ID.nl logo
Zelf je desktop-pc upgraden of repareren
© PXimport
Zekerheid & gemak

Zelf je desktop-pc upgraden of repareren

We besteden doorgaans veel tijd aan onze pc, maar betrekkelijk weinig tijd ín onze pc. Houden zo, zouden we zeggen, ware het niet dat er soms situaties zijn waarvoor je je systeemkast moet open schroeven – bijvoorbeeld om bepaalde onderdelen te vervangen. Gelukkig is dat allemaal niet zo ingewikkeld als het lijkt. Met een beetje zelfvertrouwen (en een schroevendraaier) kom je een heel eind.

In dit artikel laten we je zien hoe het vervangen van onderdelen in je desktop in z’n werk gaat. We kiezen specifiek voor de desktop, omdat een laptop écht een heel andere tak van sport is. We gaan niet zo ver als het vervangen van een moederbord en processor (ook dat is van een ander niveau), maar laten je wel zien hoe je bijvoorbeeld een harde schijf of een geheugenmodule vervangt.

01 Voorbereidingen

Een goede voorbereiding is het halve werk, luidt het cliché. En clichés zijn vaak clichés omdat ze nu eenmaal waar zijn, en ook dit is daar geen uitzondering op. Als je geen voorbereidingen treft en in een rommelige ruimte aan de slag gaat, ben je in no-time je schroeven kwijt, stoot je je systeemkast om, ga je met je schoen op je nieuwe kaart staan, enzovoort. Zorg er dus voor dat je een paar bakjes of schaaltjes hebt staan voordat je gaat schroeven (als alle schroeven identiek zijn is één bakje voldoende) en zorg ervoor dat je lekker de ruimte hebt. Voor je nieuwe en oude componenten, maar bijvoorbeeld ook om je systeemkast op z’n kant te kunnen leggen, mocht dat nodig zijn. Een antistatisch polsbandje hoef je van ons niet te kopen, maar raak wel even een metalen oppervlak aan (bijvoorbeeld een verwarmingsradiator of systeemkast) voordat je de componenten vastpakt om jezelf te ontladen en te voorkomen dat je problemen veroorzaakt. Tot slot laat het zich raden (maar we zeggen het toch maar even) dat je de stekker uit het stopcontact moet trekken voordat je een schroevendraaier ter hand neemt: werken in een gevoede systeemkast is levensgevaarlijk.

©PXimport

02 Systeemkast openschroeven

Wanneer je alle voorbereidingen hebt getroffen, is het tijd om de systeemkast open te schroeven. Zoals je kunt lezen in het kadertje ‘Geen kast is hetzelfde’, kunnen we je geen pasklare uitleg geven voor het openschroeven van je systeemkast. Wel kunnen we je melden dat je bij de meeste (maar niet alle) systeemkasten maar één kant hoeft open te maken om bij alle componenten te komen, en die kant is doorgaans níét de kant waar zich de voeding bevindt. Bekijk je systeemkast dus goed van de achterkant en check welke schroefjes bedoeld zijn om de zijkant die je wilt losschroeven op z’n plek te houden. Zo voorkom je dat je schroefjes losmaakt die helemaal niets met de systeemkast te maken hebben, om vervolgens niet meer te weten waar je die schroefjes weer moet bevestigen. Wanneer je de juiste schroeven hebt losgedraaid, kun je de zijkant vaak eenvoudig van de rest van het systeem schuiven. Tip: doe dat niet achteloos en kijk goed hoe het systeem in elkaar schuift/klikt. Dat voorkomt heel wat ellende wanneer je op het eind de boel weer in elkaar moet schuiven.

©PXimport

Geen kast is hetzelfde

We laten je in dit artikel zien hoe je de systeemkast openschroeft en hoe je componenten vervangt. Echter, geen systeemkast is hetzelfde: elke fabrikant heeft zo z’n eigen manier om z’n componenten in te bouwen. Staar je dus niet blind op de voorbeelden in dit artikel en probeer het principe erachter te begrijpen. Of een schijf nu horizontaal of verticaal wordt geplaatst, dat maakt niet uit, als je maar kijkt hoe hij vastzit, zodat je hem zelf na het losschroeven opnieuw kunt bevestigen.

©PXimport

03 Schoonmaken

Gaan we dan nu eindelijk een component vervangen? Bijna: er is nog één stap die we eerst moeten uitvoeren. In een ideale wereld maak je namelijk regelmatig je computer schoon – vanbuiten én vanbinnen. In werkelijkheid doet bijna niemand dat, ook al is dat wel degelijk noodzakelijk. Stof aan de binnenkant van de systeemkast kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de koeling enorm veel herrie maakt, of erger nog: dat de ventilatoren van je koeling verstopt raken en niet meer draaien. In dat geval kan de temperatuur in je systeemkast zo hoog oplopen dat componenten onherstelbaar beschadigd kunnen raken. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je met je stofzuiger door je systeemkast gaat lopen raggen; daar kun je gewoon een busje perslucht voor kopen. De eerlijkheid gebiedt ons echter te zeggen dat we hier echt weleens de stofzuiger voor gebruiken. Die is immers geschikt om grote dotten stof mee weg te zuigen, als je er maar voor zorgt dat je wegblijft van de componenten, kabeltjes enzovoort, want die kunnen natuurlijk niet zo goed tegen de zuigkracht van je stofzuiger.

©PXimport

04 Harde schijf vervangen

Voor het vervangen van je harde schijf geldt eigenlijk hetzelfde als voor het openen van je systeemkast: kijk goed hoe alles in elkaar zit en met welke schroefjes je de schijf kunt losmaken. Als je dat eenmaal hebt gedaan, kun je de harde schijf er doorgaans eenvoudig uitschuiven. Kijk goed hoe de connectoren aan de achterkant vastzitten, al wijst dat zich met SATA tegenwoordig vanzelf. Als je een schijf hebt gekocht van hetzelfde type als de schijf die er al in zat, dan is het een kwestie van eruit schuiven, stekkers uit de oude schijf, in de nieuwe schijf, terug schuiven en schroeven weer vast. Stap je echter over van een harde schijf naar een SSD (of een compactere harde schijf), dan kan het zijn dat je de schijf moet bevestigen met een slede. Geen zorgen, je krijgt bij zo’n schijf vaak een handleiding. Maar zelfs als dat niet zo is, is het simpelweg een kwestie van de schijf in de slede vastschroeven en de slede vervolgens in de sleuf schuiven waar je oude schijf uit kwam. Het belangrijkst is dat de schijf goed vastzit.

©PXimport

05 Geluidskaart/videokaart

Vroeger zat in vrijwel elke systeemkast een geluidskaart en een videokaart. De technologie is echter zo ver doorontwikkeld dat je voor audio en video geen aparte kaart meer nodig hebt, maar dat deze simpelweg als chip op het moederbord zijn opgenomen. In sommige gevallen wil je echter een krachtiger kaart installeren omdat je bijvoorbeeld zware games wilt spelen of met audio- of videobewerking aan de slag gaat. Wanneer je aan de achterkant van je systeemkast kijkt, zie je dat daar langwerpige metalen plaatjes zitten. Om een kaart te plaatsen, moet je zo’n plaatje losschroeven. Plaats nu de kaart op de plek waar zojuist het metalen plaatje zat en klik de metalen contactpunten in het slot dat bij de plek hoort waarvan je zojuist het plaatje hebt verwijderd (wat voor slot dit is, hangt af van de kaart die je hebt gekocht: lees de documentatie die bij de kaart komt). Gebruik geen grof geweld, maar duw wel hard genoeg zodat je de kaart hoort vastklikken (let op dat er geen kabels in de weg zitten). Afhankelijk van de kaart die je hebt gekocht, kan het zijn dat je nog een voedingskabel moet aansluiten. Ook dit lees je in de documentatie van de kaart die je hebt gekocht.

©PXimport

Onderzoek je componenten

We zouden je in dit artikel graag vertellen welk type harde schijf of geheugenmodule je precies zou moeten kopen. Helaas werkt het niet zo. Zoals geen systeemkast hetzelfde is, zo geldt dat ook voor de onderdelen erin. Wat voor geheugenmodules je moet kopen, hangt af van de geheugenmodules die erin zitten. Je kunt tot op zekere hoogte upgraden, bijvoorbeeld als je van een reguliere harde schijf naar een SSD wilt, maar je kunt niet (zomaar) een SATA-schijf installeren als je systeem alleen IDE ondersteunt. Nu zijn voor de meeste zaken wel converters beschikbaar, maar dat gaat de strekking van dit artikel te buiten. Belangrijk is dat je goed bekijkt wat de mogelijkheden van je systeem zijn voordat je zomaar een nieuw component koopt. Zo kan het zijn dat je voor een bepaalde videokaart een krachtiger voeding nodig hebt, of een bepaalde poort. Als je hier niet uitkomt, kan de speciaalzaak je verder helpen. In Apparaatbeheer (Configuratiescherm) vind je ook veel informatie.

©PXimport

06 Netwerkkaart

In vergelijking met een geluidskaart of videokaart is het vervangen van een netwerkkaart kinderlijk eenvoudig, vooral omdat er niet zo veel verschillende soorten zijn. Je koopt een nieuwe netwerkkaart wanneer je bijvoorbeeld een systeem hebt met een chip die slechts 10 en 100 Mbps ondersteunt, terwijl je een internetverbinding hebt die veel sneller is. Om een nieuwe netwerkkaart te plaatsen, verwijder je wederom het metalen plaatje, schuif je de netwerkkaart op z’n plek en schroef je hem vast. Er zijn hier verder geen bijzondere omstandigheden, dus een netwerkkaart is een mooi component om mee te beginnen als je het spannend vindt.

©PXimport

07 Geheugen

Het plaatsen van een nieuwe geheugenmodule is niet zo ingewikkeld als het lijkt. Vlak bij je processor zie je een aantal sleuven, waarvan er één of meer al zijn voorzien van een geheugenmodule. In sommige gevallen vervang je die module, in andere gevallen plaats je er één of meer bij (dit hangt af van je systeemconfiguratie: lees hiervoor de handleiding of vraag het de speciaalzaak). Om een module te verwijderen, klik je de plastic klemmetjes aan beide zijden open en trek je de module er voorzichtig uit. Om een module te plaatsen, zorg je ervoor dat de metalen contactpunten precies uitlijnen met de sleuven en duw je de module er stevig in (niet met geweld). Daarna klik je de klemmetjes weer vast om de module te vergrendelen.

©PXimport

08 Voeding

Het vervangen van de voeding van je pc is niet hopeloos ingewikkeld, maar er komen nogal wat kabels vandaan. Het is dus vooral belangrijk dat je goed oplet. Als we je een tip mogen geven: maak foto’s van hoe de kabels zijn aangesloten op het moederbord zodat je iets hebt om op terug te vallen. Verder is het simpelweg een kwestie van de juiste voeding kopen, kijken welke schroeven je moet losmaken, de voeding verwisselen en de kabels weer op de juiste plek aansluiten. Dat laatste luistert uiteraard erg nauw, dus documenteer het en ga er niet van uit dat je wel onthoudt wat op welke plek komt.

09 Batterij

We hebben aangegeven dat we het moederbord zelf deze keer met rust laten, maar er is een onderdeel van het moederbord dat je in sommige gevallen wél moet vervangen, en dat is de knoopcelbatterij. Deze batterij kan leegraken en dat betekent dat je computer basale dingen als datum en tijd niet meer kan onthouden, en dat kan voor problemen zorgen. Gelukkig is die batterij echt heel makkelijk te vervangen. Je spot hem vrij eenvoudig op je moederbord, want het is een gewone knoopcelbatterij, zoals je die ook in je thermostaat en andere huishoudelijke apparaten vindt. Verwijderen gebeurt op precies dezelfde manier: zonder geweld en met beleid. Overigens hoef je niet heel krampachtig te doen met het vasthouden van de batterij. Het is een fabeltje dat hij dan in een paar seconden leegloopt. In theorie gaat er inderdaad energie verloren, maar dan moet je de batterij maanden non-stop tussen duim en wijsvinger vasthouden.

©PXimport

10 Testen

Wanneer je de componenten naar keuze hebt vervangen, zou je je systeemkast natuurlijk weer dicht kunnen schroeven. We raden je echter aan om dat toch nog even niet te doen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je iets niet goed hebt aangesloten of dat het component niet werkt. Dan is het natuurlijk extra frustrerend als je de systeemkast net weer helemaal hebt dicht geschroefd en terug op z’n plek hebt gezet, om daarna te ontdekken dat je het hele circus moet herhalen. Wanneer je de vervanging of upgrade hebt uitgevoerd, kun je de systeemkast dus het best weer rechtop zetten, een toetsenbord, muis en beeldscherm aansluiten, en daarna de voeding. De rest kun je even laten zitten. Wanneer het systeem naar behoren werkt en je hebt kunnen bevestigen dat het nieuwe component wordt herkend, kun je het systeem weer uitzetten, de voedingskabel loskoppelen en de kast netjes dichtschroeven. Daarna zet je de systeemkast op z’n plek en sluit je alle randapparatuur weer aan. Mocht er nu opeens iets conflicteren bij het opstarten, dan weet je in elk geval dat het nieuwe component zelf naar behoren werkt.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Nieuw van Samsung: ultradunne Galaxy S25 Edge met 200 MP-camera en slimme AI-functies
© Samsung
Huis

Nieuw van Samsung: ultradunne Galaxy S25 Edge met 200 MP-camera en slimme AI-functies

Samsung voegt met de Galaxy S25 Edge een nieuw toestel toe aan de S-serie. Opvallend is vooral het ontwerp: de smartphone is met 5,8 mm extreem dun en weegt slechts 163 gram. Toch heeft het toestel een stevige titanium behuizing, een krachtige processor en een 200 MP-camera. De S25 Edge verschijnt op 30 mei in de Benelux.

Slank ontwerp, stevig frame

De Galaxy S25 Edge is dunner dan andere modellen in de serie, maar blijft stevig dankzij een titanium frame en het nieuwe Gorilla Glass Ceramic 2. Daarmee is het toestel goed beschermd tegen dagelijks gebruik. Ondanks het compacte formaat blijft het herkenbaar een Galaxy S, met afgeronde hoeken en een uniform ontwerp.

Camera met hoge resolutie en slimme functies

De hoofdcamera heeft 200 megapixel en is gericht op scherpte, ook bij weinig licht. Een 12 MP groothoeklens met autofocus zorgt voor extra detail bij close-ups. Samsung's AI-functies, zoals Audio Eraser en Drawing Assist, zijn ook aanwezig. De ProVisual Engine zorgt bovendien voor natuurgetrouwe kleuren en scherpe details in portretten.

©Samsung

Snelle chip en efficiënte koeling

De S25 Edge is voorzien van dezelfde Snapdragon 8 Elite-chip als de overige modellen in de S25-serie. Samsung past een aangepaste dampkamer toe om het toestel koel te houden, ondanks het slanke ontwerp. AI-verwerking gebeurt deels op het toestel zelf, met ondersteuning van onder andere ProScaler en mDNIe voor verbeterde beeldweergave.

Zo werkt een dampkamer Bij intensief gebruik, zoals gamen of filmen in hoge resolutie, kan een smartphone flink warm worden. Een dampkamer (ook wel vapor chamber genoemd) helpt om die warmte snel en gelijkmatig af te voeren. In de dampkamer zit een kleine hoeveelheid vloeistof die verdampt zodra het toestel opwarmt. De damp verspreidt zich over de kamer, koelt af en condenseert weer tot vloeistof. Zo ontstaat een constante circulatie die de hitte verdeelt en voorkomt dat één onderdeel oververhit raakt.

AI-ondersteuning in apps en dagelijks gebruik

Galaxy AI is aanwezig op systeemniveau en werkt samen met apps en routines. Nieuw zijn functies als Now Brief en Now Bar, die contextuele hulp bieden tijdens dagelijkse bezigheden. Via integratie met Google Gemini kun je bijvoorbeeld schermen delen tijdens gesprekken of aanwijzingen geven via de camera.

©Samsung

Beschikbaarheid & adviesprijzen

De Samsung Galaxy S25 Edge is vanaf 30 mei 2025 verkrijgbaar in de Benelux. Wie het toestel tussen 13 mei en 1 juni 2025 bestelt, krijgt bij aankoop van de 256 GB-versie een gratis upgrade naar 512 GB.

Adviesprijs 256 GB: 1.249 euro

Adviesprijs 512 GB: 1.369 euro

Kleuren: Titanium Silver, Titanium Jetblack en Titanium Icyblue

Bekijk meer Samsung smartphones op Kieskeurig.nl:

▼ Volgende artikel
Van scherm naar papier: de beste manier om webpagina’s te printen
© ZHURAVLEV ANDREY
Huis

Van scherm naar papier: de beste manier om webpagina’s te printen

Webpagina’s bekijken op een computer, tablet of telefoon gaat meestal prima, maar zodra je een pagina wilt afdrukken, kan dat lastiger zijn. Vaak komen er advertenties, vreemde lay-outs of overbodige elementen mee. Met deze tips sla je webpagina’s netjes op als pdf en print je ze zonder rommel, zodat je alleen de essentie overhoudt.

In dit artikel laten we zien hoe je webpagina’s kunt afdrukken zonder advertenties en onnodige elementen:

  • Gebruik de ingebouwde pdf-afdrukfunctie in je browser
  • Activeer de leesmodus om alleen de essentiële tekst te behouden
  • Maak een scrolbare schermafdruk
  • Gebruik PrintFriendly om advertenties en overbodige content te verwijderen

Lees ook: Mobiel printen vanaf je smartphone of tablet: zo werkt het

Webpagina’s per definitie gemaakt om op computerschermen te bekijken. De tekst is verdeeld in allerlei frames en er staan op veel plekken ook nog eens reclame. Heb je een printje nodig, dan zijn er verschillende oplossingen om de inhoud papier- en inktzuinig af te drukken. Je kunt de tekst uiteraard kopiëren en plakken in een tekstverwerker, maar deze tussenstap is omslachtig. Helaas voorzien slechts weinig websitebouwers hun webpagina’s van een knop waarmee er een printvriendelijke weergave mogelijk is. En ook zijn er sites die hun inhoud zelfs beschermen en het heel lastig maken om content over te nemen, laat staan dat je die kunt afdrukken. In dit artikel bieden we hier oplossingen voor.

Print to pdf

Op elk besturingssysteem heeft de browser tegenwoordig een ingebouwde pdf-afdrukfunctie. Selecteer de optie Afdrukken in het menu van de browser en kies Opslaan als PDF. Op de moderne versies van Windows is het sowieso mogelijk om af te drukken naar pdf vanuit iedere applicatie met een virtuele printer. Geef de opdracht Afdrukken en daarna selecteer je als printapparaat de optie Microsoft Print to pdf. Net als bij elke gewone printer geef je in deze virtuele printer de pagina’s aan die je wilt vastleggen. Ook kun je kiezen of je de pdf in kleur of zwart-wit wilt afdrukken/opslaan.

Bepaal of je een pdf-afdruk in kleur of zwart-wit wilt.

Leesmodus

Wanneer je een webpagina afdrukt, staan de advertenties, afbeeldingen, banners en soms zelfs filmpjes in de weg. Probeer in dat geval de Readermodus of Leesmodus. Dit geldt zowel voor een afdruk op papier als een afdruk naar pdf. Deze weergave stript de webpagina van alles wat de inhoud verstoort.

Deze Leesmodus activeer je eenvoudig in Mozilla Firefox, Microsoft Edge, Brave, Safari en vele andere browsers. In Edge klik je bijvoorbeeld op de documentvormige knop die aan de rechterkant van de adresbalk verschijnt wanneer je een online artikel leest.

Google Chrome maakt het iets lastiger. Daar moet je rechtsboven op de drie puntjes klikken, dat is de menuknop. Daarna kies je Meer hulpprogramma’s / Leesmodus. Deze leesweergave verschijnt in een zijbalk en daar kun je de achtergrond, de regelafstand en zelfs het lettertype en lettergrootte aanpassen. Als je rechtstreeks vanuit de leesmodus in Chrome wilt afdrukken, dan heb je de extensie Reader View uit de Chrome Webstore nodig. Wanneer je deze activeert als je een webpagina bekijkt, verschijnt er een schoongemaakte tekst met een verticale knoppenbalk waar ook de afdrukknop bij staat.

Met de Reader View-extensie pas je het lettertype, de lettergrootte en de achtergrondkleur aan.

Scrolbare schermafdrukken

Zo’n afdruk vanuit de leesmodus is een prima oplossing als het je alleen om de tekst te doen is. Je kunt ook een afbeelding van de webpagina opslaan die er precies uitziet zoals in de browser. Hiervoor druk je op Windows-toets+Shift+S of op de PrintScreen-toets. Het is zelfs mogelijk een schermafdruk te maken van de volledige pagina, inclusief het gedeelte dat je niet kunt zien op je scherm. We noemen dit een scrolbare afbeelding.

In Edge druk je hiervoor op Ctrl+Shift+S, waarmee een overlay verschijnt met enkele screenshotopties. Kies voor Volledige pagina vastleggen. Daarmee krijg je een nieuw scrolvenster dat de volledige pagina omvat. Bovenaan staan enkele tools om zaken op de afbeelding te markeren.

In Firefox moet je de knop nog aan de knoppenbalk toevoegen. Klik rechtsboven op de drieregelige menupictogram en kies Meer hulpmiddelen en dan Werkbalk aanpassen.

Zoek in de beschikbare knoppen het pictogram Schermafbeelding en sleep dit naar de Firefox-werkbalk. Als je op deze knop klikt, heb je de keuze tussen Volledige pagina opslaan en Zichtbaar gebied opslaan.

In Google Chrome klik je op het menu met de drie stippen rechtsboven en kies je voor Meer hulpprogramma’s / Hulpprogramma’s voor ontwikkelaars. Klik in de console op de drie stippen naast het tandwieltje en selecteer in de vervolgkeuzelijst Run command. Typ het woord Screenshot in de regel bovenaan in de console. Dan verschijnen er vier opties; kies voor Capture full size screenshot.

In Edge heb je de keuze tussen Gebied vastleggen en Volledige pagina vastleggen .

PrintFriendly

Websitestripper

Een uitstekende websitestripper is PrintFriendly. Je spreekt deze tool aan via een website of via een browserextensie. Op de eerste manier kopieer je het internetadres van de webpagina die je op papier wil hebben. Daarna bezoek je www.printfriendly.com. Daar plak je het adres in het witte adresvak. Je kunt ook een pdf-bestand in het upload-vak slepen. Vervolgens klik je op Preview. Je zult zien dat de online tool de webpagina optimaliseert om af te drukken. Advertenties en banners worden automatisch verwijderd.

Je kunt het geoptimaliseerde document nog verder afslanken. Wanneer je met de muisaanwijzer over een alinea of een afbeelding gaat, wordt dit onderdeel automatisch geselecteerd en verschijnt een knop in de vorm vuilnisbakje. Als je op dit pictogram klikt, verdwijnt de selectie. Bovenaan de voorvertoning staat ook nog de knop Undo. Daarmee kun je steeds een aantal stappen terug. Op deze manier beslis je zelf welke inhoud je wilt overhouden. Met enkele knoppen druk je het resultaat af, bewaar je het als pdf, of verstuur je het als bijlage in een mail.

Met PrintFriendly kun je zowel afbeeldingen als alinea’s verwijderen. 

Veel te printen?

Vergeet het printpapier niet!

Installeren

Om het nog gemakkelijker te maken, vind je op www.printfriendly.com onder het menu Website Tools de extensie die je kunt installeren in Chrome , Firefox en Edge. Voor Safari, de browser van Apple, is er een bookmarklet die deze browser snel naar de webpagina van deze dienst brengt. In de drie andere browsers voeg je de PrintFriendly-knop toe aan de werkbalk. Wanneer je erop klikt, opent er een nieuw venster waarin je kunt aangeven welke onderdelen verwijderd mogen worden, zodat alleen de gewenste inhoud overblijft voor het afdrukken.

Op de website van PrintFriendly vind je de extensies om in browsers te installeren.

Geen kop- en voettekst meer

Bij het afdrukken van webpagina’s wordt in de kop- en voettekst allerlei informatie geplaatst, zoals de titel van de pagina, de url, de datum en de tijd. Deze gegevens maken de afdruk rommelig. Je kunt er ook voor zorgen dat deze informatie niet meer in je afdrukken verschijnt.

In Edge en Chrome klik je hiervoor op de knop met de drie puntjes rechtsboven. Kies dan voor Afdrukken, of gebruik de toetscombinatie Ctrl+P. Onderaan het dialoogvenster Afdrukken kies je de optie Meer instellingen en daarna scrol je naar beneden waar je het vinkje bij Kop- en voetteksten weghaalt.

In Firefox druk je eerst de Alt-toets in, zodat het menu bovenaan in beeld komt. Dan kies je voor Bestand / Afdrukken. In de zijbalk Afdrukken scrol je helemaal naar beneden. Daar zet je bij de Opties de Kop- en voetteksten uit.

In Safari op de Mac kies je voor Archief / Druk af. Dan zie je de optie Druk kop- en voetteksten af in het printdialoogvenster staan. Deze kun je uitschakelen.

Je kunt de kop- en voetteksten weglaten in de afdruk.

Beschermde webpagina’s

Je wilt een plan schrijven en daarvoor gebruik je uiteraard webbronnen. Helaas staat het artikel dat je nodig hebt op een beveiligde website. Je kunt de tekst niet afdrukken en ook niet kopiëren. Toch zijn er drie manieren waarmee je deze beveiliging kunt omzeilen.

De eerste: Je schakelt JavaScript uit. De beveiliging is namelijk meestal ingesteld met behulp van JavaScript. We leggen uit hoe je dit doet in Chrome, in andere browsers is de methode vergelijkbaar.

Ga via de drie puntjes rechtsboven naar Instellingen / Privacy en beveiliging. Kies dan voor Site-instellingen aan de rechterkant. Scrol naar beneden op deze pagina en klik op JavaScript. Bij Geen toestemming om JavaScript te gebruiken, klik je op de knop Toevoegen om het gebruik van JavaScript door de website te blokkeren. In het pop-upvenster typ je de url van de website waarvan je JavaScript wilt uitschakelen en bevestig je met de knop Toevoegen. Ga nu terug naar de website waarvan je de tekst wilt kopiëren en vernieuw de pagina. Probeer de tekst opnieuw te kopiëren. Nu kun je de inhoud in een tekstverwerker plakken.

De tweede manier: Je activeert de leesmodus van de webpagina, zodat je alleen de tekst ziet. Meestal kun je daar de tekst toch kopiëren om die daarna te plakken en af te drukken.

Tot slot is er nog een derde manier: Je typt of plakt het internetadres in de html-to-text-converter, zoals https://txtify.it. Je klikt vervolgens op Convert. De broncode van de website wordt omgezet tot alleen maar tekst die je gemakkelijk kunt kopiëren en afdrukken.

Voeg de websites toe waarvoor JavaScript moet worden uitgeschakeld.