9 slimme uitbreidingen voor Google Docs
Google heeft zich de afgelopen jaren uitgesloofd om haar online programma's in Google Drive zo handig mogelijk te maken. Toch zijn er ondertussen een heleboel uitbreidingen van derden bijgekomen die Google Documenten en Google Spreadsheets veel meer mogelijkheden geven.
Google Documenten
Tip 1 - Mindmap
MindMeister is een snelle manier om een opsommingslijst om te toveren tot een spinschema of mindmap. Je begint met een afgewerkte lijst waarin je het idee gestalte hebt gegeven; alles is netjes opgesomd in de traditionele hiërarchische structuur.
Om het spinschema te zien, ga je naar het menu Add-ons en selecteer je MindMeister. De tool zal automatisch een mindmap genereren. In tegenstelling tot een lijst met bullets, krijg je bij een mindmap de structuur op een grafische manier voorgeschoteld. Het is niet mogelijk om de mindmap te wijzigen, omdat het schema als een afbeelding in beeld komt. Wil je de mindmap toch aanpassen, dan moet je eerst de opsommingslijst bijwerken en de zaak even opnieuw omzetten. Het enige wat je daarna nog met de mindmap kunt doen, is het verslepen, verkleinen en vergroten. De oorspronkelijke lijst kun je uiteraard wel verwijderen, zodat je alleen de mindmap overhoudt.
Installeren
Google Add-ons zijn scripts die enthousiaste programmeurs hebben gemaakt met Apps Script. Om zo'n uitbreiding te installeren, open je Google Documenten of Google Spreadsheets en ga je via het menu Add-ons naar de opdracht Get add-ons. Je krijgt dan een overzicht van de meest populaire uitbreidingen, bovendien lees je hoeveel gebruikers de add-on al hebben geïnstalleerd.
Er is ook een zoekvak om snel een specifieke add-on, bijvoorbeeld MindMeister, te kunnen vinden. Klik op de gewenste add-on om informatie over de functies te lezen en wanneer je vervolgens op de blauwe knop met het plusteken klikt, kun je de add-on installeren.
Tip 2 - Inhoudsopgave
Net zoals in Microsoft Word kun je in Google Drive automatisch een inhoudstabel samenstellen. Uiteraard moet je dan, net zoals bij alle andere tekstverwerkers, gebruikmaken van de tekststijlen zoals Titel, Kop 1, Kop 2 enzovoort. Die stijlen staan in de optiebalk van Google Documenten. De inhoudstabel zelf vorm je met de add-on Table of contents. Eenmaal actief, verschijnt hij als een paneel aan de zijkant van het document. Klik op de blauwe knop met de twee pijltjes waarna de inhoudstabel in het paneel verschijnt. In de inhoudsopgave kun je op de titels klikken, zodat je snel naar het gewenste hoofdstuk kunt navigeren.
©PXimport
Je bepaalt zelf hoeveel sub-niveaus de inhoudstabel mag weergeven.
Tip 3 - Sjablonen
Mis je de bibliotheek met sjablonen uit Microsoft Office? Met Template Gallery kom je bij de professionele templates van Vertex.com. Het gaat om een breed assortiment Engelstalige sjablonen, verdeeld in verschillende categorieën, maar als je de inhoud toch vervangt door je eigen informatie, speelt de taal geen rol meer. Elke template kun je kopiëren naar je eigen Google Drive.
Het menu Add-ons
Hoe meer add-ons je installeert, hoe langer de rij functies in het menu Add-ons wordt. Er bestaan add-ons voor Google Documenten, Google Spreadsheets en Google Formulieren, maar ze werken wel apart van elkaar. De uitbreidingen die je installeert in de ene toepassing, zul je nooit te zien krijgen in het menu van de andere toepassing.
©PXimport
Deze uitbreidingen hebben we aan onze online tekstverwerker toegevoegd.
Tip 4 - Markeren
Texthelp Study Skills is een prima vondst om fragmenten van een tekst te markeren. Eerst selecteer je het stukje tekst dat je wil laten opvallen, dan klik je op één van de vier markeerstiften. De markeerstiften zitten in een afzonderlijk pallet, zodat je ze snel kunt bereiken. Ben je klaar, dan kun je alle gemarkeerde fragmenten opvragen in een nieuw document met de knop Collect highlights. Er is ook een knop om alle markeringen met één muisklik te verwijderen.
©PXimport
Nadat je de fragmenten hebt gemarkeerd, kun je aangeduide fragmenten verzamelen.
Tip 5 - Bibliografie
Onze favoriet is EasyBib, een vondst die goud waard is wanneer je tekst wil voorzien van een bibliografie die moet voldoen aan internationale standaarden. Typ of plak de titel in het zoekvak van de uitbreiding en gebruik de tabbladen om aan te geven of het om een boek, een artikel in een tijdschrift of om een website gaat. Deze slimmerik zoekt zelf het bedoelde werk en plaatst de juiste verwijzing onderaan in de bibliografielijst. Bovendien kent EasyBib zowat alle bibliografieconventies, zoals de MLA-, APA-, Chicago- of Harvard-methode. Hierdoor komt iedere verwijzing in de juiste vorm en in de goede volgorde in de lijst.
©PXimport
Bespaar je de nachtmerrie van uren priegelen aan een consistente bibliografie.
Tip 6 - Digitale handtekening
Google Drive heeft enkele opties om documenten digitaal te ondertekenen, maar HelloSign is toch de meest eenvoudige optie. Zet je handtekening in het juiste veld en sleep dit naar het Google-document. In de gratis versie mag je drie digitale handtekeningen per maand plaatsen. Wil je vaker iets ondertekenen, dan kost deze functie je 13 dollar per maand. De ontvanger hoeft uiteraard nooit te betalen. De gratis versie ondersteunt zelfs Audit Trail, waardoor het exacte tijdstip en het IP-adres van de computer worden vastgelegd om de authenticiteit van de handtekening te waarborgen. Het is met deze tool ook mogelijk om iemand te vragen een digitaal document te ondertekenen, waarna beide partijen over een getekend exemplaar beschikken.
©PXimport
Je moet even oefenen voordat je digitale handtekening er goed uit ziet.
Beheer
Besef je na een tijdje dat je iets te gretig add-ons hebt geïnstalleerd, dan kun je ze verwijderen via het menu Add-ons / Manage Add-ons. In dit venster krijg je allereerst een lijst te zien van alle uitbreidingen die je hebt geïnstalleerd. Dit is ook de plaats waar je zo'n add-on een sterwaardering kunt geven. Via de knop Manage kom je bij de opdracht Use in this document om de add-on in het geopende document te activeren en met Remove kun je de toevoeging verwijderen.
©PXimport
Iedere add-on kun je afzonderlijk uitschakelen.
Google Spreadsheets
Tip 7 - Samenvoegen
autoCrat is een oplossing voor wie op basis van een spreadsheet gepersonaliseerde documenten wil opmaken. Laten we uitgaan van het voorbeeld dat je naar de leden van een vereniging een persoonlijke brief of e-mail wil sturen, waarin je ze vraagt hun lidmaatschapsgeld te betalen. Niet ieder lid hoeft dezelfde som te betalen.
Al deze gegevens heb je ordelijk bijgehouden in een Google Spreadsheet-document. Met autoCrat voeg je de gegevens uit de spreadsheet samen in een document of e-mail, zodat ieder lid op zijn eigen naam de juiste informatie ontvangt. Hiervoor plaats je in het document velden of tags, bijvoorbeeld <>. Dit zorgt ervoor dat de juiste gegevens uit de gelijknamige kolom worden geïmporteerd. autoCrat begeleidt je bij het zogenaamde 'mergen' of samenvoegen van gegevens. Bovendien kun je, voordat je het script laat lopen, telkens een voorbeeld opvragen.
©PXimport
Het is uiteraard gemakkelijk wanneer de tags in het tekstdocument dezelfde naam hebben als de kolommen in de spreadsheet.
Tip 8 - Spreadsheet tools
Voor wie vaak met rekenbladen in Google Drive werkt, zijn de AbleBit Power Tools een zegen. Met één klik op de knop kun je in een kolom de voor- en achternamen van elkaar scheiden, cellen splitsen op basis van bepaalde criteria, het formaat van gegevens wijzigen, formules bewerken en automatisch laten toepassen op alle geselecteerde cellen.
Schep orde in de chaos door de formattering te verwijderen, foute lettertekens te wissen of de vorm van de gegevens consistent te maken. Het aantal mogelijkheden is te groot om hier op te sommen. Handig is dat je veelgebruikte functies een sterretje kunt geven, zodat Power Tools ze vastlegt in de favorietenbalk. Dat zorgt ervoor dat je nos sneller kunt werken. De collectie Power Tools bestaat uit een set gratis functies en een meer uitgebreide set waarvoor je moet betalen.
©PXimport
Power Tools houdt ook de geschiedenis bij van de functies waarop je beroep doet.
Tip 9 - Stijlen
Zorg dat bepaalde gegevens van je rekenblad in het oog springen door kleur- en opmaakstijlen te gebruiken. Met Styles beschik je over een opmaakpalet om de geselecteerde cellen te voorzien van een vastgelegde stijl. Verwacht geen exotische stijlvormen, maar duidelijke combinaties die je consistent kunt toepassen volgens vastgestelde thema's.
Tip 10 - Flowcharts
Voor een schematische weergave van een bedrijfsproces, een opstelling, de structuur van een website of een organisatie, gebruik je flowcharts. Wanneer je daarvoor de add-on Licidchart Diagrams gebruikt, word je doorgeschakeld naar de gelijknamige webdienst, het online alternatief van Microsoft Viso.
©PXimport
Wanneer je een bepaalde stijl hebt gekozen, schakelt de add-on je door naar de webdienst.
Sleep simpelweg de verschillende elementen op de juiste plaats en verbind ze met elkaar. Je kunt kiezen uit onder meer een flowchart, een cirkeldiagram, een organigram, een spinschema en een plattegrond. Eenmaal klaar, dan kun je het diagram rechtstreeks in een Google-document toevoegen of via Lucidchart delen met collega's. Dit is een professionele add-on en dat is te merken aan de prijs. De goedkoopste versie kost 4,95 dollar per maand.