Veilig online shoppen tijdens Black Friday, Cyber Monday en in aanloop naar de feestdagen

Veilig online shoppen tijdens Black Friday, Cyber Monday en in aanloop naar de feestdagen

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 24 november 2022 - 16:01

Aangepast: 10 maart 2023 - 09:59

Partnerredactie

Het is weer de periode van het jaar waarin de meeste online transacties plaatsvinden. Black Friday, Cyber Monday en de feestdagen maken dat mensen massaal online shoppen en dat brengt bepaalde risico’s met zich mee. De tijden van kortingen en mooie deals zijn namelijk niet alleen populair bij koopjesjagers, ook oplichters maken er graag gebruik van. Daarom is het als koper van belang extra alert te zijn in deze tijd. In dit artikel delen we tips waar je op moet letten én hoe je jezelf extra beschermt tijdens het scoren van de beste deals.

Partnerbijdrage - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Bitdefender.

Nepaanbiedingen spotten

Laten we beginnen met de waarschuwing dat niet alleen cybercriminelen, maar ook gevestigde bedrijven misbruik maken van enthousiaste koopjesjagers in aanloop naar Black Friday, Cyber Monday en de feestdagen. Verkopers halen allerlei trucjes uit om aanbiedingen aantrekkelijker te maken. Denk aan ‘alles 50% korting’ en ‘1+1 gratis’. Mooie deals als ze waar zijn natuurlijk, maar vaak zijn het enkel psychologische trucs en sommigen daarvan zijn zelfs verboden.

 Zo maken heel veel (online) winkels gebruik van de zogenaamde ‘van-voor’ prijzen. Je hebt ze vast voorbij zien komen, ‘product X van € 50,- nu voor € 20,-‘. Door te doen alsof een product eerst een bepaalde prijs had, denk jij als consument een mooie deal te scoren, maar vaak kloppen die prijzen niet. De ‘van-prijs’ is bijvoorbeeld vaak de adviesprijs van de fabrikant en niet de prijs die een winkel echt hanteerde voorafgaand aan de aanbieding. Houd daarom dus altijd in de gaten of een aanbieding wel écht een aanbieding is. Noteer bijvoorbeeld de prijzen van producten die je op het oog hebt al eens ruim voor de periode van Black Friday, Cyber Monday en de feestdagen en kijk dan of die ‘voor-prijs’ wel echt zo interessant is.

Valse webwinkels vermijden

Er bestaan talloze nepsites voor de meest uiteenlopende producten en helaas zijn dat er in aanloop naar de kortingsperiodes vaak nog veel meer. Regelmatig maken deze webshops ook misbruik van populaire producten, zoals vorig jaar de PlayStation 5 die ontzettend moeilijk verkrijgbaar was. Maar er zijn gelukkig manieren om te checken of een webshop te vertrouwen is:

 -        Let op de teksten die op de website staan. Zie je slordige spelfouten of bijvoorbeeld rare teksten, doordat een website door een vertaalmachine is gehaald? Dan is de kans groot dat je met een valse website te maken hebt.

-        Bekijk recensies van een webshop en let er daarbij goed op of die recensies niet door nepaccounts zijn geschreven.

-        Lijkt een aanbieding te mooi om waar te zijn? Dan is het dat vaak ook. Natuurlijk zijn er goede deals te vinden, maar als een aanbieder echt heel ver onder de prijzen van anderen zit, is de kans groot dat het gaat om een vals aanbod.

-        Controleer wat voor contactmogelijkheden er zijn en of een webwinkel ook een fysieke vestiging heeft. Test eens of er wordt gereageerd op een chatfunctie of dat de telefoon wordt beantwoord als je het bijbehorende nummer belt.

-        Wees alert op betaalmethodes. Krijg je de vraag om geld naar het buitenland over te maken, per cheque te betalen of een betaalverzoekje via WhatsApp te voldoen? Dan zijn dit signalen dat de webshop verdacht is.

-        Controleer of een webwinkel is aangesloten bij het keurmerk dat ze vermelden op de website. Het komt vaak genoeg voor dat oplichters doen alsof ze zijn aangesloten bij Stichting Webshop Keurmerk of Thuiswinkel.org. Een simpele check op de websites van die keurmerken laat al snel zien of dat echt zo is. Klik daarbij niet op het keurmerk op de pagina van de webshop, maar ga direct (of via Google) naar de website van het keurmerk om te voorkomen dat je alsnog op een valse website terechtkomt.

-        Via whois.domaintools.com kun je informatie opvragen over de registratie van het domein waarop de website draait. Is een websiteadres pas recentelijk en/of in het buitenland geregistreerd? Dan is dat zeker verdacht.

Veilig online shoppen tijdens Black Friday en Cyber Monday

Weet je zeker dat een webshop echt is én dat een aanbieding de moeite waard is? Dan is de kans groot dat je tot aankoop overgaat. Let er daarbij wel op dat je ook dat veilig doet. Onze belangrijkste tips om veilig aankopen te doen, ook tijdens Black Friday en Cyber Monday:

 -        Kijk of de website een beveiligingscertificaat heeft. Dit zie je aan het slotje links van de url en het webadres begint met https in plaats van http. Een beveiligde verbinding verkleint de kans dat iemand jouw gegevens kan onderscheppen tijdens een betaling.

-        Kijk goed welke e-mails je opent en waar je op klikt. In aanloop naar Black Friday, Cyber Monday en natuurlijk de feestdagen word je overspoeld met mails over de beste deals. En ook wanneer je eenmaal een aankoop hebt gedaan, volgen vaak meerdere mails met bevestigingen en verzendinformatie. Blijf daarom alert op welke mails je opent en waar je op klikt, want voor je het weet zit er een nep e-mail tussen waarmee cybercriminelen misbruik maken van je enthousiasme. Als je even niet oplet klik je zo op een onveilige link en wordt er malware geïnstalleerd waarna al je surfgedrag, inclusief wachtwoorden en online bankieren, gevolgd kan worden.

-        Zorg ervoor dat het apparaat waarmee je shopt altijd up-to-date is. Update je besturingssysteem (Windows, iOS, Android) regelmatig en houd ook software en app updates in de gaten om je apparaat zo goed mogelijk te beveiligen.

-        Maak gebruik van beveiligingssoftware, zoals Bitdefender Total Security. Daarmee bescherm je jouw digitale systemen doordat constant in de gaten wordt gehouden of er iets verdachts te vinden is op je apparaten. Dat kan bijvoorbeeld een virus of malware (onveilige software) zijn. Ontdekt de beveiligingssoftware iets? Dan krijg je direct een waarschuwing waarna je actie kunt ondernemen.

-        Maak voor al je accounts bij webshops unieke en veilige wachtwoorden aan, zodat je accounts niet zomaar gehackt kunnen worden. Om al die wachtwoorden te bedenken én onthouden is het aan te raden gebruik te maken van een Password Manager.

-        Gebruik een beveiligde verbinding tijdens het shoppen. Dit doe je door middel van een VPN (Virtual Private Network). Door eenvoudig software, zoals Bitdefender Premium VPN, op je digitale apparaat te installeren zorg je ervoor dat jouw internetverkeer wordt versleuteld en beveiligd.

Veilig online shoppen

Wil jij ook veilig online shoppen in aanloop naar Black Friday, Cyber Monday en de feestdagen? Maak dan nu gebruik van de Black Friday megakortingen op de beveiligingspakketten van Bitdefender die je naar wens kunt uitbreiden met Premium VPN en een Password Manager. Zo installeer je eenvoudig een antivirusscanner en heb je toegang tot een VPN-verbinding en Password Manager, zodat niets je meer in de weg staat om veilig online te shoppen.

 

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000