
Brenno de Winter
Column: Corona-app gevolg van techno-optimismevirus
Veel mensen begrijpen dat we iets moeten om uit de coronacrisis te komen. Een van de hulpmiddelen die daarbij nu veel wordt genoemd, is een corona-app. Dit om mensen te waarschuwen die in de buurt zijn geweest van corona-patiënten. Maar is dit wel zo'n goed idee? Brenno de Winter spreekt in deze column zijn twijfels uit.

Hoe nieuwe technologie ons door de corona-crisis helpt
Het coronavirus brengt veel ellende. Maar de technologische kant is op zijn minst boeiend te noemen, van thuiswerken tot spionage om de crisis te bestrijden. Digitalisering blijkt behoorlijk goed gelukt te zijn.

Hey Google! Mijn huis blijft nog even dom
Gewapend met een Raspberry Pi, gekochte materialen is het als nerd natuurlijk fantastisch om alles wat er maar te automatiseren is aan je huis daadwerkelijk op afstand te kunnen bedienen. Maar hoe slim is het eigenlijk om je huis ‘slim’ te maken?

Column: Openheid als wapen tegen duistere zaken
Al maanden zijn politici aan het schreeuwen om maatregelen tegen spionage. Onzekerheid van schimmige praktijken maakt mensen onzeker. De remedie is simpel en doeltreffend, maar wel veel werk: transparantie.
Brenno de Winter: Wat doen we met misbruikers van het internetfilter?
Wanneer de grondleggers van internet, Wikipedia en een rapporteur van de Verenigde Naties waarschuwen voor de schade van een richtlijn dan hoor je je achter de oren te krabben of je wel op de goede weg bent. Europa deed dat niet en heeft daarmee waarschijnlijk zware schade aan internet toegebracht.
Opheffen XS4ALL voor efficiëntie is een dure grap
Het voorgenomen opheffen van XS4ALL zou voor KPN wel eens veel kostbaarder kunnen blijken dan de efficiëntie die het ooit zou kunnen opleveren.

Vier Russen en virussen
Als iets de digitale sfeer in de politiek kenmerkt dan is het angstvirus dat om zich heen grijpt. Want de heren en dames politici zijn bang voor spionage en sabotage uit Rusland, bevreesd voor verstoring van het C2000-netwerk, overname van het 5G-netwerk en veel meer. Alleen is angst een slechte raadgever.
Het uploadfilter: is het middel erger dan de kwaal?
Met dank aan het Europees Parlement komt er in de EU een uploadfilter. Door niet naar de gevaren te kijken, is de wetgeving incompleet. Dat roept de vraag op of het middel niet erger is dan de kwaal.
Nationale DNA-databank is wensdenken
Na de aankondiging dat Jos B. hoofdverdachte in de verkrachting en moord op Nicky Verstappen is, kwam de politiek met de oplossing. Ieders DNA moet in een database. Los van de vraag of Europese mensenrechtenwetgeving de ruimte biedt voor een DNA-databank, toont het weer een verschrikkelijk wensdenken naar een alomvattende oplossing.
Beste hacking-tools voor beginnende ethische hackers
Als beginnend ethisch hacker kun je wel een duwtje in de juiste richting gebruiken. Je hoeft echt niet alles zelf te verzinnen, online staat het bol van de informatieve sites en software die je kunnen helpen. We zetten de beste hacking-tools voor je op een rijtje.
Ethisch hacken voor beginners: Wat moet je kunnen?
Alleen al het woord hacken spreekt bij veel mensen tot de verbeelding. De gedachte dat geen computer veilig is voor jouw magische vingers klinkt erg stoer. Dat trekt dan ook een hoop kwaadwillenden aan. Maar gebruik je deze vaardigheden juist voor het goede? Dan is ethisch hacken jouw forte. Hoe begin je daar eigenlijk aan?

Zet privacywetgeving in tegen databoeven
Na het misbruiken van Facebook-gegevens door Cambridge Analytica werd opeens pijnlijk data wat de kracht van big data is. De gebruikers laten onbewust zoveel informatie achter dat zaken als politieke voorkeuren, seksuele geaardheid, medische of psychische problemen met redelijke zekerheid kunnen worden worden vastgesteld op basis van bezochte sites, likes, berichten en andere informatie.