Windows 7 gelanceerd voor bedrijfsleven
Steve Ballmer heeft donderdag in Den Haag Windows 7 voor de Nederlandse zakelijke markt gelanceerd. Tijdens zijn keynote wees hij op de kostenbesparing die het nieuwe besturingssysteem kan opleveren voor bedrijven. Hoewel consumenten nog tot 22 oktober aanstaande moeten wachten, kan het bedrijfsleven sinds donderdag 8 oktober al aan de slag met net nieuwe besturingssysteem. In zijn keynote-toespraak op het Technet Live-evenement wees Ballmer, ceo van Microsoft, op de efficiëntie van het nieuwe OS: het kan geld besparen en kan je als bedrijf de crisis doorhelpen.
Ict is het kloppend hart van de economie. "Of dat nu gaat om de financiële wereld, de telecomindustrie of de verkoop, zonder ict komen ze er niet", zei Ballmer.
Onder de naam 'The New Efficiency' wil Microsoft een nieuwe standaard stellen. Een nieuwe standaard die, in deze tijden van economische stilstand, de beste resultaten boven water moeten halen. In de praktijk blijkt dit vooral uit de kostenbesparing die nieuwe ict kan opleveren. Ballmer toverde een rapport van IDC tevoorschijn waaruit bleek dat de ict-industrie de komende jaren sneller zal groeien dan de wereldeconomie, uiteraard met de bijbehorende banengroei. Als bedrijven inzetten op efficiënte nieuwe ict-mogelijkheden, kan dat bovendien voor de nodige kostenbesparing zorgen. De slogan 'do more with less' van een paar jaar geleden, is voor de gelegenheid veranderd in 'with less, do more'.
Uit een onderzoek bij het Nederlandse ict-bedrijf Getronics blijkt dat Windows 7 in combinatie met Server 2008 R2, gerust zo'n € 77 per jaar per werkplek aan besparing kan opleveren. Die winst wordt op een aantal punten gehaald, zoals energiebesparing en minder onderhoud. Energie heeft daarin een belangrijk aandeel: € 13 besparing komt voor rekening van minder stroomverbruik.
DRM
Hoewel de Technet Live-bijeenkomst primair bedoeld is voor het bedrijfsleven, is er ook even stilgestaan bij Windows 7 voor de consumentenmarkt. "Er vindt een ware revolutie plaats", zei Ballmer, waarmee hij doelde op het samensmelten van pc, mobiele telefoon en televisie. Of het nu gaat om het maken van back-ups van je persoonlijke data op je mobiele telefoon of het bekijken van allerlei multimediamateriaal van de pc op de televisie. "Het vloeit allemaal samen".
Ballmer maakte ook nog even een klein uitstapje naar de 'family Ballmer' en hoe zij thuis met multimedia omgaan. Terwijl hij daar over vertelde deelde hij een sneer uit naar DRM. "In huize Ballmer is alle muziek DRM-vrij", riep hij. Er snel aan toevoegend dat hij alle mp3-muziek via de Zune Marketplace kocht en dat daar geen DRM op zit. Ballmer vindt het een goede ontwikkeling dat steeds meer muziek en video DRM-vrij is, maar dat betekent wel dat de apparaten en de besturingssystemen die daar op draaien, ook beter met elkaar moeten omgaan. Vaak is data niet goed uitwisselbaar. Daar valt nog veel werk te verrichten voor de industrie.