ID.nl logo
Mobiel printen vanaf je smartphone of tablet: zo werkt het
Huis

Mobiel printen vanaf je smartphone of tablet: zo werkt het

In ons drukke leven zoeken we steeds vaker naar manieren om dingen sneller en eenvoudiger te doen. Kom er maar in, mobiel printen! Of je nu een e-mail wilt afdrukken, een concertticket of een werkdocument, rechtstreeks vanaf je smartphone of tablet printen bespaart tijd en moeite. Maar hoe stel je dit in en welke opties zijn er beschikbaar?

Dit artikel in het kort: 🖨️ Stappenplan: dit moet je doen 🖨️ Deze printers werken het best met mobiele apparaten 🖨️ Dit kun je doen wanneer je printer niet wordt herkend door je smartphone of tablet

Lees ook: Nieuwe printer? Zo bereken je eenvoudig zelf de kosten per afdruk

Om mobiel te kunnen printen, moet je een aantal (makkelijke) stappen doorlopen. In de meeste gevallen heb je het binnen een paar minuten draaiende.

Stap 1: Zorg dat je printer geschikt is voor mobiel printen

Niet elke printer ondersteunt mobiel printen. Moderne printers zijn vaak uitgerust met ingebouwde wifi, wat een basisvereiste is voor mobiel printen. Controleer of jouw printer compatibel is met diensten zoals Apple AirPrint of andere specifieke apps van printerfabrikanten zoals HP ePrint, Brother iPrint&Scan, of Canon PRINT. Twee keer ja (wifi + ondersteuning?) Dan kun je verder met stap 2.

Stap 2: Verbind je printer met het netwerk

Zorg dat je printer is verbonden met hetzelfde wifi-netwerk als je smartphone of tablet. Dit is echt van essentieel belang, omdat het netwerk de 'brug' vormt tussen je mobiele apparaat en de printer. Meestal kun je dit instellen via het bedieningspaneel van de printer. Ga naar de netwerk- of wifi-instellingen en volg de stappen om de printer te verbinden met je wifi-netwerk.

Stap 3: Download de juiste app

Verschillende printers vereisen verschillende apps om mobiel te kunnen printen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:

HP Smart

Deze app werkt met bijna alle moderne HP-printers en biedt functies zoals scannen, kopiëren en printen rechtstreeks vanaf je telefoon of tablet.

📲 iOS | Android

Canon PRINT Inkjet/SELPHY

Deze app is speciaal voor Canon-printers en maakt printen vanaf je mobiele apparaat heel makkelijk. Ook biedt de app extra functies zoals toegang tot cloudopslag en het scannen van documenten.

📲 iOS | Android

Brother iPrint&Scan

Zoals de naam al doet vermoeden, is deze app bedoeld voor Brother-printers. Je kunt ermee printen en scannen vanaf mobiele apparaten.

📲 iOS | Android

Apple AirPrint

Heb je een Apple smartphone, tablet of laptop, dan kun je Apple AirPrint gebruiken. Dit is een ingebouwde functionaliteit op iOS-apparaten (iPhone, iPad) waarmee je kunt printen zonder dat je daarvoor een aparte app hoeft te downloaden. Zolang de printer AirPrint ondersteunt, hoef je alleen maar op 'Print' te drukken in het document dat je wilt afdrukken, en de printer wordt automatisch herkend.

Stap 4: Documenten en foto's printen

Nadat je de juiste app hebt gedownload, is het tijd om te printen. Open het document of de foto die je wilt afdrukken en selecteer de optie om te printen. Afhankelijk van de app die je gebruikt, kun je het papierformaat, de kwaliteit van de afdruk en andere details aanpassen. De meeste apps bieden ook een voorvertoning, zodat je kunt zien hoe alles eruit zal zien voordat je daadwerkelijk print.

©Postmodern Studio - stock.adobe.

Welke printers werken het beste met mobiele apparaten?

Bij het kiezen van een printer die goed werkt met mobiele apparaten, zijn er een paar belangrijke dingen om op te letten. Allereerst moet de printer compatibel zijn met cloudprintdiensten zoals Apple AirPrint of Mopria Print Service (meer over deze dienst lees je in het artikel Printen in de cloud: wat is het en hoe werkt het?) of met specifieke apps zoals HP Smart, Caon PRINT, Brother iPrint&Scan of Epson Connect. Uiteraard is ook wifi-connectiviteit onmisbaar, of Wi-Fi Direct (bij dat laatste maken je printer en smartphone direct verbinding met elkaar; dat loopt niet via je eigen netwerk maar via een eigen wifi-verbinding van de printer). Controleer ook of de printer werkt met het mobiele besturingssysteem dat je gebruikt, zoals iOS of Android. Een ingebouwd display of een gebruiksvriendelijke app kan het instellen en gebruiken van de printer veel makkelijker maken.

Op zoek naar een printer...

...Met Wi-Fi Direct?

Kijk bijvoorbeeld eens naar …

Als je een printer zoekt die geschikt is voor mobiel printen en cloudprintdiensten ondersteunt, dan heb je veel keus. We lichten er hier even drie modellen uit die elk in een ander budget vallen. De Canon PIXMA TS5350i (vanaf 63,50 euro) ondersteunt Apple AirPrint en Mopria Print Service, waardoor je eenvoudig vanaf je smartphone kunt printen. De Epson EcoTank ET-2840 (vanaf 199 euro) biedt ondersteuning voor Apple AirPrint en Epson Connect, ideaal voor wie veel print en wil besparen op inktkosten. De HP Smart Tank 7306 All-in-One (vanaf 280 euro) ondersteunt Apple AirPrint en Mopria Print Service, en biedt daarnaast naadloze integratie met HP's eigen mobiele printoplossingen.

Dit kun je doen wanneer je printer niet wordt herkend

Als je smartphone of tablet je printer niet herkent, zijn er verschillende dingen die je kunt doen. Controleer eerst of zowel je printer als je mobiele apparaat verbonden zijn met hetzelfde wifi-netwerk. Dit is een veelvoorkomende oorzaak van verbindingsproblemen. Als de printer nog steeds niet wordt herkend, probeer dan de printer en het mobiele apparaat opnieuw op te starten. Vaak helpt dit om verbindingsfouten te herstellen. Zorg er ook voor dat je de nieuwste versie van de printerapp hebt geïnstalleerd, aangezien verouderde software soms problemen kan veroorzaken. Als deze stappen niet werken, kun je proberen de printer opnieuw aan het netwerk toe te voegen via de wifi-instellingen op de printer. Controleer ten slotte of de printer compatibel is met het besturingssysteem van je mobiele apparaat en of er mogelijk firewallinstellingen zijn die de verbinding blokkeren.

Betaalbaar én goed!

De populairste smartphones tot 700 euro

Powered by Kieskeurig.nl

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: deze 5 wasmachines zijn goedkoper dan ooit
Huis

Waar voor je geld: deze 5 wasmachines zijn goedkoper dan ooit

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een goedkope wasmachine waarmee je weer járen vooruit kunt? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Disclaimer: op het moment van schrijven zijn de besproken wasmachines goedkoper dan ooit. De prijzen kunnen schommelen.

Hisense WF5V163BW

Deze goedkope wasmachine van Hisense heeft een vulcapaciteit van maar liefst tien kilo. Om die reden leent de WF5V163BW zich perfect voor gezinnen. Kies op het overzichtelijke bedieningspaneel Sportkleding, Baby Care, Anti-Allergy, Katoen Wit, Katoen Kleur of een ander (supersnel) programma. Daarnaast kun je ook een speciaal reinigingsprogramma draaien. Zie je nog ergens een vuile trui of broek liggen? Geen probleem, want tijdens de wascyclus voeg je nog een kledingstuk toe. Als je deze slimme wasmachine met je thuisnetwerk verbindt, volg je de voortgang in de ConnectLife-app. Zo zie je op je smartphone wanneer de was klaar is en ontvang je bij een eventuele foutmelding gedetailleerde informatie.

Pluspunten zijn de ruime deuropening en trommelverlichting. Dankzij een hoog toerental van 1600 rotaties per minuut komt het wasgoed al relatief droog uit de trommel. Hierdoor profiteer je van een kortere droogtijd. Ondanks de hoge centrifugesnelheid is het energieverbruik nogal laag. Volgens het toegekende A-energielabel vereist de WF5V163BW jaarlijks 42 kilowattuur stroom bij gebruik van het Eco 40-60-programma. Vergeleken met andere wasmachines maakt dit exemplaar wel wat meer geluid. Ga tijdens het centrifugeren uit van een volumeniveau van 77 decibel.

Bosch WGG246Z0NL

Bosch vraagt in zijn eigen webshop voor deze degelijke wasmachine weliswaar 959 euro, maar enkele webshops duiken op het moment van schrijven ruimschoots onder dit bedrag. De specificaties zijn dik in orde. Zo past er negen kilo kleding in de trommel. Daarnaast ondersteunt de WGG246Z0NL een maximale centrifugesnelheid van 1600 rotaties per minuut. Hierbij maakt de wasmachine geen oorverdovend kabaal, want het geluidsniveau blijft steken op 74 decibel. Mooi meegenomen is het lage energieverbruik. Ga bij honderd wasjes uit van 49 kilowattuur. Dat is erg weinig!

Het Nederlandstalige bedieningspaneel spreekt eigenlijk voor zich. Alle gangbare wasprogramma's zijn beschikbaar, waaronder Sport, Jeans/Donkere was, Katoen en Wol. Je kunt ook nog voor een hygiënische of snelle cyclus kiezen. Verder verwijdert de WGG246Z0NL desgewenst vlekken en kreukels uit de kleding. Als de wasmachine eenmaal een programma is gestart, kun je ondertussen evengoed nog kledingstukken toevoegen. Nuttig voor het geval je nog ergens vuil wasgoed ziet liggen.

Whirlpool W7 89 SILENCE BE

Zoek je een goedkope wasmachine? Dit prijsvriendelijke model van Whirlpool is geschikt voor huishoudens tot zo'n drie à vier personen. Zoals de productnaam al aangeeft, maakt de W7 89 SILENCE BE relatief weinig geluid. Reken tijdens het centrifugeren op een snelheid van 1400 toeren per minuut op een volumeniveau van 72 decibel. Een ander speerpunt is het lage energieverbruik van 33 kilowattuur per honderd wasbeurten. In de verlichte trommel past maximaal acht kilo textiel, maar een lager gewicht kan uiteraard ook. Aan de hand van een laadsensor kiest dit witgoedproduct op eigen houtje een optimale wastijd.

Met behulp van de draaiknop en het display kies je tussen diverse gangbare wasprogramma's. Een goede toevoeging is de geïntegreerde stroomfunctie. Volgens de fabrikant ruikt de gewassen kleding hierdoor frisser. Je gebruikt deze functie optioneel om muf ruikende kleding in slechts twintig minuten op te frissen. Tot slot kun je ook een hygiënisch stoomprogramma starten. Whirlpool claimt dat daarmee nagenoeg alle bacteriën worden gedood.

Lees ook: Het ideale vulgewicht voor jouw wasmachine

Miele WSA 033 WCS Active

Wie denkt dat Miele-producten per definitie altijd erg duur zijn, heeft het mis. De hier besproken WSA033 WCS Active heeft namelijk een schappelijk prijskaartje. Hiermee haal je een wasmachine met een lange verwachte levensduur in huis. Diverse onderdelen zijn naar eigen zeggen getest op een gebruik van twintig jaar. Het Duitse kwaliteitsmerk richt zich met dit product op kleine huishoudens tot hoogstens drie personen. De trommel ondersteunt een vulgewicht van maximaal zeven kilo.

Je bepaalt op het aanraakdisplay op welke snelheid deze wasmachine centrifugeert. De maximale waarde bedraagt 1400 omwentelingen per minuut. Verder kun je op maximaal negentig graden wassen. Ten opzichte van andere wasmachines telt de WSA033 WCS Active iets minder programma's, want je kunt bijvoorbeeld geen sport of synthetica selecteren. Wel start je onder meer een energiezuinige of snelle cyclus. Dit apparaat heeft een energieverbruik van 51 kilowattuur per honderd wasbeurten en een geluidsproductie van 72 decibel.

Siemens WG44G2FONL

Voor Siemens-begrippen is de WG44G2FONL momenteel erg betaalbaar. Wegens het bescheiden geluidsniveau van 70 decibel maakt deze wasmachine ten opzichte van veel andere witgoedproducten niet zoveel lawaai. Overigens is deze waarde alleen van toepassing tijdens het centrifugeren op maximaal 1400 rotaties per minuut. Dit product is gecertificeerd met energielabel A. Het stroomverbruik van 49 kilowattuur per honderd wasjes is dan ook erg laag. Deze wasmachine is geschikt voor gezinnen, want de trommel heeft een riante capaciteit van negen kilo.

Je kiest op het Nederlandstalige bedieningspaneel het beoogde wasprogramma, zoals Hygiëne, Outdoor, Katoen, Eco 40-60, Fijne was of Wol. Je kunt ook nog vlekken en/of kreukels verwijderen. Als je iets snel nodig hebt, was je twee kilo kleding in slechts een kwartier schoon. Zie je na aanvang van een programma nog een vuile onderbroek of sok liggen? Stop dit kledingstuk dan gewoon tussentijds in de trommel. Afhankelijk van de belading voegt de WG44G2FONL precies genoeg wasmiddel toe.

▼ Volgende artikel
E-bikefabrikant Stella vraagt uitstel van betaling aan
Mobiliteit

E-bikefabrikant Stella vraagt uitstel van betaling aan

E-bikefabrikant Stella heeft vandaag uitstel van betaling aangevraagd, doordat het bedrijf te maken kreeg met aanzienlijke financiële verliezen.

Het nieuws werd bevestigd door een woordvoerder van het bedrijf, na berichtgeving van het FD. De eigenaar van Stella, investeringsmaatschappij DMEP, heeft aangegeven dat het 'niet verantwoord' is om nog meer geld in het bedrijf te investeren.

Stella, opgericht in 2011, is uitgegroeid tot het bekendste e-bikemerk in Nederland en heeft momenteel 48 filialen in Nederland en België, met ongeveer 440 werknemers. Het bedrijf heeft echter al eerder te maken gehad met reorganisaties, waarbij tientallen banen verloren gingen en activiteiten in andere landen, zoals Duitsland, werden stopgezet.

Ondanks optimistische signalen van DMEP begin september, is het Stella niet gelukt om de financiële problemen het hoofd te bieden. Binnenkort zal een bewindvoerder worden aangesteld om te bepalen hoe het bedrijf verder moet.