ID.nl logo
Microsoft Surface Laptop - WinBook Air
© PXimport
Zekerheid & gemak

Microsoft Surface Laptop - WinBook Air

Tot voorheen waren Microsoft Surface-apparaten kruisbestuivingen tussen laptops en tablets. De Surface Laptop niet, dit apparaat lijkt juist een samensmelting tussen een laptop en een Macbook Air. Maar de Surface Laptop kent wel een grote handicap.

Alle voordelen die je kent van de Macbook Air zijn ook aanwezig op de Surface Laptop. De laptop is erg licht, behoorlijk compact en door zijn magnesium behuizing van hoge bouwkwaliteit. Ideaal dus voor studenten en voor wie voor werk regelmatig op pad gaat.

Verschil

Verschillen zijn er echter ook. De Surface Laptop heeft een fantastisch 13,5 inch beeldscherm: helder, prachtige kleurweergave en haarscherp (dankzij een resolutie van 2256 bij 1504). Dat is wel wat anders dan de Macbook, die wel een heldere beeldweergave heeft, maar de resolutie kun je ongeveer door twee delen.

Het opvallendst is dat het toetsenbordgedeelte niet gemaakt is van metaal, zoals niet alleen bij de Macbook Air het geval is, maar ook bij talloze andere laptops in de hogere prijsklasse. Rondom het toetsenbord en touchpad zit een zachte stof, die een beetje doet denken aan suede of vilt. Het is even wennen en zo hoogwaardig als Microsoft het wil doen geloven is het niet. Maar comfortabel werkt het zeker. Geen gedoe meer met klamme handjes op warme, metalen oppervlakken. Ook biedt het een ander onverwacht voordeel: de speakertjes zitten onzichtbaar onder de stof verwerkt en voor een dunne laptop is de geluidskwaliteit behoorlijk krachtig te noemen.

©PXimport

Configuratiestress

Nadelen die we al kennen van de Macbook Air zijn echter ook meegenomen. Allereerst de prijs: 1150 euro voor het goedkoopste model (Core i5-processor met 128GB opslag en slechts 4GB werkgeheugen). De uitvoering die ik te testen kreeg kost zelfs 1450 euro, waarbij alleen het opslag- en werkgeheugen verdubbeld is. Het duurste model (Core i7, 16GB werkgeheugen, 512 GB opslag) kost zelfs 2500 euro. Een prijs die deze laptop in iedere configuratie absoluut niet waard is, vooral omdat je mogelijk tegen extra kosten aanloopt om Windows te upgraden, waar ik zo op terugkom.

De configuratie die je kiest is echter wel van enorm belang. Want reparatie of upgrades van de Surface Laptop kun je wel vergeten. Bij een tablet of smartphone valt dat nog min of meer in perspectief te plaatsen, vanwege de compacte bouw. Bij een laptop is dat toch een ander verhaal. En dacht je dat Apple een slechte reputatie had op het gebied van upgraden en repareren? De Surface Laptop krijgt een reparatiescore van 0 van de knutselaars van iFixit. Om dat in perspectief te plaatsen, de Macbook Air scoort een 4.

Windows 10 S

Ik liet al doorschemeren dat je bij de aanschaf van de Surface Laptop mogelijk tegen extra kosten aanloopt. Dat komt omdat de laptop met een gemankeerde Windowsversie wordt geleverd: Windows 10 S. Deze Windowsversie is Microsoft’s variant van Chrome OS en doet denken aan Windows RT, omdat je alleen apps uit de Store mag downloaden. In mijn eerdere review vergeleek ik Windows 10 S met een Zwitsers zakmes waar alleen de kurkentrekker nog op zit. Zonder het enorme aanbod van handige software en het vertrouwen op een standaardbrowser (Edge) die nog niet klaar is voor het grote werk doe je deze laptop tekort.

Gelukkig kun je eenvoudig en pijnloos upgraden naar Windows 10 Pro.

-

Gelukkig kun je eenvoudig en pijnloos upgraden naar Windows 10 Pro. Ik beveel het zelfs van harte aan bij de Surface Laptop. Je systeem is krachtig zat en hoeft hier niet voor geformatteerd te worden. Sterker nog: je instellingen en bestanden blijven ongeroerd. Tot 1 januari 2018 kun je deze upgrade gratis uitvoeren. Daarna betaal je tachtig euro. Die je eigenlijk moet zien als een meerprijs als je een Surface Laptop zoekt én daar echt alles uit wilt halen.

Accuduur

Natuurlijk, het is een enorme opluchting om op een vertrouwd Windows 10-systeem te werken met Chrome, Classicshell en al je andere programma’s. Maar je levert er wel accuduur voor in. Met Windows 10S lukte het me om anderhalve werkdag uit de accu te persen (met de prestaties en beeldschermhelderheid voluit). Windows 10 Pro haalde de werkdag wel vol, maar de volgende dag moet hij vrij snel aan de lader. Met accu-optimalisatie aan kun je overigens veel meer werktijd uit de Surface Laptop persen, tot wel twee werkdagen.

De accu-verschillen lijken redelijk klein. Maar bedenk wel dat het systeem nog redelijk schoon was. Apps worden beter geoptimaliseerd dan gewone programma’s die je onder Windows 10 Pro gewoon kunt installeren. Dus hoe meer programma’s je op Windows 10 Pro installeert, des te meer invloed het heeft op je accuduur.

©PXimport

Touch

Bij alle andere Surface-apparaten (zoals de Surface Pro en de Surface Book) is werken aanvankelijk even wennen. Bij de Surface Laptop niet, omdat het natuurlijk om een gewoon laptopmodel gaat. Het scherm is touchscreen, en ondanks dat het voor laptops en Windows 10 bepaald geen onmisbaar onderdeel is, wordt het werken op de Surface Laptop hier wel prettig mee aangevuld. Ook kun je ervoor kiezen een stylus en een Surface Dial te gebruiken, alhoewel dit ook prijzige gadgets zijn.

Qua prestaties zit je bij de Surface Laptop verder ook goed. De specificaties zijn keurig en naast de standaard-Windowsbloatware als Candy Crush, word je verder niet lastiggevallen met extra overbodige toepassingen.

Bij het werken met de Surface Laptop stuitte ik echter wel op een tekort aan aansluitingen. Gelukkig was er een usb-aansluiting (zodat ik gewoon mijn ouderwetse bedrade muis kon aansluiten) en een koptelefoonpoort. Maar op een moderne laptop hoort tegenwoordig ook gewoon een usb-c poort thuis. Vooral in deze prijsklasse en vooral omdat je er een toekomstbestendige laptop voor in huis wilt halen. Maar nee, geen usb-c dus. Terwijl deze prima de mini-displaypoort had kunnen vervangen én je er universeel je laptop mee kunt opladen, zonder dat je een rare aansluiting hebt voor een lader die je alleen voor dit specifieke laptopmodel gebruikt.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Conclusie

De Surface Laptop is een prachtige laptop, die je wel degelijk kunt zien als Macbook Air-alternatief voor wie meer kracht en een goed beeldscherm zoekt. Toch verslik ik me in enkele zaken: een upgrade naar Windows 10 Pro voelt onontkoombaar, de prijs is te hoog en er is geen usb-c-poort. Dat voelt toch als vermijdbare gemiste kansen. Houd er eveneens rekening mee dat de Surface Laptop niet te repareren of upgraden is.

Goed
Conclusie

**Prijs** € 1449,- (vanaf € 1149,-) **Kleur** Zilver **Processor** Intel Core i5 **RAM** 8 GB **Opslag** 256 GB SSD **Grafisch** Intel HD 620 **Scherm** 13,5 inch (2256 x 1504 pixels) **OS** Windows 10 S **Aansluitingen** 1x usb 3.0, 3,5mm-headsetaansluiting, MiniDisplayPort **Webcam** 720p (met Windows Hello) **Draadloos** 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.1 **Afmetingen** 31 x 22 x 1,4 cm **Gewicht** 1,3 kg **Accu** 49 Wh **Website** [www.microsoft.com](https://www.microsoft.com/nl-nl/surface/devices/surface-laptop/overview)

Plus- en minpunten
  • Bouwkwaliteit
  • Scherm
  • Accuduur
  • Gewicht
  • Prijs
  • Geen usb-c
  • Windows 10 S
  • Niet te repararen/upgraden
▼ Volgende artikel
Help, mijn wasmachine centrifugeert niet! Wat nu? (Spoiler: geen paniek!)
© AK | ID.nl
Huis

Help, mijn wasmachine centrifugeert niet! Wat nu? (Spoiler: geen paniek!)

Als je wasmachine het programma keurig afwerkt, maar de was kletsnat uit de trommel komt, is de kans groot dat het centrifugeren niet goed is gegaan. Frustrerend, zeker als je net een volle trommel beddengoed hebt gedraaid. Gelukkig is vaak goed te achterhalen wat er aan de hand is. In dit artikel lees je waar het misgaat, hoe je het herkent en wat je eraan kunt doen.

Was nog steeds nat? Dit kan er aan de hand zijn:

  • De trommel raakt uit balans
  • Problemen met de afvoer
  • Verkeerd toerental gekozen
  • Technische mankementen
  • Elektronica en foutmeldingen

Lees ook: Zelf de afvoerslang van je wasmachine vervangen: zo doe je dat

Dat het centrifugeren niet of niet helemaal goed gaat, kan een aantal oorzaken hebben. Hieronder vind je de meest voorkomende – uiteraard mét oplossing!

De trommel raakt uit balans

Een van de meest voorkomende oorzaken is een ongelijke verdeling van het wasgoed. Grote stukken zoals dekbedhoezen of badmatten trekken tijdens het centrifugeren naar één kant, waardoor de trommel uit balans raakt. De machine detecteert dat en besluit het toerental niet of nauwelijks op te voeren. Je merkt het aan het zachte ronddraaien aan het einde van het programma en het feit dat er nog behoorlijk wat water in de trommel staat. Je voorkomt dit probleem meestal door zware stukken over meerdere wasbeurten te verdelen of er wat lichtere kleding bij te doen. Een goed gevulde trommel met een combinatie van groot en klein wasgoed draait namelijk een stuk stabieler.

Problemen met de afvoer

Als water niet snel genoeg uit de kuip kan worden gepompt, blijft het niveau te hoog om veilig te centrifugeren. De machine slaat die stap dan over of draait op een laag toerental. Dit komt vaak door een verstopt filter, een propje stof in de afvoerpomp of een geknikte afvoerslang. De pomp moet met kracht het water wegwerken, en als dat niet lukt, stopt de elektronica het proces. Maak het filter schoon, controleer of de pomp vrij kan draaien en kijk of de slang niet geknikt is of te hoog hangt. Meestal lost dit het probleem op.

KIJK GOED NAAR HET TOERENTAL Niet elke was draait standaard op het hoogste toerental. Veel programma's – zoals die voor fijne was of eco-instellingen – beperken automatisch het centrifugeren om kleding te beschermen of energie te besparen. Dat is vaak ingesteld op 800 of 1000 toeren, terwijl je was pas echt droog wordt bij 1400 of 1600 toeren. Controleer dus voor je start welk toerental is gekozen. Je kunt dit handmatig aanpassen via het display of de draaiknop, afhankelijk van het model.

©Oriol Roca

Technische mankementen

Soms zit het probleem dieper in de machine. Versleten koolborstels kunnen ervoor zorgen dat de motor niet genoeg kracht levert voor de centrifugeersnelheid. Ook een versleten aandrijfsnaar (ook wel aandrijfriem genoemd) of een kapotte trommellager kan de boel verstoren. In zulke gevallen hoor je vaak een brommend geluid of zie je dat de trommel moeizaam beweegt. Om dit op te lossen, zul je vaak een reparateur moeten inschakelen. De kosten voor vervanging hangen af van het merk en de leeftijd van je machine. Op de websites van fabrikanten en verkopers van wasmachines vind je meer informatie over de garantieperiode en waar je terechtkunt met vragen. Tip: zorg dat je altijd de aankoopbon bewaart!

Elektronica en foutmeldingen

Tot slot kan een storing in de software de boosdoener zijn. Moderne wasmachines meten voortdurend of alles volgens plan verloopt. Bij afwijkingen geven ze een foutcode, bijvoorbeeld bij waterproblemen, een deur die niet goed sluit of een motor die geen terugkoppeling geeft. In zulke gevallen loont het om de handleiding erbij te pakken of de foutcode op te zoeken op de website van de fabrikant. Resetten van het systeem kan soms al voldoende zijn. Verhelpt dat het probleem niet, dan zal er een reparateur bij moeten komen.

WISSELEND RESULTAAT? LET OP DE BELADING Als je merkt dat het soms wel goed gaat en soms niet, dan kun je ervan uit gaan dat het geen technisch mankement is, maar dat de belading de boosdoener is. Eerder in dit artikel heb je kunnen lezen wat je kunt doen om dat op te lossen.

Checklist centrifugeerproblemen
ProbleemMogelijke oorzaakOplossing
Was blijft natTrommel uit balansWasgoed verdelen, trommel evenwichtig vullen
Centrifugeert niet of halfVerstopte afvoer of geknikte slangFilter schoonmaken, slang controleren
Brommend geluid, geen snelheidVersleten motoronderdelenKoolborstels of aandrijfsnaar vervangen
Foutmelding bij starten centrifugeSoftwarefout of sensorsignaal ontbreektHandleiding checken, eventueel resetten
Programma draait te langzaamLaag ingestelde centrifugeersnelheidToerental verhogen in programma-instellingen
Wisselend resultaat per wasbeurtAfhankelijk van beladingZware en lichte stukken mengen

Wat controleer je als eerste?

Wil je zeker weten waar het aan ligt, begin dan met het controleren van de makkelijke dingen: het filter, de slang, de trommelverdeling. Vaak hoef je geen technicus te zijn om het op te lossen. Gaat het dan nog niet goed, dan moet je bepalen of reparatie zinvol is of dat het tijd is voor een nieuwe wasmachine.

▼ Volgende artikel
Helemaal zomerklaar: je zonnescherm schoonmaken doe je zo
© Darius Turek
Huis

Helemaal zomerklaar: je zonnescherm schoonmaken doe je zo

Nu de lente echt begonnen is, schijnt de zon steeds vaker én feller. Het perfecte moment om je zonnescherm of markies een flinke opfrisbeurt te geven. Groene aanslag, vogelpoep of schimmel? Dat wil je allemaal niet zien als je straks lekker in de schaduw zit. Schoonmaken is niet moeilijk: dit stappenplan zorgt ervoor dat alle vlekken verdwijnen als uhm... sneeuw voor de zon! ☀️

Dit artikel in het kort: ☀ Check het weerbericht ☀ Droog vuil verwijderen ☀ Maak het frame en de cassette schoon ☀ Het doek van het zonnescherm schoonmaken ☀ Spoel het sop van het doek ☀ Laat het doek drogen en impregneer het ☀ Gebruik de juiste schoonmaakmiddelen

Lees ook: Groene aanslag? Zo krijg je je tuinmeubels weer schoon

Stap 1: Wat zegt het weerbericht?

Schoonmaken in het zonnetje klinkt misschien aantrekkelijk, maar voor je zonnescherm is dat niet de beste keuze. Door de felle zon droogt het sop namelijk razendsnel op, en dat kan lelijke strepen of vlekken achterlaten. Wacht liever op een bewolkte, droge dag – dan heb je alle tijd om het doek rustig schoon te maken.

Stap 2: Droog vuil verwijderen

Begin met een zachte borstel of bezem om los vuil zoals bladeren, vogelpoep en takjes van het doek te vegen. Werk rustig en met lichte druk, zodat je het doek niet beschadigt of vlekken dieper in het materiaal wrijft. Vergeet ook de bovenkant niet mee te nemen als dat lukt. Soms is dit al genoeg om je zonnescherm weer netjes te krijgen. Blijven er vlekken achter? Dan kun je met de volgende stappen wat grondiger te werk gaan.

Stap 3: Het frame en de cassette schoonmaken

Start met het schoonmaken van het frame en de cassette van je zonnescherm – de onderdelen die het doek dragen en oprollen. Gebruik een spons, lauwwarm water en eventueel een beetje mild schoonmaakmiddel. Neem alles goed af en spoel daarna na met schoon water, zodat er geen resten van het schoonmaakmiddel achterblijven. Dat voorkomt strepen en aantasting van het materiaal.

Een beetje extra aandacht Het is belangrijk om het frame en de cassette grondig schoon te maken, omdat vuil, stof en ander vuil zich hier vaak in ophopen. Een schoon frame en cassette zien er niet alleen beter uit, maar zorgen er ook voor dat het doek soepel kan oprollen en uitrollen. Besteed extra aandacht aan de hoeken en kieren van het frame en de cassette. Gebruik zo nodig een oude tandenborstel of doekje om deze lastig bereikbare plekken goed schoon te maken.

©Picasa | Patryssia

Stap 4: Het doek schoonmaken

Maak eerst de bovenkant van het doek schoon en daarna de onderkant. Gebruik daarvoor een zachte borstel of spons met lauwwarm water. Kom je hardnekkig vuil tegen? Voeg dan een geschikt schoonmaakmiddel toe en laat dit ongeveer een kwartier intrekken. Onderaan dit stappenplan vind je een overzicht van middelen die goed werken tegen specifieke soorten vlekken.

Stap 5: Goed afspoelen met water

Pak de tuinslang en spoel de zeepresten van het doek. Richt de straal omhoog, zodat het water als een zachte regen op het doek neerdaalt. Zo voorkom je dat je het materiaal beschadigt of dat vuil dieper het doek in spoelt. Geen tuinslang bij de hand? Gebruik dan een emmer en giet rustig water over het doek om de zeepresten te verwijderen. Laat de hogedrukreiniger in ieder geval staan – die is veel te krachtig en kan het doek beschadigen of de vezels uit elkaar drukken.

Stap 6: Laten drogen en eventueel impregneren

Is het doek schoon? Laat het dan goed drogen voordat je het oprolt. Doe je dat te vroeg, dan loop je het risico op schimmelvorming. Wacht dus echt tot het doek helemaal droog is. Wil je het extra goed aanpakken? Dan kun je het doek impregneren met een waterafstotende textielspray. Zo maak je het beter bestand tegen vuil en schimmel. Breng eerst een dunne laag aan en laat het goed drogen voordat je eventueel een tweede laag spuit. Ook daarna geldt: pas oprollen als alles volledig droog is.

©ronstik

Tip: jaarlijks impregneren Impregneer het doek van de zonnewering één keer per jaar, zodat je het goed beschermt tegen water en vuil. Daardoor ben je tijdens de jaarlijkse schoonmaakbeurt sneller klaar. En nu je toch bezig bent: smeer ook na de schoonmaaksessie alle scharnieren in, zodat het scherm makkelijk omhoog en omlaag gaat.

Voor elke vlek een oplossing

Welk schoonmaakmiddel je het beste gebruikt om het zonnescherm schoon te maken, hangt af van de vlekken. In deze tabel zie je wat je waarvoor gebruikt.

Soort vlekSchoonmaakmiddelWerkwijze
Normale vlekkenBaking soda, groene zeep of BiotexMeng een beetje van het middel met lauwwarm water in een emmer. Reinig het doek met een zachte borstel of spons volgens de hierboven uitgelegde stappen.
Verkleurd of verbleekt AzijnMeng azijn en lauwwarm water in gelijke delen. Wrijf met een zachte doek of spons over het doek. Door azijn te gebruiken, zorg je dat de kleuren van het scherm weer terugkeren.
Schimmels / hardnekkige vuilAzijnMeng azijn en lauwwarm water in gelijke delen. Reinig het doek met een spons of doek en spoel tussendoor uit met schoon water om verspreiding van vuil te voorkomen.

Groene aanslag? Voor groene aanslag, weerplekken en schimmel gebruik je een speciaal schoonmaakmiddel, bijvoorbeeld HG zonneschermreiniger (link). Spuit het middel op het doek, nadat je het doek met water vochtig hebt gemaakt. Vervolgens wrijf je met een zachte bezem of borstel over het doek. Laat het daarna vijf minuten inwerken. Borstel nog een keer over het doek, zodat het vuil dat is losgeweekt er ook af gaat.