ID.nl logo
Bitwarden: al je wachtwoorden in de kluis
© Alex Kich
Huis

Bitwarden: al je wachtwoorden in de kluis

In dit digitale tijdperk is de beveiliging van onze online gegevens cruciaal. Hoewel we richting geavanceerdere authenticatiemethoden bewegen, blijft het gebruik van een wachtwoordmanager absoluut zinvol, zeker als deze ook wachtwoordsleutels ondersteunt, zoals het gratis Bitwarden.

Wil je op een veilige manier al die verschillende, ingewikkelde wachtwoorden bewaren, dan is Bitwarden een verstandige keuze. In dit artikel laten we zien hoe je met Bitwarden aan de slag kunt.

  • Bitwarden installeren
  • Inloggegevens toevoegen
  • Indelen in categorieën en mappen
  • 2FA
  • Wachtwoordsleutels (passkeys)
  • Gegevens importeren en exporteren

Ook interessant om te lezen: Je wachtwoord gelekt? Deze tools geven je meteen een seintje!

Een wachtwoordmanager is een softwaretool die wachtwoorden en inloggegevens veilig opslaat en beheert. Dit is een uitkomst voor wie vaak wachtwoorden vergeet of hetzelfde wachtwoord voor meerdere diensten gebruikt, een gewoonte waar hackers dol op zijn. Hoewel er talrijke wachtwoordmanagers beschikbaar zijn, springt Bitwarden eruit. Deze tool is gratis, opensource, gebruiksvriendelijk en ondersteunt meerdere platformen. Ook biedt Bitwarden naadloze synchronisatie tussen apparaten. De tool gebruikt beproefde AES-256-encryptie, biedt tweefactorauthenticatie, ondersteunt inloggen zonder wachtwoord (inclusief een wachtwoordsleutel), genereert sterke wachtwoorden, wordt regelmatig geüpdatet en geniet een sterke reputatie in online gemeenschappen. Voldoende, zo lijkt ons, om met Bitwarden aan de slag te gaan.

Account

Bitwarden is te vinden op www.bitwarden.com. Ga naar Pricing en selecteer Personal voor de gratis versie. Deze biedt onbeperkt gebruik op meerdere apparaten, zoals pc, smartphone en tablet. Klik op Get started today en voer de vereiste gegevens in. Zorg voor een sterk hoofdwachtwoord van minimaal twaalf tekens en een niet voor de hand liggende wachtwoordhint. Verderop bespreken we hoe je ook zonder dit wachtwoord toegang tot Bitwarden krijgt. Vink de twee opties onderaan aan en rond af met Account aanmaken.

Scherm je Bitwarden-account af met een stevig hoofdwachtwoord.

Aanmelden en download

Als het goed is, land je op de aanmeldpagina van Bitwarden, waar je met je e-mailadres en hoofdwachtwoord inlogt. In het dashboard kies je eerst voor E-mail versturen, klik je op de verificatielink in de ontvangen e-mail en log je opnieuw in.

Aanvankelijk is je digitale kluis leeg. Je kunt wel items toevoegen via het dashboard, maar we laten eerst zien hoe dit met een browserplug-in werkt. Bitwarden ondersteunt plug-ins voor browsers als Chromium, Firefox en Safari. We nemen Chrome als voorbeeld.

Ga naar www.bitwarden.com, kies Download, selecteer Browser extension en daarna Google Chrome. Ga verder met Toev. aan Chrome en vervolgens met Extensie toevoegen. Je kunt nu in je browser rechtsboven op het icoontje Extensies klikken en de Bitwarden-knop via het pinicoon vastzetten.

De Bitwarden plug-in is erg handig voor wachtwoordbeheer vanuit je browser.

Geheimzinnige verstopplek nodig?

Achter een stopcontact of in een boek zoekt niemand iets

Eerste item

Om de Bitwarden-plug-in te gebruiken, klik je eerst op de knop Bitwarden in je browser. Vul je e-mailadres in en vink eventueel aan om je e-mailadres te onthouden. Klik op Doorgaan, vul je wachtwoord in en klik op Inloggen. Log in met je hoofdwachtwoord, waarna de knop blauw wordt.

Bezoek vervolgens een site waar je al een account hebt, zoals een socialmedia-site of een webwinkel. Als de browser je automatisch inlogt, log dan eerst uit. Vul daarna je gebruikersnaam en wachtwoord in. Boven je browser verschijnt een vraag of Bitwarden de inloggegevens moet onthouden. Bevestig met Ja, nu opslaan. Wanneer je daarna op de knop Bitwarden drukt, zie je dat de inloggegevens in je digitale kluis zijn opgeslagen.

Tijdens het invullen van je gebruikersnaam en wachtwoord kun je ook een Bitwarden-icoon in de invoervelden zien met de optie + Nieuw item. Hiermee voeg je handmatig een login aan je kluis toe door een naam, gebruikersnaam, wachtwoord en url in te vullen en te bewaren met Opslaan. Als dit icoon niet verschijnt, kun je altijd nog een login toevoegen door op Bitwarden te drukken en vervolgens op de plusknop Item toevoegen te klikken om hetzelfde pop-upvenster op te roepen.

De eerste inloggegevens zijn succesvol opgeslagen in onze Bitwarden-kluis.

Inloggegevens

Nadat je de inloggegevens van een website in Bitwarden hebt opgeslagen, wordt het aanmelden bij die site eenvoudiger en sneller, op voorwaarde dat je bij Bitwarden bent aangemeld en deze ontgrendeld is. Klik hiervoor in je browser op de knop Extensies en op Bitwarden. Vul je wachtwoord in en klik op Ontgrendelen.

Ga vervolgens naar het inlogvenster van de site; Bitwarden herkent dat doorgaans automatisch. De opgeslagen inloggegevens verschijnen in de invoervelden, klaar om geselecteerd te worden voor aanmelding. Je kunt ook op de knop Bitwarden drukken en de naam van het account selecteren om de inloggegevens automatisch in te vullen en je aan te melden.

Voor nog meer gemak kun je de auto-invulfunctie inschakelen. Druk op Bitwarden, ga naar Instellingen en kies Auto-invullen in de sectie Beheren. Plaats een vinkje bij Automatisch invullen bij laden van pagina. Het gebruik van deze functie raden we wel af, omdat kwaadwillende sites deze kunnen uitbuiten.

Automatisch invullen: wel zo handig, maar minder veilig.

Wachtwoordbeheer

Je kunt altijd een overzicht van je digitale kluis bekijken door op Bitwarden te drukken en onderaan voor Kluis te kiezen, of door in te loggen op vault.bitwarden.com. Door op een item te klikken, kun je dit via Bewerken aanpassen, als er bijvoorbeeld een fout in zit. Je kunt het item ook weghalen uit je kluis met de optie Item verwijderen. De pijlknop naast het invoerveld Website laat je toe de website te openen en je direct aan te melden. In het veld Wachtwoord helpt een icoon met een vinkje je controleren of je wachtwoord voorkomt in een database van gelekte of gekraakte inloggegevens. Zo ja, dan is het raadzaam een nieuw wachtwoord in te stellen.

Gebruik eventueel de ingebouwde wachtwoordgenerator voor een nieuw wachtwoord. Klik op Generator onderaan en kies wat je wilt genereren: een Wachtwoord of een Wachtwoordzin (of een Gebruikersnaam). Stel de lengte in en selecteer de gewenste tekentypes. Het gegenereerde wachtwoord verschijnt bovenaan en kun je via een knop meteen naar het klembord kopiëren.

Maak ijzersterke wachtwoorden met de generator (je hoeft ze toch niet te onthouden).

Categorieën en mappen

Wanneer je nieuwe inloggegevens aanmaakt via de optie Item toevoegen, kun je kiezen uit vier categorieën: Login, Kaart (voor betaalkaarten), Identiteit (voor documenten zoals ID-kaarten en rijbewijzen) en Veilige notitie (voor uiteenlopende informatie). Deze items komen in de root van de betreffende categorie terecht, maar naarmate je meer items toevoegt, kan het overzicht verloren gaan. Daarom biedt Bitwarden de mogelijkheid items in zelf aangemaakte mappen te organiseren.

Ga hiervoor naar Instellingen / Mappen, klik op de plusknop, voer een mapnaam in en klik op Opslaan. Deze mappen zijn vervolgens beschikbaar in het uitklapmenu bij Mappen, zowel tijdens het aanmaken als het bewerken van items.

Meer overzicht met mappen.

Versleuteld bericht In de categorie Veilige notities sla je privacygevoelige informatie veilig op. Bitwarden maakt het ook mogelijk om dergelijke berichten veilig te delen. Klik op de knop Bitwarden en selecteer Send onderaan. Gebruik de Plusknop om een nieuw bericht aan te maken. Voer een naam in en kies tussen het versturen van een Tekstbericht of het meesturen van een Bestand, waarbij de laatste optie exclusief is voor Premium-gebruikers. Voer je bericht in en overweeg de optie De tekst van deze Send standaard verbergen aan te vinken, zodat ontvangers moeten klikken om de tekst te zien.

Onder Opties vind je meerdere handige instellingen, zoals het bepalen van een Verwijderingsdatum of Vervaldatum, het instellen van een Maximum toegangsaantal, het beveiligen met een wachtwoord, en het verbergen van je e-mailadres voor ontvangers. Je kunt ervoor kiezen de link direct naar je klembord te kopiëren tijdens het bewaren. Bevestig met Opslaan en deel de link met de beoogde ontvangers.

Zo ziet een ‘send’ eruit wanneer je deze benadert op de Bitwarden-server.

Ontgrendeling en 2FA

Je hebt waarschijnlijk al opgemerkt dat na het herstarten van je browser of pc, het noodzakelijk is je hoofdwachtwoord opnieuw in te voeren. Dit kan aangepast worden in de Instellingen bij Beveiliging. Standaard is de Time-out van de kluis ingesteld op Bij herstart van de browser, maar dit kan gewijzigd worden naar opties zoals Altijd, Nooit, Bij systeemvergrendeling of Aangepast voor een specifiek tijdsverloop. Bij Actie bij time-out heb je de keuze tussen Vergrendelen (de standaardoptie) of Uitloggen, wat online authenticatie vereist.

Vind je het invoeren van het hoofdwachtwoord bij elke ontgrendeling lastig, dan biedt Bitwarden alternatieven. Je kunt Ontgrendelen met PIN selecteren en een pincode instellen. Overweeg om het vakje aangevinkt te laten bij Vergrendelen met hoofdwachtwoord bij herstart browser. Ook zou je Biometrisch ontgrendelen kunnen activeren na het downloaden en installeren van de Bitwarden-desktopapplicatie (beschikbaar voor Windows, macOS en Linux). Dat kan nadat je via Bestand / Instellingen, bij Voorkeuren, de optie Browserintegratie inschakelen hebt geactiveerd. Helaas functioneerde deze optie op ons systeem niet.

Voor extra beveiliging bij het inloggen op Bitwarden, activeer je de tweefactorauthenticatie (2FA). Dit doe je bij Instellingen / Tweestapsaanmelding, waar je op Ja klikt. Je krijgt dan instructies voor het opzetten van 2FA via diverse methodes, waaronder FIDO2 WebAuthn, e-mail of een authenticator-app. We hebben helaas niet de ruimte hier verder op in te gaan.

Je bepaalt zelf na welke time-out je kluis op slot gaat.

Wachtwoordsleutels

Diensten en apps bieden steeds vaker de optie aan om in te loggen met passkeys, een innovatieve methode van gebruikersauthenticatie die werkt met publieke en private sleutelparen, waardoor het onthouden van een wachtwoord overbodig wordt. Deze passkeys kunnen in je Bitwarden-kluis worden opgeslagen om synchronisatie over je apparaten mogelijk te maken.

Als voorbeeld nemen we Shopify. Maak eerst een account aan met een wachtwoord, sla deze inloggegevens op in je Bitwarden-kluis en log in bij Shopify. Klik vervolgens op je profielpictogram en selecteer Account beheren. Ga naar de sectie Beveiliging en kies voor Een wachtwoordcode aanmaken. Na bevestiging met je Shopify-wachtwoord klik je op Volgende en vervolgens op Doorgaan. Een pop-upvenster van Bitwarden verschijnt met je Shopify-accountgegevens. Kies voor Passkey opslaan. Bij een volgende aanmelding bij Shopify hoef je alleen maar op de knop in het invoerveld te drukken en Bevestigen te selecteren om je via de passkey uit je Bitwarden-kluis aan te melden.

Bitwarden herkent dat je voor deze dienst een passkey hebt opgeslagen.

Export en import

Als je al een wachtwoordmanager gebruikt, zoals de functie die in Chromium-browsers zit ingebouwd, en je wilt overstappen naar Bitwarden, is het niet nodig je kluis vanaf nul op te bouwen. Klik op Bitwarden, ga naar Instellingen, scrol naar Gereedschap en kies voor Item importeren. Je kunt een map selecteren en de juiste Bestandsindeling aangeven, zoals Chrome (csv) voor gegevens uit Chromium-browsers of Bitwarden (csv of json) voor een bestaande Bitwarden-kluis. Bij elke optie vind je een link naar gedetailleerde instructies. Selecteer het betreffende bestand en bevestig met Data importeren.

Voor het exporteren van je kluis, als back-up of om elders te gebruiken, ga je naar Gereedschap / Kluis exporteren en kies je tussen het json- of csv-formaat. Bevestig met Versturen en met Kluis exporteren. Wees je bewust dat de kluisinhoud in een onversleuteld bestand komt te staan.

Alle inloggegevens uit de Chrome-wachtwoordmanager overzetten naar Bitwarden is zo gebeurd.

Mobiele app

Omdat je Bitwarden-kluis (versleuteld) online wordt bewaard en er voor zowel iOS als Android een mobiele app beschikbaar is, kun je deze ook onderweg benaderen om je ergens in te loggen. De synchronisatie tussen de apparaten gebeurt automatisch.

We nemen Android als voorbeeld. Download de app uit de Play Store, start deze op en meld je aan. Je mappen en inloggegevens verschijnen in het startscherm.

Je kunt van hieruit de gewenste inloggegevens selecteren en bij Website op de knop Starten tikken om naar die site te gaan en in te loggen. Maar het kan ook anders. Open hiervoor eerst Instellingen in de Bitwarden-app, kies Auto-invullen, schakel Automatisch invullen in, selecteer de optie Bitwarden en bevestig met OK. Schakel tevens Toegankelijkheid gebruiken in bij Auto-invullen, tik op Accepteren en open Geïnstalleerde apps bij Toegankelijkheid. Zet hier Bitwarden op Aan (eventueel ook Bitwarden sneltoets). Bevestig met Toestaan. Tik driemaal op het pijltje linksboven om naar de instellingen van Bitwarden terug te keren. Activeer hier ook de optie Bovenop weergeven en schakel Bitwarden in.

Wanneer je nu bij een app of website wilt inloggen, hoef je alleen maar op een leeg invoerveld (voor gebruikersnaam of wachtwoord) te tikken, waarna een pop-up verschijnt. Tik hier op Automatisch invullen met Bitwarden en tik op de bijbehorende dienst in je Bitwarden-app voor de juiste accountgegevens.

We raden je aan ook de andere instellingen van je Bitwarden-app evenals je accountinstellingen op vault.bitwarden.com te bekijken. Je weet nooit welke opties jij nog meer interessant vindt.

Je kunt de Bitwarden-app zo instellen dat er een pop-up verschijnt bij een in te vullen invoerveld.

Blijkt Bitwarden niets voor je te zijn, lees dan dit artikel: 16 wachtwoordmanagers getest: welke is de beste?

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Samsung voorziet Galaxy S25 Edge van sterker Corning Gorilla Glass Ceramic 2
Huis

Samsung voorziet Galaxy S25 Edge van sterker Corning Gorilla Glass Ceramic 2

Samsung gaat de nieuwe Galaxy S25 Edge-telefoons voorzien van het nieuwere Coring Gorilla Glass Ceramic 2. De nieuwste variant van dit sterke keramische glas maakt de telefoon sterker en beter beschermd tegen beschadigingen.

De Gorilla Glass Ceramic 2-technologie bevat kristallen die fijn in de glasmatrix zijn ingebed, waardoor het display beter bestand is tegen barsten zonder dat dit ten koste gaat van de optische transparantie.

"De Galaxy S25 Edge zet een nieuwe standaard voor vakmanschap en prestaties als ons dunste toestel uit de Galaxy S-serie tot nu toe", zegt Kwangjin Bae, EVP en hoofd van het team Mechanical R&D van Mobile eXperience Business bij Samsung Electronics. "Ter ondersteuning van dit baanbrekende ontwerp was het essentieel om een displaymateriaal te ontwikkelen dat zowel uitzonderlijk dun als betrouwbaar sterk was - een uitdaging die Corning en Samsung heeft samengebracht, verenigd door een gedeelde visie van doelgerichte engineering en gebruikersgerichte innovatie. Die visie is verankerd in elk detail van de Galaxy S25 Edge."

Het ionenuitwisselingsproces van Corning speelt een belangrijke rol bij de verbeterde weerstand tegen schade. Deze techniek versterkt het glaskeramische materiaal en verbetert de duurzaamheid van het display. Andrew Beck, Vice President en General Manager bij Corning Gorilla Glass, licht toe: "Met Gorilla Glass Ceramic 2 hebben we een opmerkelijke combinatie van dunheid en sterkte bereikt, waardoor consumenten het beste van twee werelden krijgen - uitzonderlijke duurzaamheid in een modern, strak ontwerp."

Op 13 mei aanstaande zal Samsung tijdens een live-event meer onthullen over de nieuwe Samsung Galaxy S25 Edge-telefoon. Via de onderstaande link kun je je alvast abonneren op het YouTube-kanaal van Samsung, waar het live-evenement zal worden uitgezonden:

▼ Volgende artikel
Van No Frost tot automatische ontdooifunctie: deze functies kan een vriezer allemaal hebben
© qwartm - stock.adobe.com
Huis

Van No Frost tot automatische ontdooifunctie: deze functies kan een vriezer allemaal hebben

Een vriezer zorgt ervoor dat je eten langer goed blijft. Maar sommige modellen doen meer dan alleen invriezen. Dankzij slimme functies zoals supervriezen of automatisch ontdooien bewaar je je eten niet alleen langer, maar ook beter. Welke functies kun je tegenkomen op een vriezer en wat heb je eraan? Je leest het hieronder.

In dit artikel over vriezers lees je: Welke extra functies en eigenschappen je op vriezers kunt tegenkomen: supervriezen, thermostaat, No Frost, automatische ontdooifunctie, dooiwaterafvoer en ijsblokjeslade. Ook lees je waarom zulke functies niet alleen goed zijn voor de werking van je vriezer, maar ook de kwaliteit van je ingevroren eten ten goede komen.

Lees ook: Wat is de ideale temperatuur voor jouw koelkast en vriezer?

Supervriezen: snel (terug) naar de juiste temperatuur

Gooi je een lading verse boodschappen in de vriezer, dan stijgt de temperatuur tijdelijk. Niet ideaal: eerder ingevroren etenswaren kunnen deels ontdooien en nieuwe producten doen er langer over om echt koud te worden. Met de supervriesfunctie voorkom je dat. Deze functie – ook wel snelvriesfunctie of 'fast freeze' genoemd – verlaagt de temperatuur tijdelijk tot -24 graden Celsius of nog kouder. Zo worden alle producten in één keer snel ingevroren. Zet supervriezen het liefst aan vóór je boodschappen gaat doen. Dan werkt het systeem al op volle kracht zodra je thuiskomt. Ook handig: gebruik de functie na het ontdooien van je vriezer om 'm weer snel op temperatuur te brengen.

Thermostaat: houd de temperatuur onder controle

De beste temperatuur voor een vriezer is -18 graden Celsius. Zo blijven de meeste etenswaren lang houdbaar en blijft het energieverbruik binnen de perken. Veel vriezers hebben daarom een ingebouwde thermostaat, waarmee je de temperatuur precies kunt instellen en in de gaten houdt. Zorg dat de temperatuur altijd onder de -17 graden ligt, maar stel 'm niet kouder in dan -30 graden. Want: hoe kouder hoe beter gaat bij vriezen niet op. Een te koude vriezer slurpt onnodig veel stroom en kan de structuur en smaak van producten als groente, fruit, vis, vlees en dranken aantasten.

Heeft jouw vriezer geen ingebouwde thermostaat? Je kunt ook een losse thermometer gebruiken om de temperatuur te controleren en zo nodig bij te stellen.

©Hedgehog94

No Frost: nooit meer ontdooien

Een dikke laag ijs in je vriezer is niet alleen onhandig, maar ook ongunstig voor je eten. Lades kunnen vast komen te zitten en er blijft minder ruimte over. Bovendien beïnvloedt ijs de temperatuur en vochtbalans in de vriezer. Daardoor kunnen smaak, textuur en houdbaarheid van je eten achteruitgaan. Daarnaast geldt: hoe meer ijs in de vriezer, hoe harder de vriezer moet werken om de juiste temperatuur te behouden.

Met No Frost voorkom je dat. Deze functie gebruikt een ventilatiesysteem dat lucht op de juiste temperatuur gelijkmatig door de vriezer blaast. Zo ontstaat er geen ijsafzetting op de wanden, lades of verpakkingen. Je hoeft dus nooit meer te ontdooien én je vriezer blijft efficiënt werken.

Automatische ontdooifunctie: minder ijs, minder werk

De automatische ontdooifunctie lijkt op No Frost, maar werkt net even anders. In plaats van ijsvorming continu te voorkomen, schakelt de automatische ontdooifunctie het koelsysteem van de vriezer af en toe tijdelijk uit. Het smeltwater loopt naar een opvangbak bij de motor en verdampt daar vanzelf. Deze functie helpt vooral bij overmatige ijsvorming, maar de ontdooifunctie zal je vriezer in tegenstelling tot No Frost niet volledig ijsvrij houden. Af en toe handmatig ontdooien blijft nodig – al scheelt het flink wat werk vergeleken met een vriezer die géén automatische ontdooifunctie heeft.

©Tolstoy | Prozorov Andrey

Dooiwaterafvoer: makkelijk ontdooien zonder gedoe

Ontdooi je je vriezer handmatig? Dan is een model met dooiwaterafvoer een slimme keuze. Dit systeem voert het smeltwater automatisch af via een gootje naar een opvangbak buiten de vriezer. Je hoeft dus niet meer te dweilen of met handdoeken in de weer. Het water loopt netjes weg, ook vanaf de bodem, waardoor je vriezer na afloop meteen schoon en droog is. En je voorkomt dat achtergebleven water bij het opnieuw inschakelen weer bevriest.

IJsblokjeslade: altijd ijsblokjes bij de hand

Je kent het wel: je hebt ijsblokjes nodig, maar deze liggen ergens ver achter in de vriezer. Na een poosje graaien heb je ze eindelijk, maar dan blijkt dat de ijsblokjes volledig aan elkaar vastgevroren zijn. Een vriezer met een aparte ijsblokjeslade voorkomt dit. De ijsblokjes liggen op een vaste plek, waardoor je er altijd makkelijk bij kunt. Ze komen niet in contact met andere etenswaren, blijven fris van smaak en vriezen niet aan elkaar vast. Bovendien houd je de rest van je vriezer overzichtelijker en beter ingedeeld, omdat de ijsblokjes een eigen plek hebben.

Welke functies passen bij jou?

Ben je op zoek naar een vriezer die past bij jouw manier van bewaren? Dan is het handig om te weten dat je bij veel webwinkels eenvoudig kunt filteren op functies als No Frost, supervriezen, een ijsblokjeslade of een automatische ontdooifunctie. Zo zie je in één oogopslag welke modellen aansluiten bij wat jij belangrijk vindt. Dat maakt het kiezen van een vriezer die écht bij je past een stuk makkelijker.