Los de 10 meest voorkomende pc-problemen zelf op

© PXimport

Los de 10 meest voorkomende pc-problemen zelf op

Geplaatst: 3 oktober 2013 - 08:21

Aangepast: 24 november 2022 - 10:26

Redactie Computer!Totaal

Of het nou gaat om de tien jaar oude computer van je vader of je eigen op maat gebouwde gaming pc, het oplossen van computerproblemen hoort bij het dagelijks leven. Voordat je geld neertelt voor een bezoekje van tech support, kun je proberen om het zelf op te lossen. Hier tien manieren hoe!

Probeer dit eerst

Ik weet dat dit heel logisch klinkt, maar voordat je iets doet, start je computer eens opnieuw op. Matthew Petrie, van Falcon Northwest's technische ondersteuning, zegt dat de meeste klanten met deze eenvoudige stap hun probleem oplossen. "Deze oude stelregel kan wonderen doen," zegt Petrie.

Zorg meteen ook dat je besturingssysteem helemaal up-to-date is door Windows Update te draaien. Het verwaarlozen van updates kan betekenen dat je belangrijke bug en prestatie fixes misloopt.

 

© PXimport

Als je problemen met een randapparaat hebt, zet het apparaat dan aan en uit. Werkt dat niet, probeer het dan opnieuw aan te sluiten. Als laatste redmiddel kun je de nieuwste drivers downloaden en het apparaat helemaal opnieuw installeren.

Mijn computer is te traag

Controleer eerst of je computer daadwerkelijk de oorzaak van het probleem is. Het kan zijn dat video's die eindeloos lijken te bufferen en websites die traag laden niets met je computer te maken hebben. Geek Squad-agent Derek Meister zegt dat veel mensen een traag systeem denken te hebben "terwijl het eigenlijk aan hun breedbandverbinding ligt". Verderop bespreken we hoe je een snelheidstest kunt uitvoeren met Speedtest.net om een trage connectie te identificeren.

Als je pc wel het probleem is, kijk dan of je genoeg ruimte vrij hebt op de harde schijf waarop je besturingssysteem staat. Windows heeft ruimte nodig om bestanden aan te maken terwijl je systeem draait. Als je harde schijf vol is, verminderen de prestaties.

 

© PXimport

Microsoft's System Configuration tool is handig om traagheid aan te pakken. Veel applicaties gaan vanzelf draaien wanneer je computer wordt opgestart, waardoor het opstarten langer kan duren - vooral op oudere, tragere pc's. Maak er een gewoonte van om onnodige opstart items te verwijderen. Open de tool door op Windows-R te drukken, msconfig in te typen, en op Enter te drukken.

Kijk in de kolommen Startup Item en Manufacturer om erachter te komen wat je veilig uit kunt schakelen. Ga niet prutsen met de diensten en programma's die Microsoft Corporation als fabrikant hebben staan. Items zoals AdobeAAMUpdater, Google Update, Pando Media Booster, Spotify en Steam Client Bootstrapper kun je veilig uitzetten. Maar wees voorzichtig, als je niet zeker weet wat een programma of dienst doet, blijf er dan maar van af.

 

© PXimport

Zodra je klaar bent met aanpassen klik je op OK en start je de pc opnieuw op. Het systeem zou sneller moeten opstarten en zal merkbaar sneller aanvoelen.

Downloads duren eindeloos

Speedtest.net is je beste vriend als je verbindingsproblemen hebt. Voer een snelheidstest uit om te zien wat je upload- en downloadsnelheden zijn - idealiter moeten ze minimaal 50 procent van de snelheden waarmee je internetprovider adverteert zijn, met een ping van minder dan 100 milliseconden.

Als de snelheden in orde lijken, zorg dan dat je niet ongemerkt iets aan het uploaden of downloaden bent. Veel programma's die torrents downloaden draaien op de achtergrond en worden geminimaliseerd in de systeembalk in plaats van de taakbalk.

 

© PXimport

Controleer je netwerk hardware. Er zijn niet veel updates voor netwerkkaarten, maar als de fabrikant van je kaart een nieuwe driver heeft, download deze dan. Het resetten van je router en modem kan ook helpen bij problemen met je connectie. De meeste routers en modems hebben een resetknop, maar als je de stroomkabel er een paar seconden uittrekt werkt dat ook. Maar haal de stroom er niet veel langer af, want dan kan het zijn dat de hardware automatisch terug naar de fabrieksinstellingen wordt overgeschakeld.

Nog steeds problemen? Bel je ISP, die je kan vertellen of het probleem bij jou ligt. Als laatste redmiddel kan je ISP de master-aansluiting naar jouw huis resetten.

Mijn pc start steeds opnieuw op

Hardwareproblemen zijn lastig te diagnosticeren en op te lossen. Controleer eerst of je niet gewoon een enorme lading Windows-updates binnen aan het halen bent, waardoor je computer tijdens de installatie automatisch opnieuw kan worden opgestart. Update daarna al je kritieke systeemdrivers. De drivers voor je grafische kaart, moederbord en netwerkkaart zijn allemaal cruciaal.

"Soms ligt het aan een virus, adware, oververhitting, of is het op te lossen door iets eenvoudigs zoals het updaten van je videokaart," zegt Meister.

Maakt je computer rare geluiden? Als je geluk hebt hoef je het apparaat alleen maar goed schoon te maken. Moderne computers sluiten het systeem af wanneer ze oververhit raken, wat de oorzaak kan zijn van het regelmatig opnieuw opstarten wanneer je intensieve programma's gebruikt of spelletjes speelt.

Er verschijnen advertenties op mijn bureaublad

Als er nog steeds pop-up advertenties op je bureaublad verschijnen wanneer je je webbrowser niet gebruikt, heb je waarschijnlijk adware geïnstalleerd - een programma dat ongewenste advertenties laat zien. Hoewel er welwillende adware bestaat is het meestal niet pluis, en niet eenvoudig te verwijderen. "Er zijn veel tools die beloven om alles op te schonen, zoals PC Speed-up, PC Speed Pro, PC Speedifier," zegt Meister. "Maar veel van die programma's kunnen weinig doen. Sommige programma's werken, andere zijn frauduleus."

 

© PXimport

Het draaien van een volledige scan met betrouwbare antivirussoftware is je eerste stap. Als dat programma de adware niet vindt of verwijdert, probeer dan eens Malwarebytes Anti-Malware Free, een geweldige tool om allerlei soorten malware mee te verwijderen. Zorg alleen wel dat je je standaard antivirussoftware uitschakelt voordat je het programma draait.

"Als er meerdere antivirusprogramma's tegelijk aan het werk zijn krijg je vaak problemen," zegt Petrie. "Je wilt slechts één real-time antivirus scanner geïnstalleerd hebben, maar het kan geen kwaad om een extra on-demand virus of malware scanner te draaien."

Online zoeken naar de naam van het geadverteerde product kan soms ook oplossingen opleveren van andere slachtoffers. Als niets helpt, dan is er nog altijd de meest drastische oplossing: een volledige herinstallatie van het systeem. Het duurt misschien lang, maar het is de enige zekere manier om adware of spyware te verwijderen. Zorg wel dat je een back-up van al je persoonlijke bestanden hebt.

Google ziet er raar uit

Browser hijackers zijn een bijzonder vervelende soort malware. Dergelijke programma's nemen je webbrowser over en kunnen stiekem je Google zoekopdrachten naar valse pagina's omleiden die bedoeld zijn om je persoonlijke gegevens te stelen of je systeem verder te infecteren.

De beste beveiliging hiertegen is een real-time antivirusprogramma. Is je browser al gehijackt? Deinstalleer dan de browser en gebruik je antivirusprogramma samen met Malwarebytes om de indringer te verwijderen.

Mijn wifi-verbinding wordt constant verbroken

Gebrekkige draadloze verbindingen kunnen een heel gedoe zijn. Is het je computer? Je router? Je ISP? Probeer eerst een aantal dingen voordat je je provider opbelt.

 

© PXimport

Controleer of je computer zich binnen het bereik van je draadloze router bevindt. Een zwak signaal betekent een zwakke verbinding. Zorg vervolgens dat de draadloze kaart de nieuwste drivers heeft. Windows kan het probleem voor je proberen te vinden: Klik op het wifi-icoon in de taakbalk en selecteer Troubleshoot problems.

Ik krijg steeds 'There is a problem with this website's security certificate' te zien

Soms hebben de grootste problemen de eenvoudigste oplossingen. Volgens supporttechnici heeft het overgrote deel van de problemen te maken met een incorrecte systeemklok.

 

© PXimport

De beveiligingscertificaten van websites synchroniseren met de klok van je computer. Vooral oude computers lopen het risico op een lege CMOS-batterij - de horlogebatterij in je computer die ervoor zorgt dat de systeemklok blijft tikken. Klik op de klok in de systeembalk en selecteer Change date and time settings om fouten te herstellen.

Mijn printer wil niet printen

Laten we ervan uitgaan dat de drivers van je printer up-to-date zijn, en dat hij voldoende papier en inkt heeft. Probeer de printer opnieuw aan te zetten. Haal de stekker eruit en plug hem opnieuw in. Controleer de wachtrij van de printer door op het printer-icoon in de systeembalk te dubbelklikken. De wachtrij geeft de status van elke taak weer, plus de algemene status van je printer.

 

© PXimport

Zorg dat 'Use Printer Offline' niet is aangevinkt. Soms kan Windows de printer inschakelen om offline te werken als je probeert te printen wanneer de printer is uitgeschakeld, waardoor taken die later verstuurd worden tegengehouden worden.

Ik kan geen e-mailbijlagen openen

Als je ooit een bijlage bent tegengekomen die je niet kon openen, dan kwam dat waarschijnlijk doordat je de software die nodig is om het bestand te bekijken niet had.

 

© PXimport

Het meest voorkomende probleem is het .pdf-bestand, waarvoor je een gratis pdf-lezer kunt downloaden. Als je een probleem met een ander bestandsformaat hebt, zoek dan eens online naar de extensie van de bijlage (de drie letters achter de punt in de bestandsnaam) om erachter te komen wat voor programma je nodig hebt om het te openen. Als het bestand geen extensie heeft (dat kan als de naam ervan gewijzigd is) helpt het meestal als je de extensie terug plaatst.

Mijn favoriete programma werkt niet op mijn nieuwe pc

Voordat je de technische ondersteuning opbelt, controleer of de software die je probeert te draaien compatibel is met je besturingssysteem. Oudere software functioneert soms niet onder Windows 8, en een applicatie die voor Mac OS X ontwikkeld is zal zeker niet op je Windows PC draaien. Een 32-bit programma draait misschien op je 64-bit besturingssysteem, maar omgekeerd werkt het niet.

 

© PXimport

Als een online spel niet goed werkt heb je misschien de vereiste plug-ins niet - meestal zijn Java en Flash de boosdoeners. De meeste browsers zullen je waarschuwen als je deze programma's nodig hebt.

Wanneer moet je opgeven?

Petrie van Falcon Northwest raadt aan om de technische ondersteuning te bellen voor "alle problemen die je zelf niet echt durft op te lossen". In geval van twijfel is het beter om de garantie niet ongeldig te maken of je systeem mogelijk te beschadigen. "Het is van belang dat je je bewust bent van je eigen vaardigheden en beperkingen," zegt Petrie, want "het is vaak gemakkelijk om het probleem te verergeren". Als je denkt dat het probleem te ingewikkeld is, bel dan een vriend die er meer van afweet, of hak de knoop door en roep de hulp van een professionele technische ondersteuningsdienst in.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze zustersite PCWorld.com, geschreven door Ben Kim (@benjkim). De mening van de auteur komt niet per definitie overeen met die van ComputerTotaal.nl.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten