De nieuwe Energiewet: wat betekent die voor jou?
Er komt een nieuwe Energiewet. Het is een belangrijke stap in de energietransitie van Nederland. De manier waarop we energie opwekken en waarop we ons huis verwarmen, verandert namelijk. De nieuwe Energiewet heeft als doel om consumenten en bedrijven beter te beschermen, maar wat betekent dit precies voor jou? We vertellen het je in dit artikel.
In dit artikel lees je:
- Wat de nieuwe Energiewet inhoudt
- Wat de nieuwe Energiewet betekent voor jou als consument
- Wanneer de nieuwe Energiewet van kracht wordt
- Welke kritiek er is op de nieuwe Energiewet
- Lees ook: Is het slim om (weer) een vast contract voor energie af te sluiten?
Waarom komt er een nieuwe Energiewet?
De Gaswet en de Elektriciteitswet 1998 zijn aan vervanging toe. Daarom is er in juni 2023 een wetsvoorstel voor een nieuwe Energiewet ingediend. Die moet een toekomstbestendig kader bieden voor de energiemarkt die door de verschuiving naar duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen en warmtepompen verandert. Ook moet de wet de regelgeving vereenvoudigen en verduidelijken, onder meer door twee wetten samen te voegen in een modern jasje.
De rol van de Energiewet in de energietransitie De energietransitie is een belangrijk onderwerp in de huidige maatschappij. Het gaat over de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen. De nieuwe Energiewet speelt hierin een cruciale rol. De wet legt het fundament voor belangrijke veranderingen in het energiesysteem van Nederland, met als doel om klimaatverandering tegen te gaan en minder afhankelijk te worden van de import van fossiele brandstoffen.
Wat houdt de nieuwe Energiewet in?
De nieuwe Energiewet heeft invloed op jou als consument, maar ook op bedrijven zoals energiemaatschappijen en netbeheerders. Een van de hoofdpunten uit de nieuwe Energiewet is dat huishoudens die energie afnemen beter beschermd moeten worden. Die bescherming moet er komen in de vorm van transparante voorwaarden, regelgeving voor het opzeggen van een energiecontract en de facturering door energieleveranciers. Ook zal er strenger toezicht komen op energieleveranciers, zodat er beter getoetst kan worden welke bedrijven een vergunning verdienen.
Daarnaast moet het voor jou als consument makkelijker worden om je energiedata te beheren en te delen, terwijl tegelijkertijd de privacy en veiligheid van deze gegevens worden gewaarborgd. Deze stap zorgt voor meer transparantie op de energiemarkt. Prijsvergelijkers kunnen consumenten zo bijvoorbeeld makkelijker helpen bij het vinden van een voordeliger energiecontract. En een verbruiksmanager kan weer inzicht bieden in je energieverbruik (en -opwekking), zodat je als consument actie kunt ondernemen om de kosten te verlagen.
Behalve voor jou als consument, heeft de nieuwe Energiewet ook impact op energieleveranciers en netbeheerders. Zo heeft de wet als doel dat het elektriciteitsnet flexibeler gebruikt kan worden en dat er een veiligere gegevensuitwisseling komt tussen afnemers, netbeheerders en energieleveranciers.
Een ander belangrijk aspect van de nieuwe Energiewet is dat het meer mogelijkheden biedt voor consumenten en bedrijven om zelf actief deel te nemen aan de energiemarkt. Bijvoorbeeld in de vorm van energiegemeenschappen. Dat zijn groepen mensen die samenwerken om energie te produceren, en deze vervolgens onderling te delen of te verkopen aan andere partijen.
Ook interessant: Prijsplafond verdwijnt volgend jaar: gaat mijn energierekening weer omhoog?
©greenbutterfly
Er is ook kritiek op de nieuwe Energiewet
Het wetsvoorstel van de nieuwe Energiewet dat nu op tafel ligt, is niet het eerste voorstel. In februari 2023 gaf de Raad van State namelijk het advies aan het kabinet om de Gaswet en de Elektriciteitswet 1998 niet samen te voegen. De Raad van State zei in het advies dat de samenvoeging geen meerwaarde heeft, terwijl het wel de nodige risico’s met zich meebrengt. Zo zou de samenvoeging onder meer voor juridische onduidelijkheden zorgen.
Ook vond de Raad van State dat het wetsvoorstel nog niet volledig is. Zo is onduidelijk in hoeverre het wetsvoorstel voldoet aan de Algemene verordening gegevensbescherming als het gaat om gegevensverwerking. Daarnaast zouden kwetsbare afnemers van energie beter beschermd moeten worden en moeten netbeheerders door regelgeving prioriteit kunnen geven aan uitbreidingsinvesteringen.
Hoewel het wetsvoorstel door het advies van de Raad van State terug naar de tekentafel is gegaan, heeft Rob Jetten, demissionair minister van Klimaat en Energie, het advies om de twee wetten niet samen te voegen niet overgenomen in de herziene versie van het voorstel dat in juni is ingediend. Dit om de energietransitie niet verder te vertragen en om in te kunnen spelen op actuele ontwikkelingen, aldus Jetten.
Het is nog niet bekend wanneer de nieuwe Energiewet in werking treedt. Ook is het niet duidelijk of dat volgens het huidige voorstel zal zijn. Er moet namelijk nog over de wet gestemd worden door de Tweede Kamer. Vervolgens moet de wet ook nog goedgekeurd worden door de Eerste Kamer.
Denk je aan zonnepanelen?
Lees dan onze duidelijke info over kosten en mogelijkheden