ID.nl logo
Review Moto X Style - Blinkt uit met scherm en ultieme Android-ervaring
© PXimport
Zekerheid & gemak

Review Moto X Style - Blinkt uit met scherm en ultieme Android-ervaring

Eind juli onthulde Motorola een drietal nieuwe smartphones: de Moto G (derde generatie), Moto X Play en Moto X Style. Het laatste model, internationaal ook wel bekend als de Moto X Pure, is het vlaggenschip uit deze reeks en heeft onder meer een 5.7 inch Quad HD-scherm. Wij namen de proef op de som met dit toptoestel, dat sinds september verkrijgbaar is.

Uniek ontwerp

De Moto X Style heeft een bijzondere vormgeving. De rand rondom het scherm is gemaakt van metaal. Het achterpaneel is voorzien van een lichte kromming van kunststof met ribbelachtige structuur, ook wel soft grip genoemd. Hierdoor heb je niet alleen een smartphone met een exceptioneel fraai design, maar ligt hij tevens zeer prettig in de hand omdat hij naar je handpalmen is gevormd. Geen overbodige luxe gezien het formaat van het toestel. Nadeel van de siliconen achterkant is dat hij snel vies wordt, maar gelukkig ook makkelijk is schoon te maken.

De Moto X Style slechts twee fysieke knoppen: de aan/uitknop en volumeknoppen. De slot voor de nano-sim- en microSD-kaart vind je aan de bovenzijde, naast de koptelefoonaansluiting.

Jammer genoeg is de Moto X Style in ons land alleen verkrijgbaar in de kleuren zwart en wit. Bij de internationale editie is het mogelijk om deze smartphone helemaal naar je eigen smaak samen te stellen met Moto Maker. Jammer genoeg ontbreekt deze mogelijkheid in ons land.

©PXimport

Haarscherp scherm

De Moto X Style heeft een 5.7 inch IPS TFT LCD-scherm. Zoals het reusachtige formaat wellicht al verklapt heb je twee handen nodig om dit toestel te bedienen. De kleuren springen van het scherm af dankzij de zeer hoge QHD-resolutie (1440 x 2560 pixels). Als je het display van de Moto X Style naast een Full HD-scherm legt, merk je onmiddellijk het verschil. De kleuren ogen levendiger en alles ziet er een stuk scherper uit.

Naast een hoge resolutie kenmerkt het scherm van de Moto X Style zich tevens met een zeer hoge pixeldichtheid (520 ppi). Zelfs met je neus op het scherm ziet alles er haarscherp uit, ook in het zonlicht. Het scherm is voorzien van Gorilla Glass 3 en een waterafstotende nano-coating (IP52 gecertificeerd). Dit betekent niet dat het toestel waterdicht is zoals de Sony Xperia Z-toestellen. De Moto X Style is enkel spatwaterdicht. Water- en regendruppels of morsen beschadigen het toestel niet. Je moet de smartphone in ieder geval niet in bad laten vallen of onder de kraan houden.

©PXimport

Pure Android-ervaring

De Moto X Style staat niet vol met bloatware van Motorola, wat in onze ogen lovenswaardig is. Motorola heeft slechts drie apps van eigen makelij vooraf geïnstalleerd: Connect, Migrate en Moto. Met Connect verbind je meerdere producten van Motorola met elkaar, zoals de Moto 360-smartwatch. Migrate helpt je met het overzetten van de data van je oude Android-smartphone naar de Moto X Style. Moto tot slot kun je handgebaren en spraakcommando’s instellen, bijvoorbeeld dat de camera of zaklamp aanspringt als je de bijbehorende handbeweging maakt.

De Moto X Style is het bewijs dat je voor stock Android niet per definitie aangewezen bent op een product uit de Nexus-serie van Google, maar ook bij andere fabrikanten terecht kunt. De Moto X Style draait out of the box op Android 5.1.1 (Lollipop) en Motorola heeft aangekondigd Android 6.0 (Marshmallow) te zijner tijd wordt uitgerold naar dit toestel.

Android Lollipop ziet er goed uit en draait soepel op de Moto X Style. Dat is te danken aan de combinatie van een Qualcomm Snapdragon 808 en 3GB aan werkgeheugen. De Snapdragon 808 telt zes kernen die de lichtere en zwaardere taken onderling verdelen en uitwisselen. Het besturingssysteem doet een bescheiden beroep op het werkgeheugen, waardoor er meer dan voldoende RAM overblijft voor het draaien van applicaties.

Over geheugen gesproken: het intern geheugen bedraagt standaard 32 GB. Het besturingssysteem en de applicaties van Google en Motorola nemen welgeteld 8 GB in beslag. Kortom, met de Moto X Style heb je de beschikking over 24 GB. Mocht dat te weinig zijn, dan kun je het geheugen uitbreiden met een microSD-kaart tot maximaal 128 GB. Deze plaats je in dezelfde slot als de nano-sim-kaart.

Toch één kritische kanttekening over de hard- en software. Bij het afsluiten van applicaties vanuit de Recent App Switcher zagen we een kleine hapering: alsof het besturingssysteem een fractie van een seconde ‘bevriest’. Het is iets dat zich structureel voordoet bij de Moto X Style. Gelukkig is het niet hinderlijk en het lijkt om een schoonheidsfoutje te gaan.

©PXimport

Batterij raakt snel leeg

De Moto X Style beschikt over een batterij met een vermogen van 3.000 mAh. Een dergelijke capaciteit zien we wel vaker bij high-end toestellen. Gezien de grootte van het toestel had Motorola voor een grotere accu kunnen kiezen.

Op papier klinkt de batterij indrukwekkend, maar in praktijk schiet hij echter tekort. Een volledige werkdag red je wel met deze batterij, maar aan het einde van de dag is hij bijna op. Vooral als je wat vaker dan de gemiddelde gebruiker naar je smartphone grijpt is het effect goed zichtbaar. De beperkte batterijduur is te wijten aan de schermgrootte met zijn Quad HD-resolutie. Met de Battery Saver haal je het onderste uit de kan, maar gaat wel ten koste van de prestaties van de smartphone.

Het is niet alleen kommer en kwel met de batterij. Motorola heeft de accu voorzien van een technologie die TurboPower heet. Hiermee is de Moto X Style razendsnel opgeladen: binnen een uur tikt het toestel de 100% aan. Naar eigen zeggen gaat het toestel tien uur mee als je hem slechts een kwartier aan de lader hangt. TurboPower compenseert de tegenvallende prestaties van de batterij.

©PXimport

Prachtige kiekjes met de 21MP camera

De Moto X Style is uitgerust met een tweetal camera’s: een 21 megapixelcamera met dual-tone LED-flits aan de achterkant en een 5 megapixel selfiecamera met flitser en wijdhoeklens.

Het instellingenmenu open je door van links naar rechts te vegen. Het menu heeft de vorm van een wiel. In het begin is dat is enigszins wennen, maar al snel genoeg weet je niet beter. De camera biedt de welbekende opties die je tegenwoordig bij de meeste high-end modellen terugvindt, zoals panorama, nachtmodus en timer. Ook 4K- en slow motion video’s opnemen behoren tot het arsenaal van de Moto X Style. Professionele instellingen als de ISO-waarden zijn niet aanwezig. Wellicht een gemis voor een fervent fotograaf, de huis-tuin-en-keukengebruiker kijkt hier waarschijnlijk niet eens naar om.

De functie Control focus & Exposure is erg handig in dagelijks gebruik. Je sleept het vizier naar de plek die je het scherpst op de foto wilt hebben en daarna regel je handmatig de belichting. Zo heb je meer controle over het eindresultaat van je foto’s.

Overdag of ’s avonds laat: de foto’s zien er goed uit met de camera van de Moto X Style. De kleuren ogen accuraat en natuurgetrouw, het niveau van de details is prima en de mate van korreligheid valt mee. Natuurlijk bevatten foto’s die onder slecht belichte omstandigheden zijn genomen meer korrels dan foto’s die overdag zijn geschoten. Desalniettemin zijn wij enorm te spreken over het resultaat van de foto’s die ’s avonds laat zijn geschoten.

Ook de front-facing camera produceert prima foto’s. Voor wie regelmatig selfies maakt: aan de voorzijde heeft Motorola een flitser en wijdhoeklens verwerkt. Tip: wees wel voorzichtig met de flitser, want je foto’s zien er snel overbelicht uit.

Scherm5,7" 2560 x 1440 pixels 520 ppi Quad HD  Opslag32 GB Uitbreidbaar tot 128 GB (micro-sd)  CPUSnapdragon 808 2x 1.8GHz Cortex-A57 + 4x 1.44GHz Cortex A-53  Accu3,000 mAh  Camera21 MP (achter) 5 MP (vóór)  OSAndroid Lollipop 5.1.1 Stock Android

Conclusie

De Moto X Style is weliswaar niet de dunste en lichtste smartphone die momenteel verkrijgbaar is op de markt, maar wel een zeer fraaie. Het toestel heeft een onderscheidende vormgeving en ligt lekker in de hand. Het scherm geeft alles haarscherp weer en de foto’s die de camera produceert zijn om van te smullen. Batterij leeg? Met TurboPower is hij in no-time weer opgeladen. En zoek je een smartphone zonder een hoop bloatware en bijna stock Android-ervaring? Dan is de Moto X Style zonder meer een aanrader.

Het grote schermformaat kan een overweging zijn om voor een andere smartphone te kiezen. Het scherm heeft een beelddiagonaal van maar liefst 5.7 inch. Klein en compact is de Moto X Style zeker niet. Ook de batterij liet in onze ogen te wensen over: dagelijks opladen is absoluut een vereiste.

De Moto X Style kan zich meten met andere high-end modellen als de Samsung Galaxy S6 Edge+ en iPhone 6S Plus. Waarom we dit noemen? Omdat het prijskaartje –net onder de 500 euro– aanzienlijk lager ligt dan menig toestel van de concurrentie. Zodoende is de Moto X Style een aantrekkelijk alternatief is voor degenen die momenteel rondkijken naar een nieuwe high-end smartphone.
 

Uitstekend
Conclusie

Plus- en minpunten
  • Haarscherp scherm
  • Pure Android-ervaring
  • Goede camera
  • TurboPower
  • Uitbreidbaar geheugen tot 128GB
  • (Te) groot scherm
  • Matige accuduur
▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips 5000-serie Contactgrill
© Philips
Huis

Consumenten testen: de Philips 5000-serie Contactgrill

Op zoek naar een contactgrill die snel opwarmt, eenvoudig te bedienen is én veelzijdig genoeg is voor tosti’s, groenten en vlees? De Philips 5000-serie is door testers van het Review.nl Testpanel beoordeeld als een krachtig en praktisch apparaat met een groot grilloppervlak en afneembare platen. In deze review lees je alles over de ervaringen van gebruikers, inclusief plus- en minpunten en hun uiteindelijke oordeel.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Philips

De Philips 5000-serie HD6301/90 contactgrill is een populaire keuze voor wie op zoek is naar een veelzijdige en krachtige grill. Met zijn 2200 watt vermogen, verstelbare temperatuurstanden en afneembare grillplaten biedt deze grill een gebruiksvriendelijke ervaring voor zowel snelle als uitgebreidere maaltijden. De leden van het Review.nl Testpanel zijn enthousiast over de prestaties, gebruiksvriendelijkheid en veelzijdigheid van dit apparaat, hoewel sommigen opmerken dat de grill wel aan de forse kant is voor kleinere keukens.

©Philips

Praktisch en stevig ontwerp

Het design van de Philips 5000-serie contactgrill wordt over het algemeen goed ontvangen. Onze testers prijzen het strakke uiterlijk, de degelijkheid en de praktische opbouw. Een groot pluspunt is dat de grill volledig kan worden opengeklapt tot een tafelgrill, waardoor er ruimte ontstaat om meerdere gerechten tegelijk te bereiden.

Roman M. noemt de grill 'onmisbaar in drukke keukens' en vindt dat de verstelbare hoogte en het volledig openklappen ideaal zijn voor grotere porties. Tester Theo benadrukt dat het prettig is dat de platen vast te zetten zijn, zodat het apparaat bij het opbergen niet openvalt.

Toch noemen meerdere testers als nadeel dat het apparaat aan de grote kant is. CB82 merkt op dat de grill vrij hoog en breed is, en daardoor best wat ruimte inneemt. Ook Natal en KevinEllen noemen de opbergmogelijkheden als minpunt, maar vinden de prestaties en het gebruiksgemak zwaarder wegen.

Veelzijdigheid in gebruik

De Philips-contactgrill blinkt uit in veelzijdigheid. Je kunt er niet alleen tosti's mee maken, maar ook vlees, groenten, panini’s en wraps in bereiden. Dankzij de verstelbare temperatuur kun je elk gerecht precies goed klaarmaken.

KevinEllen vindt het vooral fijn dat de ruimte tussen de platen is in te stellen, wat het mogelijk maakt om ook gevulde wraps goed te bereiden. AK2000 is eveneens erg te spreken over de verstelbare hoogte, omdat je op deze manier de dikte van het voedsel goed kunt aanpassen.

CB82 vindt het prettig dat in de handleiding duidelijk staat welke stand je moet gebruiken voor verschillende producten. Ook Theo vindt de instelbare temperatuur een groot voordeel: "Je kunt per product instellen hoe heet hij moet worden, wat erg fijn is."

©Philips

Prestaties: snel en gelijkmatig grillen

De testers zijn erg te spreken over de prestaties van de grill. De platen verwarmen snel en zorgen voor een gelijkmatige garing. Vaya vat het simpel samen: "Snel, makkelijk en warmt snel op."

CB82 merkt op dat alles gelijkmatig gegrild wordt en een mooie krokante textuur krijgt. MovanRooij testte de grill uitvoerig en concludeerde dat tosti’s supersnel klaar zijn en je er vier tegelijk kunt maken. Theo ervoer wel dat vis soms iets te droog werd, maar was verder tevreden.

"Alles wordt gelijkmatig gegrild en krijgt een mooie krokante textuur."

- Tester CB82

Gebruiksgemak en schoonmaken

De gebruiksvriendelijkheid van deze contactgrill scoort hoog. De bediening is enorm eenvoudig: een draaiknop om de temperatuur in te stellen en afneembare grillplaten die gemakkelijk schoon te maken zijn.

Een tester prijst hoe makkelijk het apparaat is in te stellen: "Een kwestie van even aan het knopje draaien, meer niet!" Hilda vindt de de mogelijkheid om de grill helemaal open te klappen superhandig. MBisschop vindt het verwijderen van de platen een groot voordeel: "Je klikt ze er zo uit en maakt ze snel schoon."

Een klein minpunt volgens sommige testers is dat de platen niet in de vaatwasser kunnen. CB82 vindt het wat dat betreft jammer dat de platen met de hand gereinigd moeten worden. MovanRooij was hier aanvankelijk ook huiverig voor, maar ontdekte dat ze met een sopje snel weer schoon zijn.

©Philips

Pluspunten

  • Warmt snel op
  • Veelzijdig in gebruik
  • Eenvoudig schoon te maken
  • Volledig open te klappen als tafelgrill
  • Verstelbare temperatuur en hoogte

❌ Minpunten

  • Groot formaat, neemt veel ruimte in
  • Platen niet vaatwasserbestendig

Conclusie: een aanrader voor de meeste keukens

De Philips 5000-serie HD6301/90 contactgrill scoort uitstekend op prestaties, gebruiksgemak en veelzijdigheid. Testers zijn enthousiast over hoe snel en eenvoudig je met dit apparaat heerlijke gerechten bereidt. De afneembare platen maken schoonmaken eenvoudig en de volledig openklapbare functie is een groot pluspunt.

De enige nadelen die genoemd worden, zijn het grote formaat en het feit dat de platen niet in de vaatwasser kunnen. Voor wie weinig opbergruimte heeft, kan dit een nadeel zijn. Toch geven bijna alle testers aan dat ze de grill zeker aanbevelen; de gemiddelde totaalscore is dan ook een 8,9!

Meer weten over deze handige contactgrill?

Check 'm op Kieskeurig.nl!
▼ Volgende artikel
5 tips voor een betere ontvangst op je draagbare radio
© Olga Yastremska, New Africa, Afr
Huis

5 tips voor een betere ontvangst op je draagbare radio

Niets zo frustrerend als een radio die stoort of zenders niet goed ontvangt. Of je nu FM, DAB+ of internetradio gebruikt: met een paar simpele aanpassingen kun je de ontvangst van je draagbare radio flink verbeteren. Hier lees je hoe je dat aanpakt.

We hebben 5 tips voor je waarmee je de ontvangst op je draagbare radio kunt verbeteren. Geen tijd om heel het artikel te lezen? Dit zijn ze in het kort: 📻 Zoek de beste stand voor je antenne 📻 Weg met storende elektronica 📻 Gebruik een externe antenne 📻 Internetradio? Verbeter je internetsignaal 📻 Houd je zenderlijst up-to-date

Lees ook: Van FM tot DAB+: zo vind je makkelijk je favoriete zenders op je draagbare radio

Tip 1: Zoek de beste stand voor je antenne

Wil je een sterker signaal? Dan loont het om de antenne goed te positioneren. Schuif hem volledig uit en probeer verschillende richtingen. Voor FM-radio werkt een verticale stand vaak het best, terwijl DAB+ signalen soms verbeteren als je de radio draait of hoger zet. Houd de antenne uit de buurt van metalen oppervlakken, want die kunnen de ontvangst verstoren.

Tip 2: Weg met storende elektronica

Elektronische apparaten zoals wifi-routers, magnetrons en zelfs led-verlichting kunnen de ontvangst van je radio verstoren. Zet het toestel op een andere plek in huis, uit de buurt van deze storingsbronnen. Soms maakt het verplaatsen naar een andere kamer al een groot verschil.

Tip 3: Gebruik een externe antenne

Als de ingebouwde antenne van je radio niet voldoende is, kun je overwegen een externe antenne aan te sluiten. Veel draagbare radio's hebben een aansluiting voor een externe antenne, waarmee je het signaal aanzienlijk kunt versterken. Dit is vooral handig in gebieden met zwakke FM- of DAB+ dekking.

©Stig Alenäs – stock.adobe.com

Tip 4: Internetradio? Verbeter je internetsignaal

Gebruik je internetradio via wifi? Dan is een stabiele internetverbinding belangrijk. Zorg ervoor dat je radio binnen het bereik van je router staat en kies, als dat kan, voor een 5 GHz-netwerk voor een stabieler signaal. Ondersteunt je radio dit niet? Dan kan een eenvoudige wifi-versterker helpen.

Tip 5: Houd je zenderlijst up-to-date

Zenders veranderen soms van frequentie of passen hun signaal aan. Door regelmatig de scanfunctie van je radio te gebruiken, ontvang je altijd de best beschikbare signalen. Dit is vooral handig bij DAB+ radio's, waar het aanbod regelmatig wordt uitgebreid.

Dus? Zeg maar dag tegen storing!

Met deze tips luister je zorgeloos naar je radio, zonder frustraties over een slechte ontvangst. Of je nu thuis bent of onderweg: een paar kleine aanpassingen kunnen het verschil maken tussen storende signalen en lekker luisteren!