Hoe werkt Bleep, de anonieme berichtendienst van BitTorrent?

© CIDimport

Hoe werkt Bleep, de anonieme berichtendienst van BitTorrent?

Geplaatst: 13 mei 2015 - 09:55

Aangepast: 26 augustus 2022 - 22:33

Redactie ID.nl

BitTorrent heeft vandaag zijn anonieme berichtendienst Bleep gelanceerd en gaat daarmee de concurrentie aan met diensten als WhatsApp en Facebook Messenger. En dat ziet er zo uit.

Wat is Bleep?

Bleep is een gratis app voor Android en iOS, die je berichten naar vrienden laat sturen terwijl je grotendeels zelf kan bepalen in hoeverre je dat anoniem doet. Data wordt op het apparaat zelf versleuteld en gaat dus niet via de cloud. Zoals je zou vermoeden maakt Bleep gebruik van BitTorrents peer-to-peer technologie. Daardoor is Bleep veel minder gevoelig voor hackers of afluisterende organisaties. Berichten worden daarnaast voorzien van end-to-end encryptie. 

Bleep laat je ook internetbellen, een functie die WhatsApp sinds kort ook heeft. Tevens is er een desktopversie van de dienst beschikbaar, zowel voor Windows als voor Mac-computers. Die is hier te downloaden.

Hoe werkt Bleep, de anonieme berichtendienst van BitTorrent?-15804085

© CIDimport

Hoe werkt Bleep, de anonieme berichtendienst van BitTorrent?-15804087

© CIDimport

Beslis zelf welke informatie je deelt

Het enige wat Bleep bij het opstarten vraagt, is een schuilnaam. Als je gemakkelijk met anderen wil 'Bleepen,' moet je daar wel minstens een telefoonnummer of een e-mailadres aan koppelen. Die informatie zorgt er tevens voor dat anderen je op meerdere manieren kunnen vinden. Ook dit wordt nergens online opgeslagen, aldus BitTorrent.

Hoe werkt Bleep, de anonieme berichtendienst van BitTorrent?-15804088

© CIDimport

Contactpersonen toevoegen en uitnodigen

Contacten toevoegen doe je door op het Plus-icoontje te tikken. Je vindt ze op hun telefoonnummer of e-mailadres. Tenminste, als ze die eerder zelf al aan Bleep hebben gekoppeld. 

Hoe werkt Bleep, de anonieme berichtendienst van BitTorrent?-15804091

© CIDimport

Een andere optie is nog om vrienden uit het adresboek van je telefoon toe te voegen of uit te nodigen. Wanneer ze Bleep nog niet gebruiken, krijgen ze dan een sms'je met downloadinstructies. 

Hoe werkt Bleep, de anonieme berichtendienst van BitTorrent?-15804092

© CIDimport

Hoe werkt Bleep, de anonieme berichtendienst van BitTorrent?-15804094

© CIDimport

Tot slot is er nog de Bleep Code. Wanneer je bij elkaar in de buurt bent, kun je elkaars unieke QR-code inscannen. Je kan er ook voor kiezen om deze QR-code bijvoorbeeld te delen op internetforums, zodat mensen je op die manier kunnen vinden. Dit is in theorie de veiligste manier om Bleep te gebruiken, want je hoeft dan niet eens meer een telefoonnummer of e-mailadres op te geven.

Hoe werkt Bleep, de anonieme berichtendienst van BitTorrent?-15804096

© CIDimport

Whisper: geheimpjes delen die snel weer verdwijnen

Naast dat je gewoon berichtjes kunt versturen, is er ook nog de Whisper-optie. Boodschappen die je 'fluistert', blijven 25 seconden lang zichtbaar. Daarna verdwijnen ze automatisch weer. Kies voor 'Go to Whisper' in je chatvenster om een berichtje in het geheim te sturen.

Hieraan zitten echter nogal wat haken en ogen. Niets houdt een ontvanger ervan namelijk tegen om een screenshot te maken van wat hij heeft binnen gekregen, zoals je hieronder ziet. 

Hoe werkt Bleep, de anonieme berichtendienst van BitTorrent?-15804098

© CIDimport

De naam van de verstuurder is onzichtbaar gemaakt, maar of dat nu wel zoveel bescherming biedt... Je kan de naam van de zender wel bekijken door op het oog-icoontje te tikken. Wat er gezegd is, wordt dan zo wazig gemaakt dat die informatie niet meer te lezen is. Je kan dus niet de spreker én het bericht tegelijk zien... tenzij je die persoon met een fotootje in je adresboek hebt staan.

Hoe werkt Bleep, de anonieme berichtendienst van BitTorrent?-15804101

© CIDimport

Ook foto's die in Whisper worden verstuurd, zijn zo als screenshot te vangen. Daardoor is het alsnog niet slim om eventueel beschamende foto's van jezelf via Bleep te versturen. 

Het enige waar Bleep zich extra tegen wapent ten opzichte van andere berichtendiensten, is dat deze foto's niet via een server gaan. Je hoeft dus in elk geval niet bang te zijn dat ze via een lek op internet belanden, zoals bij Snapchat en Apple's iCloud al eens gebeurde. 

Wees alsnog voorzichtig

Ook voor Bleep geldt dan ook: wees voorzichtig met wat je zoal naar iemand anders stuurt. Ondanks dat de dienst bovengemiddelde veiligheidsopties biedt, zijn er wel degelijk manieren om persoonlijke informatie van een ander te 'stelen' en deze voor jezelf te bewaren... of het op internet te zetten.

Je kan Bleep iets geruster gebruiken dan een dienst als WhatsApp, maar ook Bleep biedt niet per se volledige anonimiteit. Zeker niet wanneer je de adresboekfunctie gebruikt. Houd daar rekening mee, wanneer je Bleep als je primaire chatapp wil gebruiken.

Om zo anoniem mogelijk te blijven, ben je vooral aangewezen op gehannes met QR-codes. Dat maakt de app niet bepaald toegankelijk. De app is het meest effectief wanneer je moderne gemakken zoveel mogelijk schuwt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten