ID.nl logo
Verwarmen per ruimte: comfortabel en besparend
© Axel Bueckert
Energie

Verwarmen per ruimte: comfortabel en besparend

De verwarming wordt in veel woningen centraal geregeld met een enkele thermostaat in de woonkamer. Wil je andere ruimtes verwarmen, dan kun je ze eventueel mee laten liften en begrenzen met bijvoorbeeld een thermostaatknop. Dat werkt als het goed is ingeregeld, maar ideaal is dit niet.

Dit artikel in het kort: de temperatuur in huis wordt meestal centraal in de woonkamer gemeten en ingesteld via een thermostaat. Dat is niet helemaal meer van deze tijd. Ook in andere ruimtes wil je immers een behaaglijke temperatuur. Je verwarmt ruimtes dan alleen als het nodig is. We leggen uit hoe je dat voor elkaar krijgt met de huidige generatie slimme thermostaten en accessoires.

Lees ook: 10 manieren om te besparen op je energierekening met hulp van je boiler

Heb je bijvoorbeeld je woonkamer extra goed geïsoleerd, dan zal de verwarming relatief snel afslaan omdat de gewenste temperatuur sneller is bereikt. Maar in de andere kamers blijft het dan te koud. Je kunt dan eventueel naar andere manieren zoeken om die ruimtes te verwarmen, bijvoorbeeld met een extra elektrische kachel, maar dat is niet altijd zuiniger. Het kan ook zijn dat je de woonkamer op temperatuur hebt gebracht door het opstoken van de open haard, waardoor de verwarming ook sneller afslaat.

Iedere ruimte apart verwarmen

Slimmer is het om alle ruimtes in je huis onafhankelijk van elkaar te verwarmen. Dat wordt ook wel zoneregeling genoemd. Slimme thermostaten en een bijbehorend ecosysteem kunnen dat voor je regelen. Is de woonkamer al op temperatuur, dan zorgt een slimme thermostaat ervoor dat de andere kamers verwarmd blijven tot ook daar de gewenste temperatuur is bereikt.

©monkeybusinessimages

De warmte wordt traditioneel centraal in de woonkamer gemeten en ingesteld en dat heeft invloed op de verwarming van je hele huis.

Verwarmen waar dat nodig is

Niet alleen kun je met een zoneregeling elke kamer apart op de ideale temperatuur brengen, je kunt ook besparen door kamers alleen te verwarmen als dat nodig is. Zo bespaar je energie. Denk bijvoorbeeld aan een hobbyruimte waar je vooral in de avonden veel tijd doorbrengt, de slaapkamers van de kinderen waarin af en toe gespeeld wordt of een zolderkamer waar je een paar dagen in de week thuiswerkt.

En op het moment dat je thuiswerkt en er verder niemand in huis is, kan natuurlijk de verwarming in de woonkamer best een paar graden lager. Je kunt met een slimme thermostaat eenvoudig per ruimte de temperatuur instellen of voor elke ruimte een apart programma maken met alle dagen van de week. Je kunt het voor een tijdelijke temperatuursverandering ook aan bijvoorbeeld de slimme assistent van Alexa of Google vragen.

Maak de juiste keuze: welke thermostaat heb je nodig?

Watch on YouTube

Hoe werkt het?

Bij een zoneregeling wordt de temperatuur in elke kamer apart gemeten, dus niet alleen op de hoofdthermostaat in de woonkamer. Daardoor weet de slimme thermostaat of er een warmtevraag is in een bepaalde ruimte. Zolang dat het geval is, zal de cv-ketel in werking worden gesteld.

Het is belangrijk dat óók in de woonkamer de verwarming uitgezet kan worden als de gewenste temperatuur is bereikt. Anders loop je het risico dat het in de woonkamer veel te warm wordt. De cv-ketel blijft immers aan zolang andere ruimtes nog verder verwarmd moeten worden.

Hoe eenvoudig je het kunt installeren, hangt vooral af van de manier waarop je huis nu wordt verwarmd. We gaan in dit artikel uit van een op water gebaseerde verwarming met radiatoren of vloerverwarming. Let er op dat slimme thermostaatsystemen niet altijd compatibel zijn met andere vormen van verwarmen zoals elektrische (vloer)verwarming.

©Oleksandr Kondriianenko

Wat heb je nodig?

Als je zoneregeling wil gebruiken in je woning, heb je vanzelfsprekend een thermostaat nodig die dat ondersteunt. Dat is lang niet zo bij alle merken en systemen. Zo ondersteunt het Nederlandse Eneco Toon geen zoneregeling en kun je dit ook niet met een Google Nest voor elkaar krijgen.

We beperken ons in dit artikel alleen tot systemen waarmee je meerdere ruimtes met behulp van een centrale bedieningseenheid kunt aansturen. Op dit moment zijn dit de systemen van Tado, Bosch en Honeywell. Deze merken bieden systemen aan met aparte slimme radiatorknoppen waarmee je de warmte van de radiatoren op afstand kunt regelen. Let wel: dit werkt alleen met redelijk recente radiatorknoppen, niet met hele oude systemen.

OUDE RADIATOREN Slimme radiatorknoppen zijn geschikt voor vrijwel alle radiatoren waar nu al een ‘gewone’ radiatorknop op zit. Dergelijke knoppen herken je aan de cijfers 1 t/m 5, waarmee wordt aangegeven hoeveel warm water er de radiator wordt ingestuurd. Die cijfers kun je echter niet gebruiken om een exacte temperatuur in te stellen, maar stand 3 komt ongeveer overeen met 20 graden.

Oude radiatorknoppen kun je er doorgaans gewoon afschroeven, waarna je de slimme knop er gewoon opschroeft. Blijkt het dat jouw radiatorknop een andere diameter heeft, dan zijn er ook nog speciale verloopstukjes te koop, die je dan eerst over de houder van de radiatorknop plaatst, en daar overheen de nieuwe, slimme radiatorknop plaatst.

Watch on YouTube

Bij Tado-thermostaten worden aparte adapters meegeleverd die je over de bestaande radiatorknopbevestiging plaatst.

Om te beginnen heb je een slimme thermostaat nodig die zoneregeling ondersteunt. Dat is niet altijd het geval. Zo ondersteunen bekende thermostaten als Google Nest en Eneco Toon geen zoneregeling. Soms werkt het als je voor iedere zone in je huis een aparte thermostaat koopt, maar dat is verre van ideaal. Slimme thermostaten zijn namelijk gemaakt om te dienen als centraal regelpunt en kunnen niet communiceren met andere slimme thermostaten.

In dit artikel beperken we ons tot het aanbod van Tado, Bosch en Honeywell. Radiatoren kun je bij deze merken vrij eenvoudig voorzien van slimme radiatorknoppen. Die knoppen meten de temperatuur én kunnen het opwarmen in de ruimte stoppen zodra de gewenste temperatuur is bereikt. Soms kun je ook uitbreiden met een losse temperatuursensor of thermostaat. Handig als je de temperatuur in een ruimte op een specifieke plek wilt meten. De slimme radiatorknop zit immers dicht bij de verwarming en dat is niet de ideale plek.

©PXimport

De bekende Google Nest ondersteunt geen zoneregeling, tenzij je een aparte thermostaat koopt voor elke zone.

Radiatoren in de woonkamer

Let er op dat je de radiatoren in de woonkamer ook van slimme radiatorknoppen moet voorzien, zodat ook daar de verwarming uitgezet kan worden. Dan voorkom je dat de ruimte oververhit raakt, omdat andere ruimtes nog niet op temperatuur zijn. Vloerverwarming kan in veel gevallen ook worden geïntegreerd. Dit kan wel iets uitdagender zijn. Soms kun je ook verschillende vormen van elektrische verwarming integreren.

Aanbod van Tado

Bij Tado heb je minimaal een internetbridge nodig die je in elke starterskit vindt. Deze zorgt voor verbinding met je netwerk en internet, zodat je de app kunt gebruiken om alle accessoires van Tado toe te voegen en te gebruiken. Heb je een cv-ketel, en daar gaan we hier wel van uit, dan kies je een starterskit met slimme thermostaat. Er is zowel een bedrade als draadloze variant. Slimme radiatorknoppen kun je vervolgens los kopen (ongeveer 85 euro per stuk) maar ook als voordelige set of direct als onderdeel van een starterskit. De slimme thermostaatknoppen meten de temperatuur. Maar voor meer nauwkeurigheid kun je ook losse draadloze temperatuursensoren aanschaffen waarmee je de temperatuur in elke ruimte kunt meten maar ook apart instellen. In de workshop over Tado lees je meer over het in gebruik nemen van deze thermostaat en mogelijke uitbreidingen.

Tado heeft een breed aanbod van slimme verwarmingsproducten.

Bosch en Honeywell

Bosch heeft met de EasyControl een slimme thermostaat die met de meeste cv-ketels kan samenwerken. Net als de Tado kun je ook bij dit systeem de temperatuur in afzonderlijke ruimtes regelen door slimme radiatorknoppen te installeren, waarop je eventueel ook direct de temperatuur kunt instellen. Bij Evohome van Honeywell zijn zulke instelbare radiatorknoppen eveneens een belangrijk element. Al sinds de introductie zo’n acht jaar geleden is Evohome geschikt voor een zoneregeling. Het is nog steeds aan van de meest complete en gebruiksvriendelijke opties voor dat doel, al betaal je er wat meer voor. Voor de bediening kun je een centraal bedieningspaneel met schermbediening gebruiken, maar ook gewoon een browser of app.

Honeywell maakt een zoneregeling eenvoudig, dankzij een centraal bedieningspaneel met schermbediening.

Vloerverwarming

Heb je vloerverwarming? Dan zitten er wat haken en ogen aan het verwarmen per ruimte. De vloerverwarming moet dan immers óók apart geregeld worden. Hoe makkelijk dat is, hangt er onder meer van af of je in één of in meerdere ruimtes vloerverwarming hebt. Bij vloerverwarming heb je meestal op één plek in huis een zogenoemde vloerverwarmingsverdeler die warm water krijgt van de cv-ketel. Het water gaat de vloer in via leidingen die in een lus worden gelegd en weer bij de verdeler uitkomen. Via je verwarmingsbuizen stroomt het vervolgens weer naar de cv-ketel terug. Vaak zijn er meerdere groepen voor één of meer ruimtes. Als je de temperatuur in meerdere ruimtes wilt regelen, moet je de groepen die bij die ruimte horen feitelijk apart aansturen op de verdeler zelf.

Heb je vloerverwarming in huis, dan kan de installatie wat lastiger zijn, vooral als je in meerdere ruimtes vloerverwarming hebt.

In één ruimte

Heb je in één ruimte vloerverwarming dan kun je in feite je complete vloerverwarmingsverdeler als één zone aansturen. De eenvoudigste optie is de installatie van een slimme thermostaatknop in de aanvoerleiding naar de vloerverwarming. Dit is wat Bosch adviseert, maar ook bij Tado vaak wordt toegepast, als alternatief voor een zoneklep (zie kader Werken met een zoneklep). De slimme thermostaatknop kan de aanvoer van warm water naar de vloerverwarming dan dichtzetten als de gewenste temperatuur is bereikt. Meestal zit er dicht bij de vloerverwarmingsverdeler al een traditionele thermostaatknop. Die moet blijven zitten! Deze knop zorgt er namelijk voor dat er nooit te heet water de vloer in gaat. Als dat wel gebeurt, kan het schadelijk zijn voor bijvoorbeeld een houten vloer. Het is raadzaam om bij je verwarmingsinstallateur na te gaan in hoeverre deze optie geschikt is.

WERKEN MET EEN ZONEKLEP De systemen van Tado en Honeywell kunnen met een zogeheten zoneklep werken. Zo’n klep opent of sluit net als een slimme thermostaatknop de leiding, waardoor je vloerverwarming wel of geen warm water krijgt. De zoneklep kun je bij Tado via draden rechtstreeks op de slimme thermostaat aansluiten. Vrijwel alle typen zonekleppen worden daarbij ondersteund. Die bedrading is in de regel niet aanwezig en zul je dus zelf aan moeten leggen. Omdat je de thermostaat van Tado maar op één onderdeel bedraad kunt aansluiten moet deze draadloos met je cv-ketel gaan communiceren. Daarvoor kun je een extensiekit aanschaffen. Honeywell kan de zoneklep draadloos aansturen via een aan/uit-relais.

In meerdere ruimtes

Heb je in meerdere ruimtes vloerverwarming, bijvoorbeeld in je woonkamer en in de badkamer? En wil je ook in die ruimtes de temperatuur apart regelen? Dan kun je bij het systeem van Honeywell de vloerverwarmingsverdeler in zones opdelen. Je hebt dan een zoneregelaar van Honeywell nodig die de toevoer van warm water naar de verschillende groepen van de vloerverwarmingsverdeler regelt. Hierbij worden servomotoren gemonteerd op de afsluiters van de groepen. Via kleine adapters zijn deze geschikt te maken voor vrijwel alle bestaande soorten vloerverwarmingsverdelers. Elke groep kan nu apart open of dicht worden gezet, afhankelijk van de warmtevraag. Hoewel dit een heel mooie oplossing is, betaal je er ook fors voor.

Het is altijd raadzaam je verwarmingsinstallateur om advies te vragen of in te schakelen voor het maken van aanpassingen aan je vloerverwarmingsinstallatie.

VRAAG ADVIES AAN JE VERWARMINGSINSTALLATEUR Het is altijd raadzaam om je verwarmingsmonteur om advies te vragen of in te schakelen als er (grote) aanpassingen moeten worden gedaan. Zeker in het geval van vloerverwarming. Je kunt eventueel ook eerst kijken hoe het gaat zonder aanpassingen aan je vloerverwarmingsinstallatie, door eerst je gewone radiatoren aan te pakken.

Vraag een offerte aan voor vloerverwarming :

▼ Volgende artikel
Dit zijn dé tuinklussen om te doen in april
© Leika production
Huis

Dit zijn dé tuinklussen om te doen in april

Het heeft even geduurd, maar de winter is eindelijk (zo goed als) voorbij. De zomertijd is ingegaan, 's morgens vroeg hoor je de vogels weer en de zon zien we ook steeds vaker. Tijd dus om lekker veel buiten te zijn om je tuin helemaal zomerklaar te maken. Dit zijn de tuinklusjes die je in april allemaal kunt doen.

Dit doe je in april: 🌻 Planten afharden 🌻 Rozen, bodembedekkers en zomerbollen planten 🌻 Heggen snoeien en bemesten 🌻 Meeldauw voorkomen en bestrijden 🌻 Het gazon: maaien, bijzaaien en bemesten

📆Handig: onze tuinkluskalender voor heel het jaar rond

Planten afharden

Planten die je in de afgelopen maanden binnen hebt gehouden, kun je nu langzaam laten wennen aan de lagere buitentemperaturen. Begin in de tweede helft van april door ze overdag buiten te zetten en 's avonds weer naar binnen te halen, bijvoorbeeld in de schuur of garage. Hoewel de lente begonnen is, kunnen de nachten nog koud zijn, zeker omdat de IJsheiligen nog niet voorbij zijn. Sommige nachten kan het zelfs nog vriezen. Geef kuipplanten een meststof met langdurige werking, zodat ze voldoende voeding hebben voor de komende maanden. Bescherm eenjarige planten, jonge gewassen en bloesembomen tegen nachtvorst met een vliesdoek.

Rozen, bodembedekkers en zomerbollen planten

Heb je nog geen rozen of heesters geplant? Dan is dit het moment om dat alsnog te doen, zodat ze deze zomer in volle bloei staan. Is het lekker weer in april? Op zonnige dagen kun je ook heiligenbloem of lavendel in de grond zetten. Zorg er wel voor dat je eerst onkruid verwijdert en de bodem losmaakt.

Wil je borderplanten aanplanten? Begin dan met bodembedekkers. Dit is bovendien een ideaal moment om de beplanting een voedingsboost te geven met mest. Heb je in maart eenjarige, tweejarige of vaste planten binnen gezaaid? Dan kun je ze nu voorzichtig verpotten. Nog niet gezaaid? Dat kan nog steeds.

Vanaf half april is het ook een goed moment om zomerbollen te planten. Denk aan lelies, dahlia's, siergember, canna's en gladiolen. Bloembollen die meerdere jaren in de grond blijven, geef je extra voeding met organische mest en een laagje compost. Wil je direct meer kleur in de tuin? Zet dan bakken en potten vol met bloeiende planten. Die zijn nu volop verkrijgbaar bij tuincentra.

🧄🌷🧄🌷 De zomer(bollen) in je hoofd?

Kijk & kies

©Alexander Raths

Heggen en klimplanten

Haal de heggenschaar maar tevoorschijn, want dit is het moment om hagen zoals taxus, conifeer, liguster en leylandii te snoeien. Zo houd je ze in vorm en voorkom je dat ze te breed uitgroeien. Geef de hagen meteen een speciale haagmeststof en leg een laag bodembedekking, houtsnippers of mulch rondom de wortels. Dit helpt de grond vocht vast te houden in de zomer en verbetert de bodemstructuur. Bovendien remt het de groei van onkruid.

Dunne en dode takken in heesters kun je nu ook verwijderen. De hoofdtakken mag je flink terugsnoeien om de struik voller te laten groeien. Dit geldt ook voor winterjasmijn en forsythia, die na de bloei een snoeibeurt kunnen gebruiken. Winterbloeiende heide knip je eenvoudig terug met een heggenschaar. Vergeet niet om klimplanten, zoals clematis, goed vast te zetten. Het kan deze maand namelijk nog flink waaien.

Meeldauw voorkomen en bestrijden

Meeldauw is een plantenziekte die wordt veroorzaakt door een schimmel. Vooral bij warm en droog weer, in combinatie met vochtige nachten door dauw, kan deze ziekte zich snel verspreiden. De schimmel laat een wit, poederachtig laagje achter op de bladeren. Dit is niet alleen lelijk, maar ook schadelijk. De schimmel dringt diep door in het plantenweefsel en onttrekt voedingsstoffen, waardoor de plant minder goed groeit. Rozen, ridderspoor, kamperfoelie, begonia's, aardbeien, tomaten, komkommers, courgette en druiven zijn extra gevoelig voor meeldauw.

Om meeldauw te voorkomen is het belangrijk om bij droog weer extra water te geven en ervoor te zorgen dat er voldoende ruimte tussen de planten blijft. Aangetaste bladeren kun je het beste meteen wegknippen en in de vuilnisbak gooien, zodat de schimmel zich niet verder verspreidt. Gooi ze niet op de composthoop! Daarnaast is het verstandig om meeldauwgevoelige planten niet te plaatsen op plekken waar eerder meeldauw heeft gezeten. Mocht een plant toch helemaal onder deze schimmel zitten, dan is een bestrijdingsmiddel de beste oplossing.

©cocci65

Het gazon: maaien, bijzaaien en bemesten

Controleer of het gazon zieke of kale plekken heeft. Wil je die direct aanpakken? Steek de aangetaste plek dan in een vierkante vorm uit en leg er een nieuw, op maat gesneden grasmat in. Opnieuw inzaaien is natuurlijk ook een optie. Vanaf nu kun je het gras weer maandelijks maaien. Lang gras langs de randen werk je bij met een grastrimmer of kantenknipper, zodat het gazon er weer strak uitziet.

Bemesting is belangrijk voor een gezond gazon. Dit doe je in de periode van maart tot en met september minstens drie keer. Heb je in maart nog niet bemest? Dan is het nu de hoogste tijd. Sluit daarnaast de buitenkraan weer aan, zodat de sproeiers in de tuin klaar zijn voor gebruik.

Lees ook: Grasmaaien: fluitje van een cent met deze tips

▼ Volgende artikel
De perfecte printer kiezen? Hier moet je op letten
© jittawit.21
Huis

De perfecte printer kiezen? Hier moet je op letten

Dubbelzijdig afdrukken, navulbare inktreservoirs, automatische documentinvoer, netwerktoegang, foto’s printen, … Hedendaagse printers kennen heel wat opties. Welke functies je goed kunt gebruiken, hangt grotendeels af van je printgedrag. In dit artikel nemen we de belangrijkste eigenschappen onder de loep, waarna je een goede keuze kunt maken.

In dit artikel laten we zien hoe je de juiste printer kiest op basis van je behoeften:

  • Inkjet of laser?
  • Cardridge of inttank?
  • Welke extra functies: dubbelzijdig afdrukken, scannen en/of kopiëren, wifi-printen?

Lees ook: Printen in de cloud: wat is het en hoe werkt het?

Tip 1 Printtechniek

Het is verstandig om eerst de gewenste printtechniek te kiezen. Er zijn grofweg twee smaken, namelijk laser en inkjet. Zoals de naam al doet vermoeden, gebruikt een laserprinter een laserstraal om de juiste positie van tekst en beeld te bepalen. Dat gebeurt met een speciaal poeder dat in een zogenoemde toner is opgeslagen. Twee voordelen van deze techniek zijn de hoge afdruksnelheid en strakke drukletters. Deze apparaten zijn dan ook erg geschikt voor zakelijke gebruikers en particulieren die vaak omvangrijke documenten printen. De paginaprijs is relatief laag. Laserprinters zijn ongeschikt voor het afdrukken van foto’s en bovendien zijn ze in aanschaf doorgaans stevig aan de prijs.

Voor veruit de meeste thuisgebruikers is een inkjetprinter een logischere keuze. Dit apparaat bevat een heleboel dunne spuitmondjes die piepkleine inktdruppeltjes op het papier aanbrengen. Deze inkt is afkomstig uit cartridges of navulbare inkttanks. Het printen gebeurt uiterst nauwkeurig, waardoor er hoge resoluties haalbaar zijn. Een ander voordeel is dat een inkjetprinter felle kleuren kan afdrukken. Ideaal voor het afdrukken van mooie foto’s! Tot slot is een eenvoudig model al vanaf een paar tientjes te koop.

Een kleurenlaserprinter is doorgaans behoorlijk aan de maat, zoals dit model van Canon.

Tip 2 Inktverwerking

Besluit je om een inkjetprinter te kopen? De goedkoopste producten hebben slechts twee cartridges. Zwart zit in één inktpatroon, terwijl in de andere cartridge de kleuren magenta, geel en cyaan zijn opgeslagen. Voor doorsnee-gebruikers voldoen deze producten goed. Je kunt er foto’s en afbeeldingen in een redelijke kwaliteit mee afdrukken.

Wanneer je een hoge afdrukkwaliteit belangrijk vindt, is een inkjetprinter met vier (of meer) gescheiden cartridges een betere keuze. De eerdergenoemde kleuren hebben dan elk een eigen cartridge. Mooi meegenomen is daarnaast een zuiniger verbruik. Zodra er een bepaalde kleur op is, hoef je tenslotte alleen de overeenkomstige cartridge te vervangen.

In plaats van een inkjetprinter met cartridges kun je ook een exemplaar met zogenoemde inkttanks kopen. Hierbij heeft de behuizing meerdere reservoirs die je met speciale flesjes eigenhandig kunt vullen. Vergeleken met cartridges zijn de afdrukkosten véél lager. Een enkele flessenset is namelijk goed voor het printen van duizenden pagina’s of een heleboel foto’s. Zeker wanneer je relatief vaak afdrukt, is de meerprijs voor een inkttankprinter het overwegen waard. Het bekende merk Epson produceert op grote schaal navulbare printers. Als alternatief hebben Canon en HP ook enkele geschikte modellen.

In een flesje zit heel wat meer inkt dan in een cartridge.

Professionele fotoprinter

Wie graag fotografeert, heeft baat bij een (semi)professionele fotoprinter. Die hebben minimaal vijf cartridges of inkttanks. De extra kleur bestaat veelal uit fotozwarte inkt, waardoor de afdrukken realistischere contrasten bevatten. Een capabele fotoprinter kan namelijk een breder palet aan zwart- en grijstinten aanspreken. Dat resulteert onder meer in natuurgetrouwe schaduwen. Bepaalde producten hebben plek voor nog meer cartridges of inkttanks, al zijn dergelijke modellen wel een stuk duurder. Deze afdrukapparaten hebben een zeer hoog kleurbereik. Zeker wanneer je op een groot papierformaat wilt afdrukken, ogen de kiekjes afkomstig van zo’n uitgebreide fotoprinter levendiger. Tot slot kunnen de betere fotoprinters op A3- of zelfs A2-papierformaat afdrukken.

De dure Epson SC-P5300 is een professionele fotoprinter met maar liefst tien cartridges.

Tip 3 Kopiëren en scannen

Naast afdrukken kun je met de meeste printers ook kopiëren en scannen. Toch is het slim om dat wel even te checken. Zeker op (semi)professionele fotoprinters en laserprinters wil deze functie nog weleens ontbreken. Apparaten met een kopieer- en scanoptie hebben een deksel met een glasplaat. Leg hierop ondersteboven een document en kies op het bedieningspaneel de gewenste taak.

Je gebruikt de scanner ook om oude fotoafdrukken te digitaliseren. Hiervoor is de dpi-waarde een belangrijke eigenschap. Hoe hoger die is, hoe scherper de digitale foto (zie ook tip 5). Zeker wanneer je het kiekje wilt uitvergroten, heb je profijt van een hoge dpi.

De betere printers hebben een papierhouder voor automatische documentinvoer. Hierin passen (geregeld) maximaal vijftig vellen, waarna je de paperassen in één keer achter elkaar scant of kopieert. Dat gaat véél sneller dan elk document handmatig verwisselen op de glasplaat. Nuttig voor lange handleidingen en verslagen. Veel printers ondersteunen ook nog eens dubbelzijdig scannen en kopiëren, zodat je er helemaal geen omkijken naar hebt. Ten slotte hebben bepaalde all-in-one-printers een fax-functie, al zijn die tegenwoordig wel in de minderheid.

Gebruik een all-in-one-printer om oude fotoafdrukken te vereeuwigen.

Tip 4 Dubbelzijdig

Een goede ontwikkeling is dat je met veel betaalbare printers voor consumenten tegenwoordig ook automatisch dubbelzijdig kunt afdrukken. Deze apparaten hebben een mechanisme waarbij de printer elk A’4tje kan omdraaien. Je bespaart daarmee eenvoudig op papier. Bestaat een rapport uit pakweg vijftig pagina’s? In plaats van vijftig vellen heb je voortaan nog maar 25 A4’tjes nodig. Geef vooraf in de instellingen altijd wel even aan wanneer je dubbelzijdig wilt afdrukken. Een afdrukapparaat met deze functie wordt ook wel een duplexprinter genoemd.

Print je vaak lange documenten, dan is een zogenoemde duplexprinter een goede keuze.

Tip 5 Afdrukresolutie

Print je geregeld afbeeldingen, bijvoorbeeld illustraties of foto’s? Let dan op de afdrukresolutie. Fabrikanten drukken deze waarde uit in het aantal dots per inch (dpi). Deze eenheid staat voor het maximaal aantal druppeltjes inkt per vierkante inch. Een enkele inch heeft een oppervlakte van 2,54 × 2,54 centimeter. Hoe hoger de resolutie, hoe scherper het afdrukapparaat kan afdrukken. Foto’s ogen dan bijvoorbeeld gedetailleerder.

De goedkoopste inkjetprinters ondersteunen over het algemeen een resolutie van 4800 × 1200 dpi. In dit voorbeeld deponeren de spuitmondjes van de printer op de horizontale en verticale as respectievelijk 4800 en 1200 druppeltjes. Andere veelvoorkomende resoluties zijn 5760 × 1440 en 4800 × 2400 dpi. Bepaalde producten voor de professionele markt ondersteunen nog ruimere waarden, maar die zijn fors duurder. Houd bij zulke printers trouwens wel rekening met een hoger inktverbruik.

Voor scherpe fotoafdrukken gebruik je bij voorkeur een printer met een hoge afdrukresolutie.

Tip 6 Printer aansluiten

Zodra je de printer uit de productdoos haalt, ga je hem logischerwijs meteen aansluiten. Dat kan op verschillende manieren. Vrijwel alle producten voor de consumentenmarkt hebben een usb-ingang. Creëer daarmee een rechtstreekse verbinding tussen het afdrukapparaat en de pc of laptop.

Staat de computer uit, dan wil je misschien printjes vanaf een smartphone of tablet maken. Of misschien gebruik je in huis wel meerdere computers. Om die reden hebben de meeste hedendaagse producten een draadloze netwerkaansluiting. Verbind de printer daarmee met wifi en druk vanaf elk (mobiel) apparaat in huis af. Een voorwaarde is dat er op de beoogde plek voldoende wifi-dekking is. Je kunt dat vooraf even met een smartphone controleren. De betere producten ondersteunen de 2,4GHz- en 5GHz-frequentieband. Je vergroot daarmee de kans op een stabiele draadloze verbinding. In stedelijke gebieden is de 2,4GHz-frequentieband namelijk vaak drukbezet.

Er bestaan ook modellen met een bekabelde netwerkaansluiting, al betreffen dit hoofdzakelijk printers voor de zakelijke markt. Deze optie heeft vooral nut wanneer de printer in de buurt van een router of switch staat opgesteld. Het voordeel van zo’n fysieke netwerkaansluiting is dat printopdrachten nooit worden verstoord door het signaal van naburige draadloze netwerken.

Een printer met netwerkfunctie hoef je niet per se vlak bij een computer neer te zetten.

Tip 7 Mobiel afdrukken

De laatste jaren is het mobiel versturen van afdruktaken makkelijker dan ooit. Android-apparaten, iPhones en iPads herkennen een recente printer meestal op eigen houtje in het netwerk. Je past vervolgens naar eigen wens de printinstellingen aan en drukt direct af. Voor comptabiliteit met Apple-apparaten check je zekerheidshalve of het product AirPrint ondersteunt. In dat geval kun je bijvoorbeeld vanuit diverse apps printen, zoals Foto’s, Safari en Documenten. Open hiervoor het deelmenu (vierkant met pijl) en kies Druk af. Verder kunnen veel printers overweg met de Mopria-standaard. Je kunt dan rechtstreeks vanuit Android afdrukken.

Mocht jouw smartphone of tablet de printer niet meteen herkennen, dan is er nog geen man overboord. Open in dat geval de Play Store of de App Store en installeer de app van de printerfabrikant. Alle bekende merken hebben namelijk een eigen app, zoals HP, Epson, Brother en Canon. Vanuit deze toepassingen verstuur je alsnog printopdrachten.

Je verstuurt vanaf jouw smartphone rechtstreeks afdruktaken naar een wifi-printer.

Tip 8 Foto-opties

Fotografieliefhebbers kunnen op nog een aantal zaken letten. Heb je kiekjes met een compact-, systeem- of spiegelreflexcamera gemaakt en wil je de mooiste beelden meteen afdrukken? Sommige modellen hebben een geheugenkaartlezer. Plaats je daarin pakweg een SD-kaart, dan verschijnen de foto’s op het display van het afdrukapparaat. Afhankelijk van de printer kun je misschien nog wat zaken aanpassen. Druk de foto daarna op het gewenste papierformaat af. Dankzij deze optie hoef je de fotobestanden niet eerst naar een computer te kopiëren. Bekijk in de specificaties wel even welke geheugenkaarttypes de printer accepteert.

Als alternatief kun je een fototoestel wellicht via usb verbinden en vervolgens een afdruktaak starten. Hierbij is het een vereiste dat de camera met de PictBridge-standaard overweg kan. Selecteer op het display van de camera de gewenste instellingen en druk het kiekje af. Overigens gebruik je deze usb-poort ook om een usb-stick met documenten en foto’s aan te sluiten.

Ten slotte hebben sommige printers een apart vak voor fotopapier. Meestal kun je daarin vellen met een standaardformaat van 15 × 10 centimeter kwijt. Gunstig, want je hoeft dan de normale A4’tjes niet steeds eerst uit de printer te halen.

Haal de SD-kaart uit het fototoestel en steek hem direct in een geschikte printer.

Tip 9 Bediening

Duurdere printers hebben over het algemeen een aanraakscherm. Je tikt in het menu gewoon op de taak die je wilt uitvoeren, zoals scannen of kopiëren. Verder kun je waarschijnlijk ook diverse onderhoudsklusjes doen, zoals de printkop reinigen of firmware-updates installeren. Daarnaast controleer je op het display de actuele inktniveaus. Gebruik je een fotoprinter, dan bekijk hierop ook nog kiekjes van een aangesloten fototoestel of geheugenkaart. In dat geval is een ruim scherm wel zo prettig. Tot slot geeft het display je mogelijk toegang tot diverse (draadloze) netwerkfuncties.

Goedkopere printers hebben een klein of zelfs helemaal geen (aanraak)scherm. Op de behuizing bevinden zich dan meerdere knopjes om uiteenlopende taken te starten. Het bedieningspaneel oogt om die reden drukker. Zo zijn er meestal aparte toetsen om een zwart-wit- of kleurenkopie te maken. Opvallend veel printers hebben overigens een kantelbaar bedieningspaneel. Je kiest zo een comfortabele kijkhoek voor het scherm en de knoppen.

Deze fotoprinter van Epson onderscheidt zich met een ruime schermdiagonaal van 10,9 centimeter.

Tip 10 Behuizing

Eerlijk is eerlijk: de printer is in jouw woning of (thuis)kantoor waarschijnlijk niet het mooiste apparaat. Toch valt er op het gebied van design momenteel best wat te kiezen. Er zijn bijvoorbeeld redelijk wat printers in een zwarte én witte versie verkrijgbaar. Bovendien worden bepaalde series in allerlei vrolijke kleuren uitgebracht. Het is in dat geval wel even zoeken, want afdrukapparaten met een kleurtje liggen niet voor het oprapen.

Heb je weinig ruimte voor de printer, zoals een krap plekje in een kast of verlaten hoekje op het bureau? De kleinste inkjetmodellen zijn erg compact. Vaak kun je diverse onderdelen inklappen, waarna er een compact ‘doosje’ overblijft. Logischerwijs doe je met zo’n klein afdrukapparaat wel enkele concessies. De papierlade heeft bijvoorbeeld weinig ruimte voor A4’tjes en er ontbreekt vermoedelijk een lade voor automatische documentinvoer.

Sommige printers zijn in allerlei exotische kleuren verkrijgbaar.

Kooptips

Wil je een nieuwe printer kopen? We zetten drie breed verkrijgbare producten uit verschillende prijsklassen op een rij.

Canon Pixma TS5150

De Canon Pixma TS5150 is bij bepaalde webwinkels spotgoedkoop. Ondanks de lage aanschafprijs zijn de specificaties prima. Zo print je met dit all-in-one-model op een maximale resolutie van 4800 × 1200 dpi. Druk gerust een paginadik rapport of verslag af, want de Pixma TS5150 kan automatisch dubbelzijdig afdrukken. Wil je liever een scan of kopietje maken? Plaats dan een vel ondersteboven op de glasplaat. Je kiest met behulp van het display en de druktoetsen vervolgens de gewenste actie. De printer heeft onder de motorkap een wifi-adapter. Kortom, verstuur vanaf elk (mobiel) apparaat afdruktaken. Behalve documenten kun je net zo makkelijk foto’s uitprinten. Op een formaat van 15 × 10 centimeter zie je zelfs geen witrand. In de behuizing gaan twee cartridges. Onder de productnaam Pixma TS5151 is het product ook in een witte behuizing te koop.

HP OfficeJet Pro 9730e

Deze inkjetprinter van HP is een regelrechte alleskunner. Naast de gebruikelijke A4’tjes kun je er zelfs afdrukken op A3-formaat mee maken. Print op die manier dus posters! Zoals de naam al doet vermoeden, is de OfficeJet Pro 9730e een goede aanvulling voor elk (thuis)kantoor. Verdeeld over twee lades plaats je maar liefst vijfhonderd vellen. Verder leg je een stapeltje van 35 A4’tjes in de documentinvoer, waarna je ze achtereen kunt scannen of kopiëren. Daarnaast is automatisch dubbelzijdig afdrukken geen probleem. Mooi meegenomen is dat je met de OfficeJet Pro 9730e kiekjes kunt afdrukken, want het apparaat verwerkt moeiteloos fotopapier. De maximale printresolutie bedraagt 4800 × 1200 dpi. Er gaan vier gescheiden cartridges in de behuizing. Je koppelt deze all-in-one-printer via wifi of een kabel met het thuisnetwerk.

Epson EcoTank ET-2870

Print je veel documenten en foto’s? Dan is deze veelzijdige inkttank-printer van Epson een interessante kandidaat. Gebruik de meegeleverde flessenset om de inktreservoirs eigenhandig te vullen. Wegens het slimme flesontwerp gaat dat zonder morsen. Met een maximale resolutie van 5760 × 1440 dpi leent de EcoTank ET-2870 zich perfect voor het scherp afdrukken van foto’s. Bij het standaardformaat van 15 × 10 centimeter en kleinere fotovellen zie je hierbij geen witrand. Wanneer je het apparaat met het draadloze thuisnetwerk verbindt, kun je vanaf elke smartphone, tablet en computer afdrukken; er is hiervoor ondersteuning voor Apple AirPrint ingebakken. Naast printen kun je met dit apparaat ook kopiëren en scannen, al ontbreekt er wel een automatische documentinvoer. Let niet te veel op de hier vermelde adviesprijs, want een heleboel webwinkels vragen een lager bedrag.