ID.nl logo
Review Philips 65OLED937/12 - Spetterend beeld én geluid
Huis

Review Philips 65OLED937/12 - Spetterend beeld én geluid

De Philips 65OLED937 biedt de beste beeldkwaliteit die Philips kan leveren én indrukwekkende geluidsprestaties dankzij een uitgekiende luidsprekerbalk van het gerenommeerde Bowers & Wilkins. Dat is genoeg om de aandacht van elke filmfan te trekken. Maar hoe goed is die combinatie eigenlijk?

Legendarisch
Conclusie

We zeiden het al aan de start van deze review: de Philips 65OLED+937 is niet voor iedereen. Maar, als je op zoek bent naar een echte thuisbioscoop, een toestel dat top beeld- én geluidskwaliteit levert, dan mag, misschien zelfs moet, deze bovenaan je lijst staan. De combinatie van het nieuwe OLED-paneel en de Philips P5 AI Dual Picture Engine zorgt voor knallende beeldkwaliteit met spetterende lichtaccenten, veel schaduwnuance, en intense maar natuurlijke kleuren.  De Bowers & Wilkins luidsprekerbalk geeft veel soundbars het nakijken. Draai het volume gerust open, en dompel de kamer onder in muziek. Ook op features is er niet bespaard, van HDMI 2.1 tot Android TV en natuurlijk Ambilight Plus, deze tv heeft veel plezier voor je in petto. Al dat moois zit in een strak en luxueus afgewerkt design. Goedkoop is hij niet, maar hij is het waard.

Plus- en minpunten
  • Nieuw OLED-paneel met uitstekende helderheid
  • Prachtige HDR-beelden, dankzij Advanced Tonemapping
  • Uitstekende beeldverwerking, met slimme lichtsensor
  • Universele HDR-ondersteuning
  • Sublieme audioprestaties, Dolby Atmos
  • Vierzijdige Ambilight Plus
  • HDMI 2.1 met alle gamefeatures
  • Rijke Android TV omgeving en DTS Play-Fi
  • Remote veroorzaakt soms foute toetsaanslagen
  • Slechts twee HDMI 2.1-aansluitingen

PHILIPS 65OLED937/12

  • Adviesprijs: 3.499 euro
  • Wat: Ultra HD OLED-tv
  • Schermformaat: 65 inch (165 cm), vlak
  • Aansluitingen: 4x HDMI (2x v2.1 48 Gbps, 2x v2.0 18 GBps, ARC/eARC, ALLM, 4K120 HFR, VRR, AMD Freesync, NVIDIA GSync), 3x USB, 1x optisch digitaal uit, 1x hoofdtelefoon, subwoofer pre-out, 2x antenne, 1x Ethernet, Bluetooth
  • Extra’s: HDR10, HLG, Dolby Vision, HDR10+ Adaptive, Dolby Atmos, WiFi ingebouwd, Android 11.0, DTS Play-Fi, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot, 6th Gen P5 AI Dual Picture Engine, vierzijdige Ambilight Plus
  • Afmetingen: 1.444 x 929 x 268 mm (incl. voet)
  • Gewicht: 40,4 kg (incl. voet)
  • Verbruik: SDR 112 (G) / HDR 108 watt (G)

Van de OLED937 kan je onmogelijk zeggen dat hij er gewoontjes uitziet. Dat is niet te wijten aan het scherm, dat ziet er uit zoals we OLED-schermen ondertussen al lang kennen. Het is slank, met een fijne metalen rand, het woord kader is hier niet op zijn plaats. Nee, het is die forse luidsprekerbalk die tegelijk dienst doet als voet die het toestel zo opmerkelijk maakt. 

Dat design is ongetwijfeld niet voor iedereen. Wie echt een thuisbioscoop wilt, zweert misschien bij een AV-receiver en luidsprekers. Maar wie zo dicht mogelijk bij bioscoopgeluid wil geraken zonder extra toestellen mag deze Philips zeker op zijn lijst zetten. De afwerking is in elk geval top. 

De slanke maar stevige chrome hals verbindt het toestel met de luidsprekerbalk. Philips voorziet twee verschillende versies van die hals in de doos, een voor wandmontage, en een voor opstelling op een meubel.

Nieuwe Ambilight

Het spreekt vanzelf dat Ambilight niet mag ontbreken op een topmodel. De vierzijdige versie op de OLED937 is bovendien de vernieuwde Ambilight Plus. Daarbij wordt elke LED individueel aangestuurd, op gewone Ambilight gebeurt die aansturing in groep. Zo kan Ambilight Plus een veel meer gedetailleerde gloed op de muur projecteren die nauwkeuriger de actie op het scherm volgt. 

Ambilight smeert niet alleen de sfeer van de film over heel de muur uit, het is ook een feature waarvan je de mogelijkheden wat moet ontdekken. Je kan Ambilight inzetten als bias-light met een zachtwitte gloed, of als sfeerlamp. Je kan het laten reageren op de muziek van je party. En dankzij Aurora kan je nu ingebouwde sfeerbeelden op het scherm zetten, met Ambilight omkadering, zodat de tv de kamer opfleurt als er geen tv gekeken wordt.

©PXimport

Sprankelende beelden met het nieuwste OLED-paneel

Voor deze topper is enkel het beste goed genoeg, en dus koos Philips voor het nieuwste OLED-EX paneel met heatsink. En de resultaten stellen niet teleur. Op een 10% venster haalt deze tv 843 nits piekhelderheid (en op een 2% venster zelfs 970 nits). Die cijfers zijn goed maar laten geen grote winst zien. Dat verandert echter als je naar het volledig witte veld kijkt, daar haalt de OLED937 een vlotte 203 nits, en dat is voor een OLED-paneel erg goed, en bijvoorbeeld 10% meer dan de 55OLED807. 

Ook het kleurbereik scoort uitstekend, maar daar zien we geen significante verbetering, 97% P3 is in elk geval uitstekend. Verwacht je dus aan knappe HDR-beelden, over de gebruikte standaard hoef je je alvast geen zorgen te maken, er is ondersteuning voor HDR10, HLG, HDR10+ en Dolby Vision. 

De Filmmaker-modus is goed gekalibreerd, zowel in SDR als HDR, met heel wat schaduwdetail en uitstekend witdetail, en vooral erg accurate kleuren. Wie dat laatste extra beetje nauwkeurigheid wil en zijn toestel naar filmstudio referentieniveau wil krijgen, kan een kalibratie laten uitvoeren. De OLED937 ondersteunt automatische kalibratie met de Calman software van Portrait Displays.

Top beeldverwerking

De OLED+ topmodellen van Philips, te herkennen aan de 6th Gen P5 AI Dual Picture Engine, genieten van een aantal exclusieve voordelen op vlak van beeldverwerking. Dat betekent dat je alvast mag rekenen op de goede resultaten die we al zagen op de OLED807. Een slimme lichtsensor (Ambient Intelligence) die helderheid, tonecurve en kleurtemperatuur kan aanpassen, uitstekende upscaling, en goede ruisonderdrukking. 

©PXimport

Als extra’s biedt de OLED937 AI-gebaseerde scherpte die binnen één beeld verschillende instellingen gebruikt. Zo haalt hij extra detail naar boven, zonder de typische artefacten van te hoge scherpte instelling. De processor werkt ook een van de zwakke punten van de OLED807 weg, want hij heeft een goede anti-banding oplossing die goed kleurstroken wegwerkt in zachte gradiënten, zonder overmatig veel detail weg te drukken. 

Een extra speciale behandeling voor HDR

De beeldprocessor van de OLED937 heeft ook een verbeterde aanpak voor HDR-beelden, onder de naam ‘Advanced HDR Tonemapping’. Daarbij wordt elk frame van de video volledig geanalyseerd en bepaalt de processor hoe hij het best dat specifiek frame toont. De tonecurve kan dus van frame tot frame verschillen. Dat heeft verschillende voordelen. Donkere en matig heldere scenes worden niet donkerder gemaakt. En in heldere scènes wordt clipping van witdetail vermeden. 

De resultaten van die aanpak mogen gezien worden. De Philips haalt heel veel kleur naar boven in heldere beelden, hij benadrukt lichtaccenten en bewaart heel goed witnuances. Philips kan misschien nog wat schaven aan het algoritme, want een keer zagen we ook witdetail verdwijnen, maar dat kijken we graag door de vingers.

Om echt het maximum uit het nieuwe OLED-scherm te halen kan je bovendien HDR Perfect activeren. Daarmee gebruikt de tv de lichtreserves die hij heeft bij matig heldere scènes om het beeld extra helder te maken. Dat is een handige truc als je HDR kijkt bij veel omgevingslicht.

©PXimport

Bowers & Wilkins audio om van te smullen

Die luidsprekerbalk onderaan de tv is niet alleen een blikvanger, het is ook een indrukwekkende audio-oplossing. Je herkent de Bowers & Wilkins signature ‘Tweeter-on-top’, die zorgt voor kristalheldere dialogen. Daarnaast bouwde de Britse fabrikant verder op het ontwerp van vorig jaar, met drie tweeters, vier midrange speakers, een krachtige woofer, en twee opwaarts gerichte Dolby Atmos speakers. Dat werd nog verder uitgebreid met twee extra zijwaarts gerichte speakers. 

Samen goed voor een 5.1.2-systeem met 95 Watt vermogen, en een geluidskwaliteit waar we zowaar stil van worden. Want wat je ook speelt, subtiele soundtracks, krachtige, epische filmmuziek, maar ook harde metal of ingetogen stemmen, deze luidsprekerbalk levert knappe klank. En hij is bovendien echt in staat om je midden in de actie te zetten met uitstekende surround en een duidelijk Atmos-effect, met geluid dat van boven je komt.

©PXimport

Android TV en gamerplezier

Deze Philips heeft vier HDMI-aansluitingen, waarvan twee de volledige HDMI 2.1 48Gbps bandbreedte leveren en ondersteuning voor 4K120, ALLM en VRR (HDMI VRR, AMD Freesync en NVIDIA Gsync). De input-lag van 21,7 ms in 4K60 en 11,0 ms in 2K120 is erg goed. Philips levert ARC op alle aansluitingen, maar wie eARC wil moet daarvoor een van de twee HDMI 2.1-aansluitingen opofferen.

Philips blijft voorlopig nog bij de Android TV interface, maar het kan zijn dat je bij een volgende software update toch de stap naar Google TV maakt. Het verschil tussen beide neemt af, en je krijgt hoe dan ook het ruimste app-aanbod op de markt. Wie de tv wilt opnemen in een multi-room audiosysteem kan dat doen met DTS Play-Fi. Philips levert helaas geen Airplay 2 op zijn toestellen.

De afstandsbediening herkennen we van de OLED807. Het is een stijlvolle verschijning met verlichtte toetsen en een Muirhead leder rug die de remote een fijne luxe-touch geeft. Onze enige klacht is dat de nauw op elkaar aansluitende toetsen zo volledig vlak zijn afgewerkt dat je duim gemakkelijk afdwaalt en een foute toets aanslaat.

Conclusie

We zeiden het al aan de start van deze review: de Philips 65OLED+937 is niet voor iedereen. Maar, als je op zoek bent naar een echte thuisbioscoop, een toestel dat top beeld- én geluidskwaliteit levert, dan mag, misschien zelfs moet, deze bovenaan je lijst staan. De combinatie van het nieuwe OLED-paneel en de Philips P5 AI Dual Picture Engine zorgt voor knallende beeldkwaliteit met spetterende lichtaccenten, veel schaduwnuance, en intense maar natuurlijke kleuren. 

De Bowers & Wilkins luidsprekerbalk geeft veel soundbars het nakijken. Draai het volume gerust open, en dompel de kamer onder in muziek. Ook op features is er niet bespaard, van HDMI 2.1 tot Android TV en natuurlijk Ambilight Plus, deze tv heeft veel plezier voor je in petto. Al dat moois zit in een strak en luxueus afgewerkt design. Goedkoop is hij niet, maar hij is het waard.

▼ Volgende artikel
Interactief, creatief en professioneel: haal meer uit je presentaties
© Ratchapon - stock.adobe.com
Huis

Interactief, creatief en professioneel: haal meer uit je presentaties

PowerPoint is het populairste presentatiepakket en daar kunnen we dus niet omheen. Met de eerste tien tips halen we daarom meer uit dit programma. Maar er is meer dan PowerPoint, zoals je duidelijk merkt in de tweede tien tips en (gratis) tools.

Na het lezen van dit artikel weet je hoe je je PowerPointpresentatie kunt verbeteren en welke alternatieven er zijn:

  • Google Presentaties
  • LibreOffice Ímpress
  • Zoho Show
  • Canva
  • Pitch
  • Typito
  • Pecha Kucha

Lees ook: Gaaap! Interactieve presentaties maak je met Aha Slides

PowerPoint

1 Model

Om te voorkomen dat je de kleuren, het lettertype of de stijl van meerdere dia’s in je PowerPoint-presentatie moet aanpassen, werk je het best met een diamodel. Wijzigingen die je hierin aanbrengt, worden automatisch toegepast op alle dia’s. Open het menu Beeld en selecteer Diamodel bij Modelweergaven. Kies het hoofdmodel bovenin het linkerdeelvenster (ondersteunde lay-outs staan hieronder) en pas dit aan. Je wijzigingen worden doorgevoerd naar de onderliggende lay-outs. Als je nu Beeld / Normaal kiest en Nieuwe dia selecteert, hoef je alleen de gewenste lay-out te selecteren.

Met een diamodel zorg je snel voor consistentie in je presentatie.

Over dia's gesproken

Met een scanner kun je deze oude beelden digitaliseren

2 Overzicht

Bij een langere PowerPointpresentatie kan een overzichtsdia met de belangrijkste secties nuttig zijn. Eén klik op zo’n miniatuur en PowerPoint zoomt in op de bijbehorende dia. Open of creëer een presentatie (met de extensie pptx), ga naar Invoegen, klik bij Koppeling op de knop Zoom en kies Overzichtszoom. Selecteer de dia’s die je in het overzicht wilt opnemen en bevestig met Invoegen. De overzichtsdia wordt meteen toegevoegd aan je diareeks.

Een overzichtsdia laat je een (saaie) lineaire volgorde makkelijker doorbreken.

3 Animatiepad

PowerPoint biedt verschillende animaties, maar je kunt ook een object langs een zelfgetekend pad laten bewegen. Selecteer het object, ga naar Animaties en klik op Animatie toevoegen. Je ziet nu opties als Begin, Nadruk, Einde en Animatiepaden. Kies hier Aangepast om met de muis een eigen animatiepad op de dia te tekenen. Vervolgens kun je op het tabblad Animaties de Duur en de Vertraging van de animatie instellen. Indien nodig, klik je met rechts op het object en selecteer je Naar voorgrond. Je kunt het object ook buiten de dia laten beginnen.

Laat een object langs een eigen pad bewegen.

4 Actieknop

Een hyperlink invoegen is eenvoudig: kies Invoegen / Koppeling, selecteer Bestaand bestand of webpagina en vul de url in het Adres-veld in. Je kunt ook een link aan een object koppelen, zoals een eigen actieknop. Kies Invoegen / Vormen en selecteer bij Actieknoppen een vorm. Teken een kader, selecteer het, open het tabblad Invoegen en kies Actie. In het venster Actie-instellingen selecteer je op het tabblad Klikken met de muis en/of Aanwijzen met de muis bij Hyperlink naar de gewenste optie, zoals Dia, URL of Andere PowerPoint-presentatie.

Koppel zelf de gewenste actie aan een knop.

5 Tekstvakken

Je kunt je presentatie interactiever maken door bijvoorbeeld reacties van het publiek in je dia op te nemen. Ga hiervoor naar Bestand en kies Opties / Lint aanpassen. Zet in het rechterdeelvenster een vinkje bij Ontwikkelaars en bevestig met OK. Op het tabblad Ontwikkelaars selecteer je bij Besturingselementen de optie Tekstvak en klik je op ActiveX inschakelen. Teken een tekstvak op je dia. Bij een quiz kun je bijvoorbeeld voor elke ploeg een tekstvak maken in een grafisch scorebord.

Selecteer het tekstvak en kies Eigenschappen op het tabblad Ontwikkelaars. Stel hier EnterKeyBehavior in op True en eventueel ook Multiline als meerdere regels nodig zijn. Tijdens je presentatie kun je tekst invoeren en deze behouden als je de presentatie opslaat.

In een ActiveX-tekstvak kun je bijvoorbeeld ook scores bijhouden.

6 Teleprompter

Het komt wat onhandig over als je tijdens je PowerPointpresentatie van een blad papier afleest. Je kunt dit oplossen door je pptx-bestand te openen en de eerste dia te selecteren. Klik op Notities in de statusbalk en voeg de gewenste tekst bij de dia in. Herhaal dit voor de overige dia’s en sla je presentatie op.

Vlak voor de presentatie open je het tabblad Diavoorstelling, klik je op Monitors en stel je Monitor in op Automatisch. Ga daarna naar het tabblad Opnemen en kies Vanaf het begin. Onder Weergaven, onderaan, selecteer je Teleprompter. Zo krijg jij (als enige) de notities bij elke dia te zien.

Je tekst verschijnt terwijl je naar de gepresenteerde dia’s kijkt.

7 Mobiel

Je kunt je PowerPoint-presentatie ook vanaf je smartphone geven. Installeer de PowerPoint-app en start de presentatie. Tik op het schermpictogram (Weergave voor presentator). Bovenaan verschijnt de eigenlijke dia en onderaan kun je door de dia’s navigeren. In het midden wordt het notitievenster getoond, dat alleen jij kunt zien. Je kunt hier op elk moment nog tekst invoeren, maar als je hier je vinger op houdt, verschijnt er een laserpointer op de dia die je kunt aansturen via telefoonbewegingen. Je dient je smartphone wel met de beamer te verbinden, zoals via een HDMI-adapter of draadloos met AirPlay, Chromecast of Miracast.

Je kunt je smartphone ook als laserpointer inzetten.

8 Video

Wil je je presentatie als video beschikbaar stellen, ga dan naar Bestand en kies Exporteren. Je ziet hier opties als PDF- of XPS-document maken, Presentatie inpakken voor cd, Hand-outs maken en Een video maken. Kies deze laatste en stel de resolutie in (van 480p tot 4K). Blijkt de optie Opgenomen tijdsinstellingen en gesproken tekst gebruiken, niet beschikbaar en wil je dit, dan kies je voor Een video opnemen en kun je, eventueel met camera en microfoon, alsnog een opname maken. Bevestig met Video maken en sla de video op als mp4 of wmv. Je kunt deze altijd nog converteren met bijvoorbeeld het gratis HandBrake.

Je kunt je presentatie, inclusief ingesproken tekst, ook als video bewaren.

9 Ondertitels

Als je een presentatie geeft en er zijn mensen met een gehoorbeperking of anderstaligen, kun je gesproken commentaar live als (vertaalde) ondertitels tonen. Ga naar Diavoorstelling en zet een vinkje bij Altijd ondertitels gebruiken. Bij Instellingen voor ondertitels stel je de spreektaal en doeltaal in. Klik op Meer instellingen (Windows) om de kleur, stijl en grootte van de ondertitels aan te passen. Zodra je de presentatie start en begint te spreken (met ingeschakelde microfoon), verschijnen de gevraagde ondertitels.

Je gesproken commentaar verschijnt live – en ook vertaald – als ondertitels.

10 Invoegtoepassingen

Je kunt PowerPoint uitbreiden met diverse invoegtoepassingen. Ga naar Start en kies Invoegtoepassingen / Meer invoegtoepassingen. Interessante apps in de online store vinden we onder meer Symbols and Characters, Emoji Keyboard, Wikipedia, Pexels en ChatGPT for PowerPoint.

Met deze laatste kun je AI gebruiken om je presentatie te helpen samenstellen. Je beschrijft je onderwerp uitgebreid of selecteert een (video)bestand, kiest de presentatietaal evenals een sjabloon. Het ontwerp is vervolgens snel klaar. Deze add-on kun je vijf keer gratis gebruiken met een maximum van zeven dia’s per keer.

Je kunt de functionaliteit met diverse invoegtoepassingen uitbreiden, ook met AI.

Alternatieven

11 Interactie

Het is handig om tijdens of na je presentatie de respons van je toehoorders te peilen, bijvoorbeeld via een bevraging of quiz. Dit kan perfect met diensten als Mentimeter of Poll Everywhere. Beide bieden gratis accounts (met beperkte functies) en kunnen zich integreren in je presentatiepakket (of videoconferentietool). Hiermee kun je een quiz opzetten, waarna deelnemers via een webbrowser of app direct kunnen meedoen. De reacties kunnen live in je presentatie worden weergegeven.

Je kunt je publiek op meerdere manieren bevragen.

12 Kleuren

De meeste presentatiepakketten bieden sjablonen en thema’s, en PowerPoint heeft de Designer-module op het tabblad Ontwerpen. Toch kan de gratis dienst Color Hunt handig zijn voor het vinden van een harmonieus kleurenpalet, met kleuren in hexadecimaal en RGB. Met Coolors kun je via een generator interactief een passend kleurenpalet samenstellen. Druk op de spatiebalk voor een nieuwe combinatie en gebruik het hangslotje om een kleur vast te zetten. Er zijn knopjes voor andere tinten en je kunt ook zelf kleuren kiezen, onder meer in RGB en CMYK.

Met een evenwichtig kleurenpalet oogt je presentatie aangenamer en professioneler.

13 Google Presentaties

Hoewel PowerPoint het populairste presentatiepakket is, zijn er andere alternatieven die je gratis kunt gebruiken. Een bekende optie is Google Presentaties. De dienst werkt goed samen met tools als Google Drive en Documenten. De online tool biedt diverse sjablonen, aanpasbare thema’s en ingebouwde opties voor het invoegen van afbeeldingen, grafieken, animaties en video’s. Je kunt presentaties in pptx-formaat uploaden en downloaden, en meerdere gebruikers kunnen tegelijk in realtime aan dezelfde presentatie werken.

Google Presentaties laat zich online bedienen en heeft best veel mogelijkheden.

14 LibreOffice Impress

Als je liever offline werkt aan een presentatie en een gratis pakket verkiest, dan is Impress een goede keuze. Het maakt deel uit van de volledige opensource-kantoorsuite LibreOffce, beschikbaar voor Windows, macOS en Linux. Dit pakket biedt ondersteuning voor sjablonen, thema’s, diamodellen en opmaakprofielen, wat zorgt voor consistentie in je presentaties. Met de app kun je vormen, tabellen, diagrammen en allerlei media-objecten, waaronder audio en video, toevoegen. Het biedt krachtige animaties en overgangen en kan goed overweg met ppt(x)-bestanden voor zowel import als export. Er zijn tot wel dertig werkbalken beschikbaar, maar je kunt de interface gelukkig uitgebreid aanpassen.

LibreOffice Impress: een degelijk en geheel gratis ontwerpprogramma voor de desktop.

15 Zoho Show

Zoho Show (is een minder bekend presentatiepakket, maar is gratis voor particulier gebruik. De interface is wel Engelstalig. Je krijgt 500 MB cloudopslag (in een Europees datacenter) en je hebt toegang tot een onbeperkt aantal bestandsversies. Er is ook een offline modus beschikbaar en je kunt in realtime samenwerken met anderen op basis van machtigingen. Er is een ruim aanbod aan sjablonen en je kunt in je presentatie de gebruikelijke objecten en mediabestanden opnemen, inclusief uitgebreide animaties en overgangen. De functionaliteit is bovendien uitbreidbaar met add-ons, maar het aanbod is vooralsnog beperkt.

Het online presentatiepakket Zoho Show heeft een overzichtelijke interface.

16 Canva

Canva is een bekend online platform voor grafisch ontwerp van visuele content. Naast socialmediaposts, posters en logo’s kun je er ook presentaties mee maken. Canva biedt een uitgebreide bibliotheek met professioneel ontworpen sjablonen in diverse categorieën. De (Engelstalige) interface is gebruiksvriendelijk en met het drag-and-dropsysteem kun je elementen zoals tekstvakken, afbeeldingen (ook via AI) en video’s eenvoudig verplaatsen en aanpassen. Helaas zijn lang niet alle ontwerpelementen gratis beschikbaar. Het programma maakt het ook mogelijk om in realtime samen te werken.

Canva is dankzij drag-and-drop ook goed toegankelijk voor de beginnende ontwerper.

17 Piktochart

Piktochart is vooral bekend om zijn gebruiksvriendelijke interface voor het maken van infographics, maar het platform laat je ook presentaties creëren. De online app heeft diverse sjablonen met elementen als grafieken, pictogrammen, afbeeldingen en tekstvakken. De tool werkt grotendeels met drag-and-drop, en je kunt verschillende diavormen ontwerpen. Voor geavanceerdere functies, zoals complexe animaties of interactieve elementen, is deze tool minder geschikt. Houd er rekening mee dat de gratis versie van Piktochart dia’s alleen als png opslaat, niet als PowerPoint-presentatie of pdf.

Met Piktochart creëer je ook presentaties (maar met stevige beperkingen in de gratis variant).

18 Pitch (met AI)

Pitch richt zich met uitgebreide online samenwerkingsopties op het zakelijke segment. Je kunt een PowerPointpresentatie uploaden of een presentatie maken op basis van talrijke sjablonen. Ook kun je de AI-module gebruiken, die op basis van een beschrijving een presentatie ontwerpt. Deze kun je vervolgens aanpassen vanuit een overzichtelijke interface. Bij het selecteren van een object verschijnen automatisch de relevante bewerkingstools, en je kunt objecten toevoegen als tekst, media, geometrische figuren, grafieken en tabellen. Er is tevens een online opnamefunctie. Presentaties kun je direct vanaf de website tonen; exporteren naar een PowerPointpresentatie is helaas voorbehouden aan betaalde accounts.

Een snel presentatie-ontwerp op basis van een uitgebreide AI-prompt.

19 Typito

Typito is geen traditioneel presentatiepakket, maar een videocreatietool voornamelijk op tekstbasis. Met deze online app kun je namelijk eenvoudig tekstboodschappen op diverse manieren animeren en omzetten naar een video. De gratis versie beperkt je tot video’s van vijf minuten (dertig minuten per maand), met 250 MB opslagruimte.

Je kiest eerst het formaat, zoals 16:09, waarna je elementen als stockfoto’s, -video’s, stickers en pijlen naar het werkveld sleept. Onderaan vind je de gebruikelijke tijdlijn van een videobewerker. Na voltooiing kun je je project exporteren en lokaal opslaan als mp4, weliswaar met een watermerk in de gratis versie.

Geen klassieke presentatie, maar wel een aantrekkelijke combinatie van tekst en animatie.

Video bewerken? Clipchamp, kampioen in videobewerking

20 Pecha Kucha

De term Pecha Kucha, Japans voor gekeuvel, verwijst naar een format voor korte, creatieve presentaties, meestal een diavoorstelling van twintig beelden, die elk twintig seconden zichtbaar zijn. Op Pecha Kucha vind je een online tool voor dit soort presentaties. Je kunt kiezen uit verschillende formaten en eigen afbeeldingen gebruiken. In de betaalde Pro-versie kun je ook dia’s uit een PowerPointpresentatie invoegen. Voeg een titel en extra tekst toe aan elke dia – tekstoverlays zijn beschikbaar in de Pro-versie – en maak een audio-opname via de ingebouwde recorder. Sla je Pecha Kucha online op en kies of je deze publiek maakt of niet.

Pecha Kucha: strikte regels en strenge timing voor sterke creatievelingen.

Lees ook: Breng herinneringen tot leven in een paar klikken

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Dit is wat One UI 7 op de Samsung Galaxy S25 te bieden heeft
© Wesley Akkerman
Huis

Dit is wat One UI 7 op de Samsung Galaxy S25 te bieden heeft

De Samsung Galaxy S25-lijn is de eerste smartphonereeks die beschikt over versie 7 van One UI, de Samsung-softwareschil die je aantreft op de Android-apparaten van het bedrijf. In dit artikel lees je wat je allemaal verwachten kunt van One UI 7.

One UI 7 heeft verschillende softwaremogelijkheden die niet altijd aan bod komen in een recensie, maar die wel heel handig kunnen zijn. We nemen je mee langs de belangrijkste wijzigingen aan het systeem en kijken onder meer naar: • Systeemaanpassingen • Now Bar en Now Brief • Het aanpasbare snelmenu • De overige AI-mogelijkheden

Lees ook: Review Samsung Galaxy S25 Ultra – Slimme AI of slimme marketing?

De rek is inmiddels wel uit de smartphoneontwikkeling. Fabrikanten kunnen nauwelijks nog innovatieve onderdelen toevoegen, omdat de slimme telefoon inmiddels zo goed als alles kan. Vooral op hardwaregebied valt er weinig nieuws meer te verwachten. Natuurlijk zullen we nog verbeteringen zien in camera's, processors en accu's, maar in grote lijnen is de smartphone uitontwikkeld. Daardoor zijn ze tegenwoordig net zo spannend als wasmachines: ze doen wat ze moeten doen.

Dat betekent echter niet dat er geen nieuwe functies worden ontwikkeld. Die zitten vooral in software. De Google Pixel 9-reeks zette die trend medio 2024 in met een verrassend snelle opvolger van de Pixel 8-serie. OnePlus, Asus en Samsung volgen die lijn en leggen de nadruk op software. One UI 7 is daar het beste voorbeeld van. Zonder die softwareschil had Samsung net zo goed een jaar aan smartphonelanceringen kunnen overslaan.

Systeemaanpassingen

Maar wat maakt One UI 7 dan zo bijzonder? We hebben de afgelopen weken de drie verschillende Samsung Galaxy S25-toestellen getest en zijn tot de onderstaande observaties gekomen. Zo is het onder meer mogelijk om een verticale applade in te stellen. Daarmee bedoelen we dat je al je apps in de applade kunt bekijken door omhoog en omlaag te vegen (in plaats van naar links en rechts). Dat regel je door de lade te openen, onderin op de drie puntjes te tikken en dan Sorteren > Alfabetische volgorde te selecteren.

Daarnaast valt op dat de animaties in One UI 7 veel soepeler zijn dan voorheen. Ze ogen en voelen gestroomlijnd, wat het hele systeem een verfijnde en samenhangende uitstraling geeft. In eerste instantie merk je dit misschien niet direct, maar na een paar uur gebruik valt de soepelheid steeds meer op. Ook de vernieuwde systeemiconen dragen bij aan de prettige bediening op de S25-modellen. One UI 7 voelt daardoor even modern als afgewerkt aan – en dat is een groot compliment.

©Wesley Akkerman

Hier zie je de menu-opties staan voor het opnieuw rangschrikken van de applade.

Now Bar en Now Brief

Ook biedt One UI 7 ruimte aan twee nieuwe onderdelen, de Now Bar en Now Brief. Hoewel ze enkele overeenkomsten hebben, gebruik je ze allebei op andere momenten. De Now Bar is een soort zwevend eiland (waar hebben we dat eerder gehoord) onderaan het vergrendelde scherm van je Galaxy, waar je basale interface-elementen in aantreft – denk aan een opnameknop voor een geluidsopname of bijvoorbeeld wegwijzers van Google Maps. Zo kun je snel iets regelen zonder je smartphone te hoeven ontgrendelen..

Now Brief daarentegen is veel uitgebreider. Dit is een apart onderdeel binnen One UI 7 waar veel AI-opties moeten samenkomen. Now Brief biedt op drie momenten van de dag een overzicht aan van onder meer het weer, het verkeer, je agenda-afspraken en bijvoorbeeld een Spotify-afspeellijst. Het moet je helpen de dag voor te bereiden, door te komen en erop terug te kijken. Zie dit als een soort persoonlijke dag-overzicht dus. Daarmee kan de Samsung Galaxy S25 Ultra, en later ook andere Galaxy's, dienen als een persoonlijke assistent.

©Wesley Akkerman

Dit is het thuisscherm van de Galaxy S25. Rechts van het weerbericht zie je twee widgets staan: de bovenste is een snelkoppeling naar Now Brief.

Aanpasbaar snelmenu

Een ander onderdeel dat het vermelden waard is, is het snelmenu. Daarmee doelen we op het menu dat je van boven naar beneden trek. Daarin staan allerlei opties, bijvoorbeeld voor wifi, bluetooth en andere kernonderdelen. Daar kon je al langer allerlei dingen in wijzigen, zoals bijvoorbeeld de knoppenindeling. Maar in ONe UI 7 ziet het er wel anders uit. Als je de Samsung Galaxy S25 Ultra opstart, dan heeft Samsung dit snelmenu voor je in twee delen opgedeeld. In het kader van overzicht – maar dat beteken ook dat je moet weten aan welke kant je de boel naar beneden moet trekken. Links geeft meldingen, terwijl je vanaf rechts de instellingen bekijkt.

Vind je deze tweedeling niet prettig? Je kunt gelukkig ook alles weer heel makkelijk in één overzicht bij elkaar zetten (zonder dat je daar bijvoorbeeld een aparte app als Good Lock voor hoeft te downloaden). Wanneer je dit doet, dan krijg je met een enkele swipe toegang tot zowel de notificaties als de opties. Je stelt dit met een paar simpele stappen in. Trek je snelmenu vanaf rechts naar beneden en tik op het potloodicoon aan de rechterkant. Tik nu op Vensterinstellingen (links) en tik op het volgende scherm op Samen. Tik nu op Gereed om de keuze te bevestigen. Vanaf dat moment heb je (weer) één snelmenu.

©Wesley Akkerman

Dit is het aangepaste snelmenu, dat notificaties en instellingen samenvoegt.

Overige AI-mogelijkheden

Tot slot kijken we naar de overige AI-mogelijkheden van de Samsung Galaxy S25-serie. Zo is het onder meer mogelijk Google Gemini te gebruiken. Dat doe je door de powerknop kort in te drukken: de assistent komt dan vanzelf vanaf beneden omhoog. Op moderne Galaxy's biedt Gemini ondersteuning aan voor verschillende Samsung- en Google-apps, waardoor het mogelijk is die apps aan te spreken en dingen uit te laten voeren met een stemcommando. Soms kun je zodoende twee of drie apps in één keer iets voor je laten doen, met één commando.

Op moment van schrijven lijken de mogelijkheden al redelijk uitgebreid te zijn, maar eerlijk is eerlijk: schijn bedriegt. Momenteel werken alleen de genoemde apps met deze AI-functie. Datzelfde geldt overigens voor Now Brief, als we daar nog even kort op terugkomen. Alleen de echt grote namen binnen de Google Play Store zullen direct werken met dit soort diensten. In de toekomst wordt dat aanbod uitgebreid. Nederlandse apps, zoals die van de NS bijvoorbeeld, werken hier nog niet mee. Daardoor is de waarde van dit soort AI-opties nu nog twijfelachtig.

©Wesley Akkerman

Als je op de powerknop drukt, komt Google Gemini naar boven. Zo ziet dat eruit.