ID.nl logo
Los de 10 meest voorkomende pc-problemen zelf op
© PXimport
Zekerheid & gemak

Los de 10 meest voorkomende pc-problemen zelf op

Of het nou gaat om de tien jaar oude computer van je vader of je eigen op maat gebouwde gaming pc, het oplossen van computerproblemen hoort bij het dagelijks leven. Voordat je geld neertelt voor een bezoekje van tech support, kun je proberen om het zelf op te lossen. Hier tien manieren hoe!

Probeer dit eerst

Ik weet dat dit heel logisch klinkt, maar voordat je iets doet, start je computer eens opnieuw op. Matthew Petrie, van Falcon Northwest's technische ondersteuning, zegt dat de meeste klanten met deze eenvoudige stap hun probleem oplossen. "Deze oude stelregel kan wonderen doen," zegt Petrie.

Zorg meteen ook dat je besturingssysteem helemaal up-to-date is door Windows Update te draaien. Het verwaarlozen van updates kan betekenen dat je belangrijke bug en prestatie fixes misloopt.

©PXimport

Als je problemen met een randapparaat hebt, zet het apparaat dan aan en uit. Werkt dat niet, probeer het dan opnieuw aan te sluiten. Als laatste redmiddel kun je de nieuwste drivers downloaden en het apparaat helemaal opnieuw installeren.

Mijn computer is te traag

Controleer eerst of je computer daadwerkelijk de oorzaak van het probleem is. Het kan zijn dat video's die eindeloos lijken te bufferen en websites die traag laden niets met je computer te maken hebben. Geek Squad-agent Derek Meister zegt dat veel mensen een traag systeem denken te hebben "terwijl het eigenlijk aan hun breedbandverbinding ligt". Verderop bespreken we hoe je een snelheidstest kunt uitvoeren met Speedtest.net om een trage connectie te identificeren.

Als je pc wel het probleem is, kijk dan of je genoeg ruimte vrij hebt op de harde schijf waarop je besturingssysteem staat. Windows heeft ruimte nodig om bestanden aan te maken terwijl je systeem draait. Als je harde schijf vol is, verminderen de prestaties.

©PXimport

Microsoft's System Configuration tool is handig om traagheid aan te pakken. Veel applicaties gaan vanzelf draaien wanneer je computer wordt opgestart, waardoor het opstarten langer kan duren - vooral op oudere, tragere pc's. Maak er een gewoonte van om onnodige opstart items te verwijderen. Open de tool door op Windows-R te drukken, msconfig in te typen, en op Enter te drukken.

Kijk in de kolommen Startup Item en Manufacturer om erachter te komen wat je veilig uit kunt schakelen. Ga niet prutsen met de diensten en programma's die Microsoft Corporation als fabrikant hebben staan. Items zoals AdobeAAMUpdater, Google Update, Pando Media Booster, Spotify en Steam Client Bootstrapper kun je veilig uitzetten. Maar wees voorzichtig, als je niet zeker weet wat een programma of dienst doet, blijf er dan maar van af.

©PXimport

Zodra je klaar bent met aanpassen klik je op OK en start je de pc opnieuw op. Het systeem zou sneller moeten opstarten en zal merkbaar sneller aanvoelen.

Downloads duren eindeloos

Speedtest.net is je beste vriend als je verbindingsproblemen hebt. Voer een snelheidstest uit om te zien wat je upload- en downloadsnelheden zijn - idealiter moeten ze minimaal 50 procent van de snelheden waarmee je internetprovider adverteert zijn, met een ping van minder dan 100 milliseconden.

Als de snelheden in orde lijken, zorg dan dat je niet ongemerkt iets aan het uploaden of downloaden bent. Veel programma's die torrents downloaden draaien op de achtergrond en worden geminimaliseerd in de systeembalk in plaats van de taakbalk.

©PXimport

Controleer je netwerk hardware. Er zijn niet veel updates voor netwerkkaarten, maar als de fabrikant van je kaart een nieuwe driver heeft, download deze dan. Het resetten van je router en modem kan ook helpen bij problemen met je connectie. De meeste routers en modems hebben een resetknop, maar als je de stroomkabel er een paar seconden uittrekt werkt dat ook. Maar haal de stroom er niet veel langer af, want dan kan het zijn dat de hardware automatisch terug naar de fabrieksinstellingen wordt overgeschakeld.

Nog steeds problemen? Bel je ISP, die je kan vertellen of het probleem bij jou ligt. Als laatste redmiddel kan je ISP de master-aansluiting naar jouw huis resetten.

Mijn pc start steeds opnieuw op

Hardwareproblemen zijn lastig te diagnosticeren en op te lossen. Controleer eerst of je niet gewoon een enorme lading Windows-updates binnen aan het halen bent, waardoor je computer tijdens de installatie automatisch opnieuw kan worden opgestart. Update daarna al je kritieke systeemdrivers. De drivers voor je grafische kaart, moederbord en netwerkkaart zijn allemaal cruciaal.

"Soms ligt het aan een virus, adware, oververhitting, of is het op te lossen door iets eenvoudigs zoals het updaten van je videokaart," zegt Meister.

Maakt je computer rare geluiden? Als je geluk hebt hoef je het apparaat alleen maar goed schoon te maken. Moderne computers sluiten het systeem af wanneer ze oververhit raken, wat de oorzaak kan zijn van het regelmatig opnieuw opstarten wanneer je intensieve programma's gebruikt of spelletjes speelt.

Er verschijnen advertenties op mijn bureaublad

Als er nog steeds pop-up advertenties op je bureaublad verschijnen wanneer je je webbrowser niet gebruikt, heb je waarschijnlijk adware geïnstalleerd - een programma dat ongewenste advertenties laat zien. Hoewel er welwillende adware bestaat is het meestal niet pluis, en niet eenvoudig te verwijderen. "Er zijn veel tools die beloven om alles op te schonen, zoals PC Speed-up, PC Speed Pro, PC Speedifier," zegt Meister. "Maar veel van die programma's kunnen weinig doen. Sommige programma's werken, andere zijn frauduleus."

©PXimport

Het draaien van een volledige scan met betrouwbare antivirussoftware is je eerste stap. Als dat programma de adware niet vindt of verwijdert, probeer dan eens Malwarebytes Anti-Malware Free, een geweldige tool om allerlei soorten malware mee te verwijderen. Zorg alleen wel dat je je standaard antivirussoftware uitschakelt voordat je het programma draait.

"Als er meerdere antivirusprogramma's tegelijk aan het werk zijn krijg je vaak problemen," zegt Petrie. "Je wilt slechts één real-time antivirus scanner geïnstalleerd hebben, maar het kan geen kwaad om een extra on-demand virus of malware scanner te draaien."

Online zoeken naar de naam van het geadverteerde product kan soms ook oplossingen opleveren van andere slachtoffers. Als niets helpt, dan is er nog altijd de meest drastische oplossing: een volledige herinstallatie van het systeem. Het duurt misschien lang, maar het is de enige zekere manier om adware of spyware te verwijderen. Zorg wel dat je een back-up van al je persoonlijke bestanden hebt.

Google ziet er raar uit

Browser hijackers zijn een bijzonder vervelende soort malware. Dergelijke programma's nemen je webbrowser over en kunnen stiekem je Google zoekopdrachten naar valse pagina's omleiden die bedoeld zijn om je persoonlijke gegevens te stelen of je systeem verder te infecteren.

De beste beveiliging hiertegen is een real-time antivirusprogramma. Is je browser al gehijackt? Deinstalleer dan de browser en gebruik je antivirusprogramma samen met Malwarebytes om de indringer te verwijderen.

Mijn wifi-verbinding wordt constant verbroken

Gebrekkige draadloze verbindingen kunnen een heel gedoe zijn. Is het je computer? Je router? Je ISP? Probeer eerst een aantal dingen voordat je je provider opbelt.

©PXimport

Controleer of je computer zich binnen het bereik van je draadloze router bevindt. Een zwak signaal betekent een zwakke verbinding. Zorg vervolgens dat de draadloze kaart de nieuwste drivers heeft. Windows kan het probleem voor je proberen te vinden: Klik op het wifi-icoon in de taakbalk en selecteer Troubleshoot problems.

Ik krijg steeds 'There is a problem with this website's security certificate' te zien

Soms hebben de grootste problemen de eenvoudigste oplossingen. Volgens supporttechnici heeft het overgrote deel van de problemen te maken met een incorrecte systeemklok.

©PXimport

De beveiligingscertificaten van websites synchroniseren met de klok van je computer. Vooral oude computers lopen het risico op een lege CMOS-batterij - de horlogebatterij in je computer die ervoor zorgt dat de systeemklok blijft tikken. Klik op de klok in de systeembalk en selecteer Change date and time settings om fouten te herstellen.

Mijn printer wil niet printen

Laten we ervan uitgaan dat de drivers van je printer up-to-date zijn, en dat hij voldoende papier en inkt heeft. Probeer de printer opnieuw aan te zetten. Haal de stekker eruit en plug hem opnieuw in. Controleer de wachtrij van de printer door op het printer-icoon in de systeembalk te dubbelklikken. De wachtrij geeft de status van elke taak weer, plus de algemene status van je printer.

©PXimport

Zorg dat 'Use Printer Offline' niet is aangevinkt. Soms kan Windows de printer inschakelen om offline te werken als je probeert te printen wanneer de printer is uitgeschakeld, waardoor taken die later verstuurd worden tegengehouden worden.

Ik kan geen e-mailbijlagen openen

Als je ooit een bijlage bent tegengekomen die je niet kon openen, dan kwam dat waarschijnlijk doordat je de software die nodig is om het bestand te bekijken niet had.

©PXimport

Het meest voorkomende probleem is het .pdf-bestand, waarvoor je een gratis pdf-lezer kunt downloaden. Als je een probleem met een ander bestandsformaat hebt, zoek dan eens online naar de extensie van de bijlage (de drie letters achter de punt in de bestandsnaam) om erachter te komen wat voor programma je nodig hebt om het te openen. Als het bestand geen extensie heeft (dat kan als de naam ervan gewijzigd is) helpt het meestal als je de extensie terug plaatst.

Mijn favoriete programma werkt niet op mijn nieuwe pc

Voordat je de technische ondersteuning opbelt, controleer of de software die je probeert te draaien compatibel is met je besturingssysteem. Oudere software functioneert soms niet onder Windows 8, en een applicatie die voor Mac OS X ontwikkeld is zal zeker niet op je Windows PC draaien. Een 32-bit programma draait misschien op je 64-bit besturingssysteem, maar omgekeerd werkt het niet.

©PXimport

Als een online spel niet goed werkt heb je misschien de vereiste plug-ins niet - meestal zijn Java en Flash de boosdoeners. De meeste browsers zullen je waarschuwen als je deze programma's nodig hebt.

Wanneer moet je opgeven?

Petrie van Falcon Northwest raadt aan om de technische ondersteuning te bellen voor "alle problemen die je zelf niet echt durft op te lossen". In geval van twijfel is het beter om de garantie niet ongeldig te maken of je systeem mogelijk te beschadigen. "Het is van belang dat je je bewust bent van je eigen vaardigheden en beperkingen," zegt Petrie, want "het is vaak gemakkelijk om het probleem te verergeren". Als je denkt dat het probleem te ingewikkeld is, bel dan een vriend die er meer van afweet, of hak de knoop door en roep de hulp van een professionele technische ondersteuningsdienst in.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze zustersite PCWorld.com, geschreven door Ben Kim (@benjkim). De mening van de auteur komt niet per definitie overeen met die van ComputerTotaal.nl.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 betaalbare compacte printers voor thuis
© Daniel Krasoń
Huis

Waar voor je geld: 5 betaalbare compacte printers voor thuis

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Zoek je een kleine printer die je makkelijk in een kast of op het hoekje van je bureau kwijt kunt? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

HP Deskjet 4120e

Enkele webshops verkopen de HP Deskjet 4120e momenteel voor een prikkie. Ondanks de nogal lage aanschafprijs kun je met dit all-in-one-model printen, scannen en kopiëren. Verrassend genoeg ondersteunt het apparaat automatische documentinvoer. Met deze functie scan of kopieer je in rap tempo een stapeltje A4'tjes. Plaat hiervoor maximaal 35 vellen in de houder bovenop de behuizing. De maximale printresolutie bedraagt 4800 × 1200 dpi.

Met behulp van de HP Smart-app op je smartphone krijg je de Deskjet 4120e snel aan de praat. Je verbindt de printer met het draadloze thuisnetwerk, waarna je vanaf elke pc, laptop, smartphone en tablet kunt afdrukken. Voor mobiel gebruik is de ondersteuning voor AirPrint en Mopria gunstig. Hierdoor herkennen de mobiele besturingssystemen iOS, iPadOS en Android de printer direct in je netwerk. Overigens verbind je de Deskjet 4120e ook gewoon via een usb-kabel met een computer. Bovendien is er een bluetooth-ontvanger ingebouwd. In deze printer gaan twee cartridges.

Epson Expression Home XP-3205

De bescheiden behuizing van de prijsvriendelijke Epson Expression Home XP-3205 meet slechts 37,5 × 17 × 30 centimeter. Hierdoor kun je hem makkelijk in een kast kwijt. Ondanks de geringe omvang kan deze all-in-one-printer automatisch dubbelzijdig afdrukken. Het handmatig omdraaien van A4'tjes is dus verleden tijd. Hoewel je voor de Expression Home XP-3205 beslist niet de hoofdprijs betaalt, heeft het afdruksysteem plek voor vier cartridges. Als er een kleur op is, hoef je dus alleen het bewuste inktpatroon te vervangen. Vergeleken met een driekleuren-cartridge verspil je zo minder inkt.

Je verbindt de printer eenvoudig met wifi, zodat je vanaf meerdere apparaten kunt afdrukken. De behuizing heeft ook een usb-poort voor een rechtstreekse verbinding met een computer. Een pluspunt is de respectabele printresolutie van 5760 × 1440 dpi. Dit model leent zich dan ook prima voor het afdrukken van fraaie foto's. De voorzijde is voorzien van een klein display en enkele druktoetsen. Je kunt voor de bediening ook de bijbehorende software op een computer of de Epson Smart Panel-app op een smartphone installeren.

Canon Pixma TS5150

Deze all-in-one-printer van Canon is nog geen vijftien centimeter hoog. Verder is de behuizing 42,5 centimeter breed en 31,5 centimeter diep. Lekker compact dus! Wie geregeld lange documenten uitprint, kan de functie automatisch dubbelzijdig afdrukken ongetwijfeld waarderen. Dat scheelt flink wat papier. De Pixma TS5150 heeft twee lades die allebei goed zijn voor een capaciteit van honderd A4'tjes. Je plaatst in de achterste lade als alternatief twintig fotovellen. Een pluspunt is dat je kiekjes op een formaat van 10 × 15, 13 × 13 en 13 × 18 centimeter zonder witrand kunt afdrukken.

Zodra je de twee bijgesloten cartridges in de behuizing hebt geplaatst, print je op een maximale resolutie van 4800 × 1200 dpi. Daarnaast kun je met dit apparaat ook scannen en kopiëren. Het voorpaneel heeft voor een printer in deze prijsklasse een relatief groot display. Hierop lees je onder meer de geschatte inktniveaus af. Op het gebied van connectiviteit bevat de Pixma TS5150 een wifi-adapter en usb-uitgang. Onder de productnaam Pixma TS5151 is de printer eventueel ook in een wit jasje te koop.

Lees ook: Mobiel printen vanaf je smartphone of tablet: zo werkt het

Epson EcoTank ET-2871

Wil je een compacte printer met lage inktkosten, dan is de Epson EcoTank ET-2871 een aantrekkelijke optie. In plaats van cartridges heeft dit model vier navulbare inktreservoirs. Zodra er een kleur op is, vul je die met een speciaal flesje bij. Volgens de fabrikant is de meegeleverde flessenset goed voor een opbrengst van duizenden pagina's. Je print met de EcoTank ET-2871 dus tegen lage kosten eigen foto's. Op vellen van 10 × 15 centimeter gebeurt dat ook nog eens zonder lelijke witranden. Dankzij een behoorlijke resolutie van 5760 × 1440 dpi ogen de kiekjes scherp.

Ten opzichte van een kleine inkjetprinter met cartridges is de behuizing van dit exemplaar iets groter, namelijk 37,5 × 17,9 × 34,7 centimeter. Als je de EcoTank ET-2871 met wifi verbindt, druk je meteen vanaf Apple-apparaten af. Er is namelijk ondersteuning voor AirPrint ingebakken. Voor andere apparaten installeer je een app of programma van Epson. De voorzijde heeft een klein display en een paar druktoetsen. Je voert hierop onder meer verschillende onderhoudstaken uit.

Brother HL-L2400DWE

Wanneer je voornamelijk documenten uitprint, kun je deze scherp geprijsde laserprinter overwegen. Het formaat van 35,6 × 18,3 × 36 centimeter is voor een laserprinter erg bescheiden. Bedenk wel dat je met de Brother HL-L2400DWE alleen in zwart-wit kunt afdrukken. Vergeleken met een reguliere inkjetprinter zijn de verbruikskosten een stuk lager. De benodigde toner is inbegrepen. Een pluspunt is de ruime papierlade voor maximaal 250 A4'tjes.

De HL-L2400DWE heeft een nogal hoge afdruksnelheid van zo'n dertig pagina's per minuut. Verder kan het apparaat ook automatisch dubbelzijdig afdrukken, zodat je papier bespaart. In de behuizing zit een wifi-adapter, zodat je vanaf computers en mobiele apparaten afdruktaken kunt starten. Voor een rechtstreekse verbinding met een pc of laptop  gebruik je als alternatief de usb-poort.

▼ Volgende artikel
Review Boox Color Go 7 – Net wat te flets
© Jeroen Boer - ID.nl
Huis

Review Boox Color Go 7 – Net wat te flets

Sinds de introductie van de eerste e-readers zijn de schermen wel flink verbeterd, maar bleef één eigenschap hetzelfde: je kon alleen in grijstinten lezen. Inmiddels zijn er een aantal e-readers met een kleurenscherm te koop, zoals deze Boox Color Go 7. Hoe bevalt lezen in kleur?

Goed
Conclusie

De Boox Color Go 7 is een interessante keuze voor wie een veelzijdige e-reader zoekt en kleur belangrijk vindt. Hoewel het scherm niet perfect is, maken de snelheid, app-ondersteuning en flexibiliteit het apparaat geschikt voor gebruikers die meer willen dan alleen in zwart-wit lezen. Wie echter vooral geïnteresseerd is in normale leesboeken, kan beter kiezen voor een e-reader met een normaal e-ink-scherm met een hoger contrast.

Plus- en minpunten
  • Snelle processor
  • Fysieke bladerknoppen
  • Android-apps
  • Schermverlichting met kleurtemperatuur
  • SD-kaartslot
  • Kleurweergave
  • Relatief laag contrast
  • Fletse kleuren
  • Relatief hoge prijs

De Boox Color Go 7 maakt een goede eerste indruk. De e-reader is lekker licht, maar voelt wel stevig aan. De achterkant is voorzien van een ruwe afwerking waardoor je de e-reader goed kunt vasthouden. Om het scherm te beschermen, zouden we je wel aanraden om een hoesje te gebruiken. Het optionele hoesje is uitstekend ontworpen en maakt gebruik van magnetisme voor de bevestiging.

©Jeroen Boer - ID.nl

De Boox Color Go 7 valt op door het kleurenscherm.

Op de zijkant vind je een usb-c-poort die wordt gebruikt voor laden en het aansluiten op de computer. Ook vind je op de zijkant een kaartslot voor een microSD-kaartje. De Boox draait op een Snapdragon 680-processor. Deze chip is bedoeld voor budgetsmartphones, maar is voor e-readerbegrippen behoorlijk krachtig. De e-reader is dan ook vlot in gebruik en opent apps snel genoeg.

©Jeroen Boer - ID.nl

Op de zijkant vind je een usb-c-poort en het SD-kaartslot.

Boox heeft de Color Go 7 zoals vrijwel iedere moderne e-reader voorzien van een aanraakscherm dat prima werkt. Daarnaast zijn er twee bladerknoppen in de schermrand verwerkt. Dat vinden we erg prettig, maar het zou nog fijner zijn als het geheel wat groter was uitgevoerd. De knoppen zijn nu relatief klein en zitten dicht bij elkaar. Je hebt geen account nodig om het apparaat in gebruik te nemen. Je kunt wel een ONYX-account aanmaken voor bijvoorbeeld Boox' cloudopslag. Om alle mogelijkheden van Android te gebruiken, moet je in Android wel inloggen met je Google-account.

©Jeroen Boer - ID.nl

De achterkant is voorzien van een ruwe afwerking.

E-ink met kleur

De Boox Color Go 7 maakt gebruik van E Inks Kaleido-scherm dat een regulier e-ink-scherm combineert met een kleurenfilter waardoor het scherm 4096 kleuren toont. Het grote voordeel hiervan is een kleurenscherm met de sterke punten van een e-ink-scherm. Toch heeft de kleurenvariant wat nadelen ten opzichte van een normaal e-ink-scherm. Zo zie je als je goed kijkt de kleurlagen altijd zitten in de vorm van een heel licht patroon over het beeld heen, ook wel een 'screendoor-effect' genoemd. Daardoor is het scherm wat donkerder dan een normaal e-ink-scherm, ook als je gewoon in zwart-wit leest. Je kunt op zich prima een boek lezen, maar een normale e-reader oogt beter. Je kunt veel van die nadelen wegnemen door de achtergrondverlichting in te schakelen; daarmee wordt het contrast beter. De verlichting is net als op andere duurdere e-readers instelbaar qua kleurtemperatuur zodat je het scherm 's avonds geler kunt maken.

©Jeroen Boer - ID.nl

Over het beeld zie je een patroon. Klik voor een grotere afbeelding, waarop dat nog beter te zien is.

Het scherm kan slechts 4096 kleuren tonen en die kleuren zijn flets vergeleken met een normaal scherm. Het geeft een beetje een retro futuristisch gevoel. In boeken met veel illustraties geeft het wel echt een meerwaarde. Normale stripboeken zijn, afhankelijk van het kleurgebruik, soms niet echt lekker te lezen en worden al snel priegelig zonder in te zoomen. In de instellingen kun je in E-Ink Centrum de manier waarop het scherm het beeld opbouwt veranderen, waardoor de kleuren in sommige apps echt veel beter worden. We raden je aan om per app te proberen welke instelling het fijnste beeld geeft.

©Jeroen Boer - ID.nl

Het kleurenscherm heeft vooral een toegevoegde waarde bij boeken met illustraties.

Beveiligde boeken

In het menu vind je een boekwinkel, maar daar moet je je niet teveel van voorstellen. Het gaat om gratis oude rechtenvrije boeken die je op diverse plekken kunt downloaden. Boox heeft dus geen boekwinkel waar je de huidige bestsellers kunt kopen. De Boox ondersteunt epub en werd op onze pc keurig herkend door Calibre. Je kunt epubs en veel andere formaten dus zonder problemen lezen en de ingebouwde leesapp is uitstekend. De Boox kan alleen niet omgaan met Adobe DRM dat soms nog door boekwinkels wordt gebruikt. Daar moet je dus goed op letten als je een boek aanschaft.

Er is echter een andere manier om beveiligde boeken te lezen: door het installeren van extra leesapps. De Boox draait op Android en is voorzien van de Google Play Store. Niet iedere Android-app is even geschikt voor een e-ink-scherm, maar voor leesapps is het apparaat perfect. Zo hebben we zelf een collectie Kindle-boeken die prima te lezen zijn na het installeren van de Kindle-apps. Door in die app de animaties uit te schakelen en de optie 'Volumeknoppen voor bladeren' in te schakelen, kun je Kindle-boeken comfortabel lezen.

©Jeroen Boer - ID.nl

De e-reader bevat de Google Play Store.

Andere Android-apps

Je vind vrijwel alle Android-apps in de Play Store, maar niet alles werkt goed met een e-ink-scherm. Sommige lichtere UI-elementen in Android-apps zijn bijvoorbeeld niet goed te zien. Voor video's in bijvoorbeeld YouTube is het scherm uiteraard niet echt geschikt, al viel het ons mee hoe vloeiend de beelden getoond worden. Het is echt het gebrek aan kleuren dat video niet goed bruikbaar maakt. Boox heeft de Color Go 7 van een luidspreker voorzien, dus er komt gewoon geluid uit als je een video kijkt. Die speaker is natuurlijk meer bedoeld voor het luisteren naar luisterboeken. Het aansluiten van een hoofdtelefoon kun je via bluetooth doen. We konden zelfs een bluetoothmuis en toetsenbord koppelen, dus Boox heeft Android behoorlijk open gehouden.

Conclusie

E-readers met kleur zijn een interessante ontwikkeling, maar de Boox Color Go 7 is het helaas nog niet overtuigend genoeg om zonder meer aan te raden als e-reader voor iedereen. Het is wel een interessante keuze voor wie een veelzijdige e-reader zoekt en kleur belangrijk vindt. Hoewel het scherm niet perfect is, maken de snelheid, app-ondersteuning en flexibiliteit het apparaat geschikt voor gebruikers die meer willen dan alleen in zwart-wit lezen. Wie echter vooral geïnteresseerd is in normale leesboeken, kan beter kiezen voor een e-reader met een normaal e-ink-scherm met een hoger contrast. Die modellen bieden voor normale boeken een beter beeld en zijn een stuk goedkoper.