ID.nl logo
Nooit meer je spullen kwijt dankzij slimme gadgets en tools
© Unshu - stock.adobe.com
Huis

Nooit meer je spullen kwijt dankzij slimme gadgets en tools

Altijd pijnlijk, dat moment waarop je beseft dat je je laptop, smartphone, camera of sleutelbos, kwijt bent. Verloren, gestolen, wie zal het zeggen? Gelukkig zijn er programma’s en tools die je kunnen helpen het object terug te vinden.

In dit artikel ontdek je hoe je verloren of gestolen computers, mobiele apparaten en andere objecten kunt traceren. We bespreken diverse methoden en tools die je kunnen helpen bij het terugvinden van deze kostbare items. We behandelen het volgende:

🔎 'Mijn apparaat zoeken' op Windows en 'Zoek mijn' op Mac 🔎 Werken met de externe trackingoplossing Prey 🔎 'Vind mijn apparaat' op Android en 'Zoek mijn' op iOS

Wil je meer tips voor het terugvinden van verloren items? Lees dan ook: Zo kun je de AirTag gebruiken op een Android-smartphone


🚨 Woord vooraf: zorg dat je dit altijd doet met je kostbare apparatuur

Altijd doen: neem een paar duidelijke foto’s van belangrijke objecten en apparaten, en noteer gegevens als merk, model- of serienummer, of andere unieke apparaat-ID’s, zoals het IMEI-nummer (International Mobile Equipment Identity). De politie vraagt hier namelijk vaak om wanneer je aangifte doet van verlies of diefstal. Op een smartphone vind je deze informatie via Instellingen / Info telefoon (Android) of via Instellingen / Algemeen / Info (iOS). Op een Windows-pc vind je de nodige informatie via Instellingen / Systeem / Info en op een Mac kies je Over deze Mac in het Apple-menu. 


Computers  

Windows (instellen) 

Vanaf Windows 10 (Creators Update) en vanaf macOS 10.7 (Lion) zijn functies ingebouwd die je kunnen helpen een verloren of gestolen computer te lokaliseren. We tonen eerst hoe je deze functie in Windows gebruikt, op je laptop of desktop-pc. 

Ga hiervoor naar Instellingen en kies Privacy en Beveiliging (Windows 11) of Bijwerken en beveiliging (Windows 10). Selecteer Mijn apparaat zoeken en schakel deze functie in. Via de knop Wijzigen kun je de functie op elk moment uit- of inschakelen. 

Om de functie te kunnen gebruiken of te wijzigen, moet je wel als administrator zijn aangemeld en moet je Windows-account aan je Microsoft-account zijn gekoppeld. Dit regel je desnoods alsnog via Instellingen / Accounts / Uw info / In plaats daarvan aanmelden met een Microsoft-account

Verder moeten de locatievoorzieningen in Windows zijn ingeschakeld. Dit regel je in Windows 10 via Instellingen / Privacy / Locatie, waar je bij Toegang tot locatie toestaan op dit apparaat op de knop Wijzigen drukt en Aan selecteert. In Windows 11 ga je naar Privacy en beveiliging / Locatie en schakel je Locatieservices in. Meer informatie hierover vind je hier

Windows (lokaliseren) 

Stel dat je computer is kwijtgeraakt. Dan surf je naar https://account.microsoft.com/devices, waar je je met je Microsoft-account aanmeldt. Bovenaan klik je vervolgens op Mijn apparaat zoeken. Even later krijg je een overzicht te zien van alle apparaten waarop je op dit moment of eerder met dit Microsoft-account bent of was aangemeld. Klik op het pijlknopje bij zo’n apparaat om te zien wanneer de locatie het laatst is bijgewerkt, wat de meest recent geregistreerde locatie was en wat het eventuele batterijniveau is. Tegelijk zie je een kaart van Bing Maps met daarop de laatst geregistreerde locatie van het geselecteerde apparaat. 

Druk op de knop Zoeken om de actuele locatie te detecteren. Op het betreffende apparaat verschijnt dan een notificatie dat ‘een beheerder heeft geprobeerd dit apparaat te vinden’. De nauwkeurigheid van deze locatie hangt van diverse factoren af, zoals de beschikbaarheid van gps-signalen, de sterkte van wifi- of mobiele netwerksignalen, de geïnstalleerde Windows-versie en de instellingen van de locatievoorzieningen op het apparaat. Tot slot druk je op de knop Vergrendelen als je alle actieve gebruikers wilt afmelden en lokaal gebruik wilt uitschakelen. Je kunt hier tevens een schermbericht intikken. 

MacOS (instellen) 

Op een Mac vind je een vergelijkbare functie. Sinds macOS 10.15 (Catalina) noemt Apple deze functie ‘Vind mijn’, en is de functie uitgebreid om niet alleen Macs maar ook allerlei mobiele Apple-apparaten terug te kunnen vinden. 

Ook hier moet je eerst de locatievoorzieningen inschakelen. Hiervoor kies je op je Mac in het Apple-menu de optie Systeeminstellingen en klik je op Privacy en beveiliging. Klik rechts op Locatievoorzieningen en schakel deze functie in. Schakel in de lijst met apps tevens Zoek mijn in. Zie je dit niet, ga dan in de lijst met apps naar Systeemvoorzieningen, klik op Details en schakel Zoek mijn Mac in. 

Vervolgens open je nogmaals Systeeminstellingen en klik je bovenaan op [je naam]. Zie je deze niet, klik dan op Log in met je Apple ID en voer je Apple ID in – of je maakt eerst nog een Apple ID aan (zie hier). Klik nu met de rechtermuisknop op iCloud / Zoek mijn Mac. Bevestig met Schakel in, Sta toe en Gereed

MacOS (lokaliseren) 

Om een zoekgeraakte Mac te lokaliseren, open je de app Zoek mijn en klik je op Apparaten, waarna je het beoogde apparaat selecteert. Je kunt ook inloggen op www.icloud.com/find. Vindt de functie je toestel, dan zie je de locatie op een kaart, inclusief de bijgewerkte tijd. Staat er een blauwe cirkel rond het apparaat, dan is de locatie een benadering. 

Kan het toestel niet gevonden worden, klik dan op de infoknop en schakel Meld indien gevonden in, zodat je in dat geval een melding ontvangt. Afhankelijk van het apparaat kun je tevens een geluid laten afspelen, een route tussen je eigen locatie en die van het apparaat laten uittekenen, je Mac vergrendelen en op afstand wissen. 

Je kunt ook anderen helpen een verloren apparaat terug te vinden. Surf hiervoor op je Mac weer naar www.icloud.com/find en laat hen zich met hun iCloud-account aanmelden. Selecteer jezelf in de lijst met personen en druk op de Info-knop op de kaart. Onderaan klik je vervolgens op Help een vriend(in) / Gebruik een andere Apple ID en laat je de persoon in kwestie inloggen. 

Prey (instellen) 

Wie liever geen ingebouwde zoekfunctie van Microsoft, Apple of Google gebruikt, kan altijd nog terecht bij Prey (www.preyproject.com), beschikbaar voor zowat alle platformen (Windows, macOS, Linux, iOS en Android). Er zijn verschillende versies beschikbaar en naargelang de gewenste functies betaal je daar circa 13 tot 22 dollar per jaar voor. Er is ook een gratis editie die je vindt op www.preyproject.com/download

De Windows-installatie op je laptop heb je met een paar muisklikken voor elkaar. Laat het vinkje staan bij Set up Prey en druk op Finish, zodat je op de webpagina belandt. Hier klik je op New user en vul je je naam, e-mailadres en wachtwoord (2x) in. Plaats de nodige vinkjes en druk op Sign up. Klik op de link in de bevestigingsmail en meld je aan bij de dienst. Ook de mobiele setup vergt weinig moeite, alleen moet je hier logischerwijze een paar keer je toestemming geven voor enkele noodzakelijke machtigingen. 

 Prey (lokaliseren) 

Is Prey op je apparaat actief, dan kun je dit apparaat als volgt terugvinden. Meld je aan met je Prey-account op https://panel.preyproject.com/app en selecteer je toestel. Je krijgt nu een kaart met de laatst bekende locatie, maar via Update location kun je proberen de actuele locatie te achterhalen. Klik op Show previous locations om eerder bekende locaties op te vragen. 

Handig is ook Activity Log. Deze functie geeft je bijvoorbeeld de geschiedenis van het in- en uitschakelen, van de wifi-verbindingen en van de laadbeurten van de batterij. Je treft hier ook knoppen aan om een alarm af te laten gaan, het toestel te vergrendelen en een bericht (met contactinformatie) te laten verschijnen. 

Zeer interessant is ook Set device to Missing, waarmee je een rapportfrequentie kunt instellen. Standaard staat deze ingesteld op Every 2 minutes, maar houd er rekening mee dat je in de gratis editie slechts twintig rapporten kunt laten genereren. Wel kun je deze handmatig weer verwijderen. Zodra je dan bevestigt met Yes, my device is missing zal de app op je mobiele apparaat regelmatig een foto nemen met de camera, zowel via de voor- als achterkant. Tegelijk wordt een rapport gecreëerd dat je kunt opvragen via Missing Reports. Wanneer je hier op een rapport klikt, krijg je de volgende informatie te zien: de locatie op een kaart (inclusief gps-coördinaten), de foto’s van de camera’s en de wifi-netwerken die op het apparaat op dat moment beschikbaar waren. Vergeet niet op Set device to Recovered te klikken zodra je toestel terecht is. 

😢 Laptop echt niet meer traceerbaar?

Bekijk dan het aanbod nieuwe

Mobiele apparaten 

Android 

Google heeft al langer een eigen zoekfunctie ingebouwd in het Android-besturingssysteem. Je activeert dit als volgt. Ga naar Instellingen / Google (of Beveiliging / Vind mijn apparaat en schakel Vind mijn apparaat gebruiken in. Zorg er ook voor dat je altijd met een Google-account op je toestel bent aangemeld. Verder moet ook Locatie zijn ingeschakeld. Dit check je via Instellingen / Locatie, waar je de schuifknop op Aan zet. 

Om een apparaat te vinden, kun je naar www.android.com/find surfen, waar je je met je Google-account aanmeldt. Selecteer hier het kwijtgeraakte apparaat. Het apparaat ontvangt hiervan een notificatie. Tegelijk zie je de locatie op een Google Maps-kaart. Druk op de ronde pijlknop om de locatie te vernieuwen. Via de Info-knop verschijnt het tijdstip waarop het toestel het laatst werd gezien en verschijnt tevens het IMEI-nummer. 

Je treft hier ook de volgende opties aan: Geluid afspelen (gedurende vijf minuten, ook als de stille modus was ingeschakeld), Apparaat beveiligen (het toestel wordt vergrendeld en je kunt een aangepast bericht intikken) en Apparaat wissen (alle data worden verwijderd). 

iOS 

Net als bij macOS beschikt ook iOS en iPadOS over de ingebouwde functie Zoek mijn, en die werkt op een vergelijkbare manier. Open hiervoor de app Instellingen, tik op je naam en ga naar Zoek mijn. Als je wilt dat je vrienden en familie weten waar je je bevindt, schakel dan Deel mijn locatie in. Tik vervolgens op Zoek mijn <apparaat> en schakel de functie in. Doe dit ook voor Zoek mijn-netwerk om met behulp van andere iOS-apparaten je toestel ook (min of meer) te kunnen lokaliseren wanneer het offline is, in spaarstand staat en zelfs wanneer het is uitgeschakeld. Schakel bij voorkeur ook Stuur laatste locatie in, om de locatie automatisch naar Apple te sturen bij een lagere batterijstand. 

Om een kwijtgeraakt apparaat terug te kunnen vinden, gebruik je eveneens Zoek mijn op een andere Apple-apparaat dat je bezit. Of je logt in bij www.icloud.com/find en je volgt de verdere instructies. Van hieruit kun je dan de locatie bekijken van een verloren iPhone, iPad of iPod Touch, een geluid afspelen, het toestel opgeven als verloren (zodat het meteen wordt vergrendeld), je contactgegevens of een aangepast bericht tonen, of wissen op afstand (zodat alle gegevens worden verwijderd). 

**Extra’s **

Sommige fabrikanten van Android-telefoons bieden een eigen zoekfunctie aan. Bij Samsung bijvoorbeeld vind je deze via Instellingen / Biometrie en beveiliging / Zoek mijn mobiel. Hier vind je opties als Telefoon zoeken toestaan, Laatste locatie verzenden en Offline zoeken (waarbij het uitgebreide netwerk van Samsung-apparaten wordt ingeschakeld voor de lokalisatie). We raden je aan deze drie opties in te schakelen. Aangemeld met je Google-account bij https://smartthingsfind.samsung.com kun je dan je telefoon lokaliseren (en automatisch volgen door de locatie om de vijftien minuten vast te leggen), laten rinkelen, vergrendelen, back-uppen naar de Samsung Cloud, eventueel ontgrendelen enzovoort.  Verder vermelden we ook graag nog de functie Google Maps-tijdlijn, die je een overzicht geeft van bezochte plaatsen en gevolgde routes, op basis van je locatiegeschiedenis. Deze functie is beschikbaar op mobiele apparaten, zowel Android als iOS, en op computers. Je leest er meer over via https://support.google.com/maps/

Andere objecten 

AirTag (instellen) 

Bij Apple-apparaten, zoals een Mac, iPad, iPod touch en iPhone, is de functie ‘Zoek mijn’ netjes ingebouwd, maar voor ‘domme’ objecten als een sleutelbos of rugzak geldt dit natuurlijk niet. Tenzij je er een AirTag aan koppelt. Dit is een tracker die Apple zo’n twee jaar geleden heeft uitgebracht. Het is een rond schijfje van ongeveer 3 cm doorsnede, met een dikte van 0,5 cm. Een AirTag kost ongeveer vier tientjes. Het apparaatje wordt gevoed door een verwijderbare knoopcelbatterij CR2032 en heeft een waterdichtheid van IP67 (overleeft tot een half uur in water van een meter diep). 

De AirTag maakt gebruik van een combinatie van draadloze technologieën om het object waaraan het vastzit te kunnen lokaliseren. Voor het gebruik heb je iOS of iPadOS 14.5 of later nodig met tweefactorauthenticatie. Zorg dat zowel Zoek mij (open Instellingen en tik op je naam) als Bluetooth en Locatievoorzieningen zijn ingeschakeld. Voor dit laatste open je Instellingen en kies je Privacy en beveiligingen, waar je Locatievoorzieningen inschakelt. Scrol vervolgens tot bij Zoek mijn, selecteer deze app en plaats een vinkje bij Bij gebruik van app en schakel tevens Exacte locatie in. 

Beweeg het toestel nu tot vlak bij de AirTag en tik vervolgens op Verbind. Selecteer een naam uit de lijst, zoals Sleutels, Fiets of Aangepaste naam, evenals een passende emoji. Tik op Ga verder om de AirTag aan je Apple ID te koppelen. Bevestig met Akkoord en met Gereed. Je AirTag is klaar voor gebruik. 

AirTag (lokaliseren) 

Om het object-met-AirTag te lokaliseren, gebruik je opnieuw de ingebouwde functie Zoek mijn. Start de app en selecteer de (juiste) AirTag bij Objecten. Op de kaart zie je de locatie van de AirTag. Als deze in de buurt is, kun je met Speel geluid af een kort geluid op de AirTag laten horen. Of je tikt op Zoek in de buurt, en als het goed is krijg je nu een pijl te zien die je in de richting van de AirTag stuurt, inclusief een indicatie van de afstand. Op iPhones 11 en hoger gebeurt dit vrijwel tot op de centimeter nauwkeurig. 

Bevindt het object zich niet in de buurt, dan kun je de Verloren-modus inschakelen om een bericht te ontvangen zodra de AirTag alsnog in de buurt komt. Bij Meldingen kun je tevens de functie Meld indien achtergelaten inschakelen. Je ontvangt dan een notificatie wanneer je mobiele apparaat te ver van de AirTag verwijderd raakt. Met Nieuwe locatie kun je aangeven dat je geen melding wilt ontvangen wanneer de AirTag zich op een specifieke plaats bevindt, zoals thuis of op je werk. Via Wijzig objectnaam kun je een andere naam (en emoji) voor je AirTag selecteren. Detecteer je via Zoek mijn een onbekende AirTag, dan kun je deze wellicht lokaliseren door een geluid af te spelen of door Zoek in de buurt te gebruiken. 

Om AirTag-signalen met een Android (via bluetooth-scans) op te vangen, kun je gebruikmaken van apps als Tracker Detect (Apple) of AirGuard (Secure Mobile Networking), die je beide in de Play Store kunt vinden. 

Tile 

Voel je weinig voor het Apple-(eco)systeem, dan is een Tile-tracker een degelijk alternatief. We bekijken hier de Tile Mate (circa 25 euro), een vierkante tracker met een zijde van circa 3,5 cm en een dikte van ongeveer 0,5 cm. 

Download de Tile-app uit de Google Play Store of de Apple App Store. Start de app en kies Get Started / Tile Devices. Bij Sign Up vul je een e-mailadres en een wachtwoord in. Bevestig met Sign Up en tik de cijfercode in die je via mail ontvangen hebt. Vervolgens tik je op Allow / Toestaan om Tile verbinding te laten maken met apparaten in de buurt. Sta ook de andere gevraagde machtigingen toe. Druk nu eenmaal op de Tile-knop in het midden van de tracker, zodat je een geluidje hoort. Tik op Next in de app, zodat je Tile geactiveerd wordt. Rond af met Done. Kies het object waaraan je de Tile wilt vastmaken en bevestig met Next

In de app druk je nu op Find om je tracker te lokaliseren met een geluidje, maar via Location History kun je ook de locatie op een kaart opvragen. Ook de omgekeerde richting is mogelijk: wanneer je tweemaal op de Tile-knop van je tracker drukt, speelt je telefoon een deuntje af, zodat je deze makkelijker kunt lokaliseren. Je moet deze functie dan wel eerst eenmaal activeren in de Tile app, via Find Your Phone

▼ Volgende artikel
Review Odido Klik&Klaar - De voor- en nadelen van 5G voor thuis
© Rens Blom
Huis

Review Odido Klik&Klaar - De voor- en nadelen van 5G voor thuis

Odido schudt de markt van vast internet voor thuis op met Klik&Klaar, een dienst van 25 euro per maand die 5G-signaal omzet naar wifi voor al je apparaten. Klik&Klaar is zo een alternatief voor internet via de kabel of glasvezel, en waarschijnlijk ook goedkoper dan wat je nu betaalt voor bekabeld internet. Wij hebben Klik&Klaar een maand getest in een appartement en delen de plus- en minpunten van de dienst met je.

Goed
Conclusie

Odido Klik&Klaar is kinderlijk eenvoudig te installeren, is – afhankelijk van je locatie – razendsnel en werkt over het algemeen goed. De verbindingsproblemen tijdens slecht weer zijn ons wel tegengevallen. Dit is voor ons reden om te blijven bij de stabielere vaste internetaansluiting in onze woning. Klik&Klaar lijkt ons wel ideaal voor een campingstandplaats, vakantiehuisje of andere plek zonder (betaalbare) vaste internetaansluiting.

Plus- en minpunten
  • Betaalbaar internet thuis
  • Maakt beloofde snelheid ruimschoots waar
  • Gebruiksvriendelijke installatie
  • Instabiel internet bij slecht weer
  • Problemen met wifirepeaters

De eerste plus is de prijs. Met 25 euro per maand is Klik&Klaar lekker betaalbaar. Heb je al een geselecteerd mobiel abonnement van Odido, dan betaal je slechts 20 euro per maand voor Klik&Klaar. De dienst is maandelijks opzegbaar, waardoor je lekker flexibel bent.

Het bestellen via de Odido-website is eenvoudig en we ontvingen het pakket na twee werkdagen thuis, in ons appartement in Castricum. In de doos vind je een Zyxel 5G-modem en een 5G-simkaart, die je in de router stopt om internet te ontvangen. Het blijft fascinerend hoe je al je apparaten van wifi kunt voorzien dankzij een simkaartje ter grootte van je nagel.

©Rens Blom

Het simkaartje dat je bij de router krijgt.

Installatie

Om Klik&Klaar te installeren, download je de gratis Klik&Klaar-app op je iPhone of Android-smartphone. Die loodst je binnen het beloofde kwartiertje door de installatie heen. De app laat duidelijk zien waar je de router het beste kunt neerzetten. Neem die instructies serieus, want weggestopt in een hoek ontvangt de router geen goed internetsignaal en heb je dus ook weinig aan de dienst. Na de eenvoudige installatie geef je je wifinetwerk een naam en verbind je je apparaten. Vervolgens zijn je smartphone, computer, tablet, smart-tv en andere gadgets online. Je hebt onbeperkt internet op de hoogst mogelijke snelheid, zoals je gewend bent van internet voor thuis.

©Rens Blom

De installatie van Klik&Klaar is eenvoudig.

Ervaringen

Na ruim een maand gebruik zijn we over het algemeen erg tevreden over Odido Klik&Klaar, maar sturen we de router toch terug. Dat ligt niet aan de internetsnelheden. Odido belooft via deze dekkingskaart dat de router op ons adres een snelheid van 300 Mbit/s of meer biedt en dat klopt. In de woonkamer – waar de router voor het raam staat – halen we tussen de 300 en 600 Mbps download en 70 tot 200 Mbps upload. Dat zijn uitstekende snelheden. In andere kamers, verder weg van de router, halen we nog steeds meer dan 100/50 Mbps. Netjes.

Ons probleem met Odido Klik&Klaar is de betrouwbaarheid. Niet alleen viel de router in een maand twee keer uit (om na een herstart weer te functioneren), tijdens flinke regenbuien en een najaarsstorm had de router grote moeite om een stabiel thuisnetwerk te bieden. Dipjes in het wifisignaal verstoorden onze videobelvergaderingen, onderbraken de muziek uit de Sonos-speakers en lieten onze telefoons af en toe automatisch overschakelen naar het mobiele netwerk. Ongemakken die we tijdens slecht weer niet ervaren via een vaste internetverbinding, en ongemakken waar we niet op zitten te wachten in het gure Nederland.

©Rens Blom

De Klik&Klaar-router uit de doos.

Goed om te weten: de router heeft twee 2,5Gbit/s-ethernetpoorten om apparaten bekabeld aan te sluiten. Wij hebben de smart-tv rechtstreeks aangesloten en de andere poort verbonden met een switch. De smart-tv heeft tijdens het kijken van Videoland, YouTube en NPO Plus nooit problemen met zijn internetverbinding gehad, ook niet tijdens slecht weer.  

Wifirepeaters

Voor een volledige test hebben we ook twee wifirepeaters van Odido Klik&Klaar besteld. Die heten Wifipunten, zijn optioneel en kosten 2,50 euro per stuk per maand. Je huurt ze en moet ze als ze niet bevallen of bij het stoppen van Klik&Klaar dus terugsturen.

©Rens Blom

©Rens Blom

De installatie van de Wifipunten.

Onze ervaringen met de kleine repeaters, die je neerzet in de vensterbank of op je bureau, zijn gemengd. Enerzijds verbeteren ze het wifisignaal in ons appartement duidelijk. Op onze werkplek, een vide boven de keuken/woonkamer en net buiten de directe zichtlijn van de router in de woonkamer, haalden we via router een downloadsnelheid van 270 Mbps en een uploadsnelheid van 120 Mbps. Na het installeren van een wifirepeater op de wifi, met bijna een zichtlijn op de router, schoot de downloadsnelheid omhoog naar 425 tot 616 Mbps – op basis van vier tests verspreid over een uur. De uploadsnelheid bedroeg bij deze tests 107 tot 110 Mbps en verbeterde dus niet ten opzichte van de oude situatie.

©Rens Blom

Een snelheidstest na het koppelen van een wifirepeater.

Een Wifipunt-wifirepeater heeft twee 2,5Gbit/s-lanpoorten om apparatuur bekabeld aan te sluiten. Onze computer op de werkplek tikte bekabeld op de repeater vrijwel dezelfde snelheden aan als via de wifi.

©Rens Blom

De wifirepeater is handzaam en daarom op veel plekken neer te zetten.

Opmerkelijk is dat heel wat van onze apparaten in de war raakten van de Wifipunten. Smartphones, laptops en tablets leken soms niet meer te weten met welk wifipunt (router, wifipunt één of wifipunt twee) ze het beste konden verbinden, wat leidde tot verbindingsproblemen. Dat terwijl we de repeaters geïnstalleerd hebben volgens de instructies van deKlik&Klaar-app, die in de weken erna steevast aangaf dat ons wifinetwerk er keurig uitzag. Na het verwijderen van de Wifipunten waren de verbindingsproblemen ook opgelost.

©Rens Blom

Conclusie

Odido Klik&Klaar is kinderlijk eenvoudig te installeren, is – afhankelijk van je locatie – razendsnel en werkt over het algemeen goed. De verbindingsproblemen tijdens slecht weer zijn ons wel tegengevallen. Dit is voor ons reden om te blijven bij de stabielere vaste internetaansluiting in onze woning. Klik&Klaar lijkt ons wel ideaal voor een campingstandplaats, vakantiehuisje of andere plek zonder (betaalbare) vaste internetaansluiting.

▼ Volgende artikel
Meer overzicht in de Notities-app: koppen en tekst inklappen in iOS 18
Huis

Meer overzicht in de Notities-app: koppen en tekst inklappen in iOS 18

Met iOS 18 krijg je toegang tot functies die eerder niet mogelijk waren, waardoor je je smartphone nog persoonlijker kunt maken. Ook de Notities-app heeft een update gekregen, zodat je teksten nu veel makkelijker kunt organiseren.

Wanneer je iOS 18 downloadt op je iPhone, dan krijg je ook meteen toegang tot de nieuwe Notities-app. Hiermee heb je nog meer mogelijkheden om je teksten overzichtelijk te organiseren en beheren.

Lees ook: Personaliseer je iPhone: zo pas je in iOS 18 het beginscherm aan

De Notities-app van iOS 18 is onder handen genomen. Daardoor moet het ook gemakkelijker worden om bepaalde informatie terug te vinden. Als je een lange tekst in de app hebt geschreven, dan kan het lastig zijn om een specifieke passage op te zoeken, zelfs wanneer je al koppen en tussenkopjes hebt gebruikt om je tekst te structureren. Maar met iOS 18 is dat makkelijker geworden. Je kunt nu namelijk de kopjes – en daarmee de tekst die daarbij hoort – inklappen en uitvouwen wanneer je wilt.

Zodoende moet je veel sneller door je eigen werk heen kunnen. Wanneer je zo'n kop inklapt, verdwijnt de alinea die daarmee geassocieerd wordt. In beeld verschijnt dan een kleine pijl naast de betreffende kop. Als je daar op tikt, dan komt de alinea tevoorschijn. In dit artikel leggen we uit hoe je de koppen inklapbaar maakt en hoe je ze daarna ook weer kunt uitklappen. Heel moeilijk is het niet, maar je moet wel even weten waar het staat.

Inklapbare koppen voor Notities

Open de Notities-app op je iPhone, zodra je die hebt geüpdatet naar iOS 18. Je kunt nu een notitie selecteren en openen (eventueel vanuit een map), of een nieuwe aanmaken. Dat laatste doe je door rechts onderin op het knopje te drukken dat lijkt op een potlood in een vierkant. Maak de tekst op zoals je dat altijd zou doen en voeg de koppen toe die je wilt gebruiken. Koppen maak je aan door een regel te selecteren en onderin, op de balk met opties, op Aa te klikken. Zie je deze balk niet? Klik dan op het plusicoon.

Aa is de opmaakknop. Daarmee bepaal je wat voor type tekst het is: een titel, koptekst, subkop of hoofdtekst. Selecteer nu Koptekst of Subkop. Links van de (sub)kop zie je nu een pijltje staan, dat naar beneden gericht is. Dat betekent dat deze sectie uitgeklapt is. Als je op het pijltje tikt, kun je de alinea inklappen, zodat deze uit beeld verdwijnt. Klik je er nogmaals op, dan komt de alinea weer tevoorschijn.

Tot slot is het mogelijk de tekst, in welke opmaakvorm dan ook, van kleurtjes te voorzien. Selecteer dan wederom een regel of alinea, tik als dat nodig is op plus, dan op Aa en tik rechts op de kleurknop (bij ons staat die standaard op paars).