ID.nl logo
Zo zet je Word-documenten om naar Google Docs
© PXimport
Huis

Zo zet je Word-documenten om naar Google Docs

Het converteren van Word-documenten naar Google Docs-bestanden is niet ingewikkeld, maar je moet wel even weten hoe het werkt. In dit artikel leggen we het uit. Bovendien laten we zien hoe je automatisch meerdere bestanden tegelijk omzet naar Docs. Dit is vooral handig als je vaker Word-documenten wilt converteren.

Word-bestanden converteren naar Docs kan handig zijn als je bijvoorbeeld met meerdere mensen tegelijk aan een document wilt werken. Aanpassingen die de ander doet, zie je immers direct terug als jij het Google Docs-bestand opent. Dit komt omdat het bestand in de cloud staat. 

Bestanden naar Google Drive

Een essentiële stap in het converteren van Word-bestanden is dan ook dat je deze in Google Drive zet. Dit doe je door Google Drive te openen en te klikken op Nieuw, linksboven in het scherm. Kies voor Bestanden uploaden en selecteer het Word-document dat je in de cloud wilt hebben. Je kunt ook meerdere bestanden tegelijk uploaden. Nadat je een bestand in Drive hebt geüpload, klik je met de rechtermuisknop op het document en kies je voor Openen met en vervolgens Google Documenten. Het Word-document is dan direct omgezet in een Docs-bestand. 

Automatisch converteren

Het kan een vrij tijdrovende bezigheid zijn om documenten op de bovenstaande manier één voor één om te zetten. Gelukkig is er ook een manier waarop je meerdere documenten automatisch in één keer converteert. En niet alleen Word-bestanden. In Google Drive kun je een optie selecteren om alle geüploade bestanden om te zetten naar het Docs-formaat. Word-, Excel- en PowerPoint-bestanden worden dan direct omgezet naar respectievelijk Docs-, Sheets- en Slides-formaten. Ook OpenOffice-formaten worden ondersteund, Apple iWork-bestanden dan weer niet.

Open Google Drive opnieuw in je browser en klik op het tandwielicoontje om naar Instellingen te gaan. Zet een vinkje bij Geüploade bestanden converteren naar de indeling van een editor van Google Documenten. Bevestig je keuze met KLAAR

©PXimport

Bestanden die al in Drive stonden worden niet automatisch geconverteerd, dus je zult ze opnieuw moeten uploaden. Kies dus weer voor Nieuw en upload alle Word, Excel of PowerPoint-bestanden die je wilt converteren. Google zal dan automatisch de bestanden omzetten naar de juiste Google Docs-formaten. Meer komt er niet bij kijken. Wil je dat bestanden niet langer automatisch worden omgezet, dan kun je altijd weer het vinkje uitzetten bij Geüploade bestanden converteren naar de indeling van een editor van Google Documenten in de instellingen van Google Drive.    

▼ Volgende artikel
Vestig de aandacht: zo voeg je pijlen toe in je Word-document
© Marry93 - stock.adobe.com
Huis

Vestig de aandacht: zo voeg je pijlen toe in je Word-document

Om de aandacht te vestigen op een specifiek element in een Word-document kun je pijlen gebruiken. Er zijn een paar manieren om ze in de tekstverwerker toe te voegen, afhankelijk van het type pijl dat je op het oog hebt. Dit is wat je moet weten …

In dit artikel laten we zien op welke drie wijzen je pijlen in Word kunt toevoegen:

  • Via Invoegen / Vormen
  • Via Invoegen / Symbool
  • Aan de hand van een Alt-code

Nog meer handigheidjes voor Microsoft Word: Netjes op een rijtje: zo maak ook jij makkelijk een inhoudsopgave in Word

Vormen

Om te beginnen zit er een mooie set pijlen in Word bij de Vormen. Open het Word-document waaraan je een pijl wilt toevoegen. In het tabblad Invoegen klik je op Vormen in de groep Illustraties. Dan vind je in het menu pijlen in het onderdeel Lijnen en Blokpijlen. Selecteer de pijl die je interessant vindt en klik en sleep om de pijl te tekenen. In dit geval is de pijl dus een vorm. Dat betekent dat telkens wanneer je de pijl selecteert er een nieuw tabblad verschijnt: Vormindeling. In dit tabblad bepaal je de kleur van de opvulling en de contouren. Bij de Vormeffecten kun je zelfs een schaduw, een 3D-effect, een reflectie of een ander effect toevoegen. En helemaal rechts bepaal je in een invulvakje tot op de millimeter de lengte en breedte van de pijl.

Een pijl uit de Vormen kun je zelf aanpassen.

Symbool

Daarnaast kun je ook een pijl toevoegen met de functie Symbool. Weer klik je op het tabblad Invoegen en dan zie bovenaan rechts de knop Symbool. In het uitklapmenu klik je op Meer en dan komt het keuzevenster tevoorschijn. Daar kun je een lettertype kiezen en bij Deelverzameling selecteer je Pijlen. De meeste lettertypes hebben hun eigen pijltekens. Als je bijvoorbeeld Wingdings als lettertype instelt en je scrolt een beetje naar beneden, dan vind je daar een set pijlen. Selecteer de pijl die je wilt gebruiken en klik op de knop Invoegen. Wanneer de pijl in de tekst staat, zal Word hem behandelen als een normaal tekstelement. Je kunt dus de lettergrootte wijzigen en de kleur, maar meer ook niet.

Bij het lettertype Wingdings vind je heel veel pijlen.

Alt-code

Je kunt ook pijlen gewoon typen met een sneltoets, de zogenaamde Alt-code. Dit werkt alleen in Windows, niet binnen macOS. Om een symbool weer te geven via een Alt-code, moet je eerst de Alt-toets (niet AltGr) ingedrukt houden en een getal typen met het numerieke toetsenbord. Daarna laat je de Alt-toets los en verschijnt de pijl. In veel programma’s activeert de Alt-toets ook een menu, maar kun je gewoon verdergaan met het typen van de code.

  • Pijltje naar links: Alt+27

  • Pijl naar rechts: Alt+26

  • Pijltje omhoog: Alt+24

  • Pijltje omlaag: Alt+25

  • Pijltje naar links en rechts: Alt+29

  • Omhoog-omlaag pijl: Alt+18

Zorg ervoor dat de Num Lock-toets van je toetsenbord aanstaat als je de Alt-code typt.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Draadloos opladen: wat is het verschil tussen MagSafe en Qi2?
© Andrey Popov
Huis

Draadloos opladen: wat is het verschil tussen MagSafe en Qi2?

Draadloos opladen wordt steeds populairder, met twee toonaangevende technologieën: MagSafe van Apple en de nieuwe Qi2-standaard. In dit artikel leggen we de werking van MagSafe en Qi2 uit en lees je wat de verschillen tussen deze twee technologieën zijn.

Zowel MagSafe als Qi(2) gebruiken magneten om smartphones precies op de juiste plek op de oplader te positioneren. Ze kunnen allebei tot 15 watt vermogen leveren. Apple introduceerde MagSafe in 2020 voor iPhones, terwijl Qi2 een universele opvolger is van de oude Qi-standaard.

Lees ook: Dit zijn de verschillen tussen het nieuwe Qi2 en voorganger Qi

Wat is MagSafe?

MagSafe is niet nieuw. Apple introduceerde het al in 2006 voor MacBooks, waar het diende als magnetische stroomconnector. In 2020 paste Apple de techniek aan voor de iPhone en integreerde het in de iPhone 12. Sindsdien is MagSafe aanwezig op alle iPhone-modellen vanaf de iPhone 12. De techniek maakt gebruik van een ring van magneten rond de oplaadspoel in de iPhone. Die zorgen ervoor dat de telefoon automatisch op de juiste plek ligt op een MagSafe-oplader. Dat voorkomt energieverlies en maakt snelladen via draadloos opladen betrouwbaarder.

Gebruik je een officieel gecertificeerde MagSafe-oplader (onderdeel van Apple's MFi-programma), dan laadt je iPhone op met maximaal 15 watt. Bij standaard Qi-laders en bij niet-gecertificeerde laders is dat vermogen meestal beperkt tot 7,5 watt.

©hadrian | ifeelstock - stock.adobe.com

Wat is Qi2?

Qi2 is de verbeterde opvolger van de bestaande Qi-standaard. De techniek is ontwikkeld door het Wireless Power Consortium (WPC), met medewerking van Apple. Een belangrijk onderdeel is het zogeheten Magnetic Power Profile: een magneetring die qua opbouw sterk lijkt op MagSafe. Ook Qi2 zorgt er dus voor dat een telefoon automatisch goed ligt op de oplader.

Qi2 levert net als MagSafe maximaal 15 watt, maar zonder dat een fabrikant een aparte Apple-certificering nodig heeft. Hierdoor zijn er meer en goedkopere laders op de markt, van allerlei merken. Bij oudere Qi-laders of niet-gecertificeerde modellen ligt het laadvermogen vaak lager, tussen de 5 en 7,5 watt.

Zo helpen MagSafe en Qi2 bij stabiel opladen

Bij draadloos opladen is het belangrijk dat je telefoon precies goed op de oplader ligt. Ligt hij een beetje scheef, dan sluiten de spoelen niet goed op elkaar aan waardoor er energie verloren gaat en het laadvermogen daalt. Oudere Qi-laders gebruiken geen magneten, waardoor het makkelijk is om je telefoon nét verkeerd neer te leggen. MagSafe en Qi2 lossen dat op met een magneetring in zowel de oplader als de telefoon. Die trekken elkaar automatisch op de juiste plek. Het resultaat: stabieler en sneller laden.

⚡Wat zegt het wattage over opladen? Het wattage geeft aan hoeveel vermogen een oplader levert. Hoe hoger het wattage, hoe sneller je telefoon wordt opgeladen – mits je toestel dat ondersteunt. Let op: de werkelijke snelheid hangt ook af van factoren zoals de temperatuur van je toestel, hoe vol de batterij al is en of de telefoon goed op de lader ligt. Goed om te weten: zowel MagSafe- als Qi2-laders bevatten vaak temperatuurbeveiliging die het laadvermogen verlaagt bij oververhitting.

iPhone-ondersteuning voor MagSafe en Qi2

MagSafe werkt vanaf de iPhone 12. Alle modellen sindsdien hebben een magneetring rond de oplaadspoel, die zorgt voor correcte uitlijning en snelladen. De iPhone SE (3e generatie) ondersteunt wél draadloos opladen via Qi, maar heeft geen MagSafe en dus ook geen magnetische uitlijning of ondersteuning voor snelladen via MagSafe-opladers.

Qi2-ondersteuning is er vanaf de iPhone 15 (vanaf de eerste iOS-versie). Heb je een iPhone 13 of 14, dan moet daar minimaal iOS 17.2 op draaien. Oudere iPhones ondersteunen alleen standaard Qi en profiteren dus niet van de verbeterde uitlijning of hogere laadsnelheid van Qi2.

Ook interessant: 7 handige MagSafe-accessoires voor je iPhone

©Belkin

Android-ondersteuning voor MagSafe en Qi2

Sommige Android-modellen hebben inmiddels ook een magneetring rond de spoel, waardoor ze fysiek compatibel zijn met MagSafe-opladers. Maar dat betekent niet automatisch optimale prestaties. De exacte plaatsing van de spoelen moet overeenkomen – en dat is lang niet altijd zo.

Let op: Apple-specifieke functies zoals StandBy-modus werken niet op Android, ook al kun je soms fysiek dezelfde oplader gebruiken.

De meeste Android-telefoons ondersteunen Qi2 nog niet. Langzamerhand komen er wel steeds meer modellen op de markt die Qi2 (gaan) ondersteunen. Denk aan toestellen als de Samsung Galaxy S25-serie en de OnePlus 13. Deze zijn technisch Qi2-ready en kunnen opladen met 15 watt via een Qi2-lader, maar hebben meestal geen ingebouwde magneetring. Daardoor ontbreekt de automatische uitlijning. Wil je daar wél gebruik van maken, dan is een speciaal hoesje met ingebouwde magneetring nodig. Daarmee profiteer je alsnog van stabiel opladen en magnetische bevestiging, vergelijkbaar met MagSafe op een iPhone.

Fabrikanten zoals Samsung en Xiaomi gebruiken vaak hun eigen magnetische systemen, los van MagSafe of Qi2. Daardoor is de uitlijning soms net niet goed, wat invloed heeft op de laadsnelheid.

⚠️Let op: Qi2 werkt alleen als je toestel er geschikt voor is Qi2 is geen functie die je via een software-update kunt toevoegen. Je telefoon moet er hardwarematig op voorbereid zijn. Bij sommige iPhones (zoals de iPhone 13 en 14) werkt Qi2 wél na een update naar iOS 17.2. Bij Android-toestellen is dat anders: die moeten Qi2 vanaf de fabriek ondersteunen. Is dat niet zo, dan werkt de nieuwe standaard simpelweg niet.

Zo kies je tussen MagSafe en Qi2

MagSafe is specifiek voor iPhones ontwikkeld, werkt betrouwbaar en snel, maar vereist een gecertificeerde oplader. Qi2 brengt dezelfde techniek naar een breder publiek en maakt 15 watt draadloos opladen toegankelijk voor meer toestellen, waaronder veel nieuwe Android-modellen.

Voor iPhone-gebruikers betekent Qi2 vooral meer keuze in laders. Voor Android-gebruikers luidt Qi2 een nieuwe fase in: eentje waarin draadloos opladen niet langer traag of instabiel hoeft te zijn.

KenmerkMagSafeQi2
OntwikkelaarAppleWireless Power Consortium
Introductiejaar2006 (MacBook), 2020 (iPhone)2023
Magnetische uitlijningJa, via magneetringJa, via Magnetic Power Profile (vergelijkbaar)
Maximaal laadvermogen15 watt (alleen met gecertificeerde MagSafe-lader)15 watt (met elke gecertificeerde Qi2-lader)
Vereist certificeringJa, via Apple's MFi-programmaNee, open standaard
Geschikt voor iPhoneJa, vanaf iPhone 12 (iPhone SE (3e generatie) ondersteunt Qi, maar niet MagSafe)Ja, vanaf iPhone 15 (of iPhone 13/14 met iOS 17.2)
Geschikt voor AndroidBeperkt, fysiek mogelijk bij sommige modellen met magneetring, maar niet officieel ondersteundJa, mits toestel Qi2 ondersteunt (hardware vereist)
Prijsniveau ladersHoger, door Apple-certificeringBreder en vaak goedkoper, geen Apple-certificering nodig

Draadloze opladers

Met Qi-certificering