ID.nl logo
Hoe kun je schade aan je huis door klimaatrampen voorkomen?
© Sergey Nivens - stock.adobe.com
Zekerheid & gemak

Hoe kun je schade aan je huis door klimaatrampen voorkomen?

We hebben het gisteren weer meegemaakt met zomerstorm Poly: het weer kan opeens veel schade aanrichten. Extreme regenval en hitterecords komen bijna ieder jaar voor, net als flinke stormen en plotselinge hagelbuien. Verzekeraars merken het de dagen erna gelijk: veel drukte en schadeafhandelingen. Maar ook al krijg je je schade vergoed, de ellende van een overstroming of een boom op je schuur wil je liever voorkomen. Met deze tips ben je goed voorbereid.


 Na het lezen van dit artikel heb je antwoord op de volgende vragen: Wat kun je doen om je eigen huis te beschermen tegen extreem weer? | Hoe zorg je dat je tuin is voorbereid op het veranderende klimaat? | Wat moet je doen als je in een appartement of een huurhuis woont?

Ook interessant voor jou: 10 veelgestelde vragen over woonverzekeringen


Onderhoud je dak

Heb je een pannendak? Controleer dan in ieder geval één keer per jaar of de dakpannen nog goed liggen. Doe dat in ieder geval na iedere storm. Meestal kun je van een afstandje met een verrekijker wel zien of de pannen recht liggen en mooi op elkaar aansluiten. Heb je een plat dak, controleer dit dan ook af en toe van dichtbij. Waterschade door slecht onderhoud is niet verzekerd.

Heb je een dakkoepel of zonnepanelen? Dan is het goed om af en toe het dak op te gaan om te controleren of die nog goed vastzitten. Doe dat bijvoorbeeld als je de zonnepanelen of de ruit van de dakkoepel schoonmaakt. Controleer ook meteen de schoorsteen op scheuren in het voegwerk en laat eventuele gebreken repareren.

Verder is het belangrijk dat de waterdichte randen rond daklichten en schoorstenen hoog genoeg zijn. Om lekkages te voorkomen is een opstaande rand van 12 centimeter een vereiste. Als het dak achteraf is geïsoleerd, kan het dak hoger geworden zijn. De opstaande rand moeten dan ook worden verhoogd.

©René Notenbomer - stock.adobe.com

☀ Ook aan de zonnepanelen?

Kieskeurig.nl helpt je bij de oriëntatie!

Neem een groen dak

Een groen dak zorgt ervoor dat het dak water kan opnemen. Als het hard regent, komt er daardoor minder water ineens in de afvoer terecht. Dat verkleint de kans op een overstroming. Een groen dak houdt het huis ook beter warm in de winter, koel in de zomer en beschermt je dakbedekking, zodat die langer meegaat. Voor een groen dak kun je in sommige gemeenten subsidie aanvragen.

Onderhoud de dakgoot en de regenpijp

Bij een flinke hoosbui moet de dakgoot het water goed kunnen afvoeren. Op de plek waar het water de regenpijp instroomt, hoort een rooster te zitten dat de afvoer beschermt tegen bladafval en ander vuil. Houd de dakgoot en het rooster goed schoon en vrij van bladeren, zodat regenwater altijd kan doorstromen.

Heeft je huis een noodoverloop, die bij hoosbuien het regenwater langs de gevel kan laten wegstromen? Dat is belangrijk om een te grote waterdruk op een plat dak of een dakterras te voorkomen. Stroomt er ook bij een lichte bui water uit de noodoverloop? Dat is een teken dat je in actie moet komen om de hemelwaterafvoer te controleren.  

Bewaar regenwater voor later

Dakgoten en regenpijpen voeren regenwater af naar het riool. Bij een wolkbreuk kan het riool de hoeveelheid water niet aan. Een overstroming is het gevolg. Je kunt het riool een handje helpen door het water ergens anders heen te voeren, bijvoorbeeld naar een regenton, regenzuil of regenschutting. Daarin kun je regenwater opslaan, zodat je het bij droog weer kunt gebruiken om je planten water te geven of de ramen te zemen. Je kunt regenwater ook opslaan in een ondergrondse tank of infiltratiekratten. Sommige gemeenten geven hier subsidie voor.


 

©NinaMalyna - stock.adobe.com

Vervang tuintegels door borders of gras

Als je minder tegels hebt in de tuin, kan het regenwater makkelijker in de bodem zakken. Hierdoor stroomt er minder water naar het riool en ontstaat er minder snel een overstroming. Begroeiing helpt ook in warme, droge perioden. De omgeving blijft er koeler door in de zomer. Je kunt ook kiezels, grond of schelpen gebruiken als bodembedekking. Ook die voorkomen dat de grond snel uitdroogt.

Onderhoud de tuin

Heb je bomen in de tuin? Controleer dan of ze nog gezond zijn en of ze zwakke takken hebben. Zaag takken af die makkelijk kunnen afbreken. Is er een risico dat de boom een storm niet doorstaat? Dan is het slimmer om de hele boom weg te halen. Controleer ook of de schuttingen stabiel zijn en verstevig ze zo nodig. Heb je een omgewaaide of beschadigde schutting? Lees dan ons artikel over schuttingherstel.

Bescherm je spullen tegen water

Schade door regen- of smeltwater dat door een open raam of door kieren naar binnenkomt, is niet verzekerd. Of schade door een overstroming verzekerd is, hangt af van de oorzaak. Zo is overstroming door plaatselijke neerslag of een probleem met een beek, kleine rivier of kanaal meestal wel verzekerd. Maar als er water uit de zee, een grote rivier of groot binnenwater het land inkomt, bieden verzekeraars bijna nooit dekking. Ook schade door grondwater is meestal niet verzekerd.

Waterschade kun je tot op zekere hoogte voorkomen. Controleer ramen, deuren en kozijnen op waterdichtheid. Zorg voor een drempel voor de kelder, de voordeur en de tuindeuren. Of maak een goot die het water kan afvoeren.

Heb je een souterrain of kelder, zet je spullen dan op een verhoging van pallets, bakstenen of houten blokken. Als er extreem veel regen valt, kan een kelder toch onderlopen. Waardevolle spullen kun je daarom beter ergens anders bewaren.

In een gebied waar een overstroming kan voorkomen is het slim om grote planken of plaatmateriaal, plastic en zandzakken op voorraad te hebben. Daarmee kun je snel een waterkering maken. Er zijn ook speciale waterstoppers te koop, die je tussen de deurposten kunt plaatsen om water tegen te houden.

©highwaystarz

Wees voorbereid op brand 

Ook brand kan ontstaan door extreem weer. Denk aan een blikseminslag of natuurbrand. Misschien denk je dat de kans op brand klein is, maar de gevolgen kunnen wel heel ernstig zijn. Zorg dus dat je voorbereid bent. Controleer of je rookmelders het doen door af en toe de testknop in te drukken. Zorg dat je in de keuken een blusdeken voor het grijpen hebt. En haal bij voorkeur ook een brandblusser in huis.


Verzakking door droogte

Klimaatverandering zorgt ook voor verdroging van de grond. Dit kan de fundering aantasten, waardoor woningen verzakken. Deze schade is niet te verzekeren en de maatregelen om verzakking tegen te gaan of te herstellen zijn erg ingrijpend en duur. Maak je je zorgen om de fundering van je huis of van een huis dat je wilt gaan kopen? Meer informatie is de vinden op de website van de Stichting Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF).

Volg het weerbericht

Veel schade is te voorkomen met een goede voorbereiding. Is er noodweer op komst? Haal dan zonneschermen op en sluit ramen en deuren. Zet spullen die makkelijk wegwaaien binnen, zoals kunststof meubels, gieters en bloempotten. Ook parasols en een vuilniscontainer kun je maar beter binnen zetten, bijvoorbeeld in een schuur of garage. Als je binnen geen plaats hebt, kun je spullen ook plat op de grond leggen en afdekken met iets zwaars.

En wat als ik in koopappartement of een huurhuis woon?

Neem ook dan bij noodweer voorzorgsmaatregelen en zorg voor een goede brandpreventie. Huurders moeten in principe zelf hun dakgoten schoonhouden. Het kan ook zijn dat de verhuurder dat doet, vooral als de dakgoten slecht bereikbaar zijn. Je bent niet zelf verantwoordelijk voor het  onderhoud van het dak, de gevel en de regenpijpen. Bij een koopappartement is dat een zaak voor de Vereniging van Eigenaren (VvE). Die moet een meerjarenonderhoudsplan hebben. Bij een huurhuis moet de verhuurder voor het onderhoud zorgen. Denk je dat er onderhoud nodig is? Klop dan aan bij de VvE of de verhuurder en vraag om actie.

 

▼ Volgende artikel
Zonneplan Charge 2: Altijd goedkoop je elektrische auto opladen
© Zonneplan
Mobiliteit

Zonneplan Charge 2: Altijd goedkoop je elektrische auto opladen

Je elektrische auto opladen kan vanaf nu net een stukje makkelijker en efficiënter. Zonneplan lanceert namelijk de Charge 2, een nieuw laadpaalsysteem waarmee je je elektrische auto nog slimmer oplaadt. Dat scheelt niet alleen in het algehele enegieverbruik van het elektrische wagenpark in Nederland, je merkt het ook meteen zelf in je portemonnee.

Partnerbijdrage – in samenwerking met Zonneplan.

Dagtarief

Elektrische auto's worden doorgaans aan het begin van de avond opgeladen. Dat is niet zo gek, want dan weet je zeker dat je de volgende dag met een volle accu weer de weg op kunt. Maar waar lang niet iedereen bij stilstaat, is dat dat helemaal niet elke avond nodig is.

Uit onderzoek blijkt dat tweederde van de EV-rijders wekelijks minder dan 400 kilometer rijdt. Dat is vergelijkbaar met de gemiddelde actieradius van een elektrische auto. Je hoeft dus helemaal niet iedere avond tijdens piektijden je batterij op te laden, maar veel mensen doen dat wel, en dan dus ook meteen tegen het hoge dagtarief. Met een elektrische laadpaal van Zonneplan, zoals de nieuwe Charge 2, hoef jij daar in ieder geval niet meer aan mee te doen.

Powerplay

Wat maakt de Zonneplan Charge 2 dan zo revolutionair ten opzichte van andere laadpalen? Dat komt voor een groot deel door Powerplay. Powerplay is een slim algoritme dat ervoor zorgt dat je elektrische auto altijd op de meest zuinige en efficiënte manier wordt opgeladen. Stroom kost niet op elk moment van de dag even veel, en het Powerplay-algoritme zoekt precies uit wanneer de batterij van je auto het best kan worden opgeladen.

Als je auto is ingeplugd, wordt de accu zoveel mogelijk opgeladen tijdens daluren. Dat scheelt sowieso al flink in de kosten ten opzichte van het normale dagtarief van je energieleverancier. En daar hoef je zelf bijna niets voor te doen: je stelt alleen een eindtijd in waarop je wil vertrekken, en het slimme algoritme zorgt ervoor dat je batterij zo goedkoop mogelijk wordt opgeladen zodat je de volgende dag weer met een volle accu de weg op kunt.

Watch on YouTube

Gratis laden

Met de Zonneplan Charge 2 laad je op bepaalde momenten zelfs helemaal gratis. Het kan gebeuren dat het stroomnet tijdelijk een overschot aan energie heeft. Op die momenten kost stroom helemaal niets. De Charge 2 herkent die momenten en zorgt ervoor dat je elektrische auto juist dan wordt opgeladen.

En dat kan behoorlijk aantikken. Op sommige momenten krijg je zelfs geld toe, omdat de landelijke netbeheerder TenneT vergoedingen betaalt voor het flexibel afnemen van energie. Een gemiddelde gebruiker kan op die manier tot wel 2000 kilometer per jaar gratis rijden. Dat komt voor tweederde van de EV-rijders dus neer op meer dan vijf weken per jaar gratis de weg op. Alles wat je daarvoor hoeft te doen is je auto zoveel mogelijk ingeplugd laten, en Powerplay doet de rest.

©Zonneplan

Lage kosten

Maar ook zonder stroomoverschotten ben je met de laadpalen van Zonneplan stukken goedkoper uit. Zelfs elektrische rijders met een gewoon dynamisch energiecontract betalen zo'n 25 procent meer voor het opladen van hun accu, terwijl gebruikers met een vast energiecontract bijna het dubbele kwijt zijn.

Ben je aangewezen op een openbare laadpaal, dan betaal je ruim twee keer zoveel als met een laadpaal van Zonneplan. Snelladen langs de weg kost zelfs vier tot vijf keer zoveel. Met een laadpaal van Zonneplan en Powerplay rijd je gemiddeld voor slechts 2,89 euro per honderd kilometer, terwijl snelladen bij FastNed doorgaans meer dan 11 euro per honderd kilometer kost.

Charge 2

En dat alles wordt dus nog een stukje beter met de nieuwe laadpaal van Zonneplan. De Charge 2 is nóg uitgebreider dan zijn voorganger. Door het slimme Powerplay-algoritme bespaar je dus al een kwart van de kosten die je maakt met een normaal dynamisch energiecontract.

De laadpaal zelf is ook nog een stukje beter geworden. Allereerst is hij in een nieuw jasje gestoken, zodat hij er nog wat beter uitziet. Bovendien krijgt de Charge 2 zijn software-updates draadloos, dus daar hoef je zelf ook amper meer iets voor te doen.

Je bestelt de Charge 2 bovendien gewoon online, tegen een scherpe prijs. Een professionele installateur zorgt ervoor dat de laadpaal komt te staan waar je hem wil hebben en dat alles naar behoren werkt. Alles bij elkaar heb je de Zonneplan Charge 2 in minder dan 3 jaar volledig terugverdiend.

©Zonneplan

Conclusie

Met de nieuwe Charge 2-laadpaal van Zonneplan laad je altijd op de goedkoopst mogelijke manier op. Het slimme Powerplay-algoritme berekent precies wanneer stroom het goedkoopst is, en alleen op die momenten wordt je elektrische auto opgeladen. Zo betaal je nooit het volle stroomtarief, laad je zelfs een kwart goedkoper op dan met een normaal dynamisch energiecontract, en rijd je gemiddeld 2000 kilometer per jaar zonder ook maar een cent te betalen.

De Zonneplan Charge 2 is vanaf nu online te bestellen.

▼ Volgende artikel
Ho ho ho: zo fotografeer je de magie van kerst
© Alexandra Surkova
Huis

Ho ho ho: zo fotografeer je de magie van kerst

De feestdagen hebben iets bijzonders. Kerstmis is het perfecte moment om fijne momenten vast te leggen met je camera of smartphone. Zo kun je ze later altijd weer terughalen. We helpen je graag op weg met tips en ideeën om deze kerst de mooiste foto's te maken.

Ga jij de verlichte kerstboom, de rijkelijk gedekte tafel, het samenzijn met je dierbaren of de verlichte stad fotograferen? Met de juiste tips en fotografietechnieken maak je schitterende foto’s. Houd je camera deze kerst dus binnen handbereik! We geven inspiratie en tips voor de volgende onderwerpen:

🎄 Kerstboom

🥂 Kerstdiner (of -ontbijt, of -lunch)

👪 Portretten van vrienden en familie

🌃 Lichtjes in de stad

Lees ook: Slimme kerstverlichting: haal de kerstsfeer in huis

🎄Kerstboom: van close-up tot licht-effecten

Ongeveer 90 procent van de huishoudens in Nederlanders heeft een kerstboom staan, grote kans dus dat ook jij er weer flink werk van hebt gemaakt. Je wilt je boom natuurlijk mooi vastleggen, maar hoe doe je dat het best?

Begin met de basis. Zorg dat er genoeg licht in de kamer is, maar niet te fel, zodat de warme gloed van de kerstlampjes zichtbaar blijft. Gebruik een statief om te voorkomen dat je foto onscherp wordt. Kies daarna een goede compositie. Speel met hoeken en afstanden tot de boom: maak bijvoorbeeld een close-up van een ornament, waarbij de rest van de boom zacht vervaagt op de achtergrond. Of probeer de hele boom in beeld te krijgen. Of dat laatste lukt, hangt af van de ruimte die je in de kamer hebt.

©Jordi Prat Puig | jordieasy

BOKEH

Ken je die foto's waarin de (kerst)lichtjes veranderen in zachte, gloeiende vlekjes? Dat heet bokeh, en je kunt dit heel makkelijk zelf creëren met je kerstboom. Het enige wat je nodig hebt, is een ander hoofdonderwerp dat je iets voor de boom plaatst.

Zet de iso-waarde van je camera laag, bijvoorbeeld ISO 100. Gebruik een groot diafragma (een klein F-getal) en stel scherp op een voorwerp dicht bij de camera, zoals een kaars of een kerststukje. Zorg ervoor dat de lichtjes van de boom wat verder weg staan. Die zullen dan vervagen tot die mooie bokeh-effecten. Probeer te spelen met de afstand en waar je scherpstelt om het effect precies goed te krijgen. Dit werkt trouwens niet alleen met een camera, maar ook met de portretmodus op veel smartphones.

©holdstillandclick

Kerstdiner: sfeer en smaak

Kerst draait om samenzijn en … eten! Die feestelijke eettafel vráágt er gewoon om door jou vastgelegd te worden.

Begin met een foto van de hele gedekte tafel. Als je de tafel al vroeg dekt, kun je foto's maken bij daglicht, wat zorgt voor een frisse sfeer. Fotografeer je vlak voor het diner, dan geeft het warme, zachte licht juist een romantisch effect. Een statief kan handig zijn, maar tijdens het eten zelf kan dat onpraktisch zijn. Wees dan niet bang je iso-waarde te verhogen. Moderne camera’s hebben minder last van ruis, en eventuele ruis kun je eenvoudig wegwerken tijdens het nabewerken.

Varieer met je standpunt om je foto interessant te maken. Een lage hoek vanaf de rand van de tafel geeft veel diepte. Wil je liever een overzichtsfoto van bovenaf? Gebruik dan een keukentrapje.

Als je de hele tafel hebt gefotografeerd, zoom dan in op de details. Denk aan het zilveren bestek, het kerstservies en de glinsterende kristallen glazen. Kies een klein F-getal om je onderwerp scherp te maken en de achtergrond subtiel te vervagen. Zo voeg je een professioneel tintje toe aan je foto’s en laat je jouw oog voor detail zien.

Lees ook: Handige tip (bijvoorbeeld voor kerst): zo krijg je wijn snel gekoeld

GRATIS Minicursus: Fotograferen tijdens de feestdagen

Gratis minicursus op Zoom Academy

Je wilt natuurlijk niet de hele avond met een camera rondlopen, maar een foto van die prachtig opgemaakte borden kun je best even maken, toch? Probeer eens recht van boven te fotograferen voor een leuk perspectief op het gerecht. Dat kan prima en snel met je smartphone.

Vergeet ook niet om de sfeer en interactie vast te leggen. Denk aan het aansnijden van het hoofdgerecht of de twinkelende ogen van een kind bij het zien van het toetje. Juist die spontane momenten maken je foto's extra bijzonder.

©Suzi Media

Kerstportretten: van spontaan tot geposeerd

Hoe maak je warme en intieme portretten tijdens kerstbijeenkomsten? Het geheim zit in het vastleggen van spontane momenten. Die vertellen vaak het beste verhaal en zijn het leukst om later terug te zien.

Denk aan kinderen die spelen met hun neefjes en nichtjes, familieleden die lachen om een oude anekdote, of een verraste blik bij het uitpakken van een cadeau. Om zulke momenten vast te leggen, is het belangrijk om alert te blijven en je camera binnen handbereik te houden. Laat hem gerust aanstaan en gebruik autofocus voor snelheid.

Kies een korte sluitertijd om bewogen beelden te voorkomen. Je kunt ook auto-iso inschakelen en fotograferen in de S/Tv-stand (sluitertijdvoorkeuze). Zo regelt de camera de rest van de instellingen, en kun jij je volledig richten op het vastleggen van die mooie momenten.

©rimmdream

Naast spontane foto’s kunnen geposeerde portretfoto’s ook een mooie toevoeging zijn aan je fotoalbum. Kies een plek met goed licht en een mooie achtergrond, zoals de kerstboom of een feestelijk versierde haard. Veel mensen voelen zich wat meer op hun gemak met iets in hun handen, zoals een glas of een cadeau. Zorg dat iedereen goed zichtbaar is en gebruik een grotere scherptediepte (een hoger F-getal) om te zorgen dat iedereen scherp op de foto staat. Zo creëer je een sfeervol groepsportret dat een mooie herinnering vormt.

Lichtjes in de stad

Even een frisse neus halen na het diner? Neem je camera mee, want tijdens de feestdagen zijn de meeste dorpen en steden prachtig verlicht. In het centrum hangen sfeervolle lichtjes in de winkelstraten, etalages zijn feestelijk versierd, en overal zie je kerstverlichting.

Kijk eens naar composities waarin de verlichting de hoofdrol speelt. Denk aan reflecties in het water of op natte klinkers, een silhouet van een opvallend gebouw met kerstverlichting op de voorgrond, of een rustige zijstraat waar de lichtjes een intieme sfeer geven.

Zoek je meer levendigheid? Bezoek een kerstmarkt of fotografeer mensen die genieten van de feestelijke sfeer in de straten. Deze momenten geven je foto's extra dynamiek en maken ze nog specialer.

©dimbar76

⭐ LICHTSTERRETJES ⭐

Een creatieve manier om de kerstlichtjes in de stad vast te leggen, is door het maken van 'lichtsterretjes'. Dit doe je door een klein diafragma te gebruiken, bijvoorbeeld F 14 of hoger. Hoe hoger het getal, hoe sterker het ster-effect wordt. Speel met de instellingen om te ontdekken wat je het mooiste vindt.

Let op: bij een klein diafragma heb je een langere sluitertijd nodig om voldoende licht op te vangen. Een statief is daarom onmisbaar om scherpe foto's te maken zonder bewegingsonscherpte. Zo geef je de kerstverlichting een extra feestelijke uitstraling in je foto's.

Een creatieve manier om de kerstlichtjes in de stad vast te leggen, is door het maken van ‘lichtsterretjes’. Die kun je maken door een klein diafragma te gebruiken (een hoog F-getal dus, bijvoorbeeld F 14). Speel met de precieze waarde om te zien hoe het ster-effect zich vormt. Je hebt hierbij wel een statief nodig, omdat je bij een klein diafragma een langere sluitertijd nodig hebt om nog goed te belichten.