ID.nl logo
Review Philips 65OLED937/12 - Spetterend beeld én geluid
Huis

Review Philips 65OLED937/12 - Spetterend beeld én geluid

De Philips 65OLED937 biedt de beste beeldkwaliteit die Philips kan leveren én indrukwekkende geluidsprestaties dankzij een uitgekiende luidsprekerbalk van het gerenommeerde Bowers & Wilkins. Dat is genoeg om de aandacht van elke filmfan te trekken. Maar hoe goed is die combinatie eigenlijk?

Legendarisch
Conclusie

We zeiden het al aan de start van deze review: de Philips 65OLED+937 is niet voor iedereen. Maar, als je op zoek bent naar een echte thuisbioscoop, een toestel dat top beeld- én geluidskwaliteit levert, dan mag, misschien zelfs moet, deze bovenaan je lijst staan. De combinatie van het nieuwe OLED-paneel en de Philips P5 AI Dual Picture Engine zorgt voor knallende beeldkwaliteit met spetterende lichtaccenten, veel schaduwnuance, en intense maar natuurlijke kleuren.  De Bowers & Wilkins luidsprekerbalk geeft veel soundbars het nakijken. Draai het volume gerust open, en dompel de kamer onder in muziek. Ook op features is er niet bespaard, van HDMI 2.1 tot Android TV en natuurlijk Ambilight Plus, deze tv heeft veel plezier voor je in petto. Al dat moois zit in een strak en luxueus afgewerkt design. Goedkoop is hij niet, maar hij is het waard.

Plus- en minpunten
  • Nieuw OLED-paneel met uitstekende helderheid
  • Prachtige HDR-beelden, dankzij Advanced Tonemapping
  • Uitstekende beeldverwerking, met slimme lichtsensor
  • Universele HDR-ondersteuning
  • Sublieme audioprestaties, Dolby Atmos
  • Vierzijdige Ambilight Plus
  • HDMI 2.1 met alle gamefeatures
  • Rijke Android TV omgeving en DTS Play-Fi
  • Remote veroorzaakt soms foute toetsaanslagen
  • Slechts twee HDMI 2.1-aansluitingen

PHILIPS 65OLED937/12

  • Adviesprijs: 3.499 euro
  • Wat: Ultra HD OLED-tv
  • Schermformaat: 65 inch (165 cm), vlak
  • Aansluitingen: 4x HDMI (2x v2.1 48 Gbps, 2x v2.0 18 GBps, ARC/eARC, ALLM, 4K120 HFR, VRR, AMD Freesync, NVIDIA GSync), 3x USB, 1x optisch digitaal uit, 1x hoofdtelefoon, subwoofer pre-out, 2x antenne, 1x Ethernet, Bluetooth
  • Extra’s: HDR10, HLG, Dolby Vision, HDR10+ Adaptive, Dolby Atmos, WiFi ingebouwd, Android 11.0, DTS Play-Fi, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot, 6th Gen P5 AI Dual Picture Engine, vierzijdige Ambilight Plus
  • Afmetingen: 1.444 x 929 x 268 mm (incl. voet)
  • Gewicht: 40,4 kg (incl. voet)
  • Verbruik: SDR 112 (G) / HDR 108 watt (G)

Van de OLED937 kan je onmogelijk zeggen dat hij er gewoontjes uitziet. Dat is niet te wijten aan het scherm, dat ziet er uit zoals we OLED-schermen ondertussen al lang kennen. Het is slank, met een fijne metalen rand, het woord kader is hier niet op zijn plaats. Nee, het is die forse luidsprekerbalk die tegelijk dienst doet als voet die het toestel zo opmerkelijk maakt. 

Dat design is ongetwijfeld niet voor iedereen. Wie echt een thuisbioscoop wilt, zweert misschien bij een AV-receiver en luidsprekers. Maar wie zo dicht mogelijk bij bioscoopgeluid wil geraken zonder extra toestellen mag deze Philips zeker op zijn lijst zetten. De afwerking is in elk geval top. 

De slanke maar stevige chrome hals verbindt het toestel met de luidsprekerbalk. Philips voorziet twee verschillende versies van die hals in de doos, een voor wandmontage, en een voor opstelling op een meubel.

Nieuwe Ambilight

Het spreekt vanzelf dat Ambilight niet mag ontbreken op een topmodel. De vierzijdige versie op de OLED937 is bovendien de vernieuwde Ambilight Plus. Daarbij wordt elke LED individueel aangestuurd, op gewone Ambilight gebeurt die aansturing in groep. Zo kan Ambilight Plus een veel meer gedetailleerde gloed op de muur projecteren die nauwkeuriger de actie op het scherm volgt. 

Ambilight smeert niet alleen de sfeer van de film over heel de muur uit, het is ook een feature waarvan je de mogelijkheden wat moet ontdekken. Je kan Ambilight inzetten als bias-light met een zachtwitte gloed, of als sfeerlamp. Je kan het laten reageren op de muziek van je party. En dankzij Aurora kan je nu ingebouwde sfeerbeelden op het scherm zetten, met Ambilight omkadering, zodat de tv de kamer opfleurt als er geen tv gekeken wordt.

©PXimport

Sprankelende beelden met het nieuwste OLED-paneel

Voor deze topper is enkel het beste goed genoeg, en dus koos Philips voor het nieuwste OLED-EX paneel met heatsink. En de resultaten stellen niet teleur. Op een 10% venster haalt deze tv 843 nits piekhelderheid (en op een 2% venster zelfs 970 nits). Die cijfers zijn goed maar laten geen grote winst zien. Dat verandert echter als je naar het volledig witte veld kijkt, daar haalt de OLED937 een vlotte 203 nits, en dat is voor een OLED-paneel erg goed, en bijvoorbeeld 10% meer dan de 55OLED807. 

Ook het kleurbereik scoort uitstekend, maar daar zien we geen significante verbetering, 97% P3 is in elk geval uitstekend. Verwacht je dus aan knappe HDR-beelden, over de gebruikte standaard hoef je je alvast geen zorgen te maken, er is ondersteuning voor HDR10, HLG, HDR10+ en Dolby Vision. 

De Filmmaker-modus is goed gekalibreerd, zowel in SDR als HDR, met heel wat schaduwdetail en uitstekend witdetail, en vooral erg accurate kleuren. Wie dat laatste extra beetje nauwkeurigheid wil en zijn toestel naar filmstudio referentieniveau wil krijgen, kan een kalibratie laten uitvoeren. De OLED937 ondersteunt automatische kalibratie met de Calman software van Portrait Displays.

Top beeldverwerking

De OLED+ topmodellen van Philips, te herkennen aan de 6th Gen P5 AI Dual Picture Engine, genieten van een aantal exclusieve voordelen op vlak van beeldverwerking. Dat betekent dat je alvast mag rekenen op de goede resultaten die we al zagen op de OLED807. Een slimme lichtsensor (Ambient Intelligence) die helderheid, tonecurve en kleurtemperatuur kan aanpassen, uitstekende upscaling, en goede ruisonderdrukking. 

©PXimport

Als extra’s biedt de OLED937 AI-gebaseerde scherpte die binnen één beeld verschillende instellingen gebruikt. Zo haalt hij extra detail naar boven, zonder de typische artefacten van te hoge scherpte instelling. De processor werkt ook een van de zwakke punten van de OLED807 weg, want hij heeft een goede anti-banding oplossing die goed kleurstroken wegwerkt in zachte gradiënten, zonder overmatig veel detail weg te drukken. 

Een extra speciale behandeling voor HDR

De beeldprocessor van de OLED937 heeft ook een verbeterde aanpak voor HDR-beelden, onder de naam ‘Advanced HDR Tonemapping’. Daarbij wordt elk frame van de video volledig geanalyseerd en bepaalt de processor hoe hij het best dat specifiek frame toont. De tonecurve kan dus van frame tot frame verschillen. Dat heeft verschillende voordelen. Donkere en matig heldere scenes worden niet donkerder gemaakt. En in heldere scènes wordt clipping van witdetail vermeden. 

De resultaten van die aanpak mogen gezien worden. De Philips haalt heel veel kleur naar boven in heldere beelden, hij benadrukt lichtaccenten en bewaart heel goed witnuances. Philips kan misschien nog wat schaven aan het algoritme, want een keer zagen we ook witdetail verdwijnen, maar dat kijken we graag door de vingers.

Om echt het maximum uit het nieuwe OLED-scherm te halen kan je bovendien HDR Perfect activeren. Daarmee gebruikt de tv de lichtreserves die hij heeft bij matig heldere scènes om het beeld extra helder te maken. Dat is een handige truc als je HDR kijkt bij veel omgevingslicht.

©PXimport

Bowers & Wilkins audio om van te smullen

Die luidsprekerbalk onderaan de tv is niet alleen een blikvanger, het is ook een indrukwekkende audio-oplossing. Je herkent de Bowers & Wilkins signature ‘Tweeter-on-top’, die zorgt voor kristalheldere dialogen. Daarnaast bouwde de Britse fabrikant verder op het ontwerp van vorig jaar, met drie tweeters, vier midrange speakers, een krachtige woofer, en twee opwaarts gerichte Dolby Atmos speakers. Dat werd nog verder uitgebreid met twee extra zijwaarts gerichte speakers. 

Samen goed voor een 5.1.2-systeem met 95 Watt vermogen, en een geluidskwaliteit waar we zowaar stil van worden. Want wat je ook speelt, subtiele soundtracks, krachtige, epische filmmuziek, maar ook harde metal of ingetogen stemmen, deze luidsprekerbalk levert knappe klank. En hij is bovendien echt in staat om je midden in de actie te zetten met uitstekende surround en een duidelijk Atmos-effect, met geluid dat van boven je komt.

©PXimport

Android TV en gamerplezier

Deze Philips heeft vier HDMI-aansluitingen, waarvan twee de volledige HDMI 2.1 48Gbps bandbreedte leveren en ondersteuning voor 4K120, ALLM en VRR (HDMI VRR, AMD Freesync en NVIDIA Gsync). De input-lag van 21,7 ms in 4K60 en 11,0 ms in 2K120 is erg goed. Philips levert ARC op alle aansluitingen, maar wie eARC wil moet daarvoor een van de twee HDMI 2.1-aansluitingen opofferen.

Philips blijft voorlopig nog bij de Android TV interface, maar het kan zijn dat je bij een volgende software update toch de stap naar Google TV maakt. Het verschil tussen beide neemt af, en je krijgt hoe dan ook het ruimste app-aanbod op de markt. Wie de tv wilt opnemen in een multi-room audiosysteem kan dat doen met DTS Play-Fi. Philips levert helaas geen Airplay 2 op zijn toestellen.

De afstandsbediening herkennen we van de OLED807. Het is een stijlvolle verschijning met verlichtte toetsen en een Muirhead leder rug die de remote een fijne luxe-touch geeft. Onze enige klacht is dat de nauw op elkaar aansluitende toetsen zo volledig vlak zijn afgewerkt dat je duim gemakkelijk afdwaalt en een foute toets aanslaat.

Conclusie

We zeiden het al aan de start van deze review: de Philips 65OLED+937 is niet voor iedereen. Maar, als je op zoek bent naar een echte thuisbioscoop, een toestel dat top beeld- én geluidskwaliteit levert, dan mag, misschien zelfs moet, deze bovenaan je lijst staan. De combinatie van het nieuwe OLED-paneel en de Philips P5 AI Dual Picture Engine zorgt voor knallende beeldkwaliteit met spetterende lichtaccenten, veel schaduwnuance, en intense maar natuurlijke kleuren. 

De Bowers & Wilkins luidsprekerbalk geeft veel soundbars het nakijken. Draai het volume gerust open, en dompel de kamer onder in muziek. Ook op features is er niet bespaard, van HDMI 2.1 tot Android TV en natuurlijk Ambilight Plus, deze tv heeft veel plezier voor je in petto. Al dat moois zit in een strak en luxueus afgewerkt design. Goedkoop is hij niet, maar hij is het waard.

▼ Volgende artikel
Verras je gasten: 5 keer de lekkerste koffie voor de feestdagen
© ID.nl
Huis

Verras je gasten: 5 keer de lekkerste koffie voor de feestdagen

Na een uitgebreid diner is de koffie vaak de afsluiter van de avond. In plaats van een standaard zwarte bak zet je met een paar simpele ingrediënten iets bijzonders op tafel. Je hoeft geen volleerd barista te zijn om indruk te maken; met wat kruiden of een restje chocolade geef je de koffie direct een feestelijke twist. Speciaal voor jou: vijf heerlijke koffierecepten.

Bij deze recepten draait het vooral om het contrast tussen de warme drank en de extra toevoegingen. Je kunt de smaken vaak al voorbereiden voordat de gasten aan tafel gaan, zodat je op het moment zelf niet te lang in de keuken staat. In de tabel onderin zie je telkens wat de basiskoffie voor een recept is en wat je extra toevoegingen zijn.

Lees ook: 5 veelgemaakte espressofouten (en zo voorkom je ze!)

Espresso met witte chocolade en kardemom

Witte chocolade is een goede match voor de sterke smaak van een espresso. Leg een paar blokjes witte chocolade onderin het glas en laat deze langzaam smelten door de hete koffie eroverheen te gieten. Als je een snufje kardemom door de melk mengt voordat je deze opschuimt, krijg je een heerlijke warme en kruidige geur. De kardemom zorgt ervoor dat de zoete chocolade niet de overhand krijgt, waardoor de koffiesmaak goed overeind blijft.

Tiramisu uit een glas

Je kunt de smaken van het bekende Italiaanse dessert ook gewoon drinken. Meng een sterke kop koffie met een drupje amandelsiroop voor de herkenbare smaak van amaretto, maar dan zonder de alcohol. In plaats van gewone melk kun je een mengsel van halfstijve slagroom en een beetje mascarpone bovenop de koffie leggen. Een flinke laag cacaopoeder over de room maakt het plaatje compleet. Dit koffierecept kan eigenlijk ook direct als vervanger van een dessert kan dienen, vooral het serveert met bijpassend koekje, zoals cantuccini of amaretti.

Mokka met sinaasappel en pure chocolade

De combinatie van pure chocolade en sinaasappel doet het altijd goed tijdens de feestdagen. Rasp de schil van een sinaasappel en roer dit samen met een blokje pure chocolade door je warme koffie totdat alles is opgelost. De olie uit de sinaasappelschil geeft een fris aroma dat heel goed samengaat met donker gebrande koffiebonen. Als je dit serveert met een klein stukje sinaasappelschil op de rand van het glas, ziet het er meteen feestelijk uit. De pure chocolade maakt de koffie wat dikker en voller, wat goed past bij een koude winteravond.

Karamel met een snufje zeezout

Gezouten karamel is al jaren populair en dat is niet zonder reden. Het zout versterkt namelijk de zoete tonen van de karamel en haalt tegelijkertijd de bittere randjes van de koffie af. Doe een scheutje karamelsiroop in je glas en voeg daar echt maar een heel klein beetje zeezout aan toe. Gebruik havermelk voor het schuim, omdat dit van zichzelf al een beetje romig en nootachtig smaakt. Het resultaat is een zachte koffie die het door de combinatie van zout en zoet bij bijna iedereen goed doet.

Koffie met honing en kaneel

Voor wie geen chocolade of room lust, is een combinatie van honing en kaneel een goed alternatief. Roer een goede lepel honing door de zwarte koffie en bestrooi de melkschuimlaag met wat kaneelpoeder. De honing geeft een andere soort zoetheid dan suiker en maakt de koffie zachter voor de keel. Het is een eenvoudige manier om een normale latte een feestelijke upgrade te geven met spullen die je waarschijnlijk al in je keukenkastje hebt staan. De geur van kaneel die van de warme melk afkomt, maakt meteen duidelijk dat het kerst is! 

©ID.nl

Zo maak je je koffie helemaal af

Je kunt de feestkoffie nog net wat mooier presenteren door aandacht te besteden aan de garnering. Een klein beetje kaneel, nootmuskaat of cacaopoeder op de melkschuimlaag doet bijvoorbeeld al wonderen. Gebruik een klein zeefje zodat de poeder gelijkmatig verdeeld wordt en er geen klontjes ontstaan. Voor een luxe effect kun je met een fijne rasp wat krullen van een blok pure of witte chocolade schaven. Dit smelt langzaam weg in het schuim en geeft bij elke slok een beetje extra textuur.

Ook met koekjes of fruit kun je creatief uit de hoek komen. Serveer de koffie met een typisch winters koekje op de schotel, zoals een speculaasje of een Italiaanse cantuccini. Een dunne reep sinaasappelschil die je even rond je vinger draait tot een krul staat erg chique aan de rand van het glas. Wil je echt uitpakken, dip de rand van het glas dan in wat water en daarna in suiker voor een bevroren effect. In plaats van een gewone lepel kun je tot slot een kaneelstokje in de koffie zetten, wat tijdens het drinken subtiel steeds meer smaak afgeeft.

ReceptBasisSmaakmakerTopping
Witte chocoladeEspressoWitte chocoladeKardemom
TiramisuSterke koffieAmandelsiroopMascarpone-room
Sinaasappel mokkaEspressoPure chocoladeSinaasappelrasp
Zoute karamelEspressoKaramelsiroopZeezout
Honing & kaneelLatteBloemenhoningKaneelpoeder

Drie espressomachines voor je feestkoffie

De'Longhi PrimaDonna Soul

Dit apparaat van De'Longhi is een zeer uitgebreide volautomaat. Dankzij de 18 voorgeprogrammeerde recepten zet je met één druk op de knop een krachtige espresso of een zachte latte. Voor wie van variatie houdt, biedt dit toestel ook de mogelijkheid om de sterkte van de koffie nauwkeurig aan te passen, zodat je altijd die gewenste sterke kop koffie krijgt. De machine is bovendien via een smartphone-app te bedienen.

Siemens EQ.500

De Siemens EQ.500-serie staat bekend om het gebruiksvriendelijke display waarbij je de koffiespecialiteiten direct via sensorvelden selecteert. Naast de standaard espresso en latte beschikt dit apparaat over de zogenaamde 'aromaDouble Shot'-functie. Hiermee zet je een extra sterke koffie door middel van een dubbel maal- en zetproces, zonder dat de koffie een bittere nasmaak krijgt.

Melitta Barista Smart T

De Melitta Barista Smart TS blinkt uit in veelzijdigheid met maar liefst 21 voorgeprogrammeerde recepten. Een groot voordeel is de fluisterstille molen, waardoor je zonder veel lawaai geniet van versgemalen bonen. Dankzij het dubbele bonenreservoir kun je bovendien eenvoudig wisselen tussen een milde boon voor je latte en een krachtige variant voor de espresso. De machine is via een handige app op je smartphone te bedienen. Met de 'My Coffee Memory'-functie sla je de persoonlijke voorkeuren van acht verschillende personen op.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Steengrill, bakplaat of raclette: wat is het verschil en wat kies je?
© ID.nl
Huis

Steengrill, bakplaat of raclette: wat is het verschil en wat kies je?

Het is dé klassieker tijdens de feestdagen: met de hele familie rondom een apparaat zitten om je eigen eten te bereiden. Maar sta je in de winkel of scrol je online door het aanbod, dan vliegen de termen je om de oren. Is racletten hetzelfde als gourmetten? Waarom zou je voor een steen kiezen in plaats van een metalen plaat? Wij leggen haarfijn (en hapklaar) uit wat de verschillen zijn.

Raclette: voor de echte kaasfans

Laten we beginnen met de term die vaak voor de meeste verwarring zorgt: raclette. Hoewel we het woord in Nederland vaak door elkaar gebruiken met gourmetten, is het van oorsprong een Zwitsers nationaal gerecht. De naam komt van het Franse woord racler, wat 'schrapen' betekent. Bij traditionele raclette verwarm je een groot stuk kaas aan één kant, waarna je de gesmolten laag over aardappelen, zilveruitjes en augurken schraapt.

Kijken we naar de consumentenapparaten die je nu in de winkel koopt, dan verwijst de term raclette specifiek naar het gebruik van de pannetjes die je onderin het apparaat schuift. Je gebruikt hierbij de hitte van het verwarmingselement om kaas te smelten of kleine gerechtjes, zoals een omelet of pannenkoekje, te garen. Vaak zit er bovenop het apparaat nog een grillplaat of steen, zodat je het racletten kunt combineren met grillen. Ben je een echte kaasliefhebber of houd je van afwisseling tussen bakken en gratineren, dan is de raclette-optie onmisbaar. Een handige tip is om altijd speciale raclettekaas te gebruiken; deze smelt perfect met een ideale romigheid.

Lees ook: 🧀 Ze smelten de kazen! Waarom raclette dé topper is voor de feestdagen

©Roland - stock.adobe.com

Steengrill: puur natuur en gezond

De naam geeft het eigenlijk al weg: bij een steengrill bak je het voedsel op een plaat van natuursteen, meestal gemaakt van graniet. Dit ziet er niet alleen robuust en chique uit op tafel, het werkt ook fundamenteel anders dan een metalen plaat. Een steen heeft namelijk wat meer tijd nodig om op te warmen, dus reken er bij het aanzetten op dat je zo'n twintig tot dertig minuten geduld moet hebben voordat de plaat goed heet is. Eenmaal op temperatuur houdt de steen de hitte echter extreem goed en lang vast.

Het grootste voordeel van de steengrill is het gezonde aspect. In tegenstelling tot andere bakplaten heb je op een steen geen boter of olie nodig. Vaak strooi je alleen wat zout op de steen om aanbakken te voorkomen. Hierdoor schroeit het vlees snel dicht en blijven de sappen optimaal bewaard, wat zorgt voor een pure smaak. Houd er wel rekening mee dat steen een poreus natuurproduct is. Je mag deze beslist niet met afwasmiddel schoonmaken, want dat trekt in de steen en proef je de volgende keer terug in je biefstukje. Even laten weken en schoon schrapen of schrobben met enkel warm water is hier het devies.

©Yaruniv-Studio - stock.adobe.com

De bakplaat: snelheid en gemak

De bakplaat, vaak ook grillplaat of Teppanyaki genoemd, is meestal gemaakt van metaal en voorzien van een sterke anti-aanbaklaag. Je ziet ze vaak in twee varianten: de geribbelde grillplaat voor die mooie, karakteristieke streepjes op je vlees of groente, en de vlakke plaat die ideaal is voor roerbakken of vis.

De grote kracht van de metalen bakplaat is snelheid en gebruiksgemak. Je stopt de stekker in het stopcontact en binnen enkele minuten kun je al beginnen met bakken, wat een stuk sneller is dan bij natuursteen. In tegenstelling tot de steengrill gebruik je hier wel een klein beetje boter of olie. Dankzij de gladde antiaanbaklaag glijdt je eten makkelijk over de plaat en blijft er zelden iets kleven. Ook na het eten wint de bakplaat het op punten van de steengrill: je kunt de plaat vaak losklikken en eenvoudig met een sopje afwassen. Sommige platen zijn zelfs bestand tegen de vaatwasser, al is het altijd verstandig om dat even in de handleiding te checken.

©Donghyun Kim - stock.adobe.com

In één oogopslag: De technische verschillen

Twijfel je nog over welk apparaat bij jou past? We hebben van alle drie de apparaten de technische eigenschappen naast elkaar gezet:

EigenschapSteengrillBakplaat (metaal)Raclette
MateriaalNatuursteen (graniet)Metaal met anti-aanbaklaagPannetjes (onderin)
OpwarmtijdLangzaam (20-30 min)SnelDirect (via element)
Boter/OlieNee (gebruik zout)JaNee (kaasvet is genoeg)
SmaakPuur, dichtgeschroeidBakken en bradenRomig, gesmolten kaas
SchoonmaakSchrobben met waterMakkelijk (sopje/vaatwasser)Pannetjes weken

Kiezen? Dat hoeft niet!

Vroeger moest je echt een keuze maken tussen deze apparaten, maar fabrikanten snappen gelukkig dat wij consumenten van alles wat willen proberen. Tegenwoordig zijn de meeste apparaten die als 'gourmetstel' worden verkocht, slimme combi-apparaten. Deze bieden vaak ruimte voor de raclette-pannetjes onderin, terwijl de bovenkant bestaat uit een grill- en/of bakplaat is.

Er zijn ook modellen met verwisselbare platen, waarbij je de ene keer kiest voor de gezonde steengrill en de andere keer voor de snelle bakplaat. Als je een nieuw apparaat gaat kopen, is zo'n combi-set met verwisselbare opties vaak de beste keuze voor de meeste huishoudens. Let er bij aankoop ook op of het apparaat een 'parkeerdek' heeft; dat is een koude zone waar je je hete pannetje even veilig kwijt kunt als je een eetpauze inlast.

Lees ook: Gourmetten nieuwe stijl: topfavoriet met een eigen twist


❤️🧑‍🍳Matchmaker: welk ingrediënt op welke plaats?

Niet elk stukje vlees of groente wordt blij van dezelfde bereiding. Wil je de beste smaak? Hanteer dan deze vuistregels voor je ingrediënten:

IngrediëntBeste keuzeWaarom?
Biefstuk & ossenhaasSteengrillDoor de hoge hitte schroeit het vlees direct dicht; zo blijft het supermals.
Gemarineerd vleesBakplaatMarinades en kruiden verbranden snel op steen en koeken aan. Op de metalen plaat met wat olie gaat dit perfect.
Vis & garnalenBakplaatVis is kwetsbaar en plakt snel vast aan natuursteen. De anti-aanbaklaag van de bakplaat is veiliger.
Hamburgers & worstjesBakplaatDeze producten laten veel vet los; op een bakplaat (vooral een geribbelde) loopt dit makkelijker weg naar het opvangbakje.
Groenten (paprika/ui)Steengrill / RacletteOp de steen garen ze langzaam en puur. Wil je ze gratineren met kaas? Doe ze dan in het pannetje.
Pannenkoeken & eiBakplaat / RacletteVloeibare ingrediënten lopen van de steen af. Gebruik een vlakke bakplaat of het pannetje.
KaasRacletteDe enige echte plek voor kaas is in het pannetje onder het element!

Steengrill, raclette en bakplaat: bekende merken

Tefal levert veelzijdige sets zoals de Tefal Raclette Gourmet 3-in-1 RE610D , een tafelmodel dat grillen, raclette en bakken in één apparaat combineert. De stevige antiaanbaklaag en eenvoudige bediening maken dit dé keuze voor mensen die iets zoeken dat prettig werkt en makkelijk schoon blijft.
Princess
biedt betaalbare en degelijke tafelgrills. Een goed voorbeeld is de Princess 162660 Raclette Purify. Dit apparaat is speciaal voor grotere gezelschappen en is niet alleen gebruiksvriendelijk(zo kun je met draaiknoppen de warmte instellen), maar heeft ook nog eens ingebouwde geurafzuiging!
Solis staat bekend om multifunctionele en duurzame tafelgrills. Met de Solis Table Grill 5-in-1, heb je de keuze uit verschillende bereidfingswijzen. Grillen, bakken of gourmetten: het kan allemaal.
Tristar levert voordelige sets voor kleinere of gemiddelde huishoudens. Neem bijvoorbeeld de Tristar RA-2996 Raclette Grill, een model dat simpel werkt en genoeg ruimte biedt voor een avondje samen eten.
Bourgini combineert toegankelijke prijzen met degelijke bouw. De Bourgini Gourmet Raclette Grill Plus – 8 personen is een combinatie van een raclette en grill. Hij is robuust van bouw en heeft (altijd fijn) een antiaanbaklaag en een cool grip handgreep.