ID.nl logo
Urbanears Connected Speakers - Orange is the new black
© PXimport
Zekerheid & gemak

Urbanears Connected Speakers - Orange is the new black

Urbanears maakt al jaren kleurrijke, betaalbare en heel degelijke koptelefoons. Nu heeft het Zweedse bedrijf een set Connected Speakers op de markt gebracht; Stammen en Baggen. Zijn de kleurrijke speakers van Urbanears een vrolijk alternatief voor de grote spelers op het gebied van multiroom?

Design

Zoals we van Urbanears gewend zijn, zijn de twee speakers verkrijgbaar in veel verschillende kleuren, waardoor je zelf kunt bepalen hoe aanwezig de Connected Speakers zijn. Van knaloranje of zachtroze tot donkerblauw of donkergrijs; de keuze is reuze. Wij mochten aan de slag met Goldfish Orange.

©PXimport

De speaker is volledig effen in de gekozen kleur. Het enige wat de stoffen buitenkant onderbreekt is een zwart label en natuurlijk de plek voor de bedieningsknoppen bovenop de speaker. Bij het uitpakken en aansluiten van de speakers ontdekten we gelijk een groot pluspunt: de locatie van de ingangen. De stroomkabel en koptelefooningang vind je onderop de speaker, evenals een usb-output waarmee je apparaten kunt opladen.

Het voordeel van deze plek is dat de mooie kleur van de speaker niet zichtbaar wordt onderbroken door ingangen of kabels. Omdat de speaker op pootjes staat, is het ook mogelijk om zelf te bepalen aan welke kant de kabels onder de speaker vandaan komen. Alleen al vanwege deze eigenschap zullen de speakers geliefd zijn bij gebruikers die niet willen dat het interieur lijdt onder een paar speakers.

Verbinden

Met de bijbehorende Urbanears Connected-app (Android / iOS) kun je de Stammen en Baggen koppelen aan je thuisnetwerk. Hier hadden we vrij wisselende ervaringen mee. De eerste keer lukte het koppelen in één keer en konden we gelijk aan de slag met de speakers. Nadat we de speakers echter hadden losgekoppeld en verplaatst naar een andere ruimte, was het een heel gedoe om de speakers weer met hetzelfde netwerk te koppelen.

©PXimport

©PXimport

Nadat we als laatste reserve het 5Ghz-netwerk probeerden in tegenstelling tot het reguliere 2,4GHz-netwerk, werkten de speakers plotseling wel goed. Later werkten de speakers in dezelfde ruimte wel op het 2,4GHz-netwerk, maar dit was meer een kwestie van geluk. We merkten wel dat het bereik van de speakers niet bijzonder goed is.

Bij het proberen van de speakers in de achtertuin moesten we overschakelen op de koptelefooningang of de bluetooth-verbinding, doordat de speakers simpelweg onvoldoende verbinding konden maken het met thuisnetwerk. Bij veel multiroom-speakers kun je op basis van het aantal streepjes op je smartphone wel peilen hoe goed de speaker het op bepaalde locaties doet, maar dat gaat bij de speakers van Urbanears dus niet op. Op plekken waar de speakers wel voldoende bereik hebben, werken de speakers goed en is de samenwerking met de app ook soepel en is er maar weinig vertraging.

Bediening

Hoewel de app goed werkt, ben je niet alleen op de app toegewezen als je de speakers wil bedienen. Met behulp van twee draaiknoppen kun je per speaker het volume bepalen en kun je kiezen uit verschillende muziekbronnen. Je hebt de mogelijkheid om met behulp van de app 7 presets in te stellen, welke je vervolgens eenvoudig met zowel de app als de draaiknop kunt selecteren. Zo hoef je niet eens je smartphone uit je broekzak te halen als je bij thuiskomst een preset wil aanzetten. Presets kunnen bestaan uit radiostations, maar ook specifieke Spotify-afspeellijsten.

©PXimport

Functionaliteit

Je kunt de speakers schakelen tussen Solo en Multi door simpelweg de volumeknop in te drukken, waarmee je de multiroom-speakers van Urbanears kunt koppelen. Bij deze functie geldt de regel; de speaker die je het eerst omschakelt naar Multi is leidend. Als je één van de speakers overzet naar Multi (dit kan zowel fysiek als via de app) volgt de tweede speaker die je overzet naar Multi automatisch de eerste speaker. De set wordt overigens ook vanaf dat moment weergegeven als Multi, waardoor je ook vanuit een app als Spotify meteen kan zien dat je het geluid naar meerdere speakers tegelijk stuurt.

©PXimport

©PXimport

©CIDimport

Bij het draaien aan de volumeknop terwijl de speakers zijn gekoppeld, verander je alleen het volume van de desbetreffende speaker. Het is ook mogelijk om de twee speakers tegelijk harder of zachter te zetten, maar hiervoor moet je de app gebruiken. Als je de preset verandert van de leidende speaker, verandert de andere speaker uiteraard mee.

Streaming

Qua afspeelmogelijkheden hebben de speakers van Urbanears veel functies. De Connected Speakers hebben een ingebouwde Chromecast, kunnen overweg met Spotify Connect en ondersteunen AirPlay. Ook is er bluetooth aanwezig en kun je een apparaat aansluiten via een koptelefooningang. In de app kun je met behulp van internetradio kiezen tussen een enorm aantal radiostations van over de hele wereld. Vooral AirPlay en bluetooth is iets wat je niet, of pas sinds kort, terugziet bij de multiroom-concurrentie.

Dankzij de ingebouwde Chromecast kunnen gebruikers van diensten als TIDAL, Deezer en Pandora gewoon gebruik blijven maken van hun favoriete streamingdienst zonder kwaliteitsverlies. De speakers kunnen geen bestanden streamen vanaf een NAS.

In de Spotify-app is het overigens mogelijk om te schakelen tussen Spotify Connect en Google Cast om muziek te streamen. Qua geluidskwaliteit maakt het voor Spotify-streams niet uit, maar wanneer je hi-res bestanden via Spotify naar de Connected Speakers stuurt, ben je er met Google Cast wel zeker van dat er geen kwaliteit verloren gaat. Voor liefhebbers van hi-res is dit een groot pluspunt.

Knoppen

De knoppen op de speakers voelen goed aan en is een veel fijnere oplossing dan een lompe afstandsbediening of kleine priegelknopjes op de speaker zelf. Hoewel het net zo makkelijk is om via de app te schakelen, voelt het gewoon goed om de knoppen te gebruiken op de speaker zelf. Urbanears snapt dat het schakelen tussen presets in zowel de digitale als fysieke wereld goed moet aanvoelen.

©CIDimport

Het is ook fijn dat de Stammen en Baggen je veel bedieningsmogelijkheden geven met slechts twee knoppen. Door de volumeknop in te drukken pauzeer je de speakers en door twee keer op de preset-knop te drukken ga je naar het volgende nummer uit de afspeellijst. Door de knop drie keer kort in te drukken ga je naar het vorige nummer. Je drukt de volumeknop in om de speaker te pauzeren. Deze knoppen met de bijbehorende basisfuncties zijn helaas een luxe geworden op moderne speakers, waarbij veel zo niet alles in de app moet gebeuren. Urbanears heeft precies genoeg fysieke bediening in de speakers verwerkt waardoor je niet voor ieder wissewasje de app erbij moet pakken.

Geluid

De Baggen en Stammen hebben elk genoeg geluid in huis om de gemiddelde woonkamer te vullen met geluid. Dat wil niet zeggen dat de speakers identiek geluid produceren. De grotere Baggen heeft overduidelijk meer bas, soms zelfs iets teveel, en kan zonder al teveel moeite ook grotere ruimtes van mooi geluid voorzien. De Baggen is te groot om makkelijk kwijt te kunnen op een plank of televisiemeubel, maar zelfs als je de speaker in een hoekje wegstopt heb je genoeg en mooi geluid om je hele benedenverdieping te vullen.

©CIDimport

De Stammen heeft een minder aanwezige bas en is een stuk fijner afgesteld voor kleinere ruimtes. Wil je meer geluid, dan wordt de kleinere speaker van Urbanears in grotere ruimtes al snel schel en een beetje hol. De Stammen is gelukkig klein genoeg om niet storend aanwezig te zijn op een aanrecht of boekenplank en dat is eigenlijk precies de plek waar de speaker het beste klinkt. Op het moment dat de Stammen iets hoger en met zijn rug tegen de muur wordt geplaatst, is het geluid een stuk gebalanceerder en klinkt de speaker dankzij de akoestiek van de wanden bijna net zo groot als de Baggen.

Combineren

Urbanears brengt niet voor niets twee maten op de markt. De speakers kunnen elkaar namelijk prima complimenteren. Door het formaat ben je waarschijnlijk noodgedwongen om de Baggen op de grond te plaatsen (waardoor de speaker al snel op een subwoofer lijkt), terwijl de kleinere Stammen met zijn subtiele uiterlijk prima in het zicht kan staan op een kastje of boekenplank. De Baggen op de grond stuurt zijn vrij aanwezige lage tonen de grond in, waardoor ze vrij ver reiken en het lichtere geluid van de Stammen goed complimenteren. Liefhebbers van een dynamisch en vol geluid zullen de grote en kleine speaker het liefst combineren.

Is meer dan genoeg bas geen must? Dan zou je ook prima uit de voeten kunnen met twee kleinere Stammen-speakers. Vooral als je de kleurrijke Connected Speakers graag iets hoger en in het zicht plaatst is de Stammen door zijn formaat de betere keuze. We spreken bewust in meervoud, aangezien één Stammen een beetje karig klinkt voor de gemiddelde woonkamer. Het is overigens ook mogelijk om het geluid af te stellen in de app. Je kunt per speaker niet alleen het volume, maar ook de mate van treble en bas aanpassen.

©CIDimport

Prijs

Met een prijs van 349 euro voor de kleinere Stammen en 449 euro voor de grotere Baggen stapt Urbanears met gestrekt been in ongeveer hetzelfde prijssegment als HEOS en Sonos. De kleinere Stammen is op het moment van schrijven net zo duur als de Sonos Play 3 en HEOS 3 HS 2, maar klinkt minder mooi en heeft een stuk minder geluid in huis. De grotere Baggen is net zo duur als de HEOS 5 HS2 en iets goedkoper dan de Sonos Play 5. De grote speaker heeft wel genoeg geluid in huis om zich te meten met deze concurrenten, maar het ontbreekt weer een beetje aan geluidskwaliteit. Hoewel de speakers van Urbanears niet per se beter klinken dan de concurrentie, bieden de speakers wel de functies waar veel gebruikers van multiroom al jarenlang om schreeuwen.

Het is alleen jammer dat Urbanears niet zoals die twee andere spelers een kleiner en goedkoper model aan de lijn heeft toegevoegd. Sommige gebruikers vinden het fijner om meerdere kleinere speakers door het huis te installeren, in plaats van 1 of 2 grote speakers voor hetzelfde geld. Gebruikers met die voorkeur zullen nu eerder naar Sonos of HEOS neigen, wiens instapprijzen tussen de 200 en 250 euro liggen.

©CIDimport

Opvallend is het prijsverschil van slechts 100 euro, gezien het verschil in formaat en vooral geluidskwaliteit. Voor 100 euro extra heb je met de Baggen qua geluid meer waar voor je geld, maar door het formaat kun je er niet zomaar twee kwijt. Is de Baggen dan zo goedkoop, of is de Stammen juist zo duur?

Conclusie

Hoewel de speakers van Urbanears niet zo goed klinken als bijvoorbeeld HEOS of Sonos, kunnen ze zeker de moeite waard zijn voor sommige gebruikers: het geluid is prima en de speakers hebben functies waar veel andere fabrikanten een voorbeeld aan kunnen nemen.

AirPlay, bluetooth en een ingebouwde Chromecast zijn voorbeelden waarmee Urbanears een groot deel van concurrentie voorbijstreeft op het gebied van functionaliteit. De keuze uit maar liefst 6 verschillende kleuren maken de Stammen en Baggen aantrekkelijk voor vrijwel elk interieur en blazen een frisse wind door het assortiment aan witte, grijze en zwarte speakers. Het enige wat echt ontbreekt is een iets goedkoper model en een update waardoor het verbinden de volgende iets minder stroef verloopt.

Goed
Conclusie

**Prijs** Stammen: €349 euro / Baggen: €449 euro **Verbindingen**Spotify Connect, AirPlay, Chromecast, koptelefooningang, bluetooth, internetradio **Ingangen** USB voor opladen, koptelefooningang **Kleuren** Indigo Blue, Concrete Grey, Goldfish Orane, Plant Green, Dirty Pink, Vinyl Black **Afmetingen** Stammen: 210 x 210 x 142mm / Baggen: 300 x 300 x 212mm **Frequentiebereik** Stammen: 50Hz – 20kHz / Baggen: 35Hz – 19kHz **Versterkers** 3 Klasse D-versterkers **Drivers** Stammen: 2 x ¾-inch Neodymium dome tweeter, 1 x 4-inch subwoofer / Baggen: 2 x 2,5-inch full-range tweeters, 1 x 5,25-inch subwoofer **Vermogen** Stammen: 36 Watt / Baggen: 60 Watt **Website** [www.urbanears.com]( https://www.urbanears.com/ue_nl_en/speakers)

Plus- en minpunten
  • Ontwerp en kleuren
  • Fijne bedieningsknoppen
  • Veel streamingmogelijkheden
  • Baggen klinkt goed
  • Eerste keer verbinden beetje stroef
  • Te duur
  • Stammen klinkt minder goed
▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips 5000-serie Contactgrill
© Philips
Huis

Consumenten testen: de Philips 5000-serie Contactgrill

Op zoek naar een contactgrill die snel opwarmt, eenvoudig te bedienen is én veelzijdig genoeg is voor tosti’s, groenten en vlees? De Philips 5000-serie is door testers van het Review.nl Testpanel beoordeeld als een krachtig en praktisch apparaat met een groot grilloppervlak en afneembare platen. In deze review lees je alles over de ervaringen van gebruikers, inclusief plus- en minpunten en hun uiteindelijke oordeel.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Philips

De Philips 5000-serie HD6301/90 contactgrill is een populaire keuze voor wie op zoek is naar een veelzijdige en krachtige grill. Met zijn 2200 watt vermogen, verstelbare temperatuurstanden en afneembare grillplaten biedt deze grill een gebruiksvriendelijke ervaring voor zowel snelle als uitgebreidere maaltijden. De leden van het Review.nl Testpanel zijn enthousiast over de prestaties, gebruiksvriendelijkheid en veelzijdigheid van dit apparaat, hoewel sommigen opmerken dat de grill wel aan de forse kant is voor kleinere keukens.

©Philips

Praktisch en stevig ontwerp

Het design van de Philips 5000-serie contactgrill wordt over het algemeen goed ontvangen. Onze testers prijzen het strakke uiterlijk, de degelijkheid en de praktische opbouw. Een groot pluspunt is dat de grill volledig kan worden opengeklapt tot een tafelgrill, waardoor er ruimte ontstaat om meerdere gerechten tegelijk te bereiden.

Roman M. noemt de grill 'onmisbaar in drukke keukens' en vindt dat de verstelbare hoogte en het volledig openklappen ideaal zijn voor grotere porties. Tester Theo benadrukt dat het prettig is dat de platen vast te zetten zijn, zodat het apparaat bij het opbergen niet openvalt.

Toch noemen meerdere testers als nadeel dat het apparaat aan de grote kant is. CB82 merkt op dat de grill vrij hoog en breed is, en daardoor best wat ruimte inneemt. Ook Natal en KevinEllen noemen de opbergmogelijkheden als minpunt, maar vinden de prestaties en het gebruiksgemak zwaarder wegen.

Veelzijdigheid in gebruik

De Philips-contactgrill blinkt uit in veelzijdigheid. Je kunt er niet alleen tosti's mee maken, maar ook vlees, groenten, panini’s en wraps in bereiden. Dankzij de verstelbare temperatuur kun je elk gerecht precies goed klaarmaken.

KevinEllen vindt het vooral fijn dat de ruimte tussen de platen is in te stellen, wat het mogelijk maakt om ook gevulde wraps goed te bereiden. AK2000 is eveneens erg te spreken over de verstelbare hoogte, omdat je op deze manier de dikte van het voedsel goed kunt aanpassen.

CB82 vindt het prettig dat in de handleiding duidelijk staat welke stand je moet gebruiken voor verschillende producten. Ook Theo vindt de instelbare temperatuur een groot voordeel: "Je kunt per product instellen hoe heet hij moet worden, wat erg fijn is."

©Philips

Prestaties: snel en gelijkmatig grillen

De testers zijn erg te spreken over de prestaties van de grill. De platen verwarmen snel en zorgen voor een gelijkmatige garing. Vaya vat het simpel samen: "Snel, makkelijk en warmt snel op."

CB82 merkt op dat alles gelijkmatig gegrild wordt en een mooie krokante textuur krijgt. MovanRooij testte de grill uitvoerig en concludeerde dat tosti’s supersnel klaar zijn en je er vier tegelijk kunt maken. Theo ervoer wel dat vis soms iets te droog werd, maar was verder tevreden.

"Alles wordt gelijkmatig gegrild en krijgt een mooie krokante textuur."

- Tester CB82

Gebruiksgemak en schoonmaken

De gebruiksvriendelijkheid van deze contactgrill scoort hoog. De bediening is enorm eenvoudig: een draaiknop om de temperatuur in te stellen en afneembare grillplaten die gemakkelijk schoon te maken zijn.

Een tester prijst hoe makkelijk het apparaat is in te stellen: "Een kwestie van even aan het knopje draaien, meer niet!" Hilda vindt de de mogelijkheid om de grill helemaal open te klappen superhandig. MBisschop vindt het verwijderen van de platen een groot voordeel: "Je klikt ze er zo uit en maakt ze snel schoon."

Een klein minpunt volgens sommige testers is dat de platen niet in de vaatwasser kunnen. CB82 vindt het wat dat betreft jammer dat de platen met de hand gereinigd moeten worden. MovanRooij was hier aanvankelijk ook huiverig voor, maar ontdekte dat ze met een sopje snel weer schoon zijn.

©Philips

Pluspunten

  • Warmt snel op
  • Veelzijdig in gebruik
  • Eenvoudig schoon te maken
  • Volledig open te klappen als tafelgrill
  • Verstelbare temperatuur en hoogte

❌ Minpunten

  • Groot formaat, neemt veel ruimte in
  • Platen niet vaatwasserbestendig

Conclusie: een aanrader voor de meeste keukens

De Philips 5000-serie HD6301/90 contactgrill scoort uitstekend op prestaties, gebruiksgemak en veelzijdigheid. Testers zijn enthousiast over hoe snel en eenvoudig je met dit apparaat heerlijke gerechten bereidt. De afneembare platen maken schoonmaken eenvoudig en de volledig openklapbare functie is een groot pluspunt.

De enige nadelen die genoemd worden, zijn het grote formaat en het feit dat de platen niet in de vaatwasser kunnen. Voor wie weinig opbergruimte heeft, kan dit een nadeel zijn. Toch geven bijna alle testers aan dat ze de grill zeker aanbevelen; de gemiddelde totaalscore is dan ook een 8,9!

Meer weten over deze handige contactgrill?

Check 'm op Kieskeurig.nl!
▼ Volgende artikel
5 tips voor een betere ontvangst op je draagbare radio
© Olga Yastremska, New Africa, Afr
Huis

5 tips voor een betere ontvangst op je draagbare radio

Niets zo frustrerend als een radio die stoort of zenders niet goed ontvangt. Of je nu FM, DAB+ of internetradio gebruikt: met een paar simpele aanpassingen kun je de ontvangst van je draagbare radio flink verbeteren. Hier lees je hoe je dat aanpakt.

We hebben 5 tips voor je waarmee je de ontvangst op je draagbare radio kunt verbeteren. Geen tijd om heel het artikel te lezen? Dit zijn ze in het kort: 📻 Zoek de beste stand voor je antenne 📻 Weg met storende elektronica 📻 Gebruik een externe antenne 📻 Internetradio? Verbeter je internetsignaal 📻 Houd je zenderlijst up-to-date

Lees ook: Van FM tot DAB+: zo vind je makkelijk je favoriete zenders op je draagbare radio

Tip 1: Zoek de beste stand voor je antenne

Wil je een sterker signaal? Dan loont het om de antenne goed te positioneren. Schuif hem volledig uit en probeer verschillende richtingen. Voor FM-radio werkt een verticale stand vaak het best, terwijl DAB+ signalen soms verbeteren als je de radio draait of hoger zet. Houd de antenne uit de buurt van metalen oppervlakken, want die kunnen de ontvangst verstoren.

Tip 2: Weg met storende elektronica

Elektronische apparaten zoals wifi-routers, magnetrons en zelfs led-verlichting kunnen de ontvangst van je radio verstoren. Zet het toestel op een andere plek in huis, uit de buurt van deze storingsbronnen. Soms maakt het verplaatsen naar een andere kamer al een groot verschil.

Tip 3: Gebruik een externe antenne

Als de ingebouwde antenne van je radio niet voldoende is, kun je overwegen een externe antenne aan te sluiten. Veel draagbare radio's hebben een aansluiting voor een externe antenne, waarmee je het signaal aanzienlijk kunt versterken. Dit is vooral handig in gebieden met zwakke FM- of DAB+ dekking.

©Stig Alenäs – stock.adobe.com

Tip 4: Internetradio? Verbeter je internetsignaal

Gebruik je internetradio via wifi? Dan is een stabiele internetverbinding belangrijk. Zorg ervoor dat je radio binnen het bereik van je router staat en kies, als dat kan, voor een 5 GHz-netwerk voor een stabieler signaal. Ondersteunt je radio dit niet? Dan kan een eenvoudige wifi-versterker helpen.

Tip 5: Houd je zenderlijst up-to-date

Zenders veranderen soms van frequentie of passen hun signaal aan. Door regelmatig de scanfunctie van je radio te gebruiken, ontvang je altijd de best beschikbare signalen. Dit is vooral handig bij DAB+ radio's, waar het aanbod regelmatig wordt uitgebreid.

Dus? Zeg maar dag tegen storing!

Met deze tips luister je zorgeloos naar je radio, zonder frustraties over een slechte ontvangst. Of je nu thuis bent of onderweg: een paar kleine aanpassingen kunnen het verschil maken tussen storende signalen en lekker luisteren!