ID.nl logo
Hoe kun je schade aan je huis door klimaatrampen voorkomen?
© Sergey Nivens - stock.adobe.com
Zekerheid & gemak

Hoe kun je schade aan je huis door klimaatrampen voorkomen?

We hebben het gisteren weer meegemaakt met zomerstorm Poly: het weer kan opeens veel schade aanrichten. Extreme regenval en hitterecords komen bijna ieder jaar voor, net als flinke stormen en plotselinge hagelbuien. Verzekeraars merken het de dagen erna gelijk: veel drukte en schadeafhandelingen. Maar ook al krijg je je schade vergoed, de ellende van een overstroming of een boom op je schuur wil je liever voorkomen. Met deze tips ben je goed voorbereid.


 Na het lezen van dit artikel heb je antwoord op de volgende vragen: Wat kun je doen om je eigen huis te beschermen tegen extreem weer? | Hoe zorg je dat je tuin is voorbereid op het veranderende klimaat? | Wat moet je doen als je in een appartement of een huurhuis woont?

Ook interessant voor jou: 10 veelgestelde vragen over woonverzekeringen


Onderhoud je dak

Heb je een pannendak? Controleer dan in ieder geval één keer per jaar of de dakpannen nog goed liggen. Doe dat in ieder geval na iedere storm. Meestal kun je van een afstandje met een verrekijker wel zien of de pannen recht liggen en mooi op elkaar aansluiten. Heb je een plat dak, controleer dit dan ook af en toe van dichtbij. Waterschade door slecht onderhoud is niet verzekerd.

Heb je een dakkoepel of zonnepanelen? Dan is het goed om af en toe het dak op te gaan om te controleren of die nog goed vastzitten. Doe dat bijvoorbeeld als je de zonnepanelen of de ruit van de dakkoepel schoonmaakt. Controleer ook meteen de schoorsteen op scheuren in het voegwerk en laat eventuele gebreken repareren.

Verder is het belangrijk dat de waterdichte randen rond daklichten en schoorstenen hoog genoeg zijn. Om lekkages te voorkomen is een opstaande rand van 12 centimeter een vereiste. Als het dak achteraf is geïsoleerd, kan het dak hoger geworden zijn. De opstaande rand moeten dan ook worden verhoogd.

©René Notenbomer - stock.adobe.com

☀ Ook aan de zonnepanelen?

Kieskeurig.nl helpt je bij de oriëntatie!

Neem een groen dak

Een groen dak zorgt ervoor dat het dak water kan opnemen. Als het hard regent, komt er daardoor minder water ineens in de afvoer terecht. Dat verkleint de kans op een overstroming. Een groen dak houdt het huis ook beter warm in de winter, koel in de zomer en beschermt je dakbedekking, zodat die langer meegaat. Voor een groen dak kun je in sommige gemeenten subsidie aanvragen.

Onderhoud de dakgoot en de regenpijp

Bij een flinke hoosbui moet de dakgoot het water goed kunnen afvoeren. Op de plek waar het water de regenpijp instroomt, hoort een rooster te zitten dat de afvoer beschermt tegen bladafval en ander vuil. Houd de dakgoot en het rooster goed schoon en vrij van bladeren, zodat regenwater altijd kan doorstromen.

Heeft je huis een noodoverloop, die bij hoosbuien het regenwater langs de gevel kan laten wegstromen? Dat is belangrijk om een te grote waterdruk op een plat dak of een dakterras te voorkomen. Stroomt er ook bij een lichte bui water uit de noodoverloop? Dat is een teken dat je in actie moet komen om de hemelwaterafvoer te controleren.  

Bewaar regenwater voor later

Dakgoten en regenpijpen voeren regenwater af naar het riool. Bij een wolkbreuk kan het riool de hoeveelheid water niet aan. Een overstroming is het gevolg. Je kunt het riool een handje helpen door het water ergens anders heen te voeren, bijvoorbeeld naar een regenton, regenzuil of regenschutting. Daarin kun je regenwater opslaan, zodat je het bij droog weer kunt gebruiken om je planten water te geven of de ramen te zemen. Je kunt regenwater ook opslaan in een ondergrondse tank of infiltratiekratten. Sommige gemeenten geven hier subsidie voor.


 

©NinaMalyna - stock.adobe.com

Vervang tuintegels door borders of gras

Als je minder tegels hebt in de tuin, kan het regenwater makkelijker in de bodem zakken. Hierdoor stroomt er minder water naar het riool en ontstaat er minder snel een overstroming. Begroeiing helpt ook in warme, droge perioden. De omgeving blijft er koeler door in de zomer. Je kunt ook kiezels, grond of schelpen gebruiken als bodembedekking. Ook die voorkomen dat de grond snel uitdroogt.

Onderhoud de tuin

Heb je bomen in de tuin? Controleer dan of ze nog gezond zijn en of ze zwakke takken hebben. Zaag takken af die makkelijk kunnen afbreken. Is er een risico dat de boom een storm niet doorstaat? Dan is het slimmer om de hele boom weg te halen. Controleer ook of de schuttingen stabiel zijn en verstevig ze zo nodig. Heb je een omgewaaide of beschadigde schutting? Lees dan ons artikel over schuttingherstel.

Bescherm je spullen tegen water

Schade door regen- of smeltwater dat door een open raam of door kieren naar binnenkomt, is niet verzekerd. Of schade door een overstroming verzekerd is, hangt af van de oorzaak. Zo is overstroming door plaatselijke neerslag of een probleem met een beek, kleine rivier of kanaal meestal wel verzekerd. Maar als er water uit de zee, een grote rivier of groot binnenwater het land inkomt, bieden verzekeraars bijna nooit dekking. Ook schade door grondwater is meestal niet verzekerd.

Waterschade kun je tot op zekere hoogte voorkomen. Controleer ramen, deuren en kozijnen op waterdichtheid. Zorg voor een drempel voor de kelder, de voordeur en de tuindeuren. Of maak een goot die het water kan afvoeren.

Heb je een souterrain of kelder, zet je spullen dan op een verhoging van pallets, bakstenen of houten blokken. Als er extreem veel regen valt, kan een kelder toch onderlopen. Waardevolle spullen kun je daarom beter ergens anders bewaren.

In een gebied waar een overstroming kan voorkomen is het slim om grote planken of plaatmateriaal, plastic en zandzakken op voorraad te hebben. Daarmee kun je snel een waterkering maken. Er zijn ook speciale waterstoppers te koop, die je tussen de deurposten kunt plaatsen om water tegen te houden.

©highwaystarz

Wees voorbereid op brand 

Ook brand kan ontstaan door extreem weer. Denk aan een blikseminslag of natuurbrand. Misschien denk je dat de kans op brand klein is, maar de gevolgen kunnen wel heel ernstig zijn. Zorg dus dat je voorbereid bent. Controleer of je rookmelders het doen door af en toe de testknop in te drukken. Zorg dat je in de keuken een blusdeken voor het grijpen hebt. En haal bij voorkeur ook een brandblusser in huis.


Verzakking door droogte

Klimaatverandering zorgt ook voor verdroging van de grond. Dit kan de fundering aantasten, waardoor woningen verzakken. Deze schade is niet te verzekeren en de maatregelen om verzakking tegen te gaan of te herstellen zijn erg ingrijpend en duur. Maak je je zorgen om de fundering van je huis of van een huis dat je wilt gaan kopen? Meer informatie is de vinden op de website van de Stichting Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF).

Volg het weerbericht

Veel schade is te voorkomen met een goede voorbereiding. Is er noodweer op komst? Haal dan zonneschermen op en sluit ramen en deuren. Zet spullen die makkelijk wegwaaien binnen, zoals kunststof meubels, gieters en bloempotten. Ook parasols en een vuilniscontainer kun je maar beter binnen zetten, bijvoorbeeld in een schuur of garage. Als je binnen geen plaats hebt, kun je spullen ook plat op de grond leggen en afdekken met iets zwaars.

En wat als ik in koopappartement of een huurhuis woon?

Neem ook dan bij noodweer voorzorgsmaatregelen en zorg voor een goede brandpreventie. Huurders moeten in principe zelf hun dakgoten schoonhouden. Het kan ook zijn dat de verhuurder dat doet, vooral als de dakgoten slecht bereikbaar zijn. Je bent niet zelf verantwoordelijk voor het  onderhoud van het dak, de gevel en de regenpijpen. Bij een koopappartement is dat een zaak voor de Vereniging van Eigenaren (VvE). Die moet een meerjarenonderhoudsplan hebben. Bij een huurhuis moet de verhuurder voor het onderhoud zorgen. Denk je dat er onderhoud nodig is? Klop dan aan bij de VvE of de verhuurder en vraag om actie.

 

▼ Volgende artikel
Black Friday: waar vind je de beste elektronica-deals?
© Talita
Huis

Black Friday: waar vind je de beste elektronica-deals?

Zet 29 november in je agenda, want dan is het Black Friday! Voor techliefhebbers is dit een absolute topdag. Met elk jaar nóg spectaculairdere aanbiedingen scoor je geweldige deals op het gebied van laptops, telefoons, tablets en computerspulletjes. Spontaan shoppen kan, maar wie zich vooraf voorbereidt, loopt geen enkele mooie aanbieding mis!

Lees meer: Zo scoor je de beste deals tijdens de Amazon Prime Days


Black Friday

Je weet vast dat Black Friday bekend staat om zijn scherpe aanbiedingen, maar ken je de oorsprong van deze wereldwijde koopjesdag? Black Friday is over komen waaien vanuit Amerika, waar de dag direct volgt op Thanksgiving. Aangezien Thanksgiving altijd op een donderdag valt en veel Amerikanen er een lang weekend van maken, bleek deze vrijdag ideaal voor winkeliers om forse kortingen aan te bieden.

Hele weekend

Niet alleen deze vrijdag is het feest voor de consument, het hele weekend heb je kans op grote kortingen. De maandag na Black Friday heet Cyber Monday en dit is de dag waarop internetwinkels de laatste jaren hun grootste koopjes aanboden. Het is wel zo dat de verschillen tussen Black Friday en Cyber Monday beginnen te vervagen, je ziet tegenwoordig dat eigenlijk het hele weekend – van vrijdag tot en met maandag – de aanbiedingen je om de oren vliegen.

🚨 Meteen bookmarken: https://www.kieskeurig.nl/prijsdalers
Watch on YouTube

Focus op elektronica

Black Friday is hét moment om elektronica en computerapparatuur in te slaan. Alle grote (web)winkels doen mee en bieden stevige kortingen. In het verleden kon je al flink besparen op laptops, tv's en smartphones – en dat waren niet alleen oude modellen. Elke winkel heeft wel een speciale deal die tot de grote dag geheim wordt gehouden.

Ook audiofanaten komen aan hun trekken. Verwacht flinke kortingen op soundbars, koptelefoons en speakers. Daarnaast zijn er meestal mooie aanbiedingen voor computeraccessoires zoals muizen, headsets en toetsenborden. En niet te vergeten: externe harde schijven en smarthome-apparaten zoals camera's, lampen en deurbellen gaan ook vaak met korting de deur uit.

Op = op

Het is daarom belangrijk om snel te handelen. Zie je een aantrekkelijke aanbieding, aarzel dan niet en plaats het product direct in je winkelmandje. Het is niet verstandig om lang te wachten in de hoop dat een ander hetzelfde product net iets goedkoper aanbiedt, want dan loop je het risico mis te grijpen. Als een bekende winkel zoals Coolblue, MediaMarkt of Bol een laptop, smartphone of gameconsole met een aanzienlijke korting aanbiedt, wees er dan van bewust dat deze binnen enkele uren uitverkocht kunnen zijn. Tijdens deze periode is twijfelen dus geen goede strategie!

Voorbereiden

Wie slim wil shoppen, bereidt zich goed voor. Bekijk alvast de websites waar je normaal bestelt en schrijf je in voor hun nieuwsbrieven om geen deals te missen. Sommige grote winkels zoals MediaMarkt en Bol.com starten al geruime tijd vóór Black Friday met hun aanbiedingen.

Let op: sommige deals gelden de hele week, andere wisselen dagelijks. En kijk verder dan de bekende winkels – ook bij Kruidvat, Otto, Amazon.de en Wehkamp kun je verrassend goede aanbiedingen vinden, net als vorig jaar.

©Wesley Akkerman

Cashback en andere acties

Let tijdens dit weekend niet alleen op de prijs, maar ook op andere acties die naar boven komen drijven. Cashback-acties of kortingen op je volgende aankoop waren vorig jaar veelvoorkomende aanbiedingen. Ook is het mogelijk dat bepaalde producten deze week gratis worden aangeboden. Ben je op zoek naar een nieuwe laptop? Dan is het slim om te controleren of je er dit weekend gratis software bij krijgt, of misschien ontvang je bij een tablet wel een gratis toetsenbord of hoes.

Vals spelen

Pas op met 'nepkortingen'! Sommige winkels verhogen hun prijzen vlak voor Black Friday om de kortingen beter te laten lijken. Houd daarom nu al de prijzen bij van producten die je wilt kopen. Kieskeurig.nl is hierbij een handig hulpmiddel. Als je daar een product opzoekt, laat een groene pijl omlaag zien dat de prijs echt gedaald is. Hoe hoger het getal bij de pijl, hoe meer échte korting je krijgt vergeleken met de afgelopen dagen!

Kieskeurig

Je kunt natuurlijk ook gewoon op de website van Kieskeurig zoeken komend weekend. Prijsdatabases van alle bekende webshops worden constant automatisch geüpdatet en zo kun je meteen zien in welke winkel een moederbord, nieuwe pc of je volgende smartphone het goedkoopste is. Je vindt er 10 onmisbare tips voor het shoppen tijdens Black Friday, en op de Prijsdalers-pagina krijg je meteen de allerbeste deals te zien. Wil je de beste Black Friday-deals in je inbox, meld je dan op de site van Kieskeurig even aan voor de nieuwsbrief.

▼ Volgende artikel
5x waar je op moet letten als je een goedkoop smarthome-merk zoekt
© Action
Huis

5x waar je op moet letten als je een goedkoop smarthome-merk zoekt

Aan merken die producten voor je smarthome aanbieden hebben we tegenwoordig geen gebrek. Maar hoe scheid je het kaf van het koren? In dit artikel geven we vijf aspecten waar je op moet letten bij de keuze voor een voordelig merk, waardoor je hopelijk geen miskoop (meer) begaat.

Als je nog niet zo bekend bent met een smarthomemerk en je doet wat onderzoek, let dan in elk geval op de volgende zaken:

  1. De mobiele app wordt goed beoordeeld, door echte mensen
  2. Brede compatibiliteit met de grote spelers (Amazon, Google, Apple)
  3. Je komt online positieve reviews tegen op betrouwbare sites
  4. Recensenten die je vertrouwt zijn positief over het merk (niet alleen influencers)
  5. Heb voor jezelf helder wat je belangrijk vindt

💡Lees ook: Zijn goedkope smarthomeproducten wel veilig?

De laatste jaren zijn er flink wat merken bijgekomen die allemaal nagenoeg dezelfde smarthomeproducten aanbieden. Dit soort producten noemen we ook wel whitelabelproducten: dergelijke apparaten worden geproduceerd door een derde partij, en door een aanbieder aangeboden met een eigen logo en soms ook een eigen app. In veel gevallen biedt zo'n verstrekker geen extra's of unieke elementen, maar in een zeldzaam geval gebeurt dat wèl. Daar kom je achter wanneer je onderzoek doet naar zo'n merk, door op de volgende zaken te letten.

1- De mobiele app wordt goed beoordeeld, door echte mensen

Als een merk echt een slechte app aanbiedt, dan zie je dat vanzelf terug in de beoordelingen. Het is dan zaak om door de cijfers van bots (digitale systemen die automatisch reviews plaatsen) en betaalde influencers te kijken – maar op een gegeven moment herken je een bepaald soort taalgebruik waardoor je dat moeiteloos doet. Bovendien lijken veel neppe reviews op elkaar, zowel in boodschap als taalgebruik. Lees alle beoordelingen goed door en let op die van echte mensen of gebruikers. Hoe meer je er daar van vindt, hoe beter de app in kwestie is.

©Hombli

2- Brede compatibiliteit met de grote spelers

In je onderzoek is het ook verstandig om informatie op te zoeken over de brede compatibiliteit van het merk in kwestie. Ga naar de winkelpagina of officiële website om te zien of er bijvoorbeeld ondersteuning is voor Google Home of Apple Homekit. En anders is Matter, Homey, Fibaro of een ander smarthomeprotocol de moeite waard. Hoe breder de support, hoe breder de inzetbaarheid en hoe beter de ervaring. Check ook meteen of je het product offline kunt gebruiken binnen je eigen netwerk, eventueel via een zelf opgezet smarthomeplatform.

Lees ook: Wat is Matter? Smarthome-standaard uitgelegd

Je huis slimmer maken hoeft niet duur te zijn

Met slimme stekkers maak je bestaande apparaten 'smart'

3- Je komt online positieve reviews tegen op betrouwbare sites

Onderschat daarnaast de kracht van een positieve recensie niet. Niet dat je zomaar elke review kunt vertrouwen die je online tegenkomt. Maar als het geluid overwegend positief is en je vertrouwt de platformen of recensenten, dan heb je weinig redenen om te twijfelen aan een merk. Als een specifiek merk genegeerd wordt door een publicatie, of je komt er simpelweg geen recensies over tegen, dan kan het zijn dat het niet bijzonder genoeg is. Hopelijk is een website transparant over de werkwijze bij het selecteren van de artikelen die worden besproken, zodat je het ontbreken van de review in de juiste context kunt plaatsen.

©Lidl

4- Recensenten die je vertrouwt zijn positief over het merk (niet alleen influencers)

Over recensenten gesproken: let ook in het bijzonder op wie zo'n product test en of diegene een grote staat van dienst heeft. Probeer te achterhalen of die persoon in het verleden vaker positief is geweest over het merk. Wees ook scherp op het beroep van zo'n recensent. Lees je een tekst van een expert, reviewer of journalist, dan kun je de argumenten veel beter plaatsen en op waarde schatten dan wanneer een influencer schreeuwt dat je maar gewoon iets moet kopen omdat het vet is. Diegene wordt daar grof voor betaald – echte redacteuren zijn niet zo gemakkelijk te beïnvloeden. Je kunt bijvoorbeeld opzoeken via LinkedIn of iemand een echte journalist is, of is verbonden aan een bepaald merk.

5- Heb voor jezelf helder wat je belangrijk vindt

Als je eenmaal de basale informatie opgezocht hebt en je hebt wat onderzoek gedaan naar wie wat precies recenseert, dan is het tijd om naar de inhoud te kijken. Niet alle kritiek hoeft voor jou een probleem te zijn. Zeker niet als je begrijpt waar je op moet letten of als je weet wat voor jou belangrijk is. Een goede prijs-kwaliteitverhouding geeft vaak alle context die je nodig hebt. Dan kun je genoegen nemen met iets minder, zonder er te veel voor te betalen. Let in de teksten vooral ook op het updatebeleid; hoe breder die is, hoe langer je met de producten doet. Hier op ID.nl vind je ook veel reviews, misschien zit jou gewenste artikel er ook wel bij?


☃️Deze winter zit je niet in de kou: