Energie besparen: deze spullen kun je gratis (!) krijgen via je gemeente
Misschien heb je al wel gehoord van RREW-subsidie, misschien ook niet. Hoe dan ook: het loont zeker de moeite uit te zoeken of ook jouw gemeente meedoet aan deze Regeling Reductie Energiegebruik Woningen. Ja? Als inwoner kun je dan bijvoorbeeld gratis energiebesparende producten aanvragen, of energie-bespaar-advies krijgen.
Doel van de door de overheid in het leven geroepen regeling is om huurders en eigenaar-bewoners van huizen te stimuleren om energie te besparen in hun woning, waardoor zowel de CO2-uitstoot als woonlasten verlaagd worden.
Gemeentes die zich hebben aangemeld en van wie de aanvraag is goedgekeurd, krijgen een budget dat ze kunnen inzetten voor verschillende dingen, zoals
het aanbieden van snelle energiebespaarders, zoals tochtstrips, radiatorfolie en ledlampen en radiatorfolie;
het energiezuinig (laten) afstellen van verwarmings- of ventilatiesystemen;
het (laten) geven van advies geven dat specifiek is afgestemd op individuele woningen
het (laten) geven van algemeen advies
Doet mijn gemeente mee?
Op de site van het RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) kun je een pdf downloaden met daarop alle gemeentes die meedoen met het RREW. Ook zie je daar meteen op wat het totale budget is dat jouw gemeente te verdelen heeft.
Mijn gemeente doet mee, wat nu?
Duurzaam Bouwloket
Er zijn meerdere manieren waarop je kunt kijken wat de mogelijkheden zijn bij jouw gemeente. Als eerste kun je naar Duurzaam Bouwloket gaan en daar jouw woonplaats intikken. Wanneer jouw gemeente is aangesloten bij Duurzaam Bouwloket, zie je wat er allemaal aan subsidiemogelijkheden is – en of je er nog van kunt profiteren of dat het complete budget van jouw gemeente intussen al op is. Ook zie je daar voor welke doelgroep er eventueel nog budget over is: voor huurders of voor mensen in een koophuis - of voor allebei. Goed om te weten: de regeling loopt sowieso af na 31 december 2022.
De mogelijkheden verschillen per gemeente (omdat elke gemeente zelf kan bepalen hoe ze het budget inzetten). In Amersfoort kun je bijvoorbeeld een tegoed van 50 euro krijgen waarmee je energiebesparende producten kunt aanvragen. In Haarlem is dat zelfs 90 euro. Je kunt daar bij verschillende online winkels shoppen en zo een pakket aanvragen met bijvoorbeeld ledlampen, tochtstrips, douchetimers, deurborstels, radiatorfolie enzovoorts. In weer andere gemeentes kun je gratis een energiecoach bij je laten komen kijken, of een waterbesparende douchekop aanvragen.
Jammer is wel dat je op de site van Duurzaam Bouwloket niet alles even snel vindt. Op de overzichtspagina van de gemeente Haarlem bijvoorbeeld is de RREW niet meteen terug te vinden. De pagina ís er echter wel: https://www.duurzaambouwloket.nl/rrew-haarlem. Wie in Amersfoort van de RREW-subsidie gebruik wil maken, komt terecht op https://www.duurzaambouwloket.nl/subsidie-energiebesparing-amersfoort. Wat je dus zou kunnen proberen is in een van deze twee internetadressen de naam van de gemeente te vervangen door de naam van je eigen gemeente, maar we kunnen niet garanderen dat dat altijd werkt.
Via Google
Een tweede manier is om in de zoekmachine van je browser de naam van je gemeente in te tikken, gecombineerd met de zoekterm RREW. Zo zijn wij bijvoorbeeld uitgekomen op de RREW-pagina van de gemeente Haarlem – de pagina die wij niet direct via Duurzaam Bouwloket konden achterhalen!
Via de gemeente
Is jouw gemeente niet aangesloten bij Duurzaam Bouwloket? Kijk dan op de site van de gemeente zelf en zoek op termen als RREW of subsidie. Kom je er niet uit, bel ze dan gewoon: het zou zonde zijn als je geld laat liggen, zeker in deze tijden! Om je op weg te helpen, kun je op de site van MilieuCentraal het Energieloket van jouw gemeente opzoeken.
Mijn gemeente doet niet mee, wat nu?
Subsidies
Staat je gemeente niet op de RREW-lijst of heeft je gemeente geen budget meer te vergeven? Misschien zijn er wel andere (landelijke of provinciale) subsidies die je zou kunnen aanvragen. Dat kun je checken met de Energie Subsidiecheck. Door daar je adres in te vullen, krijg je een overzicht van beschikbare subsidies. Je kunt aanvinken wat voor jou van toepassing zou kunnen zijn en kunt dan een informatiepakket aanvragen. Ook MilieuCentraal heeft een handige subsidiewijzer online staan.
Advies
Kijk tot slot ook nog bij de Woningplanner: daar kun je advies krijgen echt toegesneden op jouw woning zelf. Aan de hand van gegevens uit het kadaster, het (geschatte) energieverbruik van soortgelijke woningen en een vragenlijst die je zelf invult, krijg je een overzicht van welke maatregelen jij kunt nemen!