Nederlanders nog niet duurzaam met oude mobieltjes, laptops en tablets

Nederlanders nog niet duurzaam met oude mobieltjes, laptops en tablets

Energiezuinigheid

Geplaatst: 18 november 2022 - 08:29

Aangepast: 25 november 2022 - 08:22

Annemarie Korevaar

Wat doe jij als je een nieuwe smartphone koopt? Breng je de oude naar de recycling of verdwijnt hij ergens in huis in een doos? Veel Nederlanders doen dat laatste, blijkt uit cijfers die het CBS, het Centraal Bureau voor de Statistiek, vandaag bekendgemaakt heeft.

Meeste oude smartphones worden niet gerecycled

Van oude smartphones belandt maar liefst 55 procent thuis in een doos of la. 24 procent wordt verkocht of weggegeven. Slechts 14 procent belandt bij de recycling. Twee procent wordt in de vuilnisbak gegooid. Ook met oude laptops en tablets en wordt nog niet echt duurzaam omgegaan, concludeert het CBS op basis van het onderzoek ‘ICT-gebruik van huishoudens en personen 2022’, waaraan 5800 Nederlanders van 16 jaar en ouder hebben meegedaan.

Geef toe: zo'n la kennen we allemaal ... Foto: Junpinzon - stock.adobe.com

Desktop-pc’s wél naar het Milieuplein

Van oude laptops wordt 15 procent ingeleverd bij de recycling, van oude tablets 10 procent. Positieve uitzondering vormen oude desktop-pc’s: daarvan gaat 36 procent naar de recycling. Heel verwonderlijk is dat niet: waar je een oude telefoon of tablet inderdaad makkelijk ergens in een la gooit, neemt een oude computer veel ruimte in. Daar willen veel mensen dus wel vanaf.

ApparaatNiks mee gedaan, nog thuisVerkocht/weggegevenIngeleverd voor recyclingWeggegooid
Smartphone55%24%14%2%
Laptop42%16%15%3%
Tablet39%17%10%3%
Pc/desktop23%19%36%8%

Duurzame ouderen

Het zijn vooral 65-plussers die de weg naar het milieuplein en andere inleverpunten weten te vinden: 22 procent leverde in 2022 oude mobieltjes in, tegen 11 procent van de ondervraagde 65-minners. Bij die laatste groep werden oude telefoons wel vaker weggegeven of verkocht.

Nieuwe kopen? Energieverbruik en milieuvriendelijkheid spelen nauwelijks een rol

Bij het kopen van nieuwe apparaten wordt ook (nog) niet echt gelet op duurzaamheid. Voor het merendeel van de Nederlanders, 60 tot 70 procent, zijn voor al snelheid en geheugencapaciteit belangrijk. De helft geeft aan dat de prijs een belangrijke factor is. Wat duurzaamheid betreft, speelt dan vooral het energieverbruik een rolletje: dat weegt mee voor ongeveer 10 procent. Hoe milieuvriendelijk (of onvriendelijk) een apparaat is, daar kijkt maar 1 op de 20 ondervraagden naar.

Dus? Inleveren! (en dat kan hier)

Zoek je een inleverpunt voor je oude elektrische apparaten (ook wel e-waste genoemd)? Kijk dan op de site van Wecycle, waar ruim 13.00 inzamelpunten verzameld zijn. Uiteraard kun je ook gewoon naar het Milieuplein in je eigen gemeente, maar grote kans dat er dichter bij huis een Wecycle-inleverpunt zit, vooral als het om klein e-waste zoals smartphones of batterijen gaat.

Oude smartphones voor het goede doel

Er zijn daarnaast ook goede doelen die oude smartphones en/of tablets inzamelen, zoals CliniCLowns, Stichting Aap en KNGF Geleidehonden. Ze willen je oude spullen graag hebben!

0

Powered by

logo

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000