Microsoft Surface Laptop - WinBook Air
Tot voorheen waren Microsoft Surface-apparaten kruisbestuivingen tussen laptops en tablets. De Surface Laptop niet, dit apparaat lijkt juist een samensmelting tussen een laptop en een Macbook Air. Maar de Surface Laptop kent wel een grote handicap.
Alle voordelen die je kent van de Macbook Air zijn ook aanwezig op de Surface Laptop. De laptop is erg licht, behoorlijk compact en door zijn magnesium behuizing van hoge bouwkwaliteit. Ideaal dus voor studenten en voor wie voor werk regelmatig op pad gaat.
Verschil
Verschillen zijn er echter ook. De Surface Laptop heeft een fantastisch 13,5 inch beeldscherm: helder, prachtige kleurweergave en haarscherp (dankzij een resolutie van 2256 bij 1504). Dat is wel wat anders dan de Macbook, die wel een heldere beeldweergave heeft, maar de resolutie kun je ongeveer door twee delen.
Het opvallendst is dat het toetsenbordgedeelte niet gemaakt is van metaal, zoals niet alleen bij de Macbook Air het geval is, maar ook bij talloze andere laptops in de hogere prijsklasse. Rondom het toetsenbord en touchpad zit een zachte stof, die een beetje doet denken aan suede of vilt. Het is even wennen en zo hoogwaardig als Microsoft het wil doen geloven is het niet. Maar comfortabel werkt het zeker. Geen gedoe meer met klamme handjes op warme, metalen oppervlakken. Ook biedt het een ander onverwacht voordeel: de speakertjes zitten onzichtbaar onder de stof verwerkt en voor een dunne laptop is de geluidskwaliteit behoorlijk krachtig te noemen.
©PXimport
Configuratiestress
Nadelen die we al kennen van de Macbook Air zijn echter ook meegenomen. Allereerst de prijs: 1150 euro voor het goedkoopste model (Core i5-processor met 128GB opslag en slechts 4GB werkgeheugen). De uitvoering die ik te testen kreeg kost zelfs 1450 euro, waarbij alleen het opslag- en werkgeheugen verdubbeld is. Het duurste model (Core i7, 16GB werkgeheugen, 512 GB opslag) kost zelfs 2500 euro. Een prijs die deze laptop in iedere configuratie absoluut niet waard is, vooral omdat je mogelijk tegen extra kosten aanloopt om Windows te upgraden, waar ik zo op terugkom.
De configuratie die je kiest is echter wel van enorm belang. Want reparatie of upgrades van de Surface Laptop kun je wel vergeten. Bij een tablet of smartphone valt dat nog min of meer in perspectief te plaatsen, vanwege de compacte bouw. Bij een laptop is dat toch een ander verhaal. En dacht je dat Apple een slechte reputatie had op het gebied van upgraden en repareren? De Surface Laptop krijgt een reparatiescore van 0 van de knutselaars van iFixit. Om dat in perspectief te plaatsen, de Macbook Air scoort een 4.
Windows 10 S
Ik liet al doorschemeren dat je bij de aanschaf van de Surface Laptop mogelijk tegen extra kosten aanloopt. Dat komt omdat de laptop met een gemankeerde Windowsversie wordt geleverd: Windows 10 S. Deze Windowsversie is Microsoft’s variant van Chrome OS en doet denken aan Windows RT, omdat je alleen apps uit de Store mag downloaden. In mijn eerdere review vergeleek ik Windows 10 S met een Zwitsers zakmes waar alleen de kurkentrekker nog op zit. Zonder het enorme aanbod van handige software en het vertrouwen op een standaardbrowser (Edge) die nog niet klaar is voor het grote werk doe je deze laptop tekort.
Gelukkig kun je eenvoudig en pijnloos upgraden naar Windows 10 Pro.
-
Gelukkig kun je eenvoudig en pijnloos upgraden naar Windows 10 Pro. Ik beveel het zelfs van harte aan bij de Surface Laptop. Je systeem is krachtig zat en hoeft hier niet voor geformatteerd te worden. Sterker nog: je instellingen en bestanden blijven ongeroerd. Tot 1 januari 2018 kun je deze upgrade gratis uitvoeren. Daarna betaal je tachtig euro. Die je eigenlijk moet zien als een meerprijs als je een Surface Laptop zoekt én daar echt alles uit wilt halen.
Accuduur
Natuurlijk, het is een enorme opluchting om op een vertrouwd Windows 10-systeem te werken met Chrome, Classicshell en al je andere programma’s. Maar je levert er wel accuduur voor in. Met Windows 10S lukte het me om anderhalve werkdag uit de accu te persen (met de prestaties en beeldschermhelderheid voluit). Windows 10 Pro haalde de werkdag wel vol, maar de volgende dag moet hij vrij snel aan de lader. Met accu-optimalisatie aan kun je overigens veel meer werktijd uit de Surface Laptop persen, tot wel twee werkdagen.
De accu-verschillen lijken redelijk klein. Maar bedenk wel dat het systeem nog redelijk schoon was. Apps worden beter geoptimaliseerd dan gewone programma’s die je onder Windows 10 Pro gewoon kunt installeren. Dus hoe meer programma’s je op Windows 10 Pro installeert, des te meer invloed het heeft op je accuduur.
©PXimport
Touch
Bij alle andere Surface-apparaten (zoals de Surface Pro en de Surface Book) is werken aanvankelijk even wennen. Bij de Surface Laptop niet, omdat het natuurlijk om een gewoon laptopmodel gaat. Het scherm is touchscreen, en ondanks dat het voor laptops en Windows 10 bepaald geen onmisbaar onderdeel is, wordt het werken op de Surface Laptop hier wel prettig mee aangevuld. Ook kun je ervoor kiezen een stylus en een Surface Dial te gebruiken, alhoewel dit ook prijzige gadgets zijn.
Qua prestaties zit je bij de Surface Laptop verder ook goed. De specificaties zijn keurig en naast de standaard-Windowsbloatware als Candy Crush, word je verder niet lastiggevallen met extra overbodige toepassingen.
Bij het werken met de Surface Laptop stuitte ik echter wel op een tekort aan aansluitingen. Gelukkig was er een usb-aansluiting (zodat ik gewoon mijn ouderwetse bedrade muis kon aansluiten) en een koptelefoonpoort. Maar op een moderne laptop hoort tegenwoordig ook gewoon een usb-c poort thuis. Vooral in deze prijsklasse en vooral omdat je er een toekomstbestendige laptop voor in huis wilt halen. Maar nee, geen usb-c dus. Terwijl deze prima de mini-displaypoort had kunnen vervangen én je er universeel je laptop mee kunt opladen, zonder dat je een rare aansluiting hebt voor een lader die je alleen voor dit specifieke laptopmodel gebruikt.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Conclusie
De Surface Laptop is een prachtige laptop, die je wel degelijk kunt zien als Macbook Air-alternatief voor wie meer kracht en een goed beeldscherm zoekt. Toch verslik ik me in enkele zaken: een upgrade naar Windows 10 Pro voelt onontkoombaar, de prijs is te hoog en er is geen usb-c-poort. Dat voelt toch als vermijdbare gemiste kansen. Houd er eveneens rekening mee dat de Surface Laptop niet te repareren of upgraden is.
**Prijs** € 1449,- (vanaf € 1149,-) **Kleur** Zilver **Processor** Intel Core i5 **RAM** 8 GB **Opslag** 256 GB SSD **Grafisch** Intel HD 620 **Scherm** 13,5 inch (2256 x 1504 pixels) **OS** Windows 10 S **Aansluitingen** 1x usb 3.0, 3,5mm-headsetaansluiting, MiniDisplayPort **Webcam** 720p (met Windows Hello) **Draadloos** 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.1 **Afmetingen** 31 x 22 x 1,4 cm **Gewicht** 1,3 kg **Accu** 49 Wh **Website** [www.microsoft.com](https://www.microsoft.com/nl-nl/surface/devices/surface-laptop/overview)
- Bouwkwaliteit
- Scherm
- Accuduur
- Gewicht
- Prijs
- Geen usb-c
- Windows 10 S
- Niet te repararen/upgraden