Zo genereer je elektriciteit in een off-grid Tiny House

Zo genereer je elektriciteit in een off-grid Tiny House

Geplaatst: 16 september 2019 - 06:00

Aangepast: 14 februari 2024 - 14:09

Laura Jenny

In Nederland leven we met water, maar we maken ook veelvuldig gebruik van wind en zon om in onze levensbehoeften te voorzien. Denk bijvoorbeeld aan zelfvoorzienend leven. Je kunt stroom opwekken door zonnepanelen op je huis of Tiny House te leggen, maar genereert dat genoeg elektriciteit om comfortabel te wonen in een off-grid Tiny House?

Het is een aantrekkelijke trend nu een huis kopen steeds moeilijker wordt, het wonen in een Tiny House. Het gaat om een modern mini-huis dat qua grootte ongeveer tussen een flinke stacaravan en een gewone caravan inzit. Een soort bouwkeet die zo is ingedeeld dat er optimaal gebruik wordt gemaakt van de ruimte. Eén van de grootste uitdagingen in het wonen in een Tiny House is echter vaak niet het huisje, maar de locatie.

Een stuk bouwgrond kopen is niet alleen heel duur; vaak is de grond ook te groot. Bovendien is het idee van een Tiny House vaak juist dat je de vrijheid hebt het huisje gemakkelijk te verplaatsen. Grond huren is een mogelijkheid, maar vaak bevat de grond dan geen voorzieningen. Je zal dan off-grid moeten gaan wonen, wat betekent dat je zelf moet zorgen voor je riolering, elektriciteit, gas en soms zelfs water.

Energie in accu’s

Geen gas meer gebruiken, dat is niet onmogelijk. Je zou een elektrisch haardje kunnen gebruiken om je Tiny House warm te stoken in de winter, maar er zijn ook veel andere manieren om warmte te creëren zoals PVT-panelen die warmte opvangen. Je kunt bovendien elektrisch koken of op een gasfles, zonder dat je op het gasnet zit. Elektriciteit is in elk huishouden essentieel en daarom vind je op de meeste Tiny Houses een groot aantal zonnepanelen. Maar hoe werkt dat op het moment dat de zon zich iets minder vaak laat zien? Je kunt de energie die wordt opgewekt opslaan in accu’s, maar die nemen wel ruimte in. Je zal dus sowieso spaarzaam moeten omgaan met elektriciteit en bedenken welke grote stroomverbruikende apparaten je in je Tiny House neerzet. Je zal dus ook een zuinige koelkast moeten kiezen.

Om te weten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, moet je eerst weten hoeveel apparaten je wilt aansluiten op je energienetwerkje en wat deze verbruiken. Je moet daarnaast weten hoeveel één zonnepaneel in zijn piekmomenten kan opwekken. Is dat bijvoorbeeld 330 Wp, dan heb je voor een jaarlijks verbruik van dagelijks 1500 kWh vijf zonnepanelen nodig. Zonnepanelen op een Tiny House werken anders dan die op een normaal huis. Het teveel aan opgewerkte stroom zal niet worden teruggeleverd, maar worden opgeslagen in een accu. Daarvoor heb je naast de accu zelf ook nog een acculader nodig en een omvormer, zodat je apparaten ook echt kunnen werken op de energie die je uit de zonnestralen trekt. Daar zijn systemen voor zoals de EasySolar, maar je kunt het dus ook zelf regelen.

Windenergie

Reken je niet teveel op zon, dan kun je kijken naar windenergie. Zolang je niet in een bos staat. Ook moet de windmolen vrij hoog staan om zoveel mogelijk wind te vangen. Echter is een windmolen relatief duur en lawaaierig, waardoor dit niet de meest populaire manier is om energie op te wekken. Juist omdat het bewegende delen heeft, gaat er ook eerder iets stuk dan bij een zonnepaneel dat zelfs als dakdekking kan fungeren. Er zijn zelfs transparante zonnepanelen die je als ramen kunt gebruiken, want je kunt er doorheen kijken. Ideaal voor een Tiny House, waar natuurlijk weinig ruimte is.

Off-grid biedt niet alleen vrijheid qua gaan en staan, maar ook financiële vrijheid. Je bent niet meer jaarlijks 1500 euro kwijt aan gas en elektra, maar je moet wel investeren in de hierboven beschreven oplossing. Er is echter meer voordeel te halen aan een Tiny House. Het laat je een stuk bewuster omgaan met elektriciteit. Elektriciteit opwekken door zonnepanelen te gebruiken is sowieso een stuk duurzamer dan aan het net aangesloten zijn. Dat laatste kan ook met een Tiny House, maar er zijn maar weinig plekken in Nederland te vinden die nog niet vol zijn en dit wel aanbieden. Mocht je het toch niet redden met zuinig doen en zonne-energie, dan is het mogelijk als back-up een helaas niet zo duurzame generator op benzine te gebruiken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten

ID.nl - onderdeel van Reshift Digital B.V. © 2024 | Nijverheidsweg 18, 2031CP, Haarlem