloer binnenshuis.
• Maximaal 25 m² voor een vloer buiten.
• De verhouding tussen de lengte en breedte mag maximaal 1:2 bedragen.
• Maximaal 8 lopende meter voor een vloer binnenshuis.
• Maximaal 6 lopende meter voor een buitenvloer.

Vooral bij vloeren met een L- of een U- vorm kun je de vloer maar beter verdelen in vierkante en/of rechthoekige vloervelden, gescheiden door bewegingsvoegen in de afwerklaag. Bij vloerverwarming komt de uitzetvoeg bij voorkeur tussen de afzonderlijke verwarmingscircuits. Je plaatst een uitzetvoeg altijd bij de overgangen, tussen ruimtes. Meestal komen de uitzetvoegen ook aan de deuropeningen, waar ze nauwelijks zichtbaar zijn.

©DS | ID.nl

De rode lijnen geven aan waar de bewegingsvoegen en de randisolatie moet komen.

Aan de rand

Ook randisolatie zorgt dat de ondervloer aan de wanden kan uitzetten en krimpen zonder dat er scheurvorming optreedt. Randisolatie vangt deze werking zijdelings op. Bovendien zorgt deze isolatie langs de muren dat er geen koudebruggen en geluidsbruggen mogelijk zijn. Het materiaal van deze randisolatie is piepschuim van 5 tot 8 mm dik en vaak heeft dit polyethyleenschuim een zelfklevende strip waardoor je het gemakkelijk op zijn plaats houdt. In de meeste gevallen merk niets van de randisolatie door de plint die je daarna tegen de muur aanbrengt. 

Lees ook: Koudebruggen opsporen en aanpakken

GROTE TEGELS: GROTE THERMISCHE SPANNING Grote XXL-tegels zijn een trend. Toch adviseert Het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) dat tegenwoordig Buildwise heet om de afmetingen van de tegels niet al te groot te kiezen. Grotere tegels brengen grotere thermische spanningen met zich mee. Het risico op scheuren en loskomen is kleiner bij tegels tot maximum 60 bij 60 centimeter.

Keramische vloertegels nodig?

Oriënteer je online

Kit

Ofwel vul je de dilatatievoeg met kit, of je gebruikt een bewegingsprofiel. De voegbreedte van de uitzettingsvoeg moet minimaal 6 mm bedragen. Bij tegels gaan de uitzetvoegen vanaf de bovenkant van het tegeloppervlak tot in de ondervloer (chape). Deze voeg wordt dan opgevuld met elastisch materiaal. In de speciaalzaak of op het internet vind je hoogwaardige dilatatiekits die nauwelijks duurder zijn dan de kits die je in een doe-het-zelf-zaak vindt. Het zou trouwens zonde zijn om voor zo’n belangrijk aspect je te laten verleiden door de prijs. Kies een gedegen merk dat speciale kits levert voor dilatatievoegen. Goede dilatatiekit heeft een hoge scheur- en kerfvastheid en zal niet afschilferen. Voordat je de kit aanbrengt, zorg je met de stofzuiger dat de voeg goed schoon en droog is. De kit is ook in verschillende nuances van grijs en alle gangbare vloerkleuren beschikbaar. Gebruik een kit met:

• Een uitstekende hechting (bv. op beton en  aluminium).
• Een goede elasticiteit tussen de verschillende materialen.
• Een uitstekende weersbestendigheid (als de kit bestemd is voor buiten).
• Een hoge mechanische sterkte (voor buiten moet de kit bestand zijn tegen hoge druk)
• Let op: de kit moet chemisch resistent zijn tegen reinigingsproducten.

Bewegingsprofiel

In plaats dat de open bewegingsvoeg dichtspuiten met plastische kit kun je hem ook strak afwerken door middel van een geprefabriceerd bewegingsprofiel uit metaal of kunststof. Dat profiel wordt tijdens het tegelen in de cementlijm gedrukt. Zo’n profiel heeft altijd bevestigingsvlakken die het profiel in de lijm verankeren. Eventuele bewegingen van de ondervloer worden dan opgevangen in de bewegingszone van het profiel dat zich in het midden bevindt. Zo’n profiel vangt zowel de druk-, trek- en verticale spanningen op. De bovenkant, die zichtbaar blijft in de vloer, bestaat uit zacht CPE, een polymeer dat uitstekend weersbestendig, chemische bestendig en verouderingsbestendig is. Ook de breedte komt overeen met de gangbare breedte van bewegingsvoegen. Deze profielen zijn zowel geschikt voor binnen- als voor buitentoepassingen. Een profiel niet duur, reken op (vanaf) 26 euro voor een lengte van 2,5 meter. En het is beschikbaar in: voegengrijs, basisgrijs, steengrijs, pastelgrijs, wit, grafietzwart en mee

 

©https://www.ottevaere.be/

Het profiel verankert zich in de cementlijm. (Afbeelding: www.ottevaere.be)

 

OEPS VERGETEN! Voorkomen blijkt weer verstandiger dan genezen. Op enkele internetfora lezen we hoe mensen naar oplossingen zoeken in situaties met vloerverwarming waarbij ze de uitzettingsvoegen vergeten zijn. Al deze oplossingen zijn behoorlijk onhandig en zorgen voor veel stress. Sommige mensen proberen de voegen bijvoorbeeld met een kleine haakse slijper uit te slijpen. Dit is een riskante karwei dat ontzettend veel stof met zich meebrengt en waarbij je tijdens het slijpen de voeg voortdurend moet bevochtigen. Het meest heroïsche verhaal kwam van een vrouw wier man dagenlang op zijn knieën met een schroevendraaier de voeg zat uit te krabben. Of hoe je een medaille voor moed en zelfopoffering kunt verdienen…

Vraag een offerte aan voor vloerverwarming :

▼ Volgende artikel
Review Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition – Comfortabel (maar prijzig) leesmaatje
© Maikel Dijkhuizen
Huis

Review Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition – Comfortabel (maar prijzig) leesmaatje

Op zoek naar een nieuwe e-reader met kleurenscherm? Goed nieuws, want er verschijnen steeds meer geschikte producten in de (digitale) winkelschappen. Een voorbeeld hiervan is de onlangs verschenen Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition. Is dit product zijn stevige prijskaartje van 299,99 euro waard?

Uitstekend
Conclusie

Als je naast boeken ook graag kranten, tijdschriften en stripboeken op een e-reader leest, is de Kindle Colorsoft Signature Edition zeker het overwegen waard. Je bekijkt dan namelijk foto’s en afbeeldingen in kleur. Vergeleken met een smartphone- of tabletscherm zijn de kleuren wel veel fletser. Behalve dat en de hoge adviesprijs valt er verder weinig op deze e-reader aan te merken. Hij is namelijk snel, gebruiksvriendelijk en comfortabel.

Plus- en minpunten
  • Compact formaat
  • Waterdichte behuizing
  • Vlotte configuratie
  • Reageert snel
  • Matte schermafwerking
  • Veel schermopties
  • Lange accuduur
  • Duur
  • Vereist Amazon-account
  • Fletse kleuren
  • Korrelige foto's en afbeeldingen

De hier besproken Signature Edition heeft een aantal extra's ten opzichte van de reguliere Kindle Colorsoft Base Edition (269,99 euro). Zo bevat deze e-reader 32 GB (in plaats van 16 GB) opslagruimte. Bovendien is er ondersteuning voor draadloos opladen ingebakken. Vanwege het compacte touchscreen van 7 inch en de dunne schermranden is de behuizing ongeveer net zo groot als die van een normaal pocketboek, maar dan een stuk dunner. In combinatie met het bescheiden gewicht van 219 gram is de Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition een aangenaam leesapparaat voor thuis en onderweg. De achterzijde heeft een ruwe afwerking, waardoor het apparaat prettig in de hand ligt. Behalve de aan-uitknop telt de sober vormgegeven behuizing geen fysieke knoppen.

©Maikel Dijkhuizen

Naast de e-reader vind je in de productdoos een korte handleiding en usb-c-kabel.

Snelle configuratie

Zodra je op de aan-uitknop aan de onderzijde drukt, verschijnt binnen enkele ogenblikken het configuratiemenu. Na het kiezen van de Nederlandse taal stel je de e-reader verder in. Dat kan met behulp van een smartphone-app of op het apparaat zelf. Laatstgenoemde optie werkt snel genoeg. Heb je het wifi-wachtwoord en je Amazon-accountgegevens eenmaal ingevuld, dan verschijnt het hoofdvenster. Een korte rondleiding neemt je op sleeptouw. Zo zijn diverse schermopties via een handig snelmenu bereikbaar. De configuratie duurt slechts enkele minuten, zodat je snel kunt beginnen met lezen.

Je koopt nieuwe e-books rechtstreeks in de Kindle Store. Via de Send to Kindle-dienst kun je ook eigen bestanden naar de e-reader sturen, zoals digitale boeken in het populaire epub-formaat. Andere ondersteunde bestandsformaten zijn onder meer pdf, mobi, docx en jpeg. Je kunt ook nog luisterboeken afspelen. Koppel in dat geval een draadloze koptelefoon via bluetooth.

©Maikel Dijkhuizen

De configuratie van de Kindle Colorsoft Signature Edition is zo gepiept.

7inch-kleurenscherm

De hamvraag is natuurlijk of een kleurenscherm op dit Kindle-product de hoge aanschafprijs rechtvaardigt. Een lastige kwestie, want de huidige generatie e-ink-kleurenschermen oogt toch wat flets. Er is weliswaar een instelling om een levendige kleurenstijl te activeren, maar het verschil is minimaal. Wel ziet de bibliotheek met alle gekleurde boekenkaften er aantrekkelijker uit. Daarnaast komt een kleurenscherm goed van pas bij het lezen van stripboeken, tijdschriften en kranten. De Colorsoft Signature Edition geeft afbeeldingen en foto's in een redelijke kwaliteit weer, al zijn de beelden ietwat korrelig. Verder pas je naar eigen wens de warmte van het scherm aan. Hierbij houdt de e-reader op jouw verzoek rekening met de zonsondergang en -opgang. Tot slot zijn de hoge contrastwaarden van dit scherm een voordeel.

©Maikel Dijkhuizen

Bekijk boekenkaften in kleur!

Hoog leescomfort

Het scherm heeft een matte afwerking, zodat je comfortabel buiten kunt lezen. Zelfs met fel zonlicht vallen de weerspiegelingen erg mee. Lees je 's avonds, dan komt de automatische schermverlichting goed van pas. Deze functie zit overigens niet op de reguliere Kindle Colorsoft Base Edition. Voor e-readerbegrippen navigeer je snel in boeken en het menu. Hiervoor tik of veeg je op het touchscreen. Een nieuwe bladzijde opent vrijwel zonder vertraging, zodat je vlot kunt doorlezen. Wil je ondertussen iets online opzoeken? Open dan gewoon de browser en typ een url in de adresbalk. Deze e-reader laadt websites behoorlijk rap.

Een pluspunt is dat dit product voldoet aan de IPx8-norm. Je kunt dus gerust e-books in bad lezen, want de behuizing is waterdicht. Dankzij de lange accuduur hoef je het apparaat waarschijnlijk pas na een paar weken of zelfs enkele maanden op te laden.

©Maikel Dijkhuizen

Dankzij de geïntegreerde browser kun je er ook websites mee bezoeken.

Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition kopen?

Als je naast boeken ook graag kranten, tijdschriften en stripboeken op een e-reader leest, is de Kindle Colorsoft Signature Edition zeker het overwegen waard. Je bekijkt dan namelijk foto’s en afbeeldingen in kleur. Vergeleken met een smartphone- of tabletscherm zijn de kleuren wel veel fletser. Behalve dat en de hoge adviesprijs valt er verder weinig op deze e-reader aan te merken. Hij is namelijk snel, gebruiksvriendelijk en comfortabel. Kortom, een aanrader!

▼ Volgende artikel
TP-Link breidt WiFi 7 uit naar buiten met Deco BE25 Outdoor
Huis

TP-Link breidt WiFi 7 uit naar buiten met Deco BE25 Outdoor

TP-Link heeft de Deco BE25 Outdoor aangekondigd, een weerbestendige Mesh wifi-router met wifi 7 die speciaal ontworpen is om het WiFi-netwerk eenvoudig uit te breiden naar de tuin. De router biedt een oplossing voor het probleem dat goed geïsoleerde ramen en muren het wifi-signaal vaak blokkeren, waardoor internetgebruik in de tuin vaak problematisch is.

De Deco BE25 Outdoor kan naadloos worden toegevoegd aan een bestaand Deco-netwerk, ongeacht of je al een wifi 5, 6 of 7-set gebruikt. Via de Deco-app is het apparaat met enkele klikken toe te voegen, waarna alle Deco apparaten één netwerk vormen met één naam en wachtwoord. Tot 10 Deco apparaten kunnen aan elkaar worden gekoppeld voor één groot WiFi-netwerk. Het apparaat is ook te gebruiken als losstaande router of als access point naast een bestaand netwerk van een ander merk.

De Deco-apparaten vormen samen één netwerk, met één naam en één wachtwoord, waardoor je in en om het huis stabiele wifi hebt. De router beschikt over een ingebouwde voeding en kan direct in een stopcontact worden gestoken of via Power over Ethernet (PoE) worden gevoed via een van de twee 2,5Gbps netwerkaansluitingen. De verbinding met een bestaand Deco-netwerk kan zowel via ethernetkabel als draadloos.

Met wifii 7 BE3600 haalt de router snelheden tot 3,6Gbps. Dankzij nieuwe wifi 7-technologieën zoals Multi Link Operation, 4K-QAM en 160Mhz brede kanalen levert het apparaat volgens TP-Link goede prestaties in de tuin. De router wordt geleverd met montagemateriaal en kan aan een muur of paal worden bevestigd of los worden neergezet.

Uiteraard ook met AI

De ingebouwde AI-Driven Mesh technologie stemt het wifi-netwerk automatisch af op de omgeving door patronen te herkennen, netwerkbelasting in kaart te brengen en gebruikers te verbinden met het optimale WiFi-punt. Voor de beveiliging maakt de router gebruik van WPA3 encryptie en TP-Link HomeShield, waarmee onder meer ouderlijk toezicht kan worden ingesteld.

Beschikbaarheid en prijzen

De TP-Link Deco BE25 Outdoor is direct beschikbaar voor een adviesprijs van 149 euro.