ID.nl logo
Apple MacBook Pro 13-inch Touch Bar 2018 – Eindelijk een quadcore
© PXimport
Huis

Apple MacBook Pro 13-inch Touch Bar 2018 – Eindelijk een quadcore

Dit jaar brengt Apple alweer de derde variant van de MacBook Pro met TouchBar op de markt. Voor het eerst bevat de 13inch-variant een quadcore-processor. Wij hebben hem getest en gekeken wat er nog meer veranderd is.

Apple gebruikt een behuizing doorgaans een aantal jaar, zo is de behuizing van de nieuwe MacBook Pro precies hetzelfde als die van het model van vorig jaar en van het jaar daarvoor. Net als in de vorige jaren kun je weer kiezen tussen zilver of space grey. Ook in 2018 oogt dit ontwerp nog steeds modern en met 1,37 kg is de laptop qua gewicht zeker niet zwaar. Hetzelfde ontwerp betekent uiteraard ook dezelfde aansluitingen. De MacBook Pro heeft vier usb-c-poorten met Thunderbolt 3 plus een 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting. Alle poorten kun je gebruiken om de laptop op te laden. Daarnaast gebruik je de poorten voor alle andere apparaten die je wilt aansluiten. Hierdoor zul je in de praktijk aan de slag moeten gaan met verloopjes die je zelf moet aanschaffen.

©PXimport

Krachtige hardware

De 13 inch MacBook Pro is dit jaar voor het eerst voorzien van een quadcore-processor, in ons testmodel de snellere Intel Core i7-8559U in combinatie met 16 GB ram. In tegenstelling tot de meeste laptopfabrikanten gebruikt Apple quadcore-processors voorzien van Intels snellere Iris Plus Graphics 655. Voor gamen is deze gpu echter niet geschikt. Verder is de MacBook lekker krachtig. In Geekbench wordt 5330 punten gescoord in de single-core-test, ongeveer 15 procent sneller dan het i7-model van vorig jaar. De echte verbetering zit in de multi-core score van 18699 punten, maar liefst 96 procent sneller dan het model van vorig jaar. We hebben het systeem getest na een update met de patch die prestatieproblemen waarbij de kloksnelheid tot onder de basiskloksnelheid daalt oplost. In CineBench CPU (score 735) stabiliseert de kloksnelheid op ons testexemplaar na een aantal keer benchmarken op 3,2 GHz. Prettig is dat de koeling van de MacBook Pro pas bij zware werkzaamheden aanslaat en daarbij niet overdreven veel lawaai maakt.

De MacBook Pro bevat een razendsnelle ssd die op het systeem is aangesloten via pci-express/nvme. Het gaat echter niet om een m.2-insteekkaartje, alle chips zitten op het moederbord gesoldeerd. Apple ontwerpt zijn eigen ssd’s en de controller is bij deze MacBook Pro ingebakken in de Apple T2-chip die ook de Touch Bar aanstuurt. De prestaties van de ssd zijn met een leessnelheid van 2386,3 en een schrijfsnelheid van 2481,9 MB/s alleen maar uitstekend te noemen. De accuduur in de praktijk ligt dit jaar dicht tegen de door Apple zelf opgegeven tien uur aan. De accu heeft met 58 Wh uur meer capaciteit dan de 49,2 Wh in de model van vorig jaar.

©PXimport

True Tone-scherm

Net als vorig jaar bevat de MacBook Pro een 13 inch ips-scherm met een resolutie van 2.560 × 1.600 pixels en een extra hoog kleurbereik. Ook een jaar later is dit nog steeds een fantastisch scherm. Apple heeft dit jaar wel iets nieuws toegevoegd in de vorm van True Tone dat Apple eerder al gebruikte op de nieuwste iPhones en iPad Pro-tablets. True Tone past de witbalans automatisch aan de lichtomstandigheden aan en gebruikt hiervoor een sensor die naast de webcam is geplaatst. In de praktijk is True Tone een fijne functie, want het zorgt doorgaans voor een scherm dat nooit onprettig blauw/fel toont terwijl je niet het idee hebt dat de kleuren te warm zijn. Overigens werkt True Tone ook andersom: in heel witte lichtomstandigheden wordt het scherm juist witter van kleur. Naast True Tone is Night Shift dat de kleuren gedurende de avond nog warmer maakt ook aanwezig. Mocht je het effect van True Tone niet sterk genoeg vinden, dan kun je Night Shift ook overdag inschakelen. Mocht je foto’s of video’s willen bewerken, dan kun je beide functies beter uitschakelen.

Toetsenbord

In 2016 introduceerde Apple met het vlindermechanisme een nieuw type toetsenbord dat opviel door zijn geringe travel, luide klik en klachten van gebruikers over uitval van toetsen. Een broodkruimel kan al genoeg zijn om een toets te blokkeren. Apple heeft de garantie op dit type toetsenbord voor de MacBook Pro-laptops uit 2016 en 2017 inmiddels verlengd. De 2018-variant van de MacBook Pro is voorzien van de derde generatie vlindertoetsenbord die door Apple is voorzien van een membraan dat twee problemen moet oplossen. Ten eerste wordt het toetsenbord stiller, volgens Apple de echte verbetering. Een andere, en misschien de echte, reden is dat het membraan voorkomt dat vuil het mechanisme binnendringt waardoor uitval voorkomen moet worden. Het toetsenbord is inderdaad stiller dan dat van een MacBook Pro uit 2017 en voelt net iets minder strak aan. Maar uiteindelijk is het verschil zeker als je het vergelijkt met een toetsenbord van een ander merk laptop klein. Het blijft een vlindertoetsenbord waar je vermoedelijk aan moet wennen. Net zoals de voorgaande jaren zijn de functietoetsen vervangen door de Touch Bar, een aanraakgevoelig oled-scherm.

©PXimport

Conclusie

Met de 2018-variant van de MacBook Pro 13-inch Touch Bar maakt Apple eindelijk de stap naar een quadcore-processor. De 13inch-uitvoering van de MacBook Pro is hierdoor een flink stuk krachtiger dan het model van vorig jaar waarbij de koeling doorgaans prettig stil blijft. Een andere vernieuwing is dat het toetsenbord wat stiller is en beter bestand moetzijn tegen stof en kruimels, het blijft echter een toetsenbord met weinig travel wat niet ieders favoriet zal zijn. De interessante vernieuwing is wat ons betreft True Tone dat de kleurtemperatuur van het scherm automatisch prettig instelt. Het scherm zelf is net als vorig jaar van uitstekende kwaliteit.

De MacBook Pro biedt veel kwaliteit, maar is vergeleken met andere laptops behoorlijk aan de prijs. De geteste configuratie met i7-processor, 16 GB ram en 2 TB ssd kost maar liefst 4349 euro terwijl de goedkoopste uitvoering met i5-processor, 256 GB ssd en 8 GB ram 1999 euro kost. We raden je wel aan om te kiezen voor 16 GB ram, waarmee je minimaal 2238 euro kwijt bent.

Uitstekend
Conclusie

**Prijs** € 4.349,- (zoals getest, vanaf € 1.999,-) **Processor** Intel Core i7 i7-8559U **RAM** 16 GB **Opslag** 2 TB SSD **Scherm** 13,3 inch (2560 x 1600 pixels) **OS** macOS High Sierra **Aansluitingen** 4x Usb-c (Thunderbolt 3), 3,5mm-geluidsuitgang **Webcam** Ja (720p) **Draadloos** 802.11a/b/g/n/ac (3x3), bluetooth 5.0 **Afmetingen** 33,4 x 21,2 x 1,5 cm **Gewicht** 1,37 kilogram **Accu** 58 Wh **Website:** [www.apple.nl](https://www.apple.com/nl/macbook-pro/)

Plus- en minpunten
  • Relatief stille koeling
  • True Tone
  • Goed scherm
  • Snelle ssd
  • Prijs
▼ Volgende artikel
5x waar je op moet letten als je een goedkoop smarthome-merk zoekt
© Action
Huis

5x waar je op moet letten als je een goedkoop smarthome-merk zoekt

Aan merken die producten voor je smarthome aanbieden hebben we tegenwoordig geen gebrek. Maar hoe scheid je het kaf van het koren? In dit artikel geven we vijf aspecten waar je op moet letten bij de keuze voor een voordelig merk, waardoor je hopelijk geen miskoop (meer) begaat.

Als je nog niet zo bekend bent met een smarthomemerk en je doet wat onderzoek, let dan in elk geval op de volgende zaken:

  1. De mobiele app wordt goed beoordeeld, door echte mensen
  2. Brede compatibiliteit met de grote spelers (Amazon, Google, Apple)
  3. Je komt online positieve reviews tegen op betrouwbare sites
  4. Recensenten die je vertrouwt zijn positief over het merk (niet alleen influencers)
  5. Heb voor jezelf helder wat je belangrijk vindt

💡Lees ook: Zijn goedkope smarthomeproducten wel veilig?

De laatste jaren zijn er flink wat merken bijgekomen die allemaal nagenoeg dezelfde smarthomeproducten aanbieden. Dit soort producten noemen we ook wel whitelabelproducten: dergelijke apparaten worden geproduceerd door een derde partij, en door een aanbieder aangeboden met een eigen logo en soms ook een eigen app. In veel gevallen biedt zo'n verstrekker geen extra's of unieke elementen, maar in een zeldzaam geval gebeurt dat wèl. Daar kom je achter wanneer je onderzoek doet naar zo'n merk, door op de volgende zaken te letten.

1- De mobiele app wordt goed beoordeeld, door echte mensen

Als een merk echt een slechte app aanbiedt, dan zie je dat vanzelf terug in de beoordelingen. Het is dan zaak om door de cijfers van bots (digitale systemen die automatisch reviews plaatsen) en betaalde influencers te kijken – maar op een gegeven moment herken je een bepaald soort taalgebruik waardoor je dat moeiteloos doet. Bovendien lijken veel neppe reviews op elkaar, zowel in boodschap als taalgebruik. Lees alle beoordelingen goed door en let op die van echte mensen of gebruikers. Hoe meer je er daar van vindt, hoe beter de app in kwestie is.

©Hombli

2- Brede compatibiliteit met de grote spelers

In je onderzoek is het ook verstandig om informatie op te zoeken over de brede compatibiliteit van het merk in kwestie. Ga naar de winkelpagina of officiële website om te zien of er bijvoorbeeld ondersteuning is voor Google Home of Apple Homekit. En anders is Matter, Homey, Fibaro of een ander smarthomeprotocol de moeite waard. Hoe breder de support, hoe breder de inzetbaarheid en hoe beter de ervaring. Check ook meteen of je het product offline kunt gebruiken binnen je eigen netwerk, eventueel via een zelf opgezet smarthomeplatform.

Lees ook: Wat is Matter? Smarthome-standaard uitgelegd

Je huis slimmer maken hoeft niet duur te zijn

Met slimme stekkers maak je bestaande apparaten 'smart'

3- Je komt online positieve reviews tegen op betrouwbare sites

Onderschat daarnaast de kracht van een positieve recensie niet. Niet dat je zomaar elke review kunt vertrouwen die je online tegenkomt. Maar als het geluid overwegend positief is en je vertrouwt de platformen of recensenten, dan heb je weinig redenen om te twijfelen aan een merk. Als een specifiek merk genegeerd wordt door een publicatie, of je komt er simpelweg geen recensies over tegen, dan kan het zijn dat het niet bijzonder genoeg is. Hopelijk is een website transparant over de werkwijze bij het selecteren van de artikelen die worden besproken, zodat je het ontbreken van de review in de juiste context kunt plaatsen.

©Lidl

4- Recensenten die je vertrouwt zijn positief over het merk (niet alleen influencers)

Over recensenten gesproken: let ook in het bijzonder op wie zo'n product test en of diegene een grote staat van dienst heeft. Probeer te achterhalen of die persoon in het verleden vaker positief is geweest over het merk. Wees ook scherp op het beroep van zo'n recensent. Lees je een tekst van een expert, reviewer of journalist, dan kun je de argumenten veel beter plaatsen en op waarde schatten dan wanneer een influencer schreeuwt dat je maar gewoon iets moet kopen omdat het vet is. Diegene wordt daar grof voor betaald – echte redacteuren zijn niet zo gemakkelijk te beïnvloeden. Je kunt bijvoorbeeld opzoeken via LinkedIn of iemand een echte journalist is, of is verbonden aan een bepaald merk.

5- Heb voor jezelf helder wat je belangrijk vindt

Als je eenmaal de basale informatie opgezocht hebt en je hebt wat onderzoek gedaan naar wie wat precies recenseert, dan is het tijd om naar de inhoud te kijken. Niet alle kritiek hoeft voor jou een probleem te zijn. Zeker niet als je begrijpt waar je op moet letten of als je weet wat voor jou belangrijk is. Een goede prijs-kwaliteitverhouding geeft vaak alle context die je nodig hebt. Dan kun je genoegen nemen met iets minder, zonder er te veel voor te betalen. Let in de teksten vooral ook op het updatebeleid; hoe breder die is, hoe langer je met de producten doet. Hier op ID.nl vind je ook veel reviews, misschien zit jou gewenste artikel er ook wel bij?


☃️Deze winter zit je niet in de kou:

▼ Volgende artikel
Klaar voor de toekomst met een slimme thuisbatterij
Energie

Klaar voor de toekomst met een slimme thuisbatterij

In 2050 moet het volledige energieverbruik van Nederland afkomstig zijn uit duurzame bronnen. Dat is een mooi streven, maar op dit moment is dat slechts het geval voor 17 procent van de gebruikte energie. Om het doel te halen, moeten we er met z'n allen de schouders onder zetten. Jij kunt daarbij helpen, en dat levert je onder de streep ook nog eens geld op!

Partnerbijdrage - In samenwerking met Zonneplan.

Vol elektriciteitsnet

Bedrijven en huishoudens stappen steeds vaker over op het gebruik van stroom in plaats van gas. Dat is natuurlijk goed, maar het heeft wel als gevolg dat het elektriciteitsnet snel volloopt. Dat is op dit moment al een probleem, en in de toekomst wordt dat probleem alleen maar groter. Er moet namelijk ontzettend veel extra duurzame opwekcapaciteit worden bijgebouwd om de vraag naar stroom met het aanbod te kunnen matchen.

Met de noodzakelijke toename van duurzame stroom op het ene moment (vooral overdag) en de toename van de vraag (vooral 's avonds) wordt een probleem gecreëerd, waarbij stroomopslag de enige manier is om die duurzame energie op een ander moment beschikbaar te stellen. Zonder opslagcapaciteit gaan we op steeds meer momenten duurzame energie 'weggooien', doordat windmolens en/of zonnepanelen uitgeschakeld moeten worden (en wordt het dus ook minder interessant om in dit soort projecten te investeren). Dat is natuurlijk zonde, maar gelukkig is er een oplossing.

Thuisbatterijen kunnen tijdelijk overtollige energie opslaan, energie die op een later moment weer kan worden ingezet. Deze opslagcapaciteit is de enige manier om wind- en zonnestroom over tijd te verplaatsen, waardoor het dus veel efficiënter kan worden gebruikt. Dat zorgt ervoor dat het stroomnet tijdens piekmomenten minder hoeft te worden belast. Op die manier hoeft er minder energie uit gascentrales te komen, en dat is weer goed voor het milieu.

Watch on YouTube

Wat levert een thuisbatterij op?

Een thuisbatterij kan je op dit moment al aardig wat geld opleveren. Dat heeft te maken met de onbalansmarkt. Die zorgt ervoor dat de stroomprijs automatisch omhoog gaat als er een tekort is, en juist lager wordt op momenten van een stroomoverschot. Gedurende een gewone dag kunnen zo grote verschillen ontstaan.

Als particulier kun je in principe niet bij die onbalansmarkt, maar met een thuisbatterij en Powerplay van Zonneplan kan dat wel! Je thuisbatterij wordt opgeladen als er een stroomoverschot is en levert weer stroom terug als er een tekort op het landelijke stroomnet dreigt. Zou er niet op deze onbalans gereageerd worden, dan ontstaat er schade aan apparaten of kan de stroom zelfs volledig uitvallen. Jouw bijdrage aan een stabiel net is dus enorm belangrijk en levert daardoor ook flinke vergoedingen op.

Salderingsregeling

De reden dat een thuisbatterij nog geen maximaal rendement levert, is de salderingsregeling. Die regeling houdt in dat de stroom die je opwekt met je zonnepanelen en teruglevert aan het stroomnet mag aftrekken van de netstroom die je op een ander moment gebruikt. Hoe meer stroom je teruglevert, des te meer stroom je later kunt gebruiken, zonder dat je daarvoor hoeft te betalen.

Die regeling is in het leven geroepen om het plaatsen van zonnepanelen te stimuleren. Op dit moment lijkt het er echter op dat de salderingsregeling per 1 januari 2027 wordt afgeschaft. Vanaf dat moment wordt het opslaan van zonnestroom voor eigen gebruik een extra verdienmodel voor thuisbatterijen, aanvullend op de verdienmodellen die nu al bestaan.

Netcongestie oplossen

Los van het stabiliseren van het landelijke net kunnen batterijen ook worden ingezet voor het oplossen van lokale druk, ook wel netcongestie genoemd. Dat komt voor wanneer zonnepanelen in één wijk massaal tegelijk energie terugleveren, of als bijvoorbeeld elektrische auto's en warmtepompen allemaal op hetzelfde moment stroom proberen af te nemen. Thuisbatterijen kunnen op die momenten tegenwicht bieden om de druk van het net te halen.

Op dit moment is daar nog geen markt voor, maar Zonneplan is onlangs wel al een eerste pilot gestart met netbeheerder Liander die daar een oplossing voor kan zijn.

Zonneplan Nexus-thuisbatterij

Een van de populaire thuisbatterijen is de Zonneplan Nexus. Dat is niet zomaar een accu die even wordt opgeladen en weer wordt leeggetrokken. Nee, het is een van de meest geavanceerde batterijen die er op de markt zijn. De opslagcapaciteit van de Nexus ligt tussen de 10 en wel 20 kWh – dat is bijna drie keer het dagelijks verbruik van een gemiddeld gezin.

Ook gaat het opladen en ontladen van de accu razendsnel en op vol vermogen. Daardoor maak je maximaal gebruik van de fluctuerende energieprijzen en haal je zo veel mogelijk rendement uit het op- en ontladen van de accu.

De thuisbatterij wordt volledig voor je geïnstalleerd en updates met nieuwe functies en opties ontvang je gewoon over 4G. Tel daarbij de slimme AI-gestuurde software op en de Zonneplan Nexus is de ideale thuisbatterij, voor nu én voor de toekomst.

©Zonnneplan

Conclusie

De voordelen van een thuisbatterij zijn tweeledig. Enerzijds kun je nu al geld verdienen door een thuisbatterij aan te schaffen. Je voorkomt ermee dat je een duurdere aansluiting nodig hebt, en je kunt meehelpen om het stroomnet in balans te houden, waardoor je je energierekening flink verlaagt of zelfs geld terugkrijgt. Als het voordeel van saldering wegvalt, kun je met een thuisbatterij je eigen stroom opslaan en op een later moment weer gebruiken, bijvoorbeeld als de stroomprijs tijdelijk relatief hoog is.

Met de Nexus-thuisbatterij van Zonneplan en automatische Powerplay-aansturing help je nu al om het stroomnet in balans te houden, en voorzie je je volledige huishouden in de nabije toekomst van jouw zelf opgewekte stroom.

Kijk voor meer informatie over de Zonneplan Nexus op de website van Zonneplan.