Huawei MateBook X Pro - Surface-alternatief in Macbook-jasje
De laptopmarkt trekt na jaren van misère weer aan, dus durven fabrikanten het weer aan hun laptops in Nederland aan bieden. Zo ook Huawei. Je kent de Chinese fabrikant wellicht van hun smartphones, maar met de MateBook hebben ze ook een luxe laptopserie. Hoe goed is de Huawei laptop MateBook X Pro?
De Matebook-serie bestaat in Nederland uit de MateBook D en deze MateBook X Pro. Wellicht verwacht je het niet van een Chinese fabrikant, maar de MateBook X Pro is fors aan de prijs: 1900 euro. Huawei heeft dus een echte high-end Windows 10-laptop uitgebracht, die moet concurreren met de duurste notebooks van onder andere Apple, Microsoft, Asus en HP. Maar vooral voor wie in de markt is voor een Apple Macbook (Pro) of Microsoft Surface zou ook eens de MateBook moeten overwegen, want deze Huawei laptop heeft serieus veel te bieden.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Ontwerp
Allereerst het ontwerp, want gelukkig krijg je voor de hoge prijs een notebook die serieus luxe oogt. De laptop is van metaal, hierdoor voelt hij massief en misschien ietsje zwaar aan. Het gewicht blijft binnen de perken: 1,3 kilo. Dat is ongeveer 100 gram zwaarder dan bijvoorbeeld de Surface Laptop (die rondom het toetsenbord over een suede afwerking beschikt) en hij is lichter dan een Macbook Pro.
Huawei en veel andere Chinese fabrikanten staan erom bekend ontwerpen soms schaamteloos over te nemen, helaas is dat ook het geval bij deze Matebook. Het ontwerp is wel heel erg afgekeken van de MacBook, inclusief het grote touchpad en gebruikte kleur. Zelfs de dongel, die op vrijwel alle moderne Apple-apparatuur onmisbaar lijkt is aanwezig. Deze usb-c-dongel (met een hdmi-, vga-, usb- en usb-c-aansluiting) zit gelukkig gewoon in de doos. Geen nare extra kosten dus. Het is overigens een gemiste kans van Huawei om net als Apple geen geheugenkaartslot in de laptop te plaatsen. Sterker nog. Deze zit niet eens in de dongel. Het is alsof Huawei de geheugenkaart simpelweg is vergeten.
MateBook X Pro beschikt over twee usb-c-poorten. Deze aansluiting gebruik je tevens om de laptop op te laden. Daarmee ben je met de MateBook x Pro helemaal bij de tijd. De accu gaat gewoon een werkdag mee, maar dat is natuurlijk erg afhankelijk van de werkzaamheden die je ermee uitvoert. Er is ook een ‘ouderwetse’ usb-poort aan de rechterzijde van de laptop aanwezig en een vingerafdrukscanner boven het toetsenbord, die werkt met Windows Hello voor de aanmelding. Verrassend is dat tussen de F6 en F7 knop een camera-knopje verwerkt zit. Druk je er op, dan klikt het cameraatje omhoog uit het toetsenbord. Dat is best slim! Zo hoef je geen lelijke stickers meer over de webcam te plakken om er zeker van te zijn ongewenste meegluurders te slim af te zijn. Nadeel is echter dat de webcam je vanuit een oncharmante hoek bekijkt die onderkinnen benadrukt. Over het toetsenbord gesproken, ik mis toetsenbordverlichting wel een beetje.
Scherm
Dat scherm, dat is toch wel een reden om direct bij de kassa de portemonnee ondersteboven te houden. De randen rondom het 14 inch scherm zijn van minimale grootte. Maar de beeldkwaliteit, woah! De kleurweergave is prachtig en met een resolutie van 3000 bij 2000 enorm gedetailleerd. Bovendien is de helderheid genoeg om een donkere ruimte te verlichten. Zelfs wanneer je buiten zit met een felle zon op je scherm, kun je gewoon je werk blijven doen. Ook is het scherm aanraakgevoelig, wat bij Windows 10 zeker niet onmisbaar is, maar wel handig erbij.
Krachtpatser
Ook de overige specificaties zijn indrukwekkend: een Intel Core i7-processor, 16GB werkgeheugen, een SSD met 512GB aan opslagcapaciteit. Ook is er een GeForce MX150 videokaart aanwezig. Krachtige specificaties en het indrukwekkende scherm zorgen ervoor dat de mogelijkheden uitgebreid zijn. Foto- en videobewerking is geen probleem, ook had ik veel virtuele machines nodig om de MateBook te laten zweten. Zelfs gamen op de MateBook X Pro is geen probleem. Zo heb ik zonder problemen GTA V in full-HD resolutie gespeeld, alleen merkte ik wel dat bij een resolutie van 3000 bij 2000 de framerate net even te laag was om de game soepel te spelen. Het komt echter niet vaak voor dat ik soepel kan gamen op een krachtige laptop die mooi ontworpen is (zonder een overdaad aan gekleurde logo’s en ledjes).
De fraaie metalen behuizing zorgt er echter wel voor dat de laptop erg warm kan worden als je deze het vuur aan de schenen legt. Tijdens het benchmarken kon ik mijn vingers bijna branden aan de linkerbovenzijde van de laptop. De MateBook heeft natuurlijk actieve koeling, die subtiel naar de zijkanten blaast. Maar soms lijkt dit ietsje te subtiel.
©PXimport
Windows 10 Home
Veel fabrikanten die laptops en pc’s met Windows 10 maken gooien het apparaat vol met bloatware, zoals McAfee virusscanners en andere onzinnige diensten. Dat is nog exclusief de onnodige apps die Microsoft zelf installeert. Op smartphones heeft Huawei er ook een handje van om te veel in te grijpen in Android met Huawei’s EMUI-skin.
Daarom valt het des te meer op dat Huawei je op bloatware-gebied met rust laat bij de MateBook X Pro. Daarmee is Huawei een voorbeeld voor andere fabrikanten als Asus en Acer. Het enige programma dat prominent aanwezig is, heet PC Manager en kan gebruikt worden om je hardware te testen en de drivers up te daten: een waardevolle aanvulling (die zich helaas wel wat vervelend tussen de klok en het notificatie-knopje in de taakbalk van Windows nestelt). Het is in ieder geval erg fijn dat je de kracht van deze laptop kunt inzetten voor de programma’s die je zelf wilt draaien.
©PXimport
©PXimport
Concurrenten
De MateBook X Pro mag een forse uitgave zijn, het is een goedkoper en veelzijdiger alternatief dan de Surface Laptop en Surface Book 2 van Microsoft. De Surface-varianten met vergelijkbare specificaties kunnen niet tippen aan de MateBook, en vooral de krachtige videokaart maakt de Huawei laptop veelzijdiger. Bovendien ben je met de MateBook X Pro klaar voor de toekomst, dankzij de aanwezigheid van usb-c-poorten, het is een enorme flater dat Microsoft deze nog altijd niet op de Surface Laptop heeft geplaatst.
Conclusie
De MateBook X Pro is een ongekend krachtige en mooie notebook. Ook het scherm is een positieve vermelding waard, waarmee de laptop een veelzijdig apparaat is: voor werk, media en gaming. Ondanks dat hij meer te bieden heeft dan zijn directe concurrenten is de prijs van 1900 euro wel behoorlijk slikken.
**Prijs** € 1899,- **Kleur** zilver, grijs **Processor** Intel Core i7-8550U (1,8 GHz) **Geheugen** 16GB (DDR 3) **Grafisch** Nvidia GeForce MX150 (2GB GDDR5) **Display** 13,9 inch LTPS (3000x2000) **Opslag** 512 GB SSD **Besturingssysteem** Windows 10 Home (64 bit) **Formaat** 22 x 30 x 1,5 cm **Gewicht** 1,3 kilo **Accu** 57,4 Wh **Connectiviteit** 2x usb-c, 3,5 mm, usb 3.0, wifi **Overig** vingerafdrukscanner, dongel **Website** [https://consumer.huawei.com](https://consumer.huawei.com/nl/laptops/matebook-x-pro)
- Specificaties
- Scherm
- Bouwkwaliteit
- Usb-c
- Geen geheugenkaartslot
- Afgekeken ontwerp
- Duur