ID.nl logo
Zo kun je je PlayStation 4 als mediaspeler gebruiken
© PXimport
Zekerheid & gemak

Zo kun je je PlayStation 4 als mediaspeler gebruiken

De PlayStation 4 is een fantastische gameconsole. Maar waar deze apparaten vroeger echt alleen maar games konden spelen, zijn het tegenwoordig krachtige en veelzijdige computers waar je veel meer mee kunt. Zet hem bijvoorbeeld in als mediaspeler.

Tip 01: Optische media

De PlayStation mag dan een modern apparaat zijn, dat wil niet zeggen dat je niet van films kunt genieten op de ‘ouderwetse’ manier, via een dvd. Zowel dvd’s als blu-rays kun je in Sony’s console stoppen voor een lekker avondje bankhangen. En dat kunnen zelfs schijven zijn die je zelf gebrand hebt, zolang je ze maar hebt gefinaliseerd en het geen afwijkende formaten betreft (zoals de mini-dvd die soms nog voorbijkomen). Opmerkelijk genoeg ondersteunt PS4 geen cd’s, dus je muziekcollectie kun je op deze manier dan weer niet beluisteren.

©PXimport

Tip 02: Externe opslagmedia

Heb je thuis een grote cd-collectie en ben je teleurgesteld dat deze niet zo eenvoudig via je PS4 kunt beluisteren? Digitaliseer de cd’s dan en sla de nummers op een externe harde schijf of usb-stick op. Je PS4 ondersteunt zowel mp3 als aac, dus houd hier rekening mee wanneer je de bestanden ript. Daarnaast kun je niet zomaar al je bestanden op een usb-stick of schijf zetten en verwachten dat je PS4 dat begrijpt. Een schijf moet geformatteerd zijn in fat of exfat, ntfs kan je PS4 namelijk niet lezen. Daarnaast moet je alle muziekbestanden in de map Music zetten. Ook eventueel af te spelen video’s moeten in een aparte map staan, maar deze hoeft geen specifieke naam te hebben. Tot slot moet je, om de muziek- en videobestanden vanaf de externe schijf te kunnen benaderen, eerst de gratis Mediaspeler-app downloaden uit de PlayStation Store.

©PXimport

Veel waarschijnlijker is het dat je al je mediabestanden op de pc of nas hebt staan

-

Tip 03: Streamen

Hoeveel cd’s en dvd’s heb je eigenlijk nog thuis liggen? Veel waarschijnlijker is het dat je tegenwoordig alles al op de pc of nas hebt staan. In plaats van het op een schijf te zetten om door je PS4 af te laten spelen, is het veel efficiënter om het mediabestand te streamen. Als je de app Mediaspeler gedownload hebt op je PS4, hoef je daar op de console niet veel meer voor te doen. De meesten nas’en hebben zelf al software ingebouwd waarmee je kunt streamen naar apparaten die dat ondersteunen. Heb je de bestanden op je pc staan, dan moet je software op je pc installeren zodat je PS4 en je pc elkaar kunnen vinden in het netwerk. De populairste (gratis) software op dit gebied is Universal Media Server. Installeert het programma, geef aan in welke mappen de bestanden staan die je wilt delen, en zolang de ‘server’ aan staat, zal deze direct opduiken in de Mediaspeler-app op je PS4.

©PXimport

Tip 04: Live gameplay

Wie het ons tien jaar geleden had verteld, hadden we waarschijnlijk niet geloofd, maar games speel je tegenwoordig niet alleen maar, ernaar kijken is nu ook een hobby. En eigenlijk is dat nog niet eens zo gek. Want waarom zouden we wel kijken naar een wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord op een echt grasveld, en niet naar een wedstrijd van diezelfde clubs die door gamers wordt gespeeld? Om die reden lanceerde Sony jaren geleden Live van PlayStation, een kanaal dat je vindt in het onderdeel Bibliotheek. Op dit kanaal kun je bekijken welke games er op dat moment worden gespeeld en kun je eenvoudig de uitzending van je keuze selecteren om te bekijken. En het bijzondere is, om het voorbeeld van voetbal nog maar eens te nemen, dat de graphics van een spel als FIFA 20 zo indrukwekkend zijn, dat je binnen een paar seconden bent vergeten dat je niet naar een fysieke wedstrijd zit te kijken.

©PXimport

Games speel je tegenwoordig niet alleen maar, ernaar kijken is nu ook een hobby

-

Tip 05: Muziek-apps

Er zijn verschillende alternatieven om muziek op je PS4 te beluisteren. Waar een cd niet werkt, maar streamen via je pc wel, werkt streamen via internet, Spotify beter gezegd, ook. Deze dienst is niet standaard geïnstalleerd op je PlayStation, maar is wel eenvoudig te downloaden vanuit de PlayStation Store. Wanneer je dit gedaan hebt, log je in met je bestaande Spotify-account om toegang te krijgen tot alle muziek die je ook op je smartphone beschikbaar hebt. Leuk is dat er ook speciale apps zijn die eigenlijk geen games zijn, maar bijzondere ervaringen met extra’s bieden, zoals allerlei muzikale vr-experiences. Zo leer je muziek op een hele nieuwe manier ervaren, al zeggen we erbij dat dit natuurlijk niet voor iedereen zo is.

©PXimport

Tip 06: PS Music

In het verlengde van Spotify, heeft Sony een interessant onderdeel toegevoegd aan z’n PlayStation Store, genaamd PS Music. De naam doet vermoeden dat het een eigen streamingdienst is zoals Spotify, Apple Music en Google Music, maar in feite is het niet veel meer dan een overzicht van interessante muziek op Spotify (je moet die app dus wel eerst geïnstalleerd hebben). Dat klinkt een beetje suf, maar dat is het niet. Spotify is een prima app, maar de bediening via je controller werkt toch net even wat minder lekker dan op je smartphone of pc. Dus Sony heeft zelf een overzicht gemaakt van gamegerelateerde muziek op Spotify, zodat je zelf niet de hele dienst binnenstebuiten hoeft te keren om te vinden wat je zoekt. PS Music is niet iets wat je downloadt, je moet het altijd via de PlayStation Store openen.

©PXimport

Tip 07: Video-apps

Nog niet zo heel lang geleden lanceerde Disney z’n Netflix-concurrent, Disney+. Wellicht heb je al tevergeefs gezocht naar het kanaal op je settopbox. Disney heeft geen specifiek kanaal voor Disney+ en naar alle waarschijnlijkheid zal het er ook niet komen, omdat het bedrijf de dienst positioneert als cable cutter (oftewel, weg met die kabel). Precies daarom heeft het bedrijf dus wel apps gemaakt voor diverse platformen, zoals iOS, Android en dus ook voor de PS4. Om Disney+ op je PlayStation te kunnen kijken, download je de gelijknamige app vanuit de PlayStation Store. Er verschijnt dan een nieuwe categorie in je hoofdmenu, Video en TV, waar de app komt te staan. Hier vind je ook de andere videostreaming-apps, zoals Netflix, NOS, Pathé Thuis, Film1 enzovoort.

©PXimport

Met Remote Play kun je een spel op de PS4 starten en verder doorspelen op je pc of Mac.

-

Tip 08: Remote play

Vooralsnog hebben we ons in dit artikel vooral gericht op media die je, al dan niet via andere apparaten, op je PS4 kunt weergeven. Maar wist je dat het ook andersom kan? Vroeger had je niets meer aan je console als iemand anders tv wilde kijken, want je had de tv nodig om te kunnen gamen. Maar Remote Play heeft daar verandering in gebracht. Deze functie laat je toe een spel op je PS4 te starten, om ‘m vervolgens door te spelen op je pc of Mac. Hiervoor moet je eerst Remote Play inschakelen in Instellingen/Verbindingsinstellingen voor Remote Play. Download daarna de software voor je computer. Sluit je controller vervolgens aan met een usb-kabel op je pc en volg de aanwijzingen op het scherm. De pc en PS4 worden nu met elkaar verbonden, waarna je games vanaf je PS4 kunt spelen op je pc of Mac.

©PXimport

Tip 09: Afstandsbediening

Hoe fantastisch we de PS4 ook vinden als mediaspeler, de bediening laat behoorlijk te wensen over. We zijn simpelweg zo gewend aan de afstandsbediening, dat het bedienen via een controller, hoewel het in essentie hetzelfde is, niet echt lekker voelt. Gelukkig zijn er bedrijven die het daarmee eens zijn, zoals PDP, dat besloot om een afstandsbediening te maken voor de PS4. Deze afstandsbediening werkt niet met infrarood, maar gewoon via bluetooth. Het voordeel hiervan is dat je dus ook niet op je PS4 hoeft te richten om een commando uit te voeren. Wel moet je na aanschaf van de afstandsbediening PDP Remote downloaden uit de PlayStation Store, maar daarna kun je direct aan de slag. De PDP Remote kost op het moment van schrijven 27 euro en is te bestellen via diverse kanalen, zoals Bol.com.

©PXimport

Kodi?

In een artikel over mediaspelers kunnen we een app als Kodi natuurlijk niet negeren. En het is waar, je kunt daadwerkelijk Kodi installeren op je PlayStation, het wordt alleen niet officieel ondersteund, wat betekent dat je moet rommelen met de software van je PS4, en dat is niet altijd zonder gevolgen. Zoek je toch een Kodi-achtige oplossing? Download dan eens de app van Plex, die wordt wel officieel ondersteund door Sony.

▼ Volgende artikel
Zo vind je het ideale hoesje voor je smartphone
© Margo Basarab
Huis

Zo vind je het ideale hoesje voor je smartphone

Een smartphonehoesje is meer dan een accessoire. Het beschermt je telefoon tegen schade en maakt het gebruik makkelijker. Door de enorme variatie in modellen, materialen en extra functies kan het lastig zijn om een keuze te maken. In dit artikel lees je waar je op moet letten bij het kiezen van een hoesje en welke mogelijkheden je allemaal hebt.

Dit artikel in het kort: • Soorten smartphonehoesjes • Gebruikte materialen • Hardcase versus softcase • Speciale hoesjes • Handige extra's

Lees ook: Waarom dat hoesje om je telefoon toch echt handig is

Het type hoesje dat je kiest, hangt af van hoe je je telefoon gebruikt en tot in hoeverre je je toestel wilt beschermen. Een bumperhoesje is een beschermrand die om de zijkanten van je smartphone zit, terwijl de voor- en achterkant vrij blijven. Dit type hoesje beschermt de randen van je toestel tegen stoten en vallen, maar biedt minder bescherming voor het scherm en de achterkant. Een backcover beschermt alleen de achterkant en zijkanten van je telefoon, maar zorgt er wel voor dat je het slanke ontwerp van je toestel blijft zien. Is dat voor jou minder belangrijk en wil je juist zoveel mogelijk bescherming? Dan is een bookcase of wallet case een goede keuze. Dit type hoesje omsluit je hele telefoon en biedt vaak ruimte voor pasjes of geld. Als je zowel de voor- als achterkant wilt beschermen, kun je ook een flipcase overwegen, die verticaal opent. Een insteekhoesje, ook wel pouch genoemd, is een beschermhoes waarin je je smartphone schuift wanneer je deze niet gebruikt. Een opbergzakje zeg maar. In de dagelijkse praktijk zul je deze niet snel gebruiken, maar als je bijvoorbeeld op vakantie gaat, of je telefoon meeneemt in je tas tussen andere spullen, dan kan het handig zijn. Je weet namelijk zeker dat je telefoon in een puch goed beschermd is tegen vuil en krassen.

Van siliconen tot leer

Het materiaal van een hoesje bepaalt niet alleen de uitstraling, maar ook hoe goed het beschermt. Siliconen en TPU zijn flexibel en schokabsorberend. Daarnaast zijn ze een beetje stroef, waardoor ze minder snel uit je handen of van de bank kunnen glijden. Wel is het zo dat met name siliconen wat sneller stof aantrekken. Wanneer je je telefoon vooral meeneemt in je broekzak of tas, is dit materiaal dus misschien net wat minder praktisch. Hard kunststof is stevig en lichtgewicht, maar kan barsten of scheuren bij een flinke klap of val. Leer, of het nu echt of kunstleer is, straalt luxe uit en biedt goede bescherming. Echt leer wordt mooier na verloop van tijd. Kunstleer niet, maar dit hoef je wel weer minder te onderhouden dan echt leer. Voor maximale stevigheid kun je kiezen voor aluminium of roestvrij staal, hoewel dit je telefoon zwaarder kan maken en minder flexibel is.

©picsmart

Hardcase versus softcase

Telefoonhoesjes zijn grofweg onder te verdelen in twee varianten: hardcover en softcover, elk met hun eigen kenmerken. Hardcover hoesjes staan bekend om hun stevige constructie, die uitstekende bescherming biedt tegen zware schokken en vallen. Ze behouden hun vorm goed, maar zijn vaak duurder, minder flexibel en voelen minder comfortabel aan in je hand.

Softcover hoesjes zijn lichter, flexibeler en vaak goedkoper. Ze liggen prettig in de hand en passen gemakkelijk in een broekzak of tas. Het zachte materiaal biedt goede schokdemping, maar kan sneller beschadigd raken en slijten. Ook kunnen softcovers na verloop van tijd verkleuren.

Speciale hoesjes voor specifieke situaties

Naast standaardmodellen zijn er ook speciale hoesjes die extra bescherming bieden. Waterdichte hoesjes zijn ideaal als je je telefoon wilt beschermen tegen vocht, stof en zand, bijvoorbeeld tijdens het sporten of op het strand. Veel van deze hoesjes hebben een IP-certificering, zoals IP67 of IP68, wat aangeeft hoe goed ze bestand zijn tegen water en stof. Shockproof hoesjes zijn ontworpen om vallen en stoten op te vangen, met schokabsorberende materialen en verstevigde hoeken. Rugged cases combineren water-, stof- en schokbescherming en zijn geschikt voor extreme omstandigheden, zoals op de bouwplaats of tijdens outdooractiviteiten.

Extra functies

Veel hoesjes hebben handige extra's. Het meest bekend zijn hoesjes met ruimte voor je bank- of creditcards. Er zijn ook modellen waarin je bankbiljetten kwijt kunt. Andere hoesjes hebben bijvoorbeeld geïntegreerde standaards waardoor je je telefoon makkelijk kunt neerzetten; ideaal om filmpjes te kijken of voor online vergaderingen. Ook heel handig zijn hoesjes met een ingebouwde powerbank. Met zo'n battery case weet je zeker dat je een hele dag door kunt met je smartphone. Heb je een iPhone, dan is een MagSafe-compatibel hoesje misschien handig.

Kies uit meer dan 300.000 hoesjes

Bij bol.

MagSafe? MagSafe! MagSafe is een technologie van Apple die oorspronkelijk werd ontwikkeld voor MacBooks en later werd aangepast voor de iPhone. Het systeem gebruikt magneten aan de achterkant van de iPhone om accessoires stevig te bevestigen. Bij MagSafe-compatibele hoesjes zijn deze magneten ingebouwd, waardoor ze naadloos werken met andere MagSafe-accessoires. Een goed voorbeeld is de MagSafe powerbank. Deze klik je magnetisch vast aan je iPhone, zodat je onderweg eenvoudig kunt opladen, ook zonder stopcontact in de buurt. Kleinere powerbanks zijn zo ontworpen dat je je telefoon gewoon kunt blijven gebruiken tijdens het opladen.

©YALCIN SONAT

Waar let je op bij de aankoop?

Bij het kiezen van een hoesje is de pasvorm belangrijk. Zorg dat het hoesje naadloos aansluit op jouw telefoon. Let ook op extra bescherming voor het scherm en de camera, zoals verhoogde randen. Houd rekening met de dikte en het gewicht van het hoesje, vooral als je een slank ontwerp belangrijk vindt. Controleer daarnaast of alle functies van je telefoon, zoals de knoppen en poorten, makkelijk toegankelijk zijn.

Conclusie

Het kiezen van een smartphonehoesje is meer dan een kwestie van smaak. Denk goed na over hoe en waar je je telefoon gebruikt. Zoek je maximale bescherming tegen vallen of juist een bescheiden hoesje zodat het design van je smartphone zo goed mogelijk zichtbaar blijft? Zijn extra's, zoals ruimte voor pasjes, belangrijk voor je? Heb je een voorkeur voor een bepaald materiaal? Het aanbod van smartphonehoesjes is enorm. Door voor jezelf goed te weten wat je precies wilt, maak je het jezelf een stuk gemakkelijker!

▼ Volgende artikel
Europees voetbal kijken bij Ziggo nu ook zonder registratie
© Svetlana Rey - stock.adobe.com
Huis

Europees voetbal kijken bij Ziggo nu ook zonder registratie

Wie afgelopen seizoen de wedstrijden van Nederlandse teams in het Europees voetbal wilde kijken, moest dat doen via Ziggo – op de publieke netten zijn deze wedstrijden namelijk niet meer te zien. Je hoefde daarvoor geen  klant bij de provider te zijn, maar je moest je wél registeren. Na ingrijpen van het Commissariaat voor de Media vervalt deze registratie nu.

 

Wie afgelopen seizoen de wedstrijden van Nederlandse teams in het Europees voetbal wilde kijken, moest dat doen via Ziggo – op de publieke netten zijn deze wedstrijden namelijk niet meer te zien. Je hoefde daarvoor geen  klant bij de provider te zijn, maar je moest je wél registeren. Na ingrijpen van het Commissariaat voor de Media vervalt deze registratie nu.

De UEFA-competities vallen deels onder de evenementenlijst, wat betekent dat deze wedstrijden voor minimaal 75% van de Nederlandse huishoudens gratis en zonder drempels toegankelijk moeten zijn. Het Commissariaat voor de Media beschouwt verplichte registratie, waarbij persoonsgegevens als naam, e-mailadres postcode, huisnummer en mobiele telefoonnummer gedeeld moeten worden, als een te hoge drempel. Hierover ontving het meldingen van kijkers die het aanmaken van een account als een obstakel ervaarden. Ook belangenorganisaties spraken hun zorgen uit, met name over de toegankelijkheid voor digitaal minder vaardige mensen, zoals ouderen. Na onderzoek heeft het Commissariaat laten weten dat de verplichte registratie niet voldeed aan de regels uit de Mediawet.

Dat betekent dus dat je vanaf 21 januari, wanneer het UEFA-voetbalseizoen wordt hervat, wedstrijden van Nederlandse clubs kunt streamen via Ziggo Go zonder eerst een account aan te maken. De wedstrijden zijn nu direct toegankelijk via de app op je smart-tv, laptop, tablet en smartphone. Registreren blijft wel mogelijk voor wie wedstrijden buiten Nederland wil streamen.

Voetbalfans die via Ziggo Sport Free de wedstrijden van Nederlandse clubs streamen, kunnen nu ook genieten van meer voetbalcontent. Het populaire Ziggo Sport Highlights-programma, waarin alle wedstrijden van een avond worden samengevat, is voortaan ook via streaming beschikbaar.

Het UEFA-voetbalseizoen gaat op 21 januari verder met onder andere de Champions League-wedstrijd Rode Ster Belgrado-PSV (21.00 uur). Op 22 januari speelt Feyenoord thuis tegenBayern München (21.00 uur). Beide wedstrijden zijn live te zien via Ziggo Sport Free, Ziggo Sport (kanaal 14) en Ziggo Sport Totaal.

Lees ook: Je Android-tablet of smartphone koppelen aan je tv