ID.nl logo
Veilig online shoppen tijdens Black Friday, Cyber Monday en in aanloop naar de feestdagen
Zekerheid & gemak

Veilig online shoppen tijdens Black Friday, Cyber Monday en in aanloop naar de feestdagen

Het is weer de periode van het jaar waarin de meeste online transacties plaatsvinden. Black Friday, Cyber Monday en de feestdagen maken dat mensen massaal online shoppen en dat brengt bepaalde risico’s met zich mee. De tijden van kortingen en mooie deals zijn namelijk niet alleen populair bij koopjesjagers, ook oplichters maken er graag gebruik van. Daarom is het als koper van belang extra alert te zijn in deze tijd. In dit artikel delen we tips waar je op moet letten én hoe je jezelf extra beschermt tijdens het scoren van de beste deals.

Partnerbijdrage - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Bitdefender.

Nepaanbiedingen spotten

Laten we beginnen met de waarschuwing dat niet alleen cybercriminelen, maar ook gevestigde bedrijven misbruik maken van enthousiaste koopjesjagers in aanloop naar Black Friday, Cyber Monday en de feestdagen. Verkopers halen allerlei trucjes uit om aanbiedingen aantrekkelijker te maken. Denk aan ‘alles 50% korting’ en ‘1+1 gratis’. Mooie deals als ze waar zijn natuurlijk, maar vaak zijn het enkel psychologische trucs en sommigen daarvan zijn zelfs verboden.

 Zo maken heel veel (online) winkels gebruik van de zogenaamde ‘van-voor’ prijzen. Je hebt ze vast voorbij zien komen, ‘product X van € 50,- nu voor € 20,-‘. Door te doen alsof een product eerst een bepaalde prijs had, denk jij als consument een mooie deal te scoren, maar vaak kloppen die prijzen niet. De ‘van-prijs’ is bijvoorbeeld vaak de adviesprijs van de fabrikant en niet de prijs die een winkel echt hanteerde voorafgaand aan de aanbieding. Houd daarom dus altijd in de gaten of een aanbieding wel écht een aanbieding is. Noteer bijvoorbeeld de prijzen van producten die je op het oog hebt al eens ruim voor de periode van Black Friday, Cyber Monday en de feestdagen en kijk dan of die ‘voor-prijs’ wel echt zo interessant is.

Valse webwinkels vermijden

Er bestaan talloze nepsites voor de meest uiteenlopende producten en helaas zijn dat er in aanloop naar de kortingsperiodes vaak nog veel meer. Regelmatig maken deze webshops ook misbruik van populaire producten, zoals vorig jaar de PlayStation 5 die ontzettend moeilijk verkrijgbaar was. Maar er zijn gelukkig manieren om te checken of een webshop te vertrouwen is:

 -        Let op de teksten die op de website staan. Zie je slordige spelfouten of bijvoorbeeld rare teksten, doordat een website door een vertaalmachine is gehaald? Dan is de kans groot dat je met een valse website te maken hebt.

-        Bekijk recensies van een webshop en let er daarbij goed op of die recensies niet door nepaccounts zijn geschreven.

-        Lijkt een aanbieding te mooi om waar te zijn? Dan is het dat vaak ook. Natuurlijk zijn er goede deals te vinden, maar als een aanbieder echt heel ver onder de prijzen van anderen zit, is de kans groot dat het gaat om een vals aanbod.

-        Controleer wat voor contactmogelijkheden er zijn en of een webwinkel ook een fysieke vestiging heeft. Test eens of er wordt gereageerd op een chatfunctie of dat de telefoon wordt beantwoord als je het bijbehorende nummer belt.

-        Wees alert op betaalmethodes. Krijg je de vraag om geld naar het buitenland over te maken, per cheque te betalen of een betaalverzoekje via WhatsApp te voldoen? Dan zijn dit signalen dat de webshop verdacht is.

-        Controleer of een webwinkel is aangesloten bij het keurmerk dat ze vermelden op de website. Het komt vaak genoeg voor dat oplichters doen alsof ze zijn aangesloten bij Stichting Webshop Keurmerk of Thuiswinkel.org. Een simpele check op de websites van die keurmerken laat al snel zien of dat echt zo is. Klik daarbij niet op het keurmerk op de pagina van de webshop, maar ga direct (of via Google) naar de website van het keurmerk om te voorkomen dat je alsnog op een valse website terechtkomt.

-        Via whois.domaintools.com kun je informatie opvragen over de registratie van het domein waarop de website draait. Is een websiteadres pas recentelijk en/of in het buitenland geregistreerd? Dan is dat zeker verdacht.

Veilig online shoppen tijdens Black Friday en Cyber Monday

Weet je zeker dat een webshop echt is én dat een aanbieding de moeite waard is? Dan is de kans groot dat je tot aankoop overgaat. Let er daarbij wel op dat je ook dat veilig doet. Onze belangrijkste tips om veilig aankopen te doen, ook tijdens Black Friday en Cyber Monday:

 -        Kijk of de website een beveiligingscertificaat heeft. Dit zie je aan het slotje links van de url en het webadres begint met https in plaats van http. Een beveiligde verbinding verkleint de kans dat iemand jouw gegevens kan onderscheppen tijdens een betaling.

-        Kijk goed welke e-mails je opent en waar je op klikt. In aanloop naar Black Friday, Cyber Monday en natuurlijk de feestdagen word je overspoeld met mails over de beste deals. En ook wanneer je eenmaal een aankoop hebt gedaan, volgen vaak meerdere mails met bevestigingen en verzendinformatie. Blijf daarom alert op welke mails je opent en waar je op klikt, want voor je het weet zit er een nep e-mail tussen waarmee cybercriminelen misbruik maken van je enthousiasme. Als je even niet oplet klik je zo op een onveilige link en wordt er malware geïnstalleerd waarna al je surfgedrag, inclusief wachtwoorden en online bankieren, gevolgd kan worden.

-        Zorg ervoor dat het apparaat waarmee je shopt altijd up-to-date is. Update je besturingssysteem (Windows, iOS, Android) regelmatig en houd ook software en app updates in de gaten om je apparaat zo goed mogelijk te beveiligen.

-        Maak gebruik van beveiligingssoftware, zoals Bitdefender Total Security. Daarmee bescherm je jouw digitale systemen doordat constant in de gaten wordt gehouden of er iets verdachts te vinden is op je apparaten. Dat kan bijvoorbeeld een virus of malware (onveilige software) zijn. Ontdekt de beveiligingssoftware iets? Dan krijg je direct een waarschuwing waarna je actie kunt ondernemen.

-        Maak voor al je accounts bij webshops unieke en veilige wachtwoorden aan, zodat je accounts niet zomaar gehackt kunnen worden. Om al die wachtwoorden te bedenken én onthouden is het aan te raden gebruik te maken van een Password Manager.

-        Gebruik een beveiligde verbinding tijdens het shoppen. Dit doe je door middel van een VPN (Virtual Private Network). Door eenvoudig software, zoals Bitdefender Premium VPN, op je digitale apparaat te installeren zorg je ervoor dat jouw internetverkeer wordt versleuteld en beveiligd.

Veilig online shoppen

Wil jij ook veilig online shoppen in aanloop naar Black Friday, Cyber Monday en de feestdagen? Maak dan nu gebruik van de Black Friday megakortingen op de beveiligingspakketten van Bitdefender die je naar wens kunt uitbreiden met Premium VPN en een Password Manager. Zo installeer je eenvoudig een antivirusscanner en heb je toegang tot een VPN-verbinding en Password Manager, zodat niets je meer in de weg staat om veilig online te shoppen.

 

▼ Volgende artikel
Vaatwasmiddel op? Dit zijn de 5 beste alternatieven!
© brizmaker
Huis

Vaatwasmiddel op? Dit zijn de 5 beste alternatieven!

O nee! Heb je net de vaatwasser met veel pijn en moeite ingeruimd, blijkt dat het vaatwasmiddel op is. Een blik op je horloge vertelt je dat de supermarkt ook net dicht is. Net nu je morgen een feestje hebt en de schone vaat dus meer dan nodig is! Geen zorgen, je hoeft niet alles eruit te halen en met de hand af te wassen. Er zijn alternatieven die jouw vaat net zo blinkend schoonmaken als vaatwasmiddel.

In dit artikel ontdek je dat:

  • Je best een drupje afwasmiddel mag gebruiken in de vaatwasser
  • De combinatie baking soda en azijn ook goed werkt
  • Het wondermiddel borax voor de vaat te gebruiken is
  • Witte azijn niet al te vervuilde vaat schoonmaakt
  • Je zelf met maar een paar ingrediënten vaatwasmiddel maakt

Dit artikel vind je vast ook interessant: Vaatwasser kopen? Hier moet je op letten

Afwasmiddel

Heb je nog wel een fles afwasmiddel op het aanrecht staan? Doe een drupje (of een paar druppels) in het doseerbakje van de vaatwasser. Opgepast: gebruik absoluut niet te veel, anders heb je binnen de kortste keren een schuimparty in de keuken. Te veel afwasmiddel zorgt voor een enorme hoeveelheid schuim dat uit de vaatwasmachine lekt. Met slechts een paar druppels tot maximaal een theelepeltje krijg je de vaat weer stralend schoon. Doe het niet te vaak; het is slechts een tijdelijke oplossing. Het middel kan op lange termijn schade aanbrengen aan je vaatwasser.

Baking soda en azijn

Een andere manier om je vuile vaat toch schoon te krijgen, is door baking soda en azijn te gebruiken. Beide middeltjes hebben de meeste mensen wel in huis. Je hebt een half kopje bakpoeder nodig. Vul hiermee het doseerbakje. Het reservoir voor glansspoelmiddel vul je met azijn. Deze middelen breken het vet af en verwijderen viezigheid. De azijn zorgt bovendien voor een mooie glans van je vaat.

©africa-studio.com

Boorzuurpoeder (Borax)

We schreven al eerder een artikel wat je allemaal met boorzuurpoeder kunt doen. Wist je dat je het ook als vaatwasmiddel kunt gebruiken? Het mineraal breekt niet alleen het vuil af, maar maakt het kalkrijke water ook nog eens zachter. Gooi een kwart kopje boorzuurpoeder in het doseerbakje, samen met een kwart kopje bakpoeder. Vaatwasser aan en de middeltjes doen de rest.

Witte azijn

Witte azijn ontkalkt en maakt schoon. Daarom kun je het ook gebruiken als vervanger voor je vaatwastabletten of vaatwaspoeder. Je doet één kopje in het doseerbakje en zet de vaatwasser op het gewone programma aan. De truc met dit middel is wel dat de vaat niet zwaar vervuild is. Witte azijn maakt namelijk wel schoon, maar met hardnekkige vlekken heb je sterker geschut nodig. Baking soda bijvoorbeeld.

©Sabrina

Zelf vaatwasmiddel maken

Überhaupt geen zin om nieuwe vaatwastabletten in de supermarkt te kopen? Maak dan zelf vaatwastabletten of -poeder. De vaatwastabletten maak je door een kwart kopje zout, één kopje bakpoeder en maximaal twee eetlepels citroenzuur te mengen. Doe er nog een kwart kopje water bij en meng goed. Doe het mengsel in ijsblokvormpjes en laat het een hele dag en nacht drogen. Daarna is het middel klaar voor gebruik!

Of maak zelf vaatwaspoeder door een kopje baking soda en een kopje citroenzuur te mixen. Daarna bewaar je het mengsel in een luchtdichte weckpot, buiten bereik van kinderen. Voor een schone vaat heb je maar een paar eetlepels nodig.

▼ Volgende artikel
Zo gebruik je Google Maps voor live inzicht in files
© PixieMe - stock.adobe.com
Huis

Zo gebruik je Google Maps voor live inzicht in files

Wie regelmatig reist of naar zijn werk pendelt, vertrouwt waarschijnlijk op Google Maps. Niet voor niets hebben veel mensen het navigatiesysteem van hun auto verruild voor deze gratis app. De app beschikt over een set tools om je trip vlot te laten verlopen. Zo kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig de verkeersdrukte volgen.

In dit korte artikel laten we zien hoe je de verkeerslaag in Google Maps gebruikt:

  • Stel je route in en schakel de verkeerslaag in via het lagenmenu
  • Bekijk de actuele verkeersdrukte aan de hand van kleuren op de kaart
  • Ontvang meldingen over verkeersdrukte bij opgeslagen locaties

Ook interessant om te lezen: Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps

De laag Verkeer

Open Google Maps op je smartphone en geef het vertrekpunt en de bestemming in. Daarna tik je onderaan op Route. Boven de kaart kies je de manier hoe je je verplaatst: auto, tram, metro, te voet of per fiets. Onderaan de kaart lees je alvast de afstand en de reistijd. Tik daarna op het pictogram Lagen in de rechterbovenhoek van het scherm. In de groep Kaartgegevens selecteer je Verkeer. Hierdoor wordt de verkeerslaag over de Google Maps-kaart gelegd. Verlaat het gedeelte Lagen door op het kruisje in de rechterbovenhoek te tikken.

Op de kaart worden de wegen ingekleurd op basis van de actuele verkeersdichtheid. Groen betekent dat je op een normaal tempo kunt rijden. Oranje staat voor langzaam rijdend verkeer en rood betekent dat het verkeer stilstaat. Niet tevreden met de route die Google Maps heeft geselecteerd? Bekijk dan alle alternatieve routes die als grijze lijnen op het scherm worden weergegeven. Tik op een van de opties om een ​​alternatieve route te selecteren.

De verkeersdrukte wordt met kleuren weergegeven.

Google Maps in de auto gebruiken?

Dan is een telefoonhouder een must

Live verkeer

Op de computer open je de webbrowser en surf je naar Google Maps. Weer zoek je de bestemming, zodat Maps de route tevoorschijn kan halen. Daarna beweeg je de muisaanwijzer over het pictogram Lagen linksonder. Klik op de laag met het label Verkeer. Opnieuw zal Google de wegen inkleuren volgens verkeersdrukte. Je kunt de weergave Live verkeer in- en uitschakelen door op de schakelaar in het onderste deel van het scherm te klikken.

Op de computer kun je de weergave Live verkeer in- en uitschakelen.

Meldingen ontvangen

Het is mogelijk om van Google Maps meldingen te ontvangen wanneer er drukte ontstaat in de buurt van een locatie die je in Maps hebt opgeslagen. Hiervoor tik je rechtsboven op het pictogram van je Google-account. Daarna kies je Instellingen en dan Meldingen. Op de iPhone controleer je of het schuifje bij Plaatsen en evenementen aanstaat. Op een Android-apparaat tik je bij Navigeren / Verkeer bij nabije evenementen op Aan of Alleen in de app.

Wil je verkeersupdates ontvangen over plaatsen die je hebt opgeslagen?

Watch on YouTube