Zo voorzie je foto's van locatiegegevens
Dankzij gps kunnen foto's van locatiegegevens worden voorzien. Zo zie je altijd waar je de foto hebt gemaakt. Met een smartphone is dat gemakkelijk, maar hoe doe je dat met je fototoestel als die geen gps heeft? Zijn deze gegevens ook weer te wissen als je de locatie niet openbaar wilt maken?
Tip 01: Smartphone
Fotografeer je regelmatig met je smartphone? Dan bevatten veel van je foto's nu waarschijnlijk al locatiegegevens. In de telefoon zit namelijk een gps-ontvanger, zodat bekend is waar jij je bevindt. De locatie kan zodoende automatisch aan elke foto die je neemt worden toegevoegd. Het kan wel zijn dat je deze mogelijkheid nog moet aanzetten. We beginnen even met de iPhone. Ga naar de app Instellingen en blader omlaag naar Privacy en kies Locatievoorzieningen. In iOS 7 en lager worden er locatiegegevens in foto's weggeschreven als de schakelaar bij Camera groen is. Gebruik je niet de standaard camera-app maar een andere app, dan moet je daar hetzelfde voor doen. Draai je iOS 8, dan zijn de schakelaars er niet meer. Kies hier achter Camera de optie Bij gebruik van app of Altijd. Verder moet helemaal boven in het scherm de schakelaar Locatievoorzieningen aanstaan, want anders staat deze functionaliteit volledig uit.
©PXimport
Tip 01 Je geeft zelf aan of locatiegegevens in je foto's terechtkomen.
Tip 02: Camera-apps
Fotografeer je weleens met een andere app dan de standaard camera-app van je iPhone? Zelfs als je de handeling uit de eerste tip hebt uitgevoerd, kan het gebeuren dat er geen locatiegegevens worden weggeschreven. In elke camera-app kan een optie zitten waarmee je het wegschrijven van locatiegegevens inschakelt. Roep in de camera-app daarom het scherm op met de app-instellingen om dit te controleren. Ga op zoek naar een optie die met locatiegegevens te maken heeft en zet die aan. Vaak wordt het geotagging genoemd.
Als je een Android-toestel hebt, schakel je het wegschrijven van locatiegegeven altijd in via de app-instellingen van de app die je gebruikt. Open de camera-app die je gebruikt, open de instellingen en zoek naar een begrip als Locatiegegevens of Geotags. Ook bij Android moet je nu zorgen dat in de algemene instellingen van je smartphone de locatiebepaling aan blijft staan. Zet je deze uit, dan kan de camera-app ook niet meer bepalen waar je bent.
©PXimport
Tip 02 Ook in camera-apps kan een locatieoptie zitten.
Tip 03: Plattegrond
Locatiegegevens zitten natuurlijk niet voor niets in foto's. We willen er ook wat mee doen. Om te zien waar je gefotografeerd hebt, start je op een iPhone de app Foto's op. Tik linksonder op Foto's. Je foto's worden nu geordend op datum. Eerst per jaar en elke keer dat je op het vlak met miniaturen tikt, wordt de tijdspanne korter. Boven de miniaturen zie je locatienamen staan. Tik je erop, dan verschijnt een plattegrond met de foto's die er gemaakt zijn. Foto's worden gegroepeerd en naarmate je verder inzoomt, zie je steeds beter op welke plek groepjes of individuele foto's gemaakt zijn. Op een Android-apparaat hangt het van het merk af waar je de locaties ziet. Op een smartphone van Samsung start je de app Galerij, tik je in de kopregel op Albums en kies je voor Locaties. Wil je snel en gemakkelijk een overzicht van al je foto's op een plattegrond hebben, dan kun je op een iPhone de gratis app Picture-Map Free gebruiken en op een Android-telefoon de gratis app PhotoMap.
©PXimport
Tip 03 Op een plattegrond zie je waar gefotografeerd is.
Tip 04: Camera
Zo nu en dan wordt een gewone fotocamera van een gps-ontvanger voorzien. Helaas is het nog steeds niet zo dat alle recente camera's erover beschikken. Heeft jouw camera het wel, dan worden je foto's net als bij de smartphone automatisch van locatiegegevens voorzien. Je moet de optie wel altijd even aanzetten via het menu van de camera. In tegenstelling tot een smartphone houdt een camera niet continu bij waar je bent. Schakel je het toestel in, dan kan het zijn dat je eventjes moet wachten tot de gps je locatie heeft bepaald. Dit zie je bijvoorbeeld aan een pictogram op het scherm of aan een gekleurd lampje. Fotografeer je te vroeg, dan is niet of niet nauwkeurig genoeg bekend waar je bent. Het kan zijn dat een camera via het menu de mogelijkheid biedt om ook je positie te verversen wanneer de camera is uitgeschakeld, maar dat verkort wel sterk de batterijduur.
©PXimport
Tip 04 Er bestaan ook camera's met ingebouwde gps.
Tablets
Een groeiend aantal mensen fotografeert met een tablet. Niet alleen thuis, maar ook onderweg. Android-tablets hebben vrijwel altijd gps aan boord, zodat foto's - net zoals bij een smartphone - eenvoudig van locatiegegevens te voorzien zijn. Bij de iPad ligt dit anders. Heb je een model dat is voorzien van mobiel internet, dan is alles in orde. Heb je echter het model met alleen wifi, dan weet de iPad alleen waar je bent zolang je met een draadloos netwerk bent verbonden. Dus fotografeer je buiten het bereik van netwerken, dan is jouw locatie niet bekend en is niet te zien waar je hebt gefotografeerd.
Tip 05: Via wifi
Heeft jouw camera geen gps aan boord, maar beschikt het toestel wel over wifi? Dan stelt de fabrikant een gratis app beschikbaar waarmee je de camera draadloos met je smartphone kunt verbinden. Zodoende kun je de foto's die op je camera staan bekijken, ze op je telefoon bewerken, delen op internet en vaak ook de camera op afstand bedienen. Omdat je telefoon wel over gps beschikt, kan de app de foto's in de camera van locatiegegevens voorzien. Het is dan wel nodig de app tijdens het fotograferen op je telefoon te laten meedraaien, zodat je locatie continu bekend is. Zodra je klaar bent en de camera via wifi met je telefoon verbindt, worden de locatiegegevens naar de camera gestuurd en in de foto's opgeslagen. Soms kan het ook direct tijdens het fotograferen gebeuren. In dat geval moet de draadloze verbinding met je camera wel continu in stand blijven. Daarnaast kost deze optie meer stroom op zowel je telefoon als de camera.
©PXimport
Tip 05 Via een smartphone kun je foto's in de camera van locatiegegevens voorzien.
Tip 06: Achteraf
Wat nu als er geen gps en ook geen wifi op je camera zit, zoals op het gros van de camera's het geval is? Ook dan is het mogelijk om locatiegegevens in foto's op te slaan, al is het wel iets meer werk. Er bestaan namelijk talloze apps voor smartphones die voor je bijhouden waar je zoal naartoe gaat. Door elke paar seconden je positie te bepalen, wordt een zogenaamd spoor of track gemaakt. Zo zie je precies wanneer je waar was. Een spoor kun je op ieder moment starten en weer stoppen. In de app kun je dus een hele verzameling aanleggen bijvoorbeeld als je gaat hardlopen, fietsen, of een dagje op stap bent. Zo'n spoor kun je vervolgens naar de computer versturen. Dat kan onder andere via e-mail of een cloud-dienst zoals Dropbox of Google Drive. Het enige wat nu nog hoeft te gebeuren, is het koppelen van de locatiegegevens uit een spoor aan de foto's die je met je gewone camera hebt gemaakt. Ook daar bestaat handige software voor. We laten het proces stap voor stap aan je zien.
©PXimport
Tip 06 Door een spoor bij te houden, kun je foto's achteraf locatiegegevens geven.
Tip 07: iPhone
Het begint dus met het opnemen van een spoor op je smartphone. Daar bestaan veel apps voor, bijvoorbeeld (topografische) kaartprogramma's en fitness-apps. Het maakt niet echt uit welke app je gebruikt, zolang je maar een spoor kunt opnemen en dit via bijvoorbeeld e-mail kunt versturen. Een prima gratis app voor de iPhone is myTracks. Op Android kun je het bijna gelijknamige My Tracks gebruiken. Laten we de iPhone als voorbeeld nemen. Je start myTracks, tikt linksonder op REC en kiest Start recording. Vanaf nu wordt je locatie geregistreerd in een spoor. Dit zie je als een lijn op de plattegrond. Nu kun je gaan fotograferen.
De app kun je zolang laten lopen als je wilt en de accu van je telefoon het uithoudt. Na afloop tik je weer op REC en kies je Stop recording. Tik op het map-pictogram en je ziet alle opgenomen sporen. Kies er een uit, tik bovenin achter de naam van het spoor op het informatie-pictogram en tik daarna op het delen-pictogram. In het Export-scherm tik je opnieuw op een delen-pictogram. Kies Mail en stuur het bestand naar jezelf, of kies Open in als je het spoor via een app zoals Dropbox wilt overzetten. Het spoor wordt als een gpx-bestand bewaard.
©PXimport
Tip 07 Verstuur een spoor via bijvoorbeeld e-mail aan jezelf.
Tip 08: Android
Met de app My Tracks op Android werkt het in grote lijnen hetzelfde als op de iPhone (zie vorige tip). Eerst neem je een spoor op door op de opnameknop te drukken. Zodra je klaar bent druk je op de stop-knop. Alle sporen komen op het hoofdscherm van de app te staan. Selecteer een spoor en kies in het menu voor Exporteren. Opslaan kan in het geheugen van de telefoon, waarna je het bestand zelf kunt oppakken vanuit bijvoorbeeld de mail-app of de app van Dropbox. Rechtstreeks vanuit My Tracks naar je Google Drive versturen kan eventueel ook. Let er wel op dat je op het scherm Exporteren naar kiest voor het bestandsformaat GPX. Standaard kiest de app namelijk voor KML.
©PXimport
Tip 08 Exporteer het spoor als een gpx-bestand.
Tijd synchroniseren
Om foto's achteraf van locatiegegevens te voorzien, is het belangrijk dat de klok in je camera de juiste tijd aangeeft. Het opnametijdstip van de foto wordt namelijk gebruikt om in het spoor te zoeken waar je op dat moment was. Loopt je camera een minuut voor of achter, dan wordt dus al de verkeerde locatie gekozen. Tenzij je langer op dezelfde plek bent gebleven. Je kunt het beste de tijd die je smartphone aangeeft op de camera instellen. Dan weet je zeker dat de gegevens straks kloppen.
Tip 09: GeoSetter
Nu heb je dus een gpx-bestand (het spoor) waarin de benodigde locatiegegevens staan. Dit bestand heb je naar jezelf gemaild, of opgeslagen in bijvoorbeeld Dropbox of Google Drive. Sla dit bestand nu op in een map van je computer. Zet ook de foto's van je camera over naar de computer zoals je dat normaal ook doet. Nu hoeven we alleen nog de juiste locatiegegevens aan de foto's toe te voegen. Daar komt het gratis programma GeoSetter goed bij van pas. Tijdens of na installatie kan een melding verschijnen dat (een nieuwe versie van) ExifTool nodig is. Sta dit toe, want GeoSetter gebruikt dit programma om foto's aan te passen. Start GeoSetter en blader naar de map waarin je foto's staan. Kies Foto's / Selecteer alles en daarna Foto's / Synchroniseer met GPS gegevens bestanden. Wijs in het volgende scherm bij Synchroniseer met gegevens bestand het gpx-bestand aan. Klik op OK en GeoSetter gaat aan de slag. Na afloop is in een venster te zien hoeveel foto's van locatiegegevens kunnen worden voorzien. Kies Ja om door te gaan. Het verwerken kan wel een tijdje duren. Zodra alles klaar is, sla je de gegevens daadwerkelijk op in de fotobestanden via Bestand / Bewaar wijzigingen.
©PXimport
Tip 09 GeoSetter koppelt locatiegegevens uit een spoor aan jouw foto's.
Tip 10: Locatie wijzigen
De locatie van een foto kun je altijd nog wijzigen met GeoSetter. Bijvoorbeeld als de gps-gegevens niet nauwkeurig genoeg zijn bijvoorbeeld omdat je binnen gefotografeerd hebt of in een smal dal tussen hoge bergen. Kies een foto uit door op de miniatuur te klikken. Op de plattegrond zie je nu een paarse ballon met gele stip die de huidige locatie aangeeft. Deze ballon mag je verschuiven over de kaart. Zodra je hem loslaat, wordt gevraagd of de foto naar deze nieuwe locatie verplaatst moet worden.
Foto's die GeoSetter niet van locatiegegevens heeft voorzien of foto's waar je geen spoor van hebt opgenomen, kun je handmatig locatiegegevens geven. Je moet dan wel weten waar ze gemaakt zijn. Zoek de juiste locatie op de kaart. Dubbelklik op de gewenste plek. Hier verschijnt een rode ballon. Je mag hem verschuiven om de locatie nog wat nauwkeuriger in te stellen. Selecteer daarna een of meerdere foto's en kies in de menubalk Kaart / Verbind markering aan geselecteerde foto's. Vergeet niet om net als in de vorige tip, nadat je wijzigingen hebt aangebracht, deze nieuwe gegevens in de fotobestanden op te slaan via Bestand / Bewaar wijzigingen.
©PXimport
Tip 10 Locaties kun je aanpassen en ook handmatig aan foto's toevoegen.
Tip 11: Locatie bekijken
GeoSetter kun je niet alleen gebruiken om locatiegegevens toe te voegen of te wijzigen, maar ook om te zien waar je zoal foto's hebt gemaakt. Ga naar een fotomap, selecteer een foto door erop te klikken. Op de plattegrond zie je meteen waar dit exemplaar gemaakt is. Wil je dit van alle foto's in de map zien? Kies dan Kaart / Toon foto markeringen in de menubalk.
Op de plattegrond verschijnen blauwe ballonnen op alle plekken waar foto's genomen zijn. Klik je op een foto, dan zie je direct om welke ballon het gaat. Andersom kun je op een ballon klikken om te ontdekken welke foto er gemaakt is. Wil je alle ballonnen weer van de kaart halen, kies dan Kaart / Verwijder foto markeringen. De ballonnen verdwijnen alleen maar van de kaart, de locatiegegevens in jouw foto's blijven gewoon bewaard. De acties uit deze en voorgaande tip kun je trouwens ook uitvoeren via pictogrammen in de werkbalk die zich boven de plattegrond bevindt.
©PXimport
Tip 11 Je ziet direct waar al je foto's gemaakt zijn.
Tip 12: Elements Organizer
Adobe Photoshop Elements is een veelgebruikte fotobewerker. Heb je dit programma in huis, dan zit er meteen een fotobeheerder bij, genaamd Elements Organizer. Door fotomappen aan dit programma toe te voegen, kun je al je foto's vanuit één centraal programma beheren. Er zit ook een handige kaartmodule in, waarmee je precies ziet waar je foto's gemaakt zijn.
Foto's die van je smartphone komen, je camera met gps, of foto's waaraan je via GeoSetter een locatie hebt toegevoegd. Klik onder de menubalk op Plaatsen om de plattegrond op te roepen. Ook nu kun je markeringen op de kaart verslepen om de locatie van foto's te wijzigen. Een nieuwe locatie aan één of meer foto's toevoegen, doe je met Plaatsen toevoegen onder in het scherm (pictogram van een rode ballon met een blauw plusteken ernaast).
©PXimport
Tip 12 Elements Organizer is een fotobeheerder die ook een kaartweergave heeft.
Tip 13: Geotags wissen
Locatiegegevens komen goed van pas om te zien waar je gefotografeerd hebt. Niet alleen nu, maar ook over vele jaren, als herinneringen aan bijvoorbeeld een vakantie of leuk uitje flink zijn weggezakt. Toch kleven er ook nadelen aan. Want wat nu als je foto's deelt op internet? Bijvoorbeeld op Flickr? Van een vakantiekiekje is het vast niet erg als anderen weten waar dat was, maar hoe zit dat met foto's die je in en rond het huis maakt? Met een smartphone is het risico het grootst, omdat je ermee fotografeert en rechtstreeks kunt delen.
Gelukkig zijn persoonlijke gegevens eenvoudig weer te wissen. Voor iPhone kun je deGeo (0,89 euro) gebruiken. De aangepaste foto kun je rechtstreeks vanuit de app delen of opslaan in de filmrol. Op Android doet het al wat oudere EXIF Stripper hetzelfde. Op een pc kun je het programma Easy EXIF Delete gebruiken. Heb je Photoshop Elements, dan kan het ook via de Elements Organizer uit de vorige tip. Ga naar Plaatsen en selecteer de foto('s) en klik daarna onderin het scherm op Verwijderen. Hiermee wis je de locatiegegevens.
©PXimport
Tip 13 Locatiegegevens kun je ook wissen om je privacy te waarborgen.