ID.nl logo
Hoe kun je schade aan je huis door klimaatrampen voorkomen?
© Sergey Nivens - stock.adobe.com
Zekerheid & gemak

Hoe kun je schade aan je huis door klimaatrampen voorkomen?

We hebben het gisteren weer meegemaakt met zomerstorm Poly: het weer kan opeens veel schade aanrichten. Extreme regenval en hitterecords komen bijna ieder jaar voor, net als flinke stormen en plotselinge hagelbuien. Verzekeraars merken het de dagen erna gelijk: veel drukte en schadeafhandelingen. Maar ook al krijg je je schade vergoed, de ellende van een overstroming of een boom op je schuur wil je liever voorkomen. Met deze tips ben je goed voorbereid.


 Na het lezen van dit artikel heb je antwoord op de volgende vragen: Wat kun je doen om je eigen huis te beschermen tegen extreem weer? | Hoe zorg je dat je tuin is voorbereid op het veranderende klimaat? | Wat moet je doen als je in een appartement of een huurhuis woont?

Ook interessant voor jou: 10 veelgestelde vragen over woonverzekeringen


Onderhoud je dak

Heb je een pannendak? Controleer dan in ieder geval één keer per jaar of de dakpannen nog goed liggen. Doe dat in ieder geval na iedere storm. Meestal kun je van een afstandje met een verrekijker wel zien of de pannen recht liggen en mooi op elkaar aansluiten. Heb je een plat dak, controleer dit dan ook af en toe van dichtbij. Waterschade door slecht onderhoud is niet verzekerd.

Heb je een dakkoepel of zonnepanelen? Dan is het goed om af en toe het dak op te gaan om te controleren of die nog goed vastzitten. Doe dat bijvoorbeeld als je de zonnepanelen of de ruit van de dakkoepel schoonmaakt. Controleer ook meteen de schoorsteen op scheuren in het voegwerk en laat eventuele gebreken repareren.

Verder is het belangrijk dat de waterdichte randen rond daklichten en schoorstenen hoog genoeg zijn. Om lekkages te voorkomen is een opstaande rand van 12 centimeter een vereiste. Als het dak achteraf is geïsoleerd, kan het dak hoger geworden zijn. De opstaande rand moeten dan ook worden verhoogd.

©René Notenbomer - stock.adobe.com

☀ Ook aan de zonnepanelen?

Kieskeurig.nl helpt je bij de oriëntatie!

Neem een groen dak

Een groen dak zorgt ervoor dat het dak water kan opnemen. Als het hard regent, komt er daardoor minder water ineens in de afvoer terecht. Dat verkleint de kans op een overstroming. Een groen dak houdt het huis ook beter warm in de winter, koel in de zomer en beschermt je dakbedekking, zodat die langer meegaat. Voor een groen dak kun je in sommige gemeenten subsidie aanvragen.

Onderhoud de dakgoot en de regenpijp

Bij een flinke hoosbui moet de dakgoot het water goed kunnen afvoeren. Op de plek waar het water de regenpijp instroomt, hoort een rooster te zitten dat de afvoer beschermt tegen bladafval en ander vuil. Houd de dakgoot en het rooster goed schoon en vrij van bladeren, zodat regenwater altijd kan doorstromen.

Heeft je huis een noodoverloop, die bij hoosbuien het regenwater langs de gevel kan laten wegstromen? Dat is belangrijk om een te grote waterdruk op een plat dak of een dakterras te voorkomen. Stroomt er ook bij een lichte bui water uit de noodoverloop? Dat is een teken dat je in actie moet komen om de hemelwaterafvoer te controleren.  

Bewaar regenwater voor later

Dakgoten en regenpijpen voeren regenwater af naar het riool. Bij een wolkbreuk kan het riool de hoeveelheid water niet aan. Een overstroming is het gevolg. Je kunt het riool een handje helpen door het water ergens anders heen te voeren, bijvoorbeeld naar een regenton, regenzuil of regenschutting. Daarin kun je regenwater opslaan, zodat je het bij droog weer kunt gebruiken om je planten water te geven of de ramen te zemen. Je kunt regenwater ook opslaan in een ondergrondse tank of infiltratiekratten. Sommige gemeenten geven hier subsidie voor.


 

©NinaMalyna - stock.adobe.com

Vervang tuintegels door borders of gras

Als je minder tegels hebt in de tuin, kan het regenwater makkelijker in de bodem zakken. Hierdoor stroomt er minder water naar het riool en ontstaat er minder snel een overstroming. Begroeiing helpt ook in warme, droge perioden. De omgeving blijft er koeler door in de zomer. Je kunt ook kiezels, grond of schelpen gebruiken als bodembedekking. Ook die voorkomen dat de grond snel uitdroogt.

Onderhoud de tuin

Heb je bomen in de tuin? Controleer dan of ze nog gezond zijn en of ze zwakke takken hebben. Zaag takken af die makkelijk kunnen afbreken. Is er een risico dat de boom een storm niet doorstaat? Dan is het slimmer om de hele boom weg te halen. Controleer ook of de schuttingen stabiel zijn en verstevig ze zo nodig. Heb je een omgewaaide of beschadigde schutting? Lees dan ons artikel over schuttingherstel.

Bescherm je spullen tegen water

Schade door regen- of smeltwater dat door een open raam of door kieren naar binnenkomt, is niet verzekerd. Of schade door een overstroming verzekerd is, hangt af van de oorzaak. Zo is overstroming door plaatselijke neerslag of een probleem met een beek, kleine rivier of kanaal meestal wel verzekerd. Maar als er water uit de zee, een grote rivier of groot binnenwater het land inkomt, bieden verzekeraars bijna nooit dekking. Ook schade door grondwater is meestal niet verzekerd.

Waterschade kun je tot op zekere hoogte voorkomen. Controleer ramen, deuren en kozijnen op waterdichtheid. Zorg voor een drempel voor de kelder, de voordeur en de tuindeuren. Of maak een goot die het water kan afvoeren.

Heb je een souterrain of kelder, zet je spullen dan op een verhoging van pallets, bakstenen of houten blokken. Als er extreem veel regen valt, kan een kelder toch onderlopen. Waardevolle spullen kun je daarom beter ergens anders bewaren.

In een gebied waar een overstroming kan voorkomen is het slim om grote planken of plaatmateriaal, plastic en zandzakken op voorraad te hebben. Daarmee kun je snel een waterkering maken. Er zijn ook speciale waterstoppers te koop, die je tussen de deurposten kunt plaatsen om water tegen te houden.

©highwaystarz

Wees voorbereid op brand 

Ook brand kan ontstaan door extreem weer. Denk aan een blikseminslag of natuurbrand. Misschien denk je dat de kans op brand klein is, maar de gevolgen kunnen wel heel ernstig zijn. Zorg dus dat je voorbereid bent. Controleer of je rookmelders het doen door af en toe de testknop in te drukken. Zorg dat je in de keuken een blusdeken voor het grijpen hebt. En haal bij voorkeur ook een brandblusser in huis.


Verzakking door droogte

Klimaatverandering zorgt ook voor verdroging van de grond. Dit kan de fundering aantasten, waardoor woningen verzakken. Deze schade is niet te verzekeren en de maatregelen om verzakking tegen te gaan of te herstellen zijn erg ingrijpend en duur. Maak je je zorgen om de fundering van je huis of van een huis dat je wilt gaan kopen? Meer informatie is de vinden op de website van de Stichting Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF).

Volg het weerbericht

Veel schade is te voorkomen met een goede voorbereiding. Is er noodweer op komst? Haal dan zonneschermen op en sluit ramen en deuren. Zet spullen die makkelijk wegwaaien binnen, zoals kunststof meubels, gieters en bloempotten. Ook parasols en een vuilniscontainer kun je maar beter binnen zetten, bijvoorbeeld in een schuur of garage. Als je binnen geen plaats hebt, kun je spullen ook plat op de grond leggen en afdekken met iets zwaars.

En wat als ik in koopappartement of een huurhuis woon?

Neem ook dan bij noodweer voorzorgsmaatregelen en zorg voor een goede brandpreventie. Huurders moeten in principe zelf hun dakgoten schoonhouden. Het kan ook zijn dat de verhuurder dat doet, vooral als de dakgoten slecht bereikbaar zijn. Je bent niet zelf verantwoordelijk voor het  onderhoud van het dak, de gevel en de regenpijpen. Bij een koopappartement is dat een zaak voor de Vereniging van Eigenaren (VvE). Die moet een meerjarenonderhoudsplan hebben. Bij een huurhuis moet de verhuurder voor het onderhoud zorgen. Denk je dat er onderhoud nodig is? Klop dan aan bij de VvE of de verhuurder en vraag om actie.

 

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 draadloze in-ear koptelefoons voor minder dan 75 euro
Huis

Waar voor je geld: 5 draadloze in-ear koptelefoons voor minder dan 75 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Je favoriete muziek of podcast luister je het liefst overal en wanneer het jou uitkomt. Dat doe je natuurlijk het best met je eigen oortjes in. We hebben vijf draadloze setjes voor minder dan 75 euro voor je gevonden.

Draadloze oordopjes zijn ontzettend praktisch, want zonder kabels heb je alle bewegingsvrijheid die je wilt, ideaal voor onderweg of tijdens het sporten. Ze zijn klein, licht en passen makkelijk in je zak of tas. De geluidskwaliteit is tegenwoordig prima en veel oordopjes hebben ook noise cancelling, waardoor je minder last hebt van omgevingsgeluid zoals pratende collega's of treingeluiden.

DISCLAIMER Op het moment van schrijven waren de besproken producten te vinden onder de 75 euro bij de goedkoopste winkel op Kieskeurig.nl. Deze prijzen kunnen echter schommelen.

JLab GO Air Sport True Wireless

De JLab GO Air Sport is vooral gericht op sporters die oordopjes zoeken die goed blijven zitten. Dankzij de oorhaakconstructie blijven ze ook tijdens beweging op hun plek. De behuizing is eenvoudig, maar handig is wel de ingebouwde usb-kabel waarmee je de oplaadcase direct in een usb-poort kunt steken. Water- en zweetbestendigheid zijn op orde, wat ze geschikt maakt voor in de sportschool of tijdens een regenachtige wandeling. Bluetooth 5.1 zorgt voor een stabiele verbinding, en hoewel je geen geavanceerde geluidsinstellingen hebt, is de bediening met tikbewegingen eenvoudig genoeg.

🔋 Opgegeven batterijduur
: 8 uur / 32 uur totaal met case
⚡ Oplaadtijd
: 2 uur

JBL Wave Beam

De JBL Wave Beam is een degelijke keuze voor wie gewoon draadloze oordopjes zoekt zonder poespas. Het ontwerp is compact en qua geluid is er een duidelijke nadruk op bas, zoals je van JBL mag verwachten. Ze zijn niet waterdicht, maar wel enigszins beschermd tegen spatwater. Opladen gaat snel, en de case is klein genoeg om makkelijk in je zak mee te nemen. Bluetooth 5.2 zorgt voor een stabiele verbinding, maar verwacht geen ondersteuning voor high-res audio of geavanceerde ruisonderdrukking. Deze oordopjes zijn vooral bedoeld voor mensen die onderweg muziek luisteren of bellen en daarbij niet te veel willen instellen.

🔋 Batterijduur: 8 uur per oordopje / 32 uur totaal met case
⚡ Oplaadtijd
: 2 uur

Sony WF-C700N

De Sony WF-C700N is een betaalbaar model met actieve ruisonderdrukking, iets wat je niet vaak ziet in deze prijsklasse. De oordopjes zitten licht en stevig in je oor en ze voelen comfortabel, ook bij langer gebruik. Handig is dat ze automatisch aanpassen aan je omgeving, bijvoorbeeld wanneer je onderweg bent of op kantoor. De app van Sony biedt wat extra instellingen, zoals geluidsprofielen of een persoonlijke equalizer. De IPX4-rating betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over zweet of lichte regen.

🔋 Batterijduur
: 7,5 uur met ANC / 15 uur totaal met case
⚡ Oplaadtijd
: 1,5 uur

Huawei FreeBuds 5i

De Huawei FreeBuds 5i bieden opvallend veel functies voor de prijs. Ze ondersteunen hi-res audio via LDAC, waardoor muziek beter tot zijn recht komt – mits je telefoon dit ook ondersteunt. De actieve ruisonderdrukking werkt redelijk goed, vooral bij kantoorgeluiden of tijdens reizen. Ook prettig is dat ze aan meerdere apparaten tegelijk gekoppeld kunnen worden, bijvoorbeeld je laptop én je telefoon. De afwerking is netjes en de bediening werkt vlot via tikbewegingen. Ze zijn bestand tegen stof en spatwater, dus ook bruikbaar in wisselende omstandigheden. Voor wie flexibiliteit zoekt en goede functies zonder de hoofdprijs te betalen, zijn dit interessante oordopjes.

🔋 Batterijduur
: 6 uur met ANC / 28 uur totaal met case
⚡ Oplaadtijd
: 1,5 uur

Sony WF-C500

De Sony WF-C500 zijn eenvoudige maar fijne oordopjes voor dagelijks gebruik. Ze missen luxe functies zoals ruisonderdrukking, maar maken dat goed met hun stevige batterijduur en betrouwbare prestaties. Het geluid is verrassend gebalanceerd en kan via de Sony-app nog wat worden bijgesteld. De oordopjes zijn klein en licht, waardoor je ze bijna niet voelt zitten. Dankzij IPX4 zijn ze beschermd tegen spatwater, dus geen problemen tijdens een korte regenbui of sportsessie. Je krijgt geen fancy draadloze functies, maar wel een degelijke bouw en gebruiksgemak dat precies doet wat je nodig hebt.

🔋 Batterijduur
: 10 uur per oordopje / 20 uur totaal met case
⚡ Oplaadtijd
: 2,5 uur

▼ Volgende artikel
Dreame brengt de H15 Pro Heat nat- en droogstofzuiger uit
Huis

Dreame brengt de H15 Pro Heat nat- en droogstofzuiger uit

Dreame Technology heeft de H15 Pro Heat uitgebracht, een nieuwe nat- en droogstofzuiger die AI-technologie combineert met het gebruik van heet water. Deze stofzuiger is ontworpen om hardnekkig vuil zoals vetvlekken in de keuken gemakkelijker aan te kunnen pakken.

De H15 Pro Heat is de eerste steelstofzuiger van Dreame die reinigt met heet water. In combinatie met een zuigkracht van 22.000Pa en het TangleCut-systeem dat voorkomt dat haren zich ophopen op de borstel, zorgt dit voor een grondige reiniging van hoek tot hoek.

Dit nieuwe model beschikt over een RGB-sensor voor vuildetectie, een AI-gestuurde DescendReach-robotarm en kan handsfree worden bediend via een app. Het automatische reinigingssysteem zorgt ervoor dat de borstel na gebruik grondig wordt schoongemaakt door middel van een wascyclus van 100 graden en droging met hete lucht van 90 graden.

Handsfree bediening

Om op moeilijk bereikbare plekken te kunnen komen, is het mogelijk om de H15 Pro Heat via een app te bedienen. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn als er onder stoelen of lage tafels schoongemaakt moet worden, en je daar met het met de hand bedienen van de nat-droogstofzuiger niet bij kunt komen. Het slanke ontwerp zorgt ervoor dat de stofzuiger onder meubels met een hoogte vanaf 8,9 centimeter past.

De H15 Pro Heat is uitgerust met een slimme GapFree AI-robotarm die automatisch naar beneden beweegt om ook de ruimte aan de voorkant te reinigen. Deze arm zakt in slechts 0,2 seconden om stof en vuil op te nemen, zonder muren te beschadigen. Bij het terugtrekken zorgt een stevige trekker ervoor dat er nauwelijks waterresten achterblijven.

LEES OOK: Review Dreame H15 Pro – Innovatie op detailniveau

De stofzuiger maakt gebruik van water van 85 graden om de borstelrol te reinigen en biedt een vloerreiniging met water van 55 graden. Door de combinatie van heet water en een speciale oliereinigingsoplossing wordt zelfs het meest hardnekkige vuil in één beweging verwijderd.

RGB-vuilherkenning

De ingebouwde RGB-vuilherkenning is volgens het bedrijf vijf keer gevoeliger dan die van eerdere modellen. De camera herkent verschillende soorten vuil en vlekken en past de zuigkracht automatisch aan. Of het nu gaat om kruimels of vloeistoffen, de stofzuiger detecteert het type vuil direct.

De H15 Pro Heat heeft een gebruiksduur tot 72 minuten in de stille modus en 20 minuten bij gebruik van heet water. Na gebruik wordt de borstel automatisch gereinigd in het oplaadstation, waarbij deze volledig wordt ondergedompeld in heet water.

Beschikbaarheid en prijzen

De Dreame H15 Pro Heat is verkrijgbaar vanaf 19 mei voor een adviesprijs van 699 euro via de officiële website van Dreame, Bol.com, Coolblue, MediaMarkt en Amazon. Tot 26 mei geldt bovendien een introductiekorting van 100 euro.

Bekijk het vorige model - de Dreame H15 Pro - op Kieskeurig.nl: