ID.nl logo
Moeite met rondkomen? Deze 13 potjes zijn er ook nog!
Zekerheid & gemak

Moeite met rondkomen? Deze 13 potjes zijn er ook nog!

Financiële tegenvallers overkomen ons allemaal wel eens. Of het nu een dip is in je inkomen of onverwachte hoge uitgaven, het kan lastig zijn om rond te komen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je inkomen aan te vullen of je uitgaven te verlagen. Naast de bekende toeslagen als zorgtoeslag en huurtoeslag zijn er nog allerlei andere regelingen waar je in 2024 misschien recht op hebt.

In dit artikel leggen we uit voor welke toeslagen, tegemoetkomingen en andere hulp vanuit bijvoorbeeld de overheid of gemeente je in aanmerking kunt komen. We kijken naar: 1. Zorgtoeslag | 2. Huurtoeslag | 3. Kindgebonden budget | 4. Kinderopvangtoeslag | 5. Kinderbijslag | 6. Extra kinderbijslag | 7. Tegemoetkoming scholieren | 8. Basisbeurs| 9. Tegemoetkoming schoolkosten | 10. Bijzondere bijstand | 11. Kwijtschelding | 12. Hulp van de gemeente | 13. Belastingvoordelen

Ook interessant: Waarom óók huurders de WOZ-waarde moeten controleren

1: Zorgtoeslag

Zorgtoeslag is voor 4,6 miljoen mensen in Nederland een belangrijk steuntje in de rug om hun zorgpremie te betalen. Alleenstaanden krijgen in 2024 maximaal 123 euro per maand en gezinnen maximaal 236 euro per maand. Toch zijn er nog steeds mensen die geen zorgtoeslag aanvragen, omdat ze niet weten dat ze er recht op hebben. Of je zorgtoeslag kunt krijgen, hangt af van je inkomen en dat van je toeslagpartner, als je die hebt. Je kunt een proefberekening maken op de website van de Belastingdienst. De inkomensgrens verandert ieder jaar, dus als je vorig jaar geen recht had is het slim om een nieuwe proefberekening te maken. Je kunt zorgtoeslag op elk moment aanvragen in MijnToeslagen. Zolang het nog geen 1 september is, kun je ook nog zorgtoeslag van het vorig jaar aanvragen. 

❓ WAT IS EEN TOESLAGPARTNER? Een huwelijkspartner is altijd een toeslagpartner. Iemand met wie je samenwoont kán ook toeslagpartner zijn, bijvoorbeeld als je samen een huis hebt gekocht, als je een samenlevingscontract hebt of als je samen een kind hebt. Op de website van de Belastingdienst kun je een test doen om te achterhalen of je een toeslagpartner hebt.

2: Huurtoeslag

Als je een zelfstandige woning huurt onder de huurtoeslaggrens (879,66 euro in 2024) én je inkomen en vermogen niet te hoog zijn, kun je recht hebben op huurtoeslag. Hiervoor tellen ook het inkomen van je toeslagpartner en eventuele andere medebewoners mee. In Nederland krijgen 1,5 miljoen mensen maximaal 481 euro huurtoeslag per maand. Ook voor de huurtoeslag kun je een proefberekening maken. Je kunt huurtoeslag op elk moment aanvragen in MijnToeslagen. Zolang het nog geen 1 september is, kun je ook nog huurtoeslag over het vorig jaar aanvragen. 

💡 Als je inkomen verandert ... Als je inkomen toch hoger wordt dan je dacht, moet je achteraf misschien toeslag terugbetalen. Om dat te voorkomen, kun je een verandering in je inkomen beter zo snel mogelijk doorgeven. Of zet de toeslag opzij op een aparte rekening.

3: Kindgebonden budget

Heb je één of meer kinderen onder de 18, dan kom je bij een bepaald inkomen in aanmerking voor het kindgebonden budget. Ook het inkomen van je eventuele toeslagpartner telt mee. Het bedrag is ook afhankelijk van het aantal kinderen en hun leeftijd. Alleenstaande ouders zonder toeslagpartner krijgen iets extra. Op de website van de Belastingdienst kun je een proefberekening maken. Je hoeft het kindgebonden budget meestal niet zelf aan te vragen. Als je recht hebt op huurtoeslag, zorgtoeslag of kinderopvangtoeslag, krijg je het kindgebonden budget als het goed is automatisch.   

©Rawpixel.com

4: Kinderopvangtoeslag

Kinderopvangtoeslag is bedoeld om de kosten voor kinderopvang te kunnen betalen. Hoeveel je krijgt, hangt af van je inkomen en dat van je toeslagpartner. Een voorwaarde is dat beide ouders werken of een opleiding volgen. Je moet de kinderopvangtoeslag aanvragen binnen drie maanden nadat je er recht op hebt gekregen. Vraag de toeslag aan in MijnToeslagen

Inzicht in je geld?

Gebruik een budgetplanner!

5: Kinderbijslag

Kinderbijslag krijg je ieder kwartaal van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) als je een kind onder de 18 jaar hebt. Je krijgt het automatisch nadat je kind is geboren en hebt aangegeven bij de gemeente. Het bedrag verschil per leeftijdscategorie. Als het kind 6 wordt, krijg je meer en als het 12 wordt nóg meer. Kinderbijslag is bedoeld als bijdrage in de kosten van het kind, maar je mag het ook ergens anders aan uitgeven. 

6: Extra kinderbijslag

Soms heb je als ouder recht op dubbele kinderbijslag, bijvoorbeeld als je kind niet thuis woont omdat het een bepaalde opleiding volgt of vanwege een ziekte of handicap. Ook voor een thuiswonend kind dat intensieve zorg nodig heeft, kun je soms dubbele kinderbijslag krijgen. Hiervoor moet het kind tussen de 3 en 18 jaar oud zijn. Je vraagt dubbele kinderbijslag aan bij de SVB. Voor een thuiswonend kind heb je hiervoor een indicatie nodig van het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ). 

©africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)

7: Tegemoetkoming scholieren

Heb je een kind boven de 18 dat op het VMBO, de HAVO, het VWO of de VAVO zit? Dan kan hij of zij zelf een tegemoetkoming voor scholieren aanvragen. De basistoelage is hoger voor uitwonende scholieren. Voor kinderen van ouders met een laag inkomen is een hogere toelage mogelijk. Deze aanvullende toelage hangt ook af van het schooltype. Volwassen scholieren tot 30 jaar kunnen de tegemoetkoming aanvragen bij DUO.

8: Basisbeurs

Studenten kunnen sinds 2023 weer een basisbeurs krijgen, ongeacht het inkomen van hun ouders. Het bedrag hangt af van het type opleiding: mbo of hbo of universiteit. Thuiswonende studenten krijgen minder dan uitwonende studenten. Bij de studiefinanciering hoort ook een studentenreisproduct. Hiermee kunnen studenten gratis reizen met het openbaar vervoer. Ze moeten kiezen wanneer ze gratis willen reizen: in het weekend of door de week. Als de student een diploma haalt binnen tien jaar is het studentenreisproduct een gift. Wie geen diploma haalt binnen deze termijn, moet de kosten (met rente) terugbetalen.

Als ouders te weinig verdienen om hun studerende kind te kunnen ondersteunen, kan het kind een aanvullende beurs aanvragen. Meer informatie vind je op de website van DUO.

9: Tegemoetkoming schoolkosten

Heb je moeite om de schoolkosten van je kind te betalen? Misschien kun je dan een beroep doen op een fonds dat helpt om kosten voor een schoolkamp, een laptop of een sportclub te betalen. Voorbeelden zijn de Stichting Leergeld en het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Via Sam& kun je een aanvraag indienen bij verschillende fondsen tegelijk. 

10: Bijzondere bijstand

Heb je hoge noodzakelijke kosten, maar een minimum inkomen? Dan kun je bij de gemeente aankloppen voor bijzondere bijstand. Deze tegemoetkoming is niet alleen bedoeld voor mensen met een bijstandsuitkering, maar voor iedereen met een inkomen op of rond het bijstandsniveau. Ook met een laag salaris of een lage uitkering kun je er dus recht op hebben. Bijzondere bijstand kan een oplossing zijn als je een nieuwe bril nodig hebt, als je kind op schoolkamp gaat of als je wasmachine stukgaat. Soms heb je vooraf toestemming nodig om de bijstand te krijgen. Het kan ook zijn dat de gemeente een lening geeft.

11: Kwijtschelding

Als je een inkomen op bijstandsniveau hebt, dan hoef je sommige gemeentelijke heffingen niet te betalen. Denk aan rioolheffing en reinigingsheffing. Heb je een bericht ontvangen waarin staat dat je deze heffingen moet betalen? Dan kun je kwijtschelding of gedeeltelijke kwijtschelding aanvragen. In het bericht van de gemeente staat hoe je dat moet doen.

©Oulaphone

12: Hulp van de gemeente

De gemeente heeft nog meer manieren om mensen met een laag inkomen te helpen, zoals:

‣ Individuele inkomenstoeslag voor mensen die al heel lang een laag inkomen hebben en die weinig mogelijkheden hebben om hun situatie te verbeteren.
‣ Goedkope zorgverzekering voor inwoners met een laag inkomen.
‣ Individuele studietoeslag voor studenten vanaf 18 jaar die naast hun studie geen bijbaan aankunnen vanwege een medische beperking.
‣ Stadspas waarmee je korting krijgt op activiteiten, zoals een filmhuis- of museumbezoek. Ook een bezoek aan de dierenarts kan goedkoper zijn met een stadspas.

Vraag bij je eigen gemeente wat er mogelijk is.

13: Belastingvoordelen

Als je een laag inkomen hebt en hoge kosten, kan het voordelen hebben om belastingaangifte te doen. Heb je bijvoorbeeld hoge ziektekosten, dan kun je misschien deze zorgkosten aftrekken. Je kunt dan geld terugkrijgen van de Belastingdienst. Als je een belastingaanslag hebt gekregen, maar niet genoeg geld hebt om die te betalen, dan kun je kwijtschelding aanvragen. Op de belastingaanslag staat hoe dat moet. 

💡 Zo vind je uit waar je recht op hebt Vind je het lastig om uit te zoeken waar je precies recht op hebt? Je kunt het makkelijk nagaan met de tool Bereken uw recht van het Nibud. 

Smartphones waar je iets aan hebt

Populair én minder dan 600 euro

Powered by Kieskeurig.nl