Review: Honeywell Evohome
In de huiskamer is het behaaglijk warm, maar boven in de werkkamer en de badkamer wil het maar niet warm worden. Herkenbaar? Het Evohome systeem van Honeywell lost dit probleem op door in élke ruimte een eigen thermostaat te plaatsen, en het zo mogelijk te maken om per ruimte individueel te stoken.
Basisstation van het Evohome
Alle radiatorkranen in huis worden vervangen door ‘slimme’ thermostaatkranen die draadloos met het basisstation van het Evohome systeem in verbinding staan. De radiatorkranen meten de warme in de ruimte, en beschikken over een elektromotor die radiator open of dicht kan draaien. Voeding gebeurt middels batterijen, die het ruim een jaar zouden moeten doen. Is de ruimte op de gewenste temperatuur? Dan wordt de kraan automatisch dichtgedraaid. Maar wanneer de temperatuur te laag is, stuurt de radiatorkraan een draadloos signaal met een warmtevraag naar het bassistation. Dit station is op zijn beurt draadloos verbonden met een module bij de cv-ketel, en geeft de warmtevraag net als een normale thermostaat door aan de ketel. Dat kan via de traditionele aan-uit methode, maar ook het moderne OpenTherm protocol wordt ondersteund.
Lees ook: Review: Nest - een niet zo slimme slimme thermostaat
De methode van Honeywell maakt het mogelijk om dus écht per ruimte te stoken. Wanneer de huiskamer ’s avonds niet meer verwarmd hoeft te worden, maar u de badkamer wél warm wilt hebben, kan de thermostaatkraan in de badkamer een warmtevraag uitsturen. De thermostaatkraan in de huiskamer draait zichzelf op dat moment dicht omdat hier geen warmte nodig is, zodat het warme water alleen door de radiator in de badkamer stroomt.
Slim systeem Evohome
Op zich is deze basisfunctionaliteit al slim en handig, maar het Evohome systeem kan meer. Het basisstation is feitelijk een kleine tablet waarop voor elke ruimte de huidige en gewenste temperatuur wordt aangegeven. Via de tablet kunt u de temperatuur van elke ruimte direct aanpassen, iets wat overigens ook kan met een draairing op elke radiatorkraan zelf. Via de tablet is het bovendien mogelijk om per ruimte én per weekdag individuele programma’s te maken. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de slaapkamers alleen ’s morgens en ’s avonds te verwarmen, terwijl u voor de huiskamer en badkamer andere schema’s maakt. Het Evohome systeem is bovendien verbonden met het internet zodat u met een app voor smartphones en tablets ook op afstand de temperatuur per ruimte kunt aanpassen. Handig als u eerder dan gepland thuiskomt, of juist bent vergeten de verwarming lager te zetten bij het verlaten van uw huis.
Energie besparen
In de praktijk is de werking van het systeem uitstekend, en als u slim programmeert kunt u er bovendien ook energie mee besparen, omdat u heel gericht kunt stoken. Het enige nadeel van het systeem is wat ons betreft de prijs. Een basisset met vier radiatorkanen kost 589 euro, terwijl extra kranen 85 euro per stuk kosten. Voor vloerverwarming is een zogenaamde zoneklep nodig, die 140 euro kost. In een groter huis kan de totaalprijs hierdoor al snel oplopen.
Conclusie
Het Evohome systeem maakt slim stoken per ruimte mogelijk, en werkt érg goed. Het enige nadeel is de relatief stevige aanschafprijs.
Pluspunten
Regeling en programmeren per ruimte, bediening via apps
Minpunten
Prijzig
Adviesprijs: €589,–
Voor meer informatie: www.evohome.nu