ID.nl logo
Dit zijn de beste goedkope wifi-routers
© PXimport
Zekerheid & gemak

Dit zijn de beste goedkope wifi-routers

De router is het middelpunt van je thuisnetwerk. Routers van 400 euro of meer zijn tegenwoordig geen uitzondering. Voor minder dan 60 euro kun je ook een router kopen. Maar wat krijg je dan eigenlijk? Wij hebben de beste goedkope wifi-routers getest om daar achter te komen.

Voor een topmodel wifi-router betaal je soms wel 400 euro of méér. Dat betreft dan apparaten met veel antennes die soms wel tot acht zend- en ontvangstkanalen ondersteunen en de nieuwste technieken gebruiken om zo hoog mogelijke draadloze doorvoersnelheden te bereiken. Die kracht is beslist nuttig in een omgeving met heel veel draadloze apparaten die veelvuldig én tegelijkertijd gebruik maken van het wifi-netwerk. In normale situaties is het echter ‘overkill’. De meeste laptops, smartphones, tablets en streaming-apparaatjes hebben bijvoorbeeld maar één of twee zend- en ontvangstantennes. Een router met méér zend- en ontvangstkanalen helpt dan niet. Een dergelijke krachtige wifi-router bedient uiteraard tegelijkertijd meerdere draadloze apparaten met een zo hoog mogelijke snelheid. Maar als er normaal gesproken slechts een handvol draadloze apparaten tegelijk actief is, volstaat een minder krachtige, goedkopere router. Denk aan een thuiskantoor, kleine woning, appartement of studentenkamer.

Niet altijd 5 GHz

Als je een router koopt is 802.11ac de meest gangbare technologie die gebruik maakt van de 5GHz-band, dergelijke routers ondersteunen ook 802.11n op de 2,4GHz-band. Inmiddels is 802.11ac ook doorgedrongen tot de budgetcategorie. Er zijn ook nóg goedkope routers die alleen wifi 802.11n op uitsluitend de 2,4GHz-frequentie ondersteunen. Dat is niet altijd een nadeel. Ten eerste heeft de 2,4GHz-band een significant groter draadloos bereik dan de snellere 5GHz-band. Ten tweede werkt de wifi-chip van goedkopere smartphones, tablets en laptops vaak alleen op de 2,4GHz-frequentie. Heb je alleen 2,4GHz-clients, dan heb je niets aan een dualband-router en bespaar je geld met een 2,4GHz-singleband-exemplaar.

Het nut van meerdere antennes

Om hogere draadloze doorvoersnelheden te halen, combineren routers meerdere antennes. Twee gelijktijdige datastromen wordt wel eens aangeduid als 2x2 voor het aantal datastromen dat tegelijk uitgezonden en ontvangen kan worden. Zender en ontvanger dienen evenveel antennes te hebben om de maximale snelheid te halen. Verder gebruiken ze uiteraard dezelfde wifi-techniek: 802.11-n (2,4 of 5 GHz) of 802.11-ac (5 GHz). 802.11-n heeft een theoretische basissnelheid van 150 Mbit/s. Bij 802.11-ac is dit 433 Mbit/s. Met twee kanalen mag je dat verdubbelen tot respectievelijk 300 Mbit/s en 866 Mbit/s. De opgegeven snelheden geven de maximale verbindingssnelheid tussen zender en ontvanger aan. In de praktijk zijn je draadloze verbindingen heel wat trager. Hoe traag? Dat testten we in dit artikel.

Fast- versus gigabit-ethernet

Betaalbare routers hebben vaak fast- in plaats van gigabit-ethernetpoorten waaraan je bekabelde netwerkapparatuur zoals een nas of mediastreamer hangt. Houd er rekening mee dat dit soort netwerkpoorten tien keer trager werkt (100 MHz). Gebruik je helemaal geen bedrade netwerkapparatuur die gigabit ondersteunen, dan is dat natuurlijk geen probleem.

Wél een probleem kan de snelheid zijn van de wan-ethernetpoort waaraan je internetmodem hangt. Fast-ethernet haalt in de praktijk niet méér dan ongeveer 90 à 95 Mbit/s. Heb je een snellere internetverbinding, dan investeer je het best in een wifi-router met een gigabit-wan-poort, die tot 900 Mbit/s haalt. Anders vormt je goedkope wifi-router een bottleneck voor je internetverbinding. Een router met een gigabit-wan-poort heeft doorgaans ook gigabit-ethernetpoorten, zodat je de snellere internetverbinding ook op bijvoorbeeld je bedraad aangesloten pc kunt gebruiken.

Waar er meestal slechts een handvol draadloze apparaten tegelijk actief is, volstaat een goedkopere router

-

Testverantwoording

We testen de effectieve doorvoersnelheid met behulp van IPerf 3 in de ondersteunde wifi-frequenties (5 GHz en/of 2,4 GHz) en op een gigabit-ethernetpoort. We voeren in totaal vier snelheidstesten van elk dertig seconden uit met tien parallelle datastromen in de zend- en ontvangstrichting, waarbij we de resultaten van de allereerste seconde negeren. We voeren ook een bereiktest uit op de 2,4GHz-frequentie, in totaal op zes locaties die zich in een 3D-stervorm rond, boven en onder de geteste router bevinden. Voor de routers met usb-poort meten we de usb-snelheid op een ntfs-geformatteerde externe Seagate-schijf die aangesloten is op de snelste usb-poort van de geteste router. Alle testresultaten worden omgerekend in gewogen scores voor functionaliteit, draadloze netwerksnelheid, bedrade netwerksnelheid, draadloos bereik en usb-snelheid. We rekenen dit allemaal om in één algemene score: dit oordeel wordt weergegeven met maximaal vijf sterren en gebruiken we als basis voor het keurmerk Best Getest.

ASUS RT-AC53

De ASUS RT-AC53 is niet veel groter dan een flinke mannenhand, met achteraan drie lange positioneerbare, vaste antennes. Het is een dualband-router met aparte wifi-chips voor de 2,4- en 5GHz-frequenties. De 2,4GHz-chip, met een theoretische maximale doorvoersnelheid van 300 Mbit/s, kan gelijktijdig zenden en ontvangen op twee draadloze kanalen. De 5GHz-chip heeft één kanaal, met een maximale snelheid van 433 Mbit/s. Alle poorten bevinden zich achteraan: twee gele gigabit-ethernetpoorten (gewoon lan) en één blauwe wan-poort. Bovenop het kastje zijn er zes status-leds voor de lan- en wan-poorten, de beide wifi-frequenties en de stroom. Een sticker aan de onderkant vermeldt de inloggegevens.

Het beheer is Engelstalig. Als je de webinterface voor het eerst benadert, vraagt de router je direct om een uniek wachtwoord te kiezen voor de admin-account. Zo hoort het! Als je de aansluitinstructies goed volgde, werkt internet normaal gesproken direct. Heb je een ander soort aansluiting of werkt het niet dan kun je in het beheer alsnog de Quick Internet Setup-wizard uitvoeren. Controleer ook eerst even in het beheermenu of er geen nieuwe firmware beschikbaar is. Die kun je automatisch toepassen; het upgradeprocédé duurt een minuut of drie. Het beheer is aangepast aan mobiele browsers en is ingedeeld in menu’s, tabs en pictogrammen. De mobiele beheer-app ASUS Router bevat enkele extra mogelijkheden die in de webinterface ontbreken, zoals een veiligheidsscan die je puntsgewijs toont hoe je de veiligheid van je router kunt verbeteren. Helaas spreekt ook deze app geen Nederlands.

©PXimport

ASUS RT-AC53

Prijs
€ 60,-
Website
www.asus.nl8Score80

  • Pluspunten

  • Uitgebreide mogelijkheden

  • Goede prestaties

  • Veiligheidsscan mobiele app

  • Minpunten

  • Geen Nederlandse software

  • Slechts twee lan-poorten

  • Geen usb-poort

D-Link DIR-809

Deze kleine router heeft drie forse, vaste positioneerbare antennes. Het is een dualband-router die net zoals het apparaat van ASUS twee aparte wifi-chips gebruikt. De 2,4GHz-chip ondersteunt twee gelijktijdige zend- en ontvangstkanalen. Voor 5 GHz is dit beperkt tot één kanaal. De theoretische maximale doorvoersnelheid is dezelfde als bij ASUS. De D-Link heeft wel vier lan-poorten (zwart gekleurd), naast één geel gekleurde wan-poort. Zeker voor beginners is het verwarrend dat die kleuren binnen deze productgroep niet gestandaardiseerd zijn. Het zijn jammer genoeg tragere fast-ethernetpoorten. Bovenop zijn er acht status-leds, waaronder leds voor elke lan-poort. De standaard inloggegevens vind je op de onderkant.

Een kleurrijk A4’tje leidt je visueel door de ingebruikname. Daarnaast is de volledige handleiding op cd meegeleverd. Jammer genoeg verplicht de beheerinterface beheer je niet om het lege admin-wachtwoord in iets unieks te wijzigen. Veel gebruikers zullen dit leeg laten, wat bijzonder onveilig is. Ook merkwaardig: de extra veilige spi-firewall (stateful packet inspection) die fungeert als uitbreiding op de normale firewall is standaard uitgeschakeld. Via een wizard kun je de internet-, draadloze en netwerkinstellingen configureren. Het beheer is nog het klassieke beheer zoals D-Link dat in veel netwerkapparatuur heeft, met tekstmenu’s links en bovenaan, en informatie- en invulschermen in het midden. Deze router heeft niet het visueel mooiere beheer van recente D-Link-wifi-routers. De handige D-Link WiFi-app kan helaas ook niet met deze DIR-809 overweg. Rechts in het beheervenster verschijnen korte tips bij elke configuratie-optie. Jammer genoeg is alles in het Engels, net als de rest van de webinterface.

©PXimport

D-Link DIR-809

Prijs
€ 42,-
Website
www.dlink.nl6Score60

  • Pluspunten

  • Drie antennes

  • Dualband

  • Minpunten

  • Alleen fast-ethernet

  • Trage 5GHz-prestaties

  • Geen usb-poort

Het is zeker voor beginners verwarrend dat de kleuren van de poorten niet industriewijd gestandaardiseerd zijn

-

Linksys E1200

De E1200 is mede door het ontbreken van externe antennes erg compact: niet veel groter dan een flinke mannenhand. Alleen de 2,4GHz-frequentie is aanwezig, met een maximale doorvoersnelheid van 300 Mbit/s. Er zijn vier blauwe fast-ethernetpoorten (lan) en één gele wan-poort. Op de onderkant vind je een wps-pincode, maar alle andere inlog- en configuratie-informatie staat uitsluitend in de snelstartgids. Helaas zeggen de installatie-instructies niet méér dan dat je de meegeleverde cd in je pc moet steken en de instructies moet volgen. Onhandig in een tijd dat een cd-speler een zeldzaamheid aan het worden is. Gelukkig kun je de Linksys Connect-installatiesoftware ook gewoon downloaden. Kies tijdens het downloaden ook de juiste hardwareversie, want daar zijn er drie van. Wij testten versie 2.0 van de E1200. Je vindt die informatie overigens onderaan naast het modelnummer. Gebruikers met kennis van zaken kunnen de E1200 handmatig installeren door onderaan in de welkompagina te klikken op de boodschap “Continue with an open and unsecured network (not recommended)”. Jammer genoeg verplicht Linksys je dan niet om de standaard inloggegevens te wijzigen in iets veiliger. Gebruik je zoals aanbevolen de gebruiksvriendelijkere, meer visuele beheeromgeving Linksys Connect (die ook Nederlandstalig is), dan moet je wel verplicht een veilig wachtwoord kiezen. Voor alle geavanceerde instellingen verwijst de Connect-software je overigens gewoon door naar het klassieke webbeheer. Firmware-updates dien je bovendien handmatig toe installeren, maar let goed op dat je dan de juiste hardwareversie flasht!

©PXimport

Linksys E1200

Prijs
€ 30,-
Website
www.linksys.nl6Score60

  • Pluspunten

  • Compact

  • Goedkoop

  • Minpunten

  • Singleband-router

  • Alleen fast-ethernet

  • Geen usb-poort

Netgear R6120

De Netgear R6120 heeft hetzelfde trapeziumvormige ontwerp als de duurdere Nighthawk-routers van Netgear. Maar hij is véél kleiner, lichter en volledig van plastic. Het is een simultane dualband-router gebaseerd op een MediaTek-chipset. De maximale doorvoersnelheid bedraagt 300 Mbit/s in de 2,4GHz-frequentie en 867 Mbit/s in de 5GHz-frequentie (wat we ook een AC1200-router genoemd wordt). Er is één blauwe wan-poort en vier zwarte lan-poorten, die allemaal slechts op 100 Mbit/s (fast-ethernet) werken. De enige usb-poort ondersteunt usb 2.0. Op de bovenkant vind je vier status-leds voor stroom, wifi, internet en lan. Eén enkele status-led voor alle ethernetpoorten bemoeilijkt het vinden van een oplossing bij eventuele netwerkproblemen. Aan de onderkant zijn er uitsparingen om het apparaat tegen een wand te bevestigen. De verpakking bevat verschillende snelstart-brochures, maar een Nederlandstalige gids ontbreekt. Aan de onderkant zijn de inloggegevens voor wifi en beheer afgedrukt. Je kunt ook een qr-code scannen met de Netgear Genie-app, maar de inloggegevens op de onderzijde van de router moet je nog wel zelf in je mobiel configureren. Met de Genie-app wijzig je de basisinstellingen, maar alleen de webinterface bevat alle configuratie-opties. Beide zijn gelukkig wel in het Nederlands. De webinterface (die ook ‘Netgear Genie heet) oogt erg klassiek, met een menu links, informatie in het midden en bovenaan de keuze tussen basis- en geavanceerde instellingen. Het werkt op zich allemaal overzichtelijk. Aangesloten usb-schijven zijn standaard vrij beschikbaar in het netwerk, maar via het ReadySHARE-menu kun je ze wel beveiligen. Wil je een printer delen, dan moet je de usb-poort via dit menu eerst daarvoor configureren. Gezien de draadloze specificaties vallen de prestaties op de 5GHz-band tegen: die worden geremd door de trage fast-ethernetaansluitingen.

©PXimport

Netgear R6120

Prijs
€ 49,-
Website
www.netgear.nl7Score70

  • Pluspunten

  • Gebruiksvriendelijk

  • Betaalbare dualband-router

  • Aanwezigheid usb-poort

  • Minpunten

  • Trage 5GHz-prestaties

  • Fast-ethernet

  • Geen usb 3.0

TP-Link Archer C5

Het stijlvolle kastje van de TP-Link Archer C5 oogt erg stevig. Ook het (meer dan) twee keer zo zware gewicht, vergeleken met de andere geteste routers, wijst op een goede bouwkwaliteit. De twee positioneerbare antennes van deze simultane dualband-router (300 Mbit/s op de 2,4GHz-band en 867 Mbit/s op de 5GHz-band oftewel AC1200) dien je zelf te bevestigen aan gouden coax-connectoren (type rp-sma) die ook geschikt zijn voor optionele krachtigere antennes. Alle aansluitingen bevinden zich aan de achterkant: één gigabit-wan-poort (blauw), vier gigabit-lan-poorten (geel) en twee usb2.0-poorten (wit). Aan de voorzijde vind je acht status-leds, waarvan er vier de status van de lan-poorten tonen. Aan de onderkant zijn er twee uitsparingen waarmee je de router desgewenst aan de wand bevestigt.

De inloggegevens en het standaard wifi-wachtwoord vind je onderop op een sticker. De brochure met installatie-instructies bevat ook een Nederlandstalig deel, maar is zeer beknopt. Een uitgebreidere handleiding vind je op de meegeleverde mini-cd (wat we onhandig vinden). Daarnaast wordt een Engelstalig blad meegeleverd dat grafisch toont hoe je de router aansluit. Het beheer is helaas niet in het Nederlands. TP-Link verplicht je trouwens niet om de inloggegevens van de webinterface (standaard admin/admin) in iets unieks te wijzigen. De TP-Link-webinterface werkt verder overzichtelijk en eenvoudig, met links een menu, bovenaan de keuze tussen basis- en geavanceerde instellingen en het midden de in te vullen opties. De router is ook compatibel met de TP-Link Tether-app voor Android en iOS, maar veel meer dan de status opvragen, de wifi regelen en een gastnetwerk openen, kun je met deze app voorlopig niet.

©PXimport

©PXimport

Prijs
€ 59,-
Website
www.tp-link.com9Score90

  • Pluspunten

  • Bouwkwaliteit

  • Goede prestaties

  • Minpunten

  • Ouderwetse webinterface

  • Geen usb 3.0

  • Geen Nederlandstalige interface

ZyXEL NBG-418N v2

De ZyXEL NBG-418N v2 is net zoals de Linksys E1200 een erg betaalbare singleband-router (dualstream, 802.11n) met een maximale doorvoersnelheid van 300 Mbit/s. Dit is het kleinste routertje in de test, nog compacter dan de E1200. Hij is zó klein dat-ie in een flinke jaszak zou passen, op de antennes na dan: die zijn groot, positioneerbaar en zitten vast. Naar binnen gedraaid steken die antennes ongeveer vier centimeter uit aan de zijkanten, maar omhoog gedraaid steken ze vijftien centimeter boven plastic behuizing uit. Hoe klein de behuizing ook is, de NBG-418N v2 heeft onderaan uitsparingen waarmee je het apparaat tegen een wand kunt bevestigen. De blauwe wan-poort en vier gele lan-poorten (allen slechts fast-ethernet) bevinden zich achteraan. Vooraan zijn er vier status-leds voor stroom, wifi, internet en wps. Status-leds voor de netwerkpoorten ontbreken. De snelstartgids heeft ook een Nederlandstalige gedeelte. De ssid en het unieke wifi-wachtwoord vind je aan de onderkant op een sticker. Eén minpuntje: de webinterface werkt in allerlei talen, maar het Nederlands ontbreekt helaas. De interface is simpel en vooral tekstgebaseerd, met een menu aan de linkerkant, diverse tabbladen met bijbehorende invulschermen in het midden. De hoofdpagina toont een overzicht van de configuratie. Veel configuratiewerk is er niet, met in feite maar twee menu’s die er echt toe doen, namelijk Network en Security. Soms is het wat zoeken naar een optie. Zo vind je de instellingen voor het draadloze gastnetwerk onder het ietwat mysterieus gelabelde tabblad MBSSID.

ZyXEL NBG-418N v2

Prijs
€ 25,-
Website
www.zyxel.nl6Score60

  • Pluspunten

  • Zeer compact

  • Goed bereik

  • Gebruiksvriendelijk

  • Minpunten

  • Geen usb-poort

  • Beheer niet Nederlandstalig

  • Alleen fast-ethernet

Conclusie

Voor minder dan zestig euro koop je toch behoorlijk wat router, maar compromissen zijn onvermijdelijk. Netwerkpoorten werken vaak maar op fast-ethernetsnelheid (100 Mbit/s in plaats van 1 Gbit/s), een usb-poort is niet altijd aanwezig en de wifi-chips zijn niet de nieuwste. De TP-Link Archer C5 combineert sterke prestaties met een goede bouwkwaliteit en een complete verzameling functies en specificaties. Het is de terechte winnaar van deze test. De ASUS RT-AC53 is een eerbare tweede, die nog iets beter presteert, maar met een minder complete uitrusting (maar twee lan-poorten, geen usb-poort).

Hieronder vind je de tabel (.pdf) met de uitgebreide testresultaten.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Review Huawei Watch Fit 4 Pro – Smartwatch of fitnesstracker?
© Rens Blom
Gezond leven

Review Huawei Watch Fit 4 Pro – Smartwatch of fitnesstracker?

De Huawei Watch Fit 4 Pro is een nieuwe fitnesstracker. Of is het toch een smartwatch? De wearable lijkt ertussenin te zitten, wat een interessante gebruikservaring oplevert. In deze review lees je onze ervaringen met de Watch Fit 4 Pro, die een adviesprijs van 280 euro heeft.

Uitstekend
Conclusie

Met de Huawei Watch Fit 4 Pro koop je een wearable die oogt als een premium smartwatch, voorzien van een groot scherm en met een lange accuduur. De wearable werkt met Android en iOS en biedt veel functies, maar mist ook zaken die je misschien belangrijk vindt. Of de Watch Fit 4 Pro jouw ideale wearable is, hangt daarom af van je wensen. Deze fitnesstracker/smartwatch laat in ieder geval een goede indruk achter.

Plus- en minpunten
  • Luxe, licht ontwerp
  • Lange accuduur
  • Uitgebreide gezondheidsmetingen
  • Werkt met Android en iOS
  • Mist functies als contactloos betalen
  • Kan door groter scherm lomp staan om smallere pols

Goed om te weten is dat de Watch Fit 4 Pro een duurdere versie is van de tegelijk gelanceerde Watch Fit 4. Die heeft een adviesprijs van 170 euro – een wezenlijk verschil. Het prijsverschil uit zich met name in de eenvoudigere behuizing en wat minder geavanceerde sensoren om je gezondheid te meten. Waar de Watch Fit 4 een typische betaalbare fitnesstracker is, komt de Pro-versie daadwerkelijk luxer over.

©Rens Blom

We hebben de Watch Fit 4 Pro anderhalve week om de pols gehad en zijn positief verrast over het uiterlijk en draagcomfort. De wearable oogt wat oneerbiedig gezegd erg veel als de peperdure Apple Watch Ultra, maar is dunner en lichter. Dat merk je om de pols. Je overhemd of T-shirt glijdt zo over de wearable heen en ook met slapen hebben we weinig erg gehad in het feit dat we een 30 gram wegende gadget droegen. De bouwkwaliteit komt premium over en een regenbui of duik in een zwembad is geen probleem. Wij ontvingen de Watch Fit 4 Pro met zachte stoffen band, die niet irriteert. Het bandje is verwisselbaar. De kroon draait en navigeert zo door de interface.

Groot scherm

Is de Watch Fit 4 Pro een fitnesstracker? Sommige functies wijzen erop, maar fitnesstrackers staan ook bekend om hun doorgaans kleinere, smalle schermen. In deze Huawei-wearable zit echter een groot rechthoekig scherm, dat veel doet denken aan een Apple Watch. Op het grote scherm met saffierglas zie je duidelijk de tijd, meldingen van je smartphone, gezondheidsinformatie en andere gegevens. Het scherm is binnen en buiten goed afleesbaar, al kan het display onder sommige omstandigheden wel spiegelen. Dan moet je wat beter kijken of je pols wat draaien.

Onderstaande foto's laten zien wat we bedoelen. Op de ene afbeelding spiegelt het scherm nogal, waar het scherm op de andere foto wél goed afleesbaar is.

©Rens Blom

Het scherm kan spiegelen.

©Rens Blom

Je pols draaien kan het spiegelen verhelpen, waardoor het scherm erg goed afleesbaar is.

Veel functies

De Huawei Watch Fit 4 Pro heeft veel ingebouwde functies. Natuurlijk, er is keuze uit meer dan honderd wijzerplaten om geheel naar eigen smaak te zien hoe laat het is. De wearable houdt echter ook je hartslag, aantal gezette stappen, sportieve activiteiten en slaap bij (mits je de tracker 's nachts draagt). Ook kun je meldingen van je smartphone laten tonen op het wearablescherm. Je bepaalt zelf van welke apps. Antwoorden kan doorgaans niet of alleen met vooraf ingestelde reacties.

Je kunt bellen met de Watch Fit 4 Pro, mits de wearable via bluetooth verbonden is met je smartphone. Over je smartphone gesproken: dat kan een Android-toestel of Apple iPhone zijn. Huawei's wearable werkt met beide besturingssystemen. Klinkt logisch, maar sommige smartwatches van andere merken werken alleen met Android óf iOS. De Huawei-smartphoneapp die hoort bij de Watch Fit 4 Pro installeer je op een iPhone eenvoudig uit de App Store. Op een Android-toestel dien je de app via een omweg te installeren, omdat Huawei van de Amerikaanse overheid geen apps in de Google Play Store mag aanbieden. Dat is eenmalig een onhandige handeling. De smartphone-app zelf werkt naar behoren, bevat veel instellingen en toont door de Watch Fit 4 Pro verzamelde informatie op een overzichtelijke manier.

©Rens Blom

De smartphone-app geeft informatie duidelijk weer en laat je ook kiezen uit heel veel wijzerplaten.

Lange accuduur

Een sterke eigenschap van Huawei-wearables is de lange accuduur, te danken aan een energiezuinige processor en eveneens energiezuinige software. Ook de Watch Fit 4 heeft een lange adem. Wij hebben 'm na zeven dagen aan de oplader moeten leggen, wat we een hele respectabele accuduur vinden. Het doet ons ook weer denken aan wat de Watch Fit 4 Pro nu precies is. De wearable komt qua ontwerp en scherm over als een smartwatch, maar biedt de lange accuduur waar fitnesstrackers om bekendstaan.

Conclusie: Huawei Watch Fit 4 Pro kopen?

Met de Huawei Watch Fit 4 Pro koop je een wearable die oogt als een premium smartwatch, voorzien van een groot scherm en met een lange accuduur. De wearable werkt met Android en iOS en biedt veel functies, maar mist ook zaken die je misschien belangrijk vindt. Of de Watch Fit 4 Pro jouw ideale wearable is, hangt daarom af van je wensen. Deze fitnesstracker/smartwatch laat in ieder geval een goede indruk achter.

▼ Volgende artikel
🏁 F1 op je iPhone? Met de Kaarten-app zit je in Monaco op pole position
© Apple
Huis

🏁 F1 op je iPhone? Met de Kaarten-app zit je in Monaco op pole position

In aanloop naar de Grand Prix van Monaco op 25 mei heeft Apple nieuwe functies toegevoegd aan de Kaarten-app. Heb je een iPhone of iPad, dan kun je Monaco nu bekijken in 'Steden in Detail', inclusief een 3D-weergave van het Formule 1-circuit.

De nieuwe weergave toont Monaco met opvallend veel detail. Iconische plekken zoals het Casino de Monte-Carlo, het Hôtel de Paris en de F1 Paddock Club zijn volledig in 3D te zien. In de donkere modus krijg je Monaco bij maanlicht te zien. Dit kleurenschema wordt bij zonsondergang ingeschakeld.

©Apple

Ook wegbelijning, bomen, voetgangerszones en openbaar vervoer zijn tot in detail zichtbaar. Automobilisten krijgen bovendien een speciale dashboardweergave met overzicht van kruispunten en rijbanen op ooghoogte, wat navigeren makkelijker maakt.

F1-circuit met extra lagen

Speciaal voor de Formule 1 zijn het circuit en de belangrijkste bochten gemarkeerd in Apple Kaarten. Ook tribunes, bruggen, de finish en andere elementen rond het parcours zijn in 3D weergegeven. Daardoor kun je als toeschouwer of fan het parcours virtueel verkennen – handig als je er bent, of gewoon thuis meekijkt.

©Apple

Meer Formule 1 in Kaarten

In verband met de aanstaande première van F1 The Movie, een film van Apple Original Films, is er ook een speciale gids beschikbaar in Kaarten. Die bevat bekende circuits van over de hele wereld, waaronder die uit de film en uiteraard Monaco zelf.